Prawo cywilne forum prawne - Strona 109
(6037 tematów na forum)
Kto spłaca kredyt po śmierci kredytobiorcy gdy nie ma spadkobierców?
W przypadku braku ubezpieczenia -odpowiedniego w tej konkretnej sytuacji , kredyt staje się wymagalny i przechodzi na spadkobierców .Radzę ,a w 6 m-cy od śmierci babci odrzuciś spadek , jeśli babcia ... Zobacz wątek2008.5.13 20:45:45
Odpowiedzialność za własne i cudze czyny w prawie zobowiązań
MAma pytanie .Jestem zameldowana u sowjej matki ,od 4 lat tam nie mieszkam do mojego zakładu pracy przyszło pismo komornicze o zajecie mojej pensji za zadłuzenie mieszkania gdyz moja matka a głowny ... Zobacz wątek2008.5.11 11:27:17
Reklamacja telefonu komórkowego - czy można wymienić skrzypiący egzemplarz?
konkretnie to po zakupie go użytkowałem,l a skrzypienie wyszło w trakcie użytkowania ... Zobacz wątek2008.5.3 18:4:4
Reklamacja wadliwego telefonu komórkowego w salonie Era
Witam. Kupiłem wczoraj w salonie Ery telefon komórkowy. Ten sam kupiła też wtedy moja siostra. Problem polega na tym, że mój telefon skrzypi. Konkretnie myślałem, że to wina klapki na baterie, ... Zobacz wątek2008.5.3 17:19:15
Nabycie własności domu przez zasiedzenie w dobrej wierze
witam, bardzo prosze o pomoc. Mieszkam wraz z rodzicami i rodzenstwem od 25 lat w domu, który nie jest nasza wlasnoscią, a własnoscia mojego ojca siostry, ktora miala przepisac dom i dzialke, taka byla ... Zobacz wątek2008.4.30 22:23:42
Ile czasu trwa wpis zmian właściciela do ksiąg wieczystych?
Czy po otrzymaniu zawiadomienia o dokonanym wpisie do KW można używać tego dokumentu do załatwienia spraw podatkowych w urzędzie miejskim? ... Zobacz wątek2008.4.24 17:53:17
Zasady sadzenia drzew od granicy z sąsiadem
ile od granicy z sąsiadem moge posadzić dzrzewo ... Zobacz wątek2008.4.19 16:53:46
Zniesławienie na forum internetowym - jak się bronić prawnie?
zgłoś ten fakt na policje i/lub do prokuratury podaj czego dotyczy i wskaż na dowody (jakie to forum, kiedy się działo, jak masz zrzut strony albo zachowane zdarzenie w historii to na pewno przyspieszy ... Zobacz wątek2008.4.18 19:13:27
Żądanie zapłaty za semestr w szkole prywatnej mimo skreślenia
Prawdopodobnie jak zapisywałeś się na studia to podpisywałeś ze szkołą umowę albo przynajmniej regulamin finansowy. Takie dokumenty zobowiązują cię do płatności. Artykuł 87 k.p.c. mówi o ... Zobacz wątek2008.4.16 10:42:9
Sąsiad wbił paliki wzdłuż mojej drogi - czy mogę je usunąć?
powołać uprawnionego geodetę i ponownie wyznaczyć granicę działęk.Wniosek jest Pan także za opłatą Pana także.Potem przesłać sąsiadowi kopię mapy z naniesieniem faktycznej granicy i jeśli ... Zobacz wątek2008.4.14 16:10:34
Opłaty sądowe za wniosek o księgę wieczystą i hipoteki
Obecnie za założenie KW dla własnościowego spółdzielczego prawa do lokalu opłąta sądowa wynosi 260 zł. ... Zobacz wątek2008.4.9 16:58:30
Wpis do księgi wieczystej - właściwa wartość mieszkania spółdzielczego
Obecnie we wniosku nie ma potrzeby podawac wartości mieszkania (zakładam że chodzi o własnościowe spółdzielcze prawo do lokalu mieszkalnego). Kiedyś sąd wymagał tej informacji gdyż od wartości ... Zobacz wątek2008.4.8 19:16:56
Wpis do księgi wieczystej części nieruchomości odziedziczonej po rodzicu
Wniosek musi byc precyzyjne sformułowany, gdyż sąd jest związany jego granicami. Pański udział w spadku po jednym z rodziców określony jest przez postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku wydane ... Zobacz wątek2008.4.8 19:7:15
Czy w księdze wieczystej widnieje adres właściciela?
W dziale I-O - oznaczenie nieruchomości znajdują się dane adresowe nieruchomości.Pozdrawiam S.M ... Zobacz wątek
2008.4.8 18:25:1
Co się dzieje z kredytem po śmierci kredytobiorcy bez spadku?
Dziadek wziął kredyt gotówkowy w Lucas Banku w sierpniu 2006 roku na 3,5 tys zł. Miał go spłacać w równych ratach do lipca 2008 (24 raty). W marcu zmarł. Zostało nie spłaconych 5 rat - 1 tys ... Zobacz wątek2008.4.8 12:11:58
Podwójna księga wieczysta na jedną działkę - kto ma rację?
włos się jeży, mam nadzieję, że dowiemy się ciągu dalszego. Powodzenia ... Zobacz wątek2008.4.7 12:1:0
Wynajmowanie pokoju bez umowy - prawa najemcy i właściciela
Umowy "na gębę" zawsze są problemem. W zaden sposób nie udowodnicie jak się z nim umawialiście. Tak jak nie udowodnicie że cokolwiek płaciliście jezeli nie macie pokwitowań. Pozdrawiam ... Zobacz wątek2008.4.6 14:53:11
Umowa najmu 10 lat z góry - licytacja nieruchomości
Z tego co wiem powinnaś dostać odszkodowanie lub lokal zastępczy albo wynajmowac mieszkanie dalej już od nowego właściciela. Od kogo, to zależy od umowy dotychczasowego właściciela z przyszłym. ... Zobacz wątek2008.4.6 14:46:21
Ustawa o ochronie danych osobowych
Twoi przyjaciele zlamali prawo. Teoretycznie mozesz ich pozwac do sądu! a tym czasem pismo do administratora strony z żądaniem usunięcia twoich danych ze strony, mozesz tez doniesć na nich do GIODO ... Zobacz wątek2008.4.2 13:44:43
Sprzedaż towarów kopiowanych z Chin w Polsce - legalność
No więc tak firma "X" w chinach produkuje towar na który ma patent. I jest ten towar bardzo drogi. Ja natomiast kupuje do Polski towar od firmy chińskiej "Y" która niema licencji ... Zobacz wątek2008.4.2 8:37:41
Konsekwencje prawne przedwczesnego zerwania umowy najmu mieszkania
Od 1-ego września 2007 do 31-ego sierpnia 2008 obowiązuje mnie umowa z właścicielem mieszkania. Na dzień dzisiejszy pozostało 4 miesiące do końca umowy. Niestety zdarzyła się sytuacja gdzie muszę ... Zobacz wątek2008.4.1 18:5:21
Problem z internetem radiowym - admin obciął transfer bez powodu
Dziękuję za odpowiedz :) Niestety przez nieuwagę mojego taty, który podpisywał umowę nic nie mogę zrobić. Dlaczego? Otóż w umowie nic nie pisze o ŻADNEJ prędkości. Czyli koleś może obniżyć ... Zobacz wątek2008.3.27 19:27:52
Odsetki od zasądzonego odszkodowania w procesie cywilnym równoległym z karnym
zapraszam na gg 9841224 w sprawie odszkodowaniaPozdrawiam ... Zobacz wątek
2008.3.23 14:53:40
Jakie prawa mają firmy windykacyjne do wejścia na posesję?
odpowiem ci krotko, firmy windykacyjne dzialaja na granicy prawa i wcale sie nimi nie przejmoj ... Zobacz wątek2008.3.18 19:50:48
Współwłasność samochodu z ojcem - zniżki na ubezpieczenie dla młodego kierowcy
A czy jeśli samochód jest w całości zarejestrowany na osobę zaraz po zdaniu prawa jazdy to czy zniżki naliczane są tak samo jakby była ona współwłaścicielem samochodu? Czy może jest to w gestii ... Zobacz wątek2008.3.18 14:36:33
Reklamacja towaru - brak dostawy części w ciągu 14 dni roboczych
pamietaj 14 rooczych :) a tak szczeze to nic nie zrobisz jak firma jest ok to po tych 14 dniach powini ci oddac kase albo nowy towar ja mialem tak z mp3 i dali mi wybur ja wziolem kase :) ... Zobacz wątek2008.3.18 9:43:47
Bezpieczeństwo prawne związku nieformalnego przy kredycie hipotecznym
myślę, że to dość ryzykowne posunięcie na Twoją niekorzyść. Będziesz współodpowiedzialna za kredyt a dom i działka nie Twoje... gdyby Wam się nie poukładało , a Twój partner przestałby ... Zobacz wątek2008.3.12 19:16:21
Nękanie przez znajomą - groźby i szantaż, jak się bronić prawnie
to co puściłaś się z innym? ... Zobacz wątek2008.3.9 11:4:19
Koszty egzekucyjne komornika a nowy nabywca nieruchomości
Chcę kupić nieruchomość. Jest ustanowiona na niej hipoteka w dziale 4 KW. Wierzycielem jest bank. Właściciel nie regulował należności wobec banku więc ten wystąpił do komornika o wszczęcie ... Zobacz wątek2008.3.4 21:46:40
Przepisanie domu na syna gdy ojciec ma długi kredytowe - czy przejmę dług?
Dogadać się z bankiem inaczej dom stanie na licytacji , jeśli kredytobiorca nie zacznie spłacać kredytu.Jeśli ojciec był poręczycielem to odpowiada solidarnie z kredytobiorcą za dług.Jeśli Pan ... Zobacz wątek2008.3.3 21:1:45
Wypadek z busa - czy kierowca i firma ponoszą odpowiedzialność za obrażenia?
Adwokat jest nieodzowny w tej sprawie. W pierwszej kolejności NW z polisy sprawcy, dalej zwrot kosztów leczenia, rehabilitacji i zadośćuczynienie z polisy OC. ... Zobacz wątek2008.3.3 9:27:16
Żądanie czesnego za niezaliczony semestr po skreśleniu
Witam, podpisałam umowę z wyższą uczelnią, po pierwszym semestrze zrezygnowałam z nauki, niepodchodziłam do żadnego egzaminu semestralnego, za pierwszy semestr czesne zostało opłacona, gdy chciałam ... Zobacz wątek2008.2.24 18:35:47
Legalność handlu wirtualnymi postaciami z gier online
Witam. W ostatnim czasie kupiłem postać w grze online. Lecz po krótkim czasie stary właściciel odzyskał ową postać (może to zrobić w przeciągu półtora miesiąca, ale oczywiście będzie się ... Zobacz wątek2008.2.24 14:41:14
Zasiedzenie działki użytkowanej przez lat - wzór wniosku do sądu
też jestem tym zainteresowana ... Zobacz wątek2008.2.19 11:0:24
Ukryte kredyty męża wzięte jako kawaler - jak chronić żonę przed długami?
Musisz sprawdzić w bankach, co tak nawypisywał. Jako żona masz prawo to sprawdzić. Jeśli nie ma tam Twojego podpisu nie musisz się martwić. On odpowiada za brane kredyty. Poza tym masz prawo w sądzie ... Zobacz wątek2008.2.18 18:53:42
Prawa lokatorów gdy najemca wypowiada mieszkanie współlokatorom
Witam. Razem z dwójką współlokatorów znalazłam się w takiej nieprzyjemnej sytuacji: jesteśmy studentami i wspólnie we czwórkę wynajęliśmy mieszkanie, jednak umowa została podpisana jedynie ... Zobacz wątek2008.2.18 16:19:50
Prawa lokatorów gdy najemca wypowiada mieszkanie współlokatorom
Witam. Razem z dwójką współlokatorów znalazłam się w takiej nieprzyjemnej sytuacji: jesteśmy studentami i wspólnie we czwórkę wynajęliśmy mieszkanie, jednak umowa została podpisana jedynie ... Zobacz wątek2008.2.18 16:11:46
Wpływ hipoteki na służebność drogi koniecznej
Czym może skutkować nabycie służebności drogi koniecznej na działce objętej hipoteką banku, a dzialka ma jednego właściciela? Czy przejęcie przez bank z powodów hipoteki przekreśla służebność ... Zobacz wątek2008.2.17 10:55:4
Oszustwo przy zakupie auta z przewiniętym licznikiem
we wrzesniu 2007 nabylam3-letnie auto w komisie za cene 32.000 zl , w miesiacu grudniu dowiedzialam sie w autoryzowanym warsztacie ze samochod ma przewiniety licznik o ponad 60 tysiecy km. musialam wyremontc ... Zobacz wątek2008.2.16 19:16:4
Prawo spadkobiercy do informacji o upoważnionych do konta
Witam Mam pytanie Czy każdy ze spadkobierców uznanych przez sąd prawomocnym postanowieniem ma prawo do uzyskania w banku kto i w jakim zakresie był upoważniony przez Spadkodawcę do dysponowania Jego ... Zobacz wątek2008.2.15 17:1:58
Odpowiedzialność za pożyczkę zaciągniętą dla innej osoby
Witam. Zaciągnąłem pożyczkę w banku na swoje nazwisko dla innej osoby, która była jednocześnie poręczycielem tej pożyczki. Ta osoba spłacała regularnie pożyczkę. Teraz przestała ją spłacać ... Zobacz wątek2008.2.13 19:57:37
Odstąpienie od umowy po przekroczeniu terminu reklamacji
Sprawa tyczy się sprzętu komputerowego firmy NEC. Zareklamowałem go nie przez przedstawienie gwarancji producenta, lecz przez okazanie faktury (jedyny dowód kupna). Producent zawsze daje na ten typ ... Zobacz wątek2008.2.13 19:51:6
Zastrzeżenie w darowizne domu o prawie pozostania lokatorów
Czy przepisując dom na innego właściciela, można zastrzec kto ma prawo pozostać w tym domu a kto musi go opuścić? ... Zobacz wątek2008.2.13 12:58:19
Podział współwłasnościowej działki z piętrowym domem - czy możliwy notarialnie?
Jeśli chodzi tu o zniesienie współwłasności to sprawa może być nie tak prosta. Moja sprawa ciągnie się w sądzie juz 5 lat. Ważne czy strony są zgodne. A ostatnio na przedstawiony projekt podziału ... Zobacz wątek2008.2.11 8:33:34
Wynajmowanie pokoi bez umowy i meldunku - prawa stron
o jeju....jak czytam ta opowieść to tak jakby to ja bym była jedna z tych dziewczyn.. Moj wynajemca równiez tak robi,straszy nas i daje kolosalne rachunki. ... Zobacz wątek2008.2.8 22:37:5
Przekazanie środków przez peł Jnomocnika osoby w śpiączce
Witam i bardzo proszę o prawne wyjaśnienie następującej sytuacji: Osoba X posiadająca znaczną sumę pieniędzy na koncie bankowym daje pełne upoważnienie do dysponowania tym kontem osobie Y. Przy ... Zobacz wątek2008.2.7 19:1:48
Zasiedzenie domu po 24 latach użytkowania bez zameldowanych spadkobierców
NIE , BO NIE MA STWIERDZENIA NABYCIA SPADKU ... Zobacz wątek2008.2.7 14:46:4
Zalanie sąsiadów przez pękniętą rurkę - odpowiedzialność i odszkodowanie
oj nie tak bardzo z głowy bo jeśli suma gwarantowana będzie niższa niżwyrządzona szkoda to pokrzywdzony ma prawo ścigać cię na drodze sądowej o różnicę kwoty wypłaconej z odszkodowania a ... Zobacz wątek2008.1.22 0:3:5
Odszkodowanie od przewoźnika za spalone rzeczy w autokarze
witam, jak dlugo mozna domagac sie odszkodowania od firmy brokerskiej i od przewoznika po rzeczach, ktore splonely w autokarze? dodam ze autokar splonal z wlasnej winy na terenie niemiec (nie z winy jadacych) ... Zobacz wątek2008.1.21 22:40:30
Reklamacja wadliwej skrzyni biegów po regeneracji
Zepsula nam sie automatyczna skrzynia biegow w naszym aucie marki Chrysler voyager.Kupilismy we Wroclawiu nowa,tz.uzywana ale po regeneracji.Poniewaz tymczasowo mieszkamy w Niemczech tu zostala sprowadzona ... Zobacz wątek2008.1.20 16:23:24
Masz inne pytanie do prawnika?