Prawo rodzinne forum prawne - Strona 103
(5150 tematów na forum)
Niechciana synowa
mąż ma obowiązek utzrmania małżonki lub łożenia na nią alimentó, gdy ta wystąpi o nie do sądu nie mając środków na własne utrzymanie. oczywiście niezbędny jest wyrok sądu lub klauzula ... Zobacz wątek2003.7.18 16:50:23
Mąż jest alkoholikiem, jak ratować nasze skromne mienie?!
Aniu, możesz coś z tym zrobić.np w pierwszej kolejności wystosować ogłoszenie np w ogólnodostepnym dzienniku-ogólnokrajowym. w treści napisz, że nie bierzesz odpowiedzialności za długi swego ... Zobacz wątek
2003.7.17 16:20:39
Jakie mam szanse na rozwód
a co w przypadku gdy w małżeństwie się nie układa od dłuższego czasu?brak pieniędzy ze strony męża , jego długi? ja mam już dosyć opiekowania się dużym chłopcem. Czuję że ucieka ze ... Zobacz wątek
2003.7.14 3:55:19
Ile tak naprawdę trwa rozwód
to zależy od sądu, na pierwszą sprawę pojednawczą czeka się od miesiąca do kilku, potem jest własciwa sprawa rozwodowa, na którą również można czekać od dwóch do kilku miesięcy. Jeśli ... Zobacz wątek2003.7.10 9:34:20
Alimenty jaki wiek
alimenty płacone przez rodzica przysługuja dziecku do czasu jego usamodzielnienia się, czy;i dopóki się uczy ma prawo do otrzymywania alimentów (również gdy pójdzie na studia i nie będzie pracowało). ... Zobacz wątek2003.7.9 9:54:21
2003.7.8 9:20:23
Poradźcie...
dom nabyty przez męża przed zawarciem związku malżeńskiego nalezy wyłącznie do niego, fakt że nie ma pani żadnych rachunków świadczących o dokonywaniu inwestycji w nieruchomość tym bardziej ... Zobacz wątek2003.7.3 16:30:8
ROZDZIELCZOŚC MAJĄTKOWA- PO ROZWODZIE?????
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie pozwu:czy taki pozew (chodzi mi o treśc) pisze się tak samo jak przy rozdzielczości majątkowej jeszcze przed rozwodem?Jeśli mógłbyś mi króciutko streścić ... Zobacz wątek2003.6.26 17:13:57
Czy nadpłacą alimenty?
Fundusz alimentacyjny zacznie płacic alimenty począwszy od maja,natomiast w momencie gdy będziesz osiągał dochody komornik ściągnie od ciebie bieżące(wypłacane obecnie przez FA) i zaległe alimenty.Choćby ... Zobacz wątek2003.6.24 8:20:46
Podzial majatku malzenskiego bez rozwodu
mała nieścisłość: możecie znieść wspólnotę majątkową i notarialnie podzielić majątek. Przepraszam za wprowadzenie w błąd ... Zobacz wątek2003.6.12 11:44:48
Rozwod - niespodzianka zony
Twoja żona musi w sądzie złozyć stosowne oświadczenie,że nie rości sobie żadnych praw co do waszego majątku wspólnego i zrzeka sie wszystkiego go na twoją korzyść.To powinno byc zaprotolołowane ... Zobacz wątek2003.6.9 12:20:3
WAŻNE!!! Orzeczenie nieważności małżeństwa Kościelnego
Orzeczeniem o nieważności małżeństwa kościelnego zajmuje się sąd biskupi. Taki sąd jest w każdej diecezji. Zanim się zacznie składać formularze należy tam pojechać i porozmawiać czy w ogóle ... Zobacz wątek2003.6.2 18:8:3
OKREŚLENIE SPOSOBU PŁACENIA ALIMENTÓW W WYROKU
Wszyscy macie po trochę racji. Sprawa jest u komornika. Dłuznik pokazuje podrobione pokwitowania, ale komornik po uzyskaniu od wierzyciela informacji, że alimentów nie otrzymał, musi dalej prowadzić ... Zobacz wątek2003.5.30 14:52:4
Czy istnieje cos takiego jak kasacja rozwodu??
Nie można. Zgodnie z polskim prawem masz czas 21 dni od wyroku do jego apelacji. Po tym czasie staje sie on prawomocny. W twojej sprawie jest już za późno. Możesz jedynie wrócić do współmałżonka ... Zobacz wątek2003.5.29 13:21:51
Koszmar trwa
bebsi dzieki za odpowiedź, pozbawienie praw to nie jest taka prosta sprawa sama pewnie dobrze o tym wiesz swiadkowie itd jak złożyłabym doniesienie do Prok. to nie wiem czy ex psychiczny nie dostałby ... Zobacz wątek2003.5.23 12:39:13
Roszczenia majatkowe po rozwodzie jednego z wspolmalzonkow po rozwodzie
jesli nie mieliście itercyzy, to oczywiście ma prawo domagac się podziału majątku, jeśli takowy nie został przeprowadzony w czsie rozwodu. ... Zobacz wątek2003.4.28 9:56:54
Pełnoletnie dzieci w trakcie rozwodu
rodzice (oboje) mają obowiązek alimentowac swoje dzieci do momentu uzyskania przez nich samodzielności, w przypadku dziecka studiującego - do ukończenia przez niego studiów (max. do 26 r.ż). Ponieważ ... Zobacz wątek2003.4.16 13:30:17
PROSZE O POMOC!!!!!!!!!!
Ania, spokojnie, prawnie ojcem dziecka jak rozumiem jest twój były mąż (uznał twoje dziecko w USC i dziecko nosi jego nazwisko). W tej sytuacji ojciec biologiczny niewiele może zrobić. badania badaniami, ... Zobacz wątek2003.4.14 12:6:40
Czy można złożyć drugi pozew?
możesz złożyć odpowiedź na pozew, a możesz też zarządać rozwodu z orzeczeniem winy zony na sprawie pojednawczej, a później na właściwej. Zwróć uwagę, by twój wniosek zgłoszony podczas ... Zobacz wątek2003.4.11 10:34:59
Prosze o udzielenie mi informacji-rozwód
Jeśli oboje chcecie rozwodu i to szybko to właśnie rozwód bez orzekania o winie jest najlepszy i najszybszy. Juz na drugiej rozprawie powinniście otrzymać rozwód co w zal;eżności od miasta trwa ... Zobacz wątek2003.4.6 12:25:20
2003.4.2 16:52:13
Alimenty a kredyt mieszkaniowy
Sady sa rozne, i to zalezy od sedziego, porostu nie daj sie przedstaw rachunki a sprawe skieruj do sadu najwyzszego " zalezy jak lezy sedziemu" ... Zobacz wątek2003.2.25 12:3:42
ALIMENTY Z FUNDUSZU PRZEZ JAKI OKRES WYPŁACANE?
Jeśli chodzi o dzieci, to do momentu ukończenia przez nie nauki. ... Zobacz wątek2003.2.15 14:52:6
Majatek odrębny
MÓJ MĄŻ TAK KIEDYŚ KAZAŁ SPISAĆŻEBY NAM TERAZ ZROBIĆ PIEKŁO SPRZEDAŁ MIESZKANIE WALCZĘ O NIE JESTEM SAMA ZDZIEĆMI IMIESZKAMY W NIM NADAL GŁUPI TEN
KTO ŁASZCZY SIĘ NA TAKIE TRANSAKCJE ... Zobacz wątek
2003.1.30 1:34:13
Rozwód - bez orzekania o winie
sąd musi stwierdzić, że nastąpił trwały rozpad pożycia małżeńskiego. Będzie pytał czy ma Pani kogoś jakie kontakty utrzymuje Pani z mężem, jak długo nie mieszkacie razem Brak dzieci to ... Zobacz wątek2003.1.26 23:43:15
Dorobek małzeński
problem nie jest w wykazaniu jego majątku tylko w wykazaniu co wchodziło w skład dorobku, jeśli chodzi o pieniądze to raczej graniczy to z cudem. ... Zobacz wątek2003.1.18 16:5:42
Rozwód a prawo do majatku
jeżeli malżonkowie nie maja ustanowionej rozdzielności majątkowej, to wszelkie dobra jakie nabyli podczas trwania małżeństwa są wspólne i podlegaja podziałowi majatku. Wyjatkiem są dobra nabyte ... Zobacz wątek2003.1.14 10:11:50
Jak bronić mamę przed synową?
No niestety umowa pozyczki jako umowa nie zmieniająca stanu majątkowego stron (w efekcie po zakończeniu umówionego okresu żadna ze stron nie wzbogaca się bo każdy ma tyle ile miał przed pożyczką) ... Zobacz wątek2003.1.14 1:14:51
Czy 13-letnie dziecko ma prawo decydować jak mają wyglądać kontakty z ojcem, po rozwodzie?
O donosie, poinformowała mnie policjantka. Niestety, nie otrzymałam jeszcze żadnego pisma, nie wiem wiąc na czym go opartł. Jednak prawniczka w centrum Praw Kobiet uspokoiła mnie, że Prokuratura ... Zobacz wątek2003.1.10 16:16:8
Co powinienem zrobić
No cóż,mogę Ci jedynie doradzić - uporządkuj swoje sprawy osobiste ,abyś kiedyś mógł spokojnie popatrzeć córce w oczy.Jeżeli będziesz wysyłał alimenty to tylko za potwierdzeniem i z ... Zobacz wątek2002.12.30 23:52:3
Uznanie rozwodu.
Jestem w podobnej sytuacji tyle, ze w trakcie rozwodu w UK, martwie sie, ze po przyjezdzie do Polsk moj rozwod nie bedzie respektowany.Jakos nie widze odpowiedzi do tego tematu, mam nadzieje jednak, ... Zobacz wątek
2002.12.27 19:59:38
2002.12.27 18:54:12
Rozwód, a choroba psychiczna
Nie popełnia przestępstwa ten, kto jest chory psychicznie. Jeśli biegli orzekną chorobę psychiczną męża, to nie nie zostanie on ukarany. Natomiast sprawa rozwodowa może sie toczyć dalej.Obecność ... Zobacz wątek2002.12.15 13:13:7
2002.12.11 12:48:0
Niesprawiedliwość
Dzieki piekne za wsparcie. W takim razie poszukac tego osrodka . Jestem wielce zobowiazana za pomoc. ... Zobacz wątek2002.11.27 17:1:52
SPRAWA O ALIMENTY BEZ OBECNOSCI MĘŻA!!
Dziekuje za szybka odpowiedż.Na początku grudnia mam sprawe mam nadzieja że będzie dobrze, i przekonam sie jak to sąd załatwi. ... Zobacz wątek2002.11.19 17:26:37
Pozew o rozwód a podwyższenie alimentów
OKI! Spróbować nie zawadzi. zobaczymy co sąd zadecyduje. Mąż płaci na córkę 380 zł przy zarobkach 3100 brutto, ja zarabiam 1800 brutto. Jestem ciekawa sama co z tego wyjdzie.Dziekuje za pomoc;) ... Zobacz wątek
2002.11.8 12:23:12
Samochód a rozwód...
Mam trochę podobną sytuację. Mieliśmy 2 samochody , oba zakupione w czasie trwania małżeństwa, z tym że jeden w połowie ze środków uskładanych przeze mnie przed ślubem+podarowanych przez moich ... Zobacz wątek2002.11.7 10:29:7
Wymuszenie ojcostwa
obecnie sa badania udowadniajace ponad wszelka watpliwosc kto jest ojcem jesli nie jestes ojcem a zostanie przeciwko tobie wniesiona sprawa o ustalenie ojcostwa mozesz zarzadac wykonania takich badan (a ... Zobacz wątek2002.10.8 14:14:7
Znów rozwód i podział majątku
samochód jest w majątku odrębnym małżonka, chyba że umownie włączyliście go do wspólnościmajątkowej małżeńskiej powstałej po zawarciu związku małżeńskiego.Wartość telewizora w postępowaniu ... Zobacz wątek
2002.10.8 0:6:30
Pęknięta prezerwatywa
Prosze oddac prezerwatywe do rzeczoznawcy. Ten stwierdzi czy pekla z Pana winy czy moze w wyniku wady ukrytej :):):):):). Jak w wyniku wady..to moze Pan reklamowac i ew zadac odszkodowania jesli rzeczywiscie ... Zobacz wątek2002.9.26 16:15:0
Znowu o rozwodzie
Rozwód może zostać przeprowadzony również bez obecności męża, nalezy jednoczesnie w pozwie wnosić o podział majatku i ustanowienie alimentów na syna. Nieodebrane wezwania na rozprawę sądową ... Zobacz wątek2002.9.20 21:13:0
Rozwód, separacja czy alimenty
Rozwód, który trwał 6,5 roku nie zmienił nic a dopiero wyrok sądu dał mi prawo do większych alimentów. Rada - alimenty na podstawie ugody a jednocześnie prowadzić sprawę rozwodową. Najważniejsze ... Zobacz wątek2002.6.1 16:12:42
Intercyza w małżeństwie
Oboje do notariusza z dowodami osobistymi i odpisem aktu małzeństwa. Cena 400 zł + 6 zł za wypis i 22% Vat + 38,00 zł podatku od czynności cywilnoprawnych + 7.32 kserokopia wierzytelna odpisu aktu ... Zobacz wątek2002.5.26 20:2:1
2002.5.20 13:19:29
Rozwód a małżeństwo konkordatowe - czy jedno wyklucza drugie?
To co mówi mój poprzednik (albo poprzedniczka) to trochę nie tak. Ślub konkordatowy to tak jak jednoczesnie ślub cywilny i kościelny. Co do cywilnego nie ma watpliwości. Ten poprzedni został decyzją ... Zobacz wątek2002.5.16 21:26:23
Matka nie chce aby ojciec mial jakikolwiek kontakt z synem pomimo postanowienia sądu które kontakty te jasno określa.
zwróć się do komornika... Zobacz wątek
2002.1.23 18:42:23
Rejestracja urodzenia dziecka
Zgodnie s ustaw , prawo o aktach stanu wcywilnego" moze byc nałożona grzywna ( zob. rozdział karny) natomiast w praktyce nie powoduje to zadnych problemow. Chyyba ze zgłosi Pan dziecko po np roku . ... Zobacz wątek2002.1.3 10:23:5
2001.5.15 11:8:21
Zawarcie i unieważnienie małżeństwa z punktu widzenia prawa administracyjnego.
Dziękuję ślicznie, potrzebowałam to dla znajomej . Pomogła mi Twoja podpowiedż niesamowicie. Zagięła nauczycielkę na tym temacie ii dostała szóstkę. ... Zobacz wątek2001.1.26 13:29:44
Masz inne pytanie do prawnika?