Prawo cywilne forum prawne - Strona 109

(6046 tematów na forum)

Uszkodzenie telefonu przez zwymiotowanie - czy muszę płacić za naprawę?

Dziękuję za komentarz. Wiem , że to co zrobiła to żenada... wcale jej nie bronię , nie ważnne , że to pierwszy raz ,ale co powinnyśmy zrobić wg pana.Bardzo proszę o pana zdanie to dla mnie istotne ... Zobacz wątek

11 odpowiedzi

2008.5.29 10:40:22

Wykup udzialow we wspolnym mieszkaniu

TYLKO ZNIESIENIE WSPÓŁWŁASNOŚCI ALBO UMOWNE POPRZEZ NOTARIUSZA , ALBO DŁUŻSZE SĄDOWE ZE SPŁATAMI I WYRÓWNIEM DŁUGÓW - ICH SPŁATA!rReszte pytaj daleJ.Postaram sie pomóc ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2008.5.27 22:2:55

Czy przysługuje zasiedzenie gruntów otrzymanych w darowiźnie?

Czy darowiznę otrzymałeś w formie Aktu Notarialnego od obojga rodziców? - Jeśli tak,i było to 20 lat temu, to rodzeństwo nie ma prawa do spłaty, chociaż prawo w tej kwestii zmieniono wyrokiem ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2008.5.20 8:51:31

Remont dachu wspólnego budynku bez zgody współwłaścicieli

Jesteśmy współwłaścielami domu, od dłuższego czasu dach wymaga remontu, teraz staje się to sprawą bardzo pilną, trzeba go wyremontować przed zimą gdyż w przeciwnym razie istnieje zagrożenie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.5.19 13:39:5

Wywiercianie dziury w murze sąsiada na granicy działek

Mój problem jest taki: mieszkam 25lat w mieszkaniu komunalnym,działka na której stoi dom w którym mieszkam graniczy bezpośrednio z prywatnym właścicielem,który kupił dom jakieś 8 lat temu,no ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.5.16 18:24:53

Mój problem jest taki: mieszkam 25lat w mieszkaniu komunalnym,działka na której stoi dom w którym mieszkam graniczy bezpośrednio z prywatnym właścicielem,który kupił dom jakieś 8 lat temu,no ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.5.16 18:21:24

0 odpowiedzi

2008.5.16 18:18:9

Odpowiedzialność za uszkodzenie telefonu ochroniarza przez pijanego

moja córka po egz. maturalnym przesadziła z alkoholem. (pierwszy raz była w takim stanie).W pubie nie zdążyła do WC i zwymiotowała ochroniarzowi (podobno)na tel. komórkowy ,bo właśnie pisał ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.5.16 13:38:26

Odpowiedzialność za uszkodzenie telefonu ochroniarza przez pijanego

moja córka po egz. maturalnym przesadziła z alkoholem. (pierwszy raz była w takim stanie).W pubie nie zdążyła do WC i zwymiotowała ochroniarzowi (podobno)na tel. komórkowy ,bo właśnie pisał ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.5.16 13:3:51

Kto spłaca kredyt po śmierci kredytobiorcy gdy nie ma spadkobierców?

W przypadku braku ubezpieczenia -odpowiedniego w tej konkretnej sytuacji , kredyt staje się wymagalny i przechodzi na spadkobierców .Radzę ,a w 6 m-cy od śmierci babci odrzuciś spadek , jeśli babcia ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2008.5.13 20:45:45

Odpowiedzialność za własne i cudze czyny w prawie zobowiązań

MAma pytanie .Jestem zameldowana u sowjej matki ,od 4 lat tam nie mieszkam do mojego zakładu pracy przyszło pismo komornicze o zajecie mojej pensji za zadłuzenie mieszkania gdyz moja matka a głowny ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2008.5.11 11:27:17

Reklamacja telefonu komórkowego - czy można wymienić skrzypiący egzemplarz?

konkretnie to po zakupie go użytkowałem,l a skrzypienie wyszło w trakcie użytkowania ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2008.5.3 18:4:4

Reklamacja wadliwego telefonu komórkowego w salonie Era

Witam. Kupiłem wczoraj w salonie Ery telefon komórkowy. Ten sam kupiła też wtedy moja siostra. Problem polega na tym, że mój telefon skrzypi. Konkretnie myślałem, że to wina klapki na baterie, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.5.3 17:19:15

Nabycie własności domu przez zasiedzenie w dobrej wierze

witam, bardzo prosze o pomoc. Mieszkam wraz z rodzicami i rodzenstwem od 25 lat w domu, który nie jest nasza wlasnoscią, a własnoscia mojego ojca siostry, ktora miala przepisac dom i dzialke, taka byla ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.4.30 22:23:42

Ile czasu trwa wpis zmian właściciela do ksiąg wieczystych?

Czy po otrzymaniu zawiadomienia o dokonanym wpisie do KW można używać tego dokumentu do załatwienia spraw podatkowych w urzędzie miejskim? ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2008.4.24 17:53:17

Zasady sadzenia drzew od granicy z sąsiadem

ile od granicy z sąsiadem moge posadzić dzrzewo ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2008.4.19 16:53:46

Zniesławienie na forum internetowym - jak się bronić prawnie?

zgłoś ten fakt na policje i/lub do prokuratury podaj czego dotyczy i wskaż na dowody (jakie to forum, kiedy się działo, jak masz zrzut strony albo zachowane zdarzenie w historii to na pewno przyspieszy ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2008.4.18 19:13:27

Żądanie zapłaty za semestr w szkole prywatnej mimo skreślenia

Prawdopodobnie jak zapisywałeś się na studia to podpisywałeś ze szkołą umowę albo przynajmniej regulamin finansowy. Takie dokumenty zobowiązują cię do płatności. Artykuł 87 k.p.c. mówi o ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2008.4.16 10:42:9

Sąsiad wbił paliki wzdłuż mojej drogi - czy mogę je usunąć?

powołać uprawnionego geodetę i ponownie wyznaczyć granicę działęk.Wniosek jest Pan także za opłatą Pana także.Potem przesłać sąsiadowi kopię mapy z naniesieniem faktycznej granicy i jeśli ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2008.4.14 16:10:34

Opłaty sądowe za wniosek o księgę wieczystą i hipoteki

Obecnie za założenie KW dla własnościowego spółdzielczego prawa do lokalu opłąta sądowa wynosi 260 zł. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2008.4.9 16:58:30

Wpis do księgi wieczystej - właściwa wartość mieszkania spółdzielczego

Obecnie we wniosku nie ma potrzeby podawac wartości mieszkania (zakładam że chodzi o własnościowe spółdzielcze prawo do lokalu mieszkalnego). Kiedyś sąd wymagał tej informacji gdyż od wartości ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2008.4.8 19:16:56

Wpis do księgi wieczystej części nieruchomości odziedziczonej po rodzicu

Wniosek musi byc precyzyjne sformułowany, gdyż sąd jest związany jego granicami. Pański udział w spadku po jednym z rodziców określony jest przez postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku wydane ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2008.4.8 19:7:15

Czy w księdze wieczystej widnieje adres właściciela?

W dziale I-O - oznaczenie nieruchomości znajdują się dane adresowe nieruchomości.
Pozdrawiam S.M ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2008.4.8 18:25:1

Co się dzieje z kredytem po śmierci kredytobiorcy bez spadku?

Dziadek wziął kredyt gotówkowy w Lucas Banku w sierpniu 2006 roku na 3,5 tys zł. Miał go spłacać w równych ratach do lipca 2008 (24 raty). W marcu zmarł. Zostało nie spłaconych 5 rat - 1 tys ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.4.8 12:11:58

Podwójna księga wieczysta na jedną działkę - kto ma rację?

włos się jeży, mam nadzieję, że dowiemy się ciągu dalszego. Powodzenia ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2008.4.7 12:1:0

Wynajmowanie pokoju bez umowy - prawa najemcy i właściciela

Umowy "na gębę" zawsze są problemem. W zaden sposób nie udowodnicie jak się z nim umawialiście. Tak jak nie udowodnicie że cokolwiek płaciliście jezeli nie macie pokwitowań. Pozdrawiam ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2008.4.6 14:53:11

Umowa najmu 10 lat z góry - licytacja nieruchomości

Z tego co wiem powinnaś dostać odszkodowanie lub lokal zastępczy albo wynajmowac mieszkanie dalej już od nowego właściciela. Od kogo, to zależy od umowy dotychczasowego właściciela z przyszłym. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2008.4.6 14:46:21

Ustawa o ochronie danych osobowych

Twoi przyjaciele zlamali prawo. Teoretycznie mozesz ich pozwac do sądu! a tym czasem pismo do administratora strony z żądaniem usunięcia twoich danych ze strony, mozesz tez doniesć na nich do GIODO ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2008.4.2 13:44:43

Sprzedaż towarów kopiowanych z Chin w Polsce - legalność

No więc tak firma "X" w chinach produkuje towar na który ma patent. I jest ten towar bardzo drogi. Ja natomiast kupuje do Polski towar od firmy chińskiej "Y" która niema licencji ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.4.2 8:37:41

Konsekwencje prawne przedwczesnego zerwania umowy najmu mieszkania

Od 1-ego września 2007 do 31-ego sierpnia 2008 obowiązuje mnie umowa z właścicielem mieszkania. Na dzień dzisiejszy pozostało 4 miesiące do końca umowy. Niestety zdarzyła się sytuacja gdzie muszę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.4.1 18:5:21

Problem z internetem radiowym - admin obciął transfer bez powodu

Dziękuję za odpowiedz :) Niestety przez nieuwagę mojego taty, który podpisywał umowę nic nie mogę zrobić. Dlaczego? Otóż w umowie nic nie pisze o ŻADNEJ prędkości. Czyli koleś może obniżyć ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2008.3.27 19:27:52

2008.3.23 14:53:40

Jakie prawa mają firmy windykacyjne do wejścia na posesję?

odpowiem ci krotko, firmy windykacyjne dzialaja na granicy prawa i wcale sie nimi nie przejmoj ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2008.3.18 19:50:48

Współwłasność samochodu z ojcem - zniżki na ubezpieczenie dla młodego kierowcy

A czy jeśli samochód jest w całości zarejestrowany na osobę zaraz po zdaniu prawa jazdy to czy zniżki naliczane są tak samo jakby była ona współwłaścicielem samochodu? Czy może jest to w gestii ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2008.3.18 14:36:33

Reklamacja towaru - brak dostawy części w ciągu 14 dni roboczych

pamietaj 14 rooczych :) a tak szczeze to nic nie zrobisz jak firma jest ok to po tych 14 dniach powini ci oddac kase albo nowy towar ja mialem tak z mp3 i dali mi wybur ja wziolem kase :) ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2008.3.18 9:43:47

Bezpieczeństwo prawne związku nieformalnego przy kredycie hipotecznym

myślę, że to dość ryzykowne posunięcie na Twoją niekorzyść. Będziesz współodpowiedzialna za kredyt a dom i działka nie Twoje... gdyby Wam się nie poukładało , a Twój partner przestałby ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2008.3.12 19:16:21

2008.3.9 11:4:19

Koszty egzekucyjne komornika a nowy nabywca nieruchomości

Chcę kupić nieruchomość. Jest ustanowiona na niej hipoteka w dziale 4 KW. Wierzycielem jest bank. Właściciel nie regulował należności wobec banku więc ten wystąpił do komornika o wszczęcie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.3.4 21:46:40

Przepisanie domu na syna gdy ojciec ma długi kredytowe - czy przejmę dług?

Dogadać się z bankiem inaczej dom stanie na licytacji , jeśli kredytobiorca nie zacznie spłacać kredytu.Jeśli ojciec był poręczycielem to odpowiada solidarnie z kredytobiorcą za dług.Jeśli Pan ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2008.3.3 21:1:45

Wypadek z busa - czy kierowca i firma ponoszą odpowiedzialność za obrażenia?

Adwokat jest nieodzowny w tej sprawie. W pierwszej kolejności NW z polisy sprawcy, dalej zwrot kosztów leczenia, rehabilitacji i zadośćuczynienie z polisy OC. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2008.3.3 9:27:16

Żądanie czesnego za niezaliczony semestr po skreśleniu

Witam, podpisałam umowę z wyższą uczelnią, po pierwszym semestrze zrezygnowałam z nauki, niepodchodziłam do żadnego egzaminu semestralnego, za pierwszy semestr czesne zostało opłacona, gdy chciałam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.2.24 18:35:47

Legalność handlu wirtualnymi postaciami z gier online

Witam. W ostatnim czasie kupiłem postać w grze online. Lecz po krótkim czasie stary właściciel odzyskał ową postać (może to zrobić w przeciągu półtora miesiąca, ale oczywiście będzie się ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.2.24 14:41:14

2008.2.19 11:0:24

Ukryte kredyty męża wzięte jako kawaler - jak chronić żonę przed długami?

Musisz sprawdzić w bankach, co tak nawypisywał. Jako żona masz prawo to sprawdzić. Jeśli nie ma tam Twojego podpisu nie musisz się martwić. On odpowiada za brane kredyty. Poza tym masz prawo w sądzie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2008.2.18 18:53:42

Prawa lokatorów gdy najemca wypowiada mieszkanie współlokatorom

Witam. Razem z dwójką współlokatorów znalazłam się w takiej nieprzyjemnej sytuacji: jesteśmy studentami i wspólnie we czwórkę wynajęliśmy mieszkanie, jednak umowa została podpisana jedynie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.2.18 16:19:50

Prawa lokatorów gdy najemca wypowiada mieszkanie współlokatorom

Witam. Razem z dwójką współlokatorów znalazłam się w takiej nieprzyjemnej sytuacji: jesteśmy studentami i wspólnie we czwórkę wynajęliśmy mieszkanie, jednak umowa została podpisana jedynie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.2.18 16:11:46

Wpływ hipoteki na służebność drogi koniecznej

Czym może skutkować nabycie służebności drogi koniecznej na działce objętej hipoteką banku, a dzialka ma jednego właściciela? Czy przejęcie przez bank z powodów hipoteki przekreśla służebność ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.2.17 10:55:4

Oszustwo przy zakupie auta z przewiniętym licznikiem

we wrzesniu 2007 nabylam3-letnie auto w komisie za cene 32.000 zl , w miesiacu grudniu dowiedzialam sie w autoryzowanym warsztacie ze samochod ma przewiniety licznik o ponad 60 tysiecy km. musialam wyremontc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.2.16 19:16:4

Prawo spadkobiercy do informacji o upoważnionych do konta

Witam Mam pytanie Czy każdy ze spadkobierców uznanych przez sąd prawomocnym postanowieniem ma prawo do uzyskania w banku kto i w jakim zakresie był upoważniony przez Spadkodawcę do dysponowania Jego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.2.15 17:1:58

Odpowiedzialność za pożyczkę zaciągniętą dla innej osoby

Witam. Zaciągnąłem pożyczkę w banku na swoje nazwisko dla innej osoby, która była jednocześnie poręczycielem tej pożyczki. Ta osoba spłacała regularnie pożyczkę. Teraz przestała ją spłacać ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.2.13 19:57:37

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika