Prawo rodzinne forum prawne - Strona 111

(5976 tematów na forum)

Jak naliczać odsetki za spóźnione płatności alimentów?

Jeśli ktoś zawsze spóxna się z płaceniem almentów - ale raz spóźna się miesiąc, raz 10 dni i tak od wielu lat - to jak nalczyć odsetki za te spóźnenia? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.10.20 10:29:57

Intercyza a alimenty w małżeństwie - co z utrzymaniem?

Jak sobie poscielesz tak się wyspisz ...:( sprzedałam swoje mieszkanie za które kupilismy działkę a moi rodzice pozyczyli nam pieniądze na spłate mojego meza mieszkania .Od poczatku małżeństwa ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2005.10.19 11:20:37

Do jakiego wieku trwa obowiązek alimentacyjny na dziecko?

obowiązek alimentacyjny trwa do momentu usamodzielnienia sie dziecka.Niech kończy te studia i pójdzie do pracy o ile będzie miał szczęście i ja znajdzie.Ale ty kiedys gdy znajdziesz się w niedostatku ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2005.10.18 16:41:44

Czy mogę przerwać płacenie alimentów nie mając zaświadczenia?

corka meza ma 21 lat .Agnieszke wychowują dziadkowie matka jej ma odebrane prawa rod opiekunami są prawnymi agnieszki mamy rodzice .Alimenty tylko placi mąż27 Diękuje ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2005.10.17 13:18:16

Ustalenie częstotliwości kontaktów ojca z 3-letnią córką

mam synka m 5 lat jak długo moze przebywac zemnom na widzeniu ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2005.10.16 13:7:50

Podział wspólnych długów w sprawie o podział majątku

Proszę o pomoc. Jestem po rozwodzie, obecnie mąż założył sprawę o podział dorobku majątkowego.Oprócz dorobku pozostały jednak wspólne długi.Czy mogę wystąpić z wnioskiem o to aby mąż ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.10.16 11:47:36

Czy sąd może nie orzec rozwodu bez zgody drugiej strony?

Proszę zajrzeć do kodeksu rodzinnego i opiekuńczego. Nie jestem wybitnym znawcą problemu, ale zgodnie z art. 56 par. 3 k.r.o. : "Rozwód nie jest również dopuszczalny, jeżeli żąda go małżonek ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.10.15 19:11:38

2005.10.14 10:9:28

Czy darowizna na mieszkanie została włączona do wspólnoty majątkowej?

Jestem w ciekawej sytuacji prawnej . Otoz malzonek otrzymal od rodzicow darowizny pieniezne na wklad budowlany(potwierdzone notarialnie) przez co wszedl w posiadanie spoldzielczego wlasnosciowego prawa ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2005.10.12 23:54:21

Podział majątku po rozwodzie - czy dzieci są brane pod uwagę?

To prawda, że długi wchodzą takze do podziału. jeżeli twoja mama uczestniczyła w zamiianie - jej część jest poza podziałem. Nadto lokatorskim 0obowiązkiem jest również wpłacanie czynszu. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2005.10.11 12:25:24

Jak szybko wstrzymać egzekucję alimentów przy przedpłacie z pokwitowaniami?

Na początku lipca br. nie wiedziałem czy n ie będą musiał wyjechać z kraju na kilka miesięcy. Byłem uczciwy wobec mojej córki (choć wcześniej zmieniła nazwisko) i pożyczyłem pieniądze od ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.10.9 15:2:8

Jak radzić sobie z byłą żoną która ciągle sądzi się o alimenty?

Witam. Mam pytanie w sprawie mojego chłopaka. Ma syna (8lat) jego była żona ciągle lata po sądach o podwyższenie alimentów lub o podział majątku (rozwód mają od lutego ub. roku), a ona dopiero ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.10.7 19:8:15

Czy można wymagać od żony połowy kosztów eksploatacji mieszkania?

Moim zdaniem są dwie alternatywy: 1. Pozew do sąd o nakazanie żonie ponoszenia w połowie kosztów związanych ze wspólnym mieszkaniem, bo taki obowiązek na niej ciąży. 2. Poinformowanie żony o ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.10.7 16:2:46

Czy małoletnia córka może być świadkiem w rozwodzie?

Witaj 1.Maloletni do lat 17 nie mogą byc swiadkami na rozprawie rozowdowej.Wiec dziecko ktore ma lat 16 nie moze byc powolane na swiadka. 2.Zacytowałaś wyrok Sadu- z ktorego jasno wynika ze mimo nie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.10.6 13:56:6

Jak walczyć o swoje dziecko gdy dziewczyna nie chce kontaktu?

ma 22 lata mieszkalem u dziewczyny, pracowalem. gdy zaszla w ciaze jej rodzice wpadli w szal i mnie wyrzucili z domu. nie mam z nia prawie kontaktu, nie chce sie odzywac. jej rodzina ma kiepska sytuacje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.10.5 0:0:0

Czy 16-letnie dziecko może być świadkiem w sprawie rozwodowej?

CZY DZIECKO LAT 16 (OSIĄGNEŁO W MARCU 2005) MOZE BYC POWOŁANE NA ŚWIADKA W SPRAWIE O ROZWÓD?? MOJEGO PRZYJACIELA JESZCZE ZONA WŁASNIE GO POSTRASZYŁA TYM, ZE DZIECKO WEXMIE NA ROZPRAWĘ!!! 28 PAŹDZIERNIKA ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2005.10.4 12:8:21

Czy strona winna może złożyć wniosek o rozwód z orzeczeniem winy?

czy strona winna może złożyć wniosek o rozwód z orzeczeniem winy? stroną winną w tym wypadku jest ta, co doszła do wniosku, że trzeba się rozstać. I pomimo trwania małżenstwa wg. prawa (pozew ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2005.10.3 16:10:56

Czy przysługują alimenty za naukę w szkole prywatnej bez uprawnień?

Rozpoczelam nauke w trybie dziennym w szkole ktora nie ma uprawnien szkoly publicznej "Towarzystwo Edukacji Bankowej", jednak zajecia sa w trybie dziennym , place niemale pienieniadze za ta szkole, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.10.3 11:20:51

2005.9.29 20:3:12

Czy brak pracy może wpłynąć na przyznanie opieki nad dziećmi przy rozwodzie?

Czy brak pracy moze miec jakies znaczenie przy rozwodzie ,i czy z tego powodu sad moze moze powierzyc opieke nad dziecmi mezowi . ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2005.9.26 11:12:2

Czy żona obcokrajowiec może żądać alimentów od męża za granicą?

Witam, Mam taką sprawę: jestem żonaty od kilku lat, moja żona jest obcokrajowcem. Nie mamy wspólnych dzieci, ale małżonka moja ma dwójkę dzieci z pierwszego małżeństwa, też nie mają polskiego ... Zobacz wątek

14 odpowiedzi

2005.9.25 21:12:13

Jak rozwieść się z mężem nie wracając do Polski?

Chce sie rozwiesc z moim mezem, ale nawet nie wiem jak sie do tego zabrac, nie ma mnie w Polsce juz rok i cztery miesiace, i nic mnie z mezem nie laczy, nie mamy dzieci, majatku tez nie. Problem jest w ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.9.24 9:23:24

Mąż złożył pozew rozwodowy bez mojej wiedzy - konsekwencje niestawienia

W lipcu tego roku moj maz zlozyl pozew rozowodwy,bez mojej wiedzy i bez orzekania o winie.Teraz we wrzesniu przyszlo wezwanie do sadu na 7 pazdziernika,ale moja mama nie odebrala listu bo ja obecnie mieszkam ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2005.9.23 16:29:24

Ograniczenie kontaktów ojca z małym dzieckiem po rozwodzie

Witaj Kasiu ja jestem też w tej sytuacj tylko jestem facetem i mam gorszy orzech do zgryzienia bo sądy przyznają opiekę większości matce. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.9.16 16:45:31

Alimenty jako dochód - definicja i wpływ na spłatę kredytu

alimenty nie są dochodem. Są to środki finansowe które mogą być wyłącznie przeznaczone na dziecko(dzieci) ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2005.9.13 20:44:41

Jakie wymogi dla kuratora społecznego bez doświadczenia?

jeśli studiujesz reso - to masz już jakieś doświadzczenie, masz praktyki oprócz tego różne warsztaty - pod warunkiem że kończysz dobrą szkołe. aby dostać się na społęcznego musisz mieć ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.9.13 20:41:3

Jak odzyskać oryginał wyroku o alimentach po 5 latach nieplacenia?

w 2000 r miałam przysądzone alimenty na dzieci, mąż zobowiązał się do płacenia chociaż nie pracuje i przez 5 lat nie płacił, nie mam orginału wyroku bo mąż porwał, chciałam złożyć odpis ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.9.13 17:52:35

Dlaczego zabrano zasiłek za brak pozwu o alimenty przy dobrowolnych płatnościach?

zabrano mi zasilek wychowawczy i rodzinny, jestem samotna matka wychowywujaca 1,5 letnie dziecko, w urzedzie powiedziano mi ze musze podac ojca dziecka o alimenty aby wszystko uzyskac spowrotem. dlaczego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.9.12 23:45:41

2005.9.11 11:46:54

Kto płaci alimenty na dziecko w ośrodku leczniczo-opiekuńczym?

Kto bedzie placil alimenty na 17 letnie dziecko ktore nie chodzi do szkoly a zostalo umieszczone w osrodku leczniczo - opiekunczym. Tylko ja czy tez matka? Jestesmy po rozwodzie. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.9.10 17:19:20

Właściwość sądu w sprawie alimentów a miejsce zameldowania i pobytu

Składasz tam pozew gdzie mieszka osoba na ktora placisz alimenty.Mozesz wysłac poczta za potwierdzeniem odbioru lub listem poleconym.Popros Sad zeby Cie przesluchał w sprawie w twoim miejcu zamieszkania ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.9.7 19:37:10

2005.9.6 11:45:37

Wykluczenie praw małżeńskich jako podstawa unieważnienia

Wykluczenie praw i obowiązków małżeńskich może być podatwą do stwierdzenia nieważności małżeństwa. kanonista.kanonista(małpka)vp.pl ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2005.8.31 13:42:24

Rozdzielność majątkowa rodzice-dziecko na studia

no bo ja nic od nich nie chcę!!! potrzebuję założyć własne gospodarstwo domowe aby nie matka nie musiała wykazywać moich dochodów ani ja jej! Ba my nie mamy ze sobą prawie wcale kontaktu! Nie ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2005.8.31 11:9:50

Chcę się rozwieść po 4 latach małżeństwa - jak to zrobić sprawnie?

Wiem, że za chwile dopadną mnie komentarze od wszystkich nieszczęśliwych, porzuconych przez mężów kobiet ale mam nadzieję, że przynajmniej będą szczere. Zbyt szybko podjąłem decyzję o slubie ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2005.8.30 17:30:54

Rozwód czy separacja - żona u brata a ja z córką

Mam nietypowy problem, z małżonką przeprowadziliśmy się do innej miejscowości z przyczyn mieszkaniowych, ale niestety nie znalazłem tam pracy, tamto mieszkanie przepadło żona przeprowadziła się ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2005.8.28 9:31:31

Jak rozdzielić długi małżeńskie żeby żona była bezpieczna?

Dzień dobry, Załóżmy sytuacje taka: mąż i żona dawno dawno temu wzięli dużo kredytów, większość zaprzepaszczona przez męża, a kredyty tym samym idą na niego. Jednakże przy rozwodzie, lub ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.8.26 22:39:39

Odpowiedź prawna o odpowiedzialności małżonka za długi

zdaje się że autor odpowiedzi tak na prawdę nie odpowiedział na zadane pytanie. Małżonek za zaciągnięcie zobowiązań bez zgody współmałżonka odpowiada jedynie ze swojego odrębnego majątku. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.8.25 12:9:1

Mąż nie płaci rachunków - jak go zmusić do partycypacji?

Witam! Mam pytanie, a w sumie kilka pytań. 1. Cóż zrobić w sytuacji, kiedy jeden z małżonków świadomie unika opłat związanych z mieszkaniem. Dokładniej mówiąc - co zrobić z delikwentem, który ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2005.8.25 1:3:38

Jakie konsekwencje fałszywego uznania ojcostwa w Polsce przez obcokrajowca?

Po krótce naświetle sprawę może ktoś mi coś podpowie.Siostra moja poznała faceta z którym mieszkała przez dwa lata w Niemczech. Jest on polskiego pochodzenia.Doskonale mówi po polsku gdyż jego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.8.23 20:53:37

Unieważnienie małżeństwa - czy automatycznie dotyczy obu stron?

Jeżeli dostałes wezwanie na pojednawczą, to tam wyraźnie pisze od skutkach niestawienia się. Tylko choroba może usprawiedliwić nieobecność. Jeżeli chcesz by rozwód odbył sie zaocznie, to co ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.8.23 9:36:2

Jak ubezwłasnowolnić 84-letnią osobę chorą na schizofrenię?

Sprawa wygląda tak: mieszkamy ze starszą osbą która ma 84 lata cierpi na schizofremie, nie ma się nią kto opiekować ja z żoną pracujemy i mamy kilkuletnie dziecko. Dzieci tej osoby wogóle się ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.8.23 0:0:0

Jak długo może trwać rozwód gdy mam dziecko z inną?

Jak długo może potrwać rozwód. Moja sytuacja jest taka: Mam slub cywilny, dzieci, w czasie kiedy chciałem wziąć rozwód poznałem obecna partnerke która a ze mną dziecko, które ma na ten czas ... Zobacz wątek

14 odpowiedzi

2005.8.19 20:0:7

Czy po ślubie samochód i mieszkanie pozostają moją własnością?

Jeśli mieszkanie zostało zakupione przed dniem zawarcia związku małżeńskiego, to będzie ono wyłącznie Twoją własnością. Natomiast kwota kredytu splacona w trakcie trwania małżeństwa (jeśli ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2005.8.18 23:5:8

Kto jest właścicielem samochodu firmowego po rozwodzie?

Kto jest właścicielem samochodu zakupionego 5 ;at temu w trakcie trwania małżeństwa? Samochód kupił mąż na fakturę Vat na swoją firmę. Samochód był amortyzowany. Jest to samochód ciężarowy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.8.17 15:24:27

Rozwód z obywatelem Francji - czy można w Polsce?

Zgodnie z art. 18 ustawy prawo międzynarodowe prywatne "dla rozwodu lub separacji właściwe jest wspólne prawo ojczyste małżonków z chwili wystąpienia z żądaniem rozwodu lub separacji. W ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.8.14 21:35:56

Wniosek o eksmisję i zgłoszenie świadka w sprawie opieki nad dzieckiem

Miałam 3.08 pierwszą sprawę, na niej sędzina powiedziała, że mam 14 dni na zgłoszenie świadka w sprawie opieki nad małoletnim. Jak się liczy te 14 dni. Czy kalendarzowo, czy rooboczych? Czy powinnam ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2005.8.10 10:3:47

Oskarżenie o molestowanie dziecka przez byłą żonę - jak się bronić

możesz równie dobrze oskarżyć żonę o lesbijstwo ponieważ dowiedziałeś się od córki że mama jak daje jej buzi to całuje ją w usta itd. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.8.9 21:55:51

Po jakim czasie niepłacenia alimentów można złożyć wniosek do prokuratury?

Prokurator przyjmie wniosek po 3 miesiącach. W innych przypadkach odrzuci. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2005.8.9 16:39:43

2005.8.8 11:30:5

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika