Prawo rodzinne forum prawne - Strona 102

(5976 tematów na forum)

Darowizna mieszkania po rozwodzie rodziców - czy można wymusić?

mnie rowniez rodzice obiecali darowizne po sprzedaniu domu i splaceniu rodzenstwa matka reszte kwoty miala przekazac dla mnie teraz dowiedzialem sie ze dla mie jest 1/3 tej sumy a na brata jest juz i tak ... Zobacz wÄ…tek

2 odpowiedzi

2008.1.14 14:34:3

2008.1.13 17:17:13

Podział kosztów mediów podczas trwającego podziału majątku po rozwodzie

W trakcie malzenstwa kupilismy dzialke o powirzchni 800m wybudowalismy domek jednorodzinny ,potem nastapil rozwod ,po rozwodzie sama splacilam pozyczke ktura byla zaciagnieta na budowe domu a ponadto przez ... Zobacz wÄ…tek

2 odpowiedzi

2008.1.13 14:7:0

2008.1.13 9:45:17

Zaprzeczenie ojcostwa na podstawie oświadczenia matki dziecka

Mam taki problem, mianowicie moj maz uznal przed laty dziecko z nieformalnego zwiazku. Matak dziecka zostawila je pod opieka babaci, ktora pozniej zostala rodzina zastepcza dla tego dziecka. Nastepnie ... Zobacz wÄ…tek

0 odpowiedzi

2008.1.11 12:7:33

Zaprzeczenie ojcostwa na podstawie oświadczenia matki - czy sąd zarządzi badania DNA?

Mam taki problem, mianowicie moj maz uznal przed laty dziecko z nieformalnego zwiazku. Matak dziecka zostawila je pod opieka babaci, ktora pozniej zostala rodzina zastepcza dla tego dziecka. Nastepnie ... Zobacz wÄ…tek

5 odpowiedzi

2008.1.11 12:2:40

Ustalenie dochodów męża rolnika z gospodarstwa i hodowlą świń

Mój mąż jest właścicielem gospodarstwa rolnego, ponadto ma hodowlę świń. Jak mam ustalić jego dochód? Hektary liczy się w 3 formach do rodzinnego inaczej, do pomocy społecznej 194 i według ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.1.11 11:52:13

Opieka nad dzieckiem po rozstaniu partnerów

Jeśli związek był nieformalny to niestety nic nie da rady zrobić. Na kobiecie nie wymusisz nic. Ma prawo decydować o tym gdzie chce mieszkać, z kim chce być. I sąd opiekę nad dzieckiem zazwyczaj ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2008.1.8 17:40:20

Ucieczka z dzieckiem przed przemocowym mężem - jakie konsekwencje prawne?

Od dwóch lat jestem w związku z pewną Kobietą. Ona jest mężatką. Ma 6letie dziecko. Mieszkamy daleko od siebie. Kiedy się poznaliśmy, Ona mieszkała sama (z dzieckiem). Ich związek był w stanie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.1.5 9:32:2

Manipulowanie dzieckiem przeciwko ojcu przez matkę - czy można zrzec się praw?

Do niedawna moje kontakty z corka byly ok.Przyjezdzala do mnie w/g postanowienia sadu, rozmawiala ze mna przez telefon, mowila ze kocha itp.Byla chce abym zrzekl sie prawa do dziecka,gdyz chce wyjsc za ... Zobacz wÄ…tek

0 odpowiedzi

2008.1.4 22:49:7

Ojciec DJa nie płaci alimentów na chore dziecko mimo dobrych zarobków

najpierw wystąp o alimenty do sądu,jak otrzymasz tytuł zasądzający wystąp do komornika o egzekucję,dodatkowo wystąp z wnioskiem do prokuratury o ściganie go z urzędu,oraz po trzech miesiącach ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2008.1.3 13:1:39

Termin płatności alimentów - do 15. każdego miesiąca

mam zasądzone alimenty które mam płacić do 15-go każdego miesiąca do rąk alimentowanej. Czy wystarczy że w dniu 15-go wpłacę je na poczcie,czy powinienem wpłacić je na poczcie z kilkudniowym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.1.3 8:34:14

Termin płatności alimentów - do 15. każdego miesiąca

zgodnie z wyrokiem sądu mam płacić alimenty do 15-go każdego miesiąca do rąk osoby uprawnionej.Czy wystarczy że w dniu 15 danego miesiąca wyślę tą kwotę przekazem pocztowym,czy powinienem wysłać ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2008.1.3 8:24:7

Ustalenie kontaktów z dzieckiem i alimentów dla ojca niebędącego w związku

Mam juz kompletnie dosc matki mojego dziecka. Nie jestem w malzenstwie wiec przynajmniej rozwodu nie musi byc ale co mam zrobic. Dziecko mieszka z matka (robiaca codzienne awantury i pijaca) i poprostu ... Zobacz wÄ…tek

0 odpowiedzi

2008.1.1 10:55:13

Odwołanie od prawomocnego wyroku rozwodowego po dwóch latach

Minęły dwa lata od orzeczenia rozwodu przez sąd. Wyrok zapadł za porozumieniem stron. Czy jest jakaś możliwość odwołania się od niego? Bardzo proszę o odpowiedź ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.12.31 18:31:3

Alimenty od ojca dla pełnoletniej studentki po rozwodzie

Moi rodzice są po rozwodzie. Mieszkam obecnie w domu z mamą i 2 rodzeństwa. Jestem studentką dzienną. W domu codziennie doznaję wielu przykrości z powodów wyzwisk itp. znęcanie psychiczne. Nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.12.30 21:35:2

Rejestracja rozwodu zawartego w Tajlandii w Polsce

witam ja wzialem slob i rozwod w tajlandii z tajkÄ… mam ale nie wiem jak to mam zarejestrowac bo tam jezeli dwoje chce sie rozwiesc i nie maja dzieci to sie nie odbywa przez sad ale przez urzad stanu cywilnego ... Zobacz wÄ…tek

14 odpowiedzi

2007.12.21 1:16:24

Rodzina zastępcza dla pasierbów - prawne możliwości

Hej mam taki problem, mianowicie moj maz ma nieslubne dziecko z kobieta nazwijmy to 'lekkich obyczajow", ma ona jeszcze jedno dziecko lecz nie z moim mezem. Obecnie chlopcy przebywaja w pogotowiu ... Zobacz wÄ…tek

4 odpowiedzi

2007.12.18 21:7:27

Rodzina zastępcza dla przyrodnich braci - procedury prawne

Hej mam taki problem, mianowicie moj maz ma nieslubne dziecko z kobieta nazwijmy to 'lekkich obyczajow", ma ona jeszcze jedno dziecko lecz nie z moim mezem. Obecnie chlopcy przebywaja w pogotowiu ... Zobacz wÄ…tek

0 odpowiedzi

2007.12.16 12:58:49

Kontakt z dziećmi po ograniczeniu praw rodzicielskich

hej jest taka mozliwosc musi tylko wystapic z wnioskiem do sadu o ustalenie widzen, zazwyczaj sad przyznaje takie prawo. Pozdrawiam ... Zobacz wÄ…tek

1 odpowiedzi

2007.12.14 13:10:27

Rodzina zastępcza dla dziecka męża z poprzedniego związku

3 odpowiedzi

2007.12.14 13:8:14

Zabezpieczenie kontaktów z synem przed wyjazdem żony do USA

ja mam ta samą sytuacje.Dzieci z żoną wyjechały do USA za moją zgodą na wakacje i nie wróciły ,a teraz ona nimi manipuluje ,że nawet syn ze mną nie rozmawia chodź przedtem rozmawialiśmy codziennie.Sam ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.12.13 17:15:48

Rozwód Polaków mieszkających w Niemczech - właściwość sądu

Razem z ęzem jestesmy Polakami ale od 4lat mieszkamy w Niemczech.Mamy dwoje dzieci i jedno tu sie urodziło.On ma wlasna firme ,ja byłam zatrudniona ale obecnie mam jeszcze 5miesięcy urlopu macierzynskiego.Chcemy ... Zobacz wątek

14 odpowiedzi

2007.12.12 17:24:37

Rodzina zastępcza dla pasierbów - powtarzające pytanie

4 odpowiedzi

2007.12.10 21:44:52

Alimenty od męża z działalnością - jak udowodnić prawdziwe dochody

"WIESZ ADA...."zapomnialem dodac ze najwazniejsza zecza w zyciu dzieci jest ich tozsamosc.Bez ojca wydaje im siÄ™ ze sa conajmniej w polowie gorsze od innych.ze wzgledu na dzieci trzeba im pozwolic ... Zobacz wÄ…tek

40 odpowiedzi

2007.12.10 14:13:4

Opieka nad dzieckiem podczas wyjazdu matki za granicÄ™

Mam 3 i pół roczną córkę. Ojciec dziecka ma ustalone kontakty z dzieckiem przez sąd. Wyjeżdrzam na dwa i pół miesiąca za granice w celach zarobkowych i obawiam się że ojciec dziecka może w ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2007.12.6 14:26:6

Zmiana w USC po ustaleniu ojcostwa wyrokiem sÄ…du

Witaj! USC dostanie kopie wyroku, dlatego o wszelkich zmianach sa informowani. Jesli nastÄ…piÄ… zmiany w nazwisku dziecka czy tez ojciec uzna nie nadajÄ…c swojego nazwiska. Wszystko bedzie odnotowane w ... Zobacz wÄ…tek

1 odpowiedzi

2007.12.4 22:52:8

2007.12.4 12:34:43

Procedura unieważnienia ślubu kościelnego w Opolu

Czy ktoś unieważniał ślub kościelny w Opolu, kto wie ile to trwa zanim zaczną procedurę? Złożyliśmy pismo 3,5 miesiąca temu i jak dzwoniliśmy zapytać co w tej sprawie to powiedzieli, że sa ... Zobacz wątek

15 odpowiedzi

2007.11.30 15:3:32

Podział majątku dorobkowego przy braku dokumentów budowy

Będzie bardzo ciężko - co Pana podkusiło, żeby budować to w ten sposób? Totalny brak wyobraźni! ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.11.29 11:48:28

Unieważnienie ślubu kościelnego z powodu choroby psychicznej

Chcę wystąpić o unieważnienie ślubu kościelnego . Mój były mąż z którym jestem po rozwodzie cywilnym od 9 lat . Przed ślubem zataił przede mną chorobę psychiczną ( schizofrenię ) ponadto ... Zobacz wątek

15 odpowiedzi

2007.11.27 15:6:15

Åšlub obywatela USA z PolkÄ… w Anglii - procedura

Witam wszystkich Moj chlopak jest amerykaninem i mieszka w Stanach.Ja obecnie jestem w Anglii. Chcielibysmy sie tutaj w Anglii pobrac.Moze kos z Was mial podobne doswiadczenie i wie jak to wszystko wyglada??My ... Zobacz wÄ…tek

5 odpowiedzi

2007.11.26 19:19:25

Szlaban dla 15-latka - zgodność z prawem ograniczenia

czy szlaban (czyli kara na wychodzenie) jest zgodna z prawem? mam 15 lat i moj ojciec czepia sie o byle co... i daje mi szlaban. chciałbym sie dowiedzieć czy ma do tego prawo, a jezeli tak, to jaką ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2007.11.26 0:9:37

Wątpliwości co do ojcostwa dziecka płacącego alimenty

Piszesz, ze nie wiesz, jak o to zapytać, więc ja pytam - a musisz pytać? A po co ci jest ta wiedza? Pytasz, co masz z tym wszystkim zrobić. Więc moje pytanie - z czym wszystkim? Co jest "tym ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2007.11.24 15:20:1

Eksmisja ojca alkoholika po rozwodzie rodziców

Można dodać wniosek o eksmisję do pozwu o rozwód,ja właśnie tak zrobiłam.Otrzymałam rozwód i eksmisję,ale mój były mąż miał już wtedy 2 wyroki karne za znęcanie nad rodziną. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2007.11.23 22:56:13

Alimenty na dziecko - matka żąda 3000 miesięcznie

Nie byliśmy małżeństwem, spotykaliśmy się około roku i podejrzewam, że zostałem wrobiony w dziecko gdyż kobieta chcaiła założyć rodzinę. W każdym razie córkę odwiedzam dwa razy w tygodniu. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.11.21 14:2:7

Dokumenty potrzebne do ślubu z obywatelką Australii

W przyszłym roku przyjedzie do Polski Australijka z którą pragnę zawrzeć związek Małżeński proszę o pomoc w temacie jakie dokumenty będę Jej i mnie potrzebne i jak to najłatwiej załatwić.Z ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2007.11.21 0:0:0

Przebieg rozprawy pojednawczej w sprawie rozwodowej

we wtorek moja pierwsza rozprawa, tak bardzo sie boje.Brzuch mnie boli i dostaję biegunki na samą myśl..............POMOCY ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2007.11.20 16:43:25

Kontakt ojca z dzieckiem - dziecko płacze podczas odwiedzin

Witam Maz zostawil mnie gdy nasz syn mial 2 miesiadze,bylo to w styczniu 2007,maz sie w zaden sposob nie interesowal synem,musialam zlozyc sprawe o alimenty bo nawet nie dawal mi pieniedzy sa syna,Ale ... Zobacz wÄ…tek

0 odpowiedzi

2007.11.18 22:7:47

Egzekucja alimentów przez zakład pracy vs komornik

BOGACI SIE KOMORNIK. LEPIEJ SIE DOGADAC Z MEZEM.BEZ ZAWISCI. ... Zobacz wÄ…tek

1 odpowiedzi

2007.11.18 11:59:58

Ubezwłasnowolnienie brata narkomana - ochrona przed długami

witam Cię.. jestem żoną hazardzisty.. jedynie co mogę ci polecić to forum hazardziści.. tam znajdziesz ludzi,którzy przeżywają to samo co ty.. poczytaj trochę..znajdziesz odpowiedz..pozdrawiam ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.11.15 16:1:42

Małżeństwo w kryzysie - teściowie psują związek, prawa do dziecka po rozwodzie

Witam, Przede wszystkim musisz zrobić wszystko, żeby pokazać żonie, że to ona jest dla Ciebie najważniejsza i że kiedyś będziesz tylko Ty, ona i Wasze dziecko. Teściowie tak jak każdy kiedyś ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2007.11.15 12:8:32

Windykacja alimentów przez komornika - zaległości z 3 lat

jestem pozamałzeńską córką ojca i panieńską mamy. Ojciec ma zasądzone alimenty w kwocie 20% poborów. Jestem na II roku studiów dziennych w Warszawie ,wynajmuję mieszkanie .Ojciec nie stosował ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.11.14 13:54:15

Odebranie praw rodzicielskich ojcu z wyrokiem w zawieszeniu

Prosze o pomoc w sprawie ubiegania sie o prawa rodzinne ojca dziecka....w czasie ciazy nie interesowal sie mna ani dzieckiem,nawet po urodzeniu coreczki tego nie robi...boje sie jednak,ze gdy dziecko podrosnie ... Zobacz wÄ…tek

5 odpowiedzi

2007.11.13 15:44:6

Przywrócenie wspólności majątkowej zniesionej wyrokiem

Proszę o radę w jaki sposób i kto może przywrócić wspólność majątkową, która została rozdzielona wyrokiem sądu. Złożyłem pozew o przywrócenie do sądu rejonowego, w którym wspólność ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2007.11.12 0:0:0

Rozwód po zdradzie żony z najlepszym przyjacielem - walka o dziecko

walcz.masz do tego prawo jestes bardzo potrzebna dziecku ona kiedys to doceni zrozumie,Marlena lat 20 dzis sama jestem matka ktora kiedys wybrała ojca wiele bym dała bym mogła cofnac czas i zostac przy ... Zobacz wątek

8 odpowiedzi

2007.11.11 16:38:45

Sprzedaż domu przy podziale majątku po rozstaniu

Rozeszlem sie z zona place alimenty na nie.Chce kupic sobie mieszkanie ale nie mam tylu pienieniedzy.Posiadam z byla zona dom wlasnosiowy gdzie ona pozostala z dziecmi. Czy moge ten dom sprzedac przy podziale ... Zobacz wÄ…tek

0 odpowiedzi

2007.11.10 23:33:8

Eksmisja byłego męża z mieszkania darowanego po znęcaniu się

prosze o pomoc! jestem po rozwodzie od roku czasu.moj byly maz jest po wyroku o znecanie sie ,obecnie toczy sie kolejne postepowanie na policji o znecanie sie nade mna i moja corka on zostal pozbawiony ... Zobacz wÄ…tek

0 odpowiedzi

2007.11.10 22:7:48

Rozwód z przemocą domową - ochrona dzieci

piszesz ze rozstalas sie z mezem z powodu pobicia itp czy ta sprawa zostala zgloszona na policje?jesli tak to jesli twoj maz bedzie sie domagal abys dawala mu dzieci nie musisz sie zgadzac mozesz sobie ... Zobacz wÄ…tek

1 odpowiedzi

2007.11.10 20:2:57

Rozwód z żoną alkoholiczką po 25 latach małżeństwa

Szanowny Panie ! Należty dobrze sformułować pozew i załączyć dowody - świadkowie , pismo z policji o ewentualnych awanturach. Dzieci też mogą zeznawać . Udowodnienie w sądzie nie powinno być ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.11.9 20:4:56

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika