Prawo cywilne forum prawne - Strona 100
(6037 tematów na forum)
Odstąpienie od umowy przedwstępnej zakupu mieszkania - zwrot zadatku
Witam serdecznie,Chciałbym prosić o radę. Zapłaciłem zadatek w wysokości 5tyś na kupno mieszkania. Umowa przedwstępna była sporządzana bez notariusza. Chciałbym teraz wycofać się z tej umowy. ... Zobacz wątek
2010.6.14 14:39:13
Opłaty za zajęcie powierzchni ściany reklamą sąsiada
czy mam prawo żądać opłat za zabranie powierzchni ściany mojego budynku gdy sąsiad postawił słupy wysokości 4 m na terenie swojej działki i i rozciągnął reklame w odległości 10 cm od granicy ... Zobacz wątek2010.6.13 12:53:3
Reklama zasłaniająca okna i dostęp do szamba
witam1 Wynająłem lokal handlowo- usługowy, który posiada na ścianie mojego budynku będącego na lini granicznej działki sąsiada OKNA (DO DNIA DZISIEJSZEGO ZABITE) wymieniłem stolarkę okienną ... Zobacz wątek
2010.6.13 12:48:17
Reklama zasłaniająca okna i dostęp do szamba
witam1 Wynająłem lokal handlowo- usługowy, który posiada na ścianie mojego budynku będącego na lini granicznej działki sąsiada OKNA (DO DNIA DZISIEJSZEGO ZABITE) wymieniłem stolarkę okienną ... Zobacz wątek
2010.6.13 12:34:17
Wykorzystanie danych osobowych przez adwokata z kopii PIT-u
Skierować skargę do Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych. Nie dać się zastraszyć kontrolą z US. Natomiast adwokat strony przeciwnej mógł również złożyć wniosek o ujawnienie Pani ... Zobacz wątek2010.6.12 17:27:26
Kto spłaca kredyt przy wspólności majątkowej małżonków?
Jeśli macie wspólność to spłacacie oboje, przecież wszystko co masz i tak jest wspólne.Certum Windykacja. ... Zobacz wątek
2010.6.11 13:55:4
Podział spłaty pożyczki po rozwodzie małżonków
WitamMoja dziewczyna jest po rozwodzie, jeszcze w trakcie małżeństwa wzięła pożyczkę ze swoim mężem. Raty pozostały, niestety spłaca je tylko ona, on za to twierdzi, że nie ma pieniędzy. ... Zobacz wątek
2010.6.11 12:16:27
Uciążliwy pies sąsiada - co robić?
To podpada pod wykroczenie z kwArt. 51. § 1. Kto krzykiem, hałasem, alarmem lub innym wybrykiem zakłóca spokój, porządek publiczny, spoczynek nocny albo wywołuje zgorszenie w miejscu publicznym,
podlega ... Zobacz wątek
2010.6.9 17:51:37
Najemca vs właściciele - prawa w mieszkaniu wynajmowanym
Na wstępie witam wszystkich i dziękuję za zainteresowanie moją sprawą. A teraz przejdę do rzeczy.Od miesiąca najmuję część mieszkania, mianowicie 2 pokoje zamykane na oddzielne klucze, kuchnia, ... Zobacz wątek
2010.6.9 17:17:15
Usunięcie drzewa sąsiada zasłaniającego słońce w ogrodzie
Witam. Nie jestem pewien, czy piszę pytanie w odpowiednim dziale, ale ten uznałem za najbardziej pasujący. Ale do rzeczy.Otóż na posiadłości mojego sąsiada (który graniczy ze mną od strony ... Zobacz wątek
2010.6.9 11:36:18
Aktualizacja opłat za użytkowanie wieczyste z mocą wsteczną
Dzień dobry i witam forumowiczówKilka dni temu otrzymałem pismo w sprawie aktualizacji stawki za użytkowanie wieczyste. Nowa stawka jest wyższa o mniej więcej 30% i ma być zapłacona do końca ... Zobacz wątek
2010.6.8 20:24:28
Odszkodowanie za słup wysokiego napięcia na polu
[cytat]Witam, na moim polu od kilkunastu lat stoi słup wysokiego napięcia, który przesyła prąd do pobliskiego tataraku. Nie ma żadnej umowy uzgadniającej dzierżawę gruntu. Czy mogę domagać ... Zobacz wątek
2010.6.8 19:45:22
Hipoteka przymusowa vs hipoteka zwykła - pierwszeństwo
Witam,a co robić w sytuacji jeśli co do nieruchomości toczyło się postępowanie przed sądem? Wlasciciel nieruchomosci pan Y wyrokiem sądu I instancji przestał być włascicielem i zawarl umowe ... Zobacz wątek
2010.6.8 17:34:31
Rękojmi za auto - żądanie zwrotu po uszkodzeniu w komisie
Witam, sprzedawałem ostatnio samochód. Kupująca przed podjęciem decyzji chciała podjechać na stację diagnostyczną. Tak też zrobiliśmy. Wszystko wyszło w porządku. Chciała wziąć na auto kredyt, ... Zobacz wątek2010.6.8 15:39:19
Nękanie przez sąsiadki - dzieci traktowane jak zło konieczne
zwracam się z prożbą o jakąkolwiek rade bo naprawde niewiem co mam już robić.Od 7 lat za ściano mieszkają nowi lokatorzy,a dokładnie dwie panie matka z córką przez pierwsze dwa lata było dobrze,ale ... Zobacz wątek2010.6.7 22:27:35
Odszkodowanie za usiłowanie gwałtu - procedura prawna
Witam, zostałam napadnięta i próbowano mnie zgwałcić. Trafiłam do szpitala, wszytsko zostało udokumentowane. Sprawca został zatrzymany i toczy się przeciwko niemu postępowanie. Czy mogę się ... Zobacz wątek2010.6.7 14:37:7
Inwigilacja przez sąsiadów - monitoring i nękanie
jestem inwigilowana przez sąsiadow od ponad 7 lat doszłam do tego po założeniu internetumaja kamery 3 jedna zawieszoan jest w WC nad moja muszlą
druga stoi na balkonie
trzecia jest w obiegu ... Zobacz wątek
2010.6.5 16:28:4
Cofnięcie prawa dysponowania grobem - okres odstąpienia
Moja mama była dysponentem pewnego grobu. Grób został opłacony do 2045 roku przez zmarłą ciotkę, która jest w nim aktualnie pogrzebana, a która przed śmiercią uczyniła dysponentem grobu moją ... Zobacz wątek2010.6.4 12:44:28
Czy trzeba płacić za niezamówione monety ze Skarbnicy?
A zamawiałes monete z kolekcji czy pojedynczą? Jak z kolekcji to co miesiąc przesyłają kolejne, jak pojedyńczą to nie. Tak czy siak monete odeślij jak nie chcesz i weź jakiś dowód z poczty że ... Zobacz wątek2010.6.3 15:25:29
Konsekwencje wysłania ogłoszeń do obcych osób
Witam! Mam takie pytanie: czy za rozesłanie kilkunastu listów z ogłoszeniem do obcych osób mogą być jakieś konsekwencje? Dodam, że sprawa dotyczy serwisu z ogłoszeniami, przy których widniał ... Zobacz wątek2010.6.3 12:59:24
Zwrot zakupionego prezentu w terminie dni
Jeśli towar nie został zakupiony poza lokalem przedsiębiorstwa (np u akwizytora) lub na odległość (np przez internet)to jego zwrot zależy wyłącznie od dobrej woli sprzedawcy. Zgodnie z przepisami ... Zobacz wątek2010.6.2 22:24:56
Prawo współwłaściciela do zamieszkania z konkubiną
wg mnie chociaż, że i tak nie jesteś zameldowana nie może Cię wyrzucić siłą z lokalu - powinna być orzeczona Sądownie Eksmisjadudix@vp.pl ... Zobacz wątek
2010.6.2 15:40:54
Wniosek o przyspieszenie wpisu hipoteki
Witam, chciałem się dowiedzieć jak ma wyglądać wniosek o przyspieszenie wpisu hipoteki do księgi wieczystej? ... Zobacz wątek2010.6.2 12:38:45
Przedawnienie długu w systemie ratalnym Żagiel
Potwierdzam. W necie widziałem posty kogoś kto ponoć rzeczywiście sprawdził tego kolesia- Konrada K. Podobno koleś nie ma jeszcze aplikacji. Podejrzane, choć wcale nie dziwi. W Polsce każdy może ... Zobacz wątek2010.6.1 19:23:47
Publikacja zdjęć dzieci przez dyrektora szkoły bez zgody
Witam serdecznie,Dyrektor szkoły, do której uczęszcza moje dziecko opublikował zdjęcia bez zgody rodziców. Czy to jest zgodne z prawem? nie chciałabym aby moje dzieci miały zdjęcia w internecie!!!
... Zobacz wątek
2010.6.1 9:25:49
Publikowanie zdjęć gości na stronie knajpy
Witam.Jestem właścicielem pewnej knajpy, czasem odbywają się w niej wieczorki taneczne. Na stronie knajpy chciałbym wstawić zdjęcia z takich imprez. Czy jest to legalne? Czy najpierw ... Zobacz wątek
2010.6.1 9:3:15
Usunięcie wady technicznej samochodu przez sprzedającego
[i]Przepraszam, ale tworząc wątek myślałem, że wpisuję opis tematu i dokonałem nieumyślnie pierwszego wpisu. [/i]Witam serdecznie!
Moja narzeczona kupiła wczoraj samochód (oczywiście ... Zobacz wątek
2010.6.1 2:26:19
Budowa domu bez aktu notarialnego podziału majątku
Mój mąż otrzymał działkę na której obecnie budujemy dom, problem polega na tym, że nie posiadamy aktu notarialnego, sprawą podziału majątku zajmował się starszy z braci, a mąż pojawiał ... Zobacz wątek2010.5.29 11:59:7
2010.5.29 11:10:52
Dom na działce Skarbu Państwa - co robić?
okazalo sie ze moje mieszkanie jest na czesci dzialki sasiada ktory zdal ta czesc na skarb panstwa, i uzyskal rente. przeprowadzilam spis inwentarza po smierci ojca w obecnosci biegłego i komornika, na ... Zobacz wątek2010.5.28 19:47:59
Sąsiadka przeszkadza w słuchaniu muzyki - co można zrobić
Witam, mieszkam w bloku i od czasu do czasu lubię posłuchać głośno muzyki, co szczególnie przeszkadza jednej sąsiadce. Nachodzi mnie, raz nawet wtargnęła do mojego domu, cały czas straszy mnie ... Zobacz wątek2010.5.27 9:57:51
Wykorzystanie zdjęcia bez zgody przez firmę
WitamDziś dowiedziałem się że pewna firma umieściła moje zdjęcie z targów na którym jestem z przedmiotem, który reprezentowali. Ja nie wyraziłem zgody na to. Czo mam zrobić, żeby zdjęli ... Zobacz wątek
2010.5.27 9:55:1
Usunięcie własnego zdjęcia ze strony organizacji
Witam Serdecznie!Na stronie internetowej pewnej organizacji znajduje się moje zdjęcie, już nie należę do tej organizacji i nie chce mieć z nią nic wspólnego. Czy mam prawo zażądać ściągnięcia ... Zobacz wątek
2010.5.27 9:27:41
Sprzedaż samochodu przez dzieci - konsekwencje prawne
WitamDzieci moich znajomych podczas nieobecności rodziców sprzedali na allegro renault megane za 3 zł. Osoba która kupiła auto nie chce pójść na ugodę, powiedziała, że chce odszkodowanie w ... Zobacz wątek
2010.5.27 9:11:9
Zwrot używanej pościeli wełnianej
Towar w stanie nienaruszonym i fabrycznym opakowaniu można oddać DO 10 dni od daty zakupu. W przypadku jego użycia lub po upływie tego terminu sprzedawca nie ma obowiązku przyjąć towaru. ... Zobacz wątek2010.5.27 7:29:59
Zniesienie współwłasności nieruchomości - zabezpieczenie przed remontem
Mam pytanie, może ktoś już miał z takim watkiem styczność. Otóż: Moj nażyczony jest współwłaścicielem działki na której stoi nieruchomość. Chcemy znieść współwłasność i zostać ... Zobacz wątek2010.5.26 14:38:8
Negatywny komentarz na Allegro - pozew sprzedawcy
Witam, mam taki problem, dokonałam zakupu na aukcji allegro u jednego sprzdawcy w 21 aukcjach na łączn sumę 630 zł. nie wiem czy to ma znaczenie. Sprzedawca podał nr. telefonu do kontaktu, nr. gg ... Zobacz wątek2010.5.26 2:27:29
Remont mieszkania z prawem zamieszkania poprzedniego właściciela
Witam! Bardzo proszę o pomoc! Kupiłem mieszkanie (umowa sprzedaży). W umowie zawarto zapis, że poprzednia właścicielka ma się do 30.06.2010 wyprowadzić. Oczywiście pieniądze zostały jej już ... Zobacz wątek2010.5.25 19:14:58
Konflikt o pseudonim zawodowy z osobą znaną
Witam serdecznie.Pracuję jako wróżka pod pewnym pseudonimem, świadczę usługi przez internet. Ostatnio jednak otrzymałam maila, że jest już ktoś taki (używa takiego samego pseudonimu) i jest ... Zobacz wątek
2010.5.25 9:45:57
2010.5.25 9:37:29
Publikacja zdjęcia grupowego bez zgody wszystkich osób
WitamJestem na pewnym zdjęciu z innymi osobami (około 10 osób), jedna z nich chciała je rozpowszechnić w internecie, ja się na to nie zgodziłem! wtedy usłyszałem, że nie mam prawa wprowadzić ... Zobacz wątek
2010.5.25 9:36:9
Druga reklamacja butów - żądanie zwrotu pieniędzy
Witam!Muszę drugi raz złożyć buty do reklamacji, za pierwszym razem zostały naprawione ale szwy znowu puściły, mam już dosyć, czy mogę zażądać zwrotu pieniędzy? ... Zobacz wątek
2010.5.24 10:24:33
Zwrot wadliwego telefonu z umowy Orange
witamMam podpisana umowę z orange, dzięki temu dostałem od nich telefon za grosze, minął już miesiąc a telefon nie nadaje się do użytku, czy moge go zwrócić i wymienić na nowy? ... Zobacz wątek
2010.5.24 10:12:39
Zwrot towaru bez wady - prawa konsumenta
Witam!2 dni temu kupiłem odkurzacz, mam do niego kartę gwarancyjną... Ja wróciłem z nowym zakupem do domu okazało się, że żona również go kupiła. Pojechałem zwrócić odkurzacz, lecz nie ... Zobacz wątek
2010.5.24 9:55:56
Reklamacja spodni po tygodniu użytkowania
WitamTydzień temu kupiłem spodnie a dziś wyglądają na totalnie zużyte! Zrobił ami się w nich dziura, a o nic nie zahaczyłem. Czy mogę zgłosić reklamację?? Ta tkanina nie nadaje się na ... Zobacz wątek
2010.5.24 9:22:18
Bank ukrywa zadłużenie klienta przez lata - czy to legalne
Witam.Od wielu lat mam konto w jednym z polskich banków, niedawno okazało się że na koncie mam zadłużenie i to już bardzo długo ale nikt mnie o tym nie informuje. Czy bank może tak postępować ... Zobacz wątek
2010.5.24 8:58:4
Reklamacja bez karty gwarancyjnej - czy faktura wystarczy
witam,Kupiłem dysk twardy na fakturę vat, niestety coś się z nim stało i nie działa chciałbym złożyć go do reklamacji tylko że zgubiłem kartę gwarancyjną. Co mogę teraz zrobić, czy ... Zobacz wątek
2010.5.24 8:45:0
Wzór wniosku do banku o korektę danych w BIK
witam. potrzebuje gotowego wniosku który musze zlożyc do banku zeby ten skorygował lub usuną moje dane w BIK. a nigdzie nie moge znalesc gotowego wniosku:( nigdy przedtem nie pisałem zadnych takihc ... Zobacz wątek2010.5.21 14:50:6
Darowizna dla rodzeństwa - formalności i podatki
Witam, chcę przekazać darowiznę rodzeństwu (mama przepisała mi mieszkanie, a teraz chcę oddać rodzeństwu ich część).Jak powinna wyglądać umowa darowizny? Czy muszę wyszczególniać, na jaki ... Zobacz wątek2010.5.21 12:53:11
Zwrot towaru zamówionego przesyłką po rozpakowaniu
Witam, czy jest możliwość zwrotu towaru, który dostałem przesyłką, rozpakowałem, sprawdziłem i nie jestem zadowolony? ... Zobacz wątek2010.5.21 12:0:2
Masz inne pytanie do prawnika?