Forum prawne (strona 141)
Umowa o dzieło merchandiser - weryfikacja ubezpieczenia
Witam.Jestem zatrudniony jako manchandiser w hipermarkecie caerfoor. Zatrudnienie jest na umowę o dzieło, mam teraz pytanie czy da się jakoś sprawdzić czy mam ubezpieczenie? Dodam że mam stawkę ... Zobacz wątek
2017.7.3 0:11:49
Minimalna wielkość działki po podziale - aktualne przepisy prawne
Chcę mieć malutką działkę . Co wy na to? ... Zobacz wątek2017.7.2 22:41:45
Czy otrzymam zaświadczenie o niekaralności po nadzorze kuratorskim za marihuanę?
Dzień dobry,pilnie potrzebuję informacji na temat uzyskania zaświadczenia o niekaralności. Niedługo wybieram się za granicę do pracy do czego konieczne będzie zaświadczenie o niekaralności. ... Zobacz wątek
2017.7.2 20:29:29
Separacja w Niemczech a rozwód męża w Polsce - która sprawa ma pierwszeństwo?
WitamMieszkam w Niemczech .
Wniosłam tam o sprawę rozwodową na warunkach niemieckich.
Czyli muszę mieć z mężem (jeszcze) rok separacji .Na razie minęło 1,5 miesiąca .
Mój mąż wyjechał ... Zobacz wątek
2017.7.2 11:26:24
Pobór opłat parkingowych w weekendy przez miasto
Witam, dzisiaj to jest 01.07.17 miasto Gdańsk uruchomiło pobór opłat (również w weekendy) na parkingach, znajdujących się na terenie miejskim oraz zarządzanych przez miasto. Czy jest to zgodne ... Zobacz wątek2017.7.1 18:50:50
Dziedziczenie ustawowe wnuka po babci przy braku testamentu
Witam.Czy ma znaczenie kto pierwszy zmarł,spadkodawca czy spadkobiorca.Wiem że przy braku testamentu jest dziedziczenie ustawowe. Mój mąż zmarł przed swoją matką, zostawił syna.Czy syn ma prawo ... Zobacz wątek2017.7.1 11:1:10
Sprzedaż alkoholu przez niepełnoletnego pracownika sklepu
Witam mam pytanie corka we wrzesniu konczy 18 lat a w lipcu chcialaby podjac prace w sklepie monopolowym .Czy jest to zgodne z prawem i czy wymaga to mojej pisemnej zgody ... Zobacz wątek2017.6.30 10:40:51
Rozliczenie za wodę przy najme mieszkania - spór o koszty
Witam. Ze wspolnoty mieszkaniowej otrzymalam wezwanie do zaplaty na kwote prawie 3000 zl. Pani z zarzadu odpowiedziala mi ze to jest zadluzenie z 2012roku , w nastepnej wersji ze byly dwie podwyzki czynszu ... Zobacz wątek2017.6.28 21:36:18
Odszkodowanie za wypadek przy pracy - zapalenie pochewki ścięgnistej
OK. Dziękuje ślicznie za pomoc. Pozdrawiam ... Zobacz wątek2017.6.28 15:38:18
Jak zdobyć opiekę nad dzieckiem gdy matka żyje w patologii?
Drodzy Państwo.Skrótowo sytuacja wygląda tak:
1. Aktualnie dzięki testom DNA wyjaśnia się sprawa ojcostwa. (niestety były ku temu podstawy bo kobieta ma równolegle drugą taką sprawę z wcześniejszym ... Zobacz wątek
2017.6.28 7:59:1
Wypadek samochodowy z własnej winy a zasiłek ZUS dla przedsiębiorcy
WitamProwadzę własną działalność gospodarczą.
Wracając do domu miałem wypadek samochodowy spowodowany z mojej winy.
Policja uznała moją winę.
Opłacam składki regularnie.
Mam nogę ... Zobacz wątek
2017.6.27 23:6:13
Transfer zasiłku dla bezrobotnych z kraju UE - przedłużenie
Witam,Czy są wśród Państwa osoby, które miały przetransferowany zasiłek dla bezrobotnych z innego kraju UE?
Mam aktualnie przyznany zasiłek na trzy miesiące. Po upływie tego czasu można ... Zobacz wątek
2017.6.27 19:0:53
Lokatorzy zdewastowali mieszkanie - jak wygrać sprawę gdy e-Sąd przekazał do odległego miasta?
Dzień dobry,szczerze powiedziawszy trudno cokolwiek doradzić bez zapoznania się z aktami postępowania,gdyż z powyższego opisu niewiele wynika. Niemniej skoro sąd zarzucił "brak właściwego adresu", ... Zobacz wątek
2017.6.27 18:50:23
Sprawa o zachowek po zmarłym ojcu - testament bez świadków i dokumentacja
Dzień dobry,CoolAir, jak mniemam chodzi o zachowek po babci, a nie prababci? Jeśli prababka zmarła 40 lat temu, to nie mogła spisać testamentu 20 lat temu.
Po zmarłej 6 miesięcy babce, będzie ... Zobacz wątek
2017.6.27 18:42:33
Czy jako dostawca bez umowy mogę być oskarżony o wyrządzenie szkody?
Witam, dostałem pismo z sadu ze jestem oskarżony o przerysowanie auta podczas wykonywania pracy jako dostawca. Wcześniej jedynie zostałem przesłuchany w tej sprawie jednak nie pamiętając takiego ... Zobacz wątek2017.6.27 14:17:43
Remont mieszkania - czy przesunięcie gazu wymaga pozwolenia na budowę?
Dzień dobry, pisze bo już mam mętlik w głowie i kompletnie nie wiem co w końcu powinnam robić. Sprawa dotyczy mieszkania w budynku wielorodzinnym z odrębnym prawem własności, budynek należy do ... Zobacz wątek2017.6.27 11:20:31
Czy praca za granicą w wakacje wpłynie na alimenty z funduszu?
Witam was.Pochodzę z niepełnej rodziny, mianowicie ja, brat i nasza mama.
Oboje studiujemy i przysługuje nam po 500zl na głowę od państwa gdyż ojciec nie daje nam grosza.
Moje pytanie jest ... Zobacz wątek
2017.6.27 0:51:17
Prawa byłej żony do nieruchomości kupionej przed ślubem przy rozwodzie
Czy jeżeli, podczas trwania małżeństwa (wspólnoty) rodzice dokonali darowizny na mnie wkładu mieszkaniowego, dotyczącego mieszkania spółdzielczego lokatorskiego dzięki czemu zostaliśmy wraz ... Zobacz wątek2017.6.26 22:14:16
Czy będę odpowiedzialny za koszty leczenia ojca alkoholika bez ubezpieczenia?
Witam. Moi rodzice sa po rozwodzie 17 lat. Ojciec placił na mnie i brat alimenty. Dziś ja mam 29 lat, mieszkam w UK i mam z nim bardzo słaby kontakt. Ojciec ma 56 lat i jest alkocholikiem. Ma skierowanie ... Zobacz wątek2017.6.26 13:29:21
Sprzedaż auta z cofniętym licznikiem - odpowiedzialność w Niemczech
A to ciekawe... Nawet nie wiedziałem, że w naszym kraju można liczyć na auto z pewnym przebiegiem i do tego z gwarancją na samochód używany :-) Dzięki dziewczyny! Sprawdzę ofertę tego Das Weltauto. ... Zobacz wątek2017.6.26 12:1:47
Czy muszę zwrócić samochód służbowy kilometrów podczas zwolnienia?
Witajcie,Mam pytanie odnośnie zwrotu samochodu służbowego.
Mianowicie kilka dni temu złożyłem wypowiedzenie umowy o pracę i mój stosunek pracy ustaje dnia 31.07.2017. Zamierzałem pracować ... Zobacz wątek
2017.6.26 8:26:6
Właścicielka zatrzymała całą kaucję za normalne zużycie pokoju
Witam.Mam następujący problem. W sobotę zdawałam pokój, w którym mieszkałam przez dwa lata. Właścicielka wcześniej "do rany przyłóż", załatwiała wszystkie problemy praktycznie "od ręki", ... Zobacz wątek
2017.6.26 2:6:20
Reklamacja wózka dziecięcego - wady ukryte przy sprzedaży między osobami fizycznymi
WitamMam problem. Kupiłam używany wozek dla dziecka od osoby fizycznej.
Poza tym, ze wymagał wyprania oraz jest problem z hamulcem o czym nas poinformowano wózek miał być sprawny. Podczas mycia ... Zobacz wątek
2017.6.25 17:54:0
Umowa B2B z zakazem konkurencji - spóźniona odpowiedź pracodawcy
Witam,Rozwiązał umowę o współpracę b2b. W umowie miałam zapis:
"spółka udzieli odpowiedzi w ciągu 30dni od otrzymania pisma o zwolnienie z zakazu konkurencji, jeżeli odpowiedź nie zostanie ... Zobacz wątek
2017.6.24 23:0:0
Czy można cofnąć zgodę na wyprowadzkę z dzieckiem przed rozwodem
Moj malzonek dal mi zgode na wyprowadzke z dzieckiem przed rozwodem , moje pytanie brzmi czy moze taka zgode cofnac w jakis sposob ?? ... Zobacz wątek2017.6.24 21:17:58
Czy pracodawca może robić zdjęcia pracownikom z ukrycia
Witam, szukam pomocy w bardzo poważnej sprawie. Pracuję w sklepie sieciowym, mamy tam monitoring na sali sprzedaży, w biurze i magazynie. Ostatnio szefostwo bez informowania nas o tym zamontowało dodatkowe ... Zobacz wątek2017.6.24 21:10:55
Czy omijanie blokady regionalnej przez proxy jest legalne
Ale jak w taki sposób złamiemy np. japońskie czy amerykańskie prawo, to nie będą nas ścigać? Przecież u nas tamtejsze prawo nie obowiązuje? ... Zobacz wątek2017.6.23 21:50:48
Rozbiór łazienki na części wspólnej - czy nowy właściciel może żądać
U mnie sytuacja jest trochę zbliżona, do przeprowadzenia remontu potrzeba zgody współwłaściciela z którym nie mamy kontaktu, reszta z nas jest zgodna, też szukam rozwiązania i przeglądam ogłoszenia ... Zobacz wątek2017.6.23 16:40:32
Przepisanie domu na wnuki po zmarłym dziadku - procedura spadkowa
Sama stoję prze podobną sytuacją, u mnie problemem jest jeden ze spadkobierców z którym nie mamy kontaktu, reszta z nas jest zgodna, też szukam rozwiązania i przeglądam ogłoszenia spadki warszawa ... Zobacz wątek2017.6.23 16:28:18
Wykup mieszkania spółdzielczego za 5% czy 100% wartości
Witam, mieszkam w Legnicy w jednej z ostatnich oficyn w mieście. Jest to domek jednorodzinny w podwórku między blokami, z dwoma garażami. Garaże te zgm wynajmuje innym rodziną (sąsiadom mieszkającym ... Zobacz wątek2017.6.23 10:54:36
Anulowanie przybicia licytacji komorniczej nieruchomości
czy mozna anulowac przybicie licytacji komorniczej nieruchomosci?Oczywiscie dluznik i wierzyciel tego pragna? ... Zobacz wątek
2017.6.23 1:55:24
Odmowa zapłaty za przejazd taxi - wezwanie policji i żądanie odszkodowania
Witam, na jednej z imprez znajomy zamówił taxi z mojego telefonu, po jakimś czasie zjawił siś taxówkarz, gdzie oznajmił ze za przyjazd liczy sobie 130zł, bo jechał z jakieś miejscowości. Bylem ... Zobacz wątek2017.6.22 21:11:1
Wyprowadzka z dzieckiem z mieszkania męża przed rozwodem - konsekwencje
Witam!Od roku spotykam się z kobietą, która od 3 lat nie żyje ze swoim mężem.
W końcu zjechał z za granicy i ona powiedziała mu, że ma kogoś i chce z nim wziąć rozwód. On nie chce się ... Zobacz wątek
2017.6.22 18:16:48
Podział majątku wspólnego - mieszkanie z zakładu pracy i samochód
W zasadzie wszystko co jest nabyte w trakcie trwania małżeństwa wchodzi w skład majątku wspólnego (chyba, że był to spadek, darowizna etc. lub rzecz uzyskana ze środków pochodzących z majątku ... Zobacz wątek2017.6.22 0:40:40
Prawo do mieszkania w małżeństwie - zamiana zamków przez męża
Dot Fruwajec.Może Pan się stać współwłaścicielem - zwłaszcza jeżeli chce Pan wziąć kredyt na zapłatę części ceny (np. miały Pan wówczas udział odpowiadający stosunkowi Pana kredytu ... Zobacz wątek
2017.6.22 0:30:38
Sprzedaż netbooka na Allegro - odpowiedzialność za zagubienie
Idź do kancelarii adwokackiej. Zrobią wszystko za ciebie a koszty pokryje Kupujący. ... Zobacz wątek2017.6.21 19:34:47
Stłuczka na drodze prywatnej czy publicznej?
17/05 zgłosiłam szkodę. Przez przyjmującą zgłoszenie zostałam poinformowana, że Uniqua sama występuje do policji o wydanie notatki z kolizji i że mam absolutnie się tym nie przejmować. 19/06 ... Zobacz wątek2017.6.21 19:3:50
Ustalenie opieki nad babcią przy służebności osobistej mieszkania
Witam mam pytanie w stosunku opieki nad babcia.... Jestem włascicielka domu jednorodzinnego w ktorego posiadanie weszlam przez zakup domu od swojego kuzyna. Dom zakupilam wraz z babcia(moja babcia) ktora ... Zobacz wątek2017.6.21 19:3:43
2017.6.21 18:14:57
alimenty a ubezpieczenie zdrowotne
Dzien dobry..Jestem studentem 1 roku -studia dzienne...Tata płaci mi alimenty od okolo 2 lat..Czy obowiazkiem ojca jest opłacac mi takze ubezpieczenie zdrowotne.Po wizycie w przychodni okazało sie ze ... Zobacz wątek2017.6.21 12:10:32
2017.6.20 22:29:32
Darmowy rezonans w pakiecie medycznym a brak wystarczającej czułości
Korzystamy z ubezpieczenia medycznego w omniDoc ? jest to firma, która pozwala na konsultacje online z doświadczonymi lekarzami. Benefit, który ma chyba najlepszy stosunek jakości do ceny, jaki do ... Zobacz wątek2017.6.20 21:50:32
Badania okresowe przed powrotem z urlopu wychowawczego
mam problem, badania pracownicze okresowe kończą się 1 września, cały sierpień pracodawca wysyła całą załogę na urlop, czy w lipcu mogę wykonać te badania. Morfologia, RTG, które niestety ... Zobacz wątek2017.6.20 17:43:6
Podatek od umowy zlecenie ucznia w agencji pracy tymczasowej
Witam mam podpisaną umowę zlecenie w agencji pracy tymczasowej do sierpnia bieżącego roku. Zaświadczenie o nauce mam do czerwca gdyż kończę teraz szkole. Mam pytanie odnośnie pensji ile % agencja ... Zobacz wątek2017.6.20 10:43:23
Reklamacja za remont bez dokumentów zakupu materiałów
Witam,Bardzo proszę o pomoc. Zawarłam ustną umowę na remont mieszkania. Część materiałów do remontu kupowałam osobiście, a pozostałą część wykonawca. Na zakup materiałów wręczałam ... Zobacz wątek
2017.6.20 9:7:11
Wymeldowanie zameldowanego na stałe przez właściciela domu
siostra sprzedala mieszkanie ,pieniadze przekazala przlewem na syna,ktory kupil dom jednorodzinny i w nim zameldowal w nim matke.W chwili obecnej syn w wyniku nieporozumien rodzinnych chce matke wymeldowac ... Zobacz wątek2017.6.19 20:33:28
Obowiązek wybudowania domu w ciągu lat od otrzymania pozwolenia
Nie znam dokładnej podstawy prawnej, ale pierwsze słyszę żeby dom można było budować tylko 5 lat. Moi rodzice dom budowali dłużej i jakoś nic się nie stało, więc te 5 lat to jakaś bujda. ... Zobacz wątek2017.6.19 15:40:15
Zrzeczenie się praw do spadku po ojcu pozbawionym władzy rodzicielskiej
Mialam podobnie. Konsultowalam z prawnikiem z Legaleo i on w moim imieniu dokonal wszelkich formalnosci. Zrob to teraz, skoro juz o tym myslisz - bedziesz miec z głowy. No i powróci poczucie bezpieczenstwa ... Zobacz wątek2017.6.19 8:14:10
Sprawa za pobicie, groźby i znieważenie - pierwszy raz karany
Koniecznie idz do prawnika. Moj mąż jest wojskowym i ma czysta karte. w tym zawodzie nie mozesz miec żadnych tego typu brudów, bo to bedzie sie potem ciągło )(jeden z jego kolegow ma cos w papierach, ... Zobacz wątek2017.6.19 8:11:48
Oszustwo rekrutacyjne - fałszywa oferta pracy z Niemiec
Zadzwoncie sobie do kancelarii Legaleo z Gliwic, a najlepiej podejdzcie sobie na rozmowę z prawnikiem. Ja korzystałam z ich pomocy. Mialam podobna sprawe - tez wyłudzenie interentowe. Polecam tę kancelarię.tel. ... Zobacz wątek
108 odpowiedzi | Strony: 1 2 3
2017.6.19 8:1:45
Masz inne pytanie do prawnika?