Prawo rodzinne forum prawne - Strona 108
(5976 tematów na forum)
Cofnięcie zgody na wyjazd dziecka za granicę do UE
Albert nic nie zrobisz. Mam podobna sytuacje. Jesli nawet uniewazni sie paszport matki badz nawet skonczy sie jego waznosc to matka twojego dziecka wyrobi dowod osobisty dziecku i w konsekwencji i tak ... Zobacz wątek2006.9.14 13:43:37
Podwyżka alimentów po 4 latach - wzór wniosku do sądu
Od 4 lat nie wznosilam podwyzki o alimenty ja niepracyje dostaje 200 zl na dziecko 8 letnie jak mam napisac ten wniosek mdo sadu POMÓŻCIE ... Zobacz wątek2006.9.14 11:42:49
Odzyskanie długu alimentacyjnego - pozew przeciwko rodzinie dłużnika
Ten art. mówi własnie o zobowiązaniu alimentacyjnym w dalszej kolejnosci możesz pozwać dalsza rodzinę ex o alimenty, ale nie sciągnąć z nich dług alimentacyjny swojego ex. Art 139 KRiO. ... Zobacz wątek2006.9.12 13:2:43
Uznanie dziecka przez ojca przed ślubem - jak załatwić?
Wystarczy udać się do Urzędu Stanu Cywilnego z ojcem dziecka i przed Kierownikiem uznać dziecko nienarodzone. Otryzmacie pisemko i przy porodzie nalezy je pokazac w szpitalu wtedy wpisza nazwisko ojca. ... Zobacz wątek2006.9.11 21:48:42
Alimenty dla studentki podejmującej pracę - czy dalej przysługują?
Aby zakonczyć obowiązek płacenia alimentów ojciec musiałby wnieść sprawę do śądu i udowodnić że pracujesz i jesteś w stanie za swoją pensję sama sie juz utrzymać. Sąd poprosi Cię o udokumentowanie ... Zobacz wątek2006.9.11 21:43:11
Ojciec płaci alimenty - czy musi dodatkowo płacić za przedszkole?
Jesli alimenty nie starczają na potrzeby dziecka , masz prawo wnieśc sprawę do sądu rodzinnego o podwyższenie alimentów. Jesli ojciec płaci alimenty nie ma obowiązku dalszego uczestniczenia ... Zobacz wątek2006.9.11 21:40:17
Podział majątku po rozwodzie - udowodnienie braku zasług męża
Witam Mam poważny problem. Od ok 3 lat mamy z matą problemy z ojcem. Nie płacił za mieszkanie, jak dostałem kase z odszkodowania to tydzień później odszedł z pracy i nie pracował wcale. nawet ... Zobacz wątek2006.9.11 13:16:25
Czy można ponownie pozwać o alimenty po przerwie na studia
ale z ciebie idiota ;] ... Zobacz wątek2006.9.11 0:0:38
Pozew o alimenty od ojca wygrywającego sprawę o prawa do dziecka
Musisz złozyc wniosek do sądu rodzinnego o alimenty dla dziecka, udokumentowac wydatki i potrzeby małoletniego dziecka. ... Zobacz wątek2006.9.10 17:33:12
Alimenty na pełnoletnie dzieci - pełnomocnictwo matki w sądzie
Dzieci same musza wystapic o alimenty, ale Pani moze je reprezentowac w sadzie. Ich obecnosc w sadzie nie jest wiec konieczna ... Zobacz wątek2006.9.10 12:15:35
Czy można prawnie zerwać więzi rodzinne z rodzicami?
Radzę Ci zabezpiecz się na przyszłość. Istnieje jeszcze coś takiego jak ALIMENTY. Obowiązują one tak samo stosunku dzieci - rodzice. Jak oni nie będą mieli środków do życia, to przyjdą do ... Zobacz wątek2006.9.9 8:25:47
Rozwód po latach małżeństwa - zdrada męża i podział majątku
Droga NIEWIASTO!!!! Widze, że masz dostęp do internetu więc poradze ci strony internetowe, bo ja jestem troche dalej w takiej samej sprawie. Przeglądnij sobie www.poradaprawna.pl , lub www.infor.pl ... Zobacz wątek2006.9.8 15:34:9
Odpowiedź na wniosek żony o separację - chcę rozwodu
Odpowiedż na pozew (w 2 egzemplarzach) wysyłasz do Sądu Okręgowego i podajesz powody dla których chcesz się rozwieść. Ułatwieniem dla Was będzie jeżeli dogadacie się ze sobą - choć wiem z ... Zobacz wątek2006.9.8 8:57:5
Rozwód z niepełnosprawną żoną - władza rodzicielska i przemoc
Stoje przed tego rodzaju problemem, że rozwodzimy się z żoną, która jest niepełnosprawna (po amputacji nogi powyzej kolana), jeszcze miesiac temu rozmawialismy o rozstaniu na bardzo ludzkich warunkach, ... Zobacz wątek2006.9.6 23:9:24
Wyjazd z dzieckiem do Francji bez zgody ojca - konsekwencje
Witam Sa dwa wyjscia z tej sytuacji, albo mozesz wnieść do Sadu o zgodę na wyjazd córki, albo pozbawic władzy rodzicielskiej ojca. Nie piszesz o tym jak układają sie stosunki dziecka z ex. ... Zobacz wątek2006.9.4 15:41:24
Rozwód z lesbijką mieszkającą za granicą - podział majątku
dzien dobry mam maly problem ze sprawa rozwodowa niewiem czy mam sie zgodzic na rozwod bez ozekania o winie poniewaz chce sie starac o rozwod koscielny o ile jest to mozliwe niewiem co robic zona okazala ... Zobacz wątek2006.9.4 12:13:19
Prawny opiekun dziecka gdy matka wyszła za mąż w ciąży
Ojciec ma prawo ubiegac sie o prawo do uznania dziecka. Dziecko nie jest tylko matki, nie poczęło sie samo. Możecie iśc do urzędu stanu cywilnego i możesz ty uznac dziecko i mozecie wpisac Twoje ... Zobacz wątek2006.9.2 6:47:41
Wpływ orzeczenia o winie w rozwodzie na postępowanie kościelne
Witam, Mam następujące pytanie: czy orzeczenie o winie w przypadku rozwodu cywilnego może mieć jakikolwiek wpływ na postępowanie przed Trybunałem Kościelnym? Pozdrawiam, ... Zobacz wątek2006.8.31 13:5:54
Fundusz Alimentacyjny - nowa ustawa i alimenty dla studentki
Rodzice też mogą się starać na siebie o alimenty od dorosłych dzieci. Uważaj żeby się role szybko nie odwróciły. A swoją drogą to wstyd żeby mając 22 lata i ucząc się zaocznie być jeszcze ... Zobacz wątek2006.8.26 18:33:17
Alimenty na bliźniaki od partnera z związku nieformalnego
Jestem żonatym facetem,mam dwoje dzieci oraz żone.Jakiś czas temu spotykałem się z dziewczyną i nasz nieformalny związek trwał dwa lata.Ona mieszkała ze swoim chłopakiem a ja z własną rodziną.W ... Zobacz wątek2006.8.24 13:56:0
Alimenty na dziecko nieślubne od żonatego ojca
To zależy od wieku dzieci. Mniemam, że nieślubne dziecko jest starsze od Pani dzieci, a Pani nie pracuje wychowując małe dzieci, zatem należałoby tę kwotę 4 tys. podzielić pomiędzy państwa ... Zobacz wątek2006.8.22 22:10:42
Żona każe opuścić mieszkanie z darowizny po rozstaniu
Po 10 dniach od rozstania złożony został pozew rozwodowy. Żona zgodnie z moimi oczekiwaniami zażądała rozwodu bez orzeczenia o winie - mimo, że ona jest z kimś od pół roku, pozostawienia dziecka ... Zobacz wątek2006.8.22 7:43:33
Alimenty w małżeństwie a zaspokojenie potrzeb rodziny
jeżeli podasz męża o alimenty będziesz musiała odprowadzać podatek dochodowy ja mam ten sam problem więc jak ni masz rozwodu i na to sie nie zanosi to podaj o zaspokojenie potrzeb ponieważ alimenty ... Zobacz wątek2006.8.18 18:57:20
2006.8.16 19:5:35
Pozew o rozwód przez pełnomocnictwo z zagranicy
Pełnomocnictwo należy podpisac u notariusza inne jest nie ważne . Ale nie jestem pewna czy na sparwie rozwodowej bedzie pani mogła matke reprezentować . Pozew napewno może pani złożyć , pozew, ... Zobacz wątek2006.8.16 14:32:34
Ojciec dziecka nie oddaje syna mimo prawomocnego wyroku
Jeśli jest prawomocny wyrok sadu i opiekę nad dzieckiem ma przynaną Twój ojciec jeśli dobrze zrozumiałam a Ty nadal nie odebralaś dziecka bo go nie ma idź na policje z wyrokiem sądu i załatw ... Zobacz wątek2006.8.16 14:29:4
Podwyżka alimentów z 200 na 350 zł - zabezpieczenie powództwa
Właśnie,chodzi o to,że ostatni raz pisałam taki pozew o alimenty 8lat temu. Teraz chciałabym zrobić podwyżkę alimentów na 10letniego syna z 200zł przynajmniej na 350zł.No i znalazłam wzór ... Zobacz wątek2006.8.14 0:21:36
Niesprawiedliwe alimenty - mąż bez środków płaci wysokie kwoty
No właśnie.Czegoś tu nie rozumiem. Jestem po rozwodzie,mam dwoje dorosłych ale uczących się jeszcze dzieci.Jedno z nich mieszka z moim ex,drugie ze mną.Żadne z nas nie płaci alimentów gdyż każde ... Zobacz wątek2006.8.12 23:20:22
Alimenty na dziecko urodzone w Niemczech - w jakim kraju składać pozew
Mam maly problem. Jestem polka, ale mam 7-dmio miesieczna coreczke, ktora jest urodzona w Niemczech. Ojciec dziecka ma podwojne obywatelstwo. Ja obecnie jestem w PL, tutaj mam rodzine i przyjaciol.Postanowilam ... Zobacz wątek2006.8.12 18:38:38
Alimenty dla dorosłego syna - jak udowodnić że są niepotrzebne?
.... wstyd !!! W tym wieku powinien normalnie pracować !!! ... Zobacz wątek2006.8.12 5:57:32
Jak przeprowadzić rozwód najszybciej i najkorzystniej?
moja sytuacja jest podobna - wszystko było ~ to znaczy mieliśmy wcześniej problemy z seksem, ja poprostu nie miałam ochoty chyba z powodu środków antykoncepcyjnych, a trochę przerastała mnie sytuacja ... Zobacz wątek2006.8.6 19:34:2
Egzekucja alimentów od osoby zatrudnionej na umowę o dzieło
WITAM Jak mam napisa pozew o alimęty na rzecz dziadków ... Zobacz wątek2006.8.3 14:23:56
Ślub z obywatelem Ghany - problemy z dokumentami w USC
w teorii wszystko wygląda pięknie, to prawda.. fakt, że w ostatnim czasie zmieniła się wysokość kosztów sądowych; co do terminu rozpatrzenia sprawy będę upierać się jednak przy swoim zdaniu, ... Zobacz wątek2006.7.28 14:18:58
Alimenty od ojca dla dorosłego studenta zaocznego
Tak myślałem, ale dziękuję bardzo za tę informację. ... Zobacz wątek2006.7.19 18:26:20
Unieważnienie ślubu kościelnego - apelacja do sądu instancji
chodzilo mi oczywisci o uniewaznienie slubu koscielnego a raczej stwierdzenia niewaznosci slubu od samego poczatku!!! ... Zobacz wątek2006.7.14 11:49:39
Groźba odebrania dzieci przez teściów po rozwodzie z winy żony
witam , musieliby miec powazne argumenty aby pozbawic cie praw rodzicielskich i odebrac dzieci. Jest przecież jeszcze ojciec, który ma na poczatek pierwszeństwo do dzieci. To ze masz kogoś nie jest ... Zobacz wątek2006.7.10 20:32:52
Odpowiedź na pozew rozwodowy bez orzekania o winie
Witam Prosze o maila w tej sprawie. kajka10@wp.pl Postaram sie pomoc. ... Zobacz wątek2006.7.10 20:8:6
Zabieranie dziecka na noc podczas weekendowych kontaktów
zależy co jest w wyroku !!! jesli w wyroku jest mowa o weekendzie od soboty do niedzieli to dziecko jak najbardziej może spac u ciebie nie widze tu żadnego postawiania się, jesli ex robi jakies "ale ... Zobacz wątek2006.7.5 6:41:0
Separacja czy rozwód przy zdradzie i adoptowanym dziecku?
Mąź odchodzi, wraca i odchodzi. Sam nie wie co ma robić, moźe przemyśli i się opamięta. Poza tym mamy adoptowane małe dziecko której jest z nami rok, ale teraz wiem, źe nie dotrzymał wierności ... Zobacz wątek2006.7.3 12:29:53
Pozew o alimenty gdy ojciec ma lat - koszty badań DNA
Dzięki serdeczne. Doczytałem komenty i napisałem klientce analize z wskazaniem co ma robić. Ja sie zajmuje sprawami z postepowania administracyjnego i karnego a ta sprawa spadła na mniejako dopust ... Zobacz wątek2006.7.3 12:5:45
Oświadczenie o regularnym płaceniu alimentów bez regulacji sądowej
Nie, wszystko szlo przelewami. ... Zobacz wątek2006.6.29 11:15:11
Egzekucja alimentów we Francji - jak przyspieszyć postępowanie?
hej, ja mam ten sam problem dokładnie taki sam jezeli masz ochotę wymienić się doświadczeniem to odezwij się na e-maila: bergiel12@interia.pl ... Zobacz wątek2006.6.25 13:19:53
Oskarżenie o rozpowszechnianie CV byłego męża w celu wykazania jego złej woli
Grtuluję debilizmu. Teraz będziesz mogła w kiciu długo myśleć o tym co zrobiłaś... ... Zobacz wątek2006.6.19 14:38:23
Zabieranie dziecka na noc podczas weekendowych kontaktów
Proszę o pilną odpowiedź.. mam ustalone kontakty z dzieckiem... weekendy... do tej poty było tak, iż odwoziłem dziecko w sobotę i zabierałem w niedzielę rano... jutro następny weekend... Chce ... Zobacz wątek2006.6.16 22:20:35
Prawa do mieszkania mężowskiego po rozwodzie
Witam , chciałabym prosić o poradę, być może ktoś był w podobnej sytuacji lub jest obeznany z przepisami i podpowie mi co robić. Otóż sytuacja wygląda tak. Mieszkam wraz z mężem i dziećmi ... Zobacz wątek2006.6.14 10:32:34
Prawa Polaków po wejściu do UE przy małżeństwie za granicą
Oczywiście,że jest możliwe zawarcie małżeństwa za granicą. W Anglii potrzebny jest paszport, zaświadczenie o miejscu zamieszkania w Anglii (np.rachunek, lub konto bankowe), jeśli któryś z partnerów ... Zobacz wątek2006.6.14 9:59:12
Inwentaryzacja wspólnego dorobku małżeńskiego po śmierci męża
Nie jestem w stanie powiedziec na jakiej zasadzie komornik bedzie wyceniać majątek pani i pani męża. Na pewno dzieci nieslubne męża będą po nim dziedziczyły jezeli mąż nie pozostawił testamentu. ... Zobacz wątek2006.6.11 21:15:11
Wyprowadzka z dzieckiem bez zgody ojca - ograniczone prawa
jestem samotnie wychowujaca matka,ojciec dziecka sie nie odzywa od 2och lat,dziecko ma juz 5 latek,nigdy nie bylam z ojcem dziecka w zwiazku malzenskim,nidgy razem nie mieszkalismy,dziecko nosi nazwisko ... Zobacz wątek2006.5.30 12:4:53
Stopień pokrewieństwa z mężem siostry
jaki jest stosunek pokrewieństwa czy powinowactwa , i w jakim stopniu - mnie i moja wszagra czyli męża mojej siostry? ... Zobacz wątek2006.5.26 13:45:53
Rozwód z orzeczeniem winy męża - jakie konsekwencje?
nie badz glupia kobieto wlasnie milam rozprawe za porozumieniem stron a on zrobil z tego sprawe orzekaniem winy .wiecej informacji podam tylko sie musisz ze mna skontaktowac to bardziej powazne niz mi ... Zobacz wątek2006.5.25 16:31:42
Masz inne pytanie do prawnika?