Prawo rodzinne forum prawne - Strona 118

(5976 tematów na forum)

2004.2.16 10:51:42

Podział majątku bez obecności ojca - mieszkanie spółdzielcze

Dawno temu moi rodzice pobrali się i w trakcie małżenstwa nabyli mieszkanie spółdzielcze które poźniej wykupili na własność. Po pewnym czasie rozwieli się. Rozwód był bez orzekania o winie ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2004.2.15 0:0:0

Zwrot nadpłaconych alimentów na żonę po uchyleniu przez sąd

kobieto, już kilka razy zamieszczałaś to samo pytanie w tej grupie dyskusyjnej - bardzo łatwo Cię zidentyfikować - po pierwsze podpis (monika), po drugie robisz mnóstwo błędów. Poza tym, jak ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.2.13 11:32:23

Alimenty na wnuki po śmierci syna - obrona przed zasądzeniem

a co z rentą na dzieci, po śmierci ojca dzieci powinny otrzymywać rentę od Państwa do czasu ukończenia 25 roku życia lub nauki. Pozostaje jedynie Panu złożyć wniosek do sądu o zniesienie obowiązku ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.2.10 22:6:19

Odpowiedzialność za dzieci męża z poprzedniego małżeństwa

to zależy czy przysposobiłaś te dzieci czy nie, jeśli je przysposobiłaś formalnie jesteś ich matką i możesz zostać zobowiązana do płacenia alimentów, jeśli przysposobienie dzieci przez ciebie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.2.10 16:44:50

Czy wyrok rozwodowy jest przesyłany automatycznie pocztą?

JAKO FACET MUSISZ WYSŁAĆ ZNACZKI SKARBOWE I PROŻBĘ O PRZESŁANIE WYROKU ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.2.9 22:44:2

Ustalenie ojcostwa i alimenty od obywatela gruzińskiego w USA

Bardo prosze o pomoc mam nieslubne dziecko ojciec przebywa za granica w usa . w obecnej chwili wypiera sie ojcostwa w jaki sposob mam doprowadzic do ustalenia ojcostwa oraz przeprowadzenia obowiazku alimentacji ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2004.2.6 0:0:0

Zwrot alimentów po badaniu DNA wykazującym brak ojcostwa

tak istnieje, jeśli masz prawowocny wyrok sądu, że nie jesteś ojcem to możesz odzyskać pieniądze w dwojaki sposób, pierwszy od samej matki, druga droga - to jeśli zostało ustalone ojcostwo innego ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.1.28 13:42:33

Anulowanie alimentów przy wspólnym gospodarstwie małżeńskim

oświadczenie od żony że w dni tym i tym dałes jej tyle pieniędzy,albo wysyłaj przekazem pocztowym.kiedy żona będzie w złym humorze zgłosi do komornika że jej nie placisz jakie będziesz miał ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2004.1.27 17:5:33

Separacja zamiast rozwodu z alkoholikiem - ochrona majątku

owszem, sąd może nie orzec rozwodu ze względu na dzieci, a dokładniej jeśli sąd zauważy, że przez Was rozód ucierpi dobro dzieci.. Niemniej jednak i tak sąd powinien zbadać całokształ tej ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.1.27 12:58:48

2004.1.26 16:48:54

Alimenty 40% dochodów minimum 1000 zł - zwrot za okres opieki nad dziećmi

Jak rozumiem, umowa dotycząca przeniesienia własności nieruchomości, zawarta została we Wrocławiu, więc zgodnie z prawem międzynarodowym prywatnym (art.24 ustawy
z dnia 12 listopada 1965 r. - ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.1.24 20:59:41

2004.1.23 11:41:3

Alimenty na byłą żonę i dziecko - obniżenie przy zarobkach w innym mieście

uważam, że pozew powinienieś złożyć w SR miejsca zameldowania na pobyt stały. Chociaż o właściwości miejscowej (ogólnej) sądu nie decyduje miejscowość, w której osoba pozwana jest zameldowana, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.1.20 17:58:56

Szybki rozwód bez winy - podział majątku bez dzieci

skoro oboje chcecie rozwodu, zgadzacie się aby był to rozwód bez orzekania o winie to... nie widzę problemu. Nie macie dzieci, więc odpada kwestia alimentów, ustalania kontaktów itp itd. Jedyną ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.1.19 13:44:29

Ugodowy podział majątku na odległość - oświadczenie notarialne

Chcialabym zapytac o sprawe oswiadczenia notarialnego dotyczacego "ugodowego" podzialu majatku...Mieszkam obecnie w miejscowosci odleglej o 500 km od miejsca zamieszkania mojego bylego meza.Doszlismy ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2004.1.18 0:0:0

Rozwód z nachalnym i zazdrosnym mężem

Czy mogłabyś napisać czy już jesteś po rozwodzie, czy nadal w tym tkwisz? Mam podobną sytuację i chciałabym wiedzieć co na to sąd. ... Zobacz wątek

10 odpowiedzi

2004.1.16 12:52:45

Czy można wyegzekwować od ojca pieniądze na studia?

Mam znajomego ktory studiuje.jego rodzice mieszkaja razem.ojciec ma kupe kasy ale odmawia pomocy finansowej synowi ktory nie ma pieniedzy na to aby studiowac.Ostatnio kolega(nie ma dobrych ukladow z ojcem)zaczal ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.15 9:50:51

Adwokat do złożenia wniosku o rozwód - koszty całego procesu

Niuska,nie zgodze sie z Toba..ja zostalam zwolniona z kosztow na wstepie sprawy..tylko aby tak sie stalo zlozylam wraz z pozwem wniosek o zwolnienie z kosztow sadowych a Pani Sedzia po rozpatzreniu go ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2004.1.14 22:58:51

Utrata praw rodzicielskich po rozwodzie z własnej winy

Jeżeli dobrze sprawujesz rolę ojca mogą jedynie ograniczyć Ci prawa co do współdecydowania o wyborze szkoły, leczenia i miejsca zamieszkania dziecka. Kontaktów z córka matka nie może Ci ograniczać. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.1.14 11:58:6

Przeprowadzka matki dzieci na drugi koniec Polski - zapobieganie

Powiem ci, jak to wygląda teoretycznie. Powinieneś się zgłosić do kuratora sądowego i przedstawić mu/jej swój problem - będziesz miał podkład do ewentualnego dalszego postępowania. Następnie ... Zobacz wątek

15 odpowiedzi

2004.1.14 0:27:23

Mieszkanie kupione za własne pieniądze przed ślubem - podział majątku

jak sam piszesz ...wspolwlasnosc..czyli sam sobie odpowiedziales na zadane pytanie..Pozatym nie napisales jak dlugo byliscie malzenstwem bo jak pewnie sie orientujesz tzw.podzial pol na pol nastepuje ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.1.13 16:46:52

Rozwód bez orzekania o winie mimo znęcania - podział majątku i mieszkanie

Ryba..Bylam w bardzo podobnej sytuacji i powiem Ci szczerze iz ulegloscia nic nie zdzialasz.Wierze Ci ze ani psychicznie ani fizycznie nie masz juz sily ale czlowiek to takie "bydlatko" :) ktore jednak ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.1.13 15:11:48

Pożyczka męża od ojca bez zgody żony - wspólnota majątkowa

niestety jeżeli nie macie rozdzielności majątkowej to jeżeli twój mąż nie będzie mógł spłacić pożyczki ty będziesz musiała się tym zająć, podobnie gdybyście wzieli rozwód to także ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.1.12 17:25:19

Rezygnacja z usług adwokata w sprawie rozwodowej - zwrot opłaty

Umówiłam się z adwokatem, że będzie reprezentował mnie w sądzie na sprawie rozwodowej, a teraz chcę zrezygnować z jego usług, czy mam prawo domagać się zwrotu części opłaty, jaką otrzymał ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.12 0:0:0

Rozstanie z mężem - problemy z najmem i rozwodem z winy

Bardzo proszę o pomoc w nastepujacej sprawie. Razem z mężem posiadamy dom usługowo mieszkalny (parter i pietro została przeznaczona na wynajem, poddasze na mieszkanie) Od momentu wykończenia mieszkania ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.10 0:0:0

Rozdzielność majątkowa przy zobowiązaniach męża wobec urzędu skarbowego

Była dokładnie w takiej samej sytuacji przeprowadziliśmy rozdzielność majątkową i nie płacę za niego żadnych zobowiązań zrób to jak najszybciej kiedyś słyszałam od jakiegoś znajomego że ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.1.8 14:11:35

Badanie DNA wykazało ojcostwo - czy można kwestionować?

Sprobuj w prywatnych laboratoriach. Mi kumpel opowiadal o firmie co sie nazywala test DNA czy jakos tak. Podobniez sa profesjonalni i maja jakies wypasione kontrole wewnetrzne. Sa tez na pewno inne firmy ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.1.7 16:52:50

Rozdzielność majątkowa w małżeństwie - kredyt mieszkaniowy i zabezpieczenia

Chciałbym się dowiedzieć wszystkiego na temat rozdzielności (rozdzielczości) majatkowej. Interesuje mnie przede wszystkim rozdzielność w małżeństwie i jak to jest jeśli jedno z małżonków ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2004.1.6 0:0:0

Komornik na pensji przy płaceniu połowy alimentów

Jeżeli będziesz płacił tylko połowę alimentów, wówczas żona napewno skieruje sprawe do komornika, który może max. zająć 60 % poborów. W Twoim przypadku wystarczy, że zajmie 400 zł + ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.1.3 17:25:16

Rozdzielność majątkowa po ślubie - jak przeprowadzić przy obopólnej zgodzie

Wiec tak jestesmy juz pare lat po slubie i chcielismy miec rozdzielbnosc majatkowa jak przeprowadzic ta sprawe dodam ze oboje tego chcemy
(vani) ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2004.1.1 0:0:0

Odebranie władzy rodzicielskiej ojcu dziecka mieszkającemu za granicą

dzieki za odpowiedz. Wlasciwym dla mnie sadem jest sad w Polsce poniewaz ja i moje dziecko jestesmy zameldowani w Polsce mimo iz na stale mieszkamy w Niemiec. Twoja odpowiedz nie jest za bardzo pocieszajaca. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2003.12.31 11:29:32

Rozwód z przyznaniem winy - wpływ na podział majątku i alimenty

z alimentami to nie do końca tak: jezeli zostanie orzeczona twoja wina żona bedzie mogła wystapić o alimenty na siebie JEŚLI JEJ SYTUACJA MATERIALNA PO ROZWODZIE ULEGNIE POGORSZENIU i wcale nie musi ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2003.12.10 14:32:17

Rozszerzenie klauzuli wykonalności na współmałżonka dłużnika alimentacyjnego

pewności całkowitej nie mam ale z tego co pamiętam to odpowiedzialność finansowa nie podlega w takich przypadkach rozdzielności (chyba, ze małżonkowie-sa na tyle spraytni, że mają podpisaną ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2003.12.8 12:53:48

Były mąż zwalnia się z pracy unikając alimentów - praca na czarno

serdecznie dziekuję MArku. czy mogę w tej sprawie na forum kontaktować się bezpośrednio z
Tobą? jeśli nie - zrozumiem.
mam dodatkowe pytanie:
czy do komornika (jeśli zostanie wyznaczony ) ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2003.12.8 10:34:7

Ograniczenie praw rodzicielskich przez szpital vs rozwód z pozbawienie praw

sad odmawia mi rozwodu propozycja to rozdzielnosc majatkowa na co ja siie nie zgadzam.Nastepna rozprawa przed swietami w ostatecznosci zgodzilam sie na separacje.Mam nadzieje ,ze chociaz tyle osiagne. ... Zobacz wątek

9 odpowiedzi

2003.12.5 21:45:51

Nieznajdywany ojciec dziecka - brak pomocy komornika w egzekucji

barzdo dziękuję za odpowiedź. moze pisze trochę nieskładnie-jestem chora...
900zł. zostaje nam po spłaceniu "mojego" kredytu, który wzięłam na samochód dla ojca dziecka oraz pozyczki, którą ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2003.11.28 10:56:14

Czas oczekiwania na pierwszą rozprawę rozwodową i wpłata kosztów

Pewnie juz zanudzam - ale o termin oczekiwania najlepiej dowiedzieć sie w Sądzie, gdzie zostanie złożony pozew. A jeśli chodzi o wpis tymczasowy - Sąd wzywa do jego uiszczenia określając wysokość ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2003.11.25 20:12:30

Ciąża w pozwie rozwodowym - czy pisać i wpływ na procedurę

Odpowiedzałem przy "pominięcie ...". Mam nadzieję, że pomogłem. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2003.11.25 20:7:4

Rozwód po 25 latach w USA - separacja i konkubinat zmarłych partnerów

To, że Twoja żona żyła z dwoma mężczyznami w konkubinacie nie ma z tym nic wspólnego. Nie rozumiem Twojego wzburzenia, to ćwierć wieku. Czasami nie warto poruszać pewnych spraw. Na sprawie rozwodowej ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2003.11.24 0:42:38

Alimenty dla 24-latka na drugim kierunku studiów - renta i działalność ojca

nieprzemyslane jest wypowiadać się w sprawach bez gruntownego zapoznania sie z sytuacją stron. To przykre ze ludzie majacy wiedzę i doswiadczenie marnuja czas na wizjonierstwo. To nieraz bardzo bolesne ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2003.11.17 21:57:27

Rozdzielność majątkowa podczas rozwodu przed orzeczeniem - sklep żony

prawo to masz, ale co ci z niego przyjdzie...
sprawa o zniesienie wspólności majątkowej może się pociągnąć jeszcze jakiś czas (musisz też wskazać sądowui ważne po temu powody którymi niestety ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2003.11.13 18:33:27

Wizyta córki u ojca po rozwodzie - przymusowy miesiąc wakacji

W pierwszwej kolejności wnieś spreawędo sądu (jeżeli nie możecie tego uregulować polubownie) o zmianę orzeczenia w przedmiocie kontaktów. Na potrzeby procesu przedłożyć należy dokumenty (np ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2003.11.13 18:30:4

Egzekucja przedślubnych długów męża z wspólnego mieszkania i pensji żony

Zgodnie z art 41 par. 2 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego za wierzytelności powstałe przed powstaniem wspólności ustawowej odpowiada tylko ten małżonek, który zobowiązania zaciągnął i to tylko ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2003.11.12 13:22:0

Udostępnienie mieszkania ex-mężowi alkoholikowi po 10 latach nieobecności

Dziękuję Ci Elizo. Głównym najemcą jestem ja lecz wg sądu on ma takie samo prawo do współwłasności , gdyż był moim mężem w momencie wprowadzania się do mieszkania, aż do ostatecznego orzeczenia ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2003.11.7 18:17:53

Wyprowadzka z dzieckiem do innego miasta po rozwodzie - zgoda ex-męża

Nie może Ci niczego zabronić i nie musisz pytać o jego zgodę. On jak będzie chciał odwiedzać córke, będzie musiał pokonać większą odległość. Zresztą jego władza rodzicielska jest ograniczona ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2003.11.6 17:8:23

Prawo spółdzielcze do powrotu ex-męża alkoholika po 10 latach

trzymam za Ciebie kciuki, jeżeli Ci się nie powiedzie dam Ci parę dobrych rad,ale nie tutaj podam Ci mój numer gadu-gadu trzymaj się. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2003.10.31 0:58:10

Rozwód z żoną mieszkającą na stałe we Francji - pozbawiona praw rodzicielskich

Dzięki. Myśle że dostanę bez problemów rozwód tym bardziej , że nie ma praw co do naszej córki.
Chociaż morze być różnie jak to w naszych Sądach.
... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2003.10.20 7:40:58

Rozwód i wpływ ojca na wychowanie nastoletniego syna

posłuchaj asiuli nigdy nie broniłam kontaktu bylemu mężowi z synami kiedy zobaczył że nie ma na nich wplywu sam przestał praychdzić dzieciczęsto lpały go na kłamstwach i przestaly mu ufać dzisiaj ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2003.10.7 20:20:31

Separacja nieformalna - jak uregulować ojcostwo dziecka?

Dzieki Szymon za podpowiedz bede teraz sie musial udac do sadu i cosik takiego zlozyc,zastanawiam sie tylko w jaim trybie bedzie to rozpatrywane,tzn. czy odbedzie sie sprawa etc.Pozdrawiam.Artur ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2003.10.6 0:25:47

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika