Prawo rodzinne forum prawne - Strona 112

(5976 tematów na forum)

Czy można bezpiecznie kupić mieszkanie z przydziałem z lat 80-tych po rozwodzie właścicielki

sprawdzić akt notarialny bo jak piszesz właścicielka kupiła go od spółdzielni.Jeżeli akt notarialnyn jest tylko na właścicielkę to jak jest już załozona księga wieczysta to sprWDZIĆ WPIS ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2005.8.2 15:18:28

Egzekucja alimentów gdy były mąż ukrywa się za granicą

Wiem, ze jest bo zbyt duzo osob znajomych go widuje na ulicy.A takie podszywanie sie za osobe zmarla jest ponizej godnosci ludzkiej. A ty jak tak sobie kpisz z ludzkiego dramatu też wystawiasz swiadectwo ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2005.8.1 17:11:10

Szanse ojca na otrzymanie opieki nad dziećmi po rozwodzie

Czytając wiadomości na tym forum i na innych nabrałem przerażającego przeświadczenia że sądy w Polsce po rozwodzie przydzielaja opieke nad dziecmi wyłącznie matkom. Jakie własciwie szanse ma ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2005.8.1 15:39:37

Mąż zdradził i odszedł - jakie szanse na wygranie rozwodu z jego winy?

Dlaczego nie zgadzasz sie na rozwód? Chceż żyć dalej z tym człowiekiem, który cie zostawił dla innej? Moim zdaniem powinnaś się zgodzić ale zaznaczyć że nie zgadzasz się na rozwód z twojej ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.7.27 12:39:18

Czy oświadczenie o rezygnacji z alimentów ma moc prawną?

Czy jeśli napiszę oświadczenie, ze nie wnoszę do ojca dziecka ani jego rodziców żadnych roszczeń finansowych, oraz że nigdy nie wystąpię o alimenty, to czy takie oświadczenie ma moc prawną? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.7.27 10:22:27

Czy można ubiegać się o alimenty od rodziców w wieku 19 lat

Może niech zgłosi się do PCK (Polskie Cerownie Kaleson). ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.7.26 14:3:33

Alimenty wyznaczane według możliwości zarobkowych tylko ojca - nierówność

Nie pracuję od 3lat i mam 14 000zł zaległych alimentów. mówi się kurwa tylko o kobietach ale nikt nie broni facetów. Jak jest mozliwe wydawanie wyroków o płacenie alimentów dla człowieka który ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.7.26 11:3:1

Co zawrzeć we wniosku do prokuratury o niepłacenie alimentów?

Dane osobowe Ciebie, jego, dane dziecka, informacje od komornika że zalega i ile zalega i że minimum 3 m-ce nie płaci, orginały skróconych aktów urodzenia dzieci (dziecka). Zasadniczo tyle. Jeżeli ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.7.23 20:51:25

Niemcy nie płaci alimentów - gdzie lepiej się starać?

jestem w podobnej sytuacji , z tym ze mam juz dziecko i rozeszlam sie z jego ojcem , jestem w polsce, rowniez nie wiem co robic i gdzie szukac pomocy , jesli znajdziesz pomoc albo bedziesz miala jakies ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.7.21 16:58:13

Alimenty płacone za granicą - egzekucja w USA przez polskie organy

Dochód na rodzinę nie ma nic do rzeczy. Jeśli w przed separacją wiedliście wysoką stopę życiową to mimo dochodu 2000zł. na osobę można żądać alimentów, ponieważ np. dziecku trzeba kupić ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.7.20 22:50:7

Alimenty na niepełnosprawne dziecko od prowadzącego działalność

Komornik sobie poradzi. Zabierze majątek ruchomy i nieruchomy. Zanim to zrobi zacznie płacić aby do tego nie dopuścić. Jeśli przyznał się do ojcostwa to nie będzie problemu. Dziecko jest niepełnosprawne ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2005.7.20 22:29:5

Sprawdzenie czy żona płaci za dziecko mieszkające u teściowej

To że płacisz 800zł. przy 300 obowiązkowych to jest ryzyko, ponieważ matka dziecka może bez problemu podwyższyć alimenty na 800zł. ponieważ pokazałeś że cię na to stać płacąc tyle i na ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2005.7.20 21:59:37

Czy pracodawca może ukrywać dochody żeby obniżyć alimenty?

by maz nie placil zadanej kwoty alimentow... Czy moze tak postapic?.... czy mozna temu w jakis sposob zaradzic?.... Pracodawca jest wlascicielem kilku sklepow zoologicznych w centrach handlowych - .a maz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.7.20 12:52:52

Alkoholiczka teściowa a prawidłowe funkcjonowanie rodziny

W chwili obecnej nie ma już okresu ochronnego w miesiącach zimowych, natomiast jest całkowity zakaz eksmisji na "bruk". Co do pozostałej treści wypowiedzi to pozostaje mi życzyć dużo ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2005.7.18 15:51:57

Czy odprawa pracownicza wchodzi w skład dorobku małżeńskiego?

Czy w sklad masy "dorobku malzenskiego" wchodzi indywidulana ODPRAWA PRACOWNICZA z tytulu restrukturyzacji i likwidacji miejsca pracy. Czy kwota ta jest przeznaczona do podzialu czy winna byc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.7.18 13:23:18

Ugoda rozwodowa - czy punkty pozwu ulegają zmianie

Oboje możecie podpisać umowę notarialną.Ty,że nie wniesiesz pozwu z orzekaniem o winie,mąż,że zostawia Ci samochód.Zresztą nie tylko samochód należy do wspólnego majątku,warto się nad tym ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.7.16 19:21:1

Rozwód przy ciąży żony - mieszkanie i opieka nad dzieckiem

Jeżeli żona wyraża zgodę na rozwód,to nie ma problemów z jego uzyskaniem.Sprawa ma się inaczej jeśli np.nie wyrazi zgody z orzekaniem o winie ( o jej winie ) lub jeśli wogóle się nie zgadza ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2005.7.16 19:9:9

Mąż porwał dziecko po raz drugi - sprawa w sądzie

BĄDŻ CIERPLIWA WSZYSTKO DOBRZE SI ESKOŃCZY DLA CIEBIE. POZDRAWIAM. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2005.7.15 12:45:41

Płacenie alimentów na nieślubne dziecko przy małżeństwie

Dlaczego od razu amoralna ?! Mało to kobiet wybaczyło swoim mężom skok w bok ?! Idiotko. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2005.7.14 20:40:52

Rozprawa rozwodowa bez orzekania winy - jak będzie wyglądać

Moja sprawa rozwodowa ciągnie się już rok, ale ja się domagam z orzeczeniem winy męża. Sprawy bez orzekania o winie kończą się na pierwszej właściwej sprawie rozwodowej nie licząc tej pojednawczej. ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2005.7.14 14:36:30

Czy ojciec może żądać badań genetycznych po 15 latach?

witam.prosze o odpowiedz na pytanie:czy ojciec dziecka po 15 latach od jego narodzin i 12 od rozwodubez orzekania o wieniema prawo do badan genetycznych potwierdzajacych jego ojcostwo i czy ja jako matka ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.7.13 19:3:28

Co zrobić gdy zabrano zasiłek alimentacyjny z powodu dochodów?

Witam Do konca sierpnia bede otrzymywac dodatek z tyt.samotnego wychowania dziecka.Bylam dzis w MOPR w mojej miejscowosci Na podstawie dochodow otrzymanych z Urzedu Skarbowego za rok 2004,ktore przekraczaja ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.7.13 17:48:43

Separacja z przekazaniem majątku - rozdzielność majątkowa

Rozdzielność majątkową najlepiej spisać u Radcy Prawnego.Można zapytać czy ugodę podziału majątku też on załatwi lub pokieruje do Notariusza ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.7.12 15:37:22

Kontakty z dzieckiem po rozwodzie - buntowanie przez matkę

NIE ZNASZ PERFIDII MATEK , PRZEZ KILKA LAT MOGĄ ZROBIĆ Z DZIECKIEM WSZYSTKO . ZRESZTĄ W TYM WIEKU I WCZEŚNIEJ ODBYWAŁA SIĘ NABÓR DO HITLERJUGEND JAK MYŚLISZ DLACZEGO ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2005.7.11 15:3:8

Syn zamiast płacić alimenty wziął dziecko i wyjechał

Dzien dobry.Wlasnie przeczytalam twoj komentarz ,w ktorym pojawilo sie imie Natan.Mam rowniez syna Natana i bylabym wdzieczna gdybys napisal mi w jakim dniu obchodzicie jego imieniny.Z góry dziękuje ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2005.7.10 17:10:3

Nieślubne dziecko - zadośćuczynienie od prawdziwego ojca?

dziękuje bardzo za wyczerpujące wyjaśnienia,pozdrawiam ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2005.7.5 19:40:33

Rozwód z winy męża - mąż zostawił rodzinę bez powodu

Chciałam mu pomóc. Jak mi oznajmił że chce odejść to proponowałam mu żebyśmy poszli razem na terapię, żeby pomyślał o dziecku, żebyśmy chociaż dla dziecka spróbowali wszystko odbudować, ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2005.7.1 12:37:6

Żona odmawia pożyczenia samochodu zarejestrowanego na mnie

W takiej sytuacji oboje Państwo jesteście uprawnieni do korzystania z samochodu. Policja powinna Panu to umożliwić. Jeżeli tego nie zrobi to powinien Pan złożyć pozew do sądu przeciwko żonie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.7.1 12:25:42

Egzekucja alimentów od matki mieszkającej w Niemczech

Minister Spr. wyśle wam pismo, że porad prawnych udzielają kancelarie prawne. Jeśli matka mieszka w Niemczech i można ustalić jej adres oraz jeśli pracuje komornik bez większego problemu może ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2005.7.1 0:43:31

Ubezwłasnowolnienie babci z chorobą Alzheimera przez wnuków

Czasami jest to niezbędne narzędzie pozwalające choremu w miarę normalnie funkcjonować. Przykład - zabiegi, operacje medyczne wymagają podpisania zgody. Trudno taką zgodę (świadomą) uzyskać ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2005.6.28 23:36:5

Testament sprzed ślubu a prawo do majątku po rozwodzie

onie o ile mi wiadomo to jest wtedy jego mieszkanie. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2005.6.28 16:40:14

Co gdy mąż nie stawi się na posiedzenie pojednawcze?

Dziękuję Wam za odpowiedż. Mam nadzieję że u mnie też się odbędzie. Bo dla mnie jest logiczne że jak ktoś nie stawia się na posiedzeniu pojednawczym to znaczy że nie chce sie pojednać. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2005.6.28 12:11:18

Obawa przed oskarżeniem o zdradę podczas procesu rozwodowego

do czasu rozprawy bardzo uwazaj.jesli spotykasz sie np z kumplem zabieraj ze soba jeszcze kolezanke.I pamietaj ze ty swiadkow tez masz prawo powolac ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.6.28 8:35:48

Czy ważna jest umowa pożyczki z mężem zawarta notarialnie bez intercyzy?

Czy ważna jest umowa pożyczki zawarta w dodatku notarialnie z mężem, gdzie nie było podpisanej intercyzy? Czy na podstawie takiej umowy sąd może wydąć nakaz zapłaty? W jaki sposób można się ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.6.24 23:0:55

Wniosek o zasądzenie udziału męża w kosztach utrzymania domu

Chcę wnieśc do sądu wniosek o zasądzeniem na moją rzecz- części kosztów ponoszonych związanych z utrzymaniem domu jednorodzinnego od męża ,który nie partycypuje w żadnych wydatkach. W związku ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2005.6.24 16:32:41

Minimalne świadczenia z funduszu alimentacyjnego - pomoc

Alimenty od ojca dziecka.Trzeba bylo wcześniej tłumaczyć siostrze, że nie idzie się do łóżka z byle chłopem. ... Zobacz wątek

11 odpowiedzi

2005.6.22 21:20:7

Likwidacja funduszu alimentacyjnego - dodatek dla samotnej matki

Mąz nie pracuje. Mieszka z tobą. Ciekawie z czego żyje. Zapewnie pracuje na czarno, mieszkacie wspólnie a te alimenty to są dla was dodatkowe darmowe pieniądze. ... Zobacz wątek

19 odpowiedzi

2005.6.22 21:16:1

RODK ustala terminy ustnie zamiast listem poleconym

dzieki, powiem tak: nie bardzo mam ochote skladac na nich skarge (wcale nie mam ochoty na kontakty z nimi) - ale: po pierwsze musze, moja zona i dziecko tez daleko jechac na to badanie - 100 km od naszego ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2005.6.22 11:18:56

Jak chronić 13-miesięczne dziecko przed ojcem który nie interesuje się nim?

Jestem panną i mam 13-nasto miesięczną córeczkę.Po licznych kłótniach i awanturach (między mną a ojcem dziecka) podjęłam decyzję o rozstaniu.W następstwie tej decyzji (dodam,że oboje nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.6.18 21:44:24

Prawa męża obywatela RPA po ślubie z Polką

Polski paszport może otrzymać po uzyskaniu polskiego obywatelstwa, ale to dopiero po kilku latach małżeństwa. (o ile się nie mylę to po 5 latach). Wizy będzie nadal potrzebował wszędzie tam gdzie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.6.17 17:13:35

Czy były mąż może żądać alimentów za okres wspólnego gospodarstwa?

Moja była żona żąda alimentów za okres w którym prowadziliśmy wspólne gospodarstwo domowe. Co z tym zrobić? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.6.13 10:7:6

Prawa ojca do dziecka - kontakt i nazwisko w nieformalnym związku

Musze cię zmartwić. Jedyne czego możesz oczekiwać (biorąc pod uwagę jej postawę) to pozwu o alimenty. A jeżeli jej widzimisiem będzie, że ona nie che byś widywał dziecko to praktyka stanowi ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2005.6.9 15:45:13

Ograniczenie władzy rodzicielskiej a alimenty na dziecko

proszę, pomóż mi. Jestem w podobnej sytuacji. Nie miałam ślubu z ojcem mojego dziecka. Córka ma teraz prawie 3 lata. Chcę pozbawić praw rodzicielskich człowieka, który przez 3 lata nie interesował ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2005.6.9 14:51:9

Jak zmusić męża do udziału w kosztach domu podczas separacji?

Mieszkam z mężem w domu ,który jest tylko moją własnością.Ze względu na fakt,ze od 10 lat żyjemy w całkowitej separacji (nieusankcjonowanej prawnie),mąż nie łoży na utrzymanie domu.Dodaję,żę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.6.8 17:18:32

Czy można wstrzymać egzekucję alimentów pokazując pokwitowania zapłaty?

30.08.2000r była żona podała mnie o alimenty. Sąd 14.12.2000r zabezpieczył alimenty do kwoty 1650 zł płatne od 14.12.2000r do 15 każdego miesiąca.(postanowienie nieprawomocne) W styczniu złałożyłem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.6.8 11:46:29

Prawa ojca po przyznaniu ojcostwa i alimentów - ograniczenia dla dziecka

Jeśli sam uzna dziecko to będzie miał takie prawa ale jeśli złożysz do sądu pozew o ustalenie ojcostwa i alimenty to wpisz tam też punkt o pozbawieniu władzy rodzicielskiej. Ja tego nie zrobiłam ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.6.8 1:6:50

Czy wkład mieszkaniowy podlega surogacji przy podziale majątku?

został wybudowany dom. W tym celu m.in została zlikwidowana moja książeczka mieszkaniowa z pełnym wkładem mieszkaniowym na mieszkanie M-xx. Czy przy podziale majątku - domu majątek który ja włożyłem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.6.6 12:3:59

Separacja - czy można stracić mieszkanie komunalne gdy mąż rezygnuje

to wszystko co napisano mija sie z prawdą,na dzień dzisiejszy stan prawny jest nieco inny, wiem bo sama prowadziłam podobna sprawe bratu, gdzie była już bratowa wyprowadziła się z mieszkania ,już ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2005.6.6 6:32:33

Sprawa alimentacyjna - jak udowodnić dawanie pieniędzy bez zaświadczeń

O to ze matka dziecka napisała, ze nie płaciłeś nie musisz się martwic. Sąd nie jest głupi i od razu się zorientuje, że ona kłamie, wystarczy do tego zdrowy rozsądek. Jeśli chodzi o rachunki ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.5.22 14:52:22

Pozew o rozwód z winą - czy czekać na wyrok karny

Zgadzam sie z przedmowca. WIna lezy po odbu stronach, a najbardzije pokrzywdzone jest dziecko. Ludzie jendak mysla o sobie a nie o dziecku, wspolczuje tylko dziecku. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2005.5.21 1:1:57

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika