Prawo cywilne forum prawne - Strona 104
(6037 tematów na forum)
Umieszczenie w BiKu przez firmę Kruk za przedawniony dług
Duzo w tym wzgednej prawdy PO ZA TA ZE ... Zobacz wątek2009.12.19 13:39:43
Synowa nie opuszcza mieszkania po odejściu syna
Syn złożył pozew o rozwód, wyprowadzając się wcześniej z mieszkania - stanowiącego moją własność, chcąc uniknąć częstych awantur wszczynanych przez żonę. Jest to małżeństwo bezdzietne. ... Zobacz wątek2009.12.18 22:32:43
Przesunięcie granicy działki po 31 latach - czy można starać o zasiedzenie
MOJA DZIAŁKA Z DOMEM, JEST ODGRODZONA OD SĄSIADÓW W/G MAPKI Z LAT 1950-1960,W 1978 R NASTAPIŁA ODNOWIONA EWIDENCJA GRUNTÓW,
WEDŁUG NOWEJ MAPY ZOSTAŁA PRZESUNIĘTA GRANICA W MOJĄ STRONE O 3.5 ... Zobacz wątek
2009.12.11 18:1:32
Współwłaściciel gruntu żąda przejazdu - jak rozwiązać?
Nie jestem prawnikiem, ale zetknąłem się z tym problemem. typowa drogadojazdowa ma 3,5 metra szerokości i wyznaczenie jej przez działkę wiąże się
ze służebnością przejazdu. lepiej jest ... Zobacz wątek
2009.12.9 0:10:48
Najemcy mafiozi nie płacą czynszu i nie chcą się wyprowadzić
Mam poważny problem. Wynajmuje w częstochowie dom pewnym ludziom. Od dłuższego czasu nie płacą za wynajem. Okazało się że to jakieś "grube ryby", miejscowi mafiozi. Próbowałem się dogadać, ... Zobacz wątek2009.12.8 16:32:25
Firma sąsiada i hałas uszkadzający dom
Mam taki problem.Mój budynek mieszkalny stoi na granicy z sąsiadem.Sąsiad obok mojego domu ma bramę i drogę wyjazdową do drogi głównej.Sąsiad prowadzi firmę przewozową,budowlaną itp. i dlatego ... Zobacz wątek2009.12.8 12:13:36
Przepisanie mieszkania na konkubinę czy zrzeczenie na jej korzyść
Mozliwe jest dokonanie darowizny na rzecz konkubiny, bez koniecznosci zawierania zwiazku małżeńskiego. Może Pan również dokonać darowizny na rzecz syna. Ograniczenia wynikające z konkubinatu ... Zobacz wątek2009.12.8 11:18:32
Dane kontaktowe na stronie po odejściu z pracy
Witam serdecznie,mam obecnie problem ze swoim byłym pracodawcą, otóż:
Zajmowałem się m. in. sklepem internetowym oraz sprzedażą na allegro.pl, tam też na stronach kontaktowych umieściłem ... Zobacz wątek
2009.12.3 18:4:51
Przedawnienie długu w Orange Plus po latach
Witam, Na Twoim miejscu nie zakładałbym z góry przedawnienia należności. Poza tym ogólnie pojęty termin przedawnienia wynosi 10 lat. Nawet gdyby ten okres był krótszy (3 lata ... Zobacz wątek2009.12.3 6:59:20
Najemczyni nie przyjmuje wypowiedzenia i nie otwiera drzwi
pisma -wezwania do zapłaty ,termin miesiąc jak nie zapłaci dwa tygodnie -wszystko polecone ,za potwierdzeniem odbioru!Jak to nie pomoże wniosek do sadu o eksmisję!Potem komornik -tytuł przekazujesz ... Zobacz wątek
2009.12.1 20:55:30
Reklamacja korków UMBRO - trzecia naprawa butów
Proszę mi pomóc!Zakupiłam synowi korki w lutym firmy UMBRO,po pięciu miesiącach buty pękły na szwie(obok).Zareklamowałam je i reklamacja została przyjęta-wewnątrz buta wszyto łatkę i w drugim ... Zobacz wątek
2009.12.1 20:4:21
Roszczenie przeniesienia własności w księdze wieczystej
Chcę nabyć dom, ale sprzedający mają w księdze wieczystej w dziale III wpisane roszczenie przeniesienia własności tego domu na rzecz małżeństwa z którym ponad rok temu zawarli w formie aktu ... Zobacz wątek2009.12.1 19:38:51
Sprzedaż efektu świetlnego - zarzut oszustwa od kupującego
Witam !!Około miesiące temu sprzedałem przez internet efekt świetlny.
Opisując go dokładnie w internecie zamieściłem film, zdjęcia oraz
opis.
Efekt o którym mowa był używany.
Po około ... Zobacz wątek
2009.11.30 21:41:55
Czy po 25 latach mieszkania mogę dochodzić zwrotu nakładów od teściowej
Witam!Prosze o poradę w mojej zawiklanej sprawie.
Przez 25 lat mieszkalem wraz z dziecmi i druga zona w mieszkaniu bylej tesciowej , nie zawieralem z nia zadnych umow najmu , oprocz "umow" slownych ... Zobacz wątek
2009.11.28 17:40:46
Wykorzystanie wizerunku lekarza na aukcji internetowej
W podanym stanie faktycznym doszło do naruszenia Pańskiego dobra osobistego w postaci wizerunku. Ochronę prawną zapewniają temu dobru przepisy art. 23 i art. 24 k.c., niezależnie od ochrony ... Zobacz wątek2009.11.27 13:29:1
Zadośćuczynienie za śmierć w wypadku tramwajowym - gdzie składać wniosek
Podstawowa zasada odpowiedzialności opartej na winie sprawcy szkody, zobowiązuje do jej naprawienia. Przedsiębiorstwo transportowe posługujące się mechanicznymi środkami ... Zobacz wątek2009.11.25 13:51:5
Czy umowa darowizny w formie aktu notarialnego ma przewagę nad cywilną
Forma aktu notarialnego dla umowy darowizny jest niekiedy obowiązkiem i jej niedochowanie skutkuje nieważnością umowy darowizny (np. w przypadku darowizny nieruchomości). Także w przypadku rozszerzeania ... Zobacz wątek2009.11.24 12:39:18
Umowa najmu - gaz to też energia elektryczna?
Witam podpisałem nie dawno umowe na czas okreslony 12 miesiecy z administratore pewnego budynku w umowie jest punkt ze place tylko czynsz i licznik energi elektrycznej wszystko by bylo ok ale przyszedl ... Zobacz wątek2009.11.23 18:40:15
Zlikwidowany sklep nie oddaje komputera z gwarancji
zakupilem komputer na firme, popsul sie po kilku miesiacach wiec oddalem na gwarancji do serwisu, zwiazanego ze sklepem. Sklep w miedzyczasie zlikwidowano, komputera nie odzyskalem, choc pisali ze odesla ... Zobacz wątek2009.11.20 18:30:8
Czy właścicielka musi zawrzeć czynsz spółdzielni w cenie wynajmu
spotkalem sie z nazwa "czynsz najmu" w takiej umowie - czyli po prostu nadwyzka,ktora placisz do kieszenie wynajmujacemu a oprocz tego uiszczasz wszelkie
oplaty biezace tj. wlasciwy czynsz spoldzielni, ... Zobacz wątek
2009.11.20 11:24:53
Czy meble kuchenne potrzebują specjalnej gwarancji czy wystarczy faktura
Reklamacje składa się od firmy, gdzie dokonał się zakupu. Ta firma jestzobowiązana do uregulowania tej sprawy. Ewentualne rozliczenia z producentem, są
po stronie sprzedającego. Można sobie ... Zobacz wątek
2009.11.19 15:3:6
Właścicielka pokoju żąda przeniesienia do innego pokoju
Teoretycznie może Pani wstawić zamek do drzwi i zamknąć pokój na klucz. MożePani też zwrócić uwagę właścicielce, że nie życzy Pani sobie ciągłego
nachodzenia przez nią. Nie musi Pani ... Zobacz wątek
2009.11.19 14:50:23
Przepisanie mieszkania z prawem dożywotniego mieszkania
Czy w przypadku umowy notarialnej umowa darowizny można mieszkanie sprzedać bez konsekwencji czy trzeba czekać określony okres czasu od momentu podpisania umowy? ... Zobacz wątek2009.11.18 22:45:58
Czy serwis GSM może odkupić telefon od niepełnoletniej bez dowodu
Zakładam, że córka ukończyła 13 rok życia i wobec tego ma ograniczoną zdolność do czynności prawnych. Jeśli zaciąga zobowiązanie lub rozporządza swoim prawem (sprzedaż telefonu), ... Zobacz wątek2009.11.12 15:10:43
Przepisanie mieszkania na córkę z dożywociem dla rodziców
witammam takie pytanie:
Otóż moja teściowa kupiła razem z teściem mieszkanie po ślubie, lecz w papierach jej nie ma tylko teść. Ona teraz siedzi we Włoszech i powiedziała że da mu pieniądze ... Zobacz wątek
2009.11.11 17:14:11
Czy mogę odstąpić od kupna auta z powodu ukrytych wad i oszustwa
W umowie pewnie jest zapis - oświadczenie kupującego, że znany jest mu stantechniczny auta ale czy na pewno jest informacja sprzedającego o samochodzie
bezwypadkowym? Zresztą o usterkach auta, ... Zobacz wątek
2009.11.11 13:22:2
Gmina nabyła 1/3 udziału w kamienicy - prawo pierwokupu dla lokatorów
Gmina z innego miasta nabyla 1/3 udzialu w n/kamienicy w wyniku zgonujednego ze spadkobiercow.Bedzie je chciala sprzedac. Jakie przepisy to reguluja i czy mozemy miec pierwszenstwo w ich nabyciu jako ... Zobacz wątek
2009.11.9 17:9:50
Zasiedzenie gruntów po dziadkach - gospodarstwo rolne 20 lat
Mieszkam w gospodarstwie rolnym,w którym 1/2 należała do rodziców od roku 1977,a druga połowa do dziadków od 1968 roku.Dziadkowie zmarli w 1989 roku,nie pozostawiając testamentu.Ojciec od tamtego ... Zobacz wątek2009.11.7 10:41:7
Jak zostać sama z dzieckiem w mieszkaniu bez przemocy partnera
Myślę że pozbycie się tej pani z domu będzie bardzo łatwe z tego powodu że ona1) nie ma zameldowania w Twoim domu
2) nie ma żadnej umowy najmu z Tobą jako właścicielem mieszkania
3) nie ... Zobacz wątek
2009.11.5 21:4:11
Potrącenie psa przez auto - odpowiedzialność właściciela
witam, wczoraj rano obok mojego domu został potrącony pies przez jadący samochód od którego odłamał sie kawałek zderzaka. miało to miejsce kilka metrów od mojej bramy wjazdowej i domu. pies ten ... Zobacz wątek2009.11.4 13:30:0
Czy można sprawdzić numer zastrzeżony dzwoniący bez słów
Od pewnego czasy ktoś dzwoni z do mnie z numeru zastrzeżonego... Nic się nie odzywa tylko słychać jak oddycha. Czy jest możliwość sprawdzenia tego numeru w taki sposób by nie narazić osoby dzwoniącej ... Zobacz wątek2009.10.31 22:4:28
Co zrobić z wulgarnymi pracownikami firm windykacyjnych?
tak robi z firma ,,PROFI CREDIT''-Bielsko Biala ... Zobacz wątek2009.10.29 21:2:43
Zaginiony przelew bankowy między Francją a Polską
Witam,mieszkam we Francji. W pierwszym tygodniu września jako Stowarzyszenie zorganizowaliśmy tygodniową wycieczkę do Polski.
Po powrocie do Francji zrobiliśmy przelew z konta francuskiego na ... Zobacz wątek
2009.10.28 15:40:39
Odszkodowanie za padaczkę po urazie głowy z 1997 roku
Witam,Bardzo proszę o udzielenie mi informacji na temat, który opiszę poniżej:
W 1997 roku zostałem potrącony na pasach przez kierowcę, który wyprzedzał inny pojazd. W wyniku tego wypadku ... Zobacz wątek
2009.10.28 14:52:57
Niespłacony kredyt w Irlandii - egzekucja w Polsce
WitamPracowałem w Irlandii kilka lat, miałem kredyt na auto, kartę kredytową etc, niestety po poważnym wypadku w pracy musiałem wrócić do Polski na rehabilitację i kolejne operacje. Zwróciłem ... Zobacz wątek
2009.10.28 9:25:14
Zwrot kosztów wymiany okien po podwyżce czynszu
Witam !Wynajmuje mieszkanie , zameldowanie mam na pobyt staly... w kamienicy w ktorej wynajmuje mieszkanie wszyscy lokatorzy cos remontuja w swoich mieszkaniach gdyz warunki pozostawiaja wiele do zyczenia ... Zobacz wątek
2009.10.27 17:38:33
Dom na dwóch działkach - prawo do wyburzenia połowy
Jest dom drewniany ,jedna połowa stoi na działce kuzynki a druga na mojej działce,to jest dom po naszych dziadkach.Dwe różne działki a na nich jeden domek pół na pół.Ja mieszkam tam w jednym ... Zobacz wątek2009.10.27 13:30:45
Odzyskanie zaliczki po nieudanej sprzedaży mieszkania
Chciałam kupić mieszkanie, zapłaciłam zaliczkę, ale z winy sprzedającego nie doszło do sprzedaży. Teraz nie mogę odzyskać zaliczki. Mężczyzna zwodzi mnie prawie rok. Czy ktoś mi może powiedzieć, ... Zobacz wątek2009.10.27 12:59:44
Darowizna mieszkania z umową dożywocia - zabezpieczenie pieniędzy
Witam!mam pytanie.Chcemy dać starszej sąsiadce pieniądze na wykup mieszkania z adm 20 000(15%wartości mieszkania),to mieszkanie ma nam darować ale oczywiście z umową dożywocia,jak sprawę załatwić ... Zobacz wątek2009.10.25 12:49:20
Wykup mieszkania przez nieznaną osobę z umową dożywocia
Witam!I proszę serdecznie o poradę.Moja starsza (była) sąsiadka mieszka w mieszkaniu z adm. Rodzina się nią nie interesuje więc twierdzi że nie chce wykupu mieszkania bo nie ma dla kogo.Znamy się ... Zobacz wątek2009.10.24 13:49:0
Jak uniemożliwić siostrze jazdę samochodem bez podpisu na przepisanie
Zapraszam do skorzystania z usług firmy Konsulting Prawny, która zajmuje się obsługą prawną osób fizycznych i przedsiębiorców.Firma oferuje pomoc prawną w sprawach cywilnych, pracowniczych, ... Zobacz wątek
2009.10.22 22:37:50
Tesciowie pozwolili nam mieszkać ale boję się że się rozmyślą
ciekawe czy tescie was nie wykiwaja? ... Zobacz wątek2009.10.21 15:11:46
Plan wyodrębnienia lokalu do księgi wieczystej - koszty
Plan można sporządzić samemu wg obmiaru . ... Zobacz wątek2009.10.18 22:2:52
Definicja prawna terminu niezwłocznie w kodeksach
sjp.pl słownik języka polskiego* strona główna
* słowa
* komentarze
* więcej >
niezwłocznie
scaevus, 2006-11-22 19:12
1. niezwłocznie
znaczenie: bez zwłoki, natychmiast
kdagusiak, ... Zobacz wątek
2009.10.15 11:32:58
Czy po 5 latach wynajmu można skrócić 3 miesięczne wypowiedzenie
MUSICIE PRZEPROWADZIC PRAWIDŁOWO POSTĘPOWANIE SPADKOWE I SĄD WYDA POSTANOWIENIE O DZIEDZCZENIU PO DZIADKU! Potem takie sam,e procedury!Pani meldunek ma tylko znaczenie administracyjne .Dopóki Pani ... Zobacz wątek2009.10.14 20:15:16
Zwrot pieniędzy na błędne konto banku
a więc: Nie wiem czy to dział odpowiedni ale nie wiem gdzie to pasuje niestety Pewnien pan kupił u mnie telefon, wpłacił pieniążki poprzez wypełneinie druku pzrelewu i zapłacenie w kasie banku ... Zobacz wątek2009.10.13 17:52:57
Zwrot pieniędzy na błędne konto banku
a więc:Nie wiem czy to dział odpowiedni ale nie wiem gdzie to pasuje niestety
Pewnien pan kupił u mnie telefon, wpłacił pieniążki poprzez wypełneinie druku pzrelewu i zapłacenie w kasie ... Zobacz wątek
2009.10.13 17:50:47
Odzyskanie pieniędzy po ojcu z wspólnego rachunku
Czy jest możliwość odzyskania pieniędzy po moim Ojcu. Kilkanaście tyściety było najpierw na moim rachunku, a następnie na rachunku, który nie wyraziłem zgody wspólnie z Mamą i tam mogłem wypłacać ... Zobacz wątek2009.10.13 14:12:11
Sprzedający gruntu żąda więcej pieniędzy po decyzji ANR - szanse w sądzie
podpisalam umowe warunkowa sprzedazy nieuchomosci i teraz własciciel chche sie wycofac z umowy bo znalazl lepszego kupca za lepsza kase,a juz mu wpłaciłam 20 tys zaliczki czy moze tak postapic? ... Zobacz wątek2009.10.13 13:59:6
Prawo lokatora do mieszkania do końca stycznia
Witam serdecznie,Ja mam pytanie dotycząc praw lokatora:
Ja wynajmowałem mieszkanie z moją dziewczyną od jednej pary, podpisalismy umowe która jest ważna do końca stycznia. W ostatnim miesiącu ... Zobacz wątek
2009.10.11 20:48:54
Masz inne pytanie do prawnika?