Prawo cywilne forum prawne - Strona 108
(6037 tematów na forum)
2008.10.29 16:42:22
Przepisanie gospodarstwa rolnego z warunkiem uprawy - czy można unieważnić?
rodzice chca dać mi 0,8 ha, jak pominąć koszt? ... Zobacz wątek2008.10.27 17:43:37
Obowiązek przedstawienia dokumentu własności przy sprzedaży
Jakie jest uregulowanie prawne (ustawa, rozporządzenie, zasada) pozwalające żądać od strony sprzedającej przedstawienia dokumentu własności zbywanej nieruchomości, gdy otrzymał on wypis z księgi ... Zobacz wątek2008.10.23 20:12:50
Różnica między darowiznąnie a nieodpłatnym zbyciem nieruchomości
Czy darowizna nieruchomości może być odwrotnie nazwana i jest to tożsame z nieodpłatnym zbyciem nieruchomości i czy jest w takim razie jednym ze sposobów nieodpłatnego zbycia.Co je od siebie ... Zobacz wątek
2008.10.23 20:12:5
Czy pełnomocnik może dokonać darowizny bez wiedzy mocodawcy?
Udzieliłem pełnomocnictwa mojej matce do zarządu nieruchomością stanowiącą moją własność i do odpłatnego i nieodpłatnego zbycia nieruchomości na rzecz osób dowolnych w tym na rzecz samego ... Zobacz wątek2008.10.23 20:11:2
Wypowiedzenie umowy najmu - interpretacja zapisow
To nie ma znaczenia. Liczysz się ty wypowiadający i jak tobie pasuje. Musisz przekalkulować, czy opłaca ci się prać przed końcem miesiąca i wziąśc ostatnią wypłate, czy wypowiedzieć w na początku ... Zobacz wątek2008.10.20 11:15:59
Wypowiedzenie najmu a niezdrowa konkurencja
nie może ci nic zrobić.zapis o tzw.konkurencji dopuszcza kodeks pracy w odniesueniu do pracowników. ... Zobacz wątek2008.10.18 7:43:35
Sprzedaż uszkodzonego laptopa i żądanie zwrotu przez kupującego
Niedawno wystawiłem na sprzedaż uszkodzony laptop w serwisie allegro.Znalazł się chętny,prosząc o załatwieniu sprawy poza serwisem,gdyż będzie mu to na rękę.Zgodziłem się,ponieważ nie ukrywam ... Zobacz wątek2008.10.7 13:4:25
Prawa najemców gdy właściciele wchodzą bez pozwolenia
Od niedawna wynajmuje mieszkanie w domku jednorodzinnym. Wszystko jest pięknie, ale osoby, które wynajmują nam to mieszkanie często przebywają w nim pod nasza nieobecność. Przestawiają nam meble ... Zobacz wątek2008.10.6 19:22:51
Ochrona nieruchomości przed hipoteką wierzyciela męża
Wieżyciel mojego męża wpisał się na hipotekę ( nieruchomość rolna, której ja nie jestem współwłaścicielem ), przed kilkoma dniami wniósł wniosek do sądy o nadanie klauzuli wykonalności ... Zobacz wątek2008.10.5 21:30:9
Przedawnienie kredytu Lukas Bank - firma Kruk żąda spłaty po latach
ą mogą cię dorwać nawet w pracy, czy jako kartka świąteczna, a w środku będzie nakazi się nie wywiniesz. Nie unikniesz tego, że kruk dowie się gdzie pracujesz i ile zarabiasz, przyjdą, zadzwonią ... Zobacz wątek2008.10.2 23:41:2
Wynajem mieszkania bez umowy - jak uregulować sytuację prawną po miesiącach
bardzo dobre pytania... ciekawe jakie absurdalne odpowiedzi otrzymasz kolego? skoro sobie tak nasrałeś z kimś, że na ciebie chce donieść to na pewno nie jesteś przyjemnym gościem :) ... Zobacz wątek2008.10.2 8:30:37
Odpowiedzialność sprzedającego za awarię samochodu po tygodniu
Otóż sprzedałem tydzień temu samochód. Samochód do końca eksplaotowałem i było wszystko w porządku. Kupujący dokładnie go obejżał i wykonał jazdę próbną. Nie miał zastrzeżeń co do ... Zobacz wątek2008.10.2 1:11:9
Odpowiedzialność za transakcje kartą po jej oddaniu do banku
witam,pewnego dnia lipca zdalem w oddziale banku (dyspozycja zamkniecia, karta zostala przecieta,) posiadana przezemnie karte kredytowa mastercard,
jakis czas poxniej, dzowni do mnie pani z banku ... Zobacz wątek
2008.9.29 17:36:56
Reklamacja wadliwej zabawki kupionej przez Allegro
Witam.Kupiłam na aukcji internetowej Allegro - na zasadzie KUP TERAZ zabawkę dla dziecka.
Zabawka dotarła w poniedziałek - 22.09.2008. Z uwagi na chorobę dziecka nie mogłam wybrać się ... Zobacz wątek
2008.9.25 22:7:46
Zerwanie umowy kredytu przez wierzyciela - podstawy prawne
Elo, mam pytanie... wierzyciel może zerwać umowę gdy traci wiarę w to ze kredytobiorca będzie płacić spłatę kredytu?albo gdy m.in. pośrednik najpierw brał podpis od wierzyciela a nie od kredytobiorcy? ... Zobacz wątek
2008.9.24 16:39:11
Odpowiedzialnosc za dlugi brata
Nie zgodzę się z powyższą odpowiedzią. W każdym razie nie do końca. A mianowicie nie odpowiada Pani za zobowiązania brata, ale tylko do momentu jego śmierci. Jeżeli w ciągu pół roku po śmierci ... Zobacz wątek2008.9.21 3:10:8
Czy rodzina musi spłacać kredyt zmarłego krewnego po 3 latach?
1.jeśli kredyt był ubezpieczony/ a jak był, to na pewno na opcje śmierci kredytobiorcy / to już coś, bo ubezpieczyciel powinien przelać do banku zadłuzenie, ale musicie to sami załatwić z ubezpieczycielem, ... Zobacz wątek2008.9.19 4:10:47
Dług Canal+ windykowany przez Kruk po 6 latach
Witammnie równiez doszli, kiedyś 2000- 2001 na ulicy zaczepiła mnie pewna pani, zapropnowała canal gratis chyba 3 miesiące.
Przedłuzyłem do 6 misięcy , zapłaciłem, ale kto trzyma kwity z ... Zobacz wątek
2008.9.18 20:56:39
Reklamacja japonek - czy ozdoby podlegaja reklamacji
Nie, absolutnie nie. Zależy jeszcze jaki to rzeczoznawca. Firmy ktora wyprodokowala obuwie? Poradz mu rzeby sobie poczytał o prawach konsumenta. Jesli nie rozumie przepisow prawnych to niech zajrzy na ... Zobacz wątek2008.9.18 16:36:49
Termin ważności wypisu z księgi wieczystej
niektóre banki takie jak WZ WBK, PO BP, maja ważne do 3 miesięcy, a natomiast DOMINET BANK, MILENIUM tylko 1 miesiąc, wiec to tez zależy od wewnętrznych przepisów bankowych POZDRAWIAM ... Zobacz wątek2008.9.18 13:51:27
Prawa współwłaściciela do kontroli gości w mieszkaniu
jestem rok po rozwodzie,były mąż wyprowadził się w styczniu do swojej mamusi.Nie był zameldowany w naszym wspólnym mieszkaniu,zameldował się w marcu na rok czasu żeby policja nie mogła go wyprosić ... Zobacz wątek2008.9.15 10:54:24
2008.9.13 19:14:19
Slowne zakończenie umowy najmu - egzekwowanie
W pazdzierniku ubieglego roku podpisalem umowe najmu mieszkania na okres 12m-cy (jako najemca). Jednakze, w porozumieniu z wlascicielem, umowa zostala zakonczona przed czasem (koniec czerwca). Klucze do ... Zobacz wątek2008.9.4 13:20:16
Gwarancja na telefon z rozwiązanej firmy - jak reklamować?
Witam, mam problem.Rok temu kupilem telefon kom. w jednym z licznych sklepow gsm. po roku sie zepsul. mam 24 miesiace gwarancji i problem. firma zostala rozwiazana. mam tylko pisemna gwarancje firmy, ... Zobacz wątek
2008.9.3 19:4:46
Co się stanie z kredytem gdy mąż wyjedzie z kraju bez śladu?
Witam:)Proszę cie kochana sama przeczytaj co ty napisałaś!!! i sama sobie odpowiedz na swoje pytanie!skoro ty się boisz to po co się pakujesz w kredyty z mężczyzną którego nie jesteś pewna! ... Zobacz wątek
2008.9.2 10:54:46
Prawo do mieszkania w domu matki po zameldowaniu od lat
Witam. Mieszkam w domu należącym do mojej mamy i jej męża - dom ten stanowi ich współwłasność, natomiast działka, na której się on znajduje jest tylko własnością mojej mamy. Ja jestem w ... Zobacz wątek2008.8.30 9:57:46
Zwrot kosztów za niewykorzystane wakacje z powodu pogody
Prosze bardzo o poradę , córka pojechała na wczasy do Stegny , wynajeła pokój za który zapłaciła gotówką , okazało sie , iz pogoda nie dopisała i chce wrócić przed czasem . Moje pytanie to ... Zobacz wątek2008.8.21 15:3:38
Usunięcie drewnianej budy sąsiada stojącej na granicy
Moje pytanie dotyczy drewnianej budy sąsiada stojącej po granicy. Sąsiad to starszy człowiek, który mieszka tu już kilkadziesiąt lat. Owa buda - DREWNIANA - stoi pewnie też tyle lat, tylko my chcemy ... Zobacz wątek2008.8.19 23:7:1
Bank grozi przejęciem długu przez fundusz sekurytyzacyjny
Można wziąśc pożyczke w innym banku jest to pozyczka na splatepierwszej pozyczki z ubezpieczeniem to znaczy ze jezeli pan nie moze zaplacic to placi firma ubezpieczeniowa jezeli pan zaciagnie taka ... Zobacz wątek
2008.8.16 19:59:32
Bezpieczeństwo prawne związku nieformalnego przy kredycie hipotecznym
jestem w podobnej sytuacji. nie mamy dzieci. podpisałam umowę kredytową, ale mam możliwość wycofania się z niej (moje dochody nie były brane pod uwagę przy ustalaniu zdolności kredytowej, poza ... Zobacz wątek2008.8.16 18:18:29
Prawa najemcy całego mieszkania a wchodzenie właściciela
Mam pytanie a mianowicie chodzi mi o to czy właściciel od którego wynajęłam całe mieszkanie i płacę wszystkie media z nim związane ma prawo korzystać z niego w dowolnej chwili i czy może wchodzic ... Zobacz wątek2008.8.16 14:9:3
Sprawdzenie własności ziemi na podstawie dokumentu z 1941 roku
Znalazłam w domu dokument z 1941 roku - notarialny podział majątku mojego dziadka. Na rozprawie stawiły się dzieci, ale tylko mój Tato odziedziczył większą część majątku i siostra mojego ojca ... Zobacz wątek2008.8.15 12:46:48
Rozstanie z partnerem - jak uniezależnić się finansowo od kredytu?
W jednym domu mieszkam ja i mój brat on na górze a ja na dole chcę się wprowadzić na dół z żoną co trzeba zrobić aby za pare lat nie powiedził że to jego dom i musimy się wyprowadzić. Co ... Zobacz wątek2008.8.5 15:11:49
Spłata współwłaściciela gospodarstwa rolnego bez jego zgody
maz otrzymal spadek w testamencie po swojej matce czy mi jako zonie nalezy sie polowa z tego spadku? ... Zobacz wątek2008.8.4 21:26:2
Kradzież z firmy pogrzebowej - skarga na praktyki z urnami
witam. Pracuje w jednym z domów pgrzebowych w warszawie i jestem zaskoczona tym co Pani pisze. Mocno wątpie by słady które Pani zauważyła w urnie to rodzaj jakiegos poipołu, predzej gruba warstwa ... Zobacz wątek2008.6.24 19:55:57
Przedawnienie długu firmy Kruk za telefon komórkowy
pewnie dług nabyła już firma Kruk poprzez cesje wierzytelności. Najlepiej zadzwoń do nich i sie z nimi dogadaj. Prawdopodobnie wierzycielem jest już firma kruk. Miałem podobną sprawę. Do telefonii ... Zobacz wątek2008.6.18 23:33:53
Wcześniejsze rozwiązanie umowy najmu na czas określony
[20] Art. 493. § 1. Jeżeli jedno ze świadczeń wzajemnych stało się niemożliwe wskutek okoliczności, za które ponosi odpowiedzialność strona zobowiązana, druga strona może, według swego wyboru, ... Zobacz wątek2008.6.2 21:22:51
Wyrzucenie rzeczy z dzialki przez ojca
W tym przypadku obowiązuje zasada, kogo głowa tego włosy. Jeśli działka jest Pana własnością, to wszystko, co się na niej znajduje, również jest Pana własnością. Więc ojciec nie może wyrzucić ... Zobacz wątek2008.6.2 14:10:3
Przywileje wiekszosciowego wspolwlasciciela
Bardzo dziękuję za odpowiedź. ... Zobacz wątek2008.6.1 9:27:27
Szkolenie niepobierane - zadluzenie za semestr
Nie jestem w 100% pewien czy mam rację, ale wydaje mi się, że szkoła nie ma prawa domagać się pieniędzy za to, że Pan nie uczęszczał na zajęcia. Dodatkowo nawet gdyby miała, to roszczenie szkoły ... Zobacz wątek2008.5.30 11:20:11
Uszkodzenie telefonu przez zwymiotowanie - czy muszę płacić za naprawę?
Dziękuję za komentarz. Wiem , że to co zrobiła to żenada... wcale jej nie bronię , nie ważnne , że to pierwszy raz ,ale co powinnyśmy zrobić wg pana.Bardzo proszę o pana zdanie to dla mnie istotne ... Zobacz wątek2008.5.29 10:40:22
Wykup udzialow we wspolnym mieszkaniu
TYLKO ZNIESIENIE WSPÓŁWŁASNOŚCI ALBO UMOWNE POPRZEZ NOTARIUSZA , ALBO DŁUŻSZE SĄDOWE ZE SPŁATAMI I WYRÓWNIEM DŁUGÓW - ICH SPŁATA!rReszte pytaj daleJ.Postaram sie pomóc ... Zobacz wątek2008.5.27 22:2:55
Czy przysługuje zasiedzenie gruntów otrzymanych w darowiźnie?
Czy darowiznę otrzymałeś w formie Aktu Notarialnego od obojga rodziców? - Jeśli tak,i było to 20 lat temu, to rodzeństwo nie ma prawa do spłaty, chociaż prawo w tej kwestii zmieniono wyrokiem ... Zobacz wątek2008.5.20 8:51:31
Remont dachu wspólnego budynku bez zgody współwłaścicieli
Jesteśmy współwłaścielami domu, od dłuższego czasu dach wymaga remontu, teraz staje się to sprawą bardzo pilną, trzeba go wyremontować przed zimą gdyż w przeciwnym razie istnieje zagrożenie ... Zobacz wątek2008.5.19 13:39:5
Wywiercianie dziury w murze sąsiada na granicy działek
Mój problem jest taki: mieszkam 25lat w mieszkaniu komunalnym,działka na której stoi dom w którym mieszkam graniczy bezpośrednio z prywatnym właścicielem,który kupił dom jakieś 8 lat temu,no ... Zobacz wątek2008.5.16 18:24:53
Mój problem jest taki: mieszkam 25lat w mieszkaniu komunalnym,działka na której stoi dom w którym mieszkam graniczy bezpośrednio z prywatnym właścicielem,który kupił dom jakieś 8 lat temu,no ... Zobacz wątek2008.5.16 18:21:24
Mój problem jest taki: mieszkam 25lat w mieszkaniu komunalnym,działka na której stoi dom w którym mieszkam graniczy bezpośrednio z prywatnym właścicielem,który kupił dom jakieś 8 lat temu,no ... Zobacz wątek2008.5.16 18:18:9
Odpowiedzialność za uszkodzenie telefonu ochroniarza przez pijanego
moja córka po egz. maturalnym przesadziła z alkoholem. (pierwszy raz była w takim stanie).W pubie nie zdążyła do WC i zwymiotowała ochroniarzowi (podobno)na tel. komórkowy ,bo właśnie pisał ... Zobacz wątek2008.5.16 13:38:26
Odpowiedzialność za uszkodzenie telefonu ochroniarza przez pijanego
moja córka po egz. maturalnym przesadziła z alkoholem. (pierwszy raz była w takim stanie).W pubie nie zdążyła do WC i zwymiotowała ochroniarzowi (podobno)na tel. komórkowy ,bo właśnie pisał ... Zobacz wątek2008.5.16 13:3:51
Masz inne pytanie do prawnika?