Prawo rodzinne forum prawne - Strona 114

(5976 tematów na forum)

2005.2.22 12:47:24

Unieważnienie małżeństwa z obywatelem Macedonii - procedura po porzuceniu

Witaj Jesli barliscie slub w Polsce na zasadach prawa polskiego, to rowniez to prawo obowiazuje przy uniewaznieniu malzenstwa. Jednak przeslanki do uniewaznienia malzenstwa scisle wymienia kodeks rodzinny ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.2.21 19:18:7

2005.2.21 13:10:1

Rozwód z orzekaniem winy i przeprowadzka do Warszawy z dzieckiem

Witaj Mąż nie moze Ci zabronic tego wyjazdu. jestes wolnym czlowiekiem. Jednak dla twojego bezpieczenstwa i dziecka zrob to gdy nie bedzie obecny - skoro twierdzisz ze znecia sie nad toba psychicznie. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.2.20 15:7:10

Jakie prawa ma matka do domu będącego darowizną po rozwodzie?

Mieszkam wraz z mama i dwojka rodzenstwa w starym domu,ktory jest darowizną mojego ojca po jego rodzicach.Ojciec mieszka sam w domu,ktory jest wspolna wlasnoscia.Rodzice prawnie sa małżenstwem.Dom,w ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.2.20 14:1:51

Rozwód z despotycznym małżonkiem - problemy psychiczne i przemoc domowa

Witaj Masz kilka wyjsc z tej sytuacji i wszystko zalezy oczywiscie od Ciebie. Przede wszystkim zastanow sie co chcesz osiagnac, czy rozwod to jest to czego pragniesz, bo przeciez napisales ze kochasz swoja ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.2.20 13:51:0

Podział majątku poza sądem - odpowiedzialność za długi

a dlaczego od ciebie odszedl zastanawialas sie nad tym ?? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.2.17 23:41:32

Unieważnienie małżeństwa poza przepisami Kodeksu Rodzinnego - inne podstawy

hmm, niełatwa sprawa, a może beznadziejna. jedno z orzeczeń: "Artykuł 17 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego interpretować należy w ten sposób, że zawarte w przepisach art. 10-16 k.r.o. wyliczenie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.2.15 10:48:29

Czy trzeba powiadamiać ZUS o zawarciu umowy majątkowej z mężem?

mój mąż prowadzi działalność gospodarcza jako osoba fizyczna. Od pewnego czasu mamy rozdzielność majątkową. Przeprowadziłam ją z obawy o mieszkanie (które jest teraz moje, a firma męża) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.2.8 16:48:9

Rozdzielność majątkowa przy działalności gospodarczej - obowiązek powiadomienia

mój mąż prowadzi działalność gospodarcza jako osoba fizyczna. Od pewnego czasu mamy rozdzielność majątkową. Przeprowadziłam ją z obawy o mieszkanie (które jest teraz moje, a firma męża) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.2.8 16:45:33

Jakie szanse na wygranie sprawy o alimenty od ojca?

Mam takie pytanie! Za nie cały miesiąc mam sprawę o alimenty. Podałam swojego ojca o alimenty i nie wiem o co sad będzie pytał. Mój ojciec znalazł sobie kochankę w wieku 22 lat gdzie on ma 42. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.2.7 22:55:6

Wpływ sylwestrowego spotkania na orzeczenie rozwodu - rozkład pożycia

Witam ! Za dwa tygodnie mam sprawe rozwodową zmężem . Mamy 3 letnego syna .Nie mieliśmy kontaktów ze sobą przez ponad pół roku aż do sylwestra kiedy to spotkaliśmy się i ....nie można chyba ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2005.2.6 15:57:22

Negatywna opinia kuratora o matce dziecka - jak odwrócić sytuację

Zapomnialem napisac, ze kurator zebral opinie dotyczaca mojej kobiety i wypadla ona negatywnie(mieszkala na wiosce z mezem i tesciowa i przeprowadzila sie do ojca) ojciec rowieniz dostal negatywna opinie ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2005.2.1 22:45:1

Domniemanie ojcostwa byłego męża - zaprzeczenie i usunięcie z aktu urodzenia

jeżeli domniemanie ojcostwa zostało obalone, wówczas stwierdzenie ojcostwa może nastąpić poprzez orzeczenie sądu, ale również przez uznanie dziecka.Przy czym, uznanie moze nastapić przed sądem ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.1.31 10:38:49

Domniemanie ojcostwa byłego męża - zaprzeczenie i usunięcie z aktu urodzenia

Po rozwodzie zaszłam w ciąże z ukochaną mi osobą. Niestety nie wiedzieliśmy o ustawie mówiącej, iż jeżeli dziecko narodzi się przed 300 dniem po otrzymaniu rozwodu to domniema się, iż ojcem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.1.29 0:0:0

Komornik odmawia poszukiwań ojca dzieci - fundusz alimentacyjny

Czy to był Komornik z II Rewiru w Olsztynie? Taki sam cham. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2005.1.21 14:36:46

Odszkodowanie z kontraktu jako majątek wspólny czy osobisty przy rozwodzie

Jest majątkiem wspólnym i będzie brane pod uwagę przy podziale majątku, tylko odszkoddowanie z tytułu utraty zdrowia jest osobistą własnością. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.1.19 12:56:5

Egzekucja alimentów męża z intercyzą - odpowiedzialność żony

przy ustalaniu alimentów sąd może brać pod uwagę Twoje zarobki ale komornik nie może ruszyć nic co należy do Twojego majątku odrębnego ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2005.1.18 22:48:2

Alimenty dla bezrobotnego narzeczonego z nieslubnym dzieckiem - intercyza

Ech...prawniku,prawniku...Jakbyś dostał kasę,za udowodnienie marnych szns na uzyskanie pracy,to inaczej byś "zapiał". Dogrzebałbyś się do Konstytucji PRL,gdzie w art.19 pkt 1 jest zapis ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2005.1.8 13:54:15

2005.1.6 17:40:5

Przysposobienie dziecka przez ojczyma - pozbawienie władzy biologicznego ojca

Pozbawienie władzy rodzicielskiej nie zwalnia z obowiązku alimentacji biologicznego ojca. Dopiero przysposobienie pani syna przez obecnego męża zwolniłoby biologicznego ojca z obowiązku płacenia ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2005.1.6 11:11:24

Szanse na rozwód i podział majątku firmy męża - prawa żony

Ze smutkiem przeczytałem poprzednią wypowiedz w której autor doradza pytajacej Pani w jaki sposób należy oszukać sąd - poprzez zawyżanie kosztów prowadzenia domu. Miałem przed laty sytuację ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2005.1.4 13:26:39

Alimenty od matki alkoholiczki po rozwodzie - czy przysługują

tak ale męża po rozwiazaniu lub unieważnieniu małżeństwa lub orzeczeniu separacji, a nie męża aktualnego. Tak wię w pierwszej kolejności zobowiązanymi będą zstępni, tj. dzieci. Przy czym: ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2004.12.29 15:0:40

Akcje zakładu pracy po rozwodzie - podział majątku

Obawiam się że nie, przy podziale majątku uwzględniane będzie to, co wspólnie wnieśliście w okresie trwania małżeństwa / wsólnota majątkowa /. Pozdrawiam. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.12.10 0:20:39

Cofnięcie zgody na oddanie dziecka do adopcji

Po nowym roku wejdzie nowelizacja kodeksu rodzinnego i opiekunczego, ktora rowniez ojcu daje mozliwosc wniesienie powodztwa o ustalenie ojcostwa. W takim wypdaku, ten biologiczny ojciec powinien wystapic ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.12.3 12:36:58

Wznowienie postępowania rozwodowego po wycofaniu pozwu

Witam! Kilka tyg. temu pytałam się jak wycofać z sądu pozew o rozwód (postanowilismy z mężem spróbować jeszcze raz) tak jak napisałes, pisemko napisaliśmy i poszło... obawiam się jednak, że ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2004.11.29 10:4:8

Niestawiennictwo na rozprawie o uznanie rozwodu niemieckiego w Polsce

Złożyłam wniosek o uznanie w Polsce mojego rozwodu w Niemczech dostałam odpowiedz, ze cytuje: 'niestawiennictwo stron w zasadzie nie tamuje rozpoznania sprawy, w razie jednak niestawiennictwa pozwanego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.11.25 23:17:8

Odpowiedź na pozew o zaniechanie alimentacji - forma pisma

wystarczy na zwyklym papierze, moze byc tez wydruk z komputera ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.11.25 16:55:46

Odzyskanie nadpłaconych alimentów po błędnym wyroku sądu

Może napiszesz cos więcej. Złożyłem pozew do SR o zwrot nadpłaconych alimentow. Sąd Rejonowy oddalił pozew uzasadniając go faktem iż pozwanymi powinny być dzieci oraz tym iż alimenty skonsumowane ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.11.20 21:51:32

Małżeństwo a utrata alimentów od ZUS - czy warto zawierać związek

Byc żoną to świadomy wybór, który oznacza dojrzałość kobiety. Dużą samodzielność, odpowiedzialność za przyszłe dzieci. Alimenty przysługują dzieciom, które są na utrzymaniu jednego z ... Zobacz wątek

8 odpowiedzi

2004.11.3 10:53:43

Niedostatek współmałżonka a prawo do alimentów

Niedostatek czy pogorszenie nie oznacza jeszcze przyznania wysokich alimentów. A już na pewno nie w kwocie przytoczonej. Znam wypadki gdzie nawet przy orzeczeniu rozwodu z winy współmałżonka sąd ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2004.10.29 18:19:56

Alimenty na pełnoletniego syna - gdzie wpłacać po 18 roku życia

Jeżeli dziecko skończyło 18 lat, to ono powinno otrzymywać pieniądze. Alimenty są zasądzone na dziecko, a nie na jego prawnego opiekuna, więc jak osiągnęłą pełnoletność, może samo nimi ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2004.10.29 14:45:20

Mieszkanie na działce wykupionej przez męża - czy mam prawo

Bardzo serdecznie dziękuję.Dodaliście mi Państwo otuchy do dalszego działania. Pozdrawiam Wszystkich Zuzanna ... Zobacz wątek

8 odpowiedzi

2004.10.27 21:24:14

Alimenty z dwóch związków - podwyżka a drugie dziecko

TEZ ZACZALEM DOCHODZIC DO TWOICH WNIOSKOW ALE DOBRZE WIEDZIEC ZE SA OSOBY KTORE ROZUMIEJA MOJE POLOZENIE!CZASEM CZUJE SIE JAK TREDOWATY I OJA RODZINA TEZ!! POZDRAWIAM GORACO!! ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2004.10.26 18:37:3

Podział majątku - mieszkanie spłacane na raty po rozwodzie

Podział majątku - mieszkanie spłacane jest na raty Jestem matką 5 letniego dziecka rozwiedzioną od 2 lat. Wspólnie z byłym męzem posiadamy własnościowe M3. Jest to byłe mieszkanie zakładowe ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.10.23 14:1:45

Alimenty od rozwodnika mieszkającego za granicą

Tu nie chodzi o prawa rodzicielskie. Chodzi mi o skierowanie sprawy na tor DNA. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.10.20 15:13:35

Syn 24 lata w Niemczech - podwyżka alimentów do 400 Euro

Jesli Ty masz niemieckie obywatelstwo i syn tez, to chyba zrozumiale, ze tym sie bedzie zajmowal niemiecki wymiar sprawiedliwosci. Takie alimenty sa mozliwe w Niemczech, a Ty przeciez masz mozliwosc zarabiania ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.10.19 12:30:51

Alimenty od rozwodnika mieszkającego za granicą

Wpierw zgłoś Prokuratorowi , że nie jesteś jego ojcem. On może wnieśc s[prawę do Sądu. Możesz wnieść sprawę o obniżenie alimentów i tu wskazac powody.Szkoda, że sfajdoliłeś wyrok rozwodowy. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.10.18 23:32:2

Ograniczenia w zawieraniu małżeństwa przez funkcjonariuszy publicznych

Dopiero dziś przypomniałem sobie o moim pytaniu. Nie dostałem jednak na nie odpowiedzi. Czy są jakieś akty prawne, które to regulują? Nie sądzę, by rzeczywiście było tak, jak piszesz - na jakiej ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.10.18 22:47:46

Czy rodzice odpowiadają za długi 21-latka? Groźby firmy windykacyjnej

firma windykacyjna grozi mi że jeżeli nie zapłacę długu to nie będzie ściągać ze mnie gdyż nie pracuje tylko z moich rodziców gdyż powiedzieli mi że to że mam ukończone 21 lat to nie znaczy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.10.16 13:35:28

Problemy z długami po rozstaniu - zabranie połowy pensji przez komornika

moja dobra znajoma jest w ciężkiej sytuacji, rozeszła się z mężem(totalnym idiotą) i została z długami-dokładnie z kredytem na auto, które stoi rozbite na Ukrainie, komornik wszedł jej na połowę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.10.11 21:27:4

Zabezpieczenie przed długami męża po rozwodzie

Szkoda ze nie wiem nic wiecen na ten temat no i nie wiem czy to dziala wstecz ... ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2004.10.8 21:47:53

Konkubinat 1993-2001 - podział majątku po ślubie i rozwodzie

Możesz wnieść wnosek o wydanie orzeczenia o sposobie korzystania z mieszkania. Sąd bierze pod uwagę fakt wspólnego zamieszkiwania a nie kto jest wlascicielem , ponieważ ma wobec dziecka i Ciebie ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.10.8 9:37:59

Zatrzymanie prądu i gazu - natychmiastowe alimenty w rozwodzie

Napisz wniosek o orzeczenie obowiązku małżonka przyczyniania się do zaspokojenia potrzeb rodziny ( tak masz zatytułować pismo). Dalej , juz w treści pisma napisz : w oparciu o art. 443 kodeksu postępowania ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.10.7 9:1:43

Podział majątku poza sądem - odpowiedzialność za długi

Jestem w trakcie rozwodu, chciałabym jednak podział majątku załatwić poza sądem (nie stać mnie no to!). Moj mąż jest bezrobotny bez prawa do zasiłku (uchylał się od podjęcia pracy, bo ja go ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2004.10.5 15:15:52

Przedłużanie rozwodu zwolnieniami lekarskimi

Mąż Twojej dziewczyny nie może długo podpierac się zwolnieniami. W pewnym momencie, oczywiście z pomoca twojej dziewczyny sąd może uznać iż on unika stawienia się w sądzie. Niech twoja dziewczyna ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.10.5 7:57:24

Matka Polka vs deadbeat dad - alimenty 250 zł i wyjazdy do Gruzji

A kogo winiłabyś gdyby Twój ukochany był nosicielem HIV? Naucz się używać głowy, kto Cię utrzyma jeśli On się powiesi? Potrafisz zarobić na siebie? Własną karierę możesz rozpocząć od ... Zobacz wątek

8 odpowiedzi

2004.9.30 14:43:23

Spłata mieszkania przez matkę - prawa byłego męża do połowy wartości

Gdy urodzilam syna staralam sie o mieszkanie z zakladu pracy.Dostalam go w 1992 roku.Zameldowalam siebie i syna i tam mieszkalam.Wyposazylam i wyremontowalam go sama.Pod koniec 1993 roku zamieszkal ze ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.9.30 10:34:19

Pierwsza rozprawa rozwodowa - ustalenia i ochrona przed wyjazdem dziecka do USA

Spróbuj jak najszybciej wspomnieć o fakkcie zabrania paszportu- potem moze być za późno...ex mojego męża prawdowpodobne uciekła za granicę porywajac dziecko...w kazdym razie zniknęła na dobre, ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.9.24 20:20:52

Rozwód transseksualistki z dziećmi - obawy o opiekę

Dopóki jesteś jako koleżanka, i nikt o tym nie wie, to wydaje mi sprawa prosta. Rozwód przeprowadza sie obecnie ok 4 mcy, Dziewczyna powinna wnieść o rozwód bez orzekania o winie, powołując sie ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2004.9.24 17:55:57

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika