Prawo rodzinne forum prawne - Strona 103
(5181 tematów na forum)
Elizo dziekuje i prosze...
W pierwszwej kolejności wnieś spreawędo sądu (jeżeli nie możecie tego uregulować polubownie) o zmianę orzeczenia w przedmiocie kontaktów. Na potrzeby procesu przedłożyć należy dokumenty (np ... Zobacz wątek2003.11.13 18:30:4
Przedślubne długi męża
Zgodnie z art 41 par. 2 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego za wierzytelności powstałe przed powstaniem wspólności ustawowej odpowiada tylko ten małżonek, który zobowiązania zaciągnął i to tylko ... Zobacz wątek2003.11.12 13:22:0
Co mi grozi ELIZO?
Dziękuję Ci Elizo. Głównym najemcą jestem ja lecz wg sądu on ma takie samo prawo do współwłasności , gdyż był moim mężem w momencie wprowadzania się do mieszkania, aż do ostatecznego orzeczenia ... Zobacz wątek2003.11.7 18:17:53
Czy byly maz moze zabronic zmienic miejsce zamieszkania.....???
Nie może Ci niczego zabronić i nie musisz pytać o jego zgodę. On jak będzie chciał odwiedzać córke, będzie musiał pokonać większą odległość. Zresztą jego władza rodzicielska jest ograniczona ... Zobacz wątek2003.11.6 17:8:23
Prośba do Angeliki
trzymam za Ciebie kciuki, jeżeli Ci się nie powiedzie dam Ci parę dobrych rad,ale nie tutaj podam Ci mój numer gadu-gadu trzymaj się. ... Zobacz wątek2003.10.31 0:58:10
Zakup mieszkania a dzieci z poprzedniego malzenstwa
wtedy część należącą do partnera w przypadku jego śmierci dziedziczyłyby jego dzieci (wszystkie), zaś po ślubie - połowę jego części (czyli 25% wartości całego mieszkania) dziedziczyłaby ... Zobacz wątek2003.10.20 12:39:46
rozwód z zoną zamieszkała za granicą
Dzięki. Myśle że dostanę bez problemów rozwód tym bardziej , że nie ma praw co do naszej córki.Chociaż morze być różnie jak to w naszych Sądach.
... Zobacz wątek
2003.10.20 7:40:58
Alimenty a zmiana studiow - czy moge odzyskac ?
Arturze otrzymywałeś wcześniej alimenty z ZUS-u, bo podobno tę ustawę nieprawidłowo interpretowano, natomiast teraz jest troche trudniej otrzymać alimenty z FA, bo ( he he he ... ) ustawa jest interpretowana ... Zobacz wątek2003.10.19 18:12:45
Alimenty od współmałżonka
Jestem matką 3dzieci,w tym 21letnia niepełnisprawna córka która otrzymuje rentę socjalną plus zasiłek pielęgnacyjny. Dwóch synów otrzymywało łacznie 600zł alimentów Ja otrzymuję 418zł zasiłku ... Zobacz wątek2003.10.17 12:27:49
POWAŻNY PROBLEM - proszę pilnie o pomoc
posłuchaj asiuli nigdy nie broniłam kontaktu bylemu mężowi z synami kiedy zobaczył że nie ma na nich wplywu sam przestał praychdzić dzieciczęsto lpały go na kłamstwach i przestaly mu ufać dzisiaj ... Zobacz wątek2003.10.7 20:20:31
urlop wychowawczy, alimenty
urlop wychowawczy przysługuje osobie bezpośrednio sprawującej opieke nad dzieckiem jeżeli dziecko uczęszcza do przedszkola, żlobka to urlop wychowawczy nie przysługuje ... Zobacz wątek2003.10.7 1:8:25
Separacja i druga ciaza
Dzieki Szymon za podpowiedz bede teraz sie musial udac do sadu i cosik takiego zlozyc,zastanawiam sie tylko w jaim trybie bedzie to rozpatrywane,tzn. czy odbedzie sie sprawa etc.Pozdrawiam.Artur ... Zobacz wątek2003.10.6 0:25:47
Prosze, przeczytajcie i poradzcie!!!!!
Likwidacja FA nie będzie tak szybko, narazie są takie plany, a w Polsce od planu do jego wdrożenia w życie upływa sporo czasu. W miejce FA ma powstać tzw. "świadczenie alimentacyjne". A Pani brat ... Zobacz wątek2003.9.29 12:41:32
Cy to rodzina?
Pytanie brzmi - czy to rodzina? Trudno powiedzieć czy to rodzina, ale na pewno jest między tymi osobami pokrewieństwo w linii bocznej. Oczywiście zgadzam się, że nie ma to żadnego wpływu na ewneutalną ... Zobacz wątek2003.9.25 11:35:9
Co przysługuje dziecku jezeli nie jestesmy w zwiazku małzeńskim
jak mam Twój post rozumować, czy utrudniasz mu kontakt czy nie. Dziecko potrzebuje obojga rodziców i nie decyduj za dziecko bo ono nie jest Twoją własnością i nie rozporządzaj nim ja rzeczą. Jeśli ... Zobacz wątek2003.9.24 14:52:29
Chce sie wyprowadzic od ojca i dostawac alimenty...
studiujesz zaocznie, chcesz mieszkać na swoim... może po prostu poszukaj pracy? miliony ludzi tak wlasnie żyje - pracują. ... Zobacz wątek2003.9.23 10:27:50
Czy są jakieś szanse ?
Serdecznie dziekuje za pomoc -- to bardzo dobry poczatek !!!!! ... Zobacz wątek2003.9.14 9:11:9
Doniesienie do prokuratury!
Aczkowliwiek mogę się mylić:Najpierw musisz zrobic badania genetyczne DNA czy to Twoje dziecko innego wyjścia nie masz.
2600 zł to śmieszne za połowe ceny można zrobić badania genetyczne
A ... Zobacz wątek
2003.9.5 20:48:13
2003.8.25 7:51:20
Byly maz........ klopoty!!!!
A czy do zapisania dziecka do przedszkola konieczna jest zgoda ojca????? Niech Twoja dziewczyna porozmawia z kierowniczką przedszkola, w końcu to też człowiek. A poza tym niech wystapi do sądu o ustalenie ... Zobacz wątek2003.8.21 16:22:7
Alimenty dla dziecka konkubiny
Rozumiem, że ojciec uznał prawnie dziecko? ... Zobacz wątek2003.8.21 16:9:58
Rozwód i co dalej?
najlepiej się dogadać co do podziału dorobku życiowego, bo opłaty są tak wysokie, że nic wam prawie nie zostanie. Wzbogaci się tylko adwokat i notariusz, nie móowiąc o wysokiej opłacie sadowej. ... Zobacz wątek2003.8.14 13:32:27
Rozwód a inwalidztwo
Przedstaw w sądzie orzeczenie inwalidztwa i nie zgadzaj się na rozwód. Wiem z doświadczenia siostry ze rozwod nie zawsze jest najlepszym wyjściem a przy tym jeszcze podział majątku to juz całkowita ... Zobacz wątek2003.8.14 13:19:25
Separacja a kredyty męża
jeśłi maja wspólnotę majątkwową oczywiście że będzie odpowiadała za zobowiązania męża i żadne zastrzeżenia w banku nic nie dadzą. Na jej miejscu JAK NAJSZYBCIEJ zniosłabym wspolnote majątkową, ... Zobacz wątek2003.8.11 11:17:34
CZY SĄD NA SPRAWIE ROZWODOWEJ ROZSTRZYGA SPOSÓB SPŁACANIA ZACIAGNIĘTYCH KREDYTÓW MAŁŻONKÓW?
przezylam podobna sytuacje. Sad okreslil niby slownie ze winnismy splacac to po polowie, ale w wyriku tego nie ma i sad w sprawie rozwodowej tak naprawde tego nie orzeka. Konczy sie na tym ze i kanalia ... Zobacz wątek2003.8.9 23:42:19
Alimenty, rozwód, podział majatku
jeśli mieszkanie zostało kupione w trakcie trwania małżeństwa a wy nie znosiliście małżeńskiej wspólnoty majątkowej - podczas rozwodu możesz wnieść o podział majatku, gdyż masz takie samo ... Zobacz wątek2003.8.7 10:23:10
Mąż chce przysposobić moje dziecko z poprzedniego związku
Do przysposobienia potrzebna jest zgoda ojca dziecka, chyba że jego ojcostwo zostało ustalone przez sąd, a władza rodzicielska nie została mu przyznana, jak równiez nie jest potrzebna zgoda ojca, ... Zobacz wątek2003.8.5 14:25:6
2003.7.31 12:13:56
Przerwanie sprawy rozwodowej
kto zażądał rozwodu?, kto złożył pozew rozwodowy? ... Zobacz wątek2003.7.28 21:16:35
Ukrywanie dochodów a alimenty
beat ma tu racje. bez adwatokata bedzie b.ciezko.prawdopodobnie potrzebniby Ci byli jacys swiadkowie, ktorzy potrafiliby potwierdzic ze ojcieca dziecka mimo braku pracy (jak twierdzi) jest stac np na utrzymanie ... Zobacz wątek2003.7.27 22:16:54
Rozwód a separacja
w pismie jest napisane ze z jej strony nie nastąpił trwały rozpad małżenstwa i że dalej liczy na nasze pogodzenie sie a dodatkowo rozwód jest sprzeczny z jej wyzwaniem religijnym.(jest katoliczką ... Zobacz wątek2003.7.21 9:33:29
Niechciana synowa
mąż ma obowiązek utzrmania małżonki lub łożenia na nią alimentó, gdy ta wystąpi o nie do sądu nie mając środków na własne utrzymanie. oczywiście niezbędny jest wyrok sądu lub klauzula ... Zobacz wątek2003.7.18 16:50:23
Mąż jest alkoholikiem, jak ratować nasze skromne mienie?!
Aniu, możesz coś z tym zrobić.np w pierwszej kolejności wystosować ogłoszenie np w ogólnodostepnym dzienniku-ogólnokrajowym. w treści napisz, że nie bierzesz odpowiedzialności za długi swego ... Zobacz wątek
2003.7.17 16:20:39
Jakie mam szanse na rozwód
a co w przypadku gdy w małżeństwie się nie układa od dłuższego czasu?brak pieniędzy ze strony męża , jego długi? ja mam już dosyć opiekowania się dużym chłopcem. Czuję że ucieka ze ... Zobacz wątek
2003.7.14 3:55:19
Ile tak naprawdę trwa rozwód
to zależy od sądu, na pierwszą sprawę pojednawczą czeka się od miesiąca do kilku, potem jest własciwa sprawa rozwodowa, na którą również można czekać od dwóch do kilku miesięcy. Jeśli ... Zobacz wątek2003.7.10 9:34:20
Alimenty jaki wiek
alimenty płacone przez rodzica przysługuja dziecku do czasu jego usamodzielnienia się, czy;i dopóki się uczy ma prawo do otrzymywania alimentów (również gdy pójdzie na studia i nie będzie pracowało). ... Zobacz wątek2003.7.9 9:54:21
2003.7.8 9:20:23
Poradźcie...
dom nabyty przez męża przed zawarciem związku malżeńskiego nalezy wyłącznie do niego, fakt że nie ma pani żadnych rachunków świadczących o dokonywaniu inwestycji w nieruchomość tym bardziej ... Zobacz wątek2003.7.3 16:30:8
ROZDZIELCZOŚC MAJĄTKOWA- PO ROZWODZIE?????
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie pozwu:czy taki pozew (chodzi mi o treśc) pisze się tak samo jak przy rozdzielczości majątkowej jeszcze przed rozwodem?Jeśli mógłbyś mi króciutko streścić ... Zobacz wątek2003.6.26 17:13:57
Czy nadpłacą alimenty?
Fundusz alimentacyjny zacznie płacic alimenty począwszy od maja,natomiast w momencie gdy będziesz osiągał dochody komornik ściągnie od ciebie bieżące(wypłacane obecnie przez FA) i zaległe alimenty.Choćby ... Zobacz wątek2003.6.24 8:20:46
Podzial majatku malzenskiego bez rozwodu
mała nieścisłość: możecie znieść wspólnotę majątkową i notarialnie podzielić majątek. Przepraszam za wprowadzenie w błąd ... Zobacz wątek2003.6.12 11:44:48
Rozwod - niespodzianka zony
Twoja żona musi w sądzie złozyć stosowne oświadczenie,że nie rości sobie żadnych praw co do waszego majątku wspólnego i zrzeka sie wszystkiego go na twoją korzyść.To powinno byc zaprotolołowane ... Zobacz wątek2003.6.9 12:20:3
WAŻNE!!! Orzeczenie nieważności małżeństwa Kościelnego
Orzeczeniem o nieważności małżeństwa kościelnego zajmuje się sąd biskupi. Taki sąd jest w każdej diecezji. Zanim się zacznie składać formularze należy tam pojechać i porozmawiać czy w ogóle ... Zobacz wątek2003.6.2 18:8:3
OKREŚLENIE SPOSOBU PŁACENIA ALIMENTÓW W WYROKU
Wszyscy macie po trochę racji. Sprawa jest u komornika. Dłuznik pokazuje podrobione pokwitowania, ale komornik po uzyskaniu od wierzyciela informacji, że alimentów nie otrzymał, musi dalej prowadzić ... Zobacz wątek2003.5.30 14:52:4
Czy istnieje cos takiego jak kasacja rozwodu??
Nie można. Zgodnie z polskim prawem masz czas 21 dni od wyroku do jego apelacji. Po tym czasie staje sie on prawomocny. W twojej sprawie jest już za późno. Możesz jedynie wrócić do współmałżonka ... Zobacz wątek2003.5.29 13:21:51
Koszmar trwa
bebsi dzieki za odpowiedź, pozbawienie praw to nie jest taka prosta sprawa sama pewnie dobrze o tym wiesz swiadkowie itd jak złożyłabym doniesienie do Prok. to nie wiem czy ex psychiczny nie dostałby ... Zobacz wątek2003.5.23 12:39:13
Roszczenia majatkowe po rozwodzie jednego z wspolmalzonkow po rozwodzie
jesli nie mieliście itercyzy, to oczywiście ma prawo domagac się podziału majątku, jeśli takowy nie został przeprowadzony w czsie rozwodu. ... Zobacz wątek2003.4.28 9:56:54
Pełnoletnie dzieci w trakcie rozwodu
rodzice (oboje) mają obowiązek alimentowac swoje dzieci do momentu uzyskania przez nich samodzielności, w przypadku dziecka studiującego - do ukończenia przez niego studiów (max. do 26 r.ż). Ponieważ ... Zobacz wątek2003.4.16 13:30:17
PROSZE O POMOC!!!!!!!!!!
Ania, spokojnie, prawnie ojcem dziecka jak rozumiem jest twój były mąż (uznał twoje dziecko w USC i dziecko nosi jego nazwisko). W tej sytuacji ojciec biologiczny niewiele może zrobić. badania badaniami, ... Zobacz wątek2003.4.14 12:6:40
Czy można złożyć drugi pozew?
możesz złożyć odpowiedź na pozew, a możesz też zarządać rozwodu z orzeczeniem winy zony na sprawie pojednawczej, a później na właściwej. Zwróć uwagę, by twój wniosek zgłoszony podczas ... Zobacz wątek2003.4.11 10:34:59
Masz inne pytanie do prawnika?