Prawo cywilne forum prawne - Strona 103
(6037 tematów na forum)
Okres wypowiedzenia przy wynajmie lokalu na czas oznaczony
Wynajmuję lokal z trzema innymi osobami na czas oznaczony do 30 czerwca 2010 r. Jednak muszę wyjechać i zastanawiam się jaki okres wypowiedzenia przysługuje mi. Umowa mówi tylko o wypowiedzeniu umowy ... Zobacz wątek2010.2.16 19:37:25
Nadmierne odsetki w umowie najmu mieszkania
1. Jak najszybciej wypowiedzieć umowę najmu mieszkania.2. Nie wpłacać niczego do ręki bez pokwitowania, alternatywą będzie przelew na konto.
3. Uzyskać potwierdzenia wpłat na które nie ma ... Zobacz wątek
2010.2.16 15:44:25
Zwrot zaliczki za rezerwację miejsca w restauracji
[cytat]Witam
Wplacilam zaliczke w poczet rezerwacji miejsca w restauracji na przysjecie. Tydzien przed planowana impreza musialam ja odwolac. Wlasciciel restauracji odmowil zwrotu zaliczki, Prosze ... Zobacz wątek
2010.2.16 15:40:44
Jak zakwestionować długi sprzedane przez bank firmie windykacyjnej?
[cytat]Witam ,
mam podobną sytuacje , ja również podpisywałem umowę z bankiem BPH 3 lata temu podjałem kwotę z karty debetowej i ją spłaciłem . Podczas fuzji banków BPH i Pekao , cesje ... Zobacz wątek
2010.2.16 0:39:26
Rozwiązanie umowy najmu za porozumieniem stron - skuteczność ustaleń
do mrozowskim: wypowiedzenie najmu musi miec forme pisemna, to tak na przyszlosc :) ... Zobacz wątek2010.2.14 22:46:1
Pozew o odszkodowanie za wypadek drogowy - czy warto bez świadków
Witam. Miałem drobny wypadek, i niestety musiałem ponieść koszt malowania sporej części samochodu. Sytuacja wyglądała tak że jadąc około godziny 15h w terenie zabudowanym z prędkością około ... Zobacz wątek2010.2.14 5:3:20
Jak uzyskać informacje o zadłużeniu nieruchomości po rodzicach
witam, kto powinien udzieli mi informacji na temat wszelkich zadłużeń nieruchomości? chodzi o mój dom rodzinny, i długi zaciągnięte przez rodziców, nieruchomośc(stary dom+działka) stoi opouszczona ... Zobacz wątek2010.2.13 13:55:6
Przejęcie długów żony na siebie - czy to możliwe
Jestem wdzięczny za odpowiedź.Doszukałem już się szystkiego co potrzeba o tym wiedzieć.
Art. 519. § 1. Osoba trzecia może wstąpić na miejsce dłużnika, który zostaje
z długu zwolniony ... Zobacz wątek
2010.2.9 23:20:47
Upoważnienie do załatwiania spraw w urzędzie - czy może sprzedać działkę
Witam mam pytanie w lipcu 2009 podpisalem nowa umowe na czas nieokreslony i moje pytanie jest takie czy "nowy" urlop przysluguje mi od stycznia tego roku czy dopiero od lipca czyli od zawarcia umowy??... Zobacz wątek
2010.2.9 17:50:39
Sprzedaż samochodu z pełnomocnictwa - uszkodzenie silnika
Jak widać jednak "tak było". Sprzedający wpisał stan faktyczny. ... Zobacz wątek2010.2.7 8:21:57
Wykup gruntu pod drogę gminną - wójt obcina cenę
Wykup gruntów pod drogę gminnąWitam
Mam taki problem.
W mojej rodzinie były sprzedawane działki z których została wcześniej wydzielona droga na warunkach drogi służebnej. Po czym taki grunt ... Zobacz wątek
2010.2.6 17:11:34
Wykupienie wyjścia awaryjnego przez sąsiada i blokada parkowania
Witam. Mieszkam na ulicy zamkniętej z której od zawsze było wyjście awaryjne na samym końcu ulicy(takie dla pieszego)które zostało zaprojektowane do ewakuacji w razie jakich kolwiek pozarów lub ... Zobacz wątek2010.2.6 16:33:54
Sprzedaż telewizora bez paragonu - czy potrzebny dowód zakupu
Chcę sprzedać telewizor i potwierdzić to umową sprzedaży. Telewizor posiadam już 5 lat, jednak nie mam już od niego paragonu ani innego dowodu zakupu. Czy w przypadku umowy sprzedaży taki dowód ... Zobacz wątek2010.2.6 10:3:1
Komputer 4 razy w serwisie - wymiana po pierwszej reklamacji?
Witam,Mam następujący problem. Jestem reprezentantem firmy informatycznej i sprzedałem klientowi sprzęt kupiony od producenta ABC Data. W przeciągu 16 miesięcy od daty zakupu sprzęt 4 razy się ... Zobacz wątek
2010.2.6 0:25:0
Wystająca rura w podłodze kuchni nowego mieszkania od dewelopera
Rura jest i pewnie już zostanie. Jeśli Pani przeszkadza, to najlepszym rozwiązaniem będzie nie kupować tego mieszkania. Trudno tu mówić o defekcie, bo jest to raczej problem estetyczny, a na dodatek ... Zobacz wątek2010.2.3 15:45:41
Skarga pauliańska na darowiznę babci z długami
Witam serdecznie! Mam następującą kwestię, od jakiegoś czasu mocno mnie frapującą: Moja babcia narobiła długów i w 2009 r. doszła do momentu, kiedy zaczęły się problemy z płynnością finansową. ... Zobacz wątek2010.2.2 15:38:17
Botki jesienne pękły po 2 miesiącach - odrzucona reklamacja
Witam.W październiku, dokładnie 10.10.2009r., zakupiłam botki. Po niecałych trzech tygodniach z tyłu buta nad podeszwą zaczęła zdzierać się skóra (na szwach). Buty zareklamowałam, reklamacja ... Zobacz wątek
2010.2.1 16:40:12
Buty Reebok trzy razy reklamowane - wymiana czy zwrot?
witam zakupiłem buty Reeboka dnia 14.03.09 od tego czasu były juz dwa razy w reklamacji (odklejajaca sie podeszwa buta od gornej czesci) teraz problem się powtórzyl dodam ze ostatni raz reklamowane ... Zobacz wątek2010.1.31 12:14:49
Zadłużone mieszkanie brata - wymiana zamków i egzekucja
Sprawa jest skąplikowana. Mój tata wrócił ze stanów po 10 latach (jest właścicielem mieszkania o którym mowa). Okazało się teraz ze rachunki za prąd i gaz które miał płacić jego brat mieszkający ... Zobacz wątek2010.1.30 10:57:25
Spłata siostrom za wspólny dom rodzinny po podziale u notariusza
To zależy od tego, kiedy zostanie wykonane prawomocne orzeczenie sądu w tej sprawie. Niestety nie liczyłbym na szybkie rozstrzygnięcie sporu przez sąd. Przeprowadzenie sprawy przez sąd pierwszej ... Zobacz wątek2010.1.29 15:2:16
Podmiotów naruszających dobra osobiste - przykłady kazusów
Prosiłbym o podanie tych formcji, podmiotów , które moga godzic w ta sfere i przykłady kasiażek z których moza skorzystac ?? ... Zobacz wątek2010.1.28 13:51:14
Obowiązki współwłaściciela domu nieznajdującego się w nim
Z opisanego stanu faktycznego wynika, iż jest Pan współwłaścicielem nieruchomości budynkowej w części ułamkowej. Do wspólności majątku spadkowego stosuje się odpowiednio przepisy ... Zobacz wątek2010.1.26 9:33:20
Ustalenie statusu prawnego kamienicy pożydowskiej
Witam. Jle czasu potrzeba na ustalenie statusu prawnego kamienicy pozydowskiej?... Zobacz wątek
2010.1.24 14:57:52
Zwrot kosztów przesyłki przy reklamacji towaru niezgodnego z opisem
oprócz wymienionych wyżej roszczeń na podstawie stosownych przepisów k.c., przysługują Pani w pierwszej kolejności roszczenia z tytułu ustawodawstwa konsumenckiego, w tym wypadku z ustawy o szczególnych ... Zobacz wątek2010.1.22 12:58:37
Kara umowna w umowie zlecenia za niedopełnienie warunków
W umowie zlecenia można zastrzec, że naprawienie szkody wynikłej z niewykonania lub nienależytego wykonania zobowiązania niepieniężnego nastąpi przez zapłatę określonej sumy. W takiej sytuacji ... Zobacz wątek2010.1.22 10:44:59
Umowa sprzedaży używanego samochodu - ochrona przed rękojmią
Odpowiedzialność za wady fizyczne rzeczy polega na tym, iż sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeśli rzecz sprzedana ma wadę zmniejszającą jej wartość lub użyteczność ... Zobacz wątek2010.1.22 9:53:0
Reklamacja uszkodzonego telefonu w dniu zakupu
Wy wypadku gdy rzecz sprzedana ma wady, kupujący może od umowy odstąpić albo żądać obniżenia ceny. Jeżeli sprzedawca niezwłocznie naprawi telefon albo wymieni na wolny od wad, ... Zobacz wątek2010.1.22 8:58:11
Wycofanie wniosku o wpis hipoteki w księdze wieczystej
witam ponownie; juz wiem jak wycofac wniosek, o ktorym pisalam wyzejdla zainteresowanych:
na wycofanie wniosku, na ktorym uczestnikiem jest Bank, wymagana jest zgodna tego Banku...i tu sie robią "schody"-na ... Zobacz wątek
2010.1.21 2:45:6
Wypowiedzenie najmu mieszkania - opłata za dodatkowy miesiąc
Szanowna pani, pozwolę sobie na wyjaśnienie zapisu w umowie, że strony mogą rozwiązać umowę z miesięcznym okresem wypowiedzienia. Zapewne tak jest zapisane w umowie.Więc, jeżeli panie chcą ... Zobacz wątek
2010.1.15 23:59:40
Prawo do otwarcia paczki za pobraniem przed zapłatą
Tak, pod warunkiem opłacenia przez nadawcę usługi dodatkowej "sprawdzenie zawartości" koszt 5 zł. Nadawca do przesyłki musi załączyć szczegółwy wykaz zawartości. Przesyłka pobraniowa przed ... Zobacz wątek2010.1.15 22:53:56
Zwrot kaucji za mieszkanie po śmierci najemcy
witam,zacytowałam Pańską odpowiedż wynajmującej mieszkanie i otrzymałam takąinformację: Jesteśmy za porozumieniem; jednak porada, którą Państwo otrzymali została udzielona albo przez osobę ... Zobacz wątek
2010.1.14 15:44:3
Podwyższenie czynszu dzierżawy ze spółką państwową
Wszystko zależy od tego, czy w umowie dzierżawy jest zapis, który dopuszcza możliwość zmiany czynszu i na jakich zasadach. Wiążącej odpowiedzi można udzielić jedynie po zapoznaniu się z umową. ... Zobacz wątek2010.1.14 14:56:45
Darowizna mieszkania od dziadków - opłaty i sługebność osobista
witam serdecznie. Mam ogromny kłopot i probę. Chodzi o to że dziadkowie zapisali mi mieszkanie, tzn przepisali je (z własnej woli) jako darowiznę w formie aktu notarialnego za który ja zapłaciłam. ... Zobacz wątek2010.1.14 13:49:29
Zadatek w umowie przedwstępnej sprzedaży - zwrot przy problemach z drogą
Zgodnie z art. 394 kodeksu cywilnego:* jeśli umowa zostaje rozwiązana za zgodą obu stron, to oczywiście zwracają one sobie wzajemne świadczenia, czyli zadatek wraca do konsumenta.
* ... Zobacz wątek
2010.1.12 18:38:57
Karta rabatowa z błędną ofertą - ochrona konsumenta
WitamZakupiłam kartę rabatową, która zobowiązuję poszczególne firmy do zniżek i rabatów za okazaniem tej karty. Do karty załączany jest katalog ofert rabatowych danych firm.
Kartę zakupiłam ... Zobacz wątek
2010.1.11 22:35:46
Pożyczka na słowo honoru - odzyskanie pieniędzy
"GRATULUJE" moja mama pozyczyla pieniadze na zakup domu dla mojej bratowej/ona byla glownym szefem w zyciu rodzinnym/przysiegala na wszystko,ze zwroci pieniadze pozyczyla rowniez od mojego siostrzenca ... Zobacz wątek2010.1.10 4:59:9
Akt notarialny kupna mieszkania - czas na odpis z księgi wieczystej
We wrześniu 2009 został sporządzony akt notarialny kupna mieszkania - moje pytanie brzmi - jak długo czeka sie na odpis z ksiegi wieczystej? i czy napewno załatwia to notariusz sporządzajacy akt ... Zobacz wątek2010.1.9 12:52:4
Skrócenie wypowiedzenia umowy najmu kawalerki z 3 miesięcy
Umowa rzecz święta. Możesz próbować dogadać się z właścicielem, że chciałbyś wyprowadzić się i wcześniej rozwiązać umowę. Jeśli właściciel się nie zgodzi,możesz wyprowadzić się ... Zobacz wątek2010.1.6 19:46:11
Samochód w darowiźnie z ojcem jako współwłaścicielem - ubezpieczenie
potrzebna jest wam umowa o darowiznę pojazdu ... Zobacz wątek2010.1.5 9:41:20
Nieruchomość obciążona a nieruchomość władnąca - przepisy
Witam!Jeśli dobrze pamiętam to nieruchomość obciążona nie może być jednocześnie nieruchomością władnącą. Proszę o wskazanie mi odpowiedniego przepisu mówiącego na ten temat, ponieważ ... Zobacz wątek
2010.1.4 15:40:46
Przedawnienie umowy sprzedaży - okres bezpieczeństwa
witamile czasu ma kupujący - sprzedający przedmiot aby umowa była nieważna.
Tzn. w zeszłym roku sprzedałem przedmiot , wpłacił na konto.
Osoba nie odzywała się ponad rok , nie wiem czy otrzymała ... Zobacz wątek
2009.12.31 19:3:53
Rękojmia przy sprzedaży 7-letniego samochodu - żądanie zwrotu za naprawę
Pan mu odpisze ,że nie kupował samochodu z salonu.Proszę się nie w dawać w jakieś zwroty pieniędzy za naprawę , bo będzie pana nękał w nieskończoność .
Kupił , podpisał umowę i do ... Zobacz wątek
2009.12.31 0:19:36
Nielegalne potrącenia i nowe zakazy od wynajmującej pokój
Niema umowy niema wynajmu. Można najwyżej postraszyć tę panią, że zgłosi się do urzędu skarbowego wynajem , bo zapewne ta pani nie odprowadza podatku.Proszę rządać umowę na piśmie bo w każdej ... Zobacz wątek2009.12.30 23:28:57
Sprzedaż samochodu - reklamacja po 3 miesiącach użytkowania
WitamOkoło 3miesięcy temu sprzedałem 7letni samochód, w umowie było zawarte że kupujący zapoznał się z stanem faktycznym i technicznym auta oraz został poinformowany o tym iż możemy udać ... Zobacz wątek
2009.12.28 17:29:13
Prawo do wstawiania roweru do piwnicy - konflikt z ojcem
Mam pytanie czy Komisja Domowa może kazać żeby otworzyć piwnice bo śmierdzi zdechłymi szczurami?Albo mówić że jak ktoś nie otworzy to przepiłować kłudke?
Czy oni mają do tego prawo? ... Zobacz wątek
2009.12.28 14:59:25
Żądanie usunięcia danych osobowych z bazy banku - czy bank może odmówić
Proponuję skierować sprawę do Głównego Inspektora Ochrony Danych Osobowych. ... Zobacz wątek2009.12.22 14:19:48
Usunięcie konkubiny z mieszkania bez wspólnych dzieci
To pierwsze może być trudne, a to drugie tym bardziej i jest możliwe tylko poprzez orzeczenie sądu. ... Zobacz wątek2009.12.22 13:37:35
Naruszenie umowy najmu przez współlokatorki sprowadzające chłopaków
Najlepszym rozwiązaniem będzie poszukanie innego lokalu. Naruszenia umowy, o których Pan pisze dotyczą stosunku najmu zawartego pomiędzy właścicielem lokalu a osobami wynajmującymi drugie pomieszczenie ... Zobacz wątek2009.12.22 13:34:50
Meldunek na 30 lat a prawo do domu przez zasiedzenie
Jeśli ktoś nie zamieszkuje w dany miejscu, a nadal pozostaje w nim zameldowany, można złożyć wniosek o wymeldowanie takiej osoby z urzędu. Meldunek w danym miejscu nie daje osobie zameldowanej żadnego ... Zobacz wątek2009.12.22 13:24:12
Błędne dane w umowie najmu - wynajmujący jako najemca
1. umowa jest ważna2. jeśli najemca dochował warunków umowy i nie zalega z czynszem (i mediami) to kaucja podlega zwrotowi.
3. proponuję pisemnie ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru wezwać Wynajmującego ... Zobacz wątek
2009.12.21 11:13:25
Masz inne pytanie do prawnika?