Forum prawne (strona 193)
Zmiana opieki z matki na ojca - czy dziecko może decydować
Mam pytanie ponieważ jest sytuacja, że dziecko chce iść koniecznie do jednego z rodziców do ojca, a sąd przyznał matce opiekę. Dziecko ma kontakt z matką dobry, ale lepszy z ojcem, czy można ... Zobacz wątek2015.4.13 12:32:8
Obniżenie alimentów przy wysokich zarobkach za granicą
Prosze o wymazanie 1 wypowiedzi : blad w pieniadzach pobranych przez komornika : ma byc 220 zlotych pobranych .2 Wpis - ten z godz. 9.01 jest poprawny . Przepraszam . ... Zobacz wątek
2015.4.13 9:5:9
Utrudnianie kontaktów z dzieckiem przez matkę
Witam jakis czas temu ex Zona przy ktorej jest 3 letnia corka.Przeprowadzila sie do jakiegos faceta.Nie pozwala mi sie widywac z dzieckiem.Bo to jej widzimisie.Nie moge wniesc o ustalenie widzen do sadu ... Zobacz wątek2015.4.12 19:22:24
Wykup mieszkania spółdzielczego - czy siostra może żądać 40 tysięcy spłaty?
Witamchcialbym dowiedziec sie co dzieje sie z wkladem mieszkaniowym po smierci czlonka spoldzielni, ... Zobacz wątek
2015.4.12 12:19:24
Odzyskanie dzieci przez ojca po odebraniu praw rodzicielskich
witamod 8 lat biologiczny ojciec nie ma kontaktu z dziećmi, nie interesował się , jak przychodził to pijany, awanturował się i td.
na dzień dzisiejszy biologiczny ojciec ma odebrane prawa rodzicielskie, ... Zobacz wątek
2015.4.11 22:35:28
Zwrot pieniędzy od byłego partnera poręczyciela dotacji niepełnosprawnych
Wziełąm dotacje na firmę dla niepełnosprawnych. Jestem chora na raka. Poręczycielem jest mój chłopak. Czasami chłopak dawał mi pieniądze na firmę...ale przelewał je i w opisie przelewu pisał ... Zobacz wątek2015.4.11 21:26:24
Zwolnienie z podatku spadkowego - obowiązek zameldowania
Moje pytanie dotyczy możliwości uzyskania zwolnienia z zapłaty podatku od spadków i darowizn.Otrzymałem w spadku mieszkanie po osobie niespokrewnionej (III grupa podatkowa). Przez ponad 2 lata ... Zobacz wątek
2015.4.10 21:36:27
Zerwanie umowy najmu stancji przez studenta
Właścicielka ma prawo żądać, zapłaty za cały okres umowny. Bez zgody właścicielki wypowiedzenie będzie nieskuteczne. Może da się poszukać kogoś na swoje miejsce i wtedy właścicielka zgodzi ... Zobacz wątek2015.4.10 21:2:0
Termin wystawienia tytułu wykonawczego za składki z 2004 roku
W jakim terminie można wystawić tytuł wykonawczy za składki za rok 2004? ... Zobacz wątek2015.4.10 16:15:27
Zwrot z tytułu ulgi podatkowej a wysokość alimentów
Witam serdecznie. Jestem w trakcie sprawy o podwyższenie alimentów, z mojego powództwa. Sędzina zażądała oprócz zaświadczenia o dochodach również wysokości zwrotu jaką otrzymałam z tytułu ... Zobacz wątek2015.4.10 15:2:54
Małżeństwo kościelne z 1993 - czy jest ważne bez USC?
Dzien dobry witam wszystkich serdecznieJak w temacie szukam wyjasnienia moze potwierdzenia mojej racji.W roku 1993 zawarlam zwiazek malzenski w kosciele.Nie bylismy w zadnym USC sprawe zalatwialismy ... Zobacz wątek
2015.4.10 13:10:23
Ubezpieczenie zdrowotne z uczelni po 26 roku życia - przerwanie ciągłości
Witam, bardzo proszę o pomoc. Dziś dowiedziałam się, że wniosek o ubezpieczenie zdrowotne z uczelni powinnam złożyć do 7 dni po skończeniu 26 roku życia. Urodziny miałam 20.03 więc przegapiłam. ... Zobacz wątek2015.4.9 22:24:17
Zajęcie rachunku bankowego - art. 833 KPC
Otorz szanowni panstwo zwracam sie do was z zapytaniem.Dzis zostalem uswiadomiony przez konsultanta bankowego o egzekucji mojego rachunku tzn.otrzymalem przelew jednak dostepnych srodkow 17 zl, z kolei ... Zobacz wątek2015.4.9 19:11:55
Czy można nie wpuścić robotników do remontu przed porodem?
Wiem, że to wątek z 2011 roku, ale mam podobny problem - może ktoś będzie wiedział? Termin porodu mam na połowę października, tymczasem wspólnota mieszkaniowa właśnie oznajmiła, że dokładnie ... Zobacz wątek2015.4.9 12:38:33
Ocena umowy deweloperskiej przed podpisaniem - na co zwrócić uwagę?
Drodzy forumowicze,w najbliższych dniach mam zamiar podpisać umowę deweloperską. Przeczytałem o takich umowach wiele artykułów na co zwracać uwagę i wydaje mi się, że z przykładową umową ... Zobacz wątek
2015.4.9 1:21:10
Zakres dozwolonej pomocy w firmie internetowej matki
Jaki jest zakres dozwolonej pomocy w firmie internetowej?Jesli moja matka ma zarejestrowana dzialanosc internetowa to czy moge jej w jakiejkolwiek formie pomagac?
np. odbierac telefon,odpisywac na email ... Zobacz wątek
2015.4.8 17:14:9
Ograniczenie praw rodzicielskich ojca niepłacącego alimentów
Jestem mamą półtora rocznej córeczki, problem polega na tym iż ojciec dziecka od narodzin dziecka jest wobec mnie wrogo nastawiony,mieszkalismy razem tylko miesiąc po urodzeniu małej, bo wiecej ... Zobacz wątek2015.4.8 14:57:22
Usunięcie drewna sąsiada z murka granicznego
W tamtym roku zaczęliśmy stawiać ogrodzenie, jednak z jednej strony jest już murek i słupki. Problem jest w tym, że sąsiad złożył sobie zaraz na tym naszym murku drewno i nie chce się z nim ... Zobacz wątek2015.4.8 14:33:25
Studia prawnicze we Wrocławiu
Ja studiowałam na UWr przez 1 semestr i dałam sobie spokój. Koleżanka wybrała Wyższą Szkołę Prawa Chodkowsiej i miałam porównanie. Przeniosłam się do niej i było to najlepszą rzeczą, jaką ... Zobacz wątek2015.4.8 0:37:50
Spadek odrzucony a pozew po 9 miesiącach
Witam mam pytanie odrzucilam spadek notarialnie 9 miesiecy temu spadek byl po mamie ktora miala dlugi a moja ciocia siostra mamy postanowila go przyjac z ograniczeniem odpowiedzialnosci i teraz ja po tych ... Zobacz wątek2015.4.7 22:50:48
Odpowiedzialność sprawcy śmiertelnego wypadku samochodowego
Witam, jestem sprawcą wypadku w wyniku którego śmierć poniósł kierujący drugim pojazdem. Dostałem obecnie od ubezpieczyciela do wypełnienie druk sprawcy wypadku. Mam ubezpieczeń OC. Czy ja będę ... Zobacz wątek2015.4.7 13:10:56
Groźby w internecie - konsekwencje prawne za słowa w emocjach
Witam:Od jakiegoś czasu strasznie denerwował mnie pewien trol internetowy, który wypowiadał sie nagminnie na pewne delikatne tematy w sposób obrazliwy. Napisałem do niego wiadomosc prywatna na ... Zobacz wątek
2015.4.4 20:56:58
Groźby karalne przez SMS - czy podlegają karze
Witam:Od jakiegoś czasu strasznie denerwował mnie pewien trol internetowy, który wypowiadał sie nagminnie na pewne delikatne tematy w sposób obrazliwy. Napisałem do niego wiadomosc prywatna na ... Zobacz wątek
2015.4.4 20:56:0
Żądanie przeniesienia własności bez zapłaty ceny
Proszę o radę w sprawie tej umowy :Kowalski i Adamski zawarli w dniu 11.03.2014 umowę sprzedaży nieruchomości położonej w Warszawie przy ulicy wolności 5.
W celu zmniejszenia opłat notarialnych ... Zobacz wątek
2015.4.4 18:0:40
Zwrot kosztów przesyłki przy odstąpieniu od umowy
Mam taki problem że zakupiłem przez internet spodnie za które zapłaciłem wraz z dostawą przelewem na konto sprzedawcy. Po dostarczeniu towaru, okazało się że są na mnie za małe a na stronie ... Zobacz wątek2015.4.3 13:40:8
Kredyt hipoteczny męża a odpowiedzialność małżonki
1: nie bo kredyt był wzięty przed małżeństwem
2: tak ale spokojnie bo wchodzi nowa ustawa apropo spadków - polecam lekture
3: Jasne że możesz się zrzec spadku - nowe prawo spadkowe
4: ... Zobacz wątek
2015.4.3 13:16:11
Odpowiedzialność za długi spadkowe po zrzeczeniu się spadku
Sprawdź nowe prawo spadkowe. Jeszcze nie weszło w życie ale może uda wam się przedłużyć całą sprawę do czasu wejścia w życie ustawy. ... Zobacz wątek2015.4.3 13:3:0
Odpowiedzialność za gościa pracownika na basenie firmowym
Witam,firma wynajmuje lokal w budynku X. W budynku X jest basen z którego mogą korzystać lokatorzy (w regulaminie dotyczącego basenu napisane jest, że za gości odpowiada zapraszająca osoba). ... Zobacz wątek
2015.4.3 11:29:49
Spór o podział przestrzeni we współwłasności nieruchomości
WitamZakupiłem wraz z żoną odrębną nieruchomość lokalu mieszkalnego wraz z udziałem we współwłasności z dwoma innymi właścicielami. Uproszczając 1 właściciel parter, 2 właściciel ... Zobacz wątek
2015.4.3 9:55:39
Kara za wyłudzenie kredytu przy poprzedniej próbie
Witam chciała bym się dowiedzieć czy jeśli córka moja ( 21lat) została skazana za próbe wyłudzenia kredytu na karę , grzywna 600zł oraz wyrok zawieszenia 6 miesięcy na dwa lata , oraz dozur ... Zobacz wątek2015.4.2 14:25:57
Prawo sąsiadów do części podwórka przy użytkowaniu wieczystym
Witam,mam pewien problem.
Otóż mam mieszkanie własnościowe w budynku 4-rodzinnym. Budynek ma dwa osobne wejścia i dwa podwórka. Moje mieszkanie jest na parterze. Grunt, na którym stoi "nasza" ... Zobacz wątek
2015.4.1 18:15:51
Wzór umowy licencyjnej z zakresu prawa autorskiego
Poszukuję prawnika/kancelarii z Łodzi, która zajmuje się prawem autorskim. Ważne, żeby prawnik był dostępny, pracował na mailach, szybko reagował. Współpracowałam z kilkoma prawnikami - wciąż ... Zobacz wątek2015.4.1 16:9:30
Wpłaty na komitet rodzicielski - czy obowiązkowe?
Do samotna mama.Proponuje zatem udac się po pomoc do opieki społecznej a nie oszczędzać na opłatach za komitet - równoznaczne jest to ze sponsorowaniem np. paczek na święta dla Pani dzieci ... Zobacz wątek
2015.3.31 20:7:2
Oświadczenie o majątku dla komornika - ulga na dziecko
Witam,otrzymałam pismo od komornika, w którym informuje mnie że mam złożyć mu oświadczenie z w/w artykułu.
Czy takie oświadczenie muszę składać osobiście czy mogę je wysłać pocztą?
Gdzie ... Zobacz wątek
2015.3.31 14:53:3
Zakup działki rekreacyjnej przez Polaka mieszkającego za granicą
część wam wszystkim ! popaczcie, mieszkam za granicom już 20 lat i nie wiem jak działają rzeczy w Polsce.... teraz chce kupić działkę w Polsce na lato, konkretnie chce kupić działkę rekreacyjną ... Zobacz wątek2015.3.31 14:20:37
Docieplenie budynku 18m - czy wystarczy zgłoszenie zamiast pozwolenia?
WitamMam pytanie odnośnie interpretacji zapisu mówiącego o możliwości zastosowania zgłoszenia zamiast pozwolenia na budowę w przypadku "docieplenia budynków o wysokości do 12 m;"
Mój problem ... Zobacz wątek
2015.3.31 12:35:34
Delegacje zagraniczne pracownika - limity czasowe i zgoda pracownika
Witam, mam szybkie pytanie.Czy w momencie gdy pracownik ma umowę o pracę z podanym miejscem wykonywania pracy (adres w Polsce), a jest wysyłany w delegacje by pracować u kienta za granicą to jest ... Zobacz wątek
2015.3.31 10:28:0
Zwolnienie w okresie chronionym przed emeryturą - prawa pracownika
Bardzo proszę o odpowiedz:Od tygodnia jestem w okresie chronionym (mam mniej niż 4 lata do emerytury), dzisiaj dostałam wypowiedzenie umowy o pacę z trzymiesięcznym okresem wypowiedzenia na podstawie ... Zobacz wątek
2015.3.30 23:18:52
Najkorzystniejsza umowa dla minimalizacji podatków - zlecenie czy dzieło?
Witam,ostatnio dostałem pewną ofertę finansową i zastanawiam się jaką umowę podpisać. Mój klient chce mi zapłacić ustaloną kwotę pieniędzy za wykonanie usługi. W tym konkretnym przypadku ... Zobacz wątek
2015.3.30 22:31:43
Alimenty dla studenta mieszkającego z rodzicami
Witam.Pragnę przedstawić i zapoznać się z opinią osób, które wiedzą coś więcej w tymże temacie.
Konkretniej chciałem się dowiedzieć, jak można wyegzekwować alimenty w przypadku, ... Zobacz wątek
2015.3.30 21:58:55
Urlop zdrowotny nauczyciela - kto płaci i czy za wakacje?
Kto obecnie podpisuje orzeczenie lekarskie? Lekarz pierwszego kontaktu czy lekarz medycyny pracy? ... Zobacz wątek2015.3.30 18:43:57
Podatek przy nieodpłatnym zniesieniu współwłasności po 2007 roku
WitamSpadkodawca zmarł przed 2007r. i wtedy obowiązywały inne przepisy podatkowe więc najbliższa rodzina musiała zapłacić podatek od spadku. Teraz doszło do nieodpłatnego zniesienia współwłasności ... Zobacz wątek
2015.3.30 17:1:7
Zatrzymanie i areszt za zaległości alimentacyjne
Dostałem wezwanie do prokuratury jako podejrzany za zaległości alimentacyjne. Czy prokurator może mnie zatrzymać i zarządzić areszt? ... Zobacz wątek2015.3.30 12:49:4
Znajdowanie telefonu a kradzież - konsekwencje prawne
Ja bym się bał używać taki telefon - jak ktoś się po niego zgłosi, to możesz odpowiedzieć jak za kradzież. Lepiej go oddać do biura rzeczy znalezionych lub na policję - mógł zostać ... Zobacz wątek2015.3.30 12:34:23
Pozorowanie włamania po odprowadzeniu pijanego - zeznania
Kulturalna libacja? ;) No niestety, za to będzie mandat + punkty karne. A skoro kolega był już za to karany, to nie wiem, czy nie wpadnie jakiś wyrok, a na pewno straci prawko. ... Zobacz wątek2015.3.30 12:29:59
Firma windykacyjna do odzysku faktur - polecenie
Najlepiej zrobić rozeznanie zanim się skorzysta z usług danej firmy. ... Zobacz wątek2015.3.30 10:41:9
Podział kosztów leczenia ortodontycznego między rodziców
Nie musisz iść od razu do sądu. Wszystko zależy od tego jakie podejście ma ojciec dziecka. ... Zobacz wątek2015.3.30 2:17:42
Prowadzenie firmy w Niemczech a sprzedaż w Polsce
Witam,Mam pytanie odnośnie działalności gospodarczej:
Chciałbym zarejstrować firmę w Niemczech ( mieć tam siedzibę ) i jednocześnie kupować towar w hurtowniach w Polsce i przewozić ten towar ... Zobacz wątek
2015.3.29 14:1:19
Zwolnienie dyscyplinarne podczas L4 - odszkodowanie i zmiana świadectwa pracy
no właśnie? Na co tu jeszcze czekać? Lepiej interpretację przepisów zostawić fachowcom :) Nawet mogę Ci jednego podać. W zawirowaniach związanych z prawem pracy dobry jest mecenas Rafał Sangowski. ... Zobacz wątek2015.3.28 22:40:58
Przekształcenie spółki cywilnej w jednoosobową działalność
Trochę to skomplikowane :) może lepiej jednak dopytać o to radcę prawnego? W prawie gospodarczym specjalizuje się np. Rafał Sangowski z Poznania. Można liczyć na fachowe wsparcie z Jego strony. ... Zobacz wątek2015.3.28 22:32:19
Masz inne pytanie do prawnika?