Prawo rodzinne forum prawne - Strona 119
(5976 tematów na forum)
Alimenty po odejściu matki - jak uzyskać wsparcie?
Likwidacja FA nie będzie tak szybko, narazie są takie plany, a w Polsce od planu do jego wdrożenia w życie upływa sporo czasu. W miejce FA ma powstać tzw. "świadczenie alimentacyjne". A Pani brat ... Zobacz wątek2003.9.29 12:41:32
Rodzina zastępcza dla dzieci kuzynki - czy to pokrewieństwo?
Pytanie brzmi - czy to rodzina? Trudno powiedzieć czy to rodzina, ale na pewno jest między tymi osobami pokrewieństwo w linii bocznej. Oczywiście zgadzam się, że nie ma to żadnego wpływu na ewneutalną ... Zobacz wątek2003.9.25 11:35:9
Ustalenie kontaktów dziecka z ojcem bez sądu
jak mam Twój post rozumować, czy utrudniasz mu kontakt czy nie. Dziecko potrzebuje obojga rodziców i nie decyduj za dziecko bo ono nie jest Twoją własnością i nie rozporządzaj nim ja rzeczą. Jeśli ... Zobacz wątek2003.9.24 14:52:29
Alimenty i wyprowadzka od ojca - jakie prawa ma student?
studiujesz zaocznie, chcesz mieszkać na swoim... może po prostu poszukaj pracy? miliony ludzi tak wlasnie żyje - pracują. ... Zobacz wątek2003.9.23 10:27:50
Konkubinat - alimenty i kontakty z dzieckiem
rzena napisałaś do mnie na priv i jak wiesz już ci odpisałam ... Zobacz wątek2003.9.19 14:42:29
Alimenty od ojca po latach - czy można dochodzić?
Serdecznie dziekuje za pomoc -- to bardzo dobry poczatek !!!!! ... Zobacz wątek2003.9.14 9:11:9
Uznanie dziecka przez kierownika USC - fałszywe informacje
Aczkowliwiek mogę się mylić:Najpierw musisz zrobic badania genetyczne DNA czy to Twoje dziecko innego wyjścia nie masz.
2600 zł to śmieszne za połowe ceny można zrobić badania genetyczne
A ... Zobacz wątek
2003.9.5 20:48:13
Wina obojga małżonków w rozwodzie - czy opłaca się apelacja?
Dziekuję bardzo. ... Zobacz wątek2003.8.25 7:51:20
Przepisanie dziecka z przedszkola w Sopocie do Gdyni
A czy do zapisania dziecka do przedszkola konieczna jest zgoda ojca????? Niech Twoja dziewczyna porozmawia z kierowniczką przedszkola, w końcu to też człowiek. A poza tym niech wystapi do sądu o ustalenie ... Zobacz wątek2003.8.21 16:22:7
Konkubinat i alimenty na dziecko - wysokość świadczeń
Rozumiem, że ojciec uznał prawnie dziecko? ... Zobacz wątek2003.8.21 16:9:58
Podział majątku po rozwodzie - fundusz emerytalny
najlepiej się dogadać co do podziału dorobku życiowego, bo opłaty są tak wysokie, że nic wam prawie nie zostanie. Wzbogaci się tylko adwokat i notariusz, nie móowiąc o wysokiej opłacie sadowej. ... Zobacz wątek2003.8.14 13:32:27
Rozwód z mężem inwalidki - czy muszę się zgodzić?
Przedstaw w sądzie orzeczenie inwalidztwa i nie zgadzaj się na rozwód. Wiem z doświadczenia siostry ze rozwod nie zawsze jest najlepszym wyjściem a przy tym jeszcze podział majątku to juz całkowita ... Zobacz wątek2003.8.14 13:19:25
Kredyty zaciągnięte w separacji - odpowiedzialność współmałżonka
przezylam podobna sytuacje. Sad okreslil niby slownie ze winnismy splacac to po polowie, ale w wyriku tego nie ma i sad w sprawie rozwodowej tak naprawde tego nie orzeka. Konczy sie na tym ze i kanalia ... Zobacz wątek2003.8.9 23:42:19
Rozwód bez dzieci - podział majątku i alimenty małżeńskie
jeśli mieszkanie zostało kupione w trakcie trwania małżeństwa a wy nie znosiliście małżeńskiej wspólnoty majątkowej - podczas rozwodu możesz wnieść o podział majatku, gdyż masz takie samo ... Zobacz wątek2003.8.7 10:23:10
Przysposobienie dziecka przez obcokrajowca bez zgody ojca
Do przysposobienia potrzebna jest zgoda ojca dziecka, chyba że jego ojcostwo zostało ustalone przez sąd, a władza rodzicielska nie została mu przyznana, jak równiez nie jest potrzebna zgoda ojca, ... Zobacz wątek2003.8.5 14:25:6
2003.7.31 12:13:56
Przerwanie sprawy rozwodowej - czy można zatrzymać proces?
kto zażądał rozwodu?, kto złożył pozew rozwodowy? ... Zobacz wątek2003.7.28 21:16:35
Podwyższenie alimentów - jak udowodnić dochody ojca?
beat ma tu racje. bez adwatokata bedzie b.ciezko.prawdopodobnie potrzebniby Ci byli jacys swiadkowie, ktorzy potrafiliby potwierdzic ze ojcieca dziecka mimo braku pracy (jak twierdzi) jest stac np na utrzymanie ... Zobacz wątek2003.7.27 22:16:54
Rozwód - separacja zamiast rozwodu pomimo zgody stron
w pismie jest napisane ze z jej strony nie nastąpił trwały rozpad małżenstwa i że dalej liczy na nasze pogodzenie sie a dodatkowo rozwód jest sprzeczny z jej wyzwaniem religijnym.(jest katoliczką ... Zobacz wątek2003.7.21 9:33:29
Ślub skazańca w przerwie odbywania kary - intercyza
mąż ma obowiązek utzrmania małżonki lub łożenia na nią alimentó, gdy ta wystąpi o nie do sądu nie mając środków na własne utrzymanie. oczywiście niezbędny jest wyrok sądu lub klauzula ... Zobacz wątek2003.7.18 16:50:23
Tymczasowe zarządzenie o mieszkaniu - wykonanie przez komornika
może wiele nie pomogę, ale mogę przynajmniej z dzisiejszego doświadzcenie(sprawa sądowa) powiedzieć, że masz rację co do klauzuli-bez względu, czy sprawa ma wyrok prawomocny, czy jest wniosiona ... Zobacz wątek2003.7.17 16:0:31
Rozwód z nieproblematycznym mężem - jakie szanse?
a co w przypadku gdy w małżeństwie się nie układa od dłuższego czasu?brak pieniędzy ze strony męża , jego długi? ja mam już dosyć opiekowania się dużym chłopcem. Czuję że ucieka ze ... Zobacz wątek
2003.7.14 3:55:19
Rozwód bez orzekania o winie - terminy sądowe
to zależy od sądu, na pierwszą sprawę pojednawczą czeka się od miesiąca do kilku, potem jest własciwa sprawa rozwodowa, na którą również można czekać od dwóch do kilku miesięcy. Jeśli ... Zobacz wątek2003.7.10 9:34:20
Alimenty dla ucznia liceum zaocznego po latach
alimenty płacone przez rodzica przysługuja dziecku do czasu jego usamodzielnienia się, czy;i dopóki się uczy ma prawo do otrzymywania alimentów (również gdy pójdzie na studia i nie będzie pracowało). ... Zobacz wątek2003.7.9 9:54:21
Zaprzestanie płacenia alimentów po utracie pracy
wspołczuje takiej ex....może złozyc doniesienie, moga ci postawić zarzut z Art. 209 Kodeksu Karnego, który mówi że 1. Kto uporczywie uchyla się od wykonania ciążącego na nim z mocy ustawy ... Zobacz wątek
2003.7.9 9:50:15
Spłacony samochód po rozwodzie - umowa darowizny
opłata zależy od wartości sporu ... Zobacz wątek2003.7.8 9:20:23
Podział majątku po latach - inwestycje bez dokumentów
dom nabyty przez męża przed zawarciem związku malżeńskiego nalezy wyłącznie do niego, fakt że nie ma pani żadnych rachunków świadczących o dokonywaniu inwestycji w nieruchomość tym bardziej ... Zobacz wątek2003.7.3 16:30:8
Rozdzielczość majątkowa po rozwodzie - czy możliwa?
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie pozwu:czy taki pozew (chodzi mi o treśc) pisze się tak samo jak przy rozdzielczości majątkowej jeszcze przed rozwodem?Jeśli mógłbyś mi króciutko streścić ... Zobacz wątek2003.6.26 17:13:57
Niespłacane alimenty - Fundusz Alimentacyjny od maja
Fundusz alimentacyjny zacznie płacic alimenty począwszy od maja,natomiast w momencie gdy będziesz osiągał dochody komornik ściągnie od ciebie bieżące(wypłacane obecnie przez FA) i zaległe alimenty.Choćby ... Zobacz wątek2003.6.24 8:20:46
Podwyższenie alimentów przy wysokich dochodach z przeszłości
Nie wiem z jakich powodów stało sie że Twój syn przebywa z ojcem a Ty masz zasądzone alimenty.Lecz jeżeli twoja sytuacja materialna nie pozwala Ci na płacenie takich alimentów wnies do sądu pozew ... Zobacz wątek2003.6.18 7:27:24
Podział majątku małżeńskiego - dom z działką i obcy lokatorzy
mała nieścisłość: możecie znieść wspólnotę majątkową i notarialnie podzielić majątek. Przepraszam za wprowadzenie w błąd ... Zobacz wątek2003.6.12 11:44:48
Rozwód bez orzekania o winie - zabezpieczenie przed zmianą zdania
Twoja żona musi w sądzie złozyć stosowne oświadczenie,że nie rości sobie żadnych praw co do waszego majątku wspólnego i zrzeka sie wszystkiego go na twoją korzyść.To powinno byc zaprotolołowane ... Zobacz wątek2003.6.9 12:20:3
Alimenty płacone do rąk matki - podrabianie pokwitowań
Wszyscy macie po trochę racji. Sprawa jest u komornika. Dłuznik pokazuje podrobione pokwitowania, ale komornik po uzyskaniu od wierzyciela informacji, że alimentów nie otrzymał, musi dalej prowadzić ... Zobacz wątek2003.5.30 14:52:4
Odkręcenie wyroku rozwodowego po miesiącach
Nie można. Zgodnie z polskim prawem masz czas 21 dni od wyroku do jego apelacji. Po tym czasie staje sie on prawomocny. W twojej sprawie jest już za późno. Możesz jedynie wrócić do współmałżonka ... Zobacz wątek2003.5.29 13:21:51
Rozwód ze wspólną opieką - pijackie awantury męża
bebsi dzieki za odpowiedź, pozbawienie praw to nie jest taka prosta sprawa sama pewnie dobrze o tym wiesz swiadkowie itd jak złożyłabym doniesienie do Prok. to nie wiem czy ex psychiczny nie dostałby ... Zobacz wątek2003.5.23 12:39:13
2003.5.17 19:35:12
Przedawnienie świadczeń alimentacyjnych sprzed roku
aktualnie obowiązuja przepisy z 1964 według których można ubiegac się o alimenty do 3 lat wstecz, nie wcześniej, więc przepisy sprzed 1964 nie maja zastosowania ... Zobacz wątek2003.4.29 9:41:59
Podział majątku po dwóch latach od rozwodu
jesli nie mieliście itercyzy, to oczywiście ma prawo domagac się podziału majątku, jeśli takowy nie został przeprowadzony w czsie rozwodu. ... Zobacz wątek2003.4.28 9:56:54
Pozew o rozwód z dziećmi - alimenty dla pełnoletniego
rodzice (oboje) mają obowiązek alimentowac swoje dzieci do momentu uzyskania przez nich samodzielności, w przypadku dziecka studiującego - do ukończenia przez niego studiów (max. do 26 r.ż). Ponieważ ... Zobacz wątek2003.4.16 13:30:17
Ustalenie ojcostwa przez biologicznego ojca po latach
Ania, spokojnie, prawnie ojcem dziecka jak rozumiem jest twój były mąż (uznał twoje dziecko w USC i dziecko nosi jego nazwisko). W tej sytuacji ojciec biologiczny niewiele może zrobić. badania badaniami, ... Zobacz wątek2003.4.14 12:6:40
Własny pozew o rozwód z winą po pozwie żony
możesz złożyć odpowiedź na pozew, a możesz też zarządać rozwodu z orzeczeniem winy zony na sprawie pojednawczej, a później na właściwej. Zwróć uwagę, by twój wniosek zgłoszony podczas ... Zobacz wątek2003.4.11 10:34:59
Rozwód bez orzekania winy z dziećmi - podział majątku
Jeśli oboje chcecie rozwodu i to szybko to właśnie rozwód bez orzekania o winie jest najlepszy i najszybszy. Juz na drugiej rozprawie powinniście otrzymać rozwód co w zal;eżności od miasta trwa ... Zobacz wątek2003.4.6 12:25:20
Ponowny pozew o rozwód po oddaleniu pierwszego - skutki prawne
Jeśli Twoja żona zezna w sądzie, że oboje składaliście wniosek- ale faktycznie Ty składałeś bo tylko jedna strona musi- to sąd nie orzeknie winy z niczyjej strony. Jesli żona się na to nie ... Zobacz wątek2003.3.15 14:24:51
Ściągnięcie alimentów od ojca mieszkającego za granicą
A jesli nie placi na mnie alimentow a na dziecko tak i jest zagranica co co mam zrobic? ... Zobacz wątek2003.2.26 14:52:45
Nieuznawanie przez sąd wydatków mieszkaniowych związanych z kredytem
Sady sa rozne, i to zalezy od sedziego, porostu nie daj sie przedstaw rachunki a sprawe skieruj do sadu najwyzszego " zalezy jak lezy sedziemu" ... Zobacz wątek2003.2.25 12:3:42
Okres wypłacania alimentów z Funduszu Alimentacyjnego
Jeśli chodzi o dzieci, to do momentu ukończenia przez nie nauki. ... Zobacz wątek2003.2.15 14:52:6
Sprzedaż mieszkania przez męża w trakcie rozwodu
Agnieszko, mieszkanie jest z księgą wieczystą, niestety w akcie jest uwzględniona darowizna środków pieniężnych przeznaczona na zakup mieszkania jako majątku odrębnego. Nowi właściciele ... Zobacz wątek2003.2.9 0:41:49
Mąż nie dzieli się wynagrodzeniem z rodziną - przepijanie pensji
Dlaczego chcecie dziewczynę wciągnąć w koszty sądowe i (co gorsza) egzekucyjne ? Na podstawie art.28 k.r. i o., jeżeli jeden z małżonków nie przyczynia się do utrzymania rodziny, sąd może nakazać ... Zobacz wątek2003.2.3 14:40:4
Mieszkanie z majątku odrębnego - własność wspólna czy osobista?
MÓJ MĄŻ TAK KIEDYŚ KAZAŁ SPISAĆŻEBY NAM TERAZ ZROBIĆ PIEKŁO SPRZEDAŁ MIESZKANIE WALCZĘ O NIE JESTEM SAMA ZDZIEĆMI IMIESZKAMY W NIM NADAL GŁUPI TEN
KTO ŁASZCZY SIĘ NA TAKIE TRANSAKCJE ... Zobacz wątek
2003.1.30 1:34:13
Rozprawa rozwodowa po pojednawczej - czego można się spodziewać
sąd musi stwierdzić, że nastąpił trwały rozpad pożycia małżeńskiego. Będzie pytał czy ma Pani kogoś jakie kontakty utrzymuje Pani z mężem, jak długo nie mieszkacie razem Brak dzieci to ... Zobacz wątek2003.1.26 23:43:15
Masz inne pytanie do prawnika?