Prawo rodzinne forum prawne - Strona 106
(5976 tematów na forum)
Obowiązek rodziców utrzymywania dzieci na studiach dziennych
Ciekawe w jakim kodeksie lub paragrafie (albo czym kolwiek) jest napisane że płaci się alimenty do 25 roku życia.Ja nigdzie nie znalazłem takiego zapisu. To jest wymysł naszych "niezawisłych" ... Zobacz wątek2007.2.3 10:44:49
Przywrócenie alimentów po powrocie do szkoły - procedura i wymogi
Witam Mam takie pytanie dla mnie bardzo ważne, ponieważ rok temu zrezygnowałem z nauki przez co zostały odebrane mi alimenty. Od tego roku wróciłem do szkoły i borykam się z problemem opłat za ... Zobacz wątek2007.2.1 16:16:49
Samochód firmy męża a wspólność majątkowa przy rozwodzie
Proszę o odpowiedz, mamy współnotę majątkową, mąż założył firmę jako osoba fizyczna, kupił samochód na tę firmę na kredyt, kredyt spłacamy ze współnego konta, czy w przypadku rozwodu ... Zobacz wątek2007.2.1 14:17:49
Utrata alimentów po zawarciu małżeństwa przez matkę dzieci
W sytuacji kiedy zawrzesz związek małżeński nie będą przysługiwały alimenty Tobie, o które mogłabys sie ubiegać. Natomiast co do dzieci, jest to zobowiazanie które nie ulega znieseiniu czy ... Zobacz wątek2007.2.1 8:54:55
Rozwód z zachowaniem praw rodzicielskich obojga rodziców
Czy moglbym prosic o jakas podpowiedz, czy jest przepis prawny ktory mowi ze dziecko musi byc przypisane do matki/ojca po rozwodzie?? Z powazaniem, sj ... Zobacz wątek2007.1.31 14:33:37
Dobrowolne alimenty do ręki - oświadczenie o odbiorze
Alimenty płacę dobrowolnie, do ręki, dokumentem potwierdzającym zapłatę jest pisemne oświadczenie o odbiorze gotówki na poczet alimentów. Czy taka forma wystarczy czy tez za jakis czas ex moze ... Zobacz wątek2007.1.30 23:7:11
Czy mieszkanie kupione przez rodziców podlega podziałowi?
Mieszkanie wpólne, ponieważ darowizna na Was oboje. Rodzice mogli odwołać darowizne na Twojego małżonka przed upływem roku od dokonania darowizny. Można odwołac darowizne jesli osoba obdarowana ... Zobacz wątek2007.1.29 14:28:29
Adoptowana 18-latka bita w rodzinie - jak pomóc prawnie
Półroku temu poznałem dziewczyne,nie bylo by w tym nic dziwnego jak fakt,ze jest sama.Rodzice Ani zgnieli w wypadku,jak miala 5 lat. Teraz ma rodzine,ktora ją adoptowala 5 lat temu.Teraz ma 18 lat.Co ... Zobacz wątek2007.1.29 13:13:37
Alimenty i kontakty z dzieckiem - prawne uregulowanie
Mam 3 letniego syna od 2 lat nie jestem z ojcem dziecka, do tej pory nie uregulowaliśmy prawnie wysokości alimentów a co najgorsze ojciec nie chce regularnie widywać dziecka (co oczywście negatywnie ... Zobacz wątek2007.1.29 12:36:54
Odebranie dziecka przez matkę - zmiana opieki z ojca na matkę
Trzeba złozyc wniosek do sądu o przejęcie opieki nad dzieckiem, cóeka jest na tyle duża że będzie mogła wypowiedzieć się w sądzie. czyli bedzie mogła zeznawać. Mozna złożyć do wniosku ... Zobacz wątek2007.1.27 6:36:54
2007.1.26 22:48:59
Rozwód z żoną z problemami psychicznymi - szanse na dziecko
ja tez mam wariatkie ! moja zona dodatkowa ma swoją rodzine po swojej rodzine a ja jestem sam ! ona straszy mnie policją i żandarmerją ... Zobacz wątek2007.1.26 17:15:36
Koszty rozwodu przy zarobkach 800 zł brutto i alimentach
sluchaj ja mialem rozwod bez orzekania o winie jakies 1,5 roku temu i koszty wygladaly tak: skladajacy pozew placi 50 zl za zlozenie tego pozwu a potem sprawa kosztowala 500 zl do podzialu na 2 osoby czyli ... Zobacz wątek2007.1.25 18:6:25
Uregulowanie kontaktów z dziećmi po rozwodzie - koszty i czas postępowania
Witam. Mam pytanie. Mój mąż jest po rozwodzie, jego była żona niesamowicie utrudnia mu widywanie się z synami. Chcemy złożyć wniosek o uregulowanie kontaktów z dziećmi. Jakie koszty sądowe ... Zobacz wątek2007.1.24 19:55:2
Obowiązek alimentacyjny dzieci wobec rodziców - podstawy i wysokość
Jakie są szczegółowe podstawy prawne obowiązku alimentacyjnego dzieci wobec rodziców (oprócz ogólnego zapisu par. 128 k.r.o). Czy matka nie mogąca zapewnić sobie środków utrzymania i jednocześnie ... Zobacz wątek2007.1.24 15:46:9
Widzenia z dzieckiem pod nadzorem kuratora - jak to wygląda?
KURATOR DLA MATKI DZIECKA. Mam problem,pomóżcie mi.Moja była żona sprawuje opiekę nad naszym dzieckiem.Córka nasza jest niepełnosprawna,matka sie nią nie opiekuje ,choroba dziecka pograza sie ,już ... Zobacz wątek2007.1.23 21:59:11
Świadczenie przeciwko ojcu w sprawie o pozbawienie praw rodzicielskich
W wieku 13 lat juz mozesz zeznawać w sądzie,myślę zę tą sprawę wygrasz. ... Zobacz wątek2007.1.23 21:14:12
Alimenty w procentach - czy od trzynastej pensji również
Mam alimenty zasadzone w %v , ...." 15% pełnego mięsięcznego wynagrodzenia..." , czy w takiej sytuacji od trzynastej pensji również mojego EX równiez powinnam otrzymać owe 15% ? Z góry ... Zobacz wątek2007.1.19 16:57:0
Alimenty na pełnoletnią córkę pracującą na pełny etat
Witam! Jestem kilka lat po rozwodzie (bez orzeczenia o winie).Płacę alimenty w kwocie 350 PZL na córkę,która teraz jest już pełnoletnia.Kontakty między nami są sporadyczne,okazjonalne (święta,urodziny,imieniny-prezenty ... Zobacz wątek2007.1.15 15:33:31
Alimenty od męża z datkami i kieszonkowym - jak udowodnić dochody
To dostajesz i tak bardo wyską kwotę. Ja na dwoje dzieci otrzymuję 300.00 zł ... Zobacz wątek2007.1.12 12:9:47
Odpowiedzialność za długi alimentacyjne zmarłego męża
Zmarł mój mąż, niestety zostawił dług z tytułu zaległych alimentów wobec funduszu alimentacyjnego, bieżace alimenty były płacone na bieżąco do rąk matki jego dziecka z pierwszego związku. ... Zobacz wątek2007.1.12 9:9:10
Zakaz korzystania ze świadczeń zakładu pracy przez byłego męża
Były mąż złośliwie nie pozwala dzieciom korzystać ze świadczeń socjalnych swojego zakładu pracy. Jak również ze zniszkowych ulg na przejazdy kolejowe. Czy jest jakieś prawo żeby dzieci mogłyby ... Zobacz wątek2007.1.11 15:57:6
Mąż chce rozwodu, co robić?
mój mąż ma sprawę o znęcanie się i chce rozwodu bez orzekania o winie ... Zobacz wątek2007.1.10 10:16:19
Rozwód za zgodą stron - postępowanie gdy mąż przebywa za granicą
witaj czy wogole wiadomo gdzie przebywa? bo ja mialam sytuacje taka ze nie bylo wiadomo gdzie maz przebywal ,wczoraj odbyla sie sprawa rozwodowa,i otrzymalam go.w jego imieniu wystapil kurator ( sad zadecydowal ... Zobacz wątek2007.1.9 20:10:33
Rozwód z chorą katechetką - ochrona przed utratą pracy
Pracuję w zawodzie katechety 16 lat, mam 40 lat i bardzo poważne problemy ze zdrowiem - w przyszłości grożą mi dializy. Mąż w tajemnicy przede mną kupił działkę budowlaną na nazwisko swoich ... Zobacz wątek2007.1.9 19:36:12
Wyjazd dziecka do Wietnamu przez matkę - jak zapobiec przemytowi
Witam! od 1 roku jestem rozwiedziony z moja malzonka, ktora z pochodzenia jest obywatelem WIETNAMU(obecnie posiada obyw. POLSKIE wlacz. Polski Paszport) Mamy 4 letniego synka. Ex-malzonka chce pojechac ... Zobacz wątek2007.1.8 14:2:37
Alimenty od ojca a małżeństwo studentki dziennej
Witam! Mam 21 lat, studiuję dziennie w państwowej szkole,jestem na 2 roku. Mój ojciec płaci na mnie alimenty zasądzone przez sąd w wyskości 500 zł. Chcę wyjść za mąż, dlatego też porozmawiałam ... Zobacz wątek2007.1.6 15:27:33
Udowodnienie ojcostwa obcokrajowcowi i staranie się o alimenty
witaj, mam ten sam problem. wkrotce zostane mama dziecka ktorego ojcem jest obcokrajowiec,po pierwsze nie wiem jakie nazwisko dac dziecku czy swoje czy ojca, poza tym boje sie pozniej tych formalnosci,nie ... Zobacz wątek2007.1.5 20:42:26
Odzyskanie alimentów od więźnia - przepisanie majątku na obce osoby
dzieki baon - w razie czego odezwe sie glupota i trescia wypowiedzi tych miernot - jak sie sami okreslili - dawcow spermy- nie przejmuje sie - wspolczuje tylko ich kobietom. ... Zobacz wątek2007.1.4 19:30:41
Zaliczka alimentacyjna a pobyt dziecka u ojca - rozliczenie środków
od kilku lat otrzymuję alimenty na troje dzieci z funduszu alimentacyjnego(zaliczka alimentacyjna)13,14,15 lat.Ojciec dzieci nie jest pozbawiony praw.Nie reguluje zasądzonych alimentów u komornika.Od ... Zobacz wątek2007.1.3 21:0:40
Rozwód a mieszkanie kupione za pieniądze z darowizny
DZIEN DOBRY CHCIALAMBY UZYSKAC PORADY W SWOJEJ SPRAWIE MIANOWICIE 6 LAT TEMU WYSZLAM ZA MAZ PO ROKU MALZENSTWA KUPILISMY MIESZKANIE 2POKOJE Z KUCHNIA DUZA CZESC PIENIEDZY BYLA ZE SPRZEDAZY DAROWIZNY (DZIALKI) ... Zobacz wątek2007.1.3 14:7:22
Egzekucja zaległych alimentów po latach - czy jest szansa?
ALIMENTY SA NA DZIECI,JEDNAKZE SKORO MAZ PODJOŁ WALKE Z TOBA O TZW NIEDOPOWIEDZIANE SŁOWA.NIEPISZESZ CZY ZNECZNIE BYŁO CZESNIEJ CZY PO UGODZIE I DALEJ NIEPŁACENIU ALIMENTOW NA DZIECI,KAZDY KONFLIKT ... Zobacz wątek2006.12.28 9:28:50
Zrzeczenie się opieki prawnej nad małoletnim - warunki i procedura
Trochę za mało informacji jest podanych. |Jesteś po rozwodzie? Czy czy byłaś/byłeś jedynym opiekunem prawnym? Czy drugi rodzic pozbawiony jest praw rodzicielskich? Itp. Napisz więcej info. to postaram ... Zobacz wątek2006.12.22 22:42:58
Rozwód po latach małżeństwa - alimenty i finanse dla żony
Witam. Powinna Pani złożyć pozew o rozwód z winy męża i dochodzić swoich spraw w sądzie wraz z alimentami. Jeśli jest Pani zainteresowana wsparciem Prawnika w tym temacie proszę o kontakt. Piotr ... Zobacz wątek2006.12.18 17:45:10
Alimenty od rodziców dla adoptowanej córki - przemoc w rodzinie
Witam, Moja siostra 6 lat temu zachorowała na schizofrenię, była wówczas mężatką i miała dwoje dzieci w wieku 11 i 13 lat. Jej mąż zawsze nadużywał alkoholu i niestety do dziś nadużywa. Siostra ... Zobacz wątek2006.12.13 21:27:55
Ślub z obcokrajowcem - dokumenty dla narzeczonego z Ekwadoru
Moj chłopak jest z Ekwadoru i chcemy jak najszybciej wziąć ślub w USC.Narzeczony ma kartę pobytu czasowego.Chciałabym wiedzieć jakie dokumenty musimy złożyć w USC i czy jest to skomplikowane?Jak ... Zobacz wątek2006.12.8 23:23:31
Statystyki rozwodów z winy kobiet vs mężczyzn
Nie ma różnic między kobietami a mężczyznami, fakt zdrada dotyczy wszystkich. Ale każdy jest inny i inne są jego życiowe porazki. Ja trwam w małżeństwie od 13 lat.Jedyny sukces to ukochana 13-sto ... Zobacz wątek2006.12.8 22:41:32
Finansowanie mieszkania z odszkodowania - wpis w akcie
Witam!Zakupiliśmy z żoną mieszkanie od spółdzielni mieszkaniowej w drodze przetargu.Ja posiadam 50% funduszy na jego zakup (otrzymałem odszkodowanie za utratę zdrowia po wypadku komunikacyjnym), ... Zobacz wątek2006.12.8 11:5:43
Finansowanie mieszkania z odszkodowania - wpis w akcie
Witam!Zakupiliśmy z żoną mieszkanie od spółdzielni mieszkaniowej w drodze przetargu.Ja posiadam 50% funduszy na jego zakup (otrzymałem odszkodowanie za utratę zdrowia po wypadku komunikacyjnym), ... Zobacz wątek2006.12.8 11:3:45
Podział wkładu mieszkaniowego po rozwodzie - prawa do spółdzielni
Jestem po rozwodzie :))) , na razie zajmujemy to samo mieszkanie spółdzielcze lokatorskie :(((, sąd przyznał w posiadanie mnie i dzieciom 2 pokoje , eksowi 1 pokój. W tej samej spółdzielni zamieniliśmy ... Zobacz wątek2006.12.7 15:26:30
Opieka babci nad dzieckiem podczas wyjazdu matki za granicę
wyjeżdzam do pracy za granice, moja 5-cio letnia córka zostanie pod opieką mojej mamy,co mam zrobić by moja córka miała świadczenia lecznicze w Polsce, by moja mama miała prawa do opieki nad nią ... Zobacz wątek2006.12.2 22:31:5
Wysokie alimenty w Szwecji - różnice w kosztach życia
To ty strasznie cienki bolek jesteś, że pracując w Szwecji nie możesz wysupłać tych marnych 2000 SEK miesięcznie na SWOJE dziecko. Żenada! ... Zobacz wątek2006.12.1 16:26:36
Ojciec w rozwodzie - szanse na wychowywanie syna
O miejscu zamieszkania dziecka decyzduje Sąd w opraciu o zebrany w sprawie materia l dowodowy. Ważnym dowodem w spraie, rozstrzygajacym o miejscu zamieszkania ma lego dziecka, oprócz dowodów z wszelkiej ... Zobacz wątek2006.11.28 20:16:38
Alimenty od siostry narkomanem - czy można się ustrzec?
chyba najlepszy pomysł to pomoc dla twojego brata. Dlaczego on rzeruje na twojej matce i z jej pieniędzy funduje sobie prochy. Jest mu w tej sytuacji bardzo dobrze. powinneneś doprowadzić do tego zeby ... Zobacz wątek2006.11.24 19:26:27
2006.11.22 17:16:21
Zakaz kontaktu dzieci z dziadkami - uprawnienia ojca
jestem Ojcem trójki dzieci (5, 8, 12 lat). Wobec faktu, iz dzieci podczas dośc częstych wizyt u dziadków (teściów) sa negatywnie nastawiane do mojej osoby-czy moge zakazać im kon taktu z dziadkami? ... Zobacz wątek2006.11.20 10:23:37
Renta alimentacyjna po rozwodzie - jak długo mąż musi płacić
Jeżeli nie została orzeczona wina obowiązek alimentacyjny wygasa z chwilą upływu 5 lat od orzeczenia rozwodu, sąd w uzasadnionych przypadkach może ten okres przedłuzyć, jeżeli jest wylączna ... Zobacz wątek2006.11.19 20:19:20
Rozdzielność majątkowa przed kredytem a późniejsze cofnięcie
Pilnie potrzebna mi pomoc kogos, kto sie w tych sprawach orientuje. Za chwilę kupimy z męzem mieszkanie, a ja się boje, że możemy nie dostac kredytu przez dług, jaki miałam kiedys w rachunku bieżącym, ... Zobacz wątek2006.11.17 12:0:11
Podział majątku wspólnego - jak liczyć amortyzację przedmiotów
znam troche temat gdyż też jestem w trakcie podziału, ale może niestety u mnie wycene robił rzeczoznawca wyznaczony przez sąd, ale powiem krótko są odpowiednie publikacje ktore okreslaja wiek i ... Zobacz wątek2006.11.16 18:53:23
Podział majątku wspólnego - jak liczyć amortyzację przedmiotów
Jestem w trakcie podziału majątku wspólnego. Moje wyliczenia i wyliczenia byłego męża znacznie się różnią, nie tylko dlatego, że nie ujął połowy rzeczy do podziału, ale także z powodu odliczenia ... Zobacz wątek2006.11.15 10:47:52
Masz inne pytanie do prawnika?