Forum prawne (strona 190)
Jaki organ jest organem nadrzędnym dla starosty ?
Jaki organ jest organem nadrzędnym dla starosty ? 14.12.2015 złożyłem w starostwie powiatowym wniosek o wydanie dokumentów,( jestem przedsiębiorcą ), pomimo upływu 2 m-c nie otrzymałem żadnej ... Zobacz wątek2016.2.17 19:2:43
Skierowanie z UP - pracodawca widmo
Witam. Dostałem skierowanie z UP do pracy. Adres stawienia był nieprawidły oraz numer tel stacjonarnego też. Zadzwoniłem po numer pod numer komórki ktoś odebrał i umuewił się zemną w jakimś ... Zobacz wątek2016.2.17 15:1:5
Student zaoczny i ZUS?
Ty nie musisz nic płacić, jedynie jeśli jesteś zatrudniony to pracodawca powinien opłacać za ciebie jakieś składki. ... Zobacz wątek2016.2.17 12:36:47
dodatkowa kasa
A jaka według was najlepsza byłaby opcja do pracy zdalnej? Myślicie, że da się z tego utrzymać (np. sprzedawanie ubrań, copywriting)? ... Zobacz wątek2016.2.17 12:19:17
PIT11 staż, umowa zlecenie
Co roku pity zabierają mi sen z powiek... Na początku jeszcze próbowałam sama je wypełniać, ale tylko zerowemu podołałam, wraz z pierwszą pracą znalazłam księgowego i mam problem z głowy. ... Zobacz wątek2016.2.17 12:15:21
Wezwanie do zapłaty- faktura, której nie było
Witam i bardzo proszę o pomoc. W 2012 roku miałam kolizję, nie z mojej winy. Samochód był naprawiany bezgotówkowo w autoryzowanym serwisie (auto na gwarancji). Zaproponowano mi samochód zastępczy, ... Zobacz wątek2016.2.17 10:34:49
Faktura za niewykonaną pracę.
Witam,Tak jak w temacie.
Zleciłem wykonanie projektów graficznych grafikowi, który wysłał do mnie maila z propozycją współpracy.
Wszystko odbywało się za pomocą meili i skypa. Niestety ... Zobacz wątek
2016.2.17 9:15:24
Czy moja mama moze starac sie o emeryture z Polski po ojcu, ktory zmarl tu w Stanach w 2012? Oboje pracowali
Czy moja mama moze starac sie o emeryture z Polski po ojcu, ktory zmarl tu w Stanach w 2012? Oboje pracowali w Polsce przez dlugie lata, zanim wyjechali do Stanow w latach 80-tych. ... Zobacz wątek2016.2.17 6:38:39
Allegro - wymuszenie zwrotu prowizji
Witam, problem nie dotyczy jedynie tresci tytulu. Sprzedajacy jak i ja jest rowniez osoba fizyczna. Kiedys mialem inna sytuacje, w ktorej nie otrzymalem towaru i musialem "postraszyc" sporem i interwencja ... Zobacz wątek2016.2.16 21:17:46
Windykacja komornicza, jak zawiesić - usługa telekomunikacyjna
Witam.Proszę o poradę w niżej opisanej sytuacji.
Mój parner jakiś czas temu (ok.1,5 roku) podpisał umowę z firmą Orange o dostawie usług - prościej mówiąc wziął tel na abonament. Wywiązywał ... Zobacz wątek
2016.2.16 13:17:14
Motywy podjęcia zawodu kuratora sądowego
Witam,Zwracam się z prośbą wypełnienia ankiety, która posłuży mi w pracy licencjackiej. Tematem ankiety jest ,,Motyw podjęcia zawodu kuratora sądowego.''
Bardzo dziękuje za poświęcony ... Zobacz wątek
2016.2.15 19:18:16
Ponowne podwyższenie alimentów
Jakie argumenty mogą wpłynąć na sąd aby zgodził się na podwyższenie alimentów? sytuacja w skrócie wygląda tak:Alimenty przyznano wraz z rozwodem 300zł w 2010r. (dziecko miało 3lata) W 2012r ... Zobacz wątek
2016.2.15 16:54:49
Problem z bankami
Witam serdecznie. Poszukuje na forum informacji co zrobic z wypowiedzianymi umowami kretydowymi. Po krotce postaram sie wyjasnic w czym rzecz i byc moze ktos postara sie wypowiedziec i dac jakies wskazowki. ... Zobacz wątek2016.2.15 14:46:44
Ona chce podwyższenia alimentów
Zakres świadczeń alimentacyjnych na dziecko zależy od dwóch rzeczy: od usprawiedliwionych potrzeb uprawnionego (dziecka) oraz od zarobkowych i majątkowych możliwości zobowiązanego (rodzica). Oczywiste ... Zobacz wątek2016.2.15 13:57:28
Gdzie mam się zgłosić żeby to zapłacić?
Mam wyrok i w tym wyroku napisali że mam zapłacić na rzecz Skarbu Państwa opłatę w kwocie 100zł oraz wydatki w kwocie 70zł, ale nie dostałem żadnych rachunków ani kwitków na jakie konto i adres ... Zobacz wątek2016.2.15 13:31:51
Podwójna opłata w Mc'Donalds
Witam.Kilka dni temu stołowałem się w mc'donalds. Na początku skorzystałem z samoobsługowego terminalu. Wybrałem kanapki, zapłaciłem zbliżeniowo, dostałem wydruk. Na wydruku nie było jednak ... Zobacz wątek
2016.2.15 13:27:1
budowa domku 35m
Witam,Chciałbym postawić domek bez zezwolenia 35m na działce budowlanej.
moje pytanie. Czy 35m dotyczy też tarasu?
Czy poddasze może być zadaszeniem takiego tarasu - chodzi o większą powierzchnie ... Zobacz wątek
2016.2.15 11:21:5
Zwrot towaru a brak oryginału paragonu
WitamOstatnio przyszła klientka, która zwróciła jedną z zakupionych rzeczy. Przez moją nieuwage zabrała ten paragon a mi została kopia.
Osoba która zajmuje się rozliczaniem nas z twgo typu ... Zobacz wątek
2016.2.15 9:26:2
Czy przysługuje zwrot za okulary od pracodawcy w czasie urlopu rodzicielskiego?
Czy przysługuje zwrot za okulary od pracodawcy w czasie urlopu rodzicielskiego? ... Zobacz wątek2016.2.15 6:8:3
zniesienie obowiazku alimentacyjnego
Może,bo generalnie ma prawo powołać się na to że pewnie etap nauki jest już zakończony,a nauka w systemie zaocznym umożliwia podjęcie pracy w celu samodzielnego utrzymania się. ... Zobacz wątek2016.2.14 10:49:23
Potrzebuje notariusza z Katowic
Witam wszystkich. Szukam cennika notarialnego ponieważ chciałbym się zorientować ile może mnie wynieść spisanie testamentu. ... Zobacz wątek2016.2.12 14:25:16
Umowa o pracę
Witam,Otrzymałem umowę o pracę na okres próbny. Podpisałem ją i pracodawca powiedział, jest to umowa na okres próbny który trwa 3 miesiące. Dodał,że po tym czasie zostanie automatycznie ... Zobacz wątek
2016.2.11 21:36:33
alimenty a mozliwosc pracy przez urzad pracy..Mozliwe?
Witam mam pytanie pobieram alimenty i szukam pracy z urzedu czy to nie pozbawi mnie alimentow?Z gory dziekuje za odpowiedz ;) ... Zobacz wątek2016.2.11 19:46:17
pytanie prawne
Witam.chcialbym zadać pytanie. Może ktoś bedzie znal odpowiedziec.
Czy przekazujac na pelnoletnie dziecko swoje czlonkostwo na mieszkanie lokatorskie spoldzielcze nie wlasnosciowe, to trace calkowicie ... Zobacz wątek
2016.2.11 18:12:9
Komornik nie chce w tym miesiącu wypłacić mi alimentów?
Dzień Dobry proszę o pomoc w takiej sprawie mam od kilku lat alimenty zasądzone na córkę wypłacane przez komornika nie przez zakład pracy meza ponieważ on ma zbieg kilku egzekucji to wszystkie ... Zobacz wątek2016.2.11 14:35:32
Czy pełniąc stanowisko kierownicze w zakładzie pracy można piastować jednocześnie stanowisko przewodniczącego
Czy pełniąc stanowisko kierownicze w zakładzie pracy można piastować jednocześnie stanowisko przewodniczącego związku zawodowego? ... Zobacz wątek2016.2.11 12:47:34
Ślub,a zmiana jednego członu nazwiska dziecka
W maju wychodzę za mąż. Chciałabym zmienić swoje nazwisko na nazwisko przyszłego męża gdyż zarówno moje,jak i jego są dosyć długie. Mam prawie trzyletnią córkę która nosi dwuczłonowe ... Zobacz wątek2016.2.10 21:27:33
Pomoc przy instrumencie finansowym
Otóż według tej opcji mam warunkowe prawo do otrzymania od spółki x w przyszłości kwoty rozliczenia pieniężnego która będzie uzależniona od wskaźnika finansowego na podstawie rocznego sprawozdania ... Zobacz wątek
2016.2.10 20:46:22
Starz z Urzędu Pracy
Status osoby bezrobotnej może uzyskać osoba która nie uczy się w szkole w systemie dziennym. Urząd Pracy przy rejestracji pyta osobę w jakim zawodzie chciałaby dana osoba pracować. Jednak jeśli ... Zobacz wątek2016.2.10 16:44:44
Alimenty z funduszu alimentacyjnego
Witam,Moja sytuacja wygląda tak mieszkam z moim rodzeństwem razem z mamą jak zasądził sąd. Dostajemy alimenty z funduszu ponieważ nasz ojciec nie jest w stanie spłacać tej kwoty i z tego tytułu ... Zobacz wątek
2016.2.10 9:22:18
Gwarancja sprzętu
Witam , mam pytanie oddałem słuchawki 10 grudnia i od tamtej pory żadnej informacji od komputronika.Dnia 7.02.16 zawitałem sklep i powiedzieli mi , że napiszą do gwaranta co się dzieje z moim sprzętem ... Zobacz wątek2016.2.10 1:1:6
Jak polepszyć sytuacje w BIK
Witam.Postaram się opisać sytuację w której się znalazłem w sposób jak najbardziej jasny.
Kilka lat temu wziąłem kredyt dla swoich rodziców - ojciec był żyrantem tego kredytu. Po przekazaniu ... Zobacz wątek
2016.2.9 22:47:52
Właścicielka mieszkania nie chce podpisać rozwiązania umowy
Witam, mam następujący problem.Wyprowadziłem się z mieszkanie, które wynajmowałem na początku lutego. Jako, że umowę najmu miałem podpisaną na czas nieokreślony, dobrze jest mieć pisemne ... Zobacz wątek
2016.2.9 21:26:6
Dofinansowanie kursu w trybie indywidualnym
Witajcie!W sytuacji, gdy ktoś dostał dofinansowanie z urzędu pracy na szkolenie indywidualne i :
- zamiast umowy oskładkowanej (praca, zlecenie) zatrudnił się na umowę o dzieło
- zamiast ... Zobacz wątek
2016.2.9 19:29:23
Czy można złożyć odwołanie os decyzji sądu o sporządzeniu przez komornika spisu inwentarza
Czy można złożyć odwołanie os decyzji sądu o sporządzeniu przez komornika spisu inwentarza ... Zobacz wątek2016.2.9 17:52:0
Dzień dobry ja bym chciała się dowiedzieć jak mogę napisać podanie do MOPSu o pomoc po pożarze
Dzień dobry ja bym chciała się dowiedzieć jak mogę napisać podanie do MOPSu o pomoc po pożarze ... Zobacz wątek2016.2.9 13:38:41
jak napisać odwołanie od decyzji zus dot świadczenie przedemerytalnego
dostałem odmowę św przed emyrytalny dla tego że nie mam upadłości jak można pracowałem 45lat w tym 20 lat sklep który musiałem zamknąc co mam dalej robić ... Zobacz wątek2016.2.8 16:25:41
od 3 tygodni ojciec mojego dziecka przetrzymuje go u siebie- wszystkie instytucje są bezradne- pomocy
Straszna historia. Trafilam tu przypadkiem i bardzo pani wspolczuje i trzymam kciuki z calych sil zeby cos sie ruszylo na Pani i synka korzysc ... Zobacz wątek2016.2.8 9:18:36
zabezpieczenie opieki nad dzieckiem gdy rodzice sa bez slubu
Dzien dobry bardzo prosze o porade, sciezke postepowania dla mojej znajomej. Rozstala sie partnerem, nie mezem, ojcem Jej dziecka.Ten Pan naduzywa alkoholu, grozi Jej, maja zalozona niebieska karte, ... Zobacz wątek
2016.2.8 9:11:22
jak wygladaja badania w rodk w gorzowie wlkp?
Co zrobić aby przyspieszyć termin badań w RODK ... Zobacz wątek2016.2.8 8:36:53
Udostępnianie zdjęcia wizerunku bez zgody
Witam z góry przepraszam jeżeli umieściłem temat w złym miejscu,ale mam następujacy problem. Zapomniałem się w szkole któregoś dnia wylogować z Facebooka, ktoś zdążył mi ustawić na profilowe ... Zobacz wątek2016.2.7 23:52:47
umowa zlecenie a ciąża i renta po ojcu
Witam. Pracuje w sklepie na podstawie umowy zlecenia-mam umowę na miesiąc, więc 20dnia miesiąca poprzedzającego podpisuje umowę na następny tzn. 20.02 podpiszę umowę na marzec, 20.03 na kwiecień ... Zobacz wątek2016.2.7 22:38:15
Przebudowa sieci na terenach prywatnych
Ogłoszono przetarg na budowę sieci energetycznej SN do zasilania koparek na terenie żwirowni, ponieważ "wydobycie" jest przenoszone w inne miejsce na terenie tej żwirowni. Inwestor w przetargu nie ... Zobacz wątek2016.2.7 17:51:28
Kredyt tylko na mnie a mieszkanie na partnerke, jak to zrobic?
Witam, chce kupic mieszkanie na kredyt, kredyt bylby tylko na mnie. Nastepnie chce tak zrobic, zeby mieszkanie bylo w polowie na moja dziewczyne (moze byc zona). Jak to zrobic, zeby w raziezaprzestania ... Zobacz wątek2016.2.7 14:58:15
Witam chodzę do 1 klasy za wodówki i uczę się jako cukiernik ten zawód mi się nie podoba chciałabym
Witam chodzę do 1 klasy za wodówki i uczę się jakocukiernik ten zawód mi się nie podoba chciałabym zmienić
na sprzedawce czy moge jeszcze zmienic czy muszę
powtarzać rok bardzo a na dodatek ... Zobacz wątek
2016.2.6 12:59:0
Nowe zwolnienie lekarskie
U lekarza wzialem zwolnienie 3-17 stycznia. Dostałem od niego karteczkę na której było napisane od kiedy do kiedy i pieczątka. Taka też przekazałem w pracy przy czym nie wiedziałem że z tą karteczka ... Zobacz wątek2016.2.6 9:44:41
Od kiedy do kiedy obowiązuje okres ochrony lokatora w sezonie zimowym?
Mieszkam 9Miesiecy bez umowy i mimo tego niemam za jeden czynsz.a tak to dotacja i byli ok by.Place 700 zl a centralnie ogzewanie ale dogrzewam się falerka bo zimne grzejniki są.syfit cieknie.teraz ... Zobacz wątek2016.2.5 18:40:37
Dzień dobry, Mam problem związany z modernizacją ewidencji gruntów i budynków. w sierpniu 2014
Dzień dobry,Mam problem związany z modernizacją ewidencji gruntów i budynków. w sierpniu 2014 roku Starostwo powiatowe przeprowadziło postepowanie w sprawie ewidencji gruntów i budynków. Powstał ... Zobacz wątek
2016.2.5 12:42:2
co zrobić jeśli nie jestem pewien ojcostwa i nie mam kontaktu z dzieckiem
Rozumiem, że nie masz kontaktu z córką bo teraz jesteś w Polsce, a one w UK? Jest możliwość zrobienia dyskretnie takiego testu, na podstawie mikrośladów. Musiałbyś mieć dostęp do dziecka, ... Zobacz wątek2016.2.5 11:35:4
Problem z rozliczeniem zaległych mediów po poprzednim właścicielu mieszkania.
Troche glupia sytuacja bo administrator powinien chciec Ci pomóc, a tutaj raczej jest sytuacja, że nie sa za bardzo ochotni do pomocy. Wg mnie administracja powinna w pewnym stopniu pomagać w kontrolowaniu ... Zobacz wątek2016.2.5 10:58:4
Masz inne pytanie do prawnika?