Prawo cywilne forum prawne - Strona 105

(6037 tematów na forum)

Zakup butów w hurtowni - reklamacja tylko 6 miesięcy?

Witam, mam
możliwość kupienia w hurtowni butów marki Adidas i Joma. Wszystko fajnie, buty tańsze
niż w sklepach, tylko że sprzedawca mówi mi że reklamować mogę tylko przez okres 6 miesięcy.
Czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.10.9 23:56:4

Bank potwierdził autentyczność banknotu ale sklep odmawia przyjęcia

Znalazłam się w posiadaniu zniszczonego banknotu (100 zł). Aby sprawdzić jego autentyczność poszłam do banku w mojej miejscowości gdzie pani stwierdziła, że jest prawdziwy.
Kilka dni później ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.10.8 13:25:37

Intrum Justitia żąda 800 zł za niezgłoszenie sprzedaży auta

mam problem nie cierpiący zwłoki otóż w czasie ciężkiej sytuacji życiowej sprzedałam samochód i zglosilam to w urzedzie ale nie zglosilam w firmie ubezpieczeniowej stalo sie to dlatego iz miałam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.10.6 20:38:35

Dialog żąda 5300 zł kary za nieopłacony rachunek 100 zł

Witam, jakis rok temu maz stracil prace..ja nie pracuje, niestety z powstalej sytuacji nie zaplacilam rachunku telefonicznego....100 zl, i teraz przychodzi mi pismo z windykacji, ze mam zaplacic 5300 zl....5000 ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.10.6 15:38:27

Niebezpieczeństwa zakupu gruntu z zameldowaną rodziną

Mam taką samą sytuację .Od 3 lat nie moge się pozbyć "lewej" rodziny zamieszkujacej moją nieruchomość.Muszę zapewnic lokal zastepczy by sie ich pozbyć.Niech sie Pan w to nie laduje.To czasochlonne ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.10.5 20:35:25

2009.10.5 11:47:59

Ślub po kredycie hipotecznym - zachowanie bonifikaty

Proszę o odpowiedz w następującej kwestii. Półtora roku temu wzięłam kredyt hipoteczny na 25 lat na zakup mieszkania, mój konkubent rok temu kupił mieszkanie komunalne z bonifikatą. Chcielibyśmy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.10.5 1:10:54

Czy żona może wypowiedzieć umowę najmu ustnie mimo klauzuli pisemności

Wszystkie ustalenia dotyczące umowy powinny być zawierane na piśmie. Ustna forma w takim wypadku jest niedopuszczalna.
Wszelkie zmiany w tej umowie,a w tym wypadku wypowiedzenie jej musi wypłynąć ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.10.1 15:54:58

Umowa najmu bez prawa do wypowiedzenia w ciągu roku

Nie słyszałam i nie widziałam jeszcze umowy, która nie zawierałaby prawa wypowiedzenia objętego jakimkolwiek okresem. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.10.1 15:48:1

Domaganie kosztów remontu od sąsiada gdy PZU wypłaciło za mało

Podczas mojej nieobecności moje mieszkanie zostało zalane przez sąsiada z góry. PZU zwróciło mi ułamek sumy, którą muszę wyłożyć na remont: 2200 zł odszkodowania przy 4000 zł robocizny i ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.9.29 10:16:33

Zwrot konia z wadą ukrytą - jak spisać umowę zobowiązującą?

Witam.10 września zakupiłam konia.Po kilku dniach ujawniła sie wada zwrotna gwarantująca zwrot konia do poprzedniego właściciela.Wezwałam dwóch niezależnych lekarzy weterynarii którzy wystawili ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.9.28 10:51:1

Skarga pauliańska - jak udowodnić brak wiedzy o długach?

[cytat]

Nabyłem nieruchomość i teraz wierzyciele zbywcy "grożą mi" oddaniem sprawy do sądu - tzw skarga pauliańska. Jak mam udowodnić iż nie wiedziałem o ich dłudach ??? Księga wieczysta ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2009.9.27 20:1:36

Zasiedzenie działki zajętej przez państwo w latach 50

Witam proszę o poradę jak sformułować pismo o roszczenie dzierżawy od urzędu gminy za bezprawne przeprowadzenie instalacji kanalizacyjnej przez moją działkę pozdrawiam z góry dziękuję ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2009.9.25 10:22:46

Niedopłata za media od poprzedniego właściciela mieszkania

Kupiłam wraz z mężem mieszkanie własnościowe w listopadzie 2008 roku, natomiast umówiliśmy się ze sprzedającymi że wprowadzimy się dopiero w lutym 2009r., wszystko zostało zawarte w akcie notarrialnym. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.9.25 8:27:52

Własność domeny internetowej w stowarzyszeniu - prezes czy organizacja

Jeśli domena była zarejestrowana w NASK na Prezesa i on tylko posiada prawo wejścia do kodu
autohinfo to niestety " klops " jeśli nie udostępni tego kodu pozostaje sprawa ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.9.24 18:0:41

Czy akt zrzeczenia działki u notariusza w Anglii będzie ważny w Polsce

Małżeństwo zostało zawarte w Anglii, jednak nie zostało zgłoszone w urzędzie stanu cywilnego w Polsce,w trakcie trwania małżeństwa zakupiłem działkę w Polsce,której to jestem właścicielem, ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2009.9.24 14:40:48

2009.9.24 14:23:51

Aktualizacja zastawu hipotecznego po częściowej spłacie kredytu

[cytat]

Czy bank powień na wniosek kredytobiorcy uaktualnienić zastaw hipoteczny adekwatnie do aktualnego zadłużenia -w trakcie realizacji spłaty kredytu?
Spłata kredytu nastąpiła w 85 procentach.

[/cytat]
... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.9.23 15:42:10

Wypowiedzenie najmu - czy można zgłaszać uwagi po wyprowadzce

czy istnieje protokół zdawczo odbiorczy lub pisemne potwierdzenie zdania lokalu i kluczy? Jeśli tak to nie ma problemu. Jeśli nie to ważne jest to co w umowie najmu. Okres wypowiedzenia nie ma tu ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.9.21 13:54:35

Reklamacja wad mieszkania po wprowadzeniu się

Witam serdecznie mam pewien problem,mianowicie-Kupiłem mieszkanie od dewelopera,po odbiorze[nie obyło sie bez problemów,czyli sporo usterek]do mieszkania weszli moi fachowcy na wykończenie,zrobili ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.9.19 18:6:47

Sprzedane sprzęgło uszkodzone przez mechanika - kto płaci?

Witam, zajmuje sie prowadzeniem sklepu motoryzacyjnego jakis czas temu sprzedalem dla mechanika sprzeglo do auta o wartsci 2000 zl mechanik zakladajac je uszkodzil szprzeglo do nieodwracalnego skutku po ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.9.19 15:58:34

Dług telekomunikacyjny z 2002 roku - czy przedawniony?

witam
mam dlug okolo 2tys u orange(faktura + zerwanie umowy), stary, z okolo 2002 roku
w 2004 roku zostal sprzedany firmie windykacyjnej EGB

przysylali mi pisma z przypomnienie, z tym ze dlugiem zajal ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.9.17 0:24:55

Sklep żąda zapłaty za towar który odesłałam - czy słusznie?

Zamówiłam przez internet komplet bielizny Luty/marzecw firmie Miriale(Provea)otrzymałam informację ze takiego kompletu nie ma i że bardzo przepraszają. 04 czerwca otrzymałam zupełnie inne zamówienie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.9.16 15:24:36

Reklamacja zakupu na Allegro poza aukcją - zwrot pieniędzy

Proszę zwrócić się do rzecznika konsumentów > jest w każdym powiecie, porady są bezpłatne. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.9.16 13:17:57

Dług biblioteczny po 3 latach - czy muszę płacić kary?

Witam,
na wstępie zacznę od tego, że 3 lata temu wypożyczyłam książkę z biblioteki miejskiej, w tym czasie też zmieniłam miejsce zamieszkania. Ostatnio znalazłam tą książkę i dziś oddałam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.9.15 20:44:37

Pożyczka bez umowy i świadków - szanse w sądzie

Może podpisze jakąś umowę pożyczki na pozostałą kwotę 3000 zł ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.9.15 10:5:2

Sprzedaż mieszkania przez właściciela - wypowiedzenie najmu

jak brzmi umowa najmu? jak zapisana jest kwestia rozwiązania umowy? >>>> kancelaria ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.9.14 9:14:1

Czy ojciec może zmieniać zdanie o darowaniu domu po nowym ślubie?

Mój tata będąc wdowcem dokonał wraz z siostrą działu spadku po mamie oraz zniósł współwłasność na moja rzecz w zamian za służebność polegająca na prawie do korzystania z jednego pokoju, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.9.13 14:6:38

Czy ojciec może cofnąć darowizny domu po ślubie z nową żoną?

Mój tata będąc wdowcem dokonał wraz z siostrą działu spadku po mamie oraz zniósł współwłasność na moja rzecz w zamian za służebność polegająca na prawie do korzystania z jednego pokoju, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.9.13 14:0:24

Przedawnienie długu w Orange Plus po latach

Po prostu sprzedali Twój dług firmie windykacyjnej.Dodatkowo jeśli to dług z 2005roku tom przedawnienie 3lata .Niech Ci firma windykacyjna pokaże nakaz zapłaty w tej sprawie , bo jak go nie ma to ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.9.9 10:18:53

Konkubinat a podział majątku - prawa partnera

Proszę nie opierać się na zasłyszanych opiniach. Generalnie to konkubinat nie ma nic wspólnego ze współwłasnością majątkową tak jak przy wspólnocie małżeńskiej obowiązującej od daty ślubu ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.9.7 12:44:2

Przyśpieszony wpis hipoteki przymusowej do księgi wieczystej

To nie jest prawda , co piszesz!Jeśli złożysz wniosek na sekretariat ksiag wieczystych to z ta chwilą jest zaznaczenie wpłynięcia tajkiego wniosku dokładnie co do godziny i minuty.Każdy ruch na ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.9.5 17:56:45

Mata wiklinowa na wspólnym ogrodzeniu - zgoda sąsiada

Wydaje mi się,że powinieneś uprzedzić sąsiada.Możesz nie pytać go o zgodę,ale powiedzieć,że powiesisz taką matę wypada. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.9.4 12:50:27

Rozmagnesowany licznik prądu przez poprzedniego najemcę

mam poważne zmartwienie. wynajmuje mieszkanie - kawalerkę od lutego br. oczywiście wszystko zgodnie z prawem na podstawie umowy, licznik elektryczny przepisany na mnie. po trzech rachunkach za energię ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.9.3 13:21:57

Aneks do aneksu umowy - jak rozszerzyć zakres?

Jak się upiera to trudno. Radzę zrobić tekst jednolity na dany moment i przy okazji go podpisać - w nagłówku umowy dopisać - tekst jednolity Umowy ............ uwzględniający ankes nr 1..... z ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.9.3 12:19:10

Usterki w mieszkaniu spółdzielczym po zakupie - reklamacja

Być może sprawa już jest nieaktualna - jeśli nie to proszę o informację do Kancelarii na adiuto@op.pl >

Być może coś się poradzi choć bez wglądu w dokumenty trudno o merytoryczną poradę.

Pozdrawiam ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2009.9.3 12:9:39

Wada fabryczna lakieru Seata - rekojmia czy gwarancja

Nawiasem napizse ze zdecydowałem sie kupic pokrowce z tego sklepu fryda i jak na razie jestem zadowolony, sa wygodne i solidnie wykonane. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2009.8.30 11:26:48

Co robić gdy robotnicy remont dachu uszkodzili mieszkanie na poddaszu?

Witam.. mieszkam w prywatnej kamienicy, w miechkaniu które częściowo znajduje sie na poddaszu. jakieś2 tygodnie temu zostały podjęte tam prace budowlane (wymiana rynien) wszystko było by dobrze ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.8.20 9:26:54

Eksmisja do pustego mieszkania bez wyposażenia

ja jestem po eksmisji, mialam podobna sytaucje
zagrzybiale mieszkanie, 21 metrow dla rodziny 5 osobowej, wc na zewnatrz mieszkania..........tak nie powinno traktowac sie ludzi.........ale jak sie nie ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2009.8.19 21:3:44

Sąsiad buduje garaż na moim ogrodzeniu - co robić?

Chciałbym wybudowac garaż w granicy bez wystających części na strone sąsiada z takim spadkiem dachu by woda spływała na mój teren. Cała sprawa była prosta dopóki sąsiad nie obraził się na ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2009.8.18 14:54:8

Czy babcia może po latach żądać zwrotu gospodarstwa przepisanego na tatę?

w 80r. dziadkowie przepisali na mojego tatę gospodarstwo i wszystkie budynki siostry nie chciały nic ale w umowie babcia ma zapisany pokuj na dożywocie oraz 0,30h ziemi w niewyznaczonym miejscu. teraz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.8.18 10:17:50

Prusaki w wynajmowanym mieszkaniu - zwrot pieniędzy

Wynajęłam mieszkanie, właściwie od 1.09 ( tak jest w umowie ) jednak na razie tam nie mieszkam. Zaznaczam, ze
zapłaciłam za cały miesiąc + kaucja. Powoli z mężem zaczeliśmy przenosić swoje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.8.17 18:3:47

Firma Kruk egzekwuje umorzone przez bank odsetki

Witam, miałem spory dług w banku i co za tym idzie problemy z jego spłacniem, tak więc dogadałem się z bankiem że spłacając główną kwotę kredytu, bank umorzy odsetki i sprawa zostanie załatwiona. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.8.14 21:34:9

Czy regulamin przychodni może nakładać opłaty za nieanulowanie wizyty?

Witam,

proszę o potwierdzenie czy taki zapis regulaminu jest zgodny z prawem? Jest to regulamin elektronicznej rejestracji pacjenta jednej z przychodni lekarskich. Uważam, że przychodnia dodatkowo ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.8.12 10:38:26

Zasiedzenie pasa drogowego należącego do powiatu

czy możliwe jest zasiedzenie nieruchomosci-pasa drogowego należacego do samorządu powiatowego????czy takie rzeczy sa wylaczone spod tej instytucji ze wzgledu na ich uzytecznosc publiczna lub wylaczenie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.8.12 2:12:27

Zwrot nieruchomości wywłaszczonej w 1967 roku

Mamy teraz dziwną sytuacje.Dlatego chciała bym prosić o pomoc.Nasz ojciec jest inwestorem (zbudował dom) ale właścicielami działki jesteśmy My. Mieszkamy tu w kiepskich warunkach w 2 rodziny tzn ... Zobacz wątek

10 odpowiedzi

2009.8.10 9:29:24

Co robić gdy były właściciel nie zabiera rzeczy po sprzedaży nieruchomości?

Witam
Chciałbym zapytać co zrobić jeżeli były właściciel po podpisaniu aktu notarialnego nie chce zabrać swoich rzeczy nadmienię że umowa opiewała tylko na grut i zabudowania.
W budynku prowadzona ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.8.6 18:55:34

Umowa na wyłączność usług internetowych na 10 lat

"... na zastosowanie na rzecz Administratora, prawa wyłączności na wszelkie usługi wymienione w Regulaminie, w lokalu objętym usługą, w okresie 10 lat od daty podpisania umowy, w przypadku należytego ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.8.4 0:13:5

Jak zmusić wujka do zamykania bramy żeby pies nie uciekał?

Otoz jestem niepelnosprawny od urodzenia,mam 15 lat i mieszkam w malej miejscowosci na podlasiu,niedaleko Bialegostoku.Na świeta rodzice kupili mi suke rasy Golden Retriever i planuja go oddac na szkolenie.Ale ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.7.23 16:50:34

Wynajem mieszkania w trakcie małżeństwa bez zgody małżonka

Jestem obecnie w związku małżeńskim, ale nie układa nam się. Chcę się wyprowadzić - wynająć mieszkanie. Czy istnieje jakieś ograniczenie do jakiej wysokości mogę zaciągnąć dług bez zgody ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2009.7.22 10:27:12

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika