Prawo rodzinne forum prawne - Strona 101
(5150 tematów na forum)
CIĄŻA A PRAWA KOBIETY CIĘŻARNEJ
Chciałabym się dowiedzieć coś o ocgronie prawnej kobiety ciężarnej. Bardzo mnie to interesuje jakie prawa posiada kobieta w ciązy. Prosze o jak najszybszą odpowiedź, ponieważ chciałabym o tym ... Zobacz wątek2004.4.15 22:16:23
Po wejściu do UE kredyt bez zgody małżonka?
Prawo unijne nic nie ma do kodeksu rodzinnego. Te brednie chyba LPR rozpowszechnia. ... Zobacz wątek2004.4.15 11:15:24
Rozwod za granica
Od 13 lat mieszkam za granica, kilka lat temu rozwiodlam sie tutaj zaocznie. Staram sie uwaznienie wyroku sadu zagranicznego w Polsce. Jak tylko maz dowiedzial sie ze wystapilam o rozwod zalozyl sprawe ... Zobacz wątek2004.4.15 0:0:0
WYSOKOSC KOSZTOW-PODZIAL MAJATKU
Czy mozliwe jest ze po podziale majatku w sadzie dostane mniej niz wnioslam w majatku odrebnym? Czy ktos moze mi powiedziec jakie sa koszty podzialu w sadzie? Czy sa na to jakies ustalone stawki, wartosci ... Zobacz wątek2004.4.14 0:0:0
Nadpłacone alimenty
jesli corka jest pelnoletnia i nie uczy sie ani niechcepodjac pracy a sad nakazal mi placic corce alimenty co mam zrobic aby zawiesic alimenty ... Zobacz wątek2004.4.11 23:42:2
Od kiedy alimenty
racja, faktycznie to powinno byc ujęte w wyroku bo z reguły należa się od złożenia pozwu ale czasem sąd zadecyduje inaczej ... Zobacz wątek2004.4.8 15:10:6
Rozrzutny tata
Jak to grosze? W naszym kraju ludzie pracuje caly miesiac za 600-1000zl i to po studiach! Tak wiec nie badzmy tacy pazerni, te pieniadze powinny wystarczyc na wszystko a tak na marginesie to facet ma juy ... Zobacz wątek2004.4.7 14:51:58
Ślub z "bankrutem"
Witajcie! Moze ktos z Was wie, czy po slubie z Anglikiem w Niemczech, bede odpowiadala za jego dlugi zaciagniete przed naszym slubem. On jest oficjalnie w Niemczech uznany za "bankruta" (insolvent) ... Zobacz wątek2004.4.6 0:0:0
Intercyza po ślubie
Możliwość darowizny już rozważałam, wiąze się to z kosztami aktu notarialnego, zmian w księdze wieczystej, itd. Rozważam też drugą możliwość: podpisuję intercyzę i kupuję mieszkanie (spłdzielcze ... Zobacz wątek2004.3.26 10:44:50
Wyjazd za granice
Mam dziecko z tzw. wolnego związku, dziecko zostało uznane przez dziecka ale przez ojca. Jednak przez ciążę i przez pierwsze 4 lata nie interesował sie dzieckiem. Alimenty były płacone różnie, ... Zobacz wątek2004.3.25 0:0:0
Zaświadczenie o zarobkach przy wniesieniu pozwu o rzwód
normalny druk z zakładu pracy, grunt aby były odpowiednie podpisy i pieczątki zakładu pracy i osoby która zaświadczenie wydała ... Zobacz wątek2004.3.24 16:18:3
Prawo do dziecka małżonka
jeśli dziecko nie zostało przez ciebie prawnie przysposobione to jest twoim pasierbem, czyli nie masz wobec niego władzy ani praw rodzicielskich; jednak nie sądzę aby to cię ograniczało w chodzeniu ... Zobacz wątek2004.3.24 16:15:16
Ojciec i syn
Ojciec podstępnie zabrał mi syna i oddał go na wychowanie swoim rodzicom. Mnie nieumożliwiają kontaktu z synem , wręcz go izolują.Buntują przeciwko mnie, nawet nie dają syna do tel. Nie ma żadnego ... Zobacz wątek2004.3.21 0:0:0
Rozwod-pomocy
Nie przejmuj się tym co pisze ten pan samarytanin względem psychopaty. On chyba nie doznał znecania się i nie ma pojęcia co to znaczy być ponirzana i bita.Dziecko trzeba ratować , co ojciec alkocholik ... Zobacz wątek2004.3.20 18:23:59
Rozwód - rozprawa pojednawcza - fiasko
fakt ciązy może byc ułatwieniem uzyskania rozwodu, jego nie orzeczenie można uznac za niezgodne z zasadami współżycia społecznego w tej sytaucji (brak więzi między malzonkami, trwały i zupełny ... Zobacz wątek2004.3.19 14:41:54
Zostałem ograbiony przez matkę dziecka
Tomku trzymam kciuki za Twoją sprawę. Walcz do upadłego i się nie dawaj. Niestety coraz więcej "bab" próbuje dorabiać się w ten sposób, niejednokrotnie nawet zasłaniając się dziećmi. Trzeba ... Zobacz wątek2004.3.19 8:57:52
BARDZO BARDZO PILNE
To zależy czy dostałaś mieszkanie przed ślubem . Jeżeli po to jest nie istotne na czyją książeczkę , to wasza wspólnota i należy do podziału. Zależy to od Sądu kiedy sąd ogłosi podział ... Zobacz wątek2004.3.14 21:14:1
CZY TO MOZLIWE????
Mariusz, kręcisz coś, po pierwsze jak byś wyników nie dostał do rączki to napewno na sprawie o ustalenie ojcostwa sąd by Tobie je pokazał. pozdrawiam ... Zobacz wątek2004.3.12 19:11:20
2004.3.12 13:38:0
Podział majatku, POMÓŻCIE!!!
Owszem jest taka możliwość, możesz być przesłuchana w miejscu zamieszkania, jeśli sąd wyrazi na to zgodę. Napisz prośbę do sądu i przedstaw argumenty będące przeszkodą do wstawienia się ... Zobacz wątek2004.3.4 12:11:11
Wspolny zakup a rozwod !wazne Co na to sad????
zakup mieszkania i działki podczas trwania małżeństwa będzie stanowiło majątek Wasz wspólny. Chyba, że notarialnie spiszecie umowę, że ten zakup stanowi tylko i wyłącznie własnośc któregoś ... Zobacz wątek2004.2.27 12:6:8
Rozwód - dziecko i kontakty z chorym ojcem (długie)
Witam. Jestem w trakcie sprawy rozwodowej, po drugiej rozprawie. Rozstaliśmy sie, poniewaz moj mąż zaczął pic. Oprócz tego był w trakcie leczenia psychotropowego (schorzenia psychiczne, o których ... Zobacz wątek2004.2.27 0:0:0
Wspolny zakup a rozwod !wazne!!
Nie zyjemy z mezem od 2 lat. Mieszkamy razem i wychowujemy dzieci.Mam zamiar niedlugo zlozyc pozew o rozwod ale maz chce ze mna niebawem kupic jakies mieszkanie i dzialke by na tym po prostu zarobic. Czy ... Zobacz wątek2004.2.26 0:0:0
LUDZIE MĄDRZY I DOŚWIADCZENI POMOCY
CZY MOGĘ I JAK WNIEŚC DO SPRAWY O PODZIAŁ MAJĄTKU WARTOŚĆ CZYNSZU ZA OKRES KIEDY BYŁY DOBROWOLNIE SIĘ WYPROWADZIŁ ALE W DALSZYM CIĄGU JEST WSPÓŁWŁAŚCICIELEM MIESZKANIA.TO JA PRZEZ 30 MIESIĘCY ... Zobacz wątek2004.2.26 0:0:0
Chcę być prawnie ojcem
a jak nie wyrazi zgody mozna w jaki sposob ja zastraszyc ... Zobacz wątek2004.2.25 2:29:26
Paszport dla maloletniego brata
KLOPOT POLEGA NA TYM ZE NIE MAM POJECIA CZY RODZICE SA POZBAWIENI WLADZY RODZICIELSKIEJ. WIEM ZE KIEDYS OJCIEC ZAKLADAL TAKA SPRAWE MATCE,ALE SIE NIE ODBYLA.SAM NIE CHCE MI NIC NA TEN TEMAT POWIEDZIEC. ... Zobacz wątek2004.2.24 18:27:51
Czy warto skorzystać z intercyzy
Bardzo dziękuję za odpowiedź, jestem spokojniejsza... ale są jeszcze dwie poważne sprawy: mąż podpisał 2 poręczenia kredytów, kredytobiorcą był jego ojciec - w pierwszym poręczeniu mąż skłamał, ... Zobacz wątek2004.2.24 10:24:57
Ojciec nie swojego dziecka
Dzieki ponownie za szybką odpowiedź i powiem szczerze że mnie uspokoiłeś ponieważ ta dziewczynka ma dopiero 3 m-ce. ... Zobacz wątek2004.2.23 15:0:17
Prawa rodzicielskie ojca
władzę rodzicielską czy opiekę nad dzieckiem? Bo to dwie rózne sprawy, pozdrawiam ... Zobacz wątek2004.2.21 22:16:54
Czy ottrzymam alimenty po likwidacji funduszu
Skąd się wzięła kwota 200 złotych??? Chyba razem z zasiłkiem rodzinnym uzależnionym od wieku dziecka...Można liczyć na kwotę 170 złotych zamiast alimentów zfunduszu- dla samotnych matek. A ... Zobacz wątek2004.2.20 13:47:44
Na czym polega wycena
Zgadza sie wycena będzie dokonana przez rzeczoznawce majątkowego. Jest to zawód zaufania publicznego. Rzeczoznawa będzie dokonywał wyceny w oparciu o stan faktyczny czyli jak wygląda mieszkanie itd. ... Zobacz wątek2004.2.16 11:14:11
2004.2.16 10:51:42
Podział majątku pod nieobecność jednego z współamłżonków!
Dawno temu moi rodzice pobrali się i w trakcie małżenstwa nabyli mieszkanie spółdzielcze które poźniej wykupili na własność. Po pewnym czasie rozwieli się. Rozwód był bez orzekania o winie ... Zobacz wątek2004.2.15 0:0:0
Pomyliłam się ale już wyjaśniam i prosze o pomoc
kobieto, już kilka razy zamieszczałaś to samo pytanie w tej grupie dyskusyjnej - bardzo łatwo Cię zidentyfikować - po pierwsze podpis (monika), po drugie robisz mnóstwo błędów. Poza tym, jak ... Zobacz wątek2004.2.13 11:32:23
Alimenty na dziadków
a co z rentą na dzieci, po śmierci ojca dzieci powinny otrzymywać rentę od Państwa do czasu ukończenia 25 roku życia lub nauki. Pozostaje jedynie Panu złożyć wniosek do sądu o zniesienie obowiązku ... Zobacz wątek2004.2.10 22:6:19
Dzieci z poprzedniego małżeństwa
to zależy czy przysposobiłaś te dzieci czy nie, jeśli je przysposobiłaś formalnie jesteś ich matką i możesz zostać zobowiązana do płacenia alimentów, jeśli przysposobienie dzieci przez ciebie ... Zobacz wątek2004.2.10 16:44:50
Badania genetyczne
Bardo prosze o pomoc mam nieslubne dziecko ojciec przebywa za granica w usa . w obecnej chwili wypiera sie ojcostwa w jaki sposob mam doprowadzic do ustalenia ojcostwa oraz przeprowadzenia obowiazku alimentacji ... Zobacz wątek2004.2.6 0:0:0
Potrzebna pomoc
tak istnieje, jeśli masz prawowocny wyrok sądu, że nie jesteś ojcem to możesz odzyskać pieniądze w dwojaki sposób, pierwszy od samej matki, druga droga - to jeśli zostało ustalone ojcostwo innego ... Zobacz wątek2004.1.28 13:42:33
odstąpienie od alimentów
oświadczenie od żony że w dni tym i tym dałes jej tyle pieniędzy,albo wysyłaj przekazem pocztowym.kiedy żona będzie w złym humorze zgłosi do komornika że jej nie placisz jakie będziesz miał ... Zobacz wątek2004.1.27 17:5:33
zawieszenie postępowania w sprawie o rozwód
owszem, sąd może nie orzec rozwodu ze względu na dzieci, a dokładniej jeśli sąd zauważy, że przez Was rozód ucierpi dobro dzieci.. Niemniej jednak i tak sąd powinien zbadać całokształ tej ... Zobacz wątek2004.1.27 12:58:48
Intecyza i zobowiązania
sprawa prosta, z wyrokiem natychmiastowej wykolnalności idziesz do sądu po klauzulę wykolnalności a potem składasz wniosek do komornika o egzekucję i czekasz spokojnie na rozwój wydarzeń ... Zobacz wątek2004.1.27 12:48:14
2004.1.26 16:48:54
2004.1.23 11:41:3
Odrębośc majatkowa
Kurczę doradzcie coś człowiekowi. sam mam corke za granica . I tez się boje,ze uwikła się w podobne bagno. ... Zobacz wątek2004.1.20 11:5:49
Do Mikawi-rozwód
skoro oboje chcecie rozwodu, zgadzacie się aby był to rozwód bez orzekania o winie to... nie widzę problemu. Nie macie dzieci, więc odpada kwestia alimentów, ustalania kontaktów itp itd. Jedyną ... Zobacz wątek2004.1.19 13:44:29
Oswiadczenie notarialne w celu ugodowego podzialu majatku dorobkowego a rozne miasta zamieszkania...
Chcialabym zapytac o sprawe oswiadczenia notarialnego dotyczacego "ugodowego" podzialu majatku...Mieszkam obecnie w miejscowosci odleglej o 500 km od miejsca zamieszkania mojego bylego meza.Doszlismy ... Zobacz wątek2004.1.18 0:0:0
Czy można wynajac adwokata do zlozenia wniosku o rozwod?
Niuska,nie zgodze sie z Toba..ja zostalam zwolniona z kosztow na wstepie sprawy..tylko aby tak sie stalo zlozylam wraz z pozwem wniosek o zwolnienie z kosztow sadowych a Pani Sedzia po rozpatzreniu go ... Zobacz wątek2004.1.14 22:58:51
rozwod a prawa rodzicelskie
Jeżeli dobrze sprawujesz rolę ojca mogą jedynie ograniczyć Ci prawa co do współdecydowania o wyborze szkoły, leczenia i miejsca zamieszkania dziecka. Kontaktów z córka matka nie może Ci ograniczać. ... Zobacz wątek2004.1.14 11:58:6
Jak uchronic dzieci przed utrata ojca!
Powiem ci, jak to wygląda teoretycznie. Powinieneś się zgłosić do kuratora sądowego i przedstawić mu/jej swój problem - będziesz miał podkład do ewentualnego dalszego postępowania. Następnie ... Zobacz wątek2004.1.14 0:27:23
Rozwod-koszmar
Ryba..Bylam w bardzo podobnej sytuacji i powiem Ci szczerze iz ulegloscia nic nie zdzialasz.Wierze Ci ze ani psychicznie ani fizycznie nie masz juz sily ale czlowiek to takie "bydlatko" :) ktore jednak ... Zobacz wątek2004.1.13 15:11:48
Masz inne pytanie do prawnika?