Prawo rodzinne forum prawne - Strona 117

(5984 tematów na forum)

Intercyza rozszerzająca wspólność majątkową - koszty i opłaty notarialne

sam koszt umowy majątkowej małżeńskiej rozszerzającej wspólność to ok.600 zł, ale jesli w gre wchodza nieruchomosci to wiążą sie z tym dodatkowe koszta zwiazane z wpisem Pani do księgi wieczystej, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.5.19 23:31:35

Ojciec przetrzymuje dziecko i utrudnia kontakty z matką - sprawa sądowa

Sąd rodzinny w którym ta sprawa się toczy powiedział że ojciec też ma prawo mieć dziecko,a że córka jast zameldowana u mnie to nie ma znaczenia,tak też powiedziała policja ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2004.5.19 13:57:34

Rozwód z winy męża aktora - argumenty prawne w pozwie rozwodowym

To bardzo trudna decyzja ale jeżeli chcesz zrobić to szybko wybierz opcję bez orzekania o winie ew. jeżeli chcesz walczyć wynajmij detektywa i zdobądź dowody Zawsze będzie to dla Ciebie trudne ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.5.18 9:21:55

Pozew rozwodowy - dlaczego wszędzie powódka a nie powód mężczyzna

napisz dokładnie o co CI CHODZI WZÓR POZWU CZY POTRZEBUJESZ PORADY? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.5.16 17:7:18

Trwałość rozkładu pożycia małżeńskiego - wymagany okres separacji

Dzięki. Nie sypiamy od 2 lat razem a od 1,5 roku nie ma więzi gospodarczej. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.5.15 16:52:29

Udowodnienie ojcostwa obcokrajowcowi i staranie się o alimenty

Mam 1,2 miesieczne dziecko z obcokrajowcem ktory unika odpowiedzialnosci. JAk mam mu udowodnic ojcostwo i starac sie o alimety? Dziecko ma moje nazwisko.
(Monika) ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2004.5.15 0:0:0

Termin i sposób wniesienia wniosku o podział majątku do sądu

W jakim czasie i w jaki sposób zwrócić się do sądu o wydanie postanowienia odnośnie podziału majątku?
(mopro) ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2004.5.13 0:0:0

Wzór umowy o podział majątku wspólnego i zobowiązań małżeńskich

Czy dysponuje ktoś może wzorem umowy o podział majątku wspólnego i zobowiązań? Będę bardzo zobowiązany.To są oczywiście indywidualne umowy, jednakże jakieś podstawowe zasady obowiązują ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2004.5.12 0:0:0

Wykup mieszkania od żony po rozdzielności majątkowej - procedury prawne

Czy ktos moze mi udzielic wskazowek jak postepowac w przypadku odkupienia od zony z ktora mam juz rozlacznosc majatkowa poprzez notariusza, mieszkania w ktorym obrecnie razem mieszkamy (mamy juz tego dosyc ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2004.5.12 0:0:0

Samochód kupowany na teścia - prawa do pojazdu przy rozwodzie

Samochód??? a co to takiego? kupa blachy to martwy przedmiot? Daj mu ten samochód i niech sobie jeździ. Z tego małżeństwa nic już nie będzie.....niestety taka jest prawda. Gdzies po drodze popełniłas ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.5.11 0:36:47

Samochód darowany przez rodziców a podział majątku po rozwodzie

Wspólnota to jest mieszkaniowa. W małżeńskim ustroju majątkowym jest wspólność. ... Zobacz wątek

10 odpowiedzi

2004.5.4 19:18:43

Matka zostawiła dzieci z siostrą i chce wrócić z nowym partnerem

Ale bardziej chodzi o rozwód, czy o to, że matka chce wprowadzić się z konkubentem i wyrzucić córki? To są dwa różne problemy. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.5.4 18:52:28

Ugoda sądowa o kontaktach z dzieckiem a dostęp ojca do szkoły

A jak sie ma ,jeżeli rodzice zawarli Ugodę w Sadzie jeśli chodzi o kontakty ojca z dziećmi,nic Ugoda nie wspomina o szkole,i tam matka nie zezwala ojcu widziec sie z dzieckiem na przerwie,za pelną ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2004.5.4 0:0:0

Alimenty na studiującą zaocznie córkę prowadzącą działalność gospodarczą

Jesteś zobowiązany do płacenia alimentów dopóki obowiązuje wyrok sądu. Aby go zmienić musisz zlożyć w sądzie pozew o stwierdzenie ustania obowiązku alimentacyjnego wobec córki. Pozew musi ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.4.29 13:30:57

Rozstanie po latach małżeństwa bez dzieci - jak zacząć procedury

jesli rzeczywiście jestes zdecydowany, to najpierw rozmowa troche czasu na ochłonięcie drugiej strony, i pozew. Ale SZCZERZE radziłabym półroczne rozstanie fizyczne i emocjonalne, (możesz zamieszkać ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2004.4.28 16:41:52

Intercyza a alimenty na dziecko z poprzedniego małżeństwa i spadek

A co, jeśli okazałoby sie, ze np Ty też jesteś w obowiązku alimentacyjnym, np w stosunku do któregoś z rodziców? Obniżyłoby to wysokość dochodów, które możesz przeznaczać na Wasze wspólne ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2004.4.25 22:42:56

Badanie dziecka w RODK w sprawie rozwodowej - przebieg i czas oczekiwania

Nic sie nie martw, te ośrodki są za kobietami! Nie wiem dlaczego wyzej stawiają Matke niż Ojca - dziecku do prawidłowego rozwoju potrzeba obojga rodziców i nigdy nie zrozumię dlaczego kobiety uniemozliwiają ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.4.25 20:21:31

Intercyza małżeńska - koszty i zabezpieczenie przed zobowiązaniami

Nie więcej niż 400 PLN + 22% VAT. Do tego dodaje się jeszcze koszta sporządzenia odpisów. Mnie wszystko razem kosztowało 548 PLN brutto. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.4.22 14:22:39

Podział majątku a alimenty z poprzedniego małżeństwa - wpływ na wysokość

Mam nadzieję, że się jednak wkrótce odzewiesz. Pozdrawiam serdecznie. ... Zobacz wątek

18 odpowiedzi

2004.4.20 11:34:16

Postanowienie sądu o podziale majątku - procedury i opłaty biegłego

OD ROKU MAM SPRAWĘ O PODZIAŁ MAJĄTKU,SAMA SZUKAM PRZEPISÓW A WIELE SPRAW POZOSTAJE BEZ ODPOWIEDZI.MOZE TY WIESZ JAK TO JEST Z POSTANOWIENIEM SĄDU, CZY DOWIEM SIĘ WCZEŚNIEJ JAKĄ KWOTĘ MUSZĘ PŁACIĆ, ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2004.4.20 0:0:0

Odpowiedzialność rodziców za mandaty i grzywny pełnoletnich dzieci

Witam!Chcialbym sie dowiedziec jak wedlug prawa wyglada sprawa placenia np.mandatow,grzywn wyznaczonych przez sady karne za wykroczenia ,przestepstwa popelnione przez wlasne dzieci,uczace sie pozostajace ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.4.20 0:0:0

Podział majątku po alimentach z funduszu i długach ZUS

Najpierw mam pytanie: na ile dzieci płaciłeś te 1550 zł? ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.4.19 22:10:34

Koszty badań DNA w sprawie o alimenty dla bezrobotnego

Zgadza się, jeżeli jesteś ojcem tego dziecka pokrywasz koszty badania DNA. Jest to kosztowne, taniej było by zaopatrzyć partnerke w pigułki antykoncepcyjne ( tylko 30 zł/mies. ). Pozdrówka. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.4.19 22:5:57

Likwidacja funduszu alimentacyjnego - czy już zatwierdzona

tak niech likwiduja bedzie wiecej dzieci w domach dziecka bo rodzice je wyrzuca z domu czyli wyroki sadowe sa nie warzne powinni wypuscic wszystkich z wiezienia no bo wyrokow juz nie ma cona to wladze ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2004.4.17 15:29:22

Uznanie rozwodu zagranicznego w Polsce - konflikt jurysdykcji

Od 13 lat mieszkam za granica, kilka lat temu rozwiodlam sie tutaj zaocznie. Staram sie uwaznienie wyroku sadu zagranicznego w Polsce. Jak tylko maz dowiedzial sie ze wystapilam o rozwod zalozyl sprawe ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2004.4.15 0:0:0

Koszty podziału majątku w sądzie - stawki biegłych i rzeczoznawców

Czy mozliwe jest ze po podziale majatku w sadzie dostane mniej niz wnioslam w majatku odrebnym? Czy ktos moze mi powiedziec jakie sa koszty podzialu w sadzie? Czy sa na to jakies ustalone stawki, wartosci ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2004.4.14 0:0:0

Zatrzymanie alimentów po ukończeniu studiów przez dziecko

jesli corka jest pelnoletnia i nie uczy sie ani niechcepodjac pracy a sad nakazal mi placic corce alimenty co mam zrobic aby zawiesic alimenty ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.4.11 23:42:2

Separacja po latach małżeństwa z alkoholikiem - prawa do mieszkania

W sierpniu opuscilam mieszkanie lokatorskie po 30 latach malzenstwa zostawiajac meza alkoholika.wymeldowalam sie czasowo i z maloletnim synem mieszkam u córki.wnioslam o seperacje i alimenty.dzis kolejna ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.4.9 0:0:0

Termin otrzymania alimentów po orzeczeniu rozwodu

racja, faktycznie to powinno byc ujęte w wyroku bo z reguły należa się od złożenia pozwu ale czasem sąd zadecyduje inaczej ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2004.4.8 15:10:6

Ochrona majątku wspólnego przed roztrwonieniem przez męża alkoholika

Jak to grosze? W naszym kraju ludzie pracuje caly miesiac za 600-1000zl i to po studiach! Tak wiec nie badzmy tacy pazerni, te pieniadze powinny wystarczyc na wszystko a tak na marginesie to facet ma juy ... Zobacz wątek

11 odpowiedzi

2004.4.7 14:51:58

Zmuszenie męża do płacenia czynszu i mediów podczas sprawy rozwodowej

I tak wsadzi go pani do więzienia za niepłacenie alimentów prawda?Tam będzie miał spokój od pani i sfeminizowanych sądów.Chciałbym usłyszeć wersje tego faceta.Postanowienie co do alimentów ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.4.7 11:39:4

Odpowiedzialność za długi męża bankruta po ślubie w Niemczech

Witajcie! Moze ktos z Was wie, czy po slubie z Anglikiem w Niemczech, bede odpowiadala za jego dlugi zaciagniete przed naszym slubem. On jest oficjalnie w Niemczech uznany za "bankruta" (insolvent) ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2004.4.6 0:0:0

Alimenty na studiującego syna z zajętych rent rodziców

niech syn wystąpi z pozwem o alimenty, z wyrokiem sądu zgłosi się do komornika, zobowiązania alimentacyjne mają pierwszeństwo, dochód może byc zajęty do 60%, tylko czy to się wam będzie opłacać? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.4.1 13:36:22

Intercyza przed kupnem mieszkania - ochrona przed dzieckiem z pierwszego małżeństwa

Możliwość darowizny już rozważałam, wiąze się to z kosztami aktu notarialnego, zmian w księdze wieczystej, itd. Rozważam też drugą możliwość: podpisuję intercyzę i kupuję mieszkanie (spłdzielcze ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.3.26 10:44:50

Wyjazd do Niemiec z dzieckiem bez ograniczonych praw rodzicielskich

Mam dziecko z tzw. wolnego związku, dziecko zostało uznane przez dziecka ale przez ojca. Jednak przez ciążę i przez pierwsze 4 lata nie interesował sie dzieckiem. Alimenty były płacone różnie, ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2004.3.25 0:0:0

Zaświadczenie o zarobkach w pozwie rozwodowym - forma dokumentu

normalny druk z zakładu pracy, grunt aby były odpowiednie podpisy i pieczątki zakładu pracy i osoby która zaświadczenie wydała ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.3.24 16:18:3

Prawa macochy do dziecka męża z pierwszego małżeństwa

jeśli dziecko nie zostało przez ciebie prawnie przysposobione to jest twoim pasierbem, czyli nie masz wobec niego władzy ani praw rodzicielskich; jednak nie sądzę aby to cię ograniczało w chodzeniu ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.3.24 16:15:16

Rozwód z orzeczeniem winy męża alkoholika - dowody przemocy

chyba sąd się zoriętuje, że na pojednawczej nie potrafił podać powodów twojej winy a potem nagle mu się przypomniało jaka byłaś zła.Życzę powodzenia. ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2004.3.23 15:13:3

Pierwszeństwo alimentów przed innymi świadczeniami u komornika

Oboje z żoną pobieramy renty chorobowe, które w pewnej części zajęte są przez komornika w związku z długami, które posiadamy. W tej sytuacji nie jesteśmy w stanie udzielać żadnej pomocy materialnej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.3.21 0:0:0

Ojciec zabrał dziecko dziadkom i uniemożliwia kontakt z matką

Ojciec podstępnie zabrał mi syna i oddał go na wychowanie swoim rodzicom. Mnie nieumożliwiają kontaktu z synem , wręcz go izolują.Buntują przeciwko mnie, nawet nie dają syna do tel. Nie ma żadnego ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2004.3.21 0:0:0

Ograniczenie opieki męża ze schorzeniami psychicznymi nad dzieckiem

Nie przejmuj się tym co pisze ten pan samarytanin względem psychopaty. On chyba nie doznał znecania się i nie ma pojęcia co to znaczy być ponirzana i bita.Dziecko trzeba ratować , co ojciec alkocholik ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2004.3.20 18:23:59

Ciąża z innym mężczyzną jako argument w sprawie rozwodowej

fakt ciązy może byc ułatwieniem uzyskania rozwodu, jego nie orzeczenie można uznac za niezgodne z zasadami współżycia społecznego w tej sytaucji (brak więzi między malzonkami, trwały i zupełny ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.3.19 14:41:54

Mieszkanie spółdzielcze a podział przed orzeczeniem rozwodu

To zależy czy dostałaś mieszkanie przed ślubem . Jeżeli po to jest nie istotne na czyją książeczkę , to wasza wspólnota i należy do podziału. Zależy to od Sądu kiedy sąd ogłosi podział ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.3.14 21:14:1

Błędne wyniki badania ojcostwa - możliwość powtórzenia badań

Mariusz, kręcisz coś, po pierwsze jak byś wyników nie dostał do rączki to napewno na sprawie o ustalenie ojcostwa sąd by Tobie je pokazał. pozdrawiam ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.3.12 19:11:20

Ustosunkowanie się do pozwu rozwodowego w terminie dni

Serdeczne dzięki, Szymon.
Już siadam i piszę.
... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.3.12 13:38:0

Wygrany podział majątku a apelacja - przesłuchanie w miejscu zamieszkania

Owszem jest taka możliwość, możesz być przesłuchana w miejscu zamieszkania, jeśli sąd wyrazi na to zgodę. Napisz prośbę do sądu i przedstaw argumenty będące przeszkodą do wstawienia się ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.3.4 12:11:11

Ograniczenie kontaktów dziadków z dziećmi podczas rozwodu

Witam! Jestem w trakcie rozwodu a moi teśniowie umilają mi jak mogą życie, ale nie chodzi o mnie. Wypytują o wszystko moje dzieci, czy ja gadam na nich czy moja rodzina to robi, po takiej wizycie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.2.28 16:23:32

Rozwód a wspólne inwestycje w nieruchomości przed ślubem

zakup mieszkania i działki podczas trwania małżeństwa będzie stanowiło majątek Wasz wspólny. Chyba, że notarialnie spiszecie umowę, że ten zakup stanowi tylko i wyłącznie własnośc któregoś ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.2.27 12:6:8

Rozwód z alkoholikiem z zaburzeniami psychicznymi - ochrona dziecka

Witam. Jestem w trakcie sprawy rozwodowej, po drugiej rozprawie. Rozstaliśmy sie, poniewaz moj mąż zaczął pic. Oprócz tego był w trakcie leczenia psychotropowego (schorzenia psychiczne, o których ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2004.2.27 0:0:0

Rozwód a wspólne inwestycje w nieruchomości przed ślubem

Nie zyjemy z mezem od 2 lat. Mieszkamy razem i wychowujemy dzieci.Mam zamiar niedlugo zlozyc pozew o rozwod ale maz chce ze mna niebawem kupic jakies mieszkanie i dzialke by na tym po prostu zarobic. Czy ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2004.2.26 0:0:0

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika