Prawo rodzinne forum prawne - Strona 114
(5984 tematów na forum)
Ryzyko otrzymania mniej niż wniesiony majątek odrębny po podziale
mam, dużo pytań, mogę się z kimś kto się rozwodzi i dzieli majątek jakoś skontaktować? ... Zobacz wątek2005.3.6 13:48:10
Czy można odliczyć pożyczkę od alimentów na syna?
Syn męża pozyczył od nas pieniądze i nie chce ich oddać twierdząc, ze nie stać go na spłatę. Czy można odliczyć pożyczkę od alimentów? Oprócz alimentów od ojca, otrzymuje alimenty od matki, ... Zobacz wątek2005.3.5 19:39:59
Sprowadzenie dziecka z zagranicy po rozwodzie - alimenty
Moj list, to nie porada prawna, ale kilka słów pocieszenia. Z treści listu można domniemywać,że jesteś mnłody. Szkoda,że musisz mieć tak przykre przeżycia. Domyślam się ,że jesteś po prostu ... Zobacz wątek2005.3.3 19:48:57
Ugoda rozwodowa - czy punkty pozwu ulegają zmianie bez orzekania winy
witam,mam problem ktorego nie moge sam rozwiazac,bylem u adwokata po porade ale i on w sumie niewiele mi pomogl ja i moja zona niestety nie mogac sie porozumiec praktycznie we wszystkim doprowadzilismy ... Zobacz wątek2005.3.1 19:32:8
Sąd zawyżył obroty firmy o 435% - alimenty niemożliwe do płacenia
Witaj Przede wszystkim sad ustalajac wysokosc alimentow, bierze pod uwage twoje fatyczne mozliwosci zarobkowe - czyli twoje mozliwosci a nie faktycznie ile zarabiasz. Domniemywam ze skoro masz zasadzone ... Zobacz wątek2005.2.27 18:0:40
Jak złożyć zażalenie na odrzucenie wniosku o rozwód bez opłaty sądowej?
witam, mam problem, złożyłem wniosek o rozwód, a następnie prośbę o umożenie wpisu tymczasowego. sąd odrzucił moją prośbę uzasadniając swoją decyzję tym, że: skoro dobrowolnie płacę ... Zobacz wątek2005.2.25 10:34:52
Ciąża z kochankiem a sprawa rozwodowa małżeństwa
Nie chciałabym Cie wprowadzuc w bład, ale kolezanka byla w podobnej sytuacji, tzn. była w trakcie rozwodu jak zaszła w ciaze z innym i z tego, co sie orientuje, za ojca tego dziecka uznaje sie męza, ... Zobacz wątek2005.2.23 12:47:57
Podział majątku po rozwodzie - czy były mąż ma prawo do dochodów z lokalu
Witam ponownie, dzieki za podpowiedzi. Troche sie dowiadywalem w sprawie i okazuje sie ze moja byla ma prawo do tkz. utraconych kozysci z posiadainia np. kiedys naszego wspolnego lokalu. Nie wiem jak sad ... Zobacz wątek2005.2.23 11:42:31
Rozwód z osobą przebywającą nielegalnie w USA - procedura przez konsulat
dzieki serdeczne za odpowiedzi ... Zobacz wątek2005.2.22 12:47:24
Unieważnienie małżeństwa z obywatelem Macedonii - procedura po porzuceniu
Witaj Jesli barliscie slub w Polsce na zasadach prawa polskiego, to rowniez to prawo obowiazuje przy uniewaznieniu malzenstwa. Jednak przeslanki do uniewaznienia malzenstwa scisle wymienia kodeks rodzinny ... Zobacz wątek2005.2.21 19:18:7
Jak przyspieszyć rozwód gdy małżonek nie zgadza się po krótkim pogodzeniu
Dzięki Kajka! Jak co to się odezwę! Pozdrawiam ... Zobacz wątek2005.2.21 13:10:1
Rozwód z orzekaniem winy i przeprowadzka do Warszawy z dzieckiem
Witaj Mąż nie moze Ci zabronic tego wyjazdu. jestes wolnym czlowiekiem. Jednak dla twojego bezpieczenstwa i dziecka zrob to gdy nie bedzie obecny - skoro twierdzisz ze znecia sie nad toba psychicznie. ... Zobacz wątek2005.2.20 15:7:10
Jakie prawa ma matka do domu będącego darowizną po rozwodzie?
Mieszkam wraz z mama i dwojka rodzenstwa w starym domu,ktory jest darowizną mojego ojca po jego rodzicach.Ojciec mieszka sam w domu,ktory jest wspolna wlasnoscia.Rodzice prawnie sa małżenstwem.Dom,w ... Zobacz wątek2005.2.20 14:1:51
Rozwód z despotycznym małżonkiem - problemy psychiczne i przemoc domowa
Witaj Masz kilka wyjsc z tej sytuacji i wszystko zalezy oczywiscie od Ciebie. Przede wszystkim zastanow sie co chcesz osiagnac, czy rozwod to jest to czego pragniesz, bo przeciez napisales ze kochasz swoja ... Zobacz wątek2005.2.20 13:51:0
Podział majątku poza sądem - odpowiedzialność za długi
a dlaczego od ciebie odszedl zastanawialas sie nad tym ?? ... Zobacz wątek2005.2.17 23:41:32
Unieważnienie małżeństwa poza przepisami Kodeksu Rodzinnego - inne podstawy
hmm, niełatwa sprawa, a może beznadziejna. jedno z orzeczeń: "Artykuł 17 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego interpretować należy w ten sposób, że zawarte w przepisach art. 10-16 k.r.o. wyliczenie ... Zobacz wątek2005.2.15 10:48:29
Czy trzeba powiadamiać ZUS o zawarciu umowy majątkowej z mężem?
mój mąż prowadzi działalność gospodarcza jako osoba fizyczna. Od pewnego czasu mamy rozdzielność majątkową. Przeprowadziłam ją z obawy o mieszkanie (które jest teraz moje, a firma męża) ... Zobacz wątek2005.2.8 16:48:9
Rozdzielność majątkowa przy działalności gospodarczej - obowiązek powiadomienia
mój mąż prowadzi działalność gospodarcza jako osoba fizyczna. Od pewnego czasu mamy rozdzielność majątkową. Przeprowadziłam ją z obawy o mieszkanie (które jest teraz moje, a firma męża) ... Zobacz wątek2005.2.8 16:45:33
Jakie szanse na wygranie sprawy o alimenty od ojca?
Mam takie pytanie! Za nie cały miesiąc mam sprawę o alimenty. Podałam swojego ojca o alimenty i nie wiem o co sad będzie pytał. Mój ojciec znalazł sobie kochankę w wieku 22 lat gdzie on ma 42. ... Zobacz wątek2005.2.7 22:55:6
Wpływ sylwestrowego spotkania na orzeczenie rozwodu - rozkład pożycia
Witam ! Za dwa tygodnie mam sprawe rozwodową zmężem . Mamy 3 letnego syna .Nie mieliśmy kontaktów ze sobą przez ponad pół roku aż do sylwestra kiedy to spotkaliśmy się i ....nie można chyba ... Zobacz wątek2005.2.6 15:57:22
Negatywna opinia kuratora o matce dziecka - jak odwrócić sytuację
Zapomnialem napisac, ze kurator zebral opinie dotyczaca mojej kobiety i wypadla ona negatywnie(mieszkala na wiosce z mezem i tesciowa i przeprowadzila sie do ojca) ojciec rowieniz dostal negatywna opinie ... Zobacz wątek2005.2.1 22:45:1
Domniemanie ojcostwa byłego męża - zaprzeczenie i usunięcie z aktu urodzenia
jeżeli domniemanie ojcostwa zostało obalone, wówczas stwierdzenie ojcostwa może nastąpić poprzez orzeczenie sądu, ale również przez uznanie dziecka.Przy czym, uznanie moze nastapić przed sądem ... Zobacz wątek2005.1.31 10:38:49
Domniemanie ojcostwa byłego męża - zaprzeczenie i usunięcie z aktu urodzenia
Po rozwodzie zaszłam w ciąże z ukochaną mi osobą. Niestety nie wiedzieliśmy o ustawie mówiącej, iż jeżeli dziecko narodzi się przed 300 dniem po otrzymaniu rozwodu to domniema się, iż ojcem ... Zobacz wątek2005.1.29 0:0:0
Komornik odmawia poszukiwań ojca dzieci - fundusz alimentacyjny
Czy to był Komornik z II Rewiru w Olsztynie? Taki sam cham. ... Zobacz wątek2005.1.21 14:36:46
Odszkodowanie z kontraktu jako majątek wspólny czy osobisty przy rozwodzie
Jest majątkiem wspólnym i będzie brane pod uwagę przy podziale majątku, tylko odszkoddowanie z tytułu utraty zdrowia jest osobistą własnością. ... Zobacz wątek2005.1.19 12:56:5
Egzekucja alimentów męża z intercyzą - odpowiedzialność żony
przy ustalaniu alimentów sąd może brać pod uwagę Twoje zarobki ale komornik nie może ruszyć nic co należy do Twojego majątku odrębnego ... Zobacz wątek2005.1.18 22:48:2
Alimenty dla bezrobotnego narzeczonego z nieslubnym dzieckiem - intercyza
Ech...prawniku,prawniku...Jakbyś dostał kasę,za udowodnienie marnych szns na uzyskanie pracy,to inaczej byś "zapiał". Dogrzebałbyś się do Konstytucji PRL,gdzie w art.19 pkt 1 jest zapis ... Zobacz wątek2005.1.8 13:54:15
Podanie fałszywych zarobków w pozwie rozwodowym dla zwolnienia z opłat
Adwokata pod ścianę ... Zobacz wątek2005.1.6 17:40:5
Przysposobienie dziecka przez ojczyma - pozbawienie władzy biologicznego ojca
Pozbawienie władzy rodzicielskiej nie zwalnia z obowiązku alimentacji biologicznego ojca. Dopiero przysposobienie pani syna przez obecnego męża zwolniłoby biologicznego ojca z obowiązku płacenia ... Zobacz wątek2005.1.6 11:11:24
Szanse na rozwód i podział majątku firmy męża - prawa żony
Ze smutkiem przeczytałem poprzednią wypowiedz w której autor doradza pytajacej Pani w jaki sposób należy oszukać sąd - poprzez zawyżanie kosztów prowadzenia domu. Miałem przed laty sytuację ... Zobacz wątek2005.1.4 13:26:39
Alimenty od matki alkoholiczki po rozwodzie - czy przysługują
tak ale męża po rozwiazaniu lub unieważnieniu małżeństwa lub orzeczeniu separacji, a nie męża aktualnego. Tak wię w pierwszej kolejności zobowiązanymi będą zstępni, tj. dzieci. Przy czym: ... Zobacz wątek2004.12.29 15:0:40
Akcje zakładu pracy po rozwodzie - podział majątku
Obawiam się że nie, przy podziale majątku uwzględniane będzie to, co wspólnie wnieśliście w okresie trwania małżeństwa / wsólnota majątkowa /. Pozdrawiam. ... Zobacz wątek2004.12.10 0:20:39
Cofnięcie zgody na oddanie dziecka do adopcji
Po nowym roku wejdzie nowelizacja kodeksu rodzinnego i opiekunczego, ktora rowniez ojcu daje mozliwosc wniesienie powodztwa o ustalenie ojcostwa. W takim wypdaku, ten biologiczny ojciec powinien wystapic ... Zobacz wątek2004.12.3 12:36:58
Wznowienie postępowania rozwodowego po wycofaniu pozwu
Witam! Kilka tyg. temu pytałam się jak wycofać z sądu pozew o rozwód (postanowilismy z mężem spróbować jeszcze raz) tak jak napisałes, pisemko napisaliśmy i poszło... obawiam się jednak, że ... Zobacz wątek2004.11.29 10:4:8
Niestawiennictwo na rozprawie o uznanie rozwodu niemieckiego w Polsce
Złożyłam wniosek o uznanie w Polsce mojego rozwodu w Niemczech dostałam odpowiedz, ze cytuje: 'niestawiennictwo stron w zasadzie nie tamuje rozpoznania sprawy, w razie jednak niestawiennictwa pozwanego ... Zobacz wątek2004.11.25 23:17:8
Odpowiedź na pozew o zaniechanie alimentacji - forma pisma
wystarczy na zwyklym papierze, moze byc tez wydruk z komputera ... Zobacz wątek2004.11.25 16:55:46
Odzyskanie nadpłaconych alimentów po błędnym wyroku sądu
Może napiszesz cos więcej. Złożyłem pozew do SR o zwrot nadpłaconych alimentow. Sąd Rejonowy oddalił pozew uzasadniając go faktem iż pozwanymi powinny być dzieci oraz tym iż alimenty skonsumowane ... Zobacz wątek2004.11.20 21:51:32
Małżeństwo a utrata alimentów od ZUS - czy warto zawierać związek
Byc żoną to świadomy wybór, który oznacza dojrzałość kobiety. Dużą samodzielność, odpowiedzialność za przyszłe dzieci. Alimenty przysługują dzieciom, które są na utrzymaniu jednego z ... Zobacz wątek2004.11.3 10:53:43
Niedostatek współmałżonka a prawo do alimentów
Niedostatek czy pogorszenie nie oznacza jeszcze przyznania wysokich alimentów. A już na pewno nie w kwocie przytoczonej. Znam wypadki gdzie nawet przy orzeczeniu rozwodu z winy współmałżonka sąd ... Zobacz wątek2004.10.29 18:19:56
Alimenty na pełnoletniego syna - gdzie wpłacać po 18 roku życia
Jeżeli dziecko skończyło 18 lat, to ono powinno otrzymywać pieniądze. Alimenty są zasądzone na dziecko, a nie na jego prawnego opiekuna, więc jak osiągnęłą pełnoletność, może samo nimi ... Zobacz wątek2004.10.29 14:45:20
Mieszkanie na działce wykupionej przez męża - czy mam prawo
Bardzo serdecznie dziękuję.Dodaliście mi Państwo otuchy do dalszego działania. Pozdrawiam Wszystkich Zuzanna ... Zobacz wątek2004.10.27 21:24:14
Alimenty z dwóch związków - podwyżka a drugie dziecko
TEZ ZACZALEM DOCHODZIC DO TWOICH WNIOSKOW ALE DOBRZE WIEDZIEC ZE SA OSOBY KTORE ROZUMIEJA MOJE POLOZENIE!CZASEM CZUJE SIE JAK TREDOWATY I OJA RODZINA TEZ!! POZDRAWIAM GORACO!! ... Zobacz wątek2004.10.26 18:37:3
Podział majątku - mieszkanie spłacane na raty po rozwodzie
Podział majątku - mieszkanie spłacane jest na raty Jestem matką 5 letniego dziecka rozwiedzioną od 2 lat. Wspólnie z byłym męzem posiadamy własnościowe M3. Jest to byłe mieszkanie zakładowe ... Zobacz wątek2004.10.23 14:1:45
Alimenty od rozwodnika mieszkającego za granicą
Tu nie chodzi o prawa rodzicielskie. Chodzi mi o skierowanie sprawy na tor DNA. ... Zobacz wątek2004.10.20 15:13:35
Syn 24 lata w Niemczech - podwyżka alimentów do 400 Euro
Jesli Ty masz niemieckie obywatelstwo i syn tez, to chyba zrozumiale, ze tym sie bedzie zajmowal niemiecki wymiar sprawiedliwosci. Takie alimenty sa mozliwe w Niemczech, a Ty przeciez masz mozliwosc zarabiania ... Zobacz wątek2004.10.19 12:30:51
Alimenty od rozwodnika mieszkającego za granicą
Wpierw zgłoś Prokuratorowi , że nie jesteś jego ojcem. On może wnieśc s[prawę do Sądu. Możesz wnieść sprawę o obniżenie alimentów i tu wskazac powody.Szkoda, że sfajdoliłeś wyrok rozwodowy. ... Zobacz wątek2004.10.18 23:32:2
Ograniczenia w zawieraniu małżeństwa przez funkcjonariuszy publicznych
Dopiero dziś przypomniałem sobie o moim pytaniu. Nie dostałem jednak na nie odpowiedzi. Czy są jakieś akty prawne, które to regulują? Nie sądzę, by rzeczywiście było tak, jak piszesz - na jakiej ... Zobacz wątek2004.10.18 22:47:46
Czy rodzice odpowiadają za długi 21-latka? Groźby firmy windykacyjnej
firma windykacyjna grozi mi że jeżeli nie zapłacę długu to nie będzie ściągać ze mnie gdyż nie pracuje tylko z moich rodziców gdyż powiedzieli mi że to że mam ukończone 21 lat to nie znaczy ... Zobacz wątek2004.10.16 13:35:28
Problemy z długami po rozstaniu - zabranie połowy pensji przez komornika
moja dobra znajoma jest w ciężkiej sytuacji, rozeszła się z mężem(totalnym idiotą) i została z długami-dokładnie z kredytem na auto, które stoi rozbite na Ukrainie, komornik wszedł jej na połowę ... Zobacz wątek2004.10.11 21:27:4
Zabezpieczenie przed długami męża po rozwodzie
Szkoda ze nie wiem nic wiecen na ten temat no i nie wiem czy to dziala wstecz ... ... Zobacz wątek2004.10.8 21:47:53
Masz inne pytanie do prawnika?