Prawo rodzinne forum prawne - Strona 107

(5976 tematów na forum)

Alimenty na pełnoletnie dziecko z technikum podejmujące studia

Ciesz sie, że masz ZDOLNE dziecko! Że chce sie nadal kształcić, a nie pytaj, CZY musisz płacić. Jesli sie uczy, to max. do jego 26-roku życia masz jak nic płacenie. (chyba że ukończy terminowo). ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.11.14 13:7:37

Rozwód z winy żony - jak udowodnić lenistwo i brak zaangażowania

Jeśli chciałeś kucharkę i sprzątaczkę trzeba było sie nie zenić... taniej wyszłaby pomoc domowa:) ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.11.13 20:41:25

Rozwód z winy męża - jak udowodnić znęcanie i problemy psychiczne

niczym sie nieprzejmuj nie mozesz przeciez od tak sobie wyladowac pod mostem mało tego sad powinien przyznac alimenty na ciebie i na dziecko jesli macie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.11.11 17:51:12

2006.11.11 11:11:28

Renta całkowita a alimenty na syna - szanse na uzyskanie dla siebie

Witaj, Zbyt mało informacji jest w Twoim poscie. Nie wiem czy bylas zamezna i sie rozwiodłas? Jesli tak, i rozwod byl orzeczony z wylacznej winy bylego malzonka to przyslugujac Ci alimenty do momenty ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.11.9 10:29:16

Płacenie połowy czynszu po złożeniu wniosku o rozwód

Od lat już moja żona nie płaci we wspólnym (własnościowym) mieszkaniu prawie za nic (poza gazem (ok. 15 zł/m-c)). Ja chcę wnieść sprawę o rozwód (z przyczyn, oczywiście, innych!), ale do sfinalizowania ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.11.8 17:34:58

Kupno mieszkania bez zgody współmałżonka - czy jest możliwe

Mojeprawo, Ty weź KRiO i poczytaj zanim kogoś pouczysz. Morela11 - nie możesz kupić. Mówi o tym art 37 KRiO. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2006.11.8 14:46:4

Egzekucja alimentów po jednej niespłaconej racie - koszty komornika

Czyzby nikt nie mial podobnych problemow? Nie mozna liczyc na pomoc? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.11.8 8:38:57

Udowodnienie prawdziwych zarobków męża ukrywającego dochody

Moj maz od roku ma wykazywane duzo nizsze zarobki, niz w rzeczywistosci otrzymuje. Dzieje sie tak za jego zgoda. Obecnie zamierzam zlozyc sprawe o alimenta, czy istnieje wobec tego jakakolwiek szansa ze ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.11.7 23:29:48

Wyrzucenie pełnoletnich dzieci z domu przez pijącego ojca

dobrymi radami piekło wybrukowane! Dlaczego doradzasz takie głupoty?Co ma zameldowanie do wejscia siłą do mieszkania?Ja jak nie mam pewnosci, że nie wpeowadzam kogoś w błąd to się nie odzywam! ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2006.11.7 7:35:31

2006.11.6 10:19:10

Gdzie znaleźć orzecznictwo Sądu Najwyższego w sprawie alimentów

co zrobic jesli zaszlem w ciaze z nieletnia ja mam 19 lat jak to wyglada prawnie comoga mi zrobic ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.11.5 15:16:30

Rozwód - psychiczne znęcanie się żony i groźba eksmisji

Witam nie jest dobrze,oboje z żoną jesteśmy zgodni co do rozwodu,mieszkamy w M4 spółdzielczym ale nie własnościowym. Od dwóch lat obarczamy sie nawzajem kto jest winny końca naszego związku. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.11.2 14:0:21

2006.11.1 20:32:21

Rozwód bez orzekania o winie - czas trwania i procedura

mam pytanko, czy mozna samemy bez adwokata zlozyc pozew? jakie sa koszty manipulacyjne z tym zwiazane? i gdzie konkretnie w warszawie mam to zrobic? dzieki za odp ewentualna:-) ... Zobacz wątek

15 odpowiedzi

2006.10.31 8:49:58

Ślub dla odzyskania dzieci przez ojca z kryminalną przeszłością

około 10 miesięcy poznałam faceta.spotkaliśmy się 5 razy i cały czas utrzymujemy kontakt smsowy.on ma 28 lat,ja 20..i chyba sie w nim zakochałam. On jest złodziejem samochodów i ma dwójke dzieci ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.10.29 14:56:16

Rozwód po latach małżeństwa - alimenty i finanse dla żony

Witam. Właśnie mąż odszedł do innej i zostawił mnie w ciężkim szoku. Nie dość, że ja go kocham i świat mi się zawalił, to właśnie zaczyna do mnie docierać problem finansowy...Byliśmy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.10.28 13:28:34

Alimenty na dziecko innej rasy - odmowa badań DNA

jest biala jak snieg i ruda blond jak zalorzylem sprawe pierwsza o zaprzeczenie pozbawiony zostalem praw ojca abym nie mugl go wziac gdziekolwiek ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.10.27 17:52:8

Rozwód bez orzekania o winie - groźby alimentów od męża z dzieckiem

Witam Obowiazek alimentacyjny - małżonek rozwiedziony ktory nie został uznany za wyłacznie winnego rozkładu pożycia i który znajduję sie w niedostatku, może żądać od drugiego małżonka ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.10.27 8:29:9

Rozwód z orzekaniem o winie - udowodnienie zdrady przez billing SMS

Witam Mozesz wniesc o to aby Sad wyciagnał wyciagi rozmow tel. meza - trzeba bylo zrobic to juz w pozwie, ale na rozprawie tez mozesz zlozyc taki wniosek. Jednak sieci komorkowe nie prztrzymuja bilingów ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.10.27 8:10:50

Jak przyspieszyć unieważnienie małżeństwa kościelnego?

Minął rok od Twojego zadanego pytania, czy juz otrzymałaś unieważnienie małżeństwa? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.10.25 21:1:28

Alimenty od męża pracującego w Wielkiej Brytanii

czy ktoś może mi pomóc w sprawie uzyskania alimentów od mojego małżonka przebywającego i pracującego legalnie w Wielkiej Brytani od dwóch lat. Mamy 2letnie dziecko, wyjechalismy razem, jednak ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.10.24 12:44:32

Prawa babci do kontaktu z wnukiem - czy może żądać wizyt bez matki

Witam serdecznie jestem osobą rozwiedzoną. Ze zw. z byłym wychowuję 3 córki. Najmłodsza córka ma 9 latek i urodziłam ją w trakcie trwania zw.'/ teraz już/ z byłym, ale po wniesieniu przez niego ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2006.10.24 2:30:9

Były mąż po więzieniu domaga się kontaktów z dzieckiem po latach

jeśli twój ex małżonek nie został pozbawiony całkowicie praw ojcowskich to może jest nadzal ojcem twego dziecka ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.10.23 12:33:12

Odzyskanie kosztów utrzymania dziecka przed zasądzeniem alimentów

Jak odzyskać od męża połowę kwoty za urzymanie dziecka i wyprawkę dla niego. Aby utrzymać dziecko i zrobić dla niego wyprawkę wziełam pozyczki od rodziny. W tamtym czasie nie miałam jeszcze ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.10.23 9:37:21

Walka ojca o dziecko - matka utrudnia kontakt z córką

Oprócz tego że będzieszmusiał placic alimenty to możesz wystapić do sądu o uregulowanie kontaktów z dzieckiem. Na razie bedzie to troche problemowe gdyz córeczka jest mała, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.10.22 23:14:22

Dodatek na rok szkolny a alimenty - jak rozliczyć?

Napisac do dyrekcji zakąłdu pracy o tym fakcie i udokumentować wpłaty ex na poczet tego "kretkowego". Prawdo podobnie ex może się tłumaczyc ze reszte dał w postaci zeszytów itd. Niestety ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.10.22 23:3:53

Alimenty po rozwodzie z orzeczeniem winy - jakie ryzyka?

Alimenty przysługują gdy strona popadała w niedostatek z powodu rozwodu. czyli przez rozwód strona straciła i tzw gorsze życie. Może żadac alimentów od drugiej strony na utrzymanie. Jęli drugiej ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.10.22 22:54:11

Sprzedaż darowizny w małżeństwie - czy pieniądze są wspólne?

dziekuje ze odpisalas troche kamien spadl mi z serca pozdrawiam ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.10.19 20:4:35

Badania w RODK w sprawie rozwodowej - czego się spodziewać?

Dziękuje Ci przemasso za wszelkie informacje na temat RODK. Pozdrawiam, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.10.19 12:51:0

Ślub z niepełnoletnią bez zgody rodziców - molestowanie psychiczne

Jak mam postąpić w tej że sprawie sądu opiekuńczego? Gdzie i jak to zgłosić? Jakie dokumenty mam przedstawić? Czy są potrzebni świadkowie? Pytam bo nigdy nie miałem do czynienia z sądami. Proszę ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2006.10.15 19:26:34

Rozwód w Polsce bez opuszczania USA - czy to możliwe?

Witam forumowiczow, czy moze ktos wie jak rozwiesc sie w Polsce nie opuszczajac Stanow Zjednoczonych? Nie mamy dzieci ani majatku. Jest miedzy nami bardzo duza roznica wieku. Nie widzielismy sie ponad ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2006.10.12 21:9:23

Ślub z niepełnoletnią bez zgody rodziców - molestowanie psychiczne

Witam! to nie rodzice małoletniej wyrażają zgodę na jej małżeństwo, a sąd opiekuńczy (patrz art. 10 kodeksu rodzinnego) z ważnych powodów. Małoletnie musi napisąc do sądu, by udzielił jej ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.10.12 19:5:53

Czy powiedzieć biologicznemu ojcu o istnieniu dziecka?

no to corka jak dorosnie dowie się jaką miała mamuskę, nie ma co ładnie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.10.12 10:53:35

Odwleczenie sprawy rozwodowej - sposoby na uniknięcie rozwodu

zadzadalam rozwodu,lecz moj maz nie wyraza zgody,on jest obywatelem nigerii,raz juz rozwiedlismy sie i ponownie zawarlismy zwiazek,ale stwierdzilam ze tylko dlatego ze on potrzebowal papiery aby mogl otrzymac ... Zobacz wątek

27 odpowiedzi

2006.10.8 13:45:11

Dobrowolne alimenty i akt notarialny - ustalenie ojcostwa po śmierci

tw związku z tym, że wszystko razem jak moja wypowiedz i przytoczony cytat sa razem ujęte kopiuję moją wypowiedz do tego beznadziejnego błagania autorki ....................... najlepiej to kogoś ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2006.10.4 19:5:1

Test DNA do celów sądowych - koszty i procedura

Witaj Najlepszym i najmniej kosztownym sposobem bedzie dochodzenie ojcostwa w sadzie. Jesli oczywiscie jestescie pewni ze ojcem dziecka jest ten mezczyzna. Zalozenie sprawy o ustalenie ojcostwa nic nie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.10.1 12:14:37

Pozew o ograniczenie praw rodzicielskich - niestawiennictwo ojca

ja nie nastawiam dziecka, bo zdaje sobie sprawe ze kiedys moze sie to obrocic wszystko przeciw mnie i jakby sie go spytali dlaczego taty nie kochasz to zeby powiedziało "no bo mama mi tak kazała" ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2006.9.28 22:51:26

Alimenty na niepełnosprawne dziecko - poszukiwanie ojca za granicą

BO MAM DRUGIE DZIECKO I TO WŁASNIE DZIECKO WYCHOWUJE SIE Z OJCEM ZYJEMY W KONKUBINACIE OJCIEC DZIECKA NA KTORE SA ZASADZONE ALIMENTY PRZEBYWA ZA GRANICA PONOC W ANGLII NIKT NIE WIE CO SIE Z NIM DZIEJE ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.9.27 13:10:37

Mieszkanie nabyte przez zniesienie współwłasności - wspólnota małżeńska?

Odpowiadam od końca. DAROWIZNA na rzecz jednego ze współmałżonków jest majątkiem odrębnym i nie stanowi współwłasności małżeńskiej nawet wtedy, gdy obdarowany pozostaje w związku ! Jeżeli ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.9.27 10:41:41

Ustalenie pobytu dziecka u ojca - matka niepełnoletnia

moze ktos mi pomoze i napisze do moge zrobic zeby dziecko mieszkało u mnie moja dziewczyna nie jest pełno letnia jej mama starała sie o prawa do dziecka ale nie dostała wiec ja mam wszystkie prawa ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2006.9.26 22:25:18

Alimenty na dorosłe dziecko - brak kontaktu przez rok

Zgodnie z art. 144 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego dziecko może żądać świadczeń alimentacyjnych od męża swojej matki, nie będącego jego ojcem, jeżeli odpowiada to zasadom współżycia społecznego. ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2006.9.20 12:59:57

Przysposobienie dziecka przez nowego partnera

ANUSIA NIEWIEM TERZ MAM TEN SAM PROBLEM KASIA ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.9.19 21:39:4

Podział mieszkania rodziców przy rozwodzie - prawa współwłaściciela

Mieszkamy z żoną w mieszkaniu moich rodziców którzy to mieszkanie wykupili na własność ( wykupili mieszkanie pare lat temu na własność a teraz sami mieszkają w domu ) Jesteśmy z żoną tylko ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2006.9.18 9:2:37

Oddanie dziecka do adopcji przez osobę chorą psychicznie

Witam, mam prosbe o rade w ponizszej sprawie. Moja siostra (42 lata) leczy sie psychiatrycznie (hipochondria, infantylizm, kompletne nieprzystosowanie spoleczne), np. z powodow trudnosci z nauka skonczyla ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2006.9.17 11:1:17

2006.9.17 7:18:21

Alimenty w Brukseli - egzekucja przez sąd belgijski

dziedobry moj moz mieszka w bruxeli jest tu na papierach legalnych nie mamy rozwodu ja tak samo pszebywam w bruxeli ale nie mam papieruw tu legalnych chcialam zapytac jakie mam prawo do alimetow mam 3 ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.9.16 21:10:26

Zawieszenie sprawy rozwodowej - mąż wyjechał za granicę

Możesz wystąpić do sądu z wnioskiem o ustanowienie kuratoradla niobecnego. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.9.16 9:3:40

Cofnięcie zgody na wyjazd dziecka za granicę do UE

masz przypał.matka mojego dziecka chciała abym przyjecha do niejł wraz synem do szkocji.powód:paszport dla dziecka.współczuję.jadę na tym samym wózku.pamiętaj że jesteśmy polakami i to my rządzimy ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.9.16 3:13:11

Choroba psychiczna w unieważnieniu małżeństwa - definicje prawne

Piszę pracę magisterską na temat unieważnienia małżeństwa z powodu choroby psychicznej i niedorozwoju umysłowego i interesuje mnie gdzie znajdę klarowne wyjaśnienie takich pojęć jak choroba ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.9.15 12:5:16

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika