Prawo cywilne forum prawne - Strona 106

(6037 tematów na forum)

Jak najlepiej przeprowadzić sprzedaż swojego i kupno mieszkania rodziców?

Witam,

chciałbym Was prosić o pomoc i poradę w następującej sprawie:

posiadam spółdzielcze własnościowe prawo do mieszkania. Chciałbym sprzedać to mieszkanie i kupić mieszkanie rodziców ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.7.13 8:17:14

Jak bezpiecznie kupić piwnicę od właściciela mieszkania?

Witam mam zamiar kupić piwnicę od właściciela mieszkania własnościowego. Chciałbym się dowiedzieć jak przeprowadzić taką transakcje bezpiecznie i zgodnie z prawem tzn. czy potrzebna jest wizyta ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.7.9 13:42:59

Co robić gdy sąsiad założył kratę wentylacyjną pod moim oknem?

Mam problem sąsiad założył sobie kratkę wentylacyjną pół metra pod moim oknem.
Jedząc śniadanie wiem czy sąsiad bierze prysznic czy się załatwia to jest okropnie uciążliwe.
Właściciel ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.7.7 13:56:33

Błędna umowa Orange - rozwiązanie bez konsekwencji

Witam
mam podpisana umowe z Orange o swiadczenie uslug telekomunikacyjnych (OrangeFree).
Numer klienta z umowy nie pokrywa sie z numerem w bazie orange.
po rozmowie telefonicznej poprosili mnie o przeslanie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.7.1 11:43:27

Czy można żądać zwrotu za produkt z krótką datą ważności kupiony online?

Kupiłem przez internet produkt - olej do skór w 0,5 litrowym opakowaniu. Ma on termin ważności 2 lata od daty produkcji. Okazało się, że sprzedawca wysłał mi taki, któremu za tydzień kończy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.6.23 21:17:10

Odstąpienie od umowy ratalnej - spłata kredytu czy zwrot sprzętu

Ostrzegam przed ratami w LUKASIE!

Po roku od spłaty kredytu otrzymałam pismo, że nie spłaciłam wszystkiego, bo po zapłacie w ich oddziale całej kwoty nie zadzwoniłam do nich, żeby zamknąć ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2009.6.23 14:51:36

Wadliwy telefon komórkowy - reklamacja i zwrot pieniędzy

mam podobny problem, kupilem telefon na raty i psuje mii sie wyswietlacz. zepsół się raz uddalem go na gwarancje w sklepie odeslali go do serwisu czekalem 3 tygodnie, pochdzil miesiac i znowu wyswietlacz ... Zobacz wątek

9 odpowiedzi

2009.6.23 0:59:22

Jak zmusić ojca do zrzeczenia się współwłasności nieruchomości?

Mam problem...
Moi rodzice nie mieszkają ze sobą, ale nie mają separacji. Są właścicielami nieruchomości (budynek i grunt). Ojciec od kilkunastu lat praktycznie nie pomaga matce w prowadzeniu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.6.19 12:45:3

Budowa domu przed ślubem a prawa byłej żony

kochana a co cie obchodzi majatek twojego chłopaka jestes z nim z miłości czy dla tego ze ma pare groszy i to ze ma tym sie podzielic cie boli zastanów sie trzeba razem ciezko pracowac i razem sie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.6.17 16:11:17

Publikacja prywatnego zdjęcia w gazecie bez zgody

Opisz dokładnie sprawę na priv a polecę znajomych, którzy już kilka gazet pozwali. Nie wychodzi aż tak drogo:)

Maks

ealdriht@wp.pl ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.6.15 18:2:59

Nieodanie pożyczonych rzeczy przez znajomych

Pożyczyliśmy znajomym 2 rzeczy - rusztowanie budowlane, i wiatrówkę ( broń), miało to miejsce we wrześniu tamtego roku. Rusztowanie na chwile, bo cos tam chcieli podremontować, a broń bo chcieli ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.6.8 23:15:1

Wynajem mieszkania od 16 lat - możliwość wykupu

Wynajmuję mieszkanie już od 16 lat, od tamtej pory właściciel się nie pojawił (wyjechał za granicę mając ponad 70 lat więc nie wiadomo czy wogóle żyje). Przez cały czas mieszkanie jest opłacane ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.6.8 16:18:15

Czy szkoła może wykorzystywać dane z anonimowej ankiety ucznia?

Witam. Czy pracownicy szkoły mają prawo dochodzić, oraz wykorzystywać dane osobowe ucznia, który wypełnił anonimową ankietę nt. działania szkoły?

Moja koleżanka prawdopodobnie będzie miała ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.6.7 19:21:56

Zasiedzenie pokoju przy dziedziczeniu połowy gruntu

Dlaczego zasiedzenie skoro jest testament,
jaki jest status działki ( w całości ) i do kogo ona należy ( stan prawny),
dlaczego były opłacane podatki za grunt a nie za grunt i naniesienia?
... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.6.5 15:18:43

Zakażenie żółtaczką B w szpitalu - dochodzenie odszkodowania na drodze sądowej

trzeba wytoczyć powództwo o odszkodowanie i zadoścuczynienie za krzywdę . mogę pomóc . Mój adres e-mail julitka.zbyszko@onet.pl
... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.6.4 18:52:28

2009.6.2 23:31:23

Serwis telefonu - dlugie oczekiwanie na naprawe

he.
a ja . Kupiłam telefon w auchanie .
Już po 1 dniu mi się zaczoł psuć .
Sam się wyłańczał i bateria trzymała 1 dzień.!
Oddałam go do sklpu .
Po 3 tyg. miałam odebrać.
Telefonu ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2009.5.28 22:32:52

Ogrodzenie sąsiada metr z instalacją elektryczną przy domu

Głupi jesteś, nie chodzi o podp...lanie ale o zasady. Gdyby mu facet nie wybudował muru to by nic nie musiał zgłaszać. Albo wszyscy stosujemy się do prawa albo nikt. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2009.5.28 17:23:57

Czy można kupić pojazd gdy właściciel zaginął w Norwegii?

Mam pytanie .
Czy istnieje jakaś możliwość kupienia pojazdu gdy jego właściciel zaginął?Otóż właściciel tego pojazdu wyjechał ponad 2 lata temu do Norwegii i od tamtego czasu nikt nie wie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.5.28 0:53:44

Kupno mieszkania w związku nieformalnym - własność

pozostaje w zwiazku z mezczyzna po rozwodzie(bez slubu jak na razie) zamierzam kupic mieszkanie czy bedzie ono nasza wspolna wlasnoscia ? czy w umowie powinno zostac zaznaczone ze ja jestem jego wlascicielem? ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2009.5.20 13:11:11

Sprzedaż domu otrzymanego w darowiznie z umową dożywocia

W wypadku zbycia nieruchomości obciążonej dożywociem nabywca wstępuje z mocy samego prawa w miejsce uprzedniego właściciela będącego kontrahentem dożywotnika. Jeżeli zobowiązany z tytułu umowy ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2009.5.13 21:34:21

Czy energetyka może wysłać dane obcej osoby w moim upomnieniu?

Mam pytanie .Dostałam upomnienie za energię za fakturę, której w ogóle nie dostałam miałam wystawione faktury w lutym według których płaciłam a oni twierdzą że to jest nie ważne bo po miesiącu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.5.13 11:34:5

Nieudana suknia ślubna - odbiór towaru niezgodnego z zamówieniem

heh, mamy ten sam problem, tyle ze z garniturem szytym na miarę... Ja zadzwoniłam do federacji konsumentów. POradzili mi, że jak najszybciej mam odstapic od umowy, na podstawie art 635 kodeksu cywilnego. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.5.12 19:49:48

Czy zakład pracy może mieć okna na moją działkę prywatną?

Witam
Moja sytuacja wygląda tak
Mieszkam w domku jednorodzinnym z działka i moim sąsiadem jest zakład pracy.
Jego budynek jest w odległości 4 m od granicy i ma okna na moją działkę.
Często ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.5.8 18:2:9

Podwyżka czynszu w prywatnej kamienicy z 5 na 9 zł

Witam mieszkam w prywatnej kamienicy dzisiaj otrzymałem jak i reszta lokatorów od administratora kamienicy informację o podwyższeniu czynszu z 5zł na 9 zł czy właściciel prywatnej kamienicy ma ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.4.27 12:19:27

Usuwanie danych z bazy ubezpieczyciela - ochrona prywatności

Ja też odradzam Link4!!!!W 2006 roku złożyłem rezygnację(wypowiedziałem im umowę polisy) i do dnia dzisiejszego nie dają mi spokoju.Mają taki burdel w papierach,że sami nie wiedzą kto jest a ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2009.4.25 17:34:39

Reklamacja butów - trzecia wymiana czy zwrot gotówki

Witam!

Chciałbym uzyskać poradę odnośnie reklamacji butów. Konkretniej w pewnym sklepie zakupiłem buty, które reklamowałem po dwóch dniach z żądaniem zwrotu gotówki lub wymiany na inny model. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.4.21 15:50:52

Czy można żądać pokrycia kosztów odzyskania danych z wadliwego dysku?

Witam, sytuacja wygląda następująco, dysk firmy Seagate został uszkodzony, nie z mojej winy, to zostało ustalone i jest pewne. Jednak chciałbym się dowiedzieć czy mam podstawy do ubiegania się ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.4.18 10:36:35

Czy sąsiad może uciąć gałąź dębu rosnącego na gruncie leśnym?

Czy sąsiad ma prawo wyciąć gałęzie z mojego młodego dębu rosnącego na gruncie w ewidencji leśnej? Gałąź wystawała kilkadziesiąt cm poza granicę. Jego grunt też jest leśny. Wiem, że zgodnie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.4.11 18:36:0

Ubezwłasnowolnienie osoby prawnej i czynności letniego dziecka

Oświadczeniem woli, które może doprowadzić do zawarcia umowy może być każde zachowanie się osoby, które ujawnia jej wolę w sposób dostateczny. Więc jeśli sąd uzna, że twoje skinienie głową ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2009.4.11 9:10:18

Pelnia praw cywilnych - definicja

Z pełni praw cywilnych korzystają osoby posiadające pełną zdolność do czynności prawnych. Mieć pełnię praw cywilnych oznacza pełną (ale wyznaczoną prawem) swobodę nabywania praw i zaciągania ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2009.4.11 8:40:43

Czy przysługuje zwrot za utrzymanie domu gospodarczego w kamienicy?

Jestem współwłaścicielem kamienicy i ogródka działkowego na którym znajduje sie dom gospodarczy w którym nie ma podziału majatku. Dom gospodarczy i ogródek zajmuję od 60 lat i go utrzymuje. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.4.4 19:57:41

Czy właściciele większych udziałów mają więcej praw w kamienicy?

Jeżeli w kamienicy nie ma podziału majątku to czy ci właściciele co mają większe udziały to mają więcej praw czy takie same jak ci z mniejszymi udziałami? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.4.4 19:52:33

Czy można reklamować ponownie telefon niepoprawnie naprawiony w serwisie?

23.02.2009 wziołem nowy telefon SE 702 na abonament w sieci era niestety miał wade fabryczna uszkodzone przyciski boczne. Poszłem do salonu ery z reklamacja ci oddali go do serwisu po czym czekałem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.4.4 14:53:48

Pieniądze znalezione w kupionym domu - jak postąpić?

Ja jednak uważam , że pieniądze znalazłas i to w twoim juz mieszkaniu , więc nie przesadzajmy są one twoje.Mało masz wydatków, kup sobie cos fajnego.Myślisz , że gdybys ty zgubiła , to ktos ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2009.3.25 16:6:46

Czy można reklamować buty po 4 miesiącach gdy odpadła podeszwa?

witam , 1 pazdziernika kupilam kozaki za 90 zł, po 4 miesiacach oddalam je do reklamacji bo "odpadła" ( odeszła, oderwała się jak kto woli :) podeszwa ( nie cała ale tylna część) , po 2 tygodniach ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.3.23 19:8:59

Czy można odzyskać gospodarstwo rolne wywłaszczone w latach 60-tych?

Czy jest możliwość odzyskania gospodarstwa rolnego lub ubiegania się o rekompensatę za jego wywłaszczenie w 1964r. na mocy ustawy z dnia 28.06.1962 r. o przejmowaniu nieruchomości rolnych na własność ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.3.19 19:58:21

Uwlaszczenie ziemi bez wiedzy spadkobiercow

nie po ptokach prywatna własnosc to rzecz swieta i trzeba walczyc .a nalezy sie równo kazdemu ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2009.3.17 12:29:54

Jak odzyskać pieniądze za tureckie podróbki perfum od sprzedawcy?

Witam

Zwracam się z wielką prośbą w sprawie odzyskania kwoty ok. 12400 zł
Pokrótce tak to wygląda:
Zostałem namówiony przez właściciela pewnej perfumerii xxx, że na sprzedaży perfum można ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.3.15 19:42:55

Reklamacja sprzętu elektronicznego gdy sklep nie istnieje - jak postępować?

Witam, w marcu 2008 r. kupiłem w sklepie PLUS DISCOUNT urządzenie elektroniczne - suwmiarkę cyfrową. Ostatnio pojawiła się usterka uniemożliwiająca korzystanie z przyrządu. Z informacji na posiadanym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.3.14 17:1:26

Nieuczciwa umowa telekomunikacyjna - wprowadzenie w błąd przez sprzedawcę

Ja ma, podobny problem Tele-2 wysłało w teren naciągaczy do zawarcia umów,nie informowali oni o warunkach umowy,tylko czychali na podpis niedoiformowanego kliena. Ja bylem właścicielem abonamentu ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2009.3.10 16:2:12

Przedawnienie kredytu bankowego po latach - czy mogę się bronić?

Witam,
w 2002 roku wziąłem kredyt w banku, nie został spłacony. Kredyt został wykupiony przez jakiś fundusz. Fundusz złożył sprawę do Sądu Grodzkiego.
Bankowy Tytuł Egzekucyjny to 3 lata. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.3.10 12:49:10

Zwrot kurtki w sklepie - odmowa bez uzasadnienia

Szkoda, że nie spytałeś się wcześniej czy jest taka możliwość. Duża część sklepów jednak daje taką możliwość (w ciągu tygodnia wymiana prod. z metkami, bez oznak noszenia na inny rozm. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2009.3.9 18:35:9

Uszkodzenie telefonu przez zwymiotowanie - czy muszę płacić za naprawę?

Zwrócić pieniądze oczywiście. Ubezpieczenie nie ma nic do tego. Nawet fakt, czy powinien pisać sms'a w godzinach pracy. Pani córka uszkodziła jego mienia więc ma prawo żądać od niej zadośćuczynienia ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.3.9 18:31:15

Sąsiedzi zakłócający ciszę - hałas dzieci i libacje, jak się bronić prawnie

Mieszkam od przeszło 8mcy w tbs'ie i przeżywam z rodziną podobną sytuację, choć na szczęśćie nie jest to rodzina patologiczna. Mieszkamy na 4 z 5 pięter tbs'u. od 7 do 22 dzień w dzień, co ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2009.3.8 0:58:51

Wynajęcie mieszkania pomimo sprzeciwu niezatrudnionego brata

Wtam. Mam ogromny problem, otóż moja mama w ostatnim czasie straciła pracę (mieszka w małej miejscowości gdzie trudno o pracę) ja studiuję i razem z mamą zastanawiamy się, czy nie lepiej byłoby ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.3.5 22:23:47

Wynajem mieszkania - jak uchronić się przed nieuczciwością?

A jak naprzykład chciałabym wynając mieszkanie od znajomych,ale mieszkanie jest niewykupione i w bloku wojskowym. Wiem ze nie moge zrobić tego po cichu bo sąsiedzi są nie zyczliwi.Czy na przykład ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2009.3.4 14:33:47

Reklamacja kuchni - różnice między zamówieniem a wykonaniem

Witam,

Około miesiąca temu zamówiłem kuchnię w firmie XXX. Przy składaniu zamówienia, określiłem że szafki mają byc takie jak na ekspozycji (szklane drzwi, szklane półki oraz diody do podświetlania ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.3.2 9:47:3

Przedawnienie 3-letnie za opłaty za sygnał kablowy z 1996 roku

1) zarzut przedawnienia możesz podnieść dopiero gdy powód wniesie pozew o wydanie nakazu zapłaty, a ty dostaniesz z sądu nakaz zapłaty z wyznaczonym terminem na odwołąnie - do 14 dni.
2) robisz ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2009.3.1 22:8:5

Żyrant pożyczki zakładowej - egzekucja gdy dłużnik się zwolnił

Witam zyrowalem koledze pozyczke w zakladzie pracy z funduszu pozyczkowego, kolega rok przed splata pozyczki zwolnil sie z zakladu pracy i pracuje gdzie indziej , jak sie dowiedzialem pozyczki nie splaca, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.3.1 11:23:43

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika