Forum prawne (strona 193)

adaptacja poddasza

ja tez jestem chetna na odpowiedz skad pani jest,jak pan i to zalatwila bo mi spoldzielnia nie wyrazila zgody ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2016.1.29 17:22:4

adptacja na cele mieszkalne części międzystropia w kamienicy

Witam. Mieszkam w kamienicy i okazalo sie że nad moim mieszkaniem znajduje sie wolna powierzchnia uzytkowa (poddasze) którą chcialam zaadoptowac na pokoj, napisalam pismo do spoldzielni i odpisali mi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.1.29 16:33:54

Opieka spoleczna

Witam mam problem z opieką społeczną.Niestety jestem teraz w ciężkiej sytuacji i jestem zmuszona korzystać z ich pomocy. Niestety oni nie bardzo chcą mi pomagać. Dają śmieszne Ochłapy po 200 ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.1.29 8:55:30

Rozwód-mąż grozi że mnie wyrzuci-jakie mam prawa?

Jestem w trakcie rozwodu, po pierwszej sprawie na razie.Rozwód nastapił z powodu wieloletniej zdrady męża.

Wczoraj zadzwoniła do mnie kochanka męża z tekstem: "pakuj się kochana, już tam długo ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.1.29 7:45:16

Prawa ojca

Witam.

Z była partnerką będziemy mieli dziecko, urodzi się w kwietniu. Nie jesteśmy po ślubie kościelnym ani cywilnym , żyliśmy w tzw "wolnym związku".Moje pytanie brzmi czy jak dziecko się ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2016.1.29 5:57:51

Żądanie zwrotu pieniędzy za zaginiony sprzet

Firma wynajmujaca maszyny żąda zwrotu pieniedzy za zaginione sprzety. Wczesniej nie byla podpisywania zadna opowiedzialnosc materialna (oprocz odpowoedzialnosci dot.kasy). Jakimi argumentami mozna sie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.1.28 21:35:59

Podwyzszenie alimentw

5lat temu odbyła się sprawa o podwyższenie alimentów. Nie zostały one jednak podwyższone. Czy składając ponownie wniosek potrzebny jest znów odpis wyroku sądu z przyznaniem alimentów? Na poprzedni ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.1.27 20:38:24

OBNIŻENIE ALIMENTÓw - apelacja

Witam.
Krótki opis sytuacji.
Matka - studiuje zaocznie, pracuje na 1/8 etatu (zarabia 477 netto), dziecko na stałe przebywa przy niej - uczęszcza do przedszkola, mieszkają u dziadków.

Ojciec ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.1.27 18:4:7

Jak długo zostanę w bazie krk jeżeli zapad wyrok 6 miesięcy w zawieszeniu na dwa lata.? Wyrok został

Jak długo zostanę w bazie krk jeżeli zapad wyrok 6 miesięcy w zawieszeniu na dwa lata.? Wyrok został wydany w maju ubiegłego roku ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.1.27 17:59:15

Czy mozna oddac prawa do opieki nad dzieckiem ojcu ?

Dzien dobry, jestem mama 9,5 letniej dziewczynki od dwoch lat nie mieszkam z jej tata kazde z nas poszlo w swoja strone jednak corka za swoj autorytet ma tate , widuje go w miare jego wolnego czasu od ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.1.27 16:14:41

Odmowa od zakazu powrotu do RP

Witam

Proszę Was o pomoc ponieważ nie wiem jak mam napisać "wniosek o zniesienie zakazu ponownego wjazdu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej". W związku z brakiem aktualnej karty Polaka, została ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.1.27 15:47:56

Chciałbym zapytać,czy możliwy jest wspólny pozew o zachowek po zmarłej matce - dla moich dzieci?.Ja

Chciałbym zapytać,czy możliwy jest wspólny pozew o zachowek po zmarłej matce - dla moich dzieci?.Ja zostałem podstępnie wydziedziczony. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.1.27 14:43:5

Allegro - którą formę opodatkowania wybrać, handel rzeczami używanymi

Witam. Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc najpierw krótkie przedstawienie się, które będzie też pomocne w dalszej ocenie mojej sytuacji.

Podczas studiów dostałem w darowiźnie od ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.1.26 22:17:6

wypowiedzenie umowy najmu, problemy z umową o media

Witam,

miałam podpisaną umowę na rok z właścicielem mieszkania. Do tego wzięłam na rok Internet i TV. Właściciel nie z naszej winy wypowiedział mieszkanie najpierw do czerwca, potem do kwietnia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.1.26 21:39:18

Poszukiwany Ena

Dzien dobry mam pytanie jezeli osoba jest poszukiwana ENA przez Wielka Brytanie jest obywatelem polskim zostala zatrzymana w niemczech albo gdziekolwiek indziej to czy ekstradycja zostanie przeprowadzona ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.1.26 16:45:5

Poszukuje młodego adwokata/aplikanta do spraw rodzinnych

Jeśli miałaby Pani jakąś sprawę w Lublinie, lub na terenie województwa lubelskiego chętnie się podejmę. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.1.26 16:13:6

Babcia a kontakty z córką;

Babcia dziecka ma rację co do możliwości ustalenia kontaktów wnuczki z dziadkami przez sąd. Dziadkowie bowiem, niezależnie od rodziców dziecka, mają prawo do kontaktów ze swoimi wnukami, co wynika ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.1.26 14:17:31

Zakaz prowadzenia działalności konkurencyjnej po ustaniu stosunku pracy

Dzień dobry,
proszę o pomoc w kwestii zapisu dotyczącego zakazu konkurencji w umowie o pracę.

Jestem zatrudniony na umowę o pracę. W najbliższym czasie panuję złożyć wypowiedzenie. Mam propozycję ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.1.26 10:49:27

Zmiana właściciela firmy

Zmiana właściciela firmy Witam, jakiś czas temu moja dziewczyna założyła działalność gospodarczą, która w sumie Ja prowadzę. Założona była nią dla mniejszych kosztów oczywiście. I teraz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.1.26 0:41:39

Określenie listy członków Stowarzyszenia

Dzień Dobry.
Mam pytanie odnośnie prawa o stowarzyszeniach.

Otóż należę do stowarzyszenia, które ma około 40 członków, jednak nie posiadamy uchwał z przyjęcia tych członków przez zarząd ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.1.25 22:12:54

pomoc

Witam wszystkich. Mam taki mały problem ponieważ dzisiaj dostałem zawiadomienie ze "Sąd rejonowy w ... wydział ll Karny zawiadamia ze w dniu 10 lutego 2016r o godzinie 10:00 sala ... Odbędzie się ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2016.1.25 18:18:56

Zmiana umowy (warunków umowy)

Zmiana umowy (warunków umowy) Witam pracuje w firmie x posiadam umowę o pracę na czas określony na 1 rok i 3 miesiące. Cały etat.

W umowie obowiązuje okres wypowiedzenia dwu-tygodniowy.

Firma ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.1.25 16:26:39

Czy moge starac sie o odszkodowanie jezeli ktos podrobil moj podpis na umowie?

Czy moge starac sie o odszkodowanie jezeli ktos podrobil moj podpis na umowie? Padlem ofiara oszustwa ktos podrobil moj podpis na umowie i wzial telefon z abonamentem. Mi przyszla kara umowna. Czy po ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.1.25 14:13:17

Mieszkanie od miasta

Witam, zaznacze ze jestem nowa i sprawa jest bardzo pilna ponadto nie moge przeszukac forum i nie wowm czy podobny wątek istnieje a jesli tak to bardzo przepraszam. Sprawa wyglada nastepujaco. Ja,moja ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.1.25 10:23:13

gwarancja kursu

Witam, nie wiem czy zamieszczam to w odowiednim dziale, wydaje mi się, że tak. Byłem na kursie i przed tym dzwoniłem do kobiety, która to prowadzi i powiedziała mi, że jest gwarancja, poszedłem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.1.25 7:56:48

jak napisać pełnomocnictwo do licytacji wzór?

Pelnomocnictwo ma byc poswiadczone w urzedzie . ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2016.1.24 18:40:1

2016.1.23 21:18:14

Łamanie prawa ?

Witam, Niedawno podjąłem pracę. Początkowo dano mi umowę o dzieło która jak się okazało była pracą na czarno. Obecnie posiadam umowę o pracę na cały etat. według niej pracuje 40 godzin tygodniowo ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.1.23 20:34:7

zachowek od darowizny mieszkania

Brat aktem notarialnym dokonal darowizny mieszkania swojej siostrze, Czy jego corce nalezy sie zachowek ..? W jakiej sysokosci? Czy mozna corce nie wyplacic zachowku? Od przepisania nie uplynelo 10 lat ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.1.23 19:50:13

zachowek po darowiznie mieszkania

Witam Brat aktem notarialnym przekazal darowizna mieszkanie swojej siostrze .Czy brata corce nalezy się zachowek , Jak nie zaplacic corce brata zachowku? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.1.23 18:57:49

Rozwiązanie umowy zlecenia

Witam,

Bardzo proszę o radę.

Od 01.02.2015 r. jestem zatrudniona na podstawie umowy zlecenia na czas nieokreślony. 2 miesiące temu zerwałam więzadło krzyżowe w kolanie i miałam dosyć skomplikowaną ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.1.22 20:25:0

Witam, pracuję w Firmie handlowej na umowę o pracę. W umowie mam napisane 40 godzin tygodniowo.

Witam,

pracuję w Firmie handlowej na umowę o pracę. W umowie mam napisane 40 godzin tygodniowo. JEst to jednak nie prawda ponieważ muszę przychodzić do pracy w dwie soboty wyznaczone przez przełożonego. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.1.22 20:4:35

pytanie odnoście mieszkania

Witam
Mam pytanie odnośnie mieszkania. Mój narzeczony kupił mieszkanie na kredyt i go spłaca.On jest prawnym właścicielem, ja nie mam żadnych praw do mieszkania. Za rok bierzemy ślub,czy mój ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.1.22 19:51:54

wygaśniecie umowy w trakcie urlopu macierzyńskiego

Witam moja sytuacja przedstawia się następująco:

od 01.04.2015 - 01.10.2015 odbywałam staż u pracodawcy( z gwarancją zatrudnienia),
następnie od 02.10.2015 dostałam umowę o pracę na czas ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.1.22 19:13:24

zakup mieszkania-wspólnota

Myślę, że tak zawiłą sytuację najlepiej wyjaśnić u zarządcy wspólnoty, mieszkańcy nie do końca chyba zrobili to tak jak należy, a zarządca nie dopilnował albo przymknął oko, albo po prostu ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.1.22 13:5:10

nabycie holenderskiego obywatelstwa przy niepozbawianiu sie polskiego

nabycie holenderskiego obywatelstwa przy niepozbawianiu sie polskiego pelnoletnia osoba miesekajaca 15 lat w holandi niezamezna jedyne dziecko rodzicow i jedyny spatkobierca .do jakiej instytucji trzeba ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.1.22 12:30:30

Wady wrodzone u psa- ADOPCJA od hodowcy

Witam.
Z góry przepraszam jeśli dział jest nie ten.
Półtora miesiąca temu adoptowałam z hodowli psa. Na portalu olx znalazłam ogłoszenie o 10tyg pudlu do adopcji, okazało się, że pochodzi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.1.22 9:48:51

Art 79 kpk

Czy konieczność posiadania obroncy ( obrona obligatoryjna ) narusza prawo oskarżonego do samodzielnej obrony? ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.1.21 22:37:57

Nieznajomość miejsca meldunku

Witam serdecznie, mam pewien problem, który nie daje mi od jakiegoś czasu spokoju. Nie znam swojej aktualnej sytuacji meldunkowej. Nie wiem, czy jestem gdziekolwiek zameldowana (i sytuacja ciągnie się ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.1.21 13:45:59

mój kontrahent nie żył

witam sprawa wygląda następująco mój dostawca nie żył od maja 2015 ale ktoś postanowił ciągnąć to firmę dalej, moja firma na bieżąco odbierała towar od tej firmy aż do dnia dzisiejszego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.1.21 13:26:41

odprawa a blokowanie premii

Scenariusz: firma zwalnia grupowo ponad 100 os. Osoba zatrudniona od 3 lat na umowe o prace w przeciagu ostatnich miesiecy zarabiala zroNicowane kwoty ze wzgledu n premie miesieczne i nadgodziny. Gdy firma ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.1.21 9:43:9

Prosze zapoznajcie sie z moja historia i POMÓŻCIE MI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Daria22 jeśli zaglądasz tutaj jeszcze chciałabym z Toba porozmawiać. odezwij się proszę kocha70@poczta.onet.pl ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.1.21 0:49:1

Wstawianie okien dachowych w budynku wpisanym do ewidencji zabytków

Witam,
Chciałbym wstawić okna dachowe od strony ulicy w budynku wpisanym do ewidencji zabytków. Do kogo należy złożyć wniosek, czy będzie potrzebny projekt wykonany przez architekta i czy potrzebna ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.1.20 22:39:58

Problem z rzeczami 200 km ode mnie...

Witam serdecznie.

Jestem osobą niepełnoletnią. Przez ostatnie pół roku mieszkałam z Lubym oraz jego rodziną, 200 km od mojego miejsca zamieszkania, chodząc tam do szkoły (oczywiście za zgodą ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.1.20 21:25:35

Pierwsza sprawa za posiadanie Marihuany

Pierwsza sprawa za posiadanie Marihuany Witam mam 19 lat nigdy nie byłem karany dalej się uczę jestem na utrzymaniu rodziców , zostałem zatrzymany za posiadanie marihuany, znaleziono przy mnie (4,30) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.1.20 18:25:45

arek.zona filipinka

Mam slub z filipinka jestesmy w canadzie ona ma pobyt staly canadyjski i dwie corki 12 i 13 lat chcialem z nia zamieszkac w polsce bedac moja zona ona i jej dzieci maja szanse na pobyt staly polski i jakas ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.1.20 5:35:20

mam 15 lat pobiłęm chłopaka o rok młodszego od siebie pod szkoła i na dodatek pod kamerami co mi

mam 15 lat pobiłęm chłopaka o rok młodszego od siebie pod szkoła i na dodatek pod kamerami co mi grozi za to i jak się mogę bronic ps. nie byłem nigdy karany ani nie miałęm kontaktu z prawem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.1.19 20:29:6

Urlop na żądanie

Witam,

Mam takie pytanie. Z końcem zeszłego roku nasz koordynator kazał nam powiedzieć w jakie dni chcemy na 2016 rok urlopy. W związku z tym, że przysługuje mi 20 dni urlopu, rozplanowałem ... Zobacz wątek

11 odpowiedzi

2016.1.19 16:0:41

zerwanie reklamy

Witam zerwałem komuś reklame baner jeśli ta osoba zgłosi to na policje i wskaże że np. taka osoba mogła to zrobić... ja dostane wezwanie .Jakie mog a być konsekwencje? ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.1.18 18:17:16

Czy żeby dostać odszkodowanie trzeba bycnal4 czy można na uropie

Czy żeby dostać odszkodowanie trzeba bycnal4 czy można na uropie
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.1.18 17:43:51

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika