Prawo cywilne forum prawne - Strona 102

(6037 tematów na forum)

Podłączenie licznika prądu do mieszkania przez właściciela kamienicy

Dwa lata temu wprowadziłam się do prywatnej kamienicy. Oglądając mieszkanie zobaczyliśmy ,że w jednym z pokoi są drzwi do mieszkania obok. Na pytanie dlaczego tak jest powiedziano nam ,że tam mieszka ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.4.11 11:51:55

Odszkodowanie za błędny wynik badania na HCV w szpitalu

Spadaj ,jeżeli wchodzisz na stronę żeby wyśmiewać się z ludzi.Uważaj żeby ciebie kiedyś coś nie spotkało. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.4.10 21:37:58

Usunięcie danych osobowych po odzyskaniu hasła do konta email

Wysłać zawiadomienie listem poleconym o wycofaniu zgody na przetwarzanie danych osobowych. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.4.7 23:11:18

Reklamacja kozaków zimowych - odrzucone dwie reklamacje

Chciałabym prosić o pomoc, w grudniu kupiłam kozaczki zimowe, po mniej niż miesiącu musiałam złożyć reklamacje ponieważ koło podeszwy mi popękały i zaczęły mocno przemakać, składałam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.4.6 17:26:1

Przeniesienie własności mieszkania między członkami rodziny

mam przepisane 1/4 domu ,mój brat też ma 1/4 reszta należy do ojca.Mam pytanie w akcie notarialnym nie mam zaznaczone ilości metrów a mam ich około 55 ,chcę rozbudować tą1/4 swojego domu .z tym ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.4.5 18:28:15

Automatyczne przedłużenie umowy z operatorem - nowe warunki

21.03.2010 skończyła się umowa na czas określony z CP. W myśl zapisów umowy przekształciła się w umowę na czas nieokreślony. CP przysłało mi nową umowę w której zmienia się ( zwiększa ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.4.3 7:47:40

Reklama w PKT bez umowy - żądanie zapłaty po latach

Poważnie proponowałem, żebys zgłosił na Policję próbe wyłudzenia.
Jak znam życie, jeśłi tego nie zrobisz, w trybie nakazowy dostaniesz nakaz zapłaty, bo sąd w tym trybie nie rozpatruje merytorycznych ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.4.2 20:35:24

Groźby prawne sprzedawcy na Allegro po reklamacji towaru

Zakupiłem sobie komplet dresów na allegro.Nie spodobały mi się.Zarzuciłem sprzedawcy w liście e-mail ze jest wątpliwego pochodzenia oraz że chciałbym go zwrócić.On mi napisał esej o pochodzeniu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.4.2 13:0:54

2010.4.1 13:29:4

Reklamacja butów zimowych - rozklejanie i przeciekanie

Masakra. Chłopie. To co kupiłeś to są buty, a buty się zużywają. nie są na całe życie. Jak czytam takie teksty jak wyżej to normalnie mnie strzela. Powinieneś chyba zareklamować rodzicom ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.3.31 22:42:29

Rejestracja strony internetowej w sądzie - czy obowiązkowa dla firm

Nie bardzo wiedziałem gdzie stawić to pytanie więc przepraszam na wstępie za ewentualny błąd. Chciałbym otworzyć stronę internetową bez otwierania działalności, na stronie byłaby możliwość ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2010.3.31 13:14:46

Sprzedaż mieszkania w Polsce gdy córka nie chce się wymeldować

Witam
Trzeba złożyć wniosek o wymeldowanie w trybie administracyjnym córki w Urzędzie Miasta lub Gminy na której terenie znajduje się Pani mieszkanie.
Jeżeli córka tam nie przebywa to nie powinno ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.3.30 13:1:52

Zerwanie umowy telefonicznej w UK - konsekwencje prawne

Witam. Mam małe pytanko. Otoz mieszkam od jakiegos czasu w UK ,w ostatnim czasie zmarła moja mama i pilnie zalezy mi na tym , aby szybko wrocic do Polski , by pomoc ojcu. Lecz jest mały problem, wziełam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.3.29 20:21:14

Brak otrzymania przelewu w banku AIG - spór o opłacenie raty

Wystosować do banku AIG pismo z opisem zdarzenia i potwierdzeniem ze swojego banku wykonania przelewu oraz wezwać w nim bank AIG do zajęcia stanowiska w przedmiotowej sprawie. Pismo najlepiej było ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.3.24 7:43:28

Zmuszenie wykonawcy do dokończenia niesolidnie wykonanych prac

Wezwać na piśmie z podaniem terminu ostatecznego wykonania prac (listem za potwierdzeniem odbioru) do dokończenia prac które obejmowała umowa albo zwrotu nienależnie pobranego wynagrodzenia. Przy ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.3.24 7:37:14

Przeniesienie własności mieszkania gdy kupujący nie dokończył płatności

Egzekucja z aktu polega na tym, że idzie pan do komornika z tym aktem i ten powinien w pana imieniu odzyskać nieruchomość jeśli kupiec nie zapłacił całej należnej umówionej przed notariuszem ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.3.23 11:48:23

Odzyskanie pożyczki od prawniczki bez umowy pisemnej

Dziękuje za podpowiedź. Chyba mam plan działania. Pozdrawiam,
Zakładka
... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.3.22 19:52:3

Zmiana abonenta internetowego - problemy z operatorami

Witam!
W lipcu ubiegłego roku podpisałam umowę z nowym operatorem telefonicznym firmą Ekotel, z momentem podpisania umowy zmienił się również posiadacz telefonu,którym wcześniej była moja mama.(dodam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.3.21 20:14:58

Rozwiązanie umowy z operatorem po śmierci abonenta

Witam,

Pisze w imieniu mojej cioci, która została z problemem po przebudzeniu się po 5 latach od śmierci wujka i uświadomieniu sobie, że umowa z Cyfra+ nadal widnieje na niego.

W jaki sposób ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.3.20 11:31:59

Zmiana użytkownika konta Allegro po śmierci żony

od ładnych kilku lat wspólnie z żoną korzystałem z serwisu allegro, mamy wspolna poczte wiec korzystalismy wspolnie z serwisu lecz jako uzytkownik wpisana była żona, lecz po śmierci żony zrobił ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.3.20 8:14:46

Odprowadzanie wody z drogi przez las prywatny - odpowiedzialność

Witam
Jestem właścicielem lasu. Częśc tego lasu przebiega wzdłuż drogi powiatowej. Woda opadowa odprowadzana z tej drogi jest przez moją własność. Rowy meriolacyjne doprowadzaja wode do lasu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.3.19 20:39:21

Reklamacja nieudanych zabiegów kosmetycznych

Witam, ja pociągnę temat.

Ja wydałam 2800zł. Nie tylko mój problem nie został rozwiązany, ale pogorszył się stan naczynek. Przed zabiegiem Pani zastanawiała się czy przy takiej skurze może ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.3.18 6:6:29

Błąd PKO w BIK zniszczył kontrakt na dwieście tysięcy

Jeśli ktoś komuś wyrządził szkodę, musi ją naprawić. Ja skarżyłbym bank bez chwili wahania. Jeśli Pani ma wszytko udokumentowane, jak Pani pisze, to raczej nie powinno się nic złego wydarzyć. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.3.17 17:57:51

Nękanie nocnymi SMS-ami o treści seksualnej - pozew o zadośćuczynienie

[cytat]

Witam!
Mam problem dotyczący nocnego nekania smsami!

STAN RZECZY:
Z nieznanego numeru ktos pisze do mnie smsy o treści zboczonej - seksualnej. One mnie urażaja. Nie znam tej osoby, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.3.14 23:1:56

Przepisanie mieszkania na osobę niepełnoletnią - zgoda rodzica

jakie są możliwości przepisania jeśli osoba, na którą przepisane jest mieszkanie za kilka tygodni kończy 18, a rodzice chcą dopisać jeszcze jedną osobę do tego mieszkania lub przepisać na osobę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.3.14 22:48:34

Nabycie własności gruntu po dzierżawie trwającej kilkadziesiąt lat

[cytat]

WIDZE ŻE NIKT SIE NIEPALI DO TEGO ŻEBNY POMÓC LUB UDZIELIC JAKICH KOLWIEK INFORMACJI NA DANY TEMAT, MARNA TA POMOC NA TYM FORUM!!!TYLKO POCO ZAŁOZYLI TO FORUM??? ŻEBY SOBIE ŻARTY Z LUDZI ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.3.12 7:46:21

Konsekwencje opóźnionej płatności debetu bankowego

W przypadku konsumentów do BIK można trafić, jeśli kwota przekracza 200 zł. Za 32 zł nie można tam trafić, a po spłaceniu tego zadłużenia tym mniej. Po zapłaceniu zadłużenia już nie Panu ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.3.11 18:12:52

Problemy z wynajmem lokalu - wizyty właściciela bez zgody

Wynajęłyśmy wspólnie ze znajomą lokal.Umowa najmu była podpisana przez znajomą.Po pewnym czasie umowę rozwiązano. Podpisałyśmy kolejną - oddzielnie znajoma i oddzielnie ja. W mysl nowej umowy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.3.10 12:51:4

2010.3.10 9:10:8

Wpis roszczeniowy w księdze wieczystej - jakie ryzyko dla nabywcy

Witaj, nie powim jak się moze zakonczyc, lae mogę polecic osobę, która się specjalizuje w takich sprawach, mail: kancelaria.kowalska@gmail.com, na pewno udzieli fachowej porady. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.3.9 18:27:3

Odszkodowanie za uszkodzenie samochodu przez spadający lód

Spadający z budynku lód uszkodził mi samochód, napisałem wniosek o odszkodowanie do administratora budynku. Czy ma on określony czas na odpowiedź, czy może w ogółe nie dać żadnej odpowiedzi?
Pozdrawiam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.3.9 15:8:40

Odzyskanie pożyczonych pieniędzy od znajomego - skuteczne sposoby

Witam. mam pewien problem pożyczyłam znajomemu pieniądze nie jest to oszałamiająca kwota ale dla mnie, osoby studiującej będącej na stażu to dużo pieniędzy teraz ta osoba nie chce mi ich zwrócić. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.3.8 14:51:26

Przedawnienie długu - czy firma windykacyjna może dalej ściągać

Dzień dobry mam prośbę o odpowiedź jestem w fatalnej sytuacji teściu odpisuje mi i mężowi połowę gospodarstwa poszłam do gminy żeby sprawdzć czy wszystkie podatki były płacone okazało się ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.3.3 17:53:54

Odszkodowanie za uszkodzenie samochodu przez spadające znaki drogowe

Witam,jakiś czas temu stojąc na ul złotej w Warszawie,podczas silnej wichury znaki drogowe należące do w/w urzędu uszkodziły mi samochód,na łączną kwotę ponad 9000 zł.Czy jestem w stanie otrzymać ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.3.3 13:51:34

Zadłużenie przeterminowane w banku - odmowa rozłożenia na raty

Witam.Mam kredyt w banku z powodu utraty pracy nie płaciłam rat w terminie i miałam zaległe trzy raty.Zadzwonił do mnie pracownik tego banu z propozycją rozłożenia reszty kredytu na więcej rat ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.3.1 20:34:10

Przedawnienie długu telekomunikacyjnego sprzed lat

Kiedy podpisana była ugoda, bo w ten sposób nastąpiła przerwanie biegu przedawnienia? Termin przedawnienia roszczenia o opłatę abonamentową i wynagrodzenie za połączenia telefoniczne z umowy o ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.3.1 13:50:58

Ograniczenia w zakupie gruntów rolnych - jak ominąć wymogi?

dzień dobry! mam problem w następującej kwestii: siostra mojej mamy jest właścicielem gospodarstwa rolnego (ok 8 ha). za 3 lata zamierza przejść na wcześniejszą emeryturę, ale aby nabyć do niej ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2010.2.25 19:32:2

Umowa kupna bez notariusza - czy jest ważna prawnie

Witam, mam pytanie odnośnie umowy kupna. Czy taką umowę można sporządzic samodzielnie oczywiście z podpisem obu stron? czy będzie ona ważna w świetle prawa.
Moja znajoma na moja prożbę wzięla ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.2.25 17:39:48

Praca jako agent a prowadzenie własnej firmy - zakaz konkurencji

Jeśli prowadzona działalność moze być konkurencyjna w stosunku do tej firmy to nie można jej prowadzić. Dokładnie tak jak jest zapisane w umowie agencyjnej. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.2.25 15:41:9

Pobieranie kosztów przechowywania naprawionego urządzenia w serwisie

Jak najbardziej jest taka możliwość. trzeba wezwać właściciela do odbioru sprzętu (najlepiej pisemnie)z wyznaczeniem terminu oraz informacją o naliczeniu kosztów jego przechowywania oraz oznaczeniem ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.2.25 15:39:5

Zakaz działalności konkurencyjnej w umowie agencyjnej - własna firma

Witam serdecznie mam takie pytanie w jaki sposób rozumieć zapis w umowie agencyjnej: "Agent oświadcza iż on ani osoby pozostające z nim w bliskim stosunku nie podejmie działań na rzecz lub w imieniu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.2.25 1:8:57

Interpretacja klauzuli konkurencji w umowie agencyjnej

Witam serdecznie mam takie pytanie w jaki sposób rozumieć zapis w umowie agencyjnej:
"Agent oświadcza iż on ani osoby pozostające z nim w bliskim stosunku nie podejmie działań na rzecz lub w imieniu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.2.25 0:57:45

Przedawnienie reklamacji materaca po 8 latach

Proszę się nie dać wkręcić i nie przejmować się potwierdzeniami od kuriera. Ciężar dowodu jest po stronie tego, kto wywodzi skutki prawne. Natomiast roszczenie już dawno temu się przedawniło, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.2.24 16:42:26

Skarga pauliańska na darowiznę ziemi przed rozwodem

Dziekuje za pomoc,tylko gdzie mieszka ten adwokat.Pozdrawiam. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.2.23 15:24:18

Wypowiedzenie porozumienia o użytkowaniu samochodu służbowego

Mam działalność gosp. i zawarta umowe z firma x. Wspolpracuje jako Przedstawieceil tej firmy). W umowie przewidziane jest mozliwosc ze na moja pisemna prosbe otrzymam narzedzia niezbedne do pracy - ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.2.22 17:42:32

Unieważnienie umowy sprzedaży z powodu niepoczytalności

18.02.2010 sprzedałam trzy działki budowlane narzeczonemu, ale on w tym samym dniu wyprowadził się i zostawił samą w ósmym miesiącu ciąży. Dodam tylko, że w akcie zostało napisane, że przekazanie ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2010.2.22 17:41:44

Przedawnienie zadłużenia za ciepłą wodę - spór między firmami

Mieszkam w bloku,który podlega pod ZKZL. Trzy lata temu podpisalismy umowę z przedsiębiorstwem "X" na dostarczenie nam energii cieplnej do domu oraz na podgrzewanie wody-co miesiąc firma była zobowiązana ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.2.22 9:15:4

Rodzice chcą odebrać darowiznę domu - czy mogą to zrobić

rodzice chca mi odebrac darowizne [0]
Witam mam problem ktory wydaje sie przerasta moje sily wiec prosze o pomoc po dlugich
namowach ze strony rodzicow abym przyjela majatek 28 pazdziernika 2009r rodzice ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.2.21 1:32:52

Zwrot pieniędzy wpłaconych omyłkowo na konto oszczędnościowe

Witam! 29 października zeszłego roku na moją książeczkę oszczędnościową wpłynęło 10 tysiecy nie wiadomo z kąd, więc niewiele myśląc poszłam i wypłaciłam je. Oczywiście pieniądze straciłam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.2.18 16:1:42

Definicja osoby bezprawnie zajmującej nieruchomość w kodeksie cywilnym

Czy są w kodeksie cywilnym artykułu stanowiące o tym kto jest osobą, która bezprawnie zajmuje nieruchomość? tzn co dana osoba musi robić(jakie spełniać wrunki) żeby stała się osoba bezprawnie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.2.16 22:34:26

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika