Prawo rodzinne forum prawne - Strona 104

(5976 tematów na forum)

Alimenty od ojca w separacji - czy mam prawo jako pełnoletni

pewnie że tak to jego zasrany obowiązek płacić na ciebie jeżeli się uczysz ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.8.14 20:34:31

Obrona przed pozwem ojca alkoholika o alimenty - przesłanki odmowy

alimenty na rzecz ojca ktory nie płacił na dzieci sa obowiazkowe czy nie i jak tego uniknac ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2007.8.13 22:7:37

Przekazanie alimentów na pełnoletnie dziecko zamiast do matki

Witam, Od jakiś 10 lat otrzymuje alimenty z urzedu ponieważ ojciec nie płaci. Nie wiem jaka to jest kwota ponieważ nigdy tych pieniedzy nie widziałam. Matka twierdzi ze jest to 170zł. Niedawno skończylam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.8.12 17:7:29

Separacja czy rozwód - żona odeszła po 3 latach małżeństwa

Witam mam problem i chciała bym by mi pan cos doradził. Wykupiłam sobie mieszkanie w TBS i dzis zgłosiłam włascicielowi gdzie jeszcze mieszkam ze za 2 miesiace chce sie wyprowadzic to znaczy na koniec ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2007.8.8 17:24:52

Rozwód z podziałem dzieci - czy możliwe przyznanie po jednym rodzicowi

Ja "przerabiałam". Czy nie szkoda Ci dzieci? To nie chomiki... Rozdzielenie rodzeństwa to większy koszmar niż rozwód rodziców i może powinieneś to wziąć pod uwagę w swoich rodzicielskich ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.8.7 13:31:38

Alimenty na dorosłe dziecko w liceum - czy można pozwać rodziców

24 rok życia jest wiekiem granicznym, w którym przysługują Ci zasądzone świadczenia rentowe, min alimentacyjne. ( O ile pobierać będziesz naukę ) Jeśli, jak podkreślił mój przedmówca- nie ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2007.8.6 21:18:36

Separacja małżeńska - dziwne zachowanie żony i groźby oskarżeń

Hej.., odzywam sie na Twój email, lecz.. nie dajesz znaku życia. Może podałaś niewłaściwy? Może odezwij sie do mnie? matt_linux@o2.pl ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2007.8.2 21:59:24

Alimenty od rodziców dla pełnoletniej uczącej się zaocznie

Oczywiście - jeśli się uczy to do 25 roku życia. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.7.31 17:1:7

Powrót nieletniego do Polski bez matki - gdzie może mieszkać

Mam takie pytanie moja mama z ojcem sie rozwiedli i ja z mama wyjechalismy do anglii. I powiedzmy ze ja chcialbym wrocic do Polski w wieku 16 lat sam mama by zostala w angli. I tu sie zaczyna pytanie czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.7.30 22:4:59

Związek z mężatką w separacji - prawa do dziecka

nie dawaj żadnej szansy. on się już nie zmieni jak zostaniesz będzie jeszcze gorzej niż było.mąż zrobił się dobry bo do niego dotarło że może stracic służącą. kto mu będzie gotował, ... Zobacz wątek

20 odpowiedzi

2007.7.29 16:34:26

Jakie dokumenty do pozwu rozwodowego - ksero czy z pieczęcią?

Witam! Szukam pomocy... Wyszlam za maz za obywatela Niemiec,mamy roczne dziecko /synek urodzil sie w Niemczech/. Jestesmy malzenstwem niecale 2 lata. Nie wiem jakie mam prawa w Niemczech po rozwodzie. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.7.28 11:59:42

Separacja małżeńska - dziwne zachowanie żony i groźby oskarżeń

Proszę o podpowiedz, co do mego dalszego postępowania w zakresie pewnych dziwnych zaistniałych okoliczności i postawy żony i Jej rodziny: W obecnej chwili znajduję sie w trakcie finalizowania nieformalnej, ... Zobacz wątek

14 odpowiedzi

2007.7.28 8:30:49

Szwagier fanatyk religijny - ochrona dziecka przed sekciarskim wpływem

Czyście podurnieli? Przecież facet może zginąć w areszcie śledczym, podczas postępowania przygotowawczego, jeśli zajdzie uzasadniona podstawa do zastosowania takiego aresztu. Zabija go współwiężniowie. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2007.7.26 20:7:31

Konkubinat z żonatym adwokatem - czy zgłosić do Naczelnej Rady Adwokackiej

Daj sobie spokój! Jak nie chce być z Tobą - to nic na siłę nie wskurasz. Znajdź może mniej atrakcyjną, ale uczciwą i żyj szczęśliwie. Ten adwokat to tylko epizod w jej życiu. Za chwilę będą ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2007.7.25 13:15:6

Prawo do mieszkania w małżeństwie - wpis męża do własności

Witam. Bedzie to Twój majątek odrębny, ale jeśli chodzi o spłacenie kredyu to w razie rozwodu małzonek bedize miał roszczenia co do kwot wpłaconych na raty kredytu. Jesli bedzie Pani chciała to ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.7.24 9:38:29

Jak pozbyć się alimentów na złośliwą byłą żonę i córkę

jak frajerze splodziles dziecko i zmarnowales kobiecie zycie to plac.. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.7.22 15:23:47

Alimenty od rodziców na studiach - stypendium socjalne dla dorosłego dziecka

Nie ma za co. Na pewno zdajesz sobie też sprawę, że wniesienie pozwu znacząco pogorszy twoje i tak już napięte stosunki z rodzicami, ale czasami okazuje się to przykrym, ale skutecznym rozwiązaniem ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2007.7.21 11:14:36

Alimenty dla ucznia zaocznego - czy matka może nie utrzymywać

Twoje pytanie jest trochę chaotyczne. Napisz jeszcze raz czy chodzi ci o utrzymanie alimentów na siebie i co ma z tym wspólnego twój brat i jego studia, skoro on nie ma zasądzonych alimentów i o ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.7.16 22:50:15

Rozwód po latach małżeństwa - czy można żyć razem po rozwodzie

Cóź droga była żono życzę dużo szczęścia i tyle , szkoda że oszukiwałaś mnie przez tyle czasu mamiąc obietnicami że po rozwodzie bedzie inaczej > :-( ... Zobacz wątek

9 odpowiedzi

2007.7.14 16:59:8

Pozew o alimenty przeciwko babci gdy ojciec nie płaci

Hallo Aniu !, napisz jak toczy sie twoja sprawa alimentacyjna przeciwko babce. Jestem ciekawa jaki zapadnie wyrok. Ja przegralam poniewaz nie pracuje i niewykozystuje swojego potencjalu zarobkowego - tak ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2007.7.13 9:27:41

2007.7.11 22:39:20

Alimenty od ojca mieszkającego z matką - czy można wystąpić w separacji

mama może wnieść sprawę do sądu o tzw. zaspokojenie potrzeb rodziny. W pozwie nalezy opisac sytuację rodzinną oraz dochody i wydatki. Uzasadnic dlaczego zmuszona była podjąć taki krok występując ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2007.7.11 9:47:7

Umowa alimentacyjna notarialna - dlaczego notariusze odmawiają

Proponuję udac się jednak do sądu z pozwem i tam na rozprawie zostanie zawarta ugoda (jeżeli sędzia przychyli się do waszych propozycji). Będzie ona miała klauzulę natychmiastowej wykonalności ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.7.10 20:45:58

Egzekucja alimentów z nieruchomości - powrót do postępowania komorniczego

Witaj anko !! Śmieszne to ale prawdziwe takie jest życie daj komus palec a zje Ci całą ręke ale nie w tym rzecz, masz możliwość nawet w tej sytuacji zająć nieruchomość jeżeli masz prawomocny ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2007.7.10 14:13:49

Czy można pozbawić ojca praw rodzicielskich aby uniknąć alimentów?

wnosić o zwolnienie z obowiązku w związku z art. 5 k.c. (nadużycie prawa podmiotowego) ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2007.7.5 1:48:46

Pozew rozwodowy - czy bez orzekania o winie można później żądać winy

Dostałam pozwe rozwodowy, w którym jest napisane"rozwiazanie małżeństwa przez rozwód" Co oznacza taki zwrot? Bez orzekania o winie, czy tez moze pozostawia otwartą furtke i w trakcie sprawy ... Zobacz wątek

14 odpowiedzi

2007.6.29 2:24:50

Alimenty od ojca dla studenki z niepełnosprawnością wzroku

Witam mam 24 lata w marcu bede miala 25. Dostaje od ojca alimenty. Obecnie studiuje jestem na 3 roku licencjat ale od razu po ukonczeniu chce rozpoczac studia uzupelniajace. Dostaje od ojca alimenty ale ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.6.28 23:17:2

Opieka prawna nad 23-latkiem z wodoglowiem - jak uzyskać opiekuństwo

jestem opiekunem prawnym całkowicie brata ubezwłasnowolnionego posiadamy wspólnotę majątkową w budynkach i polu ornym jak mam napisać podanie do sądu aby przejąc część brata na siebie ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2007.6.28 15:10:27

Zrzeczenie się praw do mieszkania - eksmisja mimo zameldowania

czesc no niestety nie dostałam maila ale jak cos by sie dzialo słuze pomoca moje gy gy 1601194.....pozdrawiam ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2007.6.26 20:54:21

Rozwód kościelny po cywilnym za zgodą stron - czy mam szanse

Witam Wszystkich! Mam pytanie - czy w mojej sytuacji (opisanej wcześniej=alkoholizm byłego męża) stwierdzenie nieważności małżeństwa w prawie kościelnym, może wynikać z niemożności wykonywania ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2007.6.26 8:38:35

Odwołanie od wyroku o odebraniu praw rodzicielskich

28 maja zakonczyla sie sprawa o odebranie praw rodzicielskich dla ojca mojego dziecka dzis zadzwonilam do sadu by sie dowiedziec czy mozna przyjechac po wyrok sadowy gdy w słuchawce usłyszalam ze moj ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.6.25 11:14:33

Alimenty na żonę z dzieckiem po odejściu męża - obowiązki małżonka

witaj potrzebuje takiego gotowego wniosku mozesz przeslac katrin070183@o2.pl nie mam pracy ale zamierzam cos znalesc i to jak najszybciej, najgorsze jest to ze maz na umowie ma 690 pln do reki a faktycnie ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2007.6.25 8:29:40

Alimenty od ojca który nie płaci - czy małżeństwo matki ma wpływ?

mam dzieci z pierwszego malzenstwa na ktore mam zasadzone alimenty chce wyjsc ponownie za maz czy utrace alimenty po zawarciu nowego zwiazku ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2007.6.22 12:59:55

Alimenty przy dochodach - czy za wysokie orzeczenie sądu

Współczuję!!! Niestety takie durne prawo jest w Polsce. Szwagier jednak może zaządać żeby jego była żona "spowiadała" się na co te alimenty wydaje... Niech kuratora na nią naśle...jeżeli ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.6.21 22:37:38

Podwyższenie alimentów przy zarobkach i dochodach obecnej żony

Witam, od lat płacę regularnie alimenty na synów. Starszy syn się nie uczy więc alimenty na niego zostały uchylone. Natomiast w przypadku młodszego syna czeka mnie chyba sprawa o podwyższenie. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.6.21 21:12:38

Uznanie dziecka przed narodzinami - czy można zgłosić poczęte dziecko

Nie ma raczej mozliwosci sprawdzic, ze nienarodzone dziecko jest pańskie. Kiedy sie urodzi musi isc pan razem z matka dziecka do USC i je zarejestrować. Mąż jest zawsze domniemanym ojcem i jest nim ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.6.20 20:18:23

Zabrane dziecko przez żonę - walka ojca o prawa rodzicielskie

Żona moze ograniczyc kontakty z dzieckiem, jest matką. Prawo stoi po jej stronie. Jezeli bedzie miał pan problemy z widzeniem sie z dzieckiem jedynym rozwiazaniem jest Sąd.On ustali panu widzenia. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.6.15 11:30:12

Ukochana konkubina z córką - problemy z wychowaniem i ustaleniem granic

Mam nadzieję,ze pańska sytuacja sie poprawiła.Ale ja bym spadała od takiego zwiazku.Postepowanie pana kobiety swiadczy o niewielkiej miłosci do pana.Przykro mi to mówic,ale pracuje zapewne pan na ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.6.14 15:24:44

Separacja małżeńska - podział majątku i pomoc finansowa

od 10 lat jesteśmy z mężem w całkowitej separacji jednakże nieusankcjonowanej prawnie. To co nas jedynie łączy to fakt ,iz mąż mieszka w domu,który jest tylko moją własnością (przekazany ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.6.11 5:28:13

Alimenty w Niemczech - czy dziadkowie muszą płacić za wnuka?

Mam pytanie. Sąd przyznał mi alimenty rok temu, nie są wypłacane do tej pory, bo moja matka nie złożyła orzeczenia do komornika. Wyprowadziłam sie z domu i nie mieszkam już z rodzicami. Chciałabym ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2007.6.9 14:39:49

Druga rozprawa rozwodowa - czy mam szanse na orzeczenie winy męża

Fakt, że bedzie miał "nowe" dziecko może tylko wpłynąc na wysokość zasądzonych alimentów, ale nie na oczywiste porzucenie rodziny i żadanie rozwodu. Skoro było widać, że go do kogoś ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.6.8 22:4:59

Alimenty w separacji - czy mogę znieść alimenty mieszkając u ojca

Jako osoba pełnoletnia powinnać TY otrzymywać alimenty, a nie matka! Już dawno powinnaś póść do sądu z wnioskiem, aby zasądzono przekazywanie alimentów na Twoje ręce i zasądzono od matki zwrot ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2007.6.8 21:37:13

Paszport dla dziecka gdy ojciec w więzieniu - wniosek do sądu

czy ojciec ma ograniczoną lub pozbawiony jest władzy rodzicielskiej - jeżeli tak to nie musisz mieć jego zgody na wydanie paszportu. Jeżeli nie masz musisz wnieść do sądu pismo wniosek o zgodę ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.6.5 23:10:40

Pozbawienie praw rodzicielskich matki alkoholiczki - podstawy prawne

Przede wszystkim czy jestes pełnoletni, druga sprawa policjant zamiast radzić to powinien skierować sprawę do Centrum Pomocy Rodzinie albo Niebieska Linia tam poradzą Tobie jak to załatwić, trzeba ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.6.5 22:45:53

Rozwód z żoną bez obywatelstwa która może wyjechać

w lutym zarejestrowałem w USC ślub który zawarliśmy w Kijowie w tamtym roku. Teraz chcemy się rozejść. Żona niema obywatelstwa i być może na dniach wyjedzie do Kijowa. Niewiem czy jeszcze wróci. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.6.5 13:47:28

Rozwód za granicą - gdzie składać pozew przy polskim obywatelstwie

zakladam, ze chodzi o pozew rozwodowy; jezeli panstwo mieszkaja w NY zapraszam do naszek kancelarii ( 718-388-3330), jezeli nie najprosciej jest znalesc pelnomocnika w Polsce ( Warszawa, Bo tam zloza panstwo ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.6.2 21:13:56

Ciąża z innym partnerem podczas separacji - droga do rozwodu

czesc jestem monika niech mi ktos powie jakie sz skutki ciazy ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2007.5.30 12:16:20

Przekazywanie alimentów na konto babci zamiast matki

PROSZĘ O PORADĘ -MAM ZASĄDZONE ALIMENTY I CHCĘ JE PRZEKAZYWAĆ NA KONTO BABCI A NIE MAMY MOICH DZIECI -CZY JEST TAKA MOŻLIWOŚĆ. ( mam pewność iż pieniądze z konta mamy nie sa przekazywane dzieciom) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.5.28 12:49:14

Rozwód bez powodu - jak uzasadnić wniosek?

KOBIETKO UKŁADAJ SOBIE ŻYCIE NA NOWO IDZ DO PRAWNIKA WYDAJ 100 ZL. ALE ZOBACZYSZ JAK WIELE SIE DOWIESZ-WG MNIE JAK WNIESIESZ SPRAWĘ O ROZWÓD I STAWISZ SIĘ NA NIA Z PRAWNIKIEM I ŚWIADKOMI NP.SIOSTRĄ ... Zobacz wątek

11 odpowiedzi

2007.5.28 12:26:13

Egzekucja alimentów bez znajomości miejsca pobytu ojca

Moja sprawa jest dosyć skomplikowana. 8 miesięcy temu złożyłam pozew o rozwód z mężęm, który nie interesuje się mną i naszymi dziećmi od 13 lat. Do tej pory jakoś sobie radziłam ale dzieci ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.5.27 9:32:36

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika