Prawo rodzinne forum prawne - Strona 102
(5162 tematów na forum)
odstąpienie od alimentów
oświadczenie od żony że w dni tym i tym dałes jej tyle pieniędzy,albo wysyłaj przekazem pocztowym.kiedy żona będzie w złym humorze zgłosi do komornika że jej nie placisz jakie będziesz miał ... Zobacz wątek2004.1.27 17:5:33
zawieszenie postępowania w sprawie o rozwód
owszem, sąd może nie orzec rozwodu ze względu na dzieci, a dokładniej jeśli sąd zauważy, że przez Was rozód ucierpi dobro dzieci.. Niemniej jednak i tak sąd powinien zbadać całokształ tej ... Zobacz wątek2004.1.27 12:58:48
Intecyza i zobowiązania
sprawa prosta, z wyrokiem natychmiastowej wykolnalności idziesz do sądu po klauzulę wykolnalności a potem składasz wniosek do komornika o egzekucję i czekasz spokojnie na rozwój wydarzeń ... Zobacz wątek2004.1.27 12:48:14
2004.1.26 16:48:54
2004.1.23 11:41:3
Odrębośc majatkowa
Kurczę doradzcie coś człowiekowi. sam mam corke za granica . I tez się boje,ze uwikła się w podobne bagno. ... Zobacz wątek2004.1.20 11:5:49
Do Mikawi-rozwód
skoro oboje chcecie rozwodu, zgadzacie się aby był to rozwód bez orzekania o winie to... nie widzę problemu. Nie macie dzieci, więc odpada kwestia alimentów, ustalania kontaktów itp itd. Jedyną ... Zobacz wątek2004.1.19 13:44:29
Oswiadczenie notarialne w celu ugodowego podzialu majatku dorobkowego a rozne miasta zamieszkania...
Chcialabym zapytac o sprawe oswiadczenia notarialnego dotyczacego "ugodowego" podzialu majatku...Mieszkam obecnie w miejscowosci odleglej o 500 km od miejsca zamieszkania mojego bylego meza.Doszlismy ... Zobacz wątek2004.1.18 0:0:0
Czy można wynajac adwokata do zlozenia wniosku o rozwod?
Niuska,nie zgodze sie z Toba..ja zostalam zwolniona z kosztow na wstepie sprawy..tylko aby tak sie stalo zlozylam wraz z pozwem wniosek o zwolnienie z kosztow sadowych a Pani Sedzia po rozpatzreniu go ... Zobacz wątek2004.1.14 22:58:51
rozwod a prawa rodzicelskie
Jeżeli dobrze sprawujesz rolę ojca mogą jedynie ograniczyć Ci prawa co do współdecydowania o wyborze szkoły, leczenia i miejsca zamieszkania dziecka. Kontaktów z córka matka nie może Ci ograniczać. ... Zobacz wątek2004.1.14 11:58:6
Jak uchronic dzieci przed utrata ojca!
Powiem ci, jak to wygląda teoretycznie. Powinieneś się zgłosić do kuratora sądowego i przedstawić mu/jej swój problem - będziesz miał podkład do ewentualnego dalszego postępowania. Następnie ... Zobacz wątek2004.1.14 0:27:23
Rozwod-koszmar
Ryba..Bylam w bardzo podobnej sytuacji i powiem Ci szczerze iz ulegloscia nic nie zdzialasz.Wierze Ci ze ani psychicznie ani fizycznie nie masz juz sily ale czlowiek to takie "bydlatko" :) ktore jednak ... Zobacz wątek2004.1.13 15:11:48
Mąż wziął pożyczkę bez mojej zgody !
niestety jeżeli nie macie rozdzielności majątkowej to jeżeli twój mąż nie będzie mógł spłacić pożyczki ty będziesz musiała się tym zająć, podobnie gdybyście wzieli rozwód to także ... Zobacz wątek2004.1.12 17:25:19
POMOZCIE przyszlej mamie!
zus wyplaca pracodawce a zasilek dla samotnej matki od maja bedzie przyslogiwal pracujacej i bezrobotnej matce.powodzenia ... Zobacz wątek2004.1.12 9:41:25
DŁUGI A ROZDZIELNOŚĆ
Była dokładnie w takiej samej sytuacji przeprowadziliśmy rozdzielność majątkową i nie płacę za niego żadnych zobowiązań zrób to jak najszybciej kiedyś słyszałam od jakiegoś znajomego że ... Zobacz wątek2004.1.8 14:11:35
??? PROBLEM Z BADANIAMI DNA
Sprobuj w prywatnych laboratoriach. Mi kumpel opowiadal o firmie co sie nazywala test DNA czy jakos tak. Podobniez sa profesjonalni i maja jakies wypasione kontrole wewnetrzne. Sa tez na pewno inne firmy ... Zobacz wątek2004.1.7 16:52:50
Rozdzielność (rozdzielczość) majątkowa - wszysto
Chciałbym się dowiedzieć wszystkiego na temat rozdzielności (rozdzielczości) majatkowej. Interesuje mnie przede wszystkim rozdzielność w małżeństwie i jak to jest jeśli jedno z małżonków ... Zobacz wątek2004.1.6 0:0:0
Czy komornik wejdzie mi na pensje jak zapłacę mniej alimentów?
Jeżeli będziesz płacił tylko połowę alimentów, wówczas żona napewno skieruje sprawe do komornika, który może max. zająć 60 % poborów. W Twoim przypadku wystarczy, że zajmie 400 zł + ... Zobacz wątek2004.1.3 17:25:16
Rozdzielnosc majatkowa
Wiec tak jestesmy juz pare lat po slubie i chcielismy miec rozdzielbnosc majatkowa jak przeprowadzic ta sprawe dodam ze oboje tego chcemy(vani) ... Zobacz wątek
2004.1.1 0:0:0
Zabranie wladzy rodzicielskiej w zwiazku nie formalnym
dzieki za odpowiedz. Wlasciwym dla mnie sadem jest sad w Polsce poniewaz ja i moje dziecko jestesmy zameldowani w Polsce mimo iz na stale mieszkamy w Niemiec. Twoja odpowiedz nie jest za bardzo pocieszajaca. ... Zobacz wątek2003.12.31 11:29:32
2003.12.17 7:27:59
Rozwód z mojej winy - jakie konsekwencje ?
z alimentami to nie do końca tak: jezeli zostanie orzeczona twoja wina żona bedzie mogła wystapić o alimenty na siebie JEŚLI JEJ SYTUACJA MATERIALNA PO ROZWODZIE ULEGNIE POGORSZENIU i wcale nie musi ... Zobacz wątek2003.12.10 14:32:17
UCHYLANIE SIĘ OD PŁACENIA !!
serdecznie dziekuję MArku. czy mogę w tej sprawie na forum kontaktować się bezpośrednio zTobą? jeśli nie - zrozumiem.
mam dodatkowe pytanie:
czy do komornika (jeśli zostanie wyznaczony ) ... Zobacz wątek
2003.12.8 10:34:7
Rozwod a ograniczenie praw rpdzicielskich
sad odmawia mi rozwodu propozycja to rozdzielnosc majatkowa na co ja siie nie zgadzam.Nastepna rozprawa przed swietami w ostatecznosci zgodzilam sie na separacje.Mam nadzieje ,ze chociaz tyle osiagne. ... Zobacz wątek2003.12.5 21:45:51
Do MIKAWI: min.:alimenty+dług+odsetki
barzdo dziękuję za odpowiedź. moze pisze trochę nieskładnie-jestem chora...900zł. zostaje nam po spłaceniu "mojego" kredytu, który wzięłam na samochód dla ojca dziecka oraz pozyczki, którą ... Zobacz wątek
2003.11.28 10:56:14
Czas oczekiwania na 1 rozprawe rozwodowa
Pewnie juz zanudzam - ale o termin oczekiwania najlepiej dowiedzieć sie w Sądzie, gdzie zostanie złożony pozew. A jeśli chodzi o wpis tymczasowy - Sąd wzywa do jego uiszczenia określając wysokość ... Zobacz wątek2003.11.25 20:12:30
Do Marka - rozwód
Odpowiedzałem przy "pominięcie ...". Mam nadzieję, że pomogłem. ... Zobacz wątek2003.11.25 20:7:4
Rozwod i alimenty
To, że Twoja żona żyła z dwoma mężczyznami w konkubinacie nie ma z tym nic wspólnego. Nie rozumiem Twojego wzburzenia, to ćwierć wieku. Czasami nie warto poruszać pewnych spraw. Na sprawie rozwodowej ... Zobacz wątek2003.11.24 0:42:38
Alimenty i drugi kierunek studiów - czy się należą?
nieprzemyslane jest wypowiadać się w sprawach bez gruntownego zapoznania sie z sytuacją stron. To przykre ze ludzie majacy wiedzę i doswiadczenie marnuja czas na wizjonierstwo. To nieraz bardzo bolesne ... Zobacz wątek2003.11.17 21:57:27
Rejestracja stanu cywilnego
Ale w czym?Przeczytaj ustawę z dnia 29 września 1986 r.Prawo o aktach stanu cywilnego.(Dz. U. z dnia 6 października 1986 r. Nr36, poz.180 z późn.zm.) i też w tym będziesz dobra.
Powodzenia. ... Zobacz wątek
2003.11.17 19:31:43
Rozdzielnosc w trakcie rozwodu
prawo to masz, ale co ci z niego przyjdzie...sprawa o zniesienie wspólności majątkowej może się pociągnąć jeszcze jakiś czas (musisz też wskazać sądowui ważne po temu powody którymi niestety ... Zobacz wątek
2003.11.13 18:33:27
Elizo dziekuje i prosze...
W pierwszwej kolejności wnieś spreawędo sądu (jeżeli nie możecie tego uregulować polubownie) o zmianę orzeczenia w przedmiocie kontaktów. Na potrzeby procesu przedłożyć należy dokumenty (np ... Zobacz wątek2003.11.13 18:30:4
Przedślubne długi męża
Zgodnie z art 41 par. 2 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego za wierzytelności powstałe przed powstaniem wspólności ustawowej odpowiada tylko ten małżonek, który zobowiązania zaciągnął i to tylko ... Zobacz wątek2003.11.12 13:22:0
Co mi grozi ELIZO?
Dziękuję Ci Elizo. Głównym najemcą jestem ja lecz wg sądu on ma takie samo prawo do współwłasności , gdyż był moim mężem w momencie wprowadzania się do mieszkania, aż do ostatecznego orzeczenia ... Zobacz wątek2003.11.7 18:17:53
Czy byly maz moze zabronic zmienic miejsce zamieszkania.....???
Nie może Ci niczego zabronić i nie musisz pytać o jego zgodę. On jak będzie chciał odwiedzać córke, będzie musiał pokonać większą odległość. Zresztą jego władza rodzicielska jest ograniczona ... Zobacz wątek2003.11.6 17:8:23
Prośba do Angeliki
trzymam za Ciebie kciuki, jeżeli Ci się nie powiedzie dam Ci parę dobrych rad,ale nie tutaj podam Ci mój numer gadu-gadu trzymaj się. ... Zobacz wątek2003.10.31 0:58:10
Zakup mieszkania a dzieci z poprzedniego malzenstwa
wtedy część należącą do partnera w przypadku jego śmierci dziedziczyłyby jego dzieci (wszystkie), zaś po ślubie - połowę jego części (czyli 25% wartości całego mieszkania) dziedziczyłaby ... Zobacz wątek2003.10.20 12:39:46
rozwód z zoną zamieszkała za granicą
Dzięki. Myśle że dostanę bez problemów rozwód tym bardziej , że nie ma praw co do naszej córki.Chociaż morze być różnie jak to w naszych Sądach.
... Zobacz wątek
2003.10.20 7:40:58
Alimenty a zmiana studiow - czy moge odzyskac ?
Arturze otrzymywałeś wcześniej alimenty z ZUS-u, bo podobno tę ustawę nieprawidłowo interpretowano, natomiast teraz jest troche trudniej otrzymać alimenty z FA, bo ( he he he ... ) ustawa jest interpretowana ... Zobacz wątek2003.10.19 18:12:45
Alimenty od współmałżonka
Jestem matką 3dzieci,w tym 21letnia niepełnisprawna córka która otrzymuje rentę socjalną plus zasiłek pielęgnacyjny. Dwóch synów otrzymywało łacznie 600zł alimentów Ja otrzymuję 418zł zasiłku ... Zobacz wątek2003.10.17 12:27:49
POWAŻNY PROBLEM - proszę pilnie o pomoc
posłuchaj asiuli nigdy nie broniłam kontaktu bylemu mężowi z synami kiedy zobaczył że nie ma na nich wplywu sam przestał praychdzić dzieciczęsto lpały go na kłamstwach i przestaly mu ufać dzisiaj ... Zobacz wątek2003.10.7 20:20:31
urlop wychowawczy, alimenty
urlop wychowawczy przysługuje osobie bezpośrednio sprawującej opieke nad dzieckiem jeżeli dziecko uczęszcza do przedszkola, żlobka to urlop wychowawczy nie przysługuje ... Zobacz wątek2003.10.7 1:8:25
Separacja i druga ciaza
Dzieki Szymon za podpowiedz bede teraz sie musial udac do sadu i cosik takiego zlozyc,zastanawiam sie tylko w jaim trybie bedzie to rozpatrywane,tzn. czy odbedzie sie sprawa etc.Pozdrawiam.Artur ... Zobacz wątek2003.10.6 0:25:47
Prosze, przeczytajcie i poradzcie!!!!!
Likwidacja FA nie będzie tak szybko, narazie są takie plany, a w Polsce od planu do jego wdrożenia w życie upływa sporo czasu. W miejce FA ma powstać tzw. "świadczenie alimentacyjne". A Pani brat ... Zobacz wątek2003.9.29 12:41:32
Cy to rodzina?
Pytanie brzmi - czy to rodzina? Trudno powiedzieć czy to rodzina, ale na pewno jest między tymi osobami pokrewieństwo w linii bocznej. Oczywiście zgadzam się, że nie ma to żadnego wpływu na ewneutalną ... Zobacz wątek2003.9.25 11:35:9
Co przysługuje dziecku jezeli nie jestesmy w zwiazku małzeńskim
jak mam Twój post rozumować, czy utrudniasz mu kontakt czy nie. Dziecko potrzebuje obojga rodziców i nie decyduj za dziecko bo ono nie jest Twoją własnością i nie rozporządzaj nim ja rzeczą. Jeśli ... Zobacz wątek2003.9.24 14:52:29
Chce sie wyprowadzic od ojca i dostawac alimenty...
studiujesz zaocznie, chcesz mieszkać na swoim... może po prostu poszukaj pracy? miliony ludzi tak wlasnie żyje - pracują. ... Zobacz wątek2003.9.23 10:27:50
Czy są jakieś szanse ?
Serdecznie dziekuje za pomoc -- to bardzo dobry poczatek !!!!! ... Zobacz wątek2003.9.14 9:11:9
Doniesienie do prokuratury!
Aczkowliwiek mogę się mylić:Najpierw musisz zrobic badania genetyczne DNA czy to Twoje dziecko innego wyjścia nie masz.
2600 zł to śmieszne za połowe ceny można zrobić badania genetyczne
A ... Zobacz wątek
2003.9.5 20:48:13
2003.8.25 7:51:20
Masz inne pytanie do prawnika?