Forum prawne (strona 190)

Jaki organ jest organem nadrzędnym dla starosty ?

Jaki organ jest organem nadrzędnym dla starosty ? 14.12.2015 złożyłem w starostwie powiatowym wniosek o wydanie dokumentów,( jestem przedsiębiorcą ), pomimo upływu 2 m-c nie otrzymałem żadnej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.17 19:2:43

Skierowanie z UP - pracodawca widmo

Witam. Dostałem skierowanie z UP do pracy. Adres stawienia był nieprawidły oraz numer tel stacjonarnego też. Zadzwoniłem po numer pod numer komórki ktoś odebrał i umuewił się zemną w jakimś ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.17 15:1:5

Student zaoczny i ZUS?

Ty nie musisz nic płacić, jedynie jeśli jesteś zatrudniony to pracodawca powinien opłacać za ciebie jakieś składki. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2016.2.17 12:36:47

dodatkowa kasa

A jaka według was najlepsza byłaby opcja do pracy zdalnej? Myślicie, że da się z tego utrzymać (np. sprzedawanie ubrań, copywriting)? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.2.17 12:19:17

PIT11 staż, umowa zlecenie

Co roku pity zabierają mi sen z powiek... Na początku jeszcze próbowałam sama je wypełniać, ale tylko zerowemu podołałam, wraz z pierwszą pracą znalazłam księgowego i mam problem z głowy. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.2.17 12:15:21

Wezwanie do zapłaty- faktura, której nie było

Witam i bardzo proszę o pomoc. W 2012 roku miałam kolizję, nie z mojej winy. Samochód był naprawiany bezgotówkowo w autoryzowanym serwisie (auto na gwarancji). Zaproponowano mi samochód zastępczy, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.17 10:34:49

Faktura za niewykonaną pracę.

Witam,

Tak jak w temacie.

Zleciłem wykonanie projektów graficznych grafikowi, który wysłał do mnie maila z propozycją współpracy.

Wszystko odbywało się za pomocą meili i skypa. Niestety ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.17 9:15:24

Czy moja mama moze starac sie o emeryture z Polski po ojcu, ktory zmarl tu w Stanach w 2012? Oboje pracowali

Czy moja mama moze starac sie o emeryture z Polski po ojcu, ktory zmarl tu w Stanach w 2012? Oboje pracowali w Polsce przez dlugie lata, zanim wyjechali do Stanow w latach 80-tych. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.17 6:38:39

Allegro - wymuszenie zwrotu prowizji

Witam, problem nie dotyczy jedynie tresci tytulu. Sprzedajacy jak i ja jest rowniez osoba fizyczna. Kiedys mialem inna sytuacje, w ktorej nie otrzymalem towaru i musialem "postraszyc" sporem i interwencja ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.16 21:17:46

Windykacja komornicza, jak zawiesić - usługa telekomunikacyjna

Witam.
Proszę o poradę w niżej opisanej sytuacji.
Mój parner jakiś czas temu (ok.1,5 roku) podpisał umowę z firmą Orange o dostawie usług - prościej mówiąc wziął tel na abonament. Wywiązywał ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.16 13:17:14

Motywy podjęcia zawodu kuratora sądowego

Witam,
Zwracam się z prośbą wypełnienia ankiety, która posłuży mi w pracy licencjackiej. Tematem ankiety jest ,,Motyw podjęcia zawodu kuratora sądowego.''
Bardzo dziękuje za poświęcony ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.2.15 19:18:16

Ponowne podwyższenie alimentów

Jakie argumenty mogą wpłynąć na sąd aby zgodził się na podwyższenie alimentów? sytuacja w skrócie wygląda tak:
Alimenty przyznano wraz z rozwodem 300zł w 2010r. (dziecko miało 3lata) W 2012r ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.2.15 16:54:49

Problem z bankami

Witam serdecznie. Poszukuje na forum informacji co zrobic z wypowiedzianymi umowami kretydowymi. Po krotce postaram sie wyjasnic w czym rzecz i byc moze ktos postara sie wypowiedziec i dac jakies wskazowki. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.15 14:46:44

Ona chce podwyższenia alimentów

Zakres świadczeń alimentacyjnych na dziecko zależy od dwóch rzeczy: od usprawiedliwionych potrzeb uprawnionego (dziecka) oraz od zarobkowych i majątkowych możliwości zobowiązanego (rodzica). Oczywiste ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.2.15 13:57:28

Gdzie mam się zgłosić żeby to zapłacić?

Mam wyrok i w tym wyroku napisali że mam zapłacić na rzecz Skarbu Państwa opłatę w kwocie 100zł oraz wydatki w kwocie 70zł, ale nie dostałem żadnych rachunków ani kwitków na jakie konto i adres ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.2.15 13:31:51

Podwójna opłata w Mc'Donalds

Witam.
Kilka dni temu stołowałem się w mc'donalds. Na początku skorzystałem z samoobsługowego terminalu. Wybrałem kanapki, zapłaciłem zbliżeniowo, dostałem wydruk. Na wydruku nie było jednak ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.15 13:27:1

budowa domku 35m

Witam,
Chciałbym postawić domek bez zezwolenia 35m na działce budowlanej.
moje pytanie. Czy 35m dotyczy też tarasu?
Czy poddasze może być zadaszeniem takiego tarasu - chodzi o większą powierzchnie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.15 11:21:5

Zwrot towaru a brak oryginału paragonu

Witam
Ostatnio przyszła klientka, która zwróciła jedną z zakupionych rzeczy. Przez moją nieuwage zabrała ten paragon a mi została kopia.
Osoba która zajmuje się rozliczaniem nas z twgo typu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.15 9:26:2

Czy przysługuje zwrot za okulary od pracodawcy w czasie urlopu rodzicielskiego?

Czy przysługuje zwrot za okulary od pracodawcy w czasie urlopu rodzicielskiego? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.15 6:8:3

zniesienie obowiazku alimentacyjnego

Może,bo generalnie ma prawo powołać się na to że pewnie etap nauki jest już zakończony,a nauka w systemie zaocznym umożliwia podjęcie pracy w celu samodzielnego utrzymania się. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.2.14 10:49:23

Potrzebuje notariusza z Katowic

Witam wszystkich. Szukam cennika notarialnego ponieważ chciałbym się zorientować ile może mnie wynieść spisanie testamentu. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.12 14:25:16

Umowa o pracę

Witam,
Otrzymałem umowę o pracę na okres próbny. Podpisałem ją i pracodawca powiedział, jest to umowa na okres próbny który trwa 3 miesiące. Dodał,że po tym czasie zostanie automatycznie ... Zobacz wątek

8 odpowiedzi

2016.2.11 21:36:33

alimenty a mozliwosc pracy przez urzad pracy..Mozliwe?

Witam mam pytanie pobieram alimenty i szukam pracy z urzedu czy to nie pozbawi mnie alimentow?Z gory dziekuje za odpowiedz ;) ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.2.11 19:46:17

pytanie prawne

Witam.

chcialbym zadać pytanie. Może ktoś bedzie znal odpowiedziec.

Czy przekazujac na pelnoletnie dziecko swoje czlonkostwo na mieszkanie lokatorskie spoldzielcze nie wlasnosciowe, to trace calkowicie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.11 18:12:9

Komornik nie chce w tym miesiącu wypłacić mi alimentów?

Dzień Dobry proszę o pomoc w takiej sprawie mam od kilku lat alimenty zasądzone na córkę wypłacane przez komornika nie przez zakład pracy meza ponieważ on ma zbieg kilku egzekucji to wszystkie ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.2.11 14:35:32

Czy pełniąc stanowisko kierownicze w zakładzie pracy można piastować jednocześnie stanowisko przewodniczącego

Czy pełniąc stanowisko kierownicze w zakładzie pracy można piastować jednocześnie stanowisko przewodniczącego związku zawodowego? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.11 12:47:34

Ślub,a zmiana jednego członu nazwiska dziecka

W maju wychodzę za mąż. Chciałabym zmienić swoje nazwisko na nazwisko przyszłego męża gdyż zarówno moje,jak i jego są dosyć długie. Mam prawie trzyletnią córkę która nosi dwuczłonowe ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.10 21:27:33

Pomoc przy instrumencie finansowym

Otóż według tej opcji mam warunkowe prawo do otrzymania od spółki x w przyszłości kwoty rozliczenia pieniężnego która będzie uzależniona od wskaźnika finansowego na podstawie rocznego sprawozdania ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.10 20:46:22

Starz z Urzędu Pracy

Status osoby bezrobotnej może uzyskać osoba która nie uczy się w szkole w systemie dziennym. Urząd Pracy przy rejestracji pyta osobę w jakim zawodzie chciałaby dana osoba pracować. Jednak jeśli ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.2.10 16:44:44

Alimenty z funduszu alimentacyjnego

Witam,
Moja sytuacja wygląda tak mieszkam z moim rodzeństwem razem z mamą jak zasądził sąd. Dostajemy alimenty z funduszu ponieważ nasz ojciec nie jest w stanie spłacać tej kwoty i z tego tytułu ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.2.10 9:22:18

Gwarancja sprzętu

Witam , mam pytanie oddałem słuchawki 10 grudnia i od tamtej pory żadnej informacji od komputronika.Dnia 7.02.16 zawitałem sklep i powiedzieli mi , że napiszą do gwaranta co się dzieje z moim sprzętem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.10 1:1:6

Jak polepszyć sytuacje w BIK

Witam.

Postaram się opisać sytuację w której się znalazłem w sposób jak najbardziej jasny.

Kilka lat temu wziąłem kredyt dla swoich rodziców - ojciec był żyrantem tego kredytu. Po przekazaniu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.9 22:47:52

Właścicielka mieszkania nie chce podpisać rozwiązania umowy

Witam, mam następujący problem.
Wyprowadziłem się z mieszkanie, które wynajmowałem na początku lutego. Jako, że umowę najmu miałem podpisaną na czas nieokreślony, dobrze jest mieć pisemne ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.9 21:26:6

Dofinansowanie kursu w trybie indywidualnym

Witajcie!

W sytuacji, gdy ktoś dostał dofinansowanie z urzędu pracy na szkolenie indywidualne i :

- zamiast umowy oskładkowanej (praca, zlecenie) zatrudnił się na umowę o dzieło
- zamiast ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.9 19:29:23

Czy można złożyć odwołanie os decyzji sądu o sporządzeniu przez komornika spisu inwentarza

Czy można złożyć odwołanie os decyzji sądu o sporządzeniu przez komornika spisu inwentarza ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.9 17:52:0

Dzień dobry ja bym chciała się dowiedzieć jak mogę napisać podanie do MOPSu o pomoc po pożarze

Dzień dobry ja bym chciała się dowiedzieć jak mogę napisać podanie do MOPSu o pomoc po pożarze ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.9 13:38:41

jak napisać odwołanie od decyzji zus dot świadczenie przedemerytalnego

dostałem odmowę św przed emyrytalny dla tego że nie mam upadłości jak można pracowałem 45lat w tym 20 lat sklep który musiałem zamknąc co mam dalej robić ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.2.8 16:25:41

od 3 tygodni ojciec mojego dziecka przetrzymuje go u siebie- wszystkie instytucje są bezradne- pomocy

Straszna historia. Trafilam tu przypadkiem i bardzo pani wspolczuje i trzymam kciuki z calych sil zeby cos sie ruszylo na Pani i synka korzysc ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.2.8 9:18:36

zabezpieczenie opieki nad dzieckiem gdy rodzice sa bez slubu

Dzien dobry bardzo prosze o porade, sciezke postepowania dla mojej znajomej. Rozstala sie partnerem, nie mezem, ojcem Jej dziecka.

Ten Pan naduzywa alkoholu, grozi Jej, maja zalozona niebieska karte, ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.2.8 9:11:22

jak wygladaja badania w rodk w gorzowie wlkp?

Co zrobić aby przyspieszyć termin badań w RODK ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.2.8 8:36:53

Udostępnianie zdjęcia wizerunku bez zgody

Witam z góry przepraszam jeżeli umieściłem temat w złym miejscu,ale mam następujacy problem. Zapomniałem się w szkole któregoś dnia wylogować z Facebooka, ktoś zdążył mi ustawić na profilowe ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.7 23:52:47

umowa zlecenie a ciąża i renta po ojcu

Witam. Pracuje w sklepie na podstawie umowy zlecenia-mam umowę na miesiąc, więc 20dnia miesiąca poprzedzającego podpisuje umowę na następny tzn. 20.02 podpiszę umowę na marzec, 20.03 na kwiecień ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.7 22:38:15

Przebudowa sieci na terenach prywatnych

Ogłoszono przetarg na budowę sieci energetycznej SN do zasilania koparek na terenie żwirowni, ponieważ "wydobycie" jest przenoszone w inne miejsce na terenie tej żwirowni. Inwestor w przetargu nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.7 17:51:28

Kredyt tylko na mnie a mieszkanie na partnerke, jak to zrobic?

Witam, chce kupic mieszkanie na kredyt, kredyt bylby tylko na mnie. Nastepnie chce tak zrobic, zeby mieszkanie bylo w polowie na moja dziewczyne (moze byc zona). Jak to zrobic, zeby w raziezaprzestania ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.7 14:58:15

Witam chodzę do 1 klasy za wodówki i uczę się jako cukiernik ten zawód mi się nie podoba chciałabym

Witam chodzę do 1 klasy za wodówki i uczę się jako
cukiernik ten zawód mi się nie podoba chciałabym zmienić
na sprzedawce czy moge jeszcze zmienic czy muszę
powtarzać rok bardzo a na dodatek ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.6 12:59:0

Nowe zwolnienie lekarskie

U lekarza wzialem zwolnienie 3-17 stycznia. Dostałem od niego karteczkę na której było napisane od kiedy do kiedy i pieczątka. Taka też przekazałem w pracy przy czym nie wiedziałem że z tą karteczka ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.6 9:44:41

Od kiedy do kiedy obowiązuje okres ochrony lokatora w sezonie zimowym?

Mieszkam 9Miesiecy bez umowy i mimo tego niemam za jeden czynsz.a tak to dotacja i byli ok by.Place 700 zl a centralnie ogzewanie ale dogrzewam się falerka bo zimne grzejniki są.syfit cieknie.teraz ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2016.2.5 18:40:37

Dzień dobry, Mam problem związany z modernizacją ewidencji gruntów i budynków. w sierpniu 2014

Dzień dobry,
Mam problem związany z modernizacją ewidencji gruntów i budynków. w sierpniu 2014 roku Starostwo powiatowe przeprowadziło postepowanie w sprawie ewidencji gruntów i budynków. Powstał ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.5 12:42:2

co zrobić jeśli nie jestem pewien ojcostwa i nie mam kontaktu z dzieckiem

Rozumiem, że nie masz kontaktu z córką bo teraz jesteś w Polsce, a one w UK? Jest możliwość zrobienia dyskretnie takiego testu, na podstawie mikrośladów. Musiałbyś mieć dostęp do dziecka, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.2.5 11:35:4

Problem z rozliczeniem zaległych mediów po poprzednim właścicielu mieszkania.

Troche glupia sytuacja bo administrator powinien chciec Ci pomóc, a tutaj raczej jest sytuacja, że nie sa za bardzo ochotni do pomocy. Wg mnie administracja powinna w pewnym stopniu pomagać w kontrolowaniu ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2016.2.5 10:58:4

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika