Forum prawne (strona 192)

jak napisać odwołanie od decyzji zus dot świadczenie przedemerytalnego

dostałem odmowę św przed emyrytalny dla tego że nie mam upadłości jak można pracowałem 45lat w tym 20 lat sklep który musiałem zamknąc co mam dalej robić ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.2.8 16:25:41

od 3 tygodni ojciec mojego dziecka przetrzymuje go u siebie- wszystkie instytucje są bezradne- pomocy

Straszna historia. Trafilam tu przypadkiem i bardzo pani wspolczuje i trzymam kciuki z calych sil zeby cos sie ruszylo na Pani i synka korzysc ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.2.8 9:18:36

zabezpieczenie opieki nad dzieckiem gdy rodzice sa bez slubu

Dzien dobry bardzo prosze o porade, sciezke postepowania dla mojej znajomej. Rozstala sie partnerem, nie mezem, ojcem Jej dziecka.

Ten Pan naduzywa alkoholu, grozi Jej, maja zalozona niebieska karte, ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.2.8 9:11:22

jak wygladaja badania w rodk w gorzowie wlkp?

Co zrobić aby przyspieszyć termin badań w RODK ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.2.8 8:36:53

Udostępnianie zdjęcia wizerunku bez zgody

Witam z góry przepraszam jeżeli umieściłem temat w złym miejscu,ale mam następujacy problem. Zapomniałem się w szkole któregoś dnia wylogować z Facebooka, ktoś zdążył mi ustawić na profilowe ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.7 23:52:47

umowa zlecenie a ciąża i renta po ojcu

Witam. Pracuje w sklepie na podstawie umowy zlecenia-mam umowę na miesiąc, więc 20dnia miesiąca poprzedzającego podpisuje umowę na następny tzn. 20.02 podpiszę umowę na marzec, 20.03 na kwiecień ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.7 22:38:15

Przebudowa sieci na terenach prywatnych

Ogłoszono przetarg na budowę sieci energetycznej SN do zasilania koparek na terenie żwirowni, ponieważ "wydobycie" jest przenoszone w inne miejsce na terenie tej żwirowni. Inwestor w przetargu nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.7 17:51:28

Kredyt tylko na mnie a mieszkanie na partnerke, jak to zrobic?

Witam, chce kupic mieszkanie na kredyt, kredyt bylby tylko na mnie. Nastepnie chce tak zrobic, zeby mieszkanie bylo w polowie na moja dziewczyne (moze byc zona). Jak to zrobic, zeby w raziezaprzestania ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.7 14:58:15

Witam chodzę do 1 klasy za wodówki i uczę się jako cukiernik ten zawód mi się nie podoba chciałabym

Witam chodzę do 1 klasy za wodówki i uczę się jako
cukiernik ten zawód mi się nie podoba chciałabym zmienić
na sprzedawce czy moge jeszcze zmienic czy muszę
powtarzać rok bardzo a na dodatek ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.6 12:59:0

Nowe zwolnienie lekarskie

U lekarza wzialem zwolnienie 3-17 stycznia. Dostałem od niego karteczkę na której było napisane od kiedy do kiedy i pieczątka. Taka też przekazałem w pracy przy czym nie wiedziałem że z tą karteczka ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.6 9:44:41

Od kiedy do kiedy obowiązuje okres ochrony lokatora w sezonie zimowym?

Mieszkam 9Miesiecy bez umowy i mimo tego niemam za jeden czynsz.a tak to dotacja i byli ok by.Place 700 zl a centralnie ogzewanie ale dogrzewam się falerka bo zimne grzejniki są.syfit cieknie.teraz ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2016.2.5 18:40:37

Dzień dobry, Mam problem związany z modernizacją ewidencji gruntów i budynków. w sierpniu 2014

Dzień dobry,
Mam problem związany z modernizacją ewidencji gruntów i budynków. w sierpniu 2014 roku Starostwo powiatowe przeprowadziło postepowanie w sprawie ewidencji gruntów i budynków. Powstał ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.5 12:42:2

co zrobić jeśli nie jestem pewien ojcostwa i nie mam kontaktu z dzieckiem

Rozumiem, że nie masz kontaktu z córką bo teraz jesteś w Polsce, a one w UK? Jest możliwość zrobienia dyskretnie takiego testu, na podstawie mikrośladów. Musiałbyś mieć dostęp do dziecka, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.2.5 11:35:4

Problem z rozliczeniem zaległych mediów po poprzednim właścicielu mieszkania.

Troche glupia sytuacja bo administrator powinien chciec Ci pomóc, a tutaj raczej jest sytuacja, że nie sa za bardzo ochotni do pomocy. Wg mnie administracja powinna w pewnym stopniu pomagać w kontrolowaniu ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2016.2.5 10:58:4

Brak wynagrodzenia za pracę

Witam , mąż pracuje w magazynie marketu carrefour, zatrudniony jest natomiast przez firmę zewnętrzną solid security na podstawie umowy zlecenia. W ubiegłym miesiącu dostał do podpisania nową umowę ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2016.2.4 22:49:49

Proszę o radę!

Witam!

Jeśli temat znajduje się w złym dziale to bardzo przepraszam.
Mam takie pytanie, jestem blogerem, piszę na temat tego co jest zdrowe, a co nie jest, a także wypisuje różne metody naturalnego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.4 12:19:43

Kara za usprawiedliwoną nieobecność.....

Szanowni forumowicze mam pytanie : Narzeczona dostała wezwanie na świadka w sprawie cywilnej ale w tym samym dniu choć o półtorej godziny później była świadkiem na mojej sprawie a konkretniej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.4 9:21:35

zapłacony mandat a sąd rejonowy

Witam,mam problem,ponieważ w 4 stycznia 2013 dostałem mandat za jazdę autobusem miejskim zim słupsk bez ważnego biletu i nie zapłaciłem za niego ponieważ wtedy jeszcze się uczyłem i nie miałem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.3 21:21:12

allegro - kradzież konta

Kilka dni temu doszło do przejęcie konta na allegro, zanim się zorientowałam ktoś wystawił i sprzedał kilka rzeczy na ponad 20 tyś... od razu zgłosiłam sprawe na policje... Policjant który prowadzi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.3 16:46:31

Komornik - samochód.

Witam serdecznie. Mam takie pytanko. Posiadam w Getin Banku kredyt samochodowy (współwłaścicielem mojego samochodu jest Bank). Wszystko z nim ok, nie mam problemu go spłacać. Natomiast mam problem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.3 16:46:8

Kancelaria Prawnicza prowadzona w lokalu komunalnym dla ubogich

Sprawa bulwersująca!
W ramach Krajowej Izby Radców Prawnych działa Kancelaria Prawnicza VERAX Adam Pietrzak co wynika z rozpowszechnianej przez nich informacji.
Wyżej wymieniona Kancelaria prowadzona ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.3 16:0:48

program 500 + a alimenty samotna matka.

Nie jestem z ojcem dziecka.Mamy małe dziecko. Obecnie nie pracuje więc mój dochód jest równy 0 czyli 500 zł powinno należeć się mojemu dziecku. Mieszkam z rodzicami ,ale podobno ich dochody nie ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.2.3 14:44:6

Grafika z Google na stronie WWW

Witam,

Generalnie rzecz ujmując zmiany w "utworze" (w tym przypadku w zdjęciu) nie powodują wygaśnięcia praw autorskich twórcy utworu. Powstaje jedynie tak zwany utwór zależny. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.2.3 12:26:26

Regulamin do sklepu internetowego

Witam,

Problem, o który Pani pyta, jest dość złożony. Generalnie podstawowym pytaniem, jakie musi sobie Pani zadać, jest pytanie o to, do kogo kierowana będzie sprzedaż towarów. Od tego zależy, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.2.3 12:24:23

Zakup przez Olx

Witam! Znalazłem ogłoszenie na olx i pisząc na tym portalu ustaliłem że Pan niby przedstawiciel firmy wyśle mi przedmiot przesyłka pobraniową z możliwościa sprawdzenia zawartości. Kwota pobrania ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.3 10:25:36

zarabiam 1400 zl oraz otrzymuje 400zl alimentow czy bedzie mi przyslugiwal zasilek 500+

zarabiam 1400 zl oraz otrzymuje 400zl alimentow czy bedzie mi przyslugiwal zasilek 500+ ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.2 19:40:17

zarabiam 1400 zl oraz otrzymuje 400zl alimentow czy bedzie mi przyslugiwal zasilek 500+

zarabiam 1400 zl oraz otrzymuje 400zl alimentow czy bedzie mi przyslugiwal zasilek 500+ ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.2 19:38:3

Gosia samotna matka .

Witam .
Wychowuje samotnie córkę 11 l. Według MOPS-u nie jestem samotną matką bo nie posiadam dwujki dzieci . Ojciec płaci alimenty od 6 lat . Najpierw powiedziano mi , jeżeli podam o alimenty ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.2.2 18:45:36

Kupno działki bez właściciela

Witam. Czy jest możliwość kupna działki bez znanego właściciela nie żyją ok 40 lat (nie mieli dzieci) i brak wpisu do księgi wieczystej ? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.2 17:43:25

Wykup mieszkania

Witam !

Nie majac zadnego pojecia o przepisach prawnych chcialbym poprosic o pomoc w nastepujacej sprawie : nasi rodzice byli lokatorami lokalu wspolnoty mieszkaniowej.Pod koniec zeszlego roku rodzice ... Zobacz wątek

14 odpowiedzi

2016.2.2 17:36:40

Byla zada alimentow

Witam, moje pytanie dotyczy alimentów. Znajomy ma zasądzone alimenty na dzieci, które płacił regularnie od momentu ustalenia w marcu 2013, sam. We wrześniu 2014 matka dzieci wyjechała za granice ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.2.2 17:19:7

Wniosek-doprowadzenie do stanu zgodnego z prawem

Witam,
mamy w sądzie podział fizyczny: dom dwulokalowy-stara część dla mnie, nowa inwestora-dla niego. Inwestor aby "ułatwić podział" pod moją nieobecność wyburzył taras trwale związany z ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.2 14:37:11

Budowa kortu tenisowego - proszę o porady

Witam,
jestem zainteresowany kupnem działki nr 961/1 w miejscowości Wrocanka w powiecie krośnieńskim. Działka ta nie jest objęta miejscowym planem zagospodarowania, co sprawdziłem tutaj:
http://miejscepiastowe.e-mapa.net/

Po ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.2 13:6:53

Ojciec niezainteresowany

Witam wserdecznie bardzo prozę o pomoc w mojej sytuacji mianowicie wygląda to tak.

Obecnie jestem w 4 miesiącu ciąży, będąc w 2 miesiącu ciąży ojciec dziecka spakował się i wyprowadził ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.2.2 10:50:53

Jak wyliczyć dochód netto ?

Nie wiem czy na dobrym forum to piszę. Szukam kogoś kto obliczy dochód NETTO na osobę. Dane:
Przychód - 22280
Koszty uzyskania przychodu - 1335
Dochód: 20945
Zaliczka na podatek: 1172
Ubezpieczenie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.2 10:6:3

Uczen obywajacy nauke zawodu w zakladzie pracy porzucil prace i zostal zwolnony. Pracowal dwa dni w tygodniu

Uczen obywajacy nauke zawodu w zakladzie pracy porzucil prace i zostal zwolnony. Pracowal dwa dni w tygodniu po 6 godz. poniewaz nie ukonczyl 16-stego roku zycia. Jaki wymiar czasu pracy nalezy mu wpisac ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.1 21:46:48

Pismo do sądu.Proszę o pomoc.

Witam,

Spotkała mnie taka sytuacja, zostałem oszukany na serwisie aukcyjnym olx.
Sprawa była w sądzie, sprawca został zatrzymany.
Teraz sąd prosi żebym podał swój numer konta bankowego, żeby ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.2.1 15:4:27

W mojej pracy jestem biernym palaczem, nie przestrzegana jest ustawa... Czy mogę coś z tym zrobić?

W mojej pracy jestem biernym palaczem, nie przestrzegana jest ustawa... Czy mogę coś z tym zrobić? Witam, w mojej pracy klienci palą mimo zakazu palenia. Pracodawca nic z tym nie robi, pewnie w obawie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.1 14:42:11

Zmiana umowy na urlopie macierzynskim

Witam,
Obecnie jestem na urlopie macierzyńskim.
Posiadam umowę o pracę na czas nieokreślony na najniższa krajowa stawke.
W najbliższym czasie chciałabym ubiegać się o kredyt hipoteczny, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.1.31 21:51:14

Witam proszę o pomoc! Kupilam mieszanie z myślą ze przeniosę tam swoją firmę kosmetyczna oraz będę

Witam proszę o pomoc! Kupilam mieszanie z myślą ze przeniosę tam swoją firmę kosmetyczna oraz będę wynajmowała pomieszczenie fryzjerka. Czy mogę prowadzić swoją działalność jak i wynajmować ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.1.31 20:10:49

Pytanie dotyczące danych osobowych.

Witam!
Od niedawna myślę nad stworzeniem serwisu o oszustach, zawierałby listę osób, które oszukują (naciąganie itp.) innych w internecie, chodzi o małe oszustwa nieprzekraczające 100 zł.

Potrzebuje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.1.31 16:48:46

Notatki ze studiów

A to nie jest serwis typu goldeline? ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2016.1.31 16:0:1

Pismo z sądu odnośnie praktyk

Nie ma podstawy prawnej. Z tego co wiem decyduje Prezes Sądu Okręgowego i Rejonowego. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.1.31 15:58:33

Prawo do zachowku w przypadku, braku kontaktu.

Witam, mamy taki problem a mianowicie zmarl moj dziadek. Mial on z poprzedniego malzenstwa dzieci ktore zostaly wydziedziczone w testamencie, jednak notariusz u ktorego spisywany byl testament nie powiedzial ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.1.31 15:24:3

ustawodawstwo w przypadku telepracy

Witam,

Czy w przypadku ustalania ustawodawstwa przez ZUS, wyodrębnia się traktowanie przypadku telepracy?

Konkretnie chodzi mi o wykonywanie swoich obowiązków (umowa o prace), poprzez łączenie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.1.31 14:14:49

podzial majatku

Witam, jestesmy z zona w trakcie rozwodu. Do podzialu mamy mieszkanie ktore bylo komunalne i oboje mielismy na nie przydzial, wykupilismy je od miasta Krakow z bonifikata. Pytanie czy jezeli zona chce ... Zobacz wątek

15 odpowiedzi

2016.1.31 10:34:54

Umowa współpracy

Witam.
Mam umowę współpracy w zakresie wykonywania robót budowlanych czy jest możliwość jej zerwania w trybie natychmiastowym bez kar umownych?
Umowa współpracy w zakresie wykonywania robót ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.1.30 21:42:19

dzieci przy tacie pomozcie

Chce zostawic dzieci przy sobie po rozwodzie ,ktory odbyl sie 3 lata temu , co mam zrobic , obecnie dzieci sa ze mna na feriach za granica gdzie mieszkam one nie chca wracac do mamy ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.1.30 16:11:33

Umowa o pracę a niewywiązywanie się pracodawcy z obowiązków

Witam. Mam bardzo nie ciekawą sytuacje , otóż z dniem 1 Grudnia 2015r. po pół rocznym przebytym stażu podpisałam ze swoim pracodawcą umowę o pracę na okres trzech miesięcy, umowa obowiązuje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.1.30 12:2:49

witam mam pytanie mialem zatrzymane prawo jazdy kat b w 2007roku na 2 lata za jazde pod wplywem srodka

witam mam pytanie mialem zatrzymane prawo jazdy kat b w 2007roku na 2 lata za jazde pod wplywem srodka odurzajacego czy egzaminatorzy i wordy wiedza o tym iz prawo jazdy mialem zatrzymane w sierpniu tego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.1.29 18:14:14

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika