Forum prawne

Sprzedaż naprawionego laptopa jako usługa serwisowa w działalności - forum prawne

Witam. Mam takie pytanie. Prowadzę działalność gospodarczą jednoosobową. Mam zarejestrowany serwis komputerowy (usługi). Czasem, gdy mam mniej pracy kupuję jakiś laptop, naprawiam go, wystawiam i sprzedaję.

Przykładowo kupuję za 300, naprawię i sprzedam za 450.

Nie chciałbym nic więcej dopisywać i czy zgodnie z prawem będzie, gdy wydam te 300 na zakup, wydrukuję paragon na 150 zł na naprawę i otrzymam od klienta 450 zł i dam mu ten paragon za naprawę? Wtedy bez żadnych dodatkowych papierków będzie dobrze?

Odpowiedzi w temacie: Sprzedaż naprawionego laptopa jako usługa serwisowa w działalności (1)

Na 2026 rok wygląda to tak: paragon "za naprawę" na 150 zł przy faktycznej sprzedaży laptopa za 450 zł to nie jest dobre rozwiązanie. Sprzedajesz towar, więc dokument sprzedaży powinien opiewać na całą kwotę i opisywać sprzedaż laptopa, a nie usługę. Zaniżony lub źle opisany dokument to ryzyko zarzutu zaniżenia przychodu i VAT.

Jak to ułożyć:
1. Zakup za 300 zł udokumentuj. Przy zakupie od osoby prywatnej potrzebujesz umowy lub rachunku z danymi sprzedawcy. Kupujący płaci wtedy PCC 2% od sprzedaży rzeczy ruchomej (ustawa o podatku od czynności cywilnoprawnych, art. 4 pkt 1 i art. 7 ust. 1 pkt 1 lit. a), ale sprzedaż rzeczy ruchomych o wartości do 1000 zł jest zwolniona (art. 9 pkt 6).
2. Sprzedaż laptopa ujmij jako sprzedaż towaru używanego. Jeśli kupiłeś go od osoby niebędącej podatnikiem VAT, możesz rozliczyć VAT od marży, czyli różnicy między ceną sprzedaży a ceną nabycia (ustawa o VAT, art. 120 ust. 4 i 10 pkt 1), a nie od całych 450 zł.

Koszt części do naprawy zaksięgujesz jako koszt związany z tym towarem, ale nie rozbijaj ceny na "usługę" tylko po to, żeby zmniejszyć podstawę.

DODAJ POST W TEMACIE

Aby odpowiadać na forum musisz się zalogować!

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika