Prawo cywilne forum prawne - Strona 107
(6037 tematów na forum)
Odpowiedzialność dzieci za długi rodziców - ochrona przed komornikiem
Mam problem. Mieszkam z rodzicami, którzy mają długi. Trwa to już dość długo - nie chcę wdawać się w szczegóły, ponieważ sama na dobrą sprawę nie wiem ile w sumie tego jest. Wiem jedno - ... Zobacz wątek2009.2.28 21:10:2
Zwrot kaucji i rozliczenie opłat po wynajmie mieszkania
Przez rok wynajmowaliśmy mieszkanie i regulowaliśmy opłaty zgodnie z umową. Pół roku temu umowa się skończyła, wyprowadziliśmy się a do dziś nie odzyskaliśmy kaucji za mieszkanie ani właściciel ... Zobacz wątek2009.2.28 14:14:47
Portal internetowy z danymi osobowymi - obowiązek zgłaszania bazy danych
Witam. Chciałbym sie dowiedzieć czy jeśli ktoś prowadzi portal internetowy na którym logują sie osoby podając swoje dane to czy zarządzający musi tę bazę gdzieś zgłaszać??? ... Zobacz wątek2009.2.26 17:18:11
Odbiór towaru przez klienta - jak zmusić do odebrania?
Witam,jestem tu nowy - pozdrawiam wszystkich forumowiczów
Mam pewien problem i proszę o Wasze opinie w następującej sprawie:
sprzedałem towar za który klient zapłacił, ale umówił się (ustnie), ... Zobacz wątek
2009.2.20 10:14:13
Przepisanie domu na męża - konsekwencje podatkowe dla synowej
Mam ogromny problem, a mianowicie: moi teściowie w ostatnich dniach przepisali działkę wraz z domem, który budowaliśmy razem z mężem na działce wówczas należącej do nich tylko na mojego męża ... Zobacz wątek2009.2.18 18:10:52
Sprzedaż udziału we współwłasności pojazdu - procedura prawna
Witam!Jestem jednym z trzech współwłaścicieli samochodu, chciałbym swoją część sprzedać obecnemu użytkownikowi tego samochodu. Czy jest możliwe sprzedaży tylko mojej części nowemu właścicielowi? ... Zobacz wątek
2009.2.15 11:35:25
Przedawnienie długu kredytowego - kiedy można się powołać na przedawnienie
Witam.Nie będe się rozwodzic co i dlaczego, bo to nie miejsce i czas. Sprawa wyglada tak:
kredyt z roku 2003 na auto, okres spłaty do roku 2011. spłacone kilka rat. W grudniu roku 2005 przychodzi ... Zobacz wątek
2009.2.12 15:28:37
Cofnięcie darowizny działki z wybudowanym domem - co z budynkiem?
Witam.Czy w sytuacji kiedy działka jest przedmiotem darowizny i już kiedy działka należy do obdarowanej osoby na tej działce został wybudowany dom, czy można tę działkę stracić razem z domem?
Mam ... Zobacz wątek
2009.2.11 14:48:11
Wyciąganie danych osobowych przez Orange za zgłoszenie błędu
WitamZauważyłem błąd w działaniu strony Orange on-line. Zgłosiłem go do BOK-u z zapytaniem czy i kiedy go usuną. W odpowiedzi otrzymałem zapytanie o imię, nazwisko, PESEL, serię i numer dowodu ... Zobacz wątek
2009.2.11 1:17:26
Spór o podział domu poniemieckiego po 40 latach
Witam,mieszkam w starym domu (tzw. poniemieckim), który należał do moich dziadków a teraz właścicielami są moi rodzice. Dom ten od zawsze podzielony był między dwie rodziny, było wspólne wejście. ... Zobacz wątek
2009.2.10 9:35:6
Zniesienie współwłasności nieruchomości - prawo do wyboru najlepszej części
Jestem współwłaścicielem (8/36) nieruchomości składającej się z dwóch działek; łącznie ok 10ha. Kilku współwłaścicieli złożyło w sądzie wniosek o zniesienie współwłasności i przedstawiło ... Zobacz wątek2009.2.4 21:19:48
Zwrot kosztów opon po wady fabrycznej samochodu w gwarancji
Dzień Dobry.Mam prośbę.
W roku ubiegłym nabyłem nowy samochód, w ktorym w wyniku prac budowlanych przebiłem dwie opony jedną na przedniej osi, drugą na tylnej.Samochód jest w okresie gwarancji. ... Zobacz wątek
2009.2.4 13:10:4
Przedłużenie umowy telefonicznie bez aneksu - czy wiąże prawnie?
Witam mam telewizje N,umowe podpisałem rok temu do lutego tego roku,była możliwosc zamówienia pakietu HBO na 3 miesiące za darmo,zamówiłem go telefonicznie ale poinformowali mnie ze przedłuży ... Zobacz wątek2009.1.29 12:37:44
Najnowsze akty prawne dotyczące odzyskania mienia i ziemi
REPRYWATYZACJAKompleksowa obsługa wszelkich roszczeń powstałych w wyniku wywłaszczeń, zagarnięcia nieruchomości oraz przesiedleń.
Niejednokrotnie, czy to z przyczyn historycznych, ... Zobacz wątek
2009.1.25 21:43:2
Teściowa nie płaci rachunków - mąż jest dłużnikiem
Odkad poznalam meza mam przez niego tylko klopoty, moj poziom zycia spadl na leb na szyje. Ja czasem nie mam na krem do buzi czy fryzjera, bo zasze jest cos - poza tym wole juz malemu cos kupic niz sobie. ... Zobacz wątek2009.1.14 15:30:46
Pomówienia o romans - zniszczenie dobrej opinii
zaszyć usta czy poobcinać języki? czy wogóle odrąbać łby....ciężki temat, ploty są bezlitosne i nie do powstrzymania. i nie ma rozmowy, oni wiedzą lepiej.. ale napewno blisko ciebie są osoby ... Zobacz wątek2009.1.13 5:11:1
Płatność dla pracownika naukowego - umowa o dzieło
Mam pytanie jak rozwiązać płatność dla pracownika naukowego, którego umowa o dzieło obejmuje pięć punktów. Czy jest możliwość wypłaty co miesiąc wynagrodzenia gdy pracownik zakończy część ... Zobacz wątek2009.1.12 9:44:41
Publikowanie danych osobowych w internecie - ochrona przed oszustami
witammam takie pytanie odnosnie zamieszczania danych osobowych w internecie.
Wiem, że nie można zamieścić na forum czyichś danych osobowych bez zgody tej osoby.
Ale czy jest możliwe np. podanie ... Zobacz wątek
2009.1.8 19:34:1
Konkubinat i podział mieszkania - sprzedaż nieruchomości
nie będzie mogła bez zgody ojca zmienić nazwiska dziecka.co do nieruchomości - proponuję sądowe zniesienie współwłasności. sąd zadecyduje, komu przydzieli mieszkanie, i ile osoba , która ... Zobacz wątek
2009.1.7 16:7:1
Przelew z zakreśloną literką W - czy to przyczyna problemu?
Wszystko się wyjaśniło. Pieniądze doszły, ale dopiero dzisiaj.Pomyłka była więc nieistotna.
Pozdrawiam, Jarek ... Zobacz wątek
2009.1.7 13:12:25
Zwrot zaliczki za wyjazd studencki bez podpisania umowy
WitamOd razu chciałbym przeprosić wszystkich którzy pomyślą, że to co piszę jest głupie :)
Sprawa wygląda następująco:
Zarejestrowałem się na stronie na wyjazd studencki i pojawiła się ... Zobacz wątek
2009.1.5 16:34:5
Zadośćuczynienie za naruszenie prywatności i udostępnienie korespondencji
Witam. Czy mam szansę na zadośćuczynienie od winnego, za czytanie, wykorzystywanie we własnych celach, oraz udostępnianie osobom 3-cim mojej osobistej poczty? Wiem, że to jest paragraf z kc. Tam ... Zobacz wątek2009.1.5 10:41:4
Reklamacja w Electroworld - zwrot towaru w ciągu 7 dni
ja też miałem tako historięja ostatnio kupiłem patelnię firmy tefal, i okazało się że była ona porysowana. Następnego dnia poszedłem aby ją wymienić. Powiedziałem pracownicom obsługi ... Zobacz wątek
2009.1.1 21:1:54
Przepisanie połowy bliźniaka na żonę - koszty i przeszkody
mam pytanko... można przepisać dom na jedno z dorosłych dzieci bez zgody drugiego??? ... Zobacz wątek2008.12.28 13:15:41
Okres oczekiwania na wpis hipoteki do ksiąg wieczystych
Wszystko zależy od tego jakie wydział ma zaległości. Są Sądy w których czeka się wiecej w innych mniej. ... Zobacz wątek2008.12.26 15:31:58
Hipoteka kaucyjna przy egzekucji
Hipoteke można wpisać, jednakże ważniejsze przy windykacji jest egzekucja komornika. Przeszkodą do wpisu hipoteki nie są wpisy w dziale III chyba że to ostrzeżenie o zmianie właściciela.dusheq@o2.pl
ksiegi-wieczyste.frix.pl ... Zobacz wątek
2008.12.22 20:58:47
Przepisanie nieruchomości na nieślubnego syna podczas rozwodu
witam. moja sytuacja wygląda tak ,że jestem w trakcie rozwodu. W chwili obecnej posiadam pełnomocnictwo od jeszcze żony do dysponowania majątkiem wspólnym w nieograniczony sposób. Chciałbym w tej ... Zobacz wątek2008.12.21 12:18:38
Wypowiedzenie najmu przez lokatora na czas nieokreślony
Jak powinno wyglądać wypowiedzenie najmu, kiedy ja jako lokator chce zrezygnować z wynajmu mieszkania? Umowę mam podpisaną na czas nieokreślony. ... Zobacz wątek2008.12.20 22:46:13
Bezprawny zabór gruntu pod drogę - jak odzyskać prywatną ziemię?
Proszę o poradę! Co zrobić gdy jestem następcą własności dziedziczącym grunt prywatny po dziadkach od 1946 roku aktem natarialnym.Na własnym gruncie została ustanowiona drogadojazdowa do posesji ... Zobacz wątek
2008.12.12 20:58:58
Scedowanie zobowiązań na dłużnika - czy można przenieść długi?
Dzień dobry!!!!U mnie jeszcze tyle nie ma ,tata syna ma nieco ponad 4 tys u mnie jako mamy, około 10 tys w ZUS(stary fundusz), i jakiś 1000 do MGOPS....Ale moje pytanie jest takie: Ja mam zobowiązania ... Zobacz wątek2008.12.11 23:22:2
Podział majątku w konkubinacie po latach rozstania
musisz niestety odważyć się na sprzeciw wobec prokuratora. W zażaleniu na decyzje zadaj retoryczne pytanie o podstawę prawną takiego stanowiska, które de facto wynika z układów lub lenistwa prokuratury. ... Zobacz wątek2008.12.9 21:55:16
Gwarancja a paragon - podstawy reklamacji przy zgubionej dokumentacji
dziś w sklepie powiedzieli mi przy zakupie odkurzacza, że jeśli zgubię paragon to gwarancja jest wtedy nieważna, bo to paragon jest podstawą i to na niego trzeba się powoływać. O co tu w takim ... Zobacz wątek2008.12.8 22:20:49
Przetarg nieruchomości GS - jak się przygotować?
Czy ten przetarg należy do pisemnego? Co znaczy ograniczony i nieograniczony? ... Zobacz wątek2008.12.8 19:9:14
Wynajm mieszkania - zgoda na bar w kamienicy
Witam, mam pytanie, wynajmuję mieszkanie w kamienicy na czas nieokreślony, właściciel kamienicy ma zamiar z jednego mieszkania zrobić bar (piwiarnia). Moje pytanie brzmi czy właścicel potrzebuje ... Zobacz wątek2008.12.8 17:28:52
Odpowiedzialność za nieprawdziwe dane w umowie kupna-sprzedaży samochodu
Od kolegi z pracy dostałem pełnomocnictwo do sprzedania jego samochodu. Umowa sporządzona, podpisana (osobiście przez bylego wlaściciela samochodu). Kupujący w celu uzasadnienia obniżoinej wartości ... Zobacz wątek2008.12.4 13:26:18
Czy umowa najmu została przedłużona przez milczące zachowanie stron?
czy ktos mi pomoze?jak napisac prosbe o przedłuzenie umowy? ... Zobacz wątek
2008.12.1 15:32:24
2008.11.26 9:15:54
Nieszczelny kocioł gazowy u właściciela - jak zmusić do wymiany?
Witam, problem jest tego typu ze gdy wynająłem domek gospodarczy był w nim stary kocioł tzw smieciuch-jedyne źródło ciepła w okresie zimowym, kocioł był nieszczelny wentylacyjnie-tzn przepuszczał ... Zobacz wątek2008.11.23 11:2:10
Egzekucja należności z umowy o dzieło - nieterminowa płatność
zleceniodawca nie odbiera wykonanej usługi co robić? ... Zobacz wątek2008.11.22 19:53:33
Zadłużenie matki po śmierci męża - jak pomóc w spłacie kredytów?
Witam. Chodzi o moją mamę. Po śmierci mojego taty(6 lat), przestała radzić sobie z finansami.Jeszcze przed śmiercią brali kredyty na ratowanie mu życia. Kiedy brakowało jej na spłatę rat brała ... Zobacz wątek2008.11.20 21:51:2
Odzyskanie domu przepisanego na brata - czy jest szansa na zwrot majątku?
Witam. Mój Ojciec wraz z moją babkąa jego matką przepisali cały dom mojemu
Bratu. Dostałem dorzywotnie użytkowanie
Czy istnieje szansa na odzyskanie majątku ?
Ojciec i babka żyją ... Zobacz wątek
2008.11.19 18:52:55
UPS nie uznaje reklamacji uszkodzonej przesyłki - jak walczyć z kurierem?
Witam,we wrzesniu, nieszczesliwie wyslalam umywalke za posrednictwem wspomnianej firmy, umywalka dotarla do klienta z peknieciem uniemozliwiajacym jej dalsze uzytkowanie.
Protokol uszkodzenia zostal ... Zobacz wątek
2008.11.18 10:57:51
Reklamacja telefonu - wielokrotne naprawy tej samej usterki
ciąg dalszy bo ucięło : powiedział, że będzie kierował sprawę pod tym kątem ale muszę oddać telefon a oni wyślą go na ekspertyzę do rzeczoznawcy. do dziś nie mam telefonu a po zadzwonieniu ... Zobacz wątek2008.11.17 20:48:50
Indeksacja cen mieszkań u dewelopera - czy można żądać dopłat?
Witam,Jak to jest z zakupem nowego mieszkania u dewelopera, który w umowie przedwstępnej zobowiązuje się do oddania mieszkania np po 18 miesiącach. W tym czasie płacę kolejne transze, aż na końcu ... Zobacz wątek
2008.11.14 23:59:34
Komornik po długu Era GSM - przedawnienie czy aktualne?
radziłam bym sie dogadać z komornikiem rozłożenia na raty,napewno sie da.Miałam tak samo pare lat temu i juz 3 miesiąc męzowi odciągaja połowe wypłaty naszczęście ostani raz.Więc lepiej isc ... Zobacz wątek2008.11.7 20:51:31
Sposób mierzenia powierzchni mieszkania ze słupem w rogu
Witam,Mam takie pytanie, jak jest mierzona powierzchnia ze slupem, ktory znajduje sie w roku pokoju i jest 0.5x0.5m oraz w odleglosci scian rogu okolo 1m i 0.5m?
Czy mieszkanie traci wartosc metrarzu ... Zobacz wątek
2008.11.3 20:39:16
Anulowanie umowy dozywotniej przy zaniedbaniu opieki
Witamkilka lat temu ciocia zapisała dom znajomym na zasadach prawa dożywocia, w zamian za opiekę.
Po wpisie do księgi wieczystej i zameldowaniu, znajomi przestali interesowac się ciocią, w tym ... Zobacz wątek
2008.11.1 17:13:1
Sprzedaz domu z warunkiem pierwokupu Agencji Rolnej
Właściciel się wycofuje, więc od tego jest umowa przedwstępna zawarta między zbywcą a nabywcą, w tej sytuacji jest poświadczemnie notarialne, co następuje, ze zbywca zobowiązany jest w razie ... Zobacz wątek2008.10.31 23:39:44
Przepisanie mieszkania z kredytem na inne osoby
Witam,Mam spory problem i nie wiem zupełnie jak go rozwiązać - otóż:
1) moja mama z przyjacielem 2 lata temu wzięli na kredyt mieszkanie od developera, mieszkanie warte 300 tyś. zł, 53m2
2) ... Zobacz wątek
2008.10.31 0:0:10
Odpowiedzialnosc za zalanie mieszkania przez firme
Wykonujący remont posadzki fachowiec nie uszczelnił wylewki i zalał mieszkanie sąsiada mieszkającego piętro niżej. W chwili obecnej sąsiad sam dokonał remontu w zakresie przekraczającym zakres ... Zobacz wątek2008.10.29 20:13:9
Masz inne pytanie do prawnika?