Forum prawne (strona 195)
Rozdzielenie połączonych mieszkań własnościowych w spółdzielni
Jako lokator wykupiłem swoje mieszkanie od spółdzielni. Potem dokupiłem mieszkanie obok i połączyłem je w jedno mieszkanie. Jest to mieszkanie własnościowe. Teraz chce je rozdzielić i jedno z ... Zobacz wątek2015.3.16 13:51:36
jak sprawdzić w internecie do kiedy mam zapłacony abonament za cyfrowy polsat?
no właśnie jak ?! ... Zobacz wątek2015.3.16 11:44:30
Odzyskanie kosztów budowy domu przez konkubinę
Bardzo proszę o jakieś doradzenie w mojej sprawie.Od 18 lat żyłem z kobieta bez ślubu w 2008 roku jej rodzice przepisali działkę na nią ja nie bylem dopisany i w 2009 roku zaczęliśmy budowę ... Zobacz wątek
2015.3.15 23:17:40
Zmniejszenie wyroku lub odroczenie za posiadanie amfetaminy
Witam mam taki problem z piątku na sobotę złapała mnie policja znaleziono przy mnie 0.19g amfetaminy i dostalem za to 3miesiace w zawieszeniu na 3lata dozór kuratora i 1000zl kary moje pytanie jest ... Zobacz wątek2015.3.15 17:14:33
Zakup domu z kawałkiem działki należącym do sąsiada
Witam, mój problem polega na tym, że kupiłem domek, gdzie kawałek działki ok 1.5-2m szerokości i z 25m długości należy do sąsiada i stoi tam płot...Poprzedni właściciel po prostu poprosił ... Zobacz wątek2015.3.15 10:23:19
Wyjazd 16-latka do Szkocji z ojcem bez zgody matki
Witam. Moi rodzice chcą sie rozwiesc, mam 16 lat . Bardzo chce być z Tatą, chcemy się przeprowadzić do Szkocji, ale Mama nie wyraża zgody. W przypadku kiedy ja chce wyjechac z Tata, bez zgody mamy ... Zobacz wątek2015.3.15 9:16:8
Zwolnienie z zakazu pracy dla kontrahentów po zmianie firmy
Witam mam pewne pytanie do Was, byłbym wdzięczny za poradę. Sytuacja przedstawia się następująco: jakiś czas temu rozpocząłem pracę w firmie X. Poza typowymi umowami o dzieło podpisałem z nią ... Zobacz wątek2015.3.14 17:29:2
Oskarżenie o kradzież towaru przez pracodawcę - jak się bronić?
Witam . Od stycznia do końca lutego pracowałem w sklepie rowerowym , wyrzucono mnie z oskrażeniem o kradzież towaru i o niechlujstwo .Sprawa wygląda tak :
Owszem sprzedawałem identyczny towar ... Zobacz wątek
2015.3.14 11:31:10
Montaż klimatyzacji na dachu - zgoda wspólnoty mieszkaniowej
Witam, mam następujący problem i prosiłbym o poradę co mogę najlepiej w tej sytuacji zrobić. Przeprowadzam obecnie remont mieszkania który już dobiega końca. Mieszkanie jest usytuwane na 4 piętrze ... Zobacz wątek2015.3.13 17:55:6
Błąd medyczny - odszkodowanie za nieprawidłowe leczenie
Odszkodowanie wygrać od lekarzy to trudna sztuka bez kancelarii bądź prawnika wiele nie zdziałasz. Polecam ci posprawdzać oferty e-kancelarii przeważnie mają niszą cenę. ... Zobacz wątek2015.3.13 12:39:3
Egzekucja za sprawę z roku bez wiedzy o wyroku
No cuż musisz zapłacić. Chyba że sprawa jest bezprawna i nie jechałeś w tym czasie bez biletu i masz jak to udowodnić. ... Zobacz wątek2015.3.13 12:36:23
Zajęcie wynagrodzenia przez komornika - terminy i procedury
To może być dobry pomysł, darmowa porada nie boli a przynajmniej wiesz na czym stoisz. ... Zobacz wątek2015.3.13 12:35:2
Zajęcie wynagrodzenia bez wcześniejszego wezwania - czy to legalne?
Zgłoś się do kancelarii-lexperto, udzielają darmowych porad wiele razy mi już pomogli dzięki temu. Dodatkowo jeśli będziesz miał sprawę w e-sądzie jak ja miałam, również zrobią to za dziękuje. ... Zobacz wątek2015.3.13 12:33:42
Przechowywanie dochodów z działalności na koncie ojca bez pełnomocnictwa
ba nawet były premier używał konta mamusi.. ... Zobacz wątek2015.3.13 12:30:59
Naprawa butów snowboardowych - czy estetyka ma znaczenie?
Witam wszystkich forumowiczów i proszę o pomoc w następującej kwestii.Otóż dnia 19/12/2014 zakupiłem buty snowboardowe w jednym z katowickich sklepów w trakcie wizyty w kraju na święta. Buty ... Zobacz wątek
2015.3.12 23:5:22
Wyższa wypłata renty rodzinnej niż standardowa - przyczyny
Renta rodzinna w marcu wynosi 880,45 (brutto) , jednakżę dzisiaj otrzymałam wypłąte w kwocie 1186,45 (netto) . I nie wiem o co chodzi, czemu tam wiela? ... Zobacz wątek2015.3.12 14:0:20
Błąd leczenia raka trzustki - zbyt późna diagnoza
Witam. W ubieglym roku (luty-marzec) moja mama uskarzala sie na oktopne bole brzucha. W marcu poszla do Szpitala Miejskiego gdzie lekarz zalecil badania USG, ktore wykazalo torbiel na trzustce. No tej ... Zobacz wątek2015.3.12 9:45:13
Pozew za negatywną opinię o lekarzu na portalu internetowym
Witam.W zeszłym roku odbyłam bardzo nieprzyjemną, wręcz traumatyczną wizytę w jednym z katowickich gabinetów ginekologicznych.
Przebieg wizyty oraz zachowanie lekarki opisałam w negatywnym ... Zobacz wątek
2015.3.12 1:58:55
Utrudnianie sprawy o ojcostwo przez ukrywającego się ojca
Witam mam problem z wyegzekwowaniem pieniędzy od ojca dziecka otóż nie odpowiada on na pisma z sądu i nie stawił się na sprawie o ust ojcostwa przez co została odroczona od maja do końca stycznia ... Zobacz wątek2015.3.11 21:49:11
Zwrot nienależnie pobranej renty przez błąd szkoły
Witam. Moja sprawa ma sie tak: W lutym tego roku zapisałam się do szkoły policealnej. Podpisałam ze szkołą umowę w której wyraźnie jest mowa o tym że zajęcia rozpoczynaja sie w lutym (zresztą ... Zobacz wątek2015.3.11 21:10:44
Ukrywanie się ojca przed płaceniem alimentów
Mówicie tu o zdzieraniu kasy z wielebnych tatusiow przez komornika czasami nie ma wyjścia jak ha bym miała czekać na to żeby jaśnie Pan coś zapłacił to nie doczekqlabym się,u mnie sytuacja wygląda ... Zobacz wątek2015.3.11 20:19:15
Podział majątku 5 lat po rozwodzie - czy można żądać
Jaki czas po rozwodzie można złozyć wniosek o podział majatku?Bo ja jestem prawie 5 lat po rozwodzie i podziału nie było,ale niedawno dowiedziałam się,że podział można zawsze zrobić niezależnie ... Zobacz wątek
2015.3.11 19:59:27
Groźby w internecie - konsekwencje prawne niejednoznacznych wypowiedzi
Witam zrobiłem głupstwo i potrzebuję porady. Wczoraj dowiedziałem się że pewien chłopak (20lat) gada na mnie głupoty napisałem do niego żeby uważał co robi napisałem że dostanie grzecznie ... Zobacz wątek2015.3.11 19:20:40
Upadłość konsumerocka - czy opłaca się dla dłużników
Jakie jest wasze zdanie o upadłości konsumenckiej?Opłaca się dla dłużników w poważnych tarapatach czy może nie? ... Zobacz wątek
2015.3.11 17:58:14
Eksmisja po śmierci męża sprawcy przemocy - art. 691
Witam.Jestem wraz z dziećmi ofiarami przemocy w rodzinie. Zgodnie z postanowieniem Sądu udało mi sie wyeksmitować byłego męża sprawcę przemocy w rodzinie. Mieszkam opłacam czynsz niestety byłey ... Zobacz wątek
2015.3.11 15:12:47
Zajęcie całej wypłaty przez komornika - naruszenie minimum egzystencji
Ewentualnie zwróć się do kancelarii lexperto, udzielają darmowych porad prawnych ... Zobacz wątek2015.3.11 12:34:19
Częste kontakty męża z koleżanką z pracy - podstawa do rozwodu?
WitamJestem mężatką z 25-cio letnim doswiadczeniem. Ostatnio przez przypadek dowiedzialam sie o dlugich, czestych rozmowach i smsach mojego meza z inna kobieta(razem pracuja w firmie). Po rozmowie ... Zobacz wątek
2015.3.11 10:26:31
Alimenty na dziecko we wniosku rozwodowym - procedura
Oczywiście, że możesz i Ci się prawnie należą jeśli Ty opiekujesz się dzieckiem. Możesz również wnieść o alimenty na siebie, jeśli udowodnisz, że nie jesteś w stanie utrzymać siebie i ... Zobacz wątek2015.3.10 22:3:51
Akcyza za auto kupione od Polaka z umową na Niemca
Witajcie całkowicie nieświadomy kupiłem auto na niemca, dziś byłem w urzedzie celnym opłacic akcyze mam czekać na decyzje i zaczyna mi chodzić szybciej serce czy to przejdzie? Dokładnie chodzi ... Zobacz wątek2015.3.10 20:51:39
Problem z wielkością kosza na śmieci po ustawie śmieciowej
Witam, w miarę możliwości jeżeli ktoś miał podobny problem czy mógłby mi udzielić pomocy na temat wywozu śmieci, a mianowicie po wejściu ustawy śmieciowej wypełniając deklarację wybrałem ... Zobacz wątek2015.3.10 19:56:12
Potrącenie przez bank całego zadłużenia z kosztów podróży służbowej
Zgłoś się na stronę lexperto oddzwoni do ciebie ich konsultant. Udzielają darmowych porad prawnych wiec myślę że są w stanie ci pomoc, może nawet nie będziesz musiał nic płacić. ... Zobacz wątek2015.3.10 13:50:1
Wezwanie do zapłaty długów po zmarłym synu
Po pierwsze czytałem że komornik ma obowiązek zostawić na koncie minimum krajową.Po drugie sytuacja może wymagać konkretnej porady prawnej wiec proponuje ci się skontaktować z Lexperto, udzielają ... Zobacz wątek
2015.3.10 13:37:15
Sprawdzenie mandatu karnego kredytowanego - gdzie znaleźć informacje?
Niezapłacony mandat Witam, dostałam zawiadomienie o zajęciu wynagrodzenia za pracę z powodu niezapłaconego mandatu karnego kredytowanego.Z tym, że nigdy nie dostałam takiego mandatu osobiście, ... Zobacz wątek
2015.3.10 11:16:32
Odliczenie 50% ulgi na dzieci przez ojca po rozwodzie
Witam.Krótko przedstawię swój problem a właściwie to może problem prawny ustalenia kwestii odliczenia ulgi na dzieci po rozwodzie.
Jest po rozwodzie już od 2012 r. i co roku moja była EX odlicza ... Zobacz wątek
2015.3.10 9:57:36
Sprzedaż mieszkania z darowizny przed upływem 5 lat
Z końcem 2017 roku mija okres 5 lat od dnia gdy od mamy dostałem w darowiźnie mieszkanie . Teraz z różnych przyczyn muszę je sprzedać, chciałem się dowiedzieć czy da się coś zrobić żeby nie ... Zobacz wątek2015.3.10 8:35:7
Wynagrodzenie po powrocie z urlopu wychowawczego w ciąży
witam, od 1,5 roku jestem na wychowawczym, teraz okazało się, ze jestem w kolejnej ciązy, chcę skrócic wychowawczy (zawiadomić 30 dni przed) i wrócić do pracy. nie chcę kombinować z L4. prosze ... Zobacz wątek2015.3.9 21:35:7
Podatek od sprzedaży wraku samochodu do stacji demontażu
Szanowni forumowicze,Zakładam ten temat w związku z nurtującym mnie pytaniem, na które, mimo długich poszukiwać nie znalazłem odpowiedzi.
Problem jest następujący:
We wrześniu ubiegłego ... Zobacz wątek
2015.3.8 13:26:7
Opiekun faktyczny a uprawnienia do decyzji o leczeniu dziecka
Witam, mam pytanie odnośnie definicji opiekuna faktycznego w świetle ustawy o prawach pacjenta.Moja żona posiada dziecko z pierwszego związku, zarówno ona,jak i biologiczny ojciec dziecka posiadają ... Zobacz wątek
2015.3.8 9:44:58
Podatek od darowizny mieszkania i jego sprzedaży
WitamW 2012 dostałam darowiznę od ojca w postaci 1/2 mieszkania. Drugą część miała matka.
W 2014 sprzedałyśmy mieszkanie za 450 tys. Za 400 tys. matka kupiła mieszkanie dla siebie, natomiast ... Zobacz wątek
2015.3.7 23:52:6
Pośrednictwo w inwestycjach finansowych - możliwości prawne
Witam,Mam prośbę nawet nie tyle o odpowiedź na poniższe pytania(choć byłoby to bardzo miłe z Państwa strony), ale o skierowanie przede wszystkim do odpowiedniej literatury w temacie(mogą być ... Zobacz wątek
2015.3.7 15:10:56
Pełnomocnictwo do rachunku brokerskiego osoby fizycznej
Czy jako osoba fizyczna nie wykonująca żadnej działalności gospodarczej mogę otrzymać pełnomocnictwo do rachunku drugiej osoby fizycznej? Pełnomocnictwo obejmowałoby obsługę rachunku brokerskiego ... Zobacz wątek2015.3.7 15:9:23
Pełnomocnictwo do transakcji giełdowych z wynagrodzeniem od zysku
Pełnomocnictwo dla mnie jako osoby fizycznej bądź dla mnie jako osoby fizycznej prowadzącej działalność, od osoby prywatnej bądź działalności ze wskazaniem na działalność. Pełnomocnictwo ... Zobacz wątek2015.3.7 15:0:3
Kontakty ojca z 18-miesięcznym synem - ustalenie przez sąd
Szanowni Państwo,Pozwalam sobie napisać do Państwa w celu przedstawienia mojej sytuacji oraz zadania kilku pytań.?
Otóż, mam syna w wieku 18 miesięcy, który mieszka z matką, babcią i dziadkiem. ... Zobacz wątek
2015.3.7 14:15:28
2015.3.6 22:56:0
Windykacja długu bankowego - błędne zaksięgowanie przez wierzyciela
Witam serdecznie mam taki problem mianowicie w czerwcu 2013 roku zawałem umowę o kredyt z bankiem meritum i wszystko było dobrze aż do momentu kiedy w lutym 2014 roku straciłem prace i po prostu nie ... Zobacz wątek2015.3.6 18:8:11
Odpracowanie długu w urzędzie skarbowym bez zgody dłużnika
Dziwna sprawa, pierwszy raz o czymś takim słyszę. Nie wiem jak ci doradzić ale lexperto reklamuje się że daje darmowe porady prawne. Może oni pani pomogą w końcu z takim pytaniem najlepiej zgłosić ... Zobacz wątek2015.3.6 15:12:23
Współwłasność spadkowa a bezumowne korzystanie przez spadkobierców
Odsyłam do lexperto oni udzielają darmowych porad prawnych, ja się nie podejmuje udzielać porad w sprawach spadkowych. Najlepiej jest zaufać tutaj prawnikom. ... Zobacz wątek2015.3.6 14:54:1
Udzielanie pożyczek na dane córki w firmie pożyczkowej
Porada prawna do tego darmowa jest ok, ale na razie nie martw się na zapas.Jeśli to twoja stała klientka to nie powinno być problemu z spłatą długu wiec sprawa nie powinna trafić do sądu. Dobrze ... Zobacz wątek
2015.3.6 14:50:2
Czy spadkobierca ma prawo do informacji o zadłużeniu KRUS?
Zapytanie o dziedziczenie mieszkania. Witam. Mieszkam z mężem w mieszkaniu,które zakupił będąc kawalerem,czy aby wpisać Mnie jako współwłaściciela należy udać się do notariusza? Na jakie ... Zobacz wątek2015.3.6 13:8:28
Służebność gruntowa przy podziale działki na kredyt
Witam,Mam takie zagadnienie.
Jest działka, nazwijmy ją 'A' pozostająca we współwłasności dwóch osób. Działka ma dostęp do drogi publicznej. Właściciele projektują wydzielenie z działki ... Zobacz wątek
2015.3.6 11:41:7
Masz inne pytanie do prawnika?