Prawo rodzinne forum prawne - Strona 114
(5998 tematów na forum)
Oskarżenie o molestowanie dziecka w zabawie w doktora
małżonka wyprowadzila sie rok temu z córką 3,5 letnią i mieszka u teściów. Nie występowaliśmy ani o rozwód, ani o separacje. Po kilku miesiącach poukladaliśmy sprawy zwiazane z dzieckiem, tzn. ... Zobacz wątek2005.4.2 20:35:8
Ważność małżeństwa zawartego za granicą z fałszywymi danymi o stanie cywilnym
małżeństwo istnieje (nie ma tu sankcji bezwzględnej nieważności) jeżeli zostało skutecznie zawarte tj. gdy spełnia wymogi art.1 k.r.o., ale jest wzruszalne (można je unieważnić). Chyba, że ... Zobacz wątek2005.4.1 20:12:48
Ciąża żony w separacji - ojcostwo męża
Termin to pół roku od narodzin dziecka... Z pozwem o zaprzeczenie ojcostwa może wystąpić tylko on albo matka...Biologiczny ojciec nie ma takiego prawa,może być tylko świadkiem i uznać dziecko... ... Zobacz wątek2005.3.31 16:39:32
Wspólna opieka nad dziećmi po rozwodzie bez alimentów
Możesz do sądu wystapić o obniżenie ale ja na to nie liczyłbym. Mało tego. To, że utrzymujesz dziecko i ex ponosząc te wszystkie dodatkowe koszta może być pretekstem do podwyższenia Tobie alimentów ... Zobacz wątek2005.3.30 13:49:46
Prawa pełnoletniego ojca do 8-miesięcznego dziecka
Witaj Jesli wezmiesz slub z matka swojego dziecka to obydwoje z chwila zawarcia malzenstwa staniecie sie pelnoletni. Jednak na taki slub potrzebna jest zgoda sadu. Byloby to dla was najlepsze rozwiazanie, ... Zobacz wątek2005.3.25 22:28:32
Jak przenieść sprawę o miejsce pobytu dziecka za granicę?
Prowadze sprawe o ustanowienie miejsca pobytu corki przy matce. Z jej ojcem nie bylam w zadnym zwiazku. Obecnie jestem mezatka i zyje za granica. Ojciec jest alkoholikiem co prawda od dwoch lat"suchym" ... Zobacz wątek2005.3.23 0:50:38
Wzór pisma o wgląd w sytuację życiową dziecka
witam:) mam prosbe o pomoc w sformulowaniu wzoru pisma (wraz z powolaniem sie na odpowiednie paragrafy kodeksu rodzinnego) "o wglad w sytuacje zycziowa dziecka" bede wdzieczna za pomoc pozdrawiam ... Zobacz wątek2005.3.20 12:58:45
Rozwód we Francji z obywatelem francuskim - separacja w Polsce
a gdzie znaje lektore prawa francuskiego w jez polskim. nienam tego jezyka a moz mowi po polsku ... Zobacz wątek2005.3.20 12:50:34
Żona zdradza ale chce zostać dla majątku rodziców
Sprawe majätku,na ktöry liczy Twoja zona zalatwisz wnioskiem o rozdzielnosc majatkowa w Sädzie Rejonowym.Ten dokument spowoduje juz, ze wszystko,co dostaniesz,co zakupisz-nie bedzie nalezec do majätku ... Zobacz wątek2005.3.18 18:31:33
Alimenty na 7-letnie dziecko od męża z działalnością gospodarczą
Witaj , tak mozesz sie ubiegac o alimenty na mlodsze dziecko od swojego malzonka. Twoj straszy syn - studiuje zaocznie i pracuje w firmie czyli juz zarabia na siebie. Czyli nie jest juz objety obowiazkiem ... Zobacz wątek2005.3.18 16:40:31
Rozwód czy unieważnienie małżeństwa - żona ze schizofrenią
Witaj Przede wszystkim nalezy sobie postawic pytanie czy przed zawarciem malzenstwa zona byla chora psychicznie i czy ten stan trwa na dale. to znaczy czy w chwili obecnej jest chora? Jesli na oba pytania ... Zobacz wątek2005.3.18 15:57:45
Separacja faktyczna a obowiązek współfinansowania domu
Mozesz wniesc sprawe do Sadu Rodzinnego tj. wniosek o roztrzygniecie istotmych spraw w rodzinie.Ja mialam podobna sytuacje z tym ze nie jestesmy w separacji ani rozwod przysadzone mam alimenty wiec sad ... Zobacz wątek2005.3.14 21:51:11
17-latka - czy może sama decydować gdzie mieszka
czy moja siostra kończąca lat 17 w grudniu tego roku może sama decydować o tym gdzie mieszka, czy ze mną czy z ojcem? (bardziej szczegółowe informacje w poście o tym samym temacie w dziale "opieka"). ... Zobacz wątek2005.3.14 19:31:3
Czy orzeczenie separacji pomoże w sprawie alimentów na dzieci?
Mój mąż przed zawarciem małżeństwa płacił swojej byłej partnerce alimenty w wysokości 450 zł, zaraz po naszym ślubie dołozyła mu sedzina na 570zł, to było 4 lata temu, na dzień dzisiejszy ... Zobacz wątek2005.3.8 8:30:10
Ryzyko otrzymania mniej niż wniesiony majątek odrębny po podziale
mam, dużo pytań, mogę się z kimś kto się rozwodzi i dzieli majątek jakoś skontaktować? ... Zobacz wątek2005.3.6 13:48:10
Czy można odliczyć pożyczkę od alimentów na syna?
Syn męża pozyczył od nas pieniądze i nie chce ich oddać twierdząc, ze nie stać go na spłatę. Czy można odliczyć pożyczkę od alimentów? Oprócz alimentów od ojca, otrzymuje alimenty od matki, ... Zobacz wątek2005.3.5 19:39:59
Sprowadzenie dziecka z zagranicy po rozwodzie - alimenty
Moj list, to nie porada prawna, ale kilka słów pocieszenia. Z treści listu można domniemywać,że jesteś mnłody. Szkoda,że musisz mieć tak przykre przeżycia. Domyślam się ,że jesteś po prostu ... Zobacz wątek2005.3.3 19:48:57
Ugoda rozwodowa - czy punkty pozwu ulegają zmianie bez orzekania winy
witam,mam problem ktorego nie moge sam rozwiazac,bylem u adwokata po porade ale i on w sumie niewiele mi pomogl ja i moja zona niestety nie mogac sie porozumiec praktycznie we wszystkim doprowadzilismy ... Zobacz wątek2005.3.1 19:32:8
Sąd zawyżył obroty firmy o 435% - alimenty niemożliwe do płacenia
Witaj Przede wszystkim sad ustalajac wysokosc alimentow, bierze pod uwage twoje fatyczne mozliwosci zarobkowe - czyli twoje mozliwosci a nie faktycznie ile zarabiasz. Domniemywam ze skoro masz zasadzone ... Zobacz wątek2005.2.27 18:0:40
Jak złożyć zażalenie na odrzucenie wniosku o rozwód bez opłaty sądowej?
witam, mam problem, złożyłem wniosek o rozwód, a następnie prośbę o umożenie wpisu tymczasowego. sąd odrzucił moją prośbę uzasadniając swoją decyzję tym, że: skoro dobrowolnie płacę ... Zobacz wątek2005.2.25 10:34:52
Ciąża z kochankiem a sprawa rozwodowa małżeństwa
Nie chciałabym Cie wprowadzuc w bład, ale kolezanka byla w podobnej sytuacji, tzn. była w trakcie rozwodu jak zaszła w ciaze z innym i z tego, co sie orientuje, za ojca tego dziecka uznaje sie męza, ... Zobacz wątek2005.2.23 12:47:57
Podział majątku po rozwodzie - czy były mąż ma prawo do dochodów z lokalu
Witam ponownie, dzieki za podpowiedzi. Troche sie dowiadywalem w sprawie i okazuje sie ze moja byla ma prawo do tkz. utraconych kozysci z posiadainia np. kiedys naszego wspolnego lokalu. Nie wiem jak sad ... Zobacz wątek2005.2.23 11:42:31
Rozwód z osobą przebywającą nielegalnie w USA - procedura przez konsulat
dzieki serdeczne za odpowiedzi ... Zobacz wątek2005.2.22 12:47:24
Unieważnienie małżeństwa z obywatelem Macedonii - procedura po porzuceniu
Witaj Jesli barliscie slub w Polsce na zasadach prawa polskiego, to rowniez to prawo obowiazuje przy uniewaznieniu malzenstwa. Jednak przeslanki do uniewaznienia malzenstwa scisle wymienia kodeks rodzinny ... Zobacz wątek2005.2.21 19:18:7
Jak przyspieszyć rozwód gdy małżonek nie zgadza się po krótkim pogodzeniu
Dzięki Kajka! Jak co to się odezwę! Pozdrawiam ... Zobacz wątek2005.2.21 13:10:1
Rozwód z orzekaniem winy i przeprowadzka do Warszawy z dzieckiem
Witaj Mąż nie moze Ci zabronic tego wyjazdu. jestes wolnym czlowiekiem. Jednak dla twojego bezpieczenstwa i dziecka zrob to gdy nie bedzie obecny - skoro twierdzisz ze znecia sie nad toba psychicznie. ... Zobacz wątek2005.2.20 15:7:10
Jakie prawa ma matka do domu będącego darowizną po rozwodzie?
Mieszkam wraz z mama i dwojka rodzenstwa w starym domu,ktory jest darowizną mojego ojca po jego rodzicach.Ojciec mieszka sam w domu,ktory jest wspolna wlasnoscia.Rodzice prawnie sa małżenstwem.Dom,w ... Zobacz wątek2005.2.20 14:1:51
Rozwód z despotycznym małżonkiem - problemy psychiczne i przemoc domowa
Witaj Masz kilka wyjsc z tej sytuacji i wszystko zalezy oczywiscie od Ciebie. Przede wszystkim zastanow sie co chcesz osiagnac, czy rozwod to jest to czego pragniesz, bo przeciez napisales ze kochasz swoja ... Zobacz wątek2005.2.20 13:51:0
Podział majątku poza sądem - odpowiedzialność za długi
a dlaczego od ciebie odszedl zastanawialas sie nad tym ?? ... Zobacz wątek2005.2.17 23:41:32
Unieważnienie małżeństwa poza przepisami Kodeksu Rodzinnego - inne podstawy
hmm, niełatwa sprawa, a może beznadziejna. jedno z orzeczeń: "Artykuł 17 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego interpretować należy w ten sposób, że zawarte w przepisach art. 10-16 k.r.o. wyliczenie ... Zobacz wątek2005.2.15 10:48:29
Czy trzeba powiadamiać ZUS o zawarciu umowy majątkowej z mężem?
mój mąż prowadzi działalność gospodarcza jako osoba fizyczna. Od pewnego czasu mamy rozdzielność majątkową. Przeprowadziłam ją z obawy o mieszkanie (które jest teraz moje, a firma męża) ... Zobacz wątek2005.2.8 16:48:9
Rozdzielność majątkowa przy działalności gospodarczej - obowiązek powiadomienia
mój mąż prowadzi działalność gospodarcza jako osoba fizyczna. Od pewnego czasu mamy rozdzielność majątkową. Przeprowadziłam ją z obawy o mieszkanie (które jest teraz moje, a firma męża) ... Zobacz wątek2005.2.8 16:45:33
Jakie szanse na wygranie sprawy o alimenty od ojca?
Mam takie pytanie! Za nie cały miesiąc mam sprawę o alimenty. Podałam swojego ojca o alimenty i nie wiem o co sad będzie pytał. Mój ojciec znalazł sobie kochankę w wieku 22 lat gdzie on ma 42. ... Zobacz wątek2005.2.7 22:55:6
Wpływ sylwestrowego spotkania na orzeczenie rozwodu - rozkład pożycia
Witam ! Za dwa tygodnie mam sprawe rozwodową zmężem . Mamy 3 letnego syna .Nie mieliśmy kontaktów ze sobą przez ponad pół roku aż do sylwestra kiedy to spotkaliśmy się i ....nie można chyba ... Zobacz wątek2005.2.6 15:57:22
Negatywna opinia kuratora o matce dziecka - jak odwrócić sytuację
Zapomnialem napisac, ze kurator zebral opinie dotyczaca mojej kobiety i wypadla ona negatywnie(mieszkala na wiosce z mezem i tesciowa i przeprowadzila sie do ojca) ojciec rowieniz dostal negatywna opinie ... Zobacz wątek2005.2.1 22:45:1
Domniemanie ojcostwa byłego męża - zaprzeczenie i usunięcie z aktu urodzenia
jeżeli domniemanie ojcostwa zostało obalone, wówczas stwierdzenie ojcostwa może nastąpić poprzez orzeczenie sądu, ale również przez uznanie dziecka.Przy czym, uznanie moze nastapić przed sądem ... Zobacz wątek2005.1.31 10:38:49
Domniemanie ojcostwa byłego męża - zaprzeczenie i usunięcie z aktu urodzenia
Po rozwodzie zaszłam w ciąże z ukochaną mi osobą. Niestety nie wiedzieliśmy o ustawie mówiącej, iż jeżeli dziecko narodzi się przed 300 dniem po otrzymaniu rozwodu to domniema się, iż ojcem ... Zobacz wątek2005.1.29 0:0:0
Komornik odmawia poszukiwań ojca dzieci - fundusz alimentacyjny
Czy to był Komornik z II Rewiru w Olsztynie? Taki sam cham. ... Zobacz wątek2005.1.21 14:36:46
Odszkodowanie z kontraktu jako majątek wspólny czy osobisty przy rozwodzie
Jest majątkiem wspólnym i będzie brane pod uwagę przy podziale majątku, tylko odszkoddowanie z tytułu utraty zdrowia jest osobistą własnością. ... Zobacz wątek2005.1.19 12:56:5
Egzekucja alimentów męża z intercyzą - odpowiedzialność żony
przy ustalaniu alimentów sąd może brać pod uwagę Twoje zarobki ale komornik nie może ruszyć nic co należy do Twojego majątku odrębnego ... Zobacz wątek2005.1.18 22:48:2
Alimenty dla bezrobotnego narzeczonego z nieslubnym dzieckiem - intercyza
Ech...prawniku,prawniku...Jakbyś dostał kasę,za udowodnienie marnych szns na uzyskanie pracy,to inaczej byś "zapiał". Dogrzebałbyś się do Konstytucji PRL,gdzie w art.19 pkt 1 jest zapis ... Zobacz wątek2005.1.8 13:54:15
Podanie fałszywych zarobków w pozwie rozwodowym dla zwolnienia z opłat
Adwokata pod ścianę ... Zobacz wątek2005.1.6 17:40:5
Przysposobienie dziecka przez ojczyma - pozbawienie władzy biologicznego ojca
Pozbawienie władzy rodzicielskiej nie zwalnia z obowiązku alimentacji biologicznego ojca. Dopiero przysposobienie pani syna przez obecnego męża zwolniłoby biologicznego ojca z obowiązku płacenia ... Zobacz wątek2005.1.6 11:11:24
Szanse na rozwód i podział majątku firmy męża - prawa żony
Ze smutkiem przeczytałem poprzednią wypowiedz w której autor doradza pytajacej Pani w jaki sposób należy oszukać sąd - poprzez zawyżanie kosztów prowadzenia domu. Miałem przed laty sytuację ... Zobacz wątek2005.1.4 13:26:39
Alimenty od matki alkoholiczki po rozwodzie - czy przysługują
tak ale męża po rozwiazaniu lub unieważnieniu małżeństwa lub orzeczeniu separacji, a nie męża aktualnego. Tak wię w pierwszej kolejności zobowiązanymi będą zstępni, tj. dzieci. Przy czym: ... Zobacz wątek2004.12.29 15:0:40
Akcje zakładu pracy po rozwodzie - podział majątku
Obawiam się że nie, przy podziale majątku uwzględniane będzie to, co wspólnie wnieśliście w okresie trwania małżeństwa / wsólnota majątkowa /. Pozdrawiam. ... Zobacz wątek2004.12.10 0:20:39
Cofnięcie zgody na oddanie dziecka do adopcji
Po nowym roku wejdzie nowelizacja kodeksu rodzinnego i opiekunczego, ktora rowniez ojcu daje mozliwosc wniesienie powodztwa o ustalenie ojcostwa. W takim wypdaku, ten biologiczny ojciec powinien wystapic ... Zobacz wątek2004.12.3 12:36:58
Wznowienie postępowania rozwodowego po wycofaniu pozwu
Witam! Kilka tyg. temu pytałam się jak wycofać z sądu pozew o rozwód (postanowilismy z mężem spróbować jeszcze raz) tak jak napisałes, pisemko napisaliśmy i poszło... obawiam się jednak, że ... Zobacz wątek2004.11.29 10:4:8
Niestawiennictwo na rozprawie o uznanie rozwodu niemieckiego w Polsce
Złożyłam wniosek o uznanie w Polsce mojego rozwodu w Niemczech dostałam odpowiedz, ze cytuje: 'niestawiennictwo stron w zasadzie nie tamuje rozpoznania sprawy, w razie jednak niestawiennictwa pozwanego ... Zobacz wątek2004.11.25 23:17:8
Odpowiedź na pozew o zaniechanie alimentacji - forma pisma
wystarczy na zwyklym papierze, moze byc tez wydruk z komputera ... Zobacz wątek2004.11.25 16:55:46
Masz inne pytanie do prawnika?