Prawo cywilne forum prawne - Strona 111
(6037 tematów na forum)
Obowiązek płacenia za ogrodzenie wybudowane przez sąsiada
witam, mam pytanie czy jak buduje na działce ogrodzenie albo sasiadka zbudowała wczesnij na jednym boku to ja musze jej oddwac połowe pieniędzy jk dopiero zaczełem budowe pół roku poźniej wg prawa ... Zobacz wątek2007.9.25 20:7:22
Obraźliwy film z podrobionymi napisami - zniesławienie
Nie jestem prawnikiem, ale jeżeli na tym filmie wyraźnie widać twoją postać. A ktoś wykorzystuje bez twojej zgody to już jest nie tak jak trzeba. powodzenia ... Zobacz wątek2007.9.25 19:2:43
Zwrot butów nienadających się dla dziecka - obowiązek sprzedawcy
wg. Głównego Inspektoratu Inspekcji Handlowej Kwestia zwrotu towaru konsumpcyjnego zgodnego z umową jest uzależniona od miejsca zawarcia umowy. W przypadku tradycyjnej sprzedaży w lokalu przedsiębiorstwa, ... Zobacz wątek2007.9.24 22:13:58
Współwłasność domu po ślubie - czy jest automatyczna po zawarciu małżeństwa
chlopie spqadaj z polski bo gownem smierdzi ... Zobacz wątek2007.9.19 18:37:2
Przedawnione długi za jazdę bez biletu - czy można wyegzekwować po latach
proponuję, przesłać panu windykatorowi dokumenty, które poświadczają fakt zaginięcia dowodu osobistego. a jeśli i to nie pomoże, a pan windykator będzie bardzo natarczywy i wulgarny, proponuję ... Zobacz wątek2007.9.14 10:39:23
Wypowiedzenie umowy najmu bez okresu wypowiedzenia za zaległości
nie okresliłaś o jaki lokal chodzi.*użytkowy,mieszkalny ... Zobacz wątek2007.9.11 11:9:31
Zakaz wjazdu motocyklem na osiedle strzeżone - czy administracja ma prawo
Walcz pismami z ludzką głupotą w spółdzielni urzytkuj jak najdłużej i odwołuj się gdzie tylko to możliwe nikt niema prawa zabronić wiazdu i parkowania a napewno samochody parkują.pisz wniosek ... Zobacz wątek2007.9.10 21:39:0
Dwie księgi wieczyste na jedno mieszkanie - jak wyprostować sytuację prawną
mam pytanie dotyczace mojego mieszkania. Zakupiłam mieszkanie własnosciowe na które musiałam pobrac kredyt z banku a ztym wiąże się założenie ksiegi wieczystej i własnie tu pojawił sie problem. ... Zobacz wątek2007.9.8 20:37:3
Spłacanie jednego długu a uznanie drugiego - firma windykacyjna Kruk
nie nie jest uznaniem drugiego roszczenia. To dwie różne sprawy. Inna kwestia to taka, ze dług juz został uznany spłatą wcześniejszych rat, więc powoływanie się na nieuznanie długu lekko trąca ... Zobacz wątek2007.9.5 1:33:49
Wspólnota mieszkaniowa a zagrodzenie terenu przez brata
Witam serdecznie, pokrótce opiszę taką sytuację : jest nieruchomość i 3-ch współwłascicieli, w tym jeden ma większość - mój ojciec, pozostali /ja ai brat/- części ułamkowe Kilka lat temu ... Zobacz wątek2007.8.20 22:41:50
Przedawniony dług windykacyjny Presco - groźby sądem i więzieniem
studiuję prawo - nie jestem prawnikiem ale z tego co wiem dług się już przedawnił i jeśliwpłaci im choć 1 zł lub podpisze jakieś dokumenty znowu sprawa się wznowi. Windykator nie może grozić ... Zobacz wątek2007.8.18 15:49:39
Odszkodowanie za zniszczenie samochodu podczas akcji straży pożarnej
niektorzy maja ac ... Zobacz wątek2007.8.10 17:18:34
Likwidacja piaskownicy przez sąsiadów - prawa i obowiązki
jestem w podobnej sytuacji co pani.U nas jest jakby troche gorzej,bo mieszkamy w starej kamienicy, w ktorej polowa jest prywtna i o nasze dzieci tocza sie klotnie z wlascicielka wlasnie tej polowy.Tez ... Zobacz wątek2007.8.10 0:40:18
Własność nieruchomości przed ślubem - czy małżeństwo zmienia proporcje
Bezpieczniej będzie zaznaczyć tą różnicę procentową .To nie zaszkodzi a jakby kiedyś miały być jakieś problemy w małżeństwie(czego nie życzę)to pewnie będzie dużo łatwiej przy podziale ... Zobacz wątek2007.8.9 22:47:48
Zasiedzenie nieruchomości - czy prawa ciotki przerywają bieg zasiedzenia
W 1934 roku moi rodzice kupili w Warszawie plac i wybudowali na nim dom. Po wojnie nieruchomość została przejęta przez Państwo dekretem Bieruta z 1945 roku. Stan ten trwa do dziś, właścicielem ... Zobacz wątek2007.8.6 14:36:53
Zwrot nakładów na inwestycję w nieruchomości od współwłaścicieli
Moja matka była współwłaścicielką 1/4 nieruchomości. Zmarła 3 miesiące temu - sprawa spadkowa będzie za tydzien. Dokonała inwestycji w postaci wybudowania klatki schodowej, która umozliwia ... Zobacz wątek2007.7.29 23:12:58
Zwrot nakładów na inwestycję w nieruchomości od współwłaścicieli
Moja matka była współwłaścicielką 1/4 nieruchomości. Zmarła 3 miesiące temu - sprawa spadkowa będzie za tydzien. Dokonała inwestycji w postaci wybudowania klatki schodowej, która umozliwia ... Zobacz wątek2007.7.29 23:10:50
Maksymalny czas naprawy gwarancyjnej - prawa konsumenta
Heh mam ten sam problem z tyskiem seagate'a dzis jest równo 3 miesiace od oddania dysku do proline w katowicach i nik nic nie wiem co sie z nim dzieje sam nie wiem co mam robic a opis długości naprawy ... Zobacz wątek2007.7.24 21:56:36
Firma windykacyjna Intrum Justitia - wulgarne telefony za drobny dług
no niewim czy tak jest nasprawde?????????????? ... Zobacz wątek2007.7.22 12:5:57
Sprzedaż mieszkania - czy obowiązek pozostawienia urządzeń i mebli
Dzięki.Tłumaczyłem kupującemu ale jakiś "zły duch" w osobie jakiegoś znajomego namawia go do "wyrwania" pieniędzy za zabrane urządzenia.POZDR. ... Zobacz wątek2007.7.17 20:15:47
Jak zakończyć umowę z operatorem po oszustwie na rachunkach?
napisz proszę czy znalazłeś wyjscie z tej sytuacji?moim rodzicom dowalili 8,000 mają komornika na głowie który zabiera im po 200złotych z renty co miesiąc.czy orientujesz sie jak można to jeszcze ... Zobacz wątek2007.7.17 13:27:47
Dochodzenie odszkodowania po potrąceniu przez motocykl
Witam, szedlem sobie z przyjaciolmi droga i nagle zobaczylismy motor, zaczal on chamowac lecz gdy byl juz od nas ok 2-4 metrow nagle przyspieszyl. Moi znajomi przesuneli sie na boki a ja nie mialem gdzie ... Zobacz wątek2007.7.17 0:26:28
Zabezpieczenie pożyczki przez treść przelewu bankowego
witam! mam pytanie odnosnie pozyczki - znajomy chce pozyczyc wiekszą kwotą pieniędzy. jedyna mozliwosc to przelew ale mam pytanie - czy mozna zrobić taką tresc przelewu , zeby pozniej miec podstawę ... Zobacz wątek2007.7.16 18:59:22
Przedawnienie długu bankowego - firma windykacyjna Ultimo po latach
Jezeli masz orzeczenie Sadu, ze dlug jest przedawniony to mozesz byc spokojna. Podejrzewam jednak ze takiego orzeczenia nie masz. Komornik nie ma takiej mozliwosci umorzyc sprawe. On ja tylko wstrzymuje. ... Zobacz wątek2007.7.15 14:41:18
Odpowiedzialność właściciela siłowni za wypadek z hantlem
Za bezpieczeństwo wszystkich klientów odpowiada właściciel. W tym wypadku mowa o siłowni. Nie sądzę, aby lokal, a w zasadzie jego działalność nie była ubezpieczona od następstw nieszczęśliwych ... Zobacz wątek2007.7.13 11:49:3
Zarządzanie nieruchomością - jakie formalności po wypowiedzeniu?
Dzien dobry, wspolnoty sie nie zaklada, bo powstaje ona z mocy prawa z chwila wyodrebnienia wlasnosci chocby jednego lokalu w budynku. Jesli zatem budynek byl spoldzielczy, to po wyodrebnieniu wlasnosci ... Zobacz wątek2007.7.11 17:8:58
Prawo do działki ogrodniczej po śmierci brata - konkubina kontra rodzina
Moji rodzice uprawiali działke ogrodnicza, po ich smierci te dzialke uprawial moj brat z konkubina, ale dzialka dalej byla zapisana na mojego tate. Po smierci brata konkubina poszla do Zarzadu Dzialkowcow ... Zobacz wątek2007.6.29 20:51:52
Opłata roczna za nieaktywną kartę kredytową IKEA w HSBC
26.04.2006 roku aktywowałam Karte Kredytową IKEA w HSBC Bank Polska SA. Stara karta utraciła ważność. Nowej nie aktywowałam. Naliczono mi 59zl opłaty rocznej za korzystanie z tej karty. Odesłałam ... Zobacz wątek2007.6.28 1:2:27
Pożyczka bez poręczycieli i żyrantów w kwocie tysiąca
W jakim banku waszym zdaniem można dostać pożyczkę bez poręczycieli i żyrantów w kwocie 20tys. zł., niskim oprocentowaniu i przy okresie spłaty od 5 do 8 lat ? ... Zobacz wątek2007.6.27 18:0:41
Umowa o dzieło między osobami fizycznymi - zasady i zgłoszenia
Zleciłam firmie budowlanej budowę domu jednorodzinnego powstał spór spowodowany wykonaniem kominów szt.3 kominy nadają się do rozbiórki tak wydał opinie ekspert i następna rzecz dotyczy dachu ... Zobacz wątek2007.6.25 13:8:31
Zasiedzenie spadku przez współwłaściciela - okres 20 czy 30 lat
Zakładając że współwłasciciel jest w złej wierze (bo wie że komuś oprócz niego coś się należy) trzeba wykazać nieprzerwane posiadanie samoistne przez lat 30. ... Zobacz wątek2007.6.15 11:32:30
Zaniedbanie lekarskie - pozew przeciwko lekarzowi po latach
Drugie pytanie dotyczy zaniedbania lekarskiego. Wypadek miał miejsce w 2003 roku. Niedawno zakończyłem cały proces leczenia, kolejnych operacji i rehabilitacji. Komisja ds. niepełnosprawności przyznała ... Zobacz wątek2007.6.13 13:12:9
Gwarancja na odtwarzacz MP3 - czy bateria podlega gwarancji
Witam. Jakis czas temu zakupilem odtwarzacz mp3. Towar zakupilem na allegro, mam na niego gwarancje na 12 miesiecy. Niedawno odtwarzacz przestal dzialac, jest ciagle rozladowany i sie wylacza, po podlaczeniu ... Zobacz wątek2007.6.4 21:22:45
Przedawnienie długu u operatora Plus - czy muszę płacić
Potrzebuje pomocy. Miałem dwa telefony w Plusie na abonament. Rozwiązałem z nimi umowę 2005r.w styczniu za to że zminili cennik tzn. zawiadomili mnie listownie że połączenie z konsultantem BOA ... Zobacz wątek2007.6.4 19:9:17
Reklamacja zasilacza gdy miejsce zakupu już nie istnieje
Mam pytanie głownie do posiadaczy zasilaczy TRACER, jednak nie tylko. Chodzi o to co zrobić gdy popsuł mi się zasilacz na gwarancji, jednak nie mogę go zareklamować bo miejsce na giełdzie gdzie ... Zobacz wątek2007.6.2 16:21:59
Dochodzenie kosztów centralnego ogrzewania od poprzedniego właściciela
Dzień Dobry! Mam nietypową sprawę. Przez okres letni od lipca do sierpnia byłam włascicielem mieszkania. Na umowie sprzedaży była informacja, że w przypadku niedpołaty z tytułu rozliczenia centralnego ... Zobacz wątek2007.6.1 14:59:33
Samoistny posiadacz gospodarstwa w dobrej czy złej wierze
Jestem wspólwłaścielej1/3 majątku tj. dom+pole.Zamieszkuję w domu od urodzenia,a sam prowadzę gospodarstwo od 1995r .Pytanie czy jestem samoistnym posiadaczem w dobrej wierze,czy złej wierze.Siostra ... Zobacz wątek2007.6.1 7:2:37
Umowa kupna samochodu od dwóch właścicieli - wzór umowy
Zamierzam kupić samochód, który ma właściciela i współwłaściciela. Nie mam zielonego pojęcia jak powinna wyglądać Umowa kupna i jakie punkty powinna zawierać. Przeglądając różne umowy ... Zobacz wątek2007.5.26 10:9:27
Balustrada balkonowa się rusza - normy montażu i reklamacja usterki
Witam, Właśnie czeka mnie odbiór mieszkania, właściwie nie mam większych zastrzeżeń do wykonanych prac. Niepokoi mnie jednak fakt że balustrada balkonowa wyraźnie się rusza co z pewnością ... Zobacz wątek2007.5.25 14:38:32
Ustawa o Ochronie Danych Osobowych dla obcokrajowców
Czy Polska Ustawa o Ochronie Danych Osobowych będzie obowiazywać obcokrajowców, którzy mieszkają za granicą i kupują mój produkt wysyłkowo?proszę o pomoc ... Zobacz wątek2007.5.23 12:59:50
Kupno mieszkania na przetargu - jakie są zagrożenia
Witam wszystkich forumowiczów, Chciałbym sobie kupić mieszkanie. Zastanawiam się nad wzięciem udziału w przetargu - podobno w ten sposób można kupić sporo taniej. Czy faktycznie jest taniej? Jakie ... Zobacz wątek2007.5.21 14:54:32
Reklamacja słuchawek po miesięcy - wymiana czy naprawa
Witam. Zakupiłem 10 miesięcy temu słuchawki za niemałą kwotę bo 550 zł, no i po 10 miesiącach ta imitacja skóry przy nausznikach już pęka i odpada powoli i w jednym miejscu się kabel przetarł. ... Zobacz wątek2007.5.21 11:29:37
Podział piętrowego domu między braćmi - sąd czy notariusz
Z bratem otrzymaliśmy w spadek po zmarłym ojcu piętrowy dom mieszkalny z piwnicą i strychem. Udziały po 50%. Czy teraz, chcąc zrobić podział fizyczny tego budynku, musimy to załatwić w sądzie, ... Zobacz wątek2007.5.16 13:7:40
Czy można nabyć nieruchomość przez zasiedzenie w sporze spadkowym
Hallo. Może tutaj znajdę odpowiedź na nurtujące mnie pytanie - Czy osoba /nazwijmy ją H-1 / spełnia warunki do zasiedzenia ? Po kolei przedstawie stan sprawy: Tak wiec mamy do czynienia z nieruchomością ... Zobacz wątek2007.5.15 18:58:57
Zamiana mieszkań - zabezpieczenie przed oszustwem u notariusza
Ale żeś się nick popisał z tą odpowiedzą !!! ... Zobacz wątek2007.5.15 10:21:11
Emisja bez zgody w telewizji - czy przysługuje odszkodowanie
w niedzielę zatrzymaliśmy sięeeeeeeee przy samochodzie znajdującym się w rowie, żeby ew. pomóc. nie zdążyliśmy zapytać jak wjechał w nas rozpędzony samochód, który wpadł w pośliz. pięć ... Zobacz wątek2007.5.9 12:8:1
Dochodzenie odszkodowania po kolizji z nietrzeźwym rowerzystą
Miałem kolizję z rowerzystą, wjechał na skrzyżowanie na czerwonym świetle, był nietrzeźwy, uszkodził mi samochód. Koszt jego naprawy to ok.3000zł. Dla mnie jest to poważna suma. Nieszczęśny ... Zobacz wątek2007.5.9 10:0:42
Przepisanie domu na wnuczka - najlepszy sposób i prawa wujka
mam wrażenie ze to forum nieczynne a szkoda pozdrawiam może jednak ktoś w tym temacie mi cos odpowie? ... Zobacz wątek2007.5.7 0:7:19
Darowizna udziału w samochodzie od matki - umowa i procedura
Ja umową darowizny przekazywałam synowi skuter-w Wydziale Komunikacji otrzymałam gotową umowę darowizny , którą wypełniłam i podpisałam . Sprawa jest bardzo prosta , załatwienie formalności ... Zobacz wątek2007.5.6 8:48:11
Odstąpienie od umowy z powodu wadliwego wykonania sukni ślubnej
Teoretycznie przyjemna ceremonia jaką ma być mój ślub stała się przyczyną wielu stresów i kłopotów z powodu nieuczciwego wykonawcy mojej sukni. Na etapie składania zamówienia wszystko było ... Zobacz wątek2007.5.2 22:33:26
Masz inne pytanie do prawnika?