Prawo cywilne forum prawne - Strona 101
(6037 tematów na forum)
Odmowa sprzedaży przez sklep internetowy po pomyłce cenowej
WitamDwa tygodnie temu zakupiłam telefon komórkowy w sklepie internetowym marketmedia.pl rejestrując się wcześniej na ich stronie i wypełniłam formularz zamówienia, po czy otrzymałam maila potwierdzającego ... Zobacz wątek
2010.5.20 22:10:3
Loktor w odziedziczonym domu - jak się go pozbyć
Ja dostałam działkę z nieruchomością położoną na niej w drodze darowizny.Problem w tym, że jestem aktualnie jedyną właścicielką ,a w domu jest lokator.Kiedyś mieszkała tu ciotka, która ... Zobacz wątek
2010.5.20 20:32:0
Pozbycie się patologicznego szwagra z mieszkania rodziców
Witam mam taki problem generalnie to problem rodziców zony i szwagra ale staram sie pomoc :a wiec od poczatku Ojciec starał sie pomoc synowi ktory jest niudacznikiem zyciowym wiek (44l) 3 dzieci ... Zobacz wątek
2010.5.20 16:54:48
Problemy z wynajmującym mieszkanie studentom - niezapowiedziane wizyty
1.Właściciel nie może was nachodzić kiedy jemu się podoba. Powinien najpierw uzgodnić to z wami telefonicznie tudzież w inny sposób.2. Kurz na meblach czy zabrudzenia przy kontaktach to raczej ... Zobacz wątek
2010.5.20 14:53:30
Wypowiedzenie umowy najmu przez studenta
Jeżeli umowa nie zakłada możliwości wcześniejszego jej wypowiedzenia, to nie można jej wypowiedzieć.Właściciel może domagać się opłat za najem do końca trwania umowy. ... Zobacz wątek
2010.5.20 14:35:23
Zmiana warunków umowy bez powiadomienia - N-ka
Witam podpisywałem umowę z jakiś rok emu teraz N-ka zmienia warunki (podwyższa abonament) i przysyłali ludziom pisma listem zwykłym że mogą zerwać umowę pisząc pismo do 14 maja ale ja takiego ... Zobacz wątek2010.5.19 22:37:48
Reklamacja bardzo drogiego pieca o niskiej sprawności
KUPIŁAM W XII 2007 BARDZO DROGI PIEC MIAŁ BYC EKONOMICZNY.ZROBILAM BADANIA WYDAJNOSCI KTÓRE UDOWODNIŁY SPRAWNOŚĆ PIECA NA POZIOMIE 1.ZE SPRZEDAWCĄ DOGADUJĘ SIE OD IX 2009 I NIC .CHCIAŁABYM ZAŁATWIĆ ... Zobacz wątek2010.5.19 16:25:44
Własność rzeczy pozostawionych przez lokatora po wyprowadzce
Czyją własnością są ruchomości (meble, książki itp.) pozostawione przez lokatora, który wyprowadził się i pozostawił je w mieszkaniu. Czy przechodzą na własność właściciela mieszkania? ... Zobacz wątek2010.5.19 16:7:52
Błędna data w umowie kupna auta i podejrzenie przebicia numerów
Dzień dobryW kwietniu kupiłem auto, po miesiącu zorientowałem się, że w umowie kupna została wpisana zła data (luty) czy taka umowa jest ważna?
Mechanik powiedział mi również, że numery ... Zobacz wątek
2010.5.19 9:7:29
Sprzedaż starego skutera - wyłączenie odpowiedzialności
Skuter jest sprzedawany w stanie używanym bez gwarancji. Kupujący oświadcza, że stan techniczny skutera jest mu znany. ... Zobacz wątek2010.5.18 22:47:46
Odszkodowanie za niesłuszne oskarżenie
Witamzostałem nie słusznie oskarżony o to właśnie coś wychodzi na to ze niszczenie mienia.
Czy mogę liczyć na jakąś rekompensatę jak założe sprawę pani która mnie niesłusznie oskarżyła??
Pomóżcie ... Zobacz wątek
2010.5.18 21:7:5
Darowizna samochodu dla taty w celu obniżenia składek
Witam, kupiłem auto i chciałbym je podarować tacie, żeby mieć niższe zniżki. Jak to zrobić? Będę coś płacił? ... Zobacz wątek2010.5.18 13:59:58
Nagrywanie rozmów bez wiedzy rozmówcy
Witam, chciałabym nagrać rozmowę z telefonu komórkowego bez wiedzy rozmówcy. Czy coś mi za to grozi? ... Zobacz wątek2010.5.18 11:59:20
Dodatkowa opłata po wypowiedzeniu umowy z Polsatem
Witam, wypowiedziałem umowę z cyfrowym polsatem, zgodnie z regulaminem zachowując 3 miesięczny okres wypowiedzenia. Jednakże dostałem od polsatu info, że mam zapłacić za kolejny miesiąc. O co ... Zobacz wątek2010.5.18 11:57:2
Wypadek rowerzysty z psem obok ścieżki rowerowej
WitamMam ma pewnie problem. Ostatnio spacerowałem sobie z moim psem obok ścieżki rowerowej, mój piec się zatrzymał a pewien rowerzysta na niego wjechał, to wszystko wydarzyło się obok ścieżki ... Zobacz wątek
2010.5.18 9:33:56
Pożyczka prywatna z oprocentowaniem 22% - legalność
Witajcie,Moja kobieta ( związek nieformalny ) chce pożyczyć od znajomego pieniądze na okres jednego miesiąca - 20 000 zł
Moje wątpliwości budzą odsetki zapisane w umowie, czy pożyczenie ... Zobacz wątek
2010.5.17 20:44:58
Reklamacja butów - odmowa uznania przez rzeczoznawcę
Witam, oddałem buty do reklamacji potem jak mi się rozpruły. Wg rzeczoznawcy buty zniszczyłem paznokciem u stopy oraz tym, że mam za potężną stopę:). Co mogę w takiej sytuacji zrobić? ... Zobacz wątek2010.5.17 15:51:15
Sprzedaż domu z służebność babci po podziale działek
Witam wszystkich.W 1987r. babcia przekazała w darowiźnie moim rodzicom dwie połączone działki na których stał dom, zaznaczając w akcie służebność do korzystania z dwóch pomieszczeń w w/w ... Zobacz wątek
2010.5.15 1:23:49
Odszkodowanie za obelgi na sali sądowej - sędzia jako świadek
Witamczy mogę domagać się przeprosin lub odszkodowania za wykrzykiwanie obraźliwych słów pod moim adresem podczas rozprawy na sali sądowej przez pozwanego i czy mogę jako świadka wskazać sędziego.
za ... Zobacz wątek
2010.5.13 20:30:20
Problem z rozwiązaniem umowy z Cyfrowym Polsatem
Witam,ostatnio wygasła mi umowa z cyfrowym polsatem, zadzwoniłam więc na infolinię co mam zrobić, aby zmienić pakiet na mniejszy. Uzyskałam informację, że muszę napisać rezygnację z dotychczasowego ... Zobacz wątek
2010.5.13 12:46:8
Pożar samochodu i przebite numery nadwozia - rękojmia
Witam, mam problem z kupionym samochodem. Otóż następnego dnia po kupnie miałem pożar w aucie - nie z mojej winy, widocznie sprzedający nie poinformował mnie o wszystkim. Po niedługim czasie okazało ... Zobacz wątek2010.5.13 11:58:34
Uciążliwa sąsiadka upominająca za hałas dzieci
WitamChciałam Państwu przedstawić pewną sytuacje. Mieszkam w bloku, nade mną mieszka młode małżeństwo z 5 letnim dzieckiem. Ja mam 2 dzieci w podstawówce, które nie mogą normalnie funkcjonować ... Zobacz wątek
2010.5.11 13:50:48
Antydatowanie umowy z ENEA - czy legalne?
witam. znajoma podpisała Umowę o z ENEA o świadczenie usług. Umowa została zawarta 01.01.2005 jednak w ostatnim pkt tej Umowy jest napisane ze Umowa w chodzi w życie 06.11.2004. Czy jest to możliwe?Pierwszą ... Zobacz wątek
2010.5.11 9:27:56
Wykreślenie cesji z rejestru zastawów po spłacie kredytu
splacilam caly kredyt samochodowy na ten samochod byla cesja powinnam zlozyc dokumenty do sadu o wykreslenie z rejestru zastawow jestem ciekawa ile czasu trwa ta procedura moze ktos mi podpowie ... Zobacz wątek2010.5.10 20:9:27
Błędna cena na Allegro - odstąpienie od umowy
Możesz powołać się na wadę oświadczenia woli błąd istotny. Musisz dobrze umotywować swoje racje i poinformować kupującego, że odstępujesz od umowy właśnie z tego powodu. Najlepiej zrób ... Zobacz wątek2010.5.10 12:38:41
Odszkodowanie za potrącenie na przejściu bez wezwania policji
Około godziny 21-szej przechodziłam na przejściu dla pieszych, na zielonym świetle, gdzie zostałam potrącona przez samochód. Sprawca zawiózł mnie od razu do szpitala. Nie wezwano policji.Nie ... Zobacz wątek
2010.5.8 18:47:48
Wniosek o wykreślenie hipoteki - dokumenty
Wniosek o wykreślenie hipoteki - jak go wypełnić?co należy dostarczyć wraz z tym wnioskiem do sądu? ... Zobacz wątek
2010.5.7 12:7:18
Umowa przedwstępna nieruchomości - jak powinna wyglądać?
WitamBardzo proszę o informację jak powinna wyglądać umowa przedwstępna nieruchomości? ... Zobacz wątek
2010.5.7 12:2:49
Wypowiedzenie umowy z Polsatem - data obowiązywania
Witam, wypowiedziałam umowę z polsatem cyfrowym z zachowaniem 3 miesięcznego okresu wypowiedzenia. Wypowiedzenie wysłałam 5 dnia miesiąca, a umowa była ważna do 7. Czy liczy się data stempla pocztowego, ... Zobacz wątek2010.5.6 16:19:5
Zerwanie umowy z Cyfrą+ przez przedstawiciela nowego operatora
Witam, 2 miesiące temu zmieniłem cyfrę+ na n-kę. Przedstawiciel n-ki, który podpisywał ze mną umowę poinformował mnie, że zerwie starą umowę z cyfrą za mnie. Jednak nadal otrzymuję rachunki ... Zobacz wątek2010.5.5 11:4:20
Przedłużenie umowy najmu po śmierci wynajmującego
WitamWynajmuję mieszkanie od wielu lat, w tym od roku z umową na jeden rok. No i właśnie w tym roku zmarła osoba wynajmująca mi mieszkanie.
Testamentu pisemnego nie było. Ponoć był testament ... Zobacz wątek
2010.5.4 23:52:19
Pozew o straty moralne przeciwko kochankowi żony
jeżeli jest uszczerbek na zdrowiu, pogorszyła się sytuacja emocjonalna, kierujesz sprawę do sądu cywilnego przeciwko jemu, niestety przy takiej sprawie będziesz musiał na nowo wszystkiego doświadczyć, ... Zobacz wątek2010.5.4 16:42:23
Odszkodowanie od ZTM za wypadek w komunikacji publicznej
668117554 ZADZWOŃ I POWOŁOJ SIĘ NA ADAMA ALBO NAPISZ SWÓJ NUMER TEL ODDZWONI WINDYKACJA1@VP.PL ... Zobacz wątek2010.5.3 22:26:1
Odzyskanie pieniędzy pożyczonych byłemu partnerowi
Musi Pani wystąpić do sądu z pozwem cywilnym o wykonanie zobowiązania, które oświadczył na piśmie. ... Zobacz wątek2010.5.2 19:2:58
Akt notarialny poddania się egzekucji jako alternatywa żyranta
moj maz ubiega sie o dofinansowanie z UP jednak pojawil sie problem gdyz nie mamy drugiego zyranta Dowiedzielismy sie ze jest jeszcze inna mozliwosc mianowicie akt notarialny o poddaniu sie egzekucji przez ... Zobacz wątek2010.5.1 19:44:57
Zniesławienie przez byłego pracodawcę - pozew o odszkodowanie
Witam SerdecznieProszę o poradę. Mianowicie, pracowałem na stanowisku przedstawiciela handlowego w firmie od 3,5 roku. W marcu 2010 złożyłem wypowiedzenie z zachowaniem 3 miesięcznego okresu ... Zobacz wątek
2010.4.30 17:18:58
Wzór do obliczenia odsetek ustawowych - podstawa prawna
W 21 wieku nikt się nie bawi jakimiś wzorami na wyliczenie odsetek , są kalkulatory do ich wyliczenia ... Zobacz wątek2010.4.28 10:31:17
Reklamacja konsoli PSP - terminy naprawy 21 czy 28 dni
Witam mam pytanko w dniu 22 marca oddałem gierkę psp (jest to konsola) do sklepu w poznaniu tam gdzie kupiłem ogólnie syn z niej korzystał od kupna tylko 5 dni i zaraz się popsuła i to aż 4 usterki ... Zobacz wątek2010.4.27 19:44:44
Problemy z właścicielką mieszkania studenckiego
Wynajmuję od października pokój w mieszkaniu studenckim. Z właścicielką od początku są same problemy. Staram się jednak trzymać nerwy na wodzy, gdyż za 2 miesiące się wyprowadzam. Nie mam ... Zobacz wątek2010.4.27 16:39:18
Obowiązek zabezpieczenia spływu wód opadowych przez sąsiada
Witam,Czy sąsiad ma obowiązek zabezpieczyć spływające wody opadowe ze swojej posesji, która usytuowana jest wyżej na skarpie. Jaki akt prawny reguluje obowiązek zabezpieczenia spływu wód opadowych ... Zobacz wątek
2010.4.26 19:25:22
Problemy z wynajmem mieszkania - właścicielka i jej prawa
Witam. Jestem studentem wynajmującym mieszkanie - kawalerkę od starszej pani będącej właścicielką. Posiadam umowę w której zaznaczona jest kwota za wynajem (media, czynsz odstępne - 1000 zł) ... Zobacz wątek2010.4.24 13:58:27
Reklamacja twardej sofy po miesiącu użytkowania
Serdeczne dzięki za poradę. Pozdrawiam. ... Zobacz wątek2010.4.23 9:7:20
Wypowiedzenie umowy kredytowej przez windykację - czy to legalne
Jeśli windykacja kontaktująca się z Panią jest komórką podległą kredytodawcy to jak najbardziej może to zrobić. ... Zobacz wątek2010.4.23 7:19:53
Odpowiedzialność drugiego męża za zobowiązania z pierwszego małżeństwa
Drugi mąż nie ma z tym długiem nic wspólnego. Żona wniosła go do małżeństwa jako "majątek" odrębny. W związku z tym komornik nie może zająć jego wynagrodzenia ani majątku. ... Zobacz wątek2010.4.20 20:10:37
Błąd banku przy spłacie kredytu frankowego - kto ponosi odpowiedzialność
Z tym zawiadomieniem do prokuratury, to trochę przesada. Co prokuratura ma z tym zrobić? Prawdopodobnie doradca się pomylił, lub działał niestarannie, to nie jest przestępstwem. Niemniej jednak ... Zobacz wątek2010.4.19 13:3:18
Prawo własności do starego pojazdu ze stacji demontażu
Witam mam pytanie czy jest możliwe aby sąd nadał prawo własności starego pojazdu znalezionego w stacji demontażu na podstawie faktury zakupu z tej stacji gdzie jest wpisany model i numer ramy czy ... Zobacz wątek2010.4.15 14:46:30
Udział w spadku jako przeszkoda w uzyskaniu kredytu dla młodych małżeństw
[cytat]Witajcie, potrzebuje pomocy zwiazanej z kredytem preferencyjnym dla mlodych malzenstw. W wraunkach udzielenia doplat przez 8 lat jest informacja iz kredytobiorca i malzonek nie moga posiadac ... Zobacz wątek
2010.4.14 18:16:29
Wpis w księgi wieczyste a zajęcie nieruchomości przez fiskusa
Najlepiej przed nabyciem spadku. Z tego co się orientuję sądy z automatu informują urzędy skarbowe o sprawach spadkowych. ... Zobacz wątek2010.4.14 10:49:31
Reklamacja laptopa po półtora roku - niezgodność towaru z umową
P.S.Dodanm, że owy sklep (sieć sklepów) została przjęta przez inną spółkę czyli moje roszczenia muszę skierować od spółki która kupiła owy podmiat sprzedający mi mój sprzęt? ... Zobacz wątek
2010.4.12 19:54:20
Sprzedaż samochodu nieletniemu przez komis - nieważny przegląd
No moze ty nie no ale wiesz jak dasz mi piniąrki to ja Ci zawsze moge kupic :P ? ... Zobacz wątek2010.4.11 19:38:19
Masz inne pytanie do prawnika?