Prawo rodzinne forum prawne - Strona 100

(5162 tematów na forum)

Rozwód a chec przejecia przez powodkę mojego mieszkania zakladowego.

Chcę się rozwieźć z żoną. Mamy dom a ja wspólnie z ojcem prowadzę sp.j.
Moi rodzice sprzeciwiają się mojej decyzji.
Jak się od nich wszystkich uwolnić.Czy jako współnik ojciec może robić ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.7.28 11:27:8

Dlugi meza

A nie ma mozliwosci orzeczenie o nieodpowiadaniu za dlugi meza? ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.7.28 7:48:2

ile czasu ma ZUS na wypłacenie zaległych pieniedzy??

W moim przekonaniu jeśli wyrok przywołanego sądu jest już prawomocny i faktycznie w sentencji zobowiązuje ZUS do wypłaty zaległych świadczeń to nie powinno być problemu (zakładam, iż wyrok ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.7.24 8:24:30

rozwód a zaliczenie

Nie wiem czy dobrze zrozumiałam? - nie jesteś jeszcze zobowiązany przez sąd do płacenia alimentów? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.7.23 19:31:4

moja mściwa eks chce mnie wyrolować!

Posłuchaj tem mściwe baby takie są. To że macie rozwód bez orzekania o winie nie oznancza że ona ma prawo do mieszkania. Wnieś pozew do sądu o ustalenie kontaktów dziecka z matką w miejscu zamieszkania ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2004.7.23 8:4:18

podział majątku a mienie przesiedleńcze

Czy jeżeli w trakcie trwania małżeństwa zarabiałem pieniądze za granicą i za nie kupiłem na przykład samochód i przywożąc go na tzw"mienie przesiedleńcze" mam się teraz nim z byłą ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2004.7.22 0:0:0

33Lata i alimenty

Nie mieszkam z ojcem i nie jestem niepelnosprawna.A nie pracuję nie dlatego,że nie chcę , ale dlatego, że nie mogę znaleźć pracy... nigdzie! A to jestem za stara, a to nie umiem języka obcego...brak ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.7.16 17:46:18

JAK POSKROMIĆ ZLOŚNICĘ? Jak zabezpieczyć się przed długami obecnej żony przyszłego męża?

Wydaje mi sie że istnieje jeszcze coś takiego jak zabezpieczenie przed zobowiązaniami żony.Nie pamiętam czy dobrze pamiętam - trzeba zamieścic ogłoszenie w prasie ogólnego dostepu że" Pan taki ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.7.15 13:14:11

Rozwód, dziecko, kłamstwa w sądzie

Szczerze ci współczuję.Mój chłopak walczył o dzieci i sie opłacało. Wnieś pozew do sądu o rozszerzenie kontaktów z dzieckiem.wyjaśnij w nim iz dziecko mieszka tu i tu a dwie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.7.14 9:19:21

CO POWINIENEM ZROBIC ABY DOWIEDZIEĆ SIĘ CZY NADAL MAM PŁACIĆ ALIMENTY CZY JUZ NIE?

Zgodnie z naszym paskudnym polskim prawem alimenty trzeba płacić na dziecko które się uczy, lecz o ile pamietam do ukończenia przez nią 25 roku zycia. Jeżeli jednak dziecko sie nie uczy i będziesz ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.7.12 9:23:20

podział majątku a dziecko

Tylko i wyłacznie po połowie. Dziecko nie ma w tym żadnego udziału. Istnieją wyjątki kiedy majątek ulega podziałowi w innej proporcji, ale trzeba udowodnić, że druga strona dopuściła się rażących ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.7.8 14:59:53

Rozwód z winy żony ?

Poszukuję fundacji do praw ojca w okolicy Lublina Pilne prosze odpowiedźcie!!! ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.7.6 21:55:8

Czy otrzymany rozwod w USA jest wazny w Polsce?

Musisz wystąpić do właściwego sądu okręgowego wydz. rodzinny o uznanie wyroku sądu w USA za ważny w kraju. Wyrok sądu usa nie ma mocy sprawczej w Polsce jeśli powod i pozwany/a posiadają obywatelstwo ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2004.6.30 9:57:3

Podział reszty majątku po rozwodzie

Kobieto! Puściłaś chłoopa w skarpetkach i jeszcze ci mało. Oczywiście że kazdy Sąd zobowiąże cie do wydania mu samochodu albo splaty w 100%. Przeciez nawet juz ze swojego majątku po rozdzielności ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2004.6.24 10:11:53

Ojcostwo jak je ustalić?!

Jeżeli po prodzeniu dziecka uznałem je a mimo to nie jestem pewny czy to jest moje mogę zrobić badanie DNA tylko aby było uznane prze sąd, chłopczyk ma roczek błagam was dajcie znać bo nie wiem ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2004.6.21 0:0:0

CZY MALE DZIECKO MOZE ODBYC PODROZ SAMOLOTEM POD OPIEKA INNEJ OSOBY NIZ RODZICE ?

CZY MALE 6 LETNIE DZIECKO MOZE ODBYC PODROZ SAMOLOTEM POD OPIEKA INNEJ OSOBY NIZ RODZICE I JAKIE Z TYM ZWIAZANE DOKUMENTY TRZEBA ZLOZYC?OBOJE Z MEZEM PRZEBYWAMY ZAGRANICA I NIE MOZEMY PRZYJECHAC PO NASZA ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2004.6.17 0:0:0

Komornik art 822 kpc

Art. 822. Komornik wstrzyma się z dokonaniem czynności, jeżeli przed jej rozpoczęciem dłużnik złoży nie budzący wątpliwości dowód na piśmie, że obowiązku swego dopełnił albo że wierzyciel ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.6.16 13:22:20

JAK JEST TERAZ Z ALIMENTAMI?

jestem w takiej samej sytuacji jak ty i tylko z tego co wiem to dostaniesz dodatek chyba ze jestes jako bezrobotna i nie dostajesz zasiłku to tez powinas dostac na siebie ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2004.6.15 17:56:5

KREDYT HIPOTECZNY A ROZWÓD? ON CHCE ZAPRZEPAŚCIC TO MIESZKANIE!!!

mieszkanie nabyliście razem i jesteście oboje współwłaścicielami. Odpowiadacie razem za kredyt solidarnie, nikt męża nie zmusi do płacenia kredytu jeżeli nie będzie chciał. A rozwód ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.6.15 9:37:10

zgoda na paszport a emigracja

Dzieki za odpowiedz.
Corka ma 10 lat. Dzis dostalem pozew o pozbawienie mnie wladzy rozdzicielskiej. Oczywiscie powodem jest brak zgody na wyjazd corki i jako swiadka podaje swoje obecnego apsztyfikanta. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.6.14 20:53:39

2004.6.14 11:41:51

skutek rozprawy pojednawczej

Zawieszenie postępowania w wyniku oswiadczenia woli przez jednego lub oboje małzonków przerywa bieg sprawy rozwodowej. Miałam własnie taka sytuację. Nie pozbawia natomiast prawa do przywrócenia ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2004.6.9 22:49:19

Czy ktoś wie?

z tego co opisujesz wnioskuje, że utrudniałaś/utrudniasz byłemu spotkania z własnym dzieckiem. No cóż, naganne jest takie postępowanie i jedynie co mogę napisać to to, że dziecko nie jest wyłącznie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.6.8 10:51:31

WIDZENIA DZIADKÓW

Jesli chcesz wyjechac z dzieckiem to zacznij od proby porozmawiania z tymi dziadkami (jak rozumiem sa to rodzice ojca Twego dziecka) i kuratorem. Sprobuj dogadac sie i przesunac spotkania. Jesli jedziesz ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.6.8 9:54:50

++++POMOCY++++

PROSZĘ POMOCY CHCĘ WYJECHAĆ ZA GRANICE A DZIECKO MA UREGULOWANE KONTAKTY W OBECNOSCI KURATORA I MOJEJ Z DZIADKAMI CO MAM ZROBIC A MAM WYJECHAC 1,07 2004
(krysia) ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2004.6.7 0:0:0

2004.6.3 15:50:0

2004.6.3 11:30:49

Apelacja po wyroku o podział majątku.PILNIE PROSZĘ O POMOC!!!!

jak wygląda sprawa o podzial majatku jestem po rozwodzie i obecnie przygotowuje sie do tej kolejnej trudnej sprawy ... Zobacz wątek

8 odpowiedzi

2004.6.2 21:45:47

Czy może widzieć się z dzieckiem???

Ale jeśli np. ojciec jest niezrównoważony i leczył się w szpitalu psychiatrycznym a także był karany za pobicie?To też sąd wyrazi zgodę na jego spotkania z dzieckiem jeśli od kilku lat nie ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.6.2 9:2:41

DLUG.PYTANIE

Plan jest niezły ale zanim go wcielisz w zycie wyjedx na wakacje i to dokładnie przemyśl 35 tys. funtów to znowu nie tak wiele ..... ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.5.30 18:36:10

Chce sie oczyscic z dlugow

Rozwod za obopulna zgoda niezgodnosc charakterow. Pozostawilem zonie mieszkanie nie staralem sie o opieke nad 1 z 2 dzieci alebowiem jestem umowiony z byla zona ze zaopiekuje sie jednym z nich kiedy tylko ... Zobacz wątek

27 odpowiedzi

2004.5.27 0:0:0

PODZIAŁ A ALIMENTY

Tak, moze potracic zalegle alimenty. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.5.25 13:48:37

odpowiedizalnosć żony za długi męża

ja np wiem że nikogo w tym panstwie nie interesuje ile masz dzieci i jak żyjesz to jest brutalne i prawdziwe..dlaczego nie zrobiłaś przed rozwodem ustania wspólnoty majątkowej np wstecz aby nie być ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.5.25 10:42:24

Unieważnienie małżeństw kościelnego co i jak postąpić?

Jestem po rozwodzie z byłą żoną dwa lata nie mieliśmy dzieci nasze małżeństwo trwało 2 lata i nigdy nie byliśmy razem nigdzie zameldowani mieszkaliśmy gożej jak nażeczeni róznie troche tu ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2004.5.23 0:0:0

PILNE - ROZWOD!!!

witam..zamierzam zlozyc pozew o rozwod..maz juz wyrazil zgode..mamy dwoje dzieci ale nadal mieszkamy razem..tyle ze w osobnych pokojach..maz ze starszym synem ja z mlodszym..procz dzieci nic nas nie laczy..nie ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2004.5.21 14:56:45

wspólny majatek?

napiszcie cos proszę... ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.5.21 14:3:42

Rozwód a spadek

Wielkie DZIĘKI. Po tej pani można spodziewać się wszystkiego. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.5.21 8:59:52

INTERCYZA W DRUGĄ STRONĘ

sam koszt umowy majątkowej małżeńskiej rozszerzającej wspólność to ok.600 zł, ale jesli w gre wchodza nieruchomosci to wiążą sie z tym dodatkowe koszta zwiazane z wpisem Pani do księgi wieczystej, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.5.19 23:31:35

dziecko-proszę o pomoc

Sąd rodzinny w którym ta sprawa się toczy powiedział że ojciec też ma prawo mieć dziecko,a że córka jast zameldowana u mnie to nie ma znaczenia,tak też powiedziała policja ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2004.5.19 13:57:34

Prośba o pomoc w napisaniu pozwu o rozwód

To bardzo trudna decyzja ale jeżeli chcesz zrobić to szybko wybierz opcję bez orzekania o winie ew. jeżeli chcesz walczyć wynajmij detektywa i zdobądź dowody Zawsze będzie to dla Ciebie trudne ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.5.18 9:21:55

DLACZEGO??

napisz dokładnie o co CI CHODZI WZÓR POZWU CZY POTRZEBUJESZ PORADY? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.5.16 17:7:18

Trwały rozkład pożycia.

Dzięki. Nie sypiamy od 2 lat razem a od 1,5 roku nie ma więzi gospodarczej. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.5.15 16:52:29

MAM DZIECKO Z OBCOKRAJOWCEM JAK UDOWODNIC MU OJCOSTWO,

Mam 1,2 miesieczne dziecko z obcokrajowcem ktory unika odpowiedzialnosci. JAk mam mu udowodnic ojcostwo i starac sie o alimety? Dziecko ma moje nazwisko.
(Monika) ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2004.5.15 0:0:0

+++ktoś doświadczony+++

W jakim czasie i w jaki sposób zwrócić się do sądu o wydanie postanowienia odnośnie podziału majątku?
(mopro) ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2004.5.13 0:0:0

Majątek wspólny- umowa

Czy dysponuje ktoś może wzorem umowy o podział majątku wspólnego i zobowiązań? Będę bardzo zobowiązany.To są oczywiście indywidualne umowy, jednakże jakieś podstawowe zasady obowiązują ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2004.5.12 0:0:0

Odkupienie mieszkania od aktualnej jeszcze malzonki

Czy ktos moze mi udzielic wskazowek jak postepowac w przypadku odkupienia od zony z ktora mam juz rozlacznosc majatkowa poprzez notariusza, mieszkania w ktorym obrecnie razem mieszkamy (mamy juz tego dosyc ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2004.5.12 0:0:0

Darowizna w trakcie małżeństwa

Wspólnota to jest mieszkaniowa. W małżeńskim ustroju majątkowym jest wspólność. ... Zobacz wątek

10 odpowiedzi

2004.5.4 19:18:43

Rozwod!!!!!

Ale bardziej chodzi o rozwód, czy o to, że matka chce wprowadzić się z konkubentem i wyrzucić córki? To są dwa różne problemy. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.5.4 18:52:28

Nowe mieszkanie dla dwojga, a sprawa rozwodowa

już ci pisałam: jeśli partner kupi mieszkanie przed orzeczeniem rozwodu, była żona będzie jego współwłaścicielką i nie ma bata na to. Więc skoro się nie zgadza na zniesienie współwłasności ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.5.4 15:1:10

Widzenia się z dzieckiem w szkole!

A jak sie ma ,jeżeli rodzice zawarli Ugodę w Sadzie jeśli chodzi o kontakty ojca z dziećmi,nic Ugoda nie wspomina o szkole,i tam matka nie zezwala ojcu widziec sie z dzieckiem na przerwie,za pelną ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2004.5.4 0:0:0

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika