Forum prawne (strona 191)
Brak wynagrodzenia za pracę
Witam , mąż pracuje w magazynie marketu carrefour, zatrudniony jest natomiast przez firmę zewnętrzną solid security na podstawie umowy zlecenia. W ubiegłym miesiącu dostał do podpisania nową umowę ... Zobacz wątek2016.2.4 22:49:49
Proszę o radę!
Witam!Jeśli temat znajduje się w złym dziale to bardzo przepraszam.
Mam takie pytanie, jestem blogerem, piszę na temat tego co jest zdrowe, a co nie jest, a także wypisuje różne metody naturalnego ... Zobacz wątek
2016.2.4 12:19:43
Kara za usprawiedliwoną nieobecność.....
Szanowni forumowicze mam pytanie : Narzeczona dostała wezwanie na świadka w sprawie cywilnej ale w tym samym dniu choć o półtorej godziny później była świadkiem na mojej sprawie a konkretniej ... Zobacz wątek2016.2.4 9:21:35
zapłacony mandat a sąd rejonowy
Witam,mam problem,ponieważ w 4 stycznia 2013 dostałem mandat za jazdę autobusem miejskim zim słupsk bez ważnego biletu i nie zapłaciłem za niego ponieważ wtedy jeszcze się uczyłem i nie miałem ... Zobacz wątek2016.2.3 21:21:12
allegro - kradzież konta
Kilka dni temu doszło do przejęcie konta na allegro, zanim się zorientowałam ktoś wystawił i sprzedał kilka rzeczy na ponad 20 tyś... od razu zgłosiłam sprawe na policje... Policjant który prowadzi ... Zobacz wątek2016.2.3 16:46:31
Komornik - samochód.
Witam serdecznie. Mam takie pytanko. Posiadam w Getin Banku kredyt samochodowy (współwłaścicielem mojego samochodu jest Bank). Wszystko z nim ok, nie mam problemu go spłacać. Natomiast mam problem ... Zobacz wątek2016.2.3 16:46:8
Kancelaria Prawnicza prowadzona w lokalu komunalnym dla ubogich
Sprawa bulwersująca!W ramach Krajowej Izby Radców Prawnych działa Kancelaria Prawnicza VERAX Adam Pietrzak co wynika z rozpowszechnianej przez nich informacji.
Wyżej wymieniona Kancelaria prowadzona ... Zobacz wątek
2016.2.3 16:0:48
program 500 + a alimenty samotna matka.
Nie jestem z ojcem dziecka.Mamy małe dziecko. Obecnie nie pracuje więc mój dochód jest równy 0 czyli 500 zł powinno należeć się mojemu dziecku. Mieszkam z rodzicami ,ale podobno ich dochody nie ... Zobacz wątek2016.2.3 14:44:6
Grafika z Google na stronie WWW
Witam,Generalnie rzecz ujmując zmiany w "utworze" (w tym przypadku w zdjęciu) nie powodują wygaśnięcia praw autorskich twórcy utworu. Powstaje jedynie tak zwany utwór zależny. ... Zobacz wątek
2016.2.3 12:26:26
Regulamin do sklepu internetowego
Witam,Problem, o który Pani pyta, jest dość złożony. Generalnie podstawowym pytaniem, jakie musi sobie Pani zadać, jest pytanie o to, do kogo kierowana będzie sprzedaż towarów. Od tego zależy, ... Zobacz wątek
2016.2.3 12:24:23
Zakup przez Olx
Witam! Znalazłem ogłoszenie na olx i pisząc na tym portalu ustaliłem że Pan niby przedstawiciel firmy wyśle mi przedmiot przesyłka pobraniową z możliwościa sprawdzenia zawartości. Kwota pobrania ... Zobacz wątek2016.2.3 10:25:36
zarabiam 1400 zl oraz otrzymuje 400zl alimentow czy bedzie mi przyslugiwal zasilek 500+
zarabiam 1400 zl oraz otrzymuje 400zl alimentow czy bedzie mi przyslugiwal zasilek 500+ ... Zobacz wątek2016.2.2 19:40:17
zarabiam 1400 zl oraz otrzymuje 400zl alimentow czy bedzie mi przyslugiwal zasilek 500+
zarabiam 1400 zl oraz otrzymuje 400zl alimentow czy bedzie mi przyslugiwal zasilek 500+ ... Zobacz wątek2016.2.2 19:38:3
Gosia samotna matka .
Witam .Wychowuje samotnie córkę 11 l. Według MOPS-u nie jestem samotną matką bo nie posiadam dwujki dzieci . Ojciec płaci alimenty od 6 lat . Najpierw powiedziano mi , jeżeli podam o alimenty ... Zobacz wątek
2016.2.2 18:45:36
Kupno działki bez właściciela
Witam. Czy jest możliwość kupna działki bez znanego właściciela nie żyją ok 40 lat (nie mieli dzieci) i brak wpisu do księgi wieczystej ? ... Zobacz wątek2016.2.2 17:43:25
Wykup mieszkania
Witam !Nie majac zadnego pojecia o przepisach prawnych chcialbym poprosic o pomoc w nastepujacej sprawie : nasi rodzice byli lokatorami lokalu wspolnoty mieszkaniowej.Pod koniec zeszlego roku rodzice ... Zobacz wątek
2016.2.2 17:36:40
Byla zada alimentow
Witam, moje pytanie dotyczy alimentów. Znajomy ma zasądzone alimenty na dzieci, które płacił regularnie od momentu ustalenia w marcu 2013, sam. We wrześniu 2014 matka dzieci wyjechała za granice ... Zobacz wątek2016.2.2 17:19:7
Wniosek-doprowadzenie do stanu zgodnego z prawem
Witam,mamy w sądzie podział fizyczny: dom dwulokalowy-stara część dla mnie, nowa inwestora-dla niego. Inwestor aby "ułatwić podział" pod moją nieobecność wyburzył taras trwale związany z ... Zobacz wątek
2016.2.2 14:37:11
Budowa kortu tenisowego - proszę o porady
Witam,jestem zainteresowany kupnem działki nr 961/1 w miejscowości Wrocanka w powiecie krośnieńskim. Działka ta nie jest objęta miejscowym planem zagospodarowania, co sprawdziłem tutaj:
http://miejscepiastowe.e-mapa.net/
Po ... Zobacz wątek
2016.2.2 13:6:53
Ojciec niezainteresowany
Witam wserdecznie bardzo prozę o pomoc w mojej sytuacji mianowicie wygląda to tak.Obecnie jestem w 4 miesiącu ciąży, będąc w 2 miesiącu ciąży ojciec dziecka spakował się i wyprowadził ... Zobacz wątek
2016.2.2 10:50:53
Jak wyliczyć dochód netto ?
Nie wiem czy na dobrym forum to piszę. Szukam kogoś kto obliczy dochód NETTO na osobę. Dane:Przychód - 22280
Koszty uzyskania przychodu - 1335
Dochód: 20945
Zaliczka na podatek: 1172
Ubezpieczenie ... Zobacz wątek
2016.2.2 10:6:3
Uczen obywajacy nauke zawodu w zakladzie pracy porzucil prace i zostal zwolnony. Pracowal dwa dni w tygodniu
Uczen obywajacy nauke zawodu w zakladzie pracy porzucil prace i zostal zwolnony. Pracowal dwa dni w tygodniu po 6 godz. poniewaz nie ukonczyl 16-stego roku zycia. Jaki wymiar czasu pracy nalezy mu wpisac ... Zobacz wątek2016.2.1 21:46:48
Pismo do sądu.Proszę o pomoc.
Witam,Spotkała mnie taka sytuacja, zostałem oszukany na serwisie aukcyjnym olx.
Sprawa była w sądzie, sprawca został zatrzymany.
Teraz sąd prosi żebym podał swój numer konta bankowego, żeby ... Zobacz wątek
2016.2.1 15:4:27
W mojej pracy jestem biernym palaczem, nie przestrzegana jest ustawa... Czy mogę coś z tym zrobić?
W mojej pracy jestem biernym palaczem, nie przestrzegana jest ustawa... Czy mogę coś z tym zrobić? Witam, w mojej pracy klienci palą mimo zakazu palenia. Pracodawca nic z tym nie robi, pewnie w obawie ... Zobacz wątek2016.2.1 14:42:11
Zmiana umowy na urlopie macierzynskim
Witam,Obecnie jestem na urlopie macierzyńskim.
Posiadam umowę o pracę na czas nieokreślony na najniższa krajowa stawke.
W najbliższym czasie chciałabym ubiegać się o kredyt hipoteczny, ... Zobacz wątek
2016.1.31 21:51:14
Witam proszę o pomoc! Kupilam mieszanie z myślą ze przeniosę tam swoją firmę kosmetyczna oraz będę
Witam proszę o pomoc! Kupilam mieszanie z myślą ze przeniosę tam swoją firmę kosmetyczna oraz będę wynajmowała pomieszczenie fryzjerka. Czy mogę prowadzić swoją działalność jak i wynajmować ... Zobacz wątek2016.1.31 20:10:49
Pytanie dotyczące danych osobowych.
Witam!Od niedawna myślę nad stworzeniem serwisu o oszustach, zawierałby listę osób, które oszukują (naciąganie itp.) innych w internecie, chodzi o małe oszustwa nieprzekraczające 100 zł.
Potrzebuje ... Zobacz wątek
2016.1.31 16:48:46
2016.1.31 16:0:1
Pismo z sądu odnośnie praktyk
Nie ma podstawy prawnej. Z tego co wiem decyduje Prezes Sądu Okręgowego i Rejonowego. ... Zobacz wątek2016.1.31 15:58:33
Prawo do zachowku w przypadku, braku kontaktu.
Witam, mamy taki problem a mianowicie zmarl moj dziadek. Mial on z poprzedniego malzenstwa dzieci ktore zostaly wydziedziczone w testamencie, jednak notariusz u ktorego spisywany byl testament nie powiedzial ... Zobacz wątek2016.1.31 15:24:3
ustawodawstwo w przypadku telepracy
Witam,Czy w przypadku ustalania ustawodawstwa przez ZUS, wyodrębnia się traktowanie przypadku telepracy?
Konkretnie chodzi mi o wykonywanie swoich obowiązków (umowa o prace), poprzez łączenie ... Zobacz wątek
2016.1.31 14:14:49
podzial majatku
Witam, jestesmy z zona w trakcie rozwodu. Do podzialu mamy mieszkanie ktore bylo komunalne i oboje mielismy na nie przydzial, wykupilismy je od miasta Krakow z bonifikata. Pytanie czy jezeli zona chce ... Zobacz wątek2016.1.31 10:34:54
Umowa współpracy
Witam.Mam umowę współpracy w zakresie wykonywania robót budowlanych czy jest możliwość jej zerwania w trybie natychmiastowym bez kar umownych?
Umowa współpracy w zakresie wykonywania robót ... Zobacz wątek
2016.1.30 21:42:19
dzieci przy tacie pomozcie
Chce zostawic dzieci przy sobie po rozwodzie ,ktory odbyl sie 3 lata temu , co mam zrobic , obecnie dzieci sa ze mna na feriach za granica gdzie mieszkam one nie chca wracac do mamy ... Zobacz wątek2016.1.30 16:11:33
Umowa o pracę a niewywiązywanie się pracodawcy z obowiązków
Witam. Mam bardzo nie ciekawą sytuacje , otóż z dniem 1 Grudnia 2015r. po pół rocznym przebytym stażu podpisałam ze swoim pracodawcą umowę o pracę na okres trzech miesięcy, umowa obowiązuje ... Zobacz wątek2016.1.30 12:2:49
witam mam pytanie mialem zatrzymane prawo jazdy kat b w 2007roku na 2 lata za jazde pod wplywem srodka
witam mam pytanie mialem zatrzymane prawo jazdy kat b w 2007roku na 2 lata za jazde pod wplywem srodka odurzajacego czy egzaminatorzy i wordy wiedza o tym iz prawo jazdy mialem zatrzymane w sierpniu tego ... Zobacz wątek2016.1.29 18:14:14
Podatek od spadku po siostrze stryjecznej - czy można uzyskać jakąś ulgę?
Otrzymałem spadek od siostry stryjecznej - mieszkanie. Mieszkam sam we własnym mieszkaniu i utrzymuje się z emerytury. Mieszkanie odziedziczone w spadku chciałbym przepisać od razu na syna. Czy muszę ... Zobacz wątek2016.1.29 17:56:45
adaptacja poddasza
ja tez jestem chetna na odpowiedz skad pani jest,jak pan i to zalatwila bo mi spoldzielnia nie wyrazila zgody ... Zobacz wątek2016.1.29 17:22:4
adptacja na cele mieszkalne części międzystropia w kamienicy
Witam. Mieszkam w kamienicy i okazalo sie że nad moim mieszkaniem znajduje sie wolna powierzchnia uzytkowa (poddasze) którą chcialam zaadoptowac na pokoj, napisalam pismo do spoldzielni i odpisali mi ... Zobacz wątek2016.1.29 16:33:54
Opieka spoleczna
Witam mam problem z opieką społeczną.Niestety jestem teraz w ciężkiej sytuacji i jestem zmuszona korzystać z ich pomocy. Niestety oni nie bardzo chcą mi pomagać. Dają śmieszne Ochłapy po 200 ... Zobacz wątek2016.1.29 8:55:30
Rozwód-mąż grozi że mnie wyrzuci-jakie mam prawa?
Jestem w trakcie rozwodu, po pierwszej sprawie na razie.Rozwód nastapił z powodu wieloletniej zdrady męża.Wczoraj zadzwoniła do mnie kochanka męża z tekstem: "pakuj się kochana, już tam długo ... Zobacz wątek
2016.1.29 7:45:16
Prawa ojca
Witam.Z była partnerką będziemy mieli dziecko, urodzi się w kwietniu. Nie jesteśmy po ślubie kościelnym ani cywilnym , żyliśmy w tzw "wolnym związku".Moje pytanie brzmi czy jak dziecko się ... Zobacz wątek
2016.1.29 5:57:51
Żądanie zwrotu pieniędzy za zaginiony sprzet
Firma wynajmujaca maszyny żąda zwrotu pieniedzy za zaginione sprzety. Wczesniej nie byla podpisywania zadna opowiedzialnosc materialna (oprocz odpowoedzialnosci dot.kasy). Jakimi argumentami mozna sie ... Zobacz wątek2016.1.28 21:35:59
Podwyzszenie alimentw
5lat temu odbyła się sprawa o podwyższenie alimentów. Nie zostały one jednak podwyższone. Czy składając ponownie wniosek potrzebny jest znów odpis wyroku sądu z przyznaniem alimentów? Na poprzedni ... Zobacz wątek2016.1.27 20:38:24
OBNIŻENIE ALIMENTÓw - apelacja
Witam.Krótki opis sytuacji.
Matka - studiuje zaocznie, pracuje na 1/8 etatu (zarabia 477 netto), dziecko na stałe przebywa przy niej - uczęszcza do przedszkola, mieszkają u dziadków.
Ojciec ... Zobacz wątek
2016.1.27 18:4:7
Jak długo zostanę w bazie krk jeżeli zapad wyrok 6 miesięcy w zawieszeniu na dwa lata.? Wyrok został
Jak długo zostanę w bazie krk jeżeli zapad wyrok 6 miesięcy w zawieszeniu na dwa lata.? Wyrok został wydany w maju ubiegłego roku ... Zobacz wątek2016.1.27 17:59:15
Czy mozna oddac prawa do opieki nad dzieckiem ojcu ?
Dzien dobry, jestem mama 9,5 letniej dziewczynki od dwoch lat nie mieszkam z jej tata kazde z nas poszlo w swoja strone jednak corka za swoj autorytet ma tate , widuje go w miare jego wolnego czasu od ... Zobacz wątek2016.1.27 16:14:41
Odmowa od zakazu powrotu do RP
WitamProszę Was o pomoc ponieważ nie wiem jak mam napisać "wniosek o zniesienie zakazu ponownego wjazdu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej". W związku z brakiem aktualnej karty Polaka, została ... Zobacz wątek
2016.1.27 15:47:56
Chciałbym zapytać,czy możliwy jest wspólny pozew o zachowek po zmarłej matce - dla moich dzieci?.Ja
Chciałbym zapytać,czy możliwy jest wspólny pozew o zachowek po zmarłej matce - dla moich dzieci?.Ja zostałem podstępnie wydziedziczony. ... Zobacz wątek2016.1.27 14:43:5
Allegro - którą formę opodatkowania wybrać, handel rzeczami używanymi
Witam. Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc najpierw krótkie przedstawienie się, które będzie też pomocne w dalszej ocenie mojej sytuacji.Podczas studiów dostałem w darowiźnie od ... Zobacz wątek
2016.1.26 22:17:6
Masz inne pytanie do prawnika?