Prawo rodzinne forum prawne - Strona 107

(5999 tematów na forum)

Udowodnienie ojcostwa obcokrajowcowi i staranie się o alimenty

witaj, mam ten sam problem. wkrotce zostane mama dziecka ktorego ojcem jest obcokrajowiec,po pierwsze nie wiem jakie nazwisko dac dziecku czy swoje czy ojca, poza tym boje sie pozniej tych formalnosci,nie ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2007.1.5 20:42:26

Odzyskanie alimentów od więźnia - przepisanie majątku na obce osoby

dzieki baon - w razie czego odezwe sie glupota i trescia wypowiedzi tych miernot - jak sie sami okreslili - dawcow spermy- nie przejmuje sie - wspolczuje tylko ich kobietom. ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2007.1.4 19:30:41

Zaliczka alimentacyjna a pobyt dziecka u ojca - rozliczenie środków

od kilku lat otrzymuję alimenty na troje dzieci z funduszu alimentacyjnego(zaliczka alimentacyjna)13,14,15 lat.Ojciec dzieci nie jest pozbawiony praw.Nie reguluje zasądzonych alimentów u komornika.Od ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2007.1.3 21:0:40

Rozwód a mieszkanie kupione za pieniądze z darowizny

DZIEN DOBRY CHCIALAMBY UZYSKAC PORADY W SWOJEJ SPRAWIE MIANOWICIE 6 LAT TEMU WYSZLAM ZA MAZ PO ROKU MALZENSTWA KUPILISMY MIESZKANIE 2POKOJE Z KUCHNIA DUZA CZESC PIENIEDZY BYLA ZE SPRZEDAZY DAROWIZNY (DZIALKI) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.1.3 14:7:22

Egzekucja zaległych alimentów po latach - czy jest szansa?

ALIMENTY SA NA DZIECI,JEDNAKZE SKORO MAZ PODJOŁ WALKE Z TOBA O TZW NIEDOPOWIEDZIANE SŁOWA.NIEPISZESZ CZY ZNECZNIE BYŁO CZESNIEJ CZY PO UGODZIE I DALEJ NIEPŁACENIU ALIMENTOW NA DZIECI,KAZDY KONFLIKT ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2006.12.28 9:28:50

Zrzeczenie się opieki prawnej nad małoletnim - warunki i procedura

Trochę za mało informacji jest podanych. |Jesteś po rozwodzie? Czy czy byłaś/byłeś jedynym opiekunem prawnym? Czy drugi rodzic pozbawiony jest praw rodzicielskich? Itp. Napisz więcej info. to postaram ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.12.22 22:42:58

Rozwód po latach małżeństwa - alimenty i finanse dla żony

Witam. Powinna Pani złożyć pozew o rozwód z winy męża i dochodzić swoich spraw w sądzie wraz z alimentami. Jeśli jest Pani zainteresowana wsparciem Prawnika w tym temacie proszę o kontakt. Piotr ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.12.18 17:45:10

Alimenty od rodziców dla adoptowanej córki - przemoc w rodzinie

Witam, Moja siostra 6 lat temu zachorowała na schizofrenię, była wówczas mężatką i miała dwoje dzieci w wieku 11 i 13 lat. Jej mąż zawsze nadużywał alkoholu i niestety do dziś nadużywa. Siostra ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.12.13 21:27:55

Ślub z obcokrajowcem - dokumenty dla narzeczonego z Ekwadoru

Moj chłopak jest z Ekwadoru i chcemy jak najszybciej wziąć ślub w USC.Narzeczony ma kartę pobytu czasowego.Chciałabym wiedzieć jakie dokumenty musimy złożyć w USC i czy jest to skomplikowane?Jak ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2006.12.8 23:23:31

Statystyki rozwodów z winy kobiet vs mężczyzn

Nie ma różnic między kobietami a mężczyznami, fakt zdrada dotyczy wszystkich. Ale każdy jest inny i inne są jego życiowe porazki. Ja trwam w małżeństwie od 13 lat.Jedyny sukces to ukochana 13-sto ... Zobacz wątek

12 odpowiedzi

2006.12.8 22:41:32

Finansowanie mieszkania z odszkodowania - wpis w akcie

Witam!Zakupiliśmy z żoną mieszkanie od spółdzielni mieszkaniowej w drodze przetargu.Ja posiadam 50% funduszy na jego zakup (otrzymałem odszkodowanie za utratę zdrowia po wypadku komunikacyjnym), ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.12.8 11:5:43

Finansowanie mieszkania z odszkodowania - wpis w akcie

Witam!Zakupiliśmy z żoną mieszkanie od spółdzielni mieszkaniowej w drodze przetargu.Ja posiadam 50% funduszy na jego zakup (otrzymałem odszkodowanie za utratę zdrowia po wypadku komunikacyjnym), ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.12.8 11:3:45

Podział wkładu mieszkaniowego po rozwodzie - prawa do spółdzielni

Jestem po rozwodzie :))) , na razie zajmujemy to samo mieszkanie spółdzielcze lokatorskie :(((, sąd przyznał w posiadanie mnie i dzieciom 2 pokoje , eksowi 1 pokój. W tej samej spółdzielni zamieniliśmy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.12.7 15:26:30

Opieka babci nad dzieckiem podczas wyjazdu matki za granicę

wyjeżdzam do pracy za granice, moja 5-cio letnia córka zostanie pod opieką mojej mamy,co mam zrobić by moja córka miała świadczenia lecznicze w Polsce, by moja mama miała prawa do opieki nad nią ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.12.2 22:31:5

Wysokie alimenty w Szwecji - różnice w kosztach życia

To ty strasznie cienki bolek jesteś, że pracując w Szwecji nie możesz wysupłać tych marnych 2000 SEK miesięcznie na SWOJE dziecko. Żenada! ... Zobacz wątek

10 odpowiedzi

2006.12.1 16:26:36

Ojciec w rozwodzie - szanse na wychowywanie syna

O miejscu zamieszkania dziecka decyzduje Sąd w opraciu o zebrany w sprawie materia l dowodowy. Ważnym dowodem w spraie, rozstrzygajacym o miejscu zamieszkania ma lego dziecka, oprócz dowodów z wszelkiej ... Zobacz wątek

11 odpowiedzi

2006.11.28 20:16:38

Alimenty od siostry narkomanem - czy można się ustrzec?

chyba najlepszy pomysł to pomoc dla twojego brata. Dlaczego on rzeruje na twojej matce i z jej pieniędzy funduje sobie prochy. Jest mu w tej sytuacji bardzo dobrze. powinneneś doprowadzić do tego zeby ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.11.24 19:26:27

2006.11.22 17:16:21

Zakaz kontaktu dzieci z dziadkami - uprawnienia ojca

jestem Ojcem trójki dzieci (5, 8, 12 lat). Wobec faktu, iz dzieci podczas dośc częstych wizyt u dziadków (teściów) sa negatywnie nastawiane do mojej osoby-czy moge zakazać im kon taktu z dziadkami? ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2006.11.20 10:23:37

Renta alimentacyjna po rozwodzie - jak długo mąż musi płacić

Jeżeli nie została orzeczona wina obowiązek alimentacyjny wygasa z chwilą upływu 5 lat od orzeczenia rozwodu, sąd w uzasadnionych przypadkach może ten okres przedłuzyć, jeżeli jest wylączna ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.11.19 20:19:20

Rozdzielność majątkowa przed kredytem a późniejsze cofnięcie

Pilnie potrzebna mi pomoc kogos, kto sie w tych sprawach orientuje. Za chwilę kupimy z męzem mieszkanie, a ja się boje, że możemy nie dostac kredytu przez dług, jaki miałam kiedys w rachunku bieżącym, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.11.17 12:0:11

Podział majątku wspólnego - jak liczyć amortyzację przedmiotów

znam troche temat gdyż też jestem w trakcie podziału, ale może niestety u mnie wycene robił rzeczoznawca wyznaczony przez sąd, ale powiem krótko są odpowiednie publikacje ktore okreslaja wiek i ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.11.16 18:53:23

Podział majątku wspólnego - jak liczyć amortyzację przedmiotów

Jestem w trakcie podziału majątku wspólnego. Moje wyliczenia i wyliczenia byłego męża znacznie się różnią, nie tylko dlatego, że nie ujął połowy rzeczy do podziału, ale także z powodu odliczenia ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2006.11.15 10:47:52

Alimenty na pełnoletnie dziecko z technikum podejmujące studia

Ciesz sie, że masz ZDOLNE dziecko! Że chce sie nadal kształcić, a nie pytaj, CZY musisz płacić. Jesli sie uczy, to max. do jego 26-roku życia masz jak nic płacenie. (chyba że ukończy terminowo). ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.11.14 13:7:37

Rozwód z winy żony - jak udowodnić lenistwo i brak zaangażowania

Jeśli chciałeś kucharkę i sprzątaczkę trzeba było sie nie zenić... taniej wyszłaby pomoc domowa:) ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.11.13 20:41:25

Rozwód z winy męża - jak udowodnić znęcanie i problemy psychiczne

niczym sie nieprzejmuj nie mozesz przeciez od tak sobie wyladowac pod mostem mało tego sad powinien przyznac alimenty na ciebie i na dziecko jesli macie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.11.11 17:51:12

2006.11.11 11:11:28

Renta całkowita a alimenty na syna - szanse na uzyskanie dla siebie

Witaj, Zbyt mało informacji jest w Twoim poscie. Nie wiem czy bylas zamezna i sie rozwiodłas? Jesli tak, i rozwod byl orzeczony z wylacznej winy bylego malzonka to przyslugujac Ci alimenty do momenty ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.11.9 10:29:16

Płacenie połowy czynszu po złożeniu wniosku o rozwód

Od lat już moja żona nie płaci we wspólnym (własnościowym) mieszkaniu prawie za nic (poza gazem (ok. 15 zł/m-c)). Ja chcę wnieść sprawę o rozwód (z przyczyn, oczywiście, innych!), ale do sfinalizowania ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.11.8 17:34:58

Kupno mieszkania bez zgody współmałżonka - czy jest możliwe

Mojeprawo, Ty weź KRiO i poczytaj zanim kogoś pouczysz. Morela11 - nie możesz kupić. Mówi o tym art 37 KRiO. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2006.11.8 14:46:4

Egzekucja alimentów po jednej niespłaconej racie - koszty komornika

Czyzby nikt nie mial podobnych problemow? Nie mozna liczyc na pomoc? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.11.8 8:38:57

Udowodnienie prawdziwych zarobków męża ukrywającego dochody

Moj maz od roku ma wykazywane duzo nizsze zarobki, niz w rzeczywistosci otrzymuje. Dzieje sie tak za jego zgoda. Obecnie zamierzam zlozyc sprawe o alimenta, czy istnieje wobec tego jakakolwiek szansa ze ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.11.7 23:29:48

Wyrzucenie pełnoletnich dzieci z domu przez pijącego ojca

dobrymi radami piekło wybrukowane! Dlaczego doradzasz takie głupoty?Co ma zameldowanie do wejscia siłą do mieszkania?Ja jak nie mam pewnosci, że nie wpeowadzam kogoś w błąd to się nie odzywam! ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2006.11.7 7:35:31

2006.11.6 10:19:10

Gdzie znaleźć orzecznictwo Sądu Najwyższego w sprawie alimentów

co zrobic jesli zaszlem w ciaze z nieletnia ja mam 19 lat jak to wyglada prawnie comoga mi zrobic ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.11.5 15:16:30

Rozwód - psychiczne znęcanie się żony i groźba eksmisji

Witam nie jest dobrze,oboje z żoną jesteśmy zgodni co do rozwodu,mieszkamy w M4 spółdzielczym ale nie własnościowym. Od dwóch lat obarczamy sie nawzajem kto jest winny końca naszego związku. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.11.2 14:0:21

2006.11.1 20:32:21

Rozwód bez orzekania o winie - czas trwania i procedura

mam pytanko, czy mozna samemy bez adwokata zlozyc pozew? jakie sa koszty manipulacyjne z tym zwiazane? i gdzie konkretnie w warszawie mam to zrobic? dzieki za odp ewentualna:-) ... Zobacz wątek

15 odpowiedzi

2006.10.31 8:49:58

Ślub dla odzyskania dzieci przez ojca z kryminalną przeszłością

około 10 miesięcy poznałam faceta.spotkaliśmy się 5 razy i cały czas utrzymujemy kontakt smsowy.on ma 28 lat,ja 20..i chyba sie w nim zakochałam. On jest złodziejem samochodów i ma dwójke dzieci ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.10.29 14:56:16

Rozwód po latach małżeństwa - alimenty i finanse dla żony

Witam. Właśnie mąż odszedł do innej i zostawił mnie w ciężkim szoku. Nie dość, że ja go kocham i świat mi się zawalił, to właśnie zaczyna do mnie docierać problem finansowy...Byliśmy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.10.28 13:28:34

Alimenty na dziecko innej rasy - odmowa badań DNA

jest biala jak snieg i ruda blond jak zalorzylem sprawe pierwsza o zaprzeczenie pozbawiony zostalem praw ojca abym nie mugl go wziac gdziekolwiek ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.10.27 17:52:8

Rozwód bez orzekania o winie - groźby alimentów od męża z dzieckiem

Witam Obowiazek alimentacyjny - małżonek rozwiedziony ktory nie został uznany za wyłacznie winnego rozkładu pożycia i który znajduję sie w niedostatku, może żądać od drugiego małżonka ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.10.27 8:29:9

Rozwód z orzekaniem o winie - udowodnienie zdrady przez billing SMS

Witam Mozesz wniesc o to aby Sad wyciagnał wyciagi rozmow tel. meza - trzeba bylo zrobic to juz w pozwie, ale na rozprawie tez mozesz zlozyc taki wniosek. Jednak sieci komorkowe nie prztrzymuja bilingów ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.10.27 8:10:50

Jak przyspieszyć unieważnienie małżeństwa kościelnego?

Minął rok od Twojego zadanego pytania, czy juz otrzymałaś unieważnienie małżeństwa? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.10.25 21:1:28

Alimenty od męża pracującego w Wielkiej Brytanii

czy ktoś może mi pomóc w sprawie uzyskania alimentów od mojego małżonka przebywającego i pracującego legalnie w Wielkiej Brytani od dwóch lat. Mamy 2letnie dziecko, wyjechalismy razem, jednak ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.10.24 12:44:32

Prawa babci do kontaktu z wnukiem - czy może żądać wizyt bez matki

Witam serdecznie jestem osobą rozwiedzoną. Ze zw. z byłym wychowuję 3 córki. Najmłodsza córka ma 9 latek i urodziłam ją w trakcie trwania zw.'/ teraz już/ z byłym, ale po wniesieniu przez niego ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2006.10.24 2:30:9

Były mąż po więzieniu domaga się kontaktów z dzieckiem po latach

jeśli twój ex małżonek nie został pozbawiony całkowicie praw ojcowskich to może jest nadzal ojcem twego dziecka ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.10.23 12:33:12

Odzyskanie kosztów utrzymania dziecka przed zasądzeniem alimentów

Jak odzyskać od męża połowę kwoty za urzymanie dziecka i wyprawkę dla niego. Aby utrzymać dziecko i zrobić dla niego wyprawkę wziełam pozyczki od rodziny. W tamtym czasie nie miałam jeszcze ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.10.23 9:37:21

Walka ojca o dziecko - matka utrudnia kontakt z córką

Oprócz tego że będzieszmusiał placic alimenty to możesz wystapić do sądu o uregulowanie kontaktów z dzieckiem. Na razie bedzie to troche problemowe gdyz córeczka jest mała, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.10.22 23:14:22

Dodatek na rok szkolny a alimenty - jak rozliczyć?

Napisac do dyrekcji zakąłdu pracy o tym fakcie i udokumentować wpłaty ex na poczet tego "kretkowego". Prawdo podobnie ex może się tłumaczyc ze reszte dał w postaci zeszytów itd. Niestety ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.10.22 23:3:53

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika