Prawo rodzinne forum prawne - Strona 102

(5162 tematów na forum)

odstąpienie od alimentów

oświadczenie od żony że w dni tym i tym dałes jej tyle pieniędzy,albo wysyłaj przekazem pocztowym.kiedy żona będzie w złym humorze zgłosi do komornika że jej nie placisz jakie będziesz miał ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2004.1.27 17:5:33

zawieszenie postępowania w sprawie o rozwód

owszem, sąd może nie orzec rozwodu ze względu na dzieci, a dokładniej jeśli sąd zauważy, że przez Was rozód ucierpi dobro dzieci.. Niemniej jednak i tak sąd powinien zbadać całokształ tej ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.1.27 12:58:48

Intecyza i zobowiązania

sprawa prosta, z wyrokiem natychmiastowej wykolnalności idziesz do sądu po klauzulę wykolnalności a potem składasz wniosek do komornika o egzekucję i czekasz spokojnie na rozwój wydarzeń ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.1.27 12:48:14

CZY POZWAC RODZICA?

Dzieki MAREK!Pozdrawiam! ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2004.1.26 16:48:54

Alimenty od córki.

Tak można,nawet za czas przeszły. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.1.23 11:41:3

Odrębośc majatkowa

Kurczę doradzcie coś człowiekowi. sam mam corke za granica . I tez się boje,ze uwikła się w podobne bagno. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.1.20 11:5:49

Do Mikawi-rozwód

skoro oboje chcecie rozwodu, zgadzacie się aby był to rozwód bez orzekania o winie to... nie widzę problemu. Nie macie dzieci, więc odpada kwestia alimentów, ustalania kontaktów itp itd. Jedyną ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.1.19 13:44:29

Oswiadczenie notarialne w celu ugodowego podzialu majatku dorobkowego a rozne miasta zamieszkania...

Chcialabym zapytac o sprawe oswiadczenia notarialnego dotyczacego "ugodowego" podzialu majatku...Mieszkam obecnie w miejscowosci odleglej o 500 km od miejsca zamieszkania mojego bylego meza.Doszlismy ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2004.1.18 0:0:0

Czy można wynajac adwokata do zlozenia wniosku o rozwod?

Niuska,nie zgodze sie z Toba..ja zostalam zwolniona z kosztow na wstepie sprawy..tylko aby tak sie stalo zlozylam wraz z pozwem wniosek o zwolnienie z kosztow sadowych a Pani Sedzia po rozpatzreniu go ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2004.1.14 22:58:51

rozwod a prawa rodzicelskie

Jeżeli dobrze sprawujesz rolę ojca mogą jedynie ograniczyć Ci prawa co do współdecydowania o wyborze szkoły, leczenia i miejsca zamieszkania dziecka. Kontaktów z córka matka nie może Ci ograniczać. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.1.14 11:58:6

Jak uchronic dzieci przed utrata ojca!

Powiem ci, jak to wygląda teoretycznie. Powinieneś się zgłosić do kuratora sądowego i przedstawić mu/jej swój problem - będziesz miał podkład do ewentualnego dalszego postępowania. Następnie ... Zobacz wątek

15 odpowiedzi

2004.1.14 0:27:23

Rozwod-koszmar

Ryba..Bylam w bardzo podobnej sytuacji i powiem Ci szczerze iz ulegloscia nic nie zdzialasz.Wierze Ci ze ani psychicznie ani fizycznie nie masz juz sily ale czlowiek to takie "bydlatko" :) ktore jednak ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.1.13 15:11:48

Mąż wziął pożyczkę bez mojej zgody !

niestety jeżeli nie macie rozdzielności majątkowej to jeżeli twój mąż nie będzie mógł spłacić pożyczki ty będziesz musiała się tym zająć, podobnie gdybyście wzieli rozwód to także ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.1.12 17:25:19

POMOZCIE przyszlej mamie!

zus wyplaca pracodawce a zasilek dla samotnej matki od maja bedzie przyslogiwal pracujacej i bezrobotnej matce.powodzenia ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.1.12 9:41:25

DŁUGI A ROZDZIELNOŚĆ

Była dokładnie w takiej samej sytuacji przeprowadziliśmy rozdzielność majątkową i nie płacę za niego żadnych zobowiązań zrób to jak najszybciej kiedyś słyszałam od jakiegoś znajomego że ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.1.8 14:11:35

??? PROBLEM Z BADANIAMI DNA

Sprobuj w prywatnych laboratoriach. Mi kumpel opowiadal o firmie co sie nazywala test DNA czy jakos tak. Podobniez sa profesjonalni i maja jakies wypasione kontrole wewnetrzne. Sa tez na pewno inne firmy ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.1.7 16:52:50

Rozdzielność (rozdzielczość) majątkowa - wszysto

Chciałbym się dowiedzieć wszystkiego na temat rozdzielności (rozdzielczości) majatkowej. Interesuje mnie przede wszystkim rozdzielność w małżeństwie i jak to jest jeśli jedno z małżonków ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2004.1.6 0:0:0

Czy komornik wejdzie mi na pensje jak zapłacę mniej alimentów?

Jeżeli będziesz płacił tylko połowę alimentów, wówczas żona napewno skieruje sprawe do komornika, który może max. zająć 60 % poborów. W Twoim przypadku wystarczy, że zajmie 400 zł + ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.1.3 17:25:16

Rozdzielnosc majatkowa

Wiec tak jestesmy juz pare lat po slubie i chcielismy miec rozdzielbnosc majatkowa jak przeprowadzic ta sprawe dodam ze oboje tego chcemy
(vani) ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2004.1.1 0:0:0

Zabranie wladzy rodzicielskiej w zwiazku nie formalnym

dzieki za odpowiedz. Wlasciwym dla mnie sadem jest sad w Polsce poniewaz ja i moje dziecko jestesmy zameldowani w Polsce mimo iz na stale mieszkamy w Niemiec. Twoja odpowiedz nie jest za bardzo pocieszajaca. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2003.12.31 11:29:32

Chcę rozwodu co z dzieckiem

nie kochasz męża czy dziecka ?
... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2003.12.17 7:27:59

Rozwód z mojej winy - jakie konsekwencje ?

z alimentami to nie do końca tak: jezeli zostanie orzeczona twoja wina żona bedzie mogła wystapić o alimenty na siebie JEŚLI JEJ SYTUACJA MATERIALNA PO ROZWODZIE ULEGNIE POGORSZENIU i wcale nie musi ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2003.12.10 14:32:17

UCHYLANIE SIĘ OD PŁACENIA !!

serdecznie dziekuję MArku. czy mogę w tej sprawie na forum kontaktować się bezpośrednio z
Tobą? jeśli nie - zrozumiem.
mam dodatkowe pytanie:
czy do komornika (jeśli zostanie wyznaczony ) ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2003.12.8 10:34:7

Rozwod a ograniczenie praw rpdzicielskich

sad odmawia mi rozwodu propozycja to rozdzielnosc majatkowa na co ja siie nie zgadzam.Nastepna rozprawa przed swietami w ostatecznosci zgodzilam sie na separacje.Mam nadzieje ,ze chociaz tyle osiagne. ... Zobacz wątek

9 odpowiedzi

2003.12.5 21:45:51

Do MIKAWI: min.:alimenty+dług+odsetki

barzdo dziękuję za odpowiedź. moze pisze trochę nieskładnie-jestem chora...
900zł. zostaje nam po spłaceniu "mojego" kredytu, który wzięłam na samochód dla ojca dziecka oraz pozyczki, którą ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2003.11.28 10:56:14

Czas oczekiwania na 1 rozprawe rozwodowa

Pewnie juz zanudzam - ale o termin oczekiwania najlepiej dowiedzieć sie w Sądzie, gdzie zostanie złożony pozew. A jeśli chodzi o wpis tymczasowy - Sąd wzywa do jego uiszczenia określając wysokość ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2003.11.25 20:12:30

Do Marka - rozwód

Odpowiedzałem przy "pominięcie ...". Mam nadzieję, że pomogłem. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2003.11.25 20:7:4

Rozwod i alimenty

To, że Twoja żona żyła z dwoma mężczyznami w konkubinacie nie ma z tym nic wspólnego. Nie rozumiem Twojego wzburzenia, to ćwierć wieku. Czasami nie warto poruszać pewnych spraw. Na sprawie rozwodowej ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2003.11.24 0:42:38

Alimenty i drugi kierunek studiów - czy się należą?

nieprzemyslane jest wypowiadać się w sprawach bez gruntownego zapoznania sie z sytuacją stron. To przykre ze ludzie majacy wiedzę i doswiadczenie marnuja czas na wizjonierstwo. To nieraz bardzo bolesne ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2003.11.17 21:57:27

Rejestracja stanu cywilnego

Ale w czym?
Przeczytaj ustawę z dnia 29 września 1986 r.Prawo o aktach stanu cywilnego.(Dz. U. z dnia 6 października 1986 r. Nr36, poz.180 z późn.zm.) i też w tym będziesz dobra.
Powodzenia. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2003.11.17 19:31:43

Rozdzielnosc w trakcie rozwodu

prawo to masz, ale co ci z niego przyjdzie...
sprawa o zniesienie wspólności majątkowej może się pociągnąć jeszcze jakiś czas (musisz też wskazać sądowui ważne po temu powody którymi niestety ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2003.11.13 18:33:27

Elizo dziekuje i prosze...

W pierwszwej kolejności wnieś spreawędo sądu (jeżeli nie możecie tego uregulować polubownie) o zmianę orzeczenia w przedmiocie kontaktów. Na potrzeby procesu przedłożyć należy dokumenty (np ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2003.11.13 18:30:4

Przedślubne długi męża

Zgodnie z art 41 par. 2 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego za wierzytelności powstałe przed powstaniem wspólności ustawowej odpowiada tylko ten małżonek, który zobowiązania zaciągnął i to tylko ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2003.11.12 13:22:0

Co mi grozi ELIZO?

Dziękuję Ci Elizo. Głównym najemcą jestem ja lecz wg sądu on ma takie samo prawo do współwłasności , gdyż był moim mężem w momencie wprowadzania się do mieszkania, aż do ostatecznego orzeczenia ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2003.11.7 18:17:53

Czy byly maz moze zabronic zmienic miejsce zamieszkania.....???

Nie może Ci niczego zabronić i nie musisz pytać o jego zgodę. On jak będzie chciał odwiedzać córke, będzie musiał pokonać większą odległość. Zresztą jego władza rodzicielska jest ograniczona ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2003.11.6 17:8:23

Prośba do Angeliki

trzymam za Ciebie kciuki, jeżeli Ci się nie powiedzie dam Ci parę dobrych rad,ale nie tutaj podam Ci mój numer gadu-gadu trzymaj się. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2003.10.31 0:58:10

Zakup mieszkania a dzieci z poprzedniego malzenstwa

wtedy część należącą do partnera w przypadku jego śmierci dziedziczyłyby jego dzieci (wszystkie), zaś po ślubie - połowę jego części (czyli 25% wartości całego mieszkania) dziedziczyłaby ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2003.10.20 12:39:46

rozwód z zoną zamieszkała za granicą

Dzięki. Myśle że dostanę bez problemów rozwód tym bardziej , że nie ma praw co do naszej córki.
Chociaż morze być różnie jak to w naszych Sądach.
... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2003.10.20 7:40:58

Alimenty a zmiana studiow - czy moge odzyskac ?

Arturze otrzymywałeś wcześniej alimenty z ZUS-u, bo podobno tę ustawę nieprawidłowo interpretowano, natomiast teraz jest troche trudniej otrzymać alimenty z FA, bo ( he he he ... ) ustawa jest interpretowana ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2003.10.19 18:12:45

Alimenty od współmałżonka

Jestem matką 3dzieci,w tym 21letnia niepełnisprawna córka która otrzymuje rentę socjalną plus zasiłek pielęgnacyjny. Dwóch synów otrzymywało łacznie 600zł alimentów Ja otrzymuję 418zł zasiłku ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2003.10.17 12:27:49

POWAŻNY PROBLEM - proszę pilnie o pomoc

posłuchaj asiuli nigdy nie broniłam kontaktu bylemu mężowi z synami kiedy zobaczył że nie ma na nich wplywu sam przestał praychdzić dzieciczęsto lpały go na kłamstwach i przestaly mu ufać dzisiaj ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2003.10.7 20:20:31

urlop wychowawczy, alimenty

urlop wychowawczy przysługuje osobie bezpośrednio sprawującej opieke nad dzieckiem jeżeli dziecko uczęszcza do przedszkola, żlobka to urlop wychowawczy nie przysługuje ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2003.10.7 1:8:25

Separacja i druga ciaza

Dzieki Szymon za podpowiedz bede teraz sie musial udac do sadu i cosik takiego zlozyc,zastanawiam sie tylko w jaim trybie bedzie to rozpatrywane,tzn. czy odbedzie sie sprawa etc.Pozdrawiam.Artur ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2003.10.6 0:25:47

Prosze, przeczytajcie i poradzcie!!!!!

Likwidacja FA nie będzie tak szybko, narazie są takie plany, a w Polsce od planu do jego wdrożenia w życie upływa sporo czasu. W miejce FA ma powstać tzw. "świadczenie alimentacyjne". A Pani brat ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2003.9.29 12:41:32

Cy to rodzina?

Pytanie brzmi - czy to rodzina? Trudno powiedzieć czy to rodzina, ale na pewno jest między tymi osobami pokrewieństwo w linii bocznej. Oczywiście zgadzam się, że nie ma to żadnego wpływu na ewneutalną ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2003.9.25 11:35:9

Co przysługuje dziecku jezeli nie jestesmy w zwiazku małzeńskim

jak mam Twój post rozumować, czy utrudniasz mu kontakt czy nie. Dziecko potrzebuje obojga rodziców i nie decyduj za dziecko bo ono nie jest Twoją własnością i nie rozporządzaj nim ja rzeczą. Jeśli ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2003.9.24 14:52:29

Chce sie wyprowadzic od ojca i dostawac alimenty...

studiujesz zaocznie, chcesz mieszkać na swoim... może po prostu poszukaj pracy? miliony ludzi tak wlasnie żyje - pracują. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2003.9.23 10:27:50

Czy są jakieś szanse ?

Serdecznie dziekuje za pomoc -- to bardzo dobry poczatek !!!!! ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2003.9.14 9:11:9

Doniesienie do prokuratury!

Aczkowliwiek mogę się mylić:
Najpierw musisz zrobic badania genetyczne DNA czy to Twoje dziecko innego wyjścia nie masz.
2600 zł to śmieszne za połowe ceny można zrobić badania genetyczne
A ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2003.9.5 20:48:13

2003.8.25 7:51:20

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika