Prawo rodzinne forum prawne - Strona 101
(5976 tematów na forum)
Obawa przed porwaniem dziecka przez męża w trakcie rozwodu
...to jest oszołom, wyrywaliśmy sobie dziecko... I co na to nasze prawo??????????????? ... Zobacz wątek2008.4.21 16:39:51
Rozwód z orzekaniem o winie czy bez - który jest szybszy?
Hmmm, jest dziecko jest problem. Sądy niechetnie dają rozwody jeśli ucierpią małoletnie dzieci. Podaj więcej szczegółów na maila axel1970(małpa)wp.pl jeśli chcesz ... Zobacz wątek2008.4.19 20:22:44
Separacja w Szwajcarii - prawo pobytu po wyprowadzce
o co Ci tak naprawdę chodzi o głupi pobyt czy o normalne spokojne zycie dziewczyno???Ja jestem rasistką i nie toleruję raczej związkow z obcokrajowcami, za wiele problemów juz oni stworzyli naszym ... Zobacz wątek2008.4.18 17:15:46
Pozbawienie praw rodzicielskich ojca który porzucił dziecko - jakie szanse?
Witam!Nurtuje mnie jedno pytanie na które myślę,że tutaj uda mi się znaleźć odpowiedź albo przynajmniej otrzymać małą poradę.Otóż sprawa dotyczy pozbawienia praw rodzicielskich ojca mojej ... Zobacz wątek2008.4.18 11:14:18
Rozwód z orzekaniem winy za niewierność - szanse na wygraną
Witam;Niestety jako że jesteśmy facetami stoimy na przegranej pozycji. Szanse na dzieci masz dopiero wtedy jak je urodzisz (powodzenia), w naszym pięknym kraju, w ponad 60% przypadków wyłączną ... Zobacz wątek
2008.4.17 21:42:11
Egzekucja prawomocnego wyroku alimentacyjnego - gdzie się zgłosić?
Yasminka- na tym forum nie wiele sie dowieszzajrzyj na inne portale
wpisz w wyszukiwarce slowo alimenty itp a na pewno znajdziesz porady napisane nawet przed prawnikow ... Zobacz wątek
2008.4.17 18:59:16
Prawa do mieszkania po rozwodzie przy spłacaniu kredytu
Chciałabym Ci pomóc, ale w takiej sprawie dobrze by było byś poradził się osoby kompetentnej i nie licz na głupawe podpowiedzi co poniektórych ludzi tu na forum, to moja rada.Pozdrawiam i powodzenia. ... Zobacz wątek2008.4.17 16:19:26
Czy sąd musi powiadomić o wyroku alimentacyjnym - obowiązek czy uprzejmość?
Sad orzeka na sprawie o wysokosci alimentow i sposob placenia ich,masz 7 dni na odwolanie a 21 dni na uprawomocnienie wyroku. Bardzo duzo traca osoby ktore nie stawiaja sie na sprawy,poniewaz sad niema ... Zobacz wątek2008.4.16 17:42:53
Podział majątku i eksmisja męża skazanego za przestępstwa
Mam taką sama sprawe. Sprawa jest rozpatrywana z mieszkanie własnosciowego. Jest brane pod uwage czy wklad był przed slubem i ile zostalo wpłacone podczas trwania małżeństwa. To horror ile to kosztuje ... Zobacz wątek2008.4.16 15:57:38
Manipulowanie dzieckiem przeciwko ojcu płacącemu alimenty
proponuje zgłoś to doo sądu rodzinnego, nie powinna Ci utrudniać kontaktu, to twoje dziecko walcz o nie:!!! ... Zobacz wątek2008.4.14 16:48:50
Czy komornik może nie uwzględnić nadpłaty alimentów przy nowym wyroku?
To jest możliwe , ale pod wrunkiem ,że zaznaczył Pan przy wpłacie ,że jest to na poczet dalszych alimentów .Inaczej komornik zrobi tak jak zrobił. ... Zobacz wątek2008.4.14 16:4:53
Egzekucja wyrównania alimentów - jak odzyskać zaległości?
alimenciarzy powinno sie wysyłac do kamieniołomow i z przywiazana kula bo oni niezdaja sobie sprawy z tego jaka krzywdza dziecko oni mysla ze robia na złosc matce dziecka i mysla ze na nich niema prawa ... Zobacz wątek2008.4.14 15:48:2
Przemoc w małżeństwie i problemy z komunikacją - jak się uwolnić?
Popieram rady pań.kiedyś będzie za późno więc weź sie już za to.On jest draniem a stanie się potworem dla Was wszystkich i oby nie doszło do tragedii.Zyczę siły i wytrwałości.POWODZENIA.TRZYMAM ... Zobacz wątek2008.4.12 14:22:43
Ustalenie ojcostwa i alimenty od żonatego mężczyzny w ciąży
hej tez jestem samotna matka,wychowuje synka,ma w tej chwili juz pół roku,z chęcia ci pomoge i podpowiem odnosnie tych wszystkich swiadczen,pomocy itp,moj e-mail serfer_20@o2.pl,odezwij sie,pozdrawiam ... Zobacz wątek2008.4.9 20:35:3
Ustalenie ojcostwa - bezpłatne testy DNA po urodzeniu dziecka
A czy ojciec może się w sadzie nie zgodzić na badania dna??Czy istnieje taka możliwość?? ... Zobacz wątek2008.4.9 19:27:25
Alimenty - procent wynagrodzenia vs kwota minimalna
Chm... można powiedzieć jedno powyższe wypowiedzi to załamka. A wystarczy odrobinę poczytać. Choć zasadniczo na wstępie muszę przyznać, że w spr. alimentów naród wywalczył sobie totalny chaos. ... Zobacz wątek2008.4.8 15:56:52
Rozwód z orzekaniem winy - konsekwencje i podział majątku
ja niestety musiałam opuścić dom ,który jest naszą współwłasnością i mam rozwód o orzeczeniu jego winy i skaładm teraz wniosek o podział majątku ... Zobacz wątek2008.4.5 17:5:58
Dlużnik alimentacyjny bez pracy - czy sąd zmniejszy alimenty?
kobiety i w biedzie czesto nie moga liczyc na panstwo ja przez ex mam komornika on nie placi mi regularnie i tez panstwo mi nie pomaga i bede szczera chce zeby poszedl siedziec za to co robi wlasnym dziecia ... Zobacz wątek2008.4.3 11:12:30
Kontakt z dzieckiem po rozwodzie gdy małe ma wady serca - jak argumentować w sądzie?
Przeczytaj to i działaj!!!! W każdym przypadku, gdy dobro dziecka jest zagrożone, a nie ma przesłanek do zawieszenia albo pozbawienia rodziców władzy rodzicielskiej, sąd opiekuńczy wyda odpowiednie ... Zobacz wątek2008.4.2 13:51:27
Czy ojciec musi płacić alimenty na 18-letnią córkę która nie uczy się?
Nie, ale trzeba wystąpić do Sądu Rejonowego u wydanie decyzji o ustaniu obowiązku alimentacyjnego ... Zobacz wątek2008.3.21 23:0:14
Alimenty na dorosłego syna studiującego w Niemczech
Co? Alimenty nie smakują co? A gdzie miłość do dziecka i te inne frazesy. Szkoda, że inne kobiety nie poczują tego smaku. Nie chodzi o to, że się płaci. To jest moralnie uzasadnione. Ale ręce ... Zobacz wątek2008.3.13 22:54:9
Rozdzielność majątkowa po rozwodzie bez formalnego podziału
moi teściowie rozwiedzli się ze soba 25 lat temu, do tej pory nie mają rozdzielności majątkowej - teść został na ich wspólnym majątku, a teściowa zostawiła wszystko. mają dwóch dorosłych ... Zobacz wątek2008.3.12 15:7:41
Próba ubezwłasnowolnienia ojca dla przejęcia majątku - jak się bronić?
Tylko prawnik Panu pomoże , co po kolei należy zrobić.Sprawa nie jest skomplikowana ale wymaga prawidłowych działań po kolei!Pozdrawiam ... Zobacz wątek2008.3.12 10:19:44
Ile może trwać rozwód gdy małżonek robi problemy ze złośliwości?
Małżeństwo opiera sie na związku dwojga ludzi. Jeżeli można w jakikolwiek sposób wykazać, że nastąpił trwały i zupełny rozpad pożycia małżeńskiego, to jest to podstawą do rozwiązania ... Zobacz wątek2008.3.10 16:9:39
Pozew o alimenty bez ustalonego ojcostwa - czy to możliwe?
Oczwiście, że można, bo wielu tak płaci. ... Zobacz wątek2008.3.10 10:47:39
Nielegalny test psychologiczny w opinii biegłego RODiK - podważenie opinii
jestem w 100% przekonana,że prócz testu, o którym mówisz, biegli zastosowali, prócz analiza kat, szereg innych technik i metod badawczych, choćby obserwację, rozmowę kliniczną itp. Być może ... Zobacz wątek2008.3.9 23:19:41
Przemoc domowa ojca i brak wkładu finansowego - jakie prawa ma rodzina?
Może warto złożyć na prokuraturę zawiadomienie o znęcaniu się psychicznym i fizycznym (elementem znęcania jest również niełożenie na utrzymanie). Po drugie złożyć w Sądzie Rodzinnym pozew ... Zobacz wątek2008.3.9 20:20:26
Alimenty i ustalenie ojcostwa po odkryciu prawdy o biologii
nie wiem co mam zrobić więc proszę was o pomoc. Po 10 latach małżeństwa z mojej winy rozwodze sie z mężem. Mam 4 letniego synka którego wychowywałam razem z mężem mimo że to nie jego dziecko ... Zobacz wątek2008.3.9 9:31:20
Czy zrzeczenie się praw rodzicielskich kończy obowiązek alimentów?
A czy kobiety, które zostawiają dzieci w specjalnych łóżeczkach w szpitalach płacą alimenty potem? ... Zobacz wątek2008.3.8 17:51:57
Złe traktowanie dzieci u teściowej po wyprowadzce żony - jak odzyskać córkę?
Faktycznie , to powinien Pan wystąpić do sadu rodzinnego w celu ustalenia kontaktów z dziećmi , jeśli żona tego nie ustaliła z Panem tym bardziej ,że nie ma rozwodu ani separacji.Inaczej problem ... Zobacz wątek2008.3.8 17:51:36
Podział majątku rolnego po separacji - co należy się żonie?
Wyszłam za rolnika, teście dali mi w kość, a mąż nic z tym nie zrobił... Nie wytrzymałam i się wyprowadziłam... Wpakowałam się w niezłe bagno i nie wiem jak z niego wyjść. Mam wspólnie ... Zobacz wątek2008.3.4 21:46:2
Czy żona może żądać danych osobowych do księgowej - podejrzenie oszustwa
Jeżeli chodzi o podwyższenie alimentów to chyba po prostu daje sprawę do sądu, po co jej moje dane. A do komornika nie ma sensu, bo płace regularnie, nic mi nie może zarzucić. Już sam nie wiem... ... Zobacz wątek2008.3.3 22:57:46
Egzekucja wyrównania alimentów - jak odzyskać zaległości?
To coś co z tobą tak dyskutuje to jakieś total beztalencie, które wogóle nie powinno sie wypowiadać pisze nie na temat i nie ma pojęcia co to znaczy wychowywać DZIECI. To nie są zabawki trzeba ... Zobacz wątek2008.3.1 23:5:21
Podział działki i domu po rozwodzie - czy należą się połowy?
Dom budowaliśmy razem, rachunki są głównie na szwagra, taka życzliwość z naszej strony, aby mógł sobie odliczyć od podatku, ponieważ my mamy dom za granicą i to nie było dla nas istotne. Ile ... Zobacz wątek2008.2.27 19:8:11
Rozwód z przemocowcem bez dowodów - jak napisać pozew i zabezpieczyć dziecko?
Może warto byłoby sprawdzić, czy choroba psychiczna męża nie jest furtką do unieważnienia małżeństwa? Sprawę rozwodową można zakończyć polubownie w ciągu kilku miesięcy, to prawda, ale ... Zobacz wątek2008.2.27 8:31:42
Rozwód w Wielkiej Brytanii dla Polaków - procedura i polskie placówki
czesc a jak sie pisze pozew w anglii bo ja tez potrzebuje ... Zobacz wątek2008.2.26 17:22:4
Rozwód z przemocą domową i walka o dzieci
Jestem z mężem od 15 lat. Mam córke w 2 klasie gimnazjum. Od początku małżeństwa miałam problemy z mężem. Mąż często nadużywał alkoholu i ro bił awantury. Bił mnie i wykańczał psychicznie. ... Zobacz wątek2008.2.25 16:57:17
Pozbawianie praw rodzicielskich matki która porzuciła dziecko na 3 lata
czesc,własnie dzis mialem sprawe i jak sie okazało narazie chyba ostatnią.WYGRAŁEM!!!! ciesze sie ogromnie. Niestety chyba bedzie odwolanie ale jest dobrze matka w koncu wstawila sie do sadu ale nie ... Zobacz wątek2008.2.22 16:57:53
Kurator społeczny w sprawie opieki prawnej nad ubezwłasnowolnionym
Ciężko tak odpowiedzieć nie znajac szczegółów sprawy.A forum nie jest od podawania szczegółów,dlatego radzę skonsultować się z bardziej doświadczonym kuratorem zawodowym. ... Zobacz wątek2008.2.21 19:44:21
Wniosek o kontakt z dzieckiem dla ojca po rozwodzie
Witam, Czy ktoś wie gdzie znajdę wzór wniosku (do sądu) o możliwość kontaktu z dzieckiem. Dodam że jeszcze nie jestem po rozwodzie. Pozew dopiero złożyłem, nie mam odebranych ani ograniczonych ... Zobacz wątek2008.2.18 21:21:49
Wyprowadzka od rodziców i przeniesienie alimentów na siebie
nie musisz mieć adwokata po prostu składasz wniosek o powyżkę alimentów .skrócony akt urodzenia (do alimentów wydają go bezpłatnie)wniosek w 2--egzemplarzach koszty sądowe pokrywa zobowiazany,nic ... Zobacz wątek2008.2.18 20:39:59
2008.2.8 13:15:28
Opieka nad dziećmi w związku mieszanym polsko-niemieckim po rozstaniu
spotykam sie z dziewczyna, ktora jest w zwiazku malzenski z obywatelem niemiec od 4 lat i jest obywatelka polski. postanowila od niego odejsc gdyz go nie kocha ale nie chce stracic 1,5 rocznej corki ponad ... Zobacz wątek2008.2.1 22:27:6
Alimenty od rodziców dla 21-letniego studenta
No, no..... Ale cię rozpieścili! Z tego co piszesz, to ani się nie kalasz pracą, ani nie jesteś zbyt pilnym uczniem. Może tato ma rację? Owszem rodzice mają obowiązek alimentacyjny w stosunku ... Zobacz wątek2008.2.1 16:5:27
Zabieranie sprzętu AGD przez żonę podczas rozwodu - czy można zabronić?
Witam. Moja adwokatka poinformowała mnie, że matka ma prawo zabrać wszystkie niezbędne rzeczy potrzebne do zapewnienia dzieciom takich samych warunków bytowych. W efekcie eks ogołociła mnie ze wszystkiego, ... Zobacz wątek2008.1.31 23:58:34
Nasilająca się przemoc w związku z dwójką dzieci - jak szybko uzyskać rozwód?
jestem z mężem 10 lat.mamy dwójke dzieci . od 6 lat zastanawiam sie nad rozwodem . jednak 8 miesięcy temu poznałam kogoś . chcemy być razem. ale wiem żę mąż nieda mi żyć . po rozwodzie niewyobrażam ... Zobacz wątek2008.1.29 22:30:1
Zmiana nazwiska dziecka z matczynego na ojcowskie po zarejestrowaniu
Wystąp do sądu o uznanie dziecka. I nadanie mu nazwiska ojca. Tylko zaprzeczenie matki że jesteś ojcem dziecka nie pozwoli Ci walczyc o swoje. Ale odbierze matce prawo do alimentów na dziecko od Ciebie. ... Zobacz wątek2008.1.28 11:42:39
Komornik potrącił koszty z alimentów - czy miał prawo
Biedaczek nadrobi na szpitalu ... Zobacz wątek2008.1.27 7:15:18
Zabranie syna z Polski do Wielkiej Brytanii - jak uzyskać prawa rodzicielskie?
Mieszkam w UK od 3 lat.Mam w Polsce synka lat 5.Matka mojego dziecka wyszla za maz i ma drugie dziecko.Ja place alimenty w wysokosci 600 PLN,wysylam regularnie dziecku paczki oraz 3 razy w roku jestem ... Zobacz wątek2008.1.24 19:31:59
Podwyższenie alimentów na dziecko - argumenty za i przeciw
Troszkę szacunku do kobiet. Stwierdzeniem że, "brak mu honoru" nie wyżywi się dziecka. Jeśli facet bierze benefity na dziecko a przysyła mniej niż dostaje tego benefitu to nie sądzę ... Zobacz wątek2008.1.20 17:46:26
Masz inne pytanie do prawnika?