Prawo rodzinne forum prawne - Strona 117
(5976 tematów na forum)
Wykup mieszkania od żony po rozdzielności majątkowej - procedury prawne
Czy ktos moze mi udzielic wskazowek jak postepowac w przypadku odkupienia od zony z ktora mam juz rozlacznosc majatkowa poprzez notariusza, mieszkania w ktorym obrecnie razem mieszkamy (mamy juz tego dosyc ... Zobacz wątek2004.5.12 0:0:0
Samochód kupowany na teścia - prawa do pojazdu przy rozwodzie
Samochód??? a co to takiego? kupa blachy to martwy przedmiot? Daj mu ten samochód i niech sobie jeździ. Z tego małżeństwa nic już nie będzie.....niestety taka jest prawda. Gdzies po drodze popełniłas ... Zobacz wątek2004.5.11 0:36:47
Samochód darowany przez rodziców a podział majątku po rozwodzie
Wspólnota to jest mieszkaniowa. W małżeńskim ustroju majątkowym jest wspólność. ... Zobacz wątek2004.5.4 19:18:43
Matka zostawiła dzieci z siostrą i chce wrócić z nowym partnerem
Ale bardziej chodzi o rozwód, czy o to, że matka chce wprowadzić się z konkubentem i wyrzucić córki? To są dwa różne problemy. ... Zobacz wątek2004.5.4 18:52:28
Ugoda sądowa o kontaktach z dzieckiem a dostęp ojca do szkoły
A jak sie ma ,jeżeli rodzice zawarli Ugodę w Sadzie jeśli chodzi o kontakty ojca z dziećmi,nic Ugoda nie wspomina o szkole,i tam matka nie zezwala ojcu widziec sie z dzieckiem na przerwie,za pelną ... Zobacz wątek2004.5.4 0:0:0
Alimenty na studiującą zaocznie córkę prowadzącą działalność gospodarczą
Jesteś zobowiązany do płacenia alimentów dopóki obowiązuje wyrok sądu. Aby go zmienić musisz zlożyć w sądzie pozew o stwierdzenie ustania obowiązku alimentacyjnego wobec córki. Pozew musi ... Zobacz wątek2004.4.29 13:30:57
Rozstanie po latach małżeństwa bez dzieci - jak zacząć procedury
jesli rzeczywiście jestes zdecydowany, to najpierw rozmowa troche czasu na ochłonięcie drugiej strony, i pozew. Ale SZCZERZE radziłabym półroczne rozstanie fizyczne i emocjonalne, (możesz zamieszkać ... Zobacz wątek2004.4.28 16:41:52
Intercyza a alimenty na dziecko z poprzedniego małżeństwa i spadek
A co, jeśli okazałoby sie, ze np Ty też jesteś w obowiązku alimentacyjnym, np w stosunku do któregoś z rodziców? Obniżyłoby to wysokość dochodów, które możesz przeznaczać na Wasze wspólne ... Zobacz wątek2004.4.25 22:42:56
Badanie dziecka w RODK w sprawie rozwodowej - przebieg i czas oczekiwania
Nic sie nie martw, te ośrodki są za kobietami! Nie wiem dlaczego wyzej stawiają Matke niż Ojca - dziecku do prawidłowego rozwoju potrzeba obojga rodziców i nigdy nie zrozumię dlaczego kobiety uniemozliwiają ... Zobacz wątek2004.4.25 20:21:31
Intercyza małżeńska - koszty i zabezpieczenie przed zobowiązaniami
Nie więcej niż 400 PLN + 22% VAT. Do tego dodaje się jeszcze koszta sporządzenia odpisów. Mnie wszystko razem kosztowało 548 PLN brutto. ... Zobacz wątek2004.4.22 14:22:39
Podział majątku a alimenty z poprzedniego małżeństwa - wpływ na wysokość
Mam nadzieję, że się jednak wkrótce odzewiesz. Pozdrawiam serdecznie. ... Zobacz wątek2004.4.20 11:34:16
Postanowienie sądu o podziale majątku - procedury i opłaty biegłego
OD ROKU MAM SPRAWĘ O PODZIAŁ MAJĄTKU,SAMA SZUKAM PRZEPISÓW A WIELE SPRAW POZOSTAJE BEZ ODPOWIEDZI.MOZE TY WIESZ JAK TO JEST Z POSTANOWIENIEM SĄDU, CZY DOWIEM SIĘ WCZEŚNIEJ JAKĄ KWOTĘ MUSZĘ PŁACIĆ, ... Zobacz wątek2004.4.20 0:0:0
Odpowiedzialność rodziców za mandaty i grzywny pełnoletnich dzieci
Witam!Chcialbym sie dowiedziec jak wedlug prawa wyglada sprawa placenia np.mandatow,grzywn wyznaczonych przez sady karne za wykroczenia ,przestepstwa popelnione przez wlasne dzieci,uczace sie pozostajace ... Zobacz wątek2004.4.20 0:0:0
Podział majątku po alimentach z funduszu i długach ZUS
Najpierw mam pytanie: na ile dzieci płaciłeś te 1550 zł? ... Zobacz wątek2004.4.19 22:10:34
Koszty badań DNA w sprawie o alimenty dla bezrobotnego
Zgadza się, jeżeli jesteś ojcem tego dziecka pokrywasz koszty badania DNA. Jest to kosztowne, taniej było by zaopatrzyć partnerke w pigułki antykoncepcyjne ( tylko 30 zł/mies. ). Pozdrówka. ... Zobacz wątek2004.4.19 22:5:57
Likwidacja funduszu alimentacyjnego - czy już zatwierdzona
tak niech likwiduja bedzie wiecej dzieci w domach dziecka bo rodzice je wyrzuca z domu czyli wyroki sadowe sa nie warzne powinni wypuscic wszystkich z wiezienia no bo wyrokow juz nie ma cona to wladze ... Zobacz wątek2004.4.17 15:29:22
Uznanie rozwodu zagranicznego w Polsce - konflikt jurysdykcji
Od 13 lat mieszkam za granica, kilka lat temu rozwiodlam sie tutaj zaocznie. Staram sie uwaznienie wyroku sadu zagranicznego w Polsce. Jak tylko maz dowiedzial sie ze wystapilam o rozwod zalozyl sprawe ... Zobacz wątek2004.4.15 0:0:0
Koszty podziału majątku w sądzie - stawki biegłych i rzeczoznawców
Czy mozliwe jest ze po podziale majatku w sadzie dostane mniej niz wnioslam w majatku odrebnym? Czy ktos moze mi powiedziec jakie sa koszty podzialu w sadzie? Czy sa na to jakies ustalone stawki, wartosci ... Zobacz wątek2004.4.14 0:0:0
Zatrzymanie alimentów po ukończeniu studiów przez dziecko
jesli corka jest pelnoletnia i nie uczy sie ani niechcepodjac pracy a sad nakazal mi placic corce alimenty co mam zrobic aby zawiesic alimenty ... Zobacz wątek2004.4.11 23:42:2
Separacja po latach małżeństwa z alkoholikiem - prawa do mieszkania
W sierpniu opuscilam mieszkanie lokatorskie po 30 latach malzenstwa zostawiajac meza alkoholika.wymeldowalam sie czasowo i z maloletnim synem mieszkam u córki.wnioslam o seperacje i alimenty.dzis kolejna ... Zobacz wątek2004.4.9 0:0:0
Termin otrzymania alimentów po orzeczeniu rozwodu
racja, faktycznie to powinno byc ujęte w wyroku bo z reguły należa się od złożenia pozwu ale czasem sąd zadecyduje inaczej ... Zobacz wątek2004.4.8 15:10:6
Ochrona majątku wspólnego przed roztrwonieniem przez męża alkoholika
Jak to grosze? W naszym kraju ludzie pracuje caly miesiac za 600-1000zl i to po studiach! Tak wiec nie badzmy tacy pazerni, te pieniadze powinny wystarczyc na wszystko a tak na marginesie to facet ma juy ... Zobacz wątek2004.4.7 14:51:58
Zmuszenie męża do płacenia czynszu i mediów podczas sprawy rozwodowej
I tak wsadzi go pani do więzienia za niepłacenie alimentów prawda?Tam będzie miał spokój od pani i sfeminizowanych sądów.Chciałbym usłyszeć wersje tego faceta.Postanowienie co do alimentów ... Zobacz wątek2004.4.7 11:39:4
Odpowiedzialność za długi męża bankruta po ślubie w Niemczech
Witajcie! Moze ktos z Was wie, czy po slubie z Anglikiem w Niemczech, bede odpowiadala za jego dlugi zaciagniete przed naszym slubem. On jest oficjalnie w Niemczech uznany za "bankruta" (insolvent) ... Zobacz wątek2004.4.6 0:0:0
Alimenty na studiującego syna z zajętych rent rodziców
niech syn wystąpi z pozwem o alimenty, z wyrokiem sądu zgłosi się do komornika, zobowiązania alimentacyjne mają pierwszeństwo, dochód może byc zajęty do 60%, tylko czy to się wam będzie opłacać? ... Zobacz wątek2004.4.1 13:36:22
Intercyza przed kupnem mieszkania - ochrona przed dzieckiem z pierwszego małżeństwa
Możliwość darowizny już rozważałam, wiąze się to z kosztami aktu notarialnego, zmian w księdze wieczystej, itd. Rozważam też drugą możliwość: podpisuję intercyzę i kupuję mieszkanie (spłdzielcze ... Zobacz wątek2004.3.26 10:44:50
Wyjazd do Niemiec z dzieckiem bez ograniczonych praw rodzicielskich
Mam dziecko z tzw. wolnego związku, dziecko zostało uznane przez dziecka ale przez ojca. Jednak przez ciążę i przez pierwsze 4 lata nie interesował sie dzieckiem. Alimenty były płacone różnie, ... Zobacz wątek2004.3.25 0:0:0
Zaświadczenie o zarobkach w pozwie rozwodowym - forma dokumentu
normalny druk z zakładu pracy, grunt aby były odpowiednie podpisy i pieczątki zakładu pracy i osoby która zaświadczenie wydała ... Zobacz wątek2004.3.24 16:18:3
Prawa macochy do dziecka męża z pierwszego małżeństwa
jeśli dziecko nie zostało przez ciebie prawnie przysposobione to jest twoim pasierbem, czyli nie masz wobec niego władzy ani praw rodzicielskich; jednak nie sądzę aby to cię ograniczało w chodzeniu ... Zobacz wątek2004.3.24 16:15:16
Rozwód z orzeczeniem winy męża alkoholika - dowody przemocy
chyba sąd się zoriętuje, że na pojednawczej nie potrafił podać powodów twojej winy a potem nagle mu się przypomniało jaka byłaś zła.Życzę powodzenia. ... Zobacz wątek2004.3.23 15:13:3
Pierwszeństwo alimentów przed innymi świadczeniami u komornika
Oboje z żoną pobieramy renty chorobowe, które w pewnej części zajęte są przez komornika w związku z długami, które posiadamy. W tej sytuacji nie jesteśmy w stanie udzielać żadnej pomocy materialnej ... Zobacz wątek2004.3.21 0:0:0
Ojciec zabrał dziecko dziadkom i uniemożliwia kontakt z matką
Ojciec podstępnie zabrał mi syna i oddał go na wychowanie swoim rodzicom. Mnie nieumożliwiają kontaktu z synem , wręcz go izolują.Buntują przeciwko mnie, nawet nie dają syna do tel. Nie ma żadnego ... Zobacz wątek2004.3.21 0:0:0
Ograniczenie opieki męża ze schorzeniami psychicznymi nad dzieckiem
Nie przejmuj się tym co pisze ten pan samarytanin względem psychopaty. On chyba nie doznał znecania się i nie ma pojęcia co to znaczy być ponirzana i bita.Dziecko trzeba ratować , co ojciec alkocholik ... Zobacz wątek2004.3.20 18:23:59
Ciąża z innym mężczyzną jako argument w sprawie rozwodowej
fakt ciązy może byc ułatwieniem uzyskania rozwodu, jego nie orzeczenie można uznac za niezgodne z zasadami współżycia społecznego w tej sytaucji (brak więzi między malzonkami, trwały i zupełny ... Zobacz wątek2004.3.19 14:41:54
Mieszkanie spółdzielcze a podział przed orzeczeniem rozwodu
To zależy czy dostałaś mieszkanie przed ślubem . Jeżeli po to jest nie istotne na czyją książeczkę , to wasza wspólnota i należy do podziału. Zależy to od Sądu kiedy sąd ogłosi podział ... Zobacz wątek2004.3.14 21:14:1
Błędne wyniki badania ojcostwa - możliwość powtórzenia badań
Mariusz, kręcisz coś, po pierwsze jak byś wyników nie dostał do rączki to napewno na sprawie o ustalenie ojcostwa sąd by Tobie je pokazał. pozdrawiam ... Zobacz wątek2004.3.12 19:11:20
Ustosunkowanie się do pozwu rozwodowego w terminie dni
Serdeczne dzięki, Szymon.Już siadam i piszę.
... Zobacz wątek
2004.3.12 13:38:0
Wygrany podział majątku a apelacja - przesłuchanie w miejscu zamieszkania
Owszem jest taka możliwość, możesz być przesłuchana w miejscu zamieszkania, jeśli sąd wyrazi na to zgodę. Napisz prośbę do sądu i przedstaw argumenty będące przeszkodą do wstawienia się ... Zobacz wątek2004.3.4 12:11:11
Ograniczenie kontaktów dziadków z dziećmi podczas rozwodu
Witam! Jestem w trakcie rozwodu a moi teśniowie umilają mi jak mogą życie, ale nie chodzi o mnie. Wypytują o wszystko moje dzieci, czy ja gadam na nich czy moja rodzina to robi, po takiej wizycie ... Zobacz wątek2004.2.28 16:23:32
Rozwód a wspólne inwestycje w nieruchomości przed ślubem
zakup mieszkania i działki podczas trwania małżeństwa będzie stanowiło majątek Wasz wspólny. Chyba, że notarialnie spiszecie umowę, że ten zakup stanowi tylko i wyłącznie własnośc któregoś ... Zobacz wątek2004.2.27 12:6:8
Rozwód z alkoholikiem z zaburzeniami psychicznymi - ochrona dziecka
Witam. Jestem w trakcie sprawy rozwodowej, po drugiej rozprawie. Rozstaliśmy sie, poniewaz moj mąż zaczął pic. Oprócz tego był w trakcie leczenia psychotropowego (schorzenia psychiczne, o których ... Zobacz wątek2004.2.27 0:0:0
Rozwód a wspólne inwestycje w nieruchomości przed ślubem
Nie zyjemy z mezem od 2 lat. Mieszkamy razem i wychowujemy dzieci.Mam zamiar niedlugo zlozyc pozew o rozwod ale maz chce ze mna niebawem kupic jakies mieszkanie i dzialke by na tym po prostu zarobic. Czy ... Zobacz wątek2004.2.26 0:0:0
Podział majątku - rozliczenie czynszu i alimenty procentowe
CZY MOGĘ I JAK WNIEŚC DO SPRAWY O PODZIAŁ MAJĄTKU WARTOŚĆ CZYNSZU ZA OKRES KIEDY BYŁY DOBROWOLNIE SIĘ WYPROWADZIŁ ALE W DALSZYM CIĄGU JEST WSPÓŁWŁAŚCICIELEM MIESZKANIA.TO JA PRZEZ 30 MIESIĘCY ... Zobacz wątek2004.2.26 0:0:0
Ustalenie ojcostwa po rozwodzie matki - procedury
a jak nie wyrazi zgody mozna w jaki sposob ja zastraszyc ... Zobacz wątek2004.2.25 2:29:26
Paszport dla dziecka w domu dziecka - zgoda nieobecnej matki
KLOPOT POLEGA NA TYM ZE NIE MAM POJECIA CZY RODZICE SA POZBAWIENI WLADZY RODZICIELSKIEJ. WIEM ZE KIEDYS OJCIEC ZAKLADAL TAKA SPRAWE MATCE,ALE SIE NIE ODBYLA.SAM NIE CHCE MI NIC NA TEN TEMAT POWIEDZIEC. ... Zobacz wątek2004.2.24 18:27:51
Rozwód i wspólnota majątkowa - długi firmy męża prowadzonej przez ojca
Bardzo dziękuję za odpowiedź, jestem spokojniejsza... ale są jeszcze dwie poważne sprawy: mąż podpisał 2 poręczenia kredytów, kredytobiorcą był jego ojciec - w pierwszym poręczeniu mąż skłamał, ... Zobacz wątek2004.2.24 10:24:57
Dziecko nosi nazwisko mojego męża ale nie jest jego - skutki prawne
Dzieki ponownie za szybką odpowiedź i powiem szczerze że mnie uspokoiłeś ponieważ ta dziewczynka ma dopiero 3 m-ce. ... Zobacz wątek2004.2.23 15:0:17
Rozwód i walka o prawa rodzicielskie - jak przygotować się do sądu
władzę rodzicielską czy opiekę nad dzieckiem? Bo to dwie rózne sprawy, pozdrawiam ... Zobacz wątek2004.2.21 22:16:54
Likwidacja Funduszu Alimentacyjnego - czy studentka dostanie?
Skąd się wzięła kwota 200 złotych??? Chyba razem z zasiłkiem rodzinnym uzależnionym od wieku dziecka...Można liczyć na kwotę 170 złotych zamiast alimentów zfunduszu- dla samotnych matek. A ... Zobacz wątek2004.2.20 13:47:44
Wycena mieszkania przez biegłego w sprawie o podział majątku
Zgadza sie wycena będzie dokonana przez rzeczoznawce majątkowego. Jest to zawód zaufania publicznego. Rzeczoznawa będzie dokonywał wyceny w oparciu o stan faktyczny czyli jak wygląda mieszkanie itd. ... Zobacz wątek2004.2.16 11:14:11
Masz inne pytanie do prawnika?