Prawo rodzinne forum prawne - Strona 109

(5976 tematów na forum)

Rozwód po oszukaniu małżeńskim - podział majątku

Witam.Twoja sytuacja bardzo przypomina moją. Moi rodzice wybudowali dom.Mąż zainwestowal tylko nieco w wyposazenie wnętrza. Dom jak na tamte czasy ( 10 lat temu) budzil podziw. Glownym inwestorem bylam ... Zobacz wątek

12 odpowiedzi

2006.5.22 22:30:4

Separacja dla ochrony przed długami porzucającego męża

Witam!! jestem młodą mężatką i mama, porzuconą przez męża dla kolegów. Nie chce się rozwodzić bo łudzę się nadzieją że zmądrzeje przez rozląke i wróci bardziej odpowiedzialny. Ale jeśli ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.5.16 13:35:13

Czy wierzyć mężowi obiecującemu alimenty bez sprawy sądowej

Chciałam zapytać czy wierzyć mojemu mężowi,który mówi mi że będzie mi płacił na dzieci bez sprawy o alimenty??Moja sytuacja jest taka,że postanowiłam wnieść pozew o rozwód(mój mąż stracił ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.5.16 10:17:9

Rozwód z żoną unikającą rozpraw przez zaświadczenia lekarskie

Witam! Mam pytanie - czy można dostać rozwód z kobietą, która od prawie roku unika rozpraw, a teraz na kilka dni przed kolejną rozprawą załatwiła sobie wariackie papiery, w celu niedopuszczenia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.4.26 0:51:14

Opłaty za złożenie wniosku o alimenty dla córki

Witam.Chcę starac się o alimenty dla córki i mam pytanie czy są jakieś opłaty za złożenie wniosku o alimenty?Ewentualnie gdzie znajdeę info na ten temat. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.4.25 22:53:25

Egzekucja alimentów od nieściągalnego ojca dziecka

Ojciec mojego dziecka od 4 lat nie płaci mi alimentów co mam zrobić żeby je wyegzekwować ? Aimentacja z dalszej kolejności czyli dziadków nie przyniosła rezultatu ze względu na mały ich dochód.Komornik ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.4.25 14:35:15

Żona domaga się alimentów mieszkając razem - wspólne opłaty mieszkania

ja mam za to inne zdanie . Mój mąż wszystkim rozpowiada jaki on jest nieszczęsliwy bo za wszystko płać. Tylko prawda jest inna za mieszkanie płacimy na pół z za światło płacę ja całość ... Zobacz wątek

10 odpowiedzi

2006.4.22 17:15:30

Dobrowolny podział majątku po rozwodzie - jak sporządzić umowę

jestem po rozwodzie i chcemy podzielic majatek dobrowolnie , jak mam sporzadzić umowę? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.4.20 17:10:5

Podwyższenie alimentów dla studentki - argumenty ojca

Jestem studentką i mieszkam z matką. Mój ojciec płaci mi alimenty jednakże zostały zasądzone kilka lat temu jak byłam jeszcze w liceum i już nie wystarczają mi, więc chcę wytoczyć powództwo ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.4.13 14:26:5

Mąż przetrzymuje dokumenty i szantażuje po wyprowadzce

To widzę, że pani ma ten sam problem, co ja... Radzę nie poddawać się i zbierać dowody. Przydadzą się w sądzie... Niestety nie mogę opowiedzieć o skutkach i osiągnięciach, bo dopiero zaczynam ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.4.10 16:44:51

2006.3.28 19:12:57

Procedura separacji versus rozwód po pół roku małżeństwa

Witam jestem pol roku po slubie,ostatnio bardzo zle sie dzieje...maz sie wyprowadzil..nie bede sie rozpisywac.. chcialam sie dowiedziec jak i gdzie zalatwia sie separacje czy moze szybciej mozna zlatwic ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.3.25 13:55:46

Egzekucja alimentów od męża w USA - postępowanie sądowe

Jestem 2 lata po rozwodzie,byly maz jest w USA,placi jak mu sie podoba,raz lub dwa razy w roku i to nie tyle ile jast w wyroku.Wnioslam sprawe do sadu,ktory ma adres zamieszkania,miejsce pracy i wszelkie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.3.21 14:39:55

Odwołanie od obniżenia alimentów - od kiedy obowiązuje wyrok?

Bożeno!!! Piszesz głupoty. W sprawach o alimenty znaczenie ma kiedy została załozona sprawa, a nie kiedy ogłoszono wyrok. Istnieje jednak możliwość że Sąd mając na uwadze tzw. dobro dziecka ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.3.1 13:38:1

Pozew o alimenty na dzieci ojca z drugą kobietą

Jeżeli Twój ojciec odszedł by od obecnej kobiety i nie płacił alimentów na tą dwójkę dzieci ( Twoje przyrodnie rodzeństwo ), to ich matka , a nie Twój ojciec może pozwać Ciebie o płacenie ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2006.3.1 13:7:25

Egzekucja alimentów z renty - maksymalne kwoty potrąceń

mam przyznane alimenty w kwocie 280 zl matki dziecka nie ma pracuje w Anglii(wyrokiem sadu jest zobowiazana takze do utrzymania dziecka a nie przysyla pieniedzy).Jej matka czyli babcia dziecka zalozyla ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.2.26 19:30:40

Konkubinat 15 lat - zabezpieczenie przed dziećmi partnera

proszę pamiętać że wydziedziczenie jest możliwe tylko w 3 przypadkach -kiedy spadkobierca rażąco zaniebuje swoje obowiązki wobec spadkodawcy, dopuścił się przestępstwa wobec spadkodawcy lub ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2006.2.24 19:57:8

Czy można uzyskać orzeczenie zerowych alimentów dla studenta?

kawał cwaniaka z ciebie! weź się za robotę skoro twoich rodziców nie stać na twoje studia zarób sobie na zaoczne a nie kombinujesz jak koń pod górę, wieczny studencie!!!! ALE MNIE ZDENERWOWAŁEŚ! ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2006.2.24 18:58:44

spotkania ojca z dzieckiem pod nadzorem kuratora

Niestety ja osobiście nie miałam takiego problemu. Ale masz przewagę bo ty chcesz aby dziecko widywało ojca, a w tym momencie działasz dla jego dobra. Możesz wystąpić do Sądu o spotkania dziecka ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.2.23 16:56:38

Pozew rozwodowy w ciąży z innym partnerem - pominięcie sprawy pojednawczej

Pani Marzeno prosze podać mi o jakich przepisach Pani mówi? Jest to dla mnie ogromnie wazne i pilne. Ewa ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2006.2.20 14:29:28

Pozbawienie praw rodzicielskich ojca - podstawy prawne i procedura

Podstawą pozbawienia rodzica praw do dziecka jest jego całkowity brak zainteresowania nim i rażące zaniedbywanie, które dotyczy min. NIE łożeniem na dziecko , wypieranie się go i brak całkowitego ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.2.15 13:27:3

Alimenty z zasadniczej służby wojskowej - obowiązek ojca

Witam! Mam pytanie. Czy pieniadze otrzymywane przez ojca dziecka niebedacego w stanie malzenskim od wojska podczas zasadniczej sluzby wojskowej naleza sie prawnie w calosci tylko matce dziecka? Czy ojciec ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.2.12 18:41:40

Alimenty z zasadniczej służby wojskowej - prawa matki dziecka

Witam! Mam pytanie. Czy pieniadze otrzymywane przez ojca dziecka niebedacego w stanie malzenskim od wojska podczas zasadniczej sluzby wojskowej naleza sie prawnie w calosci tylko matce dziecka? Czy ojciec ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.2.12 14:54:38

Rozwód z przyznaniem winy a prowadzenie dochodzenia

mam ten sam problem. Dogadałem się z zoną na temat wszystkiego: alimantów, majątku, opieki nad dzieckiem. Ona jednak chce bym złożył pozew z przyznaniem się do winy. Mogę to zrobić, ale po pierwsze ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.2.10 12:57:2

Alimenty od ojca paraliżowanego po wypadku

Mam 32 lata .Jestem niepracującą mężatką z jednym dzieckiem. Mój ojciec zostawił moją mamę gdy była w 9 tym miesiącu ciąży z moim młodszym o 5 lat bratem . Od tamtej pory nie interesował ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.2.9 23:53:1

Pozew o rozwód z eksmisją męża z mieszkania komunalnego

Chcę wnieść pozew o rozwód.Chciałabym eksmitować męża z mieszkania komunalnego ponieważ boję się z nim mieszkać.Kiedyś kilka razy mnie pobił, pobił też dwóch sąsiadów.Miałam 2 obdukcje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.2.8 21:44:29

Dobrowolne ustalenie alimentów bez postępowania sądowego

Dziękuję za podpowiedź,tylko nie rozumiem dlaczego mój zakład nie uznaje aktu notarialnego z dobrowolnym poddaniem się egzekucji?Czy ma do tego prawo?Powiedziano mi w zakładzie,ze tylko pismo z ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.2.7 7:49:40

Rozwód gdy partner nie kocha już współmałżonka

Co ...?rozwiedz sie z nim, ale udowodnij mu wine, powodzenia ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.2.2 21:18:55

Czy akcje pracownicze wchodzą do podziału majątku po rozwodzie?

Mineło już trochę czasu od chwili gdy zadałeś pytanie. W związku z tym czy mógłbyś mi udzielić odpowiedzi jak to jest z tymi akcjami, tz. czy wchodzą do podziału majątku czy też nie. Mój ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.2.2 19:10:6

ZUS żąda 3400 zł zwrotu alimentów - odwołanie od wyroku vs decyzji

weżsie kurwa szmato do roboty a nie podwiesiłaś sie pod faceta jak pod dojną krowe ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.2.1 13:53:9

Co zrobić gdy druga strona unika rozpraw rozwodowych?

Okazuje się, że miałem rację. Wiem już na 100%, że moja żona po raz drugi nie stawi się na rozprawę rozwodową. Mam za sobą tylko rozprawę pojednawczą, na której żona zgodziła się na rozwód, ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2006.1.30 18:48:20

Czy można przestać płacić alimenty po osiągnięciu porozumienia?

W zeszłem tygodniu otrzymałem prawomocne orzeczenie Sądu wskazujące zawieszenie postępowania egzekucyjnego poszedłem z tym do komornika a on powiedzł że dalej będzie mi potrącał zaległe alimenty ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2006.1.29 12:22:27

Jak przyspieszyć sprawę rozwodową gdy druga strona unika rozpraw?

Rozumiem. Doskonale rozumiem. Też uważam, że moja partnerka dostała rozwód stosunkowo łatwo, bo jest kobietą. Dobrze, że przynajmniej ona ;) Ja też się rozwodzę... I już tak łatwo nie będzie. ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2006.1.27 15:31:13

Czy można złożyć pozew o rozwód bez osobistego stawiennictwa?

Do pozwu trzeba składać tylko oryginały aktu urodzenia dzieci i aktu małżeństwa oraz zaświadczenia o dochodach bo to też potrzebne jeśli chodzi o rozprawę zaoczną to w dużej mierze zależy ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.1.27 9:13:0

Jak przekierować alimenty na konto pełnoletniego dziecka?

Kodeks Rodzinno opiekuńczy nigdzie nie reguluje wysokośc alimentów w stosunku do dochodów. Jesto zawsze uzależnione w dużej mierze od potrzeb dziecka. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.1.27 8:57:35

Czy ukrywanie choroby przed ślubem to podstawa do rozwodu?

dzięki za radę ale o dogadaniu się nie ma mowy, żona doszła do wniosku,że skoro się nie dogadujemy ( a ona nigdy nie garnęła się do pracy) to spróbuje udowodnić moją winę ( nigdy jej nie ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.1.25 16:40:32

Co zrobić gdy komornik nie może wyegzekwować alimentów?

Cześć! do rozwodu potrzebne są: odpis aktu małżeństwa, akty urodzeń dzieci, no i pozew oraz opłata wpisowa..... mogę pomóc w pozwie i komornikiem na którego już dawno powinna być złożona ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.1.25 4:24:26

Jak odzyskać zaległe alimenty od niesolidnego ojca?

Myślę, że na Twoje pytania związane z kredytem najlepie odpowie prawnik. Przejdź się do Opieki Społecznej, za porady w tej placówce nic nie zapłacisz. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.1.23 10:5:25

Jak ubezwłasnowolnić alkoholika i skierować na odwyk?

witam! mój ojciec jest alkoholikiem i od jakiegoś tygodnia jest z nim fatalnie. jest w ciągu alkoholowym i nie chce się zgłosić na leczenie odwykowe. nie pisał bym tego gdyby sprawa nie była poważna ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2006.1.23 10:5:11

Podział mieszkania nabytego za własne środki przed ślubem

Bardzo dziękuję za odpowiedż, ale nie chodzoło mi o wspólnotę ustawową całego majątku, a tylko jednej jego części w tym przypadku mieszkania. Czy notariusz może sprządzić taki dokument w ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.1.20 21:3:42

Rozwód z alkoholikiem - eksmisja i odpowiedzialność za długi

dzisiaj byłam w spółdzielni i zaproponowano ugodę( narazie forma ustna do rozpatrzenia przez zarząd) jeśli wymelduję się z córka to odstapią od roszczen wobec mnie. Nie wiem czy tu nie ma haczyka ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.1.17 21:39:45

Alimenty dla pełnoletniego dziecka po rozwodzie rodziców

Spokojnie, nie szalej - to ich rozwód, a nie Twój! Może przemyśl, czy "ucieczka" do wynajętego mieszkania jest najlepszym rozwiązaniem? Może któreś z nich Cię potrzebuje bardziej niz ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.1.17 11:33:19

Czy intercyza chroni przed roszczeniami alkoholika męża?

Nie wiem czy uda Ci się nakłonić męża do rozwiązania intercyzy. Nie chcę Cię dobijać, ale mam wrażenie, że z góry to zaplanował aby dom był tylko jego własnością. Co do innych dóbr, które ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.1.14 21:13:20

Jak udowodnić że mieszkanie nabyte za własne środki to majątek odrębny?

W trakcie trwania związku małżeńskiego kupiłem mieszkanie za środki pochodzące z mojego osobistego majątku. Posiadam dowód na posiadanie wystarczającej ilości środków w postaci lokaty bankowej ... Zobacz wątek

14 odpowiedzi

2006.1.13 19:49:51

Jak odzyskać dziecko od babci będącej rodziną zastępczą?

ciezka sprawa prosze o kontakt bo zeby Ci pomoc musze wiedziec jeszcze kilka kwestii a mysle ze nie mozna o nich pisac na forum pozdrawiam ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.1.13 13:44:38

Jak złożyć skargę na prześladującego męża po separacji?

Zlozylam niedawno pozew o rozwod. Od jakiegos czasu nie mieszkam juz z mezem,a on wciaz mnie przesladuje tlumaczac ze jako moj mąż ma prawo np. wiedziec gdzie przebywa żona. Wydzwania wciąż do moich ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2006.1.13 2:16:57

Matka wyjechała za granicę a ojciec pozwał o prawa rodzicielskie

Ty zajmujesz się dzieckiem codziennie, a ojciec ? Spędził chociaż jedną noc z dzieckiem nosząc je na rękach podczas wysokiej gorączki ? Nie łożył regularnie, tzn.że ma w (....) czy w danym ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.1.12 21:54:48

Jak zmusić żonę do stawiennictwa na rozprawie rozwodowej?

Ja mam ten sam problem z męzem. Zlozylam pozew wczoraj, nie mieszkalismy ze soba nigdy, nie mamy dzieci, to malzenstwo bylo fikcja. Ale on sie nagle obudzil. I nie chce rozwodu. Jestem z kims innym i ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.1.12 12:35:17

Co oznacza odebranie dziecka przez kuratora?

CZY OZNACZA TO ŻE O ODEBRANIE MI PRAW RODZICIELSKICH I KTO BEDZIE SIĘ NIM OPIEKOWAŁ CZY OZNACZA TO ŻE JAKIEŚ POUCZENIA NA TEN TEMAT O DZIECKU? ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2006.1.10 15:4:20

Prawa do mieszkania przepisanego przed ślubem - intercyza i dzieci

Ile kosztuje taka intercyza? Jest obowiązek spisania jej w formie aktu notarialnego, więc pewnie koszty lekko ponad tysiąc złotych. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2006.1.9 11:8:59

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika