Prawo rodzinne forum prawne - Strona 110
(5976 tematów na forum)
Jak walczyć o kontakt z dzieckiem po rozstaniu?
Jest takie coś jak Pozew o możliwość kontaktów z dzieckiem.Sąd ustala godziny i dni, a sprawa kosztuje tylko 30 ( trzydzieści ) złotych !!! ... Zobacz wątek2006.1.7 11:32:6
Jak komornik dzieli alimenty między dzieci?
Ja napisałam listem poleconym prośbę do komornika o wystawienie mi zaświadczenia o częściowej lub całkowitej nieściągalności alimentów, że jest mi to potrzebne do sprawy, którą wniosłam ... Zobacz wątek2006.1.6 22:39:0
Potrącenie długu z alimentów - czy można odliczyć od płatności
Niestetyy nie jest to prawda postąpiłem tak jak mówi art. 133 i z dzniem 1.12.2003 przestałem płacić alimenty za zgodą swojego syna.W grudniu 2005 poszedł syn do komornika pokazując wyrok z 1993 ... Zobacz wątek2006.1.5 13:2:33
Czy można zakazać wstępu do mieszkania zameldowanemu małżonkowi?
A jak nie było wniesionej sprawy o rozwód i małżonki nie było w domu, to mogłeś do niego wchodzić ? Nie widzę przyczyny, dla której miało by być inaczej teraz. Jak zmieni zamki, to będąc ... Zobacz wątek2006.1.4 22:6:28
Umowa rozdzielności majątkowej - czy potrzebny notariusz?
Chciałabym ustanowić rozdzielność majątkową oraz dokonac podziału majątku. Wiem, że umowę rozdzielności majątkowej sporządza notariusz. Podobnie umowę dzieląca dotychczasowy majątek w wypadku, ... Zobacz wątek2006.1.4 15:28:37
Umowa rozdzielności majątkowej - czy potrzebny notariusz?
Chciałabym ustanowić rozdzielność majątkową oraz dokonac podziału majątku. Wiem, że umowę rozdzielności majątkowej sporządza notariusz. Podobnie umowę dzieląca dotychczasowy majątek w wypadku, ... Zobacz wątek2006.1.4 14:48:9
Rozwód bez meldunku stałego - czy możliwy?
Mam zamiar złozyc wniosek o rozwód ale brak mi meldunku stalego dziecko tez go niema , czy mąz może dostac opieke nad synem pomimo ze ja mam mieszkanie na zasadzie urzyczenia mieszkania i osiagam dochody,a ... Zobacz wątek2006.1.4 14:9:19
Kredyty zaciągnięte przez męża po rozstaniu - odpowiedzialność żony
Zastanowilbym sie nad niesplacaniem i oczekiwaniem na wyrok sądu. Poniewaz byliscie malzenstwem w momencie brania przez meza kredytu odpowiada pani tak samo jak mąz, a jak mąż nie ma dochodów bank ... Zobacz wątek2006.1.3 17:39:0
Intercyza chroniąca przed dziedziczeniem przez dziecko z pierwszego małżeństwa
Jestem w związku z mężczyzną, który ma 13-letnie dziecko z pierwszego małżeństwa. W przyszłym roku chcemy wziąć ślub. Zastanawiam się jak uregulować naszą sytuację prawną po ślubie, chodzi ... Zobacz wątek2005.12.29 21:43:28
Mieszkanie wojskowe po rozwodzie - prawa małżonków
mamy mieszkanie 54 metrowe, przysługujące na przysłowiowe cztery normy, mieszkanie jest nowe (dwuletnie), mąż ma 19 layt słuzby w wosjsku, ja dziesięc lat pracy również w wojsku... rozwodzimy ... Zobacz wątek2005.12.29 0:0:0
Dostarczanie dowodów w sprawie alimentacyjnej po złożeniu wniosku
Proszę o odpowiedż czy w trakcie sprawy alimentacyjnej mogę dostarczać nowe dowody i pisać wyjaśnienia wobec kłamstw byłego męża. Jeżeli tak to w jakiej formie, czy obowiązują w takiej sprawie ... Zobacz wątek2005.12.27 19:47:43
Rozwód i podział majątku przy długach żony
kruszynka nie martw się, nie jesteś na straconej pozycji, póki co to masz prawo mieszkać w dotychczasowym mieszkaniu bowiem Kodeks Rodzinny i Opiekuńczy gwarantuje to Tobie . Odpowiedni zapis ma postać ... Zobacz wątek2005.12.27 13:43:2
Jak ograniczyć prawa rodzicielskie nieobecnemu ojcu?
Czy moze ktos mi pomóc.Wychowuje samotnie 3 letniego synka. Adaś ma nazwisko ojca.Chcialabym wyjsc za mąż za mojego obecnego partnera.Ma on doskonaly kontakt z Adasiem.Nigdy nie bylam zoną ojca dziecka.Chcialabym ... Zobacz wątek2005.12.27 0:0:0
2005.12.20 12:23:2
Prawo żony do ziemi odziedziczonej przez męża przed ślubem
Czy żona ma prawo do ubiegania się o ziemię którą nieżyjący mąż dostał w spadku po rodzicach i rodzeństwie. Przy czym w związku tym nie było dziec, ziemia została zapisana przed zawarciem ... Zobacz wątek2005.12.16 19:16:48
Pozew o rozwód zwrócony - co oznacza zarzządzenie sądu?
Pozew o rozwód mąż złożył w kwietniu po czym tydzien przed posiedzeniem pojednawczym pozew cofnął o czym sie dowiedziałam dopiero na sprawie. W ciągu 2 tygodni złozyłam swój pozew ale po jakims ... Zobacz wątek2005.12.11 0:0:29
Jak udowodnić przed sądem powody do rozwodu z rozdzielności?
Interesuje mnie zwłaszcza jak daleko sąd wnika w sposób gospodarowania, w czas tej rozdzielności, a także jej zakres. Moj mąż jest przeciwny rozwodowi i robi wszystko, aby ten dystans był jak najmniejszy. ... Zobacz wątek2005.12.9 11:47:34
Egzekucja alimentów od ukrywającego się cudzoziemca
Od 2002 roku wałczę z ojcem dzieci o podwyżkę alimentów. Prawnie po 1,5 roku udało mi się to przeprowadzić. Ale nastąpił następny etap: zmuszenie go do wywiązywania się z tego obowiązku. ... Zobacz wątek2005.12.5 11:35:18
Jak udowodnić winy w sprawie rozwodowej gdy oboje mają partnerów?
Ewo, napisałam do Ciebie list, ale wyskoczył mi błąd. Czy cos jest złego w adresie?Napisałam na ewag555@yahoo.com. Chętnie skorzystam z Twojej pomocy. Pozdrawiam ... Zobacz wątek2005.12.5 11:3:42
2005.12.3 11:52:21
Alimenty na dziecko w rodzinie zastępczej - czy można się zrzec praw?
Strasznie to zagmatwane. Z listu wynika, że traktujecie to dziecko jak przedmiot. Studentka? ( Ładną inteligencję będziemy mieć!). Wracając do sprawy, jeżeli wydaje Wam się, że za 350zł utrzymacie ... Zobacz wątek2005.12.3 1:6:14
Czy pełnoletnie dziecko ma prawo do majątku po rozwodzie rodziców?
Czy w sytuacji podziału majątki (po rozwodzie rodziców) należy uwzględnić pełnoletnie dziecko? Czy ma ono prawo do majątku (chodzi o dom). ... Zobacz wątek2005.11.25 16:36:41
Czy ojciec może kwestionować alimenty z powodu urlopu zdrowotnego?
Z powodów zdrowotnych musiałam przerwać studia dzienne - na podstawie orzeczenia lekarskiego otrzymałam urlop dziekański zdrowotny. Podjęłam leczenie i od pażdziernika nastepnego roku podjęłam ... Zobacz wątek2005.11.25 15:34:21
Intercyza a prawa do majątku nabytego w trakcie małżeństwa
Witam. Mam kilka pytań do małżeństw, które posiadają intercyzę. Otóż my z mężem podpisaliśmy ten dokument aby dom, który mąż rozpoczął budować przed ślubem był jego własnością. Mieliśmy ... Zobacz wątek2005.11.25 11:19:33
Jak napisać pismo o wydanie odpisu aktu separacji?
jak napisac pismo do sadu o wydanie odpisu aktu separacji moze mi ktos pomoc??? ... Zobacz wątek2005.11.24 13:59:19
Czy istnieje obowiązek opieki nad 80-letnią babcią?
Jeśli traktujesz to tylko w ramach obowiązującego prawa i nie czujesz MORALNEGO obowiązku, to lepiej oddaj Babcię do domu opieki... ... Zobacz wątek2005.11.22 19:40:56
Czy można otrzymać alimenty gdy ojciec dziecka jest nieznany?
Mam pytanie Czy w Polsce jest możliwość otrzymania np. od Sądu alimentów w przypadku, kiedy ojciec jest nieznany Dziękuję za wszelką pomoc ... Zobacz wątek2005.11.21 21:8:7
Sprzeczne wyroki sądów w sprawie mieszkania po rozwodzie
Czy ktoś może wie jak należy traktować następujący problem . Sąd Okręgowy w sprawie rozwodowej wydał wyrok , w którem ustala zasady wspólnego zamieszkiwania małżonków w lokalu własnościowym ... Zobacz wątek2005.11.21 10:15:31
Związek z inną osobą podczas separacji - czy to zdrada małżeńska
nie to nie jes zdrada poniewasz zostal zerwany zwjonzek psychiczny i fizczny chyba ze nadal cosi do niej czujesz ... Zobacz wątek2005.11.19 22:21:46
Zmiana wysokości alimentów po nowych przepisach - fundusz vs zasiłek
jak to może być!!!!!!!!!!!!!!!! sama wychowuję dziecko otrzymuję 170zł alimentów.Ojciec dziecka nie interesuje się wcale!Sam zmienia samochody ma mieszkanie,jezdzina wczasy..ja pracuję wysyłam ... Zobacz wątek2005.11.19 10:42:54
Jak uzyskać częstsze widzenia z dzieckiem po rozwodzie?
proszę , oto mail skarbeczek201@wp.pl ... Zobacz wątek2005.11.16 14:29:45
Co zrobić gdy mąż nie zgadza się na rozwód pomimo separacji?
kilka dni temu miałam 1 rozprawę pojednawczą, na której oznajmiłam wszem i wobec że nie kocham meża jest mi obojętny i nie chce sie z nim jednać.... dodam, że żyjemy od 2.5 roku w separacji ... Zobacz wątek2005.11.16 11:25:7
Zaliczka alimentacyjna gdy nie pobieram zasiłku rodzinnego
sieka w bani???????? ... Zobacz wątek2005.11.15 20:6:14
Czy można żądać alimentów od żony która nie pracuje i trwoni pieniądze?
Witaj Prosze o kontakt w tej sprawie : Pozdrawiam Kaja ... Zobacz wątek2005.11.15 13:25:27
Alimenty po rozwodzie z winy matki - kto wygra proces?
Jeżeli w wyroku rozwodowym jest orzeczona wina Twojej matki.To nie ma ona jakichkolwiek podstaw prawnych do żądania na siebie alimentów.Osoba niewinna nie jest zobowiązana do utrzymania osoby winnej ... Zobacz wątek2005.11.7 11:18:32
Jak odzyskać nadpłacone alimenty wyłudzone kłamstwami żony?
Jeżeli Sąd ustalił zabezpieczenie na czas trwania sprawy alimentacyjnej , to wiedź ,że te pieniądze są nie do odzyskania .Chyba,że zastosowałeś się do wyroku I instancji i płaciłeś po 1500 ... Zobacz wątek2005.11.7 11:5:5
Czy po 4 latach można żądać podziału majątku po rozwodzie?
Czy nikt nie umie mi pomóc? :( ... Zobacz wątek2005.11.4 18:33:1
Procedura ubezwłasnowolnienia i przymusowego leczenia
Jestem również zainteresowana odpowiedzią dotyczącą tego problemu ... Zobacz wątek2005.11.4 13:52:1
Prawa do mieszkania po rozwodzie gdy ex-mąż jest właścicielem
to mieszkanie było mieszkaniem służbowym, przydzielonym z wojska jeszcze jak byliśmy małżeństwem. ale teraz (tj. w maju br.) były wykupił je i stał sie włascicielem mieszkania. tylko nie wiem ... Zobacz wątek2005.11.2 23:29:15
Koszty sądowe w sprawie rozwodowej - kto płaci?
Serdeczne dzięki za dobre słowo! Całe szczęście mieszkanie jest moje, nabyte w drodze spadku jeszcze przed zawarciem związku małżeńskiego. Co do reszty "dorobku", postaram się skorzystać ... Zobacz wątek2005.11.1 21:30:10
Jak napisać pozew o rozwód bez orzekania o winie?
Wzory pism znajdziesz w internecie. Wysłać go musisz do sądu okręgowego pod który podlegasz. Koszty moga sięgnąć podobno do 70% zarobków ale chyba nie biorą aż tyle. Jeśli masz zła sytuację ... Zobacz wątek2005.11.1 11:1:29
Jak dochodzić praw do widzenia z 3-miesięcznym synem?
Zaglądnij do odpowiedzi na list od Pawła z dnia 30.09.05 ... Zobacz wątek2005.10.30 20:43:17
Ustalenie ojcostwa bez nadania nazwiska ojca dziecku
Nie pisz,że sobie nie życzysz !! Zwróć się z PROŚBĄ ,że chciałabyś by dziecko nosiło Twoje nazwisko ,że tak będzie lepiej dla DZIECKA,w przyszłości nie będzie musiało odpowiadać na zbędne ... Zobacz wątek2005.10.30 14:31:43
Podwyższenie alimentów gdy syn idzie do szkoły