Forum prawne (strona 188)
przejecie spadku przez zasiedzenie
Witam. Moja mama zmarla 9 lat temu. w umowie slownej bylo tylko to ze dom jest dla mnie a pole dla 2 siostr.dodam ze siostry nie mieszkaja w domu rodzicow od dawna...to ja sie opiekowalam mama i oplacalam ... Zobacz wątek2016.3.14 12:41:29
alimenty na maloletnie dziecko ?
Dzień dobry,z chwilą osiągnięcia przez syna pełnoletności, obowiązek alimentacyjny nie wygasa, ale od tej chwili pieniądze może Pan wypłacać bezpośrednio na rachunek uprawnionego. Warto jednak ... Zobacz wątek
2016.3.14 12:13:35
Dziedziczenie długu do trzeciego pokolenia?
WitamSprawa wygląda następująco: jedna z sióstr(ma dwoje dorosłych dzieci) mojego taty zmarła w lutym 2015r. zostawiła po sobie bardzo duży dług. Jej siostry dowiedziały się u prawnika że ... Zobacz wątek
2016.3.13 21:18:24
Gdzie i w jaki sposób odzyskac prawo własności przedwojennych własności ziemi
Gdzie i w jaki sposób odzyskac prawo własności przedwojennych własności ziemi Rodzice mojej mamy zostali wysiedleni akcja Wisła z bieszczad mama została wywieziona na roboty przymusowe do Ludwigzdorfu ... Zobacz wątek2016.3.12 22:9:49
Witam mam takie pytanie jak napisać pismo o umorzenie kary pieniężnej o 5000 zł mam chore dziecko
Witam mam takie pytanie jak napisać pismo o umorzenie kary pieniężnej o 5000 zł mam chore dziecko na astmę oskrzelowa i ma orzeczenie niepełnosprawnosci i co miesiąc musimy mieć naleki 300 zlprosze ... Zobacz wątek2016.3.12 19:57:59
Zadlużona hipoteka po smierci wspólwłasciciela mieszkania
WitamBardzo proszę o pomoc i jasne wyjaśnienie gdyż spotykam się z różnymi opiniami na temat poniższej sprawy.
Mój ojciec zmarl w Maju 2015 roku pozostawiając niespłacona hipotekę. Jak wynika ... Zobacz wątek
2016.3.12 16:36:21
2016.3.12 14:58:29
Jak zrobić by było dla dziecka jak najlepiej?
Witam, mam następujący problem. Mieszkam wspólnie z moją narzeczoną i naszą wspólną córeczką, która ma półtora roczku. Uważam że moja narzeczona a matka dziecka nie opiekuje się dzieckiem ... Zobacz wątek2016.3.11 20:15:19
Zabezpieczenie spadku
Witam,chciałbym prosić o pomoc w mojej sprawie. W 1994r rozwiodłem się z żoną z którą mam 2 córki (obie córki mają dzieci). Po rozwodzie zostawiłem byłej żonie i córkom nasze mieszkanie. ... Zobacz wątek
2016.3.11 19:44:7
Dodatkowy przychód z handmade przy stałej pracy
Jestem osobą zatrudnioną na umowę o pracę na czas określony (3 lata). Jednak w okresie wakacyjnym dodatkowo chciałabym zająć się wykonywaniem oraz sprzedażą rzeczy typu handmade. Nie będzie ... Zobacz wątek2016.3.11 14:21:25
Pochówek na koszt państwa niemieckiego?
Witam,na terenie Niemiec zmarł mój ojciec, który przebywał tam od ponad dwóch lat.
Obywatelstwo miał tylko polskie.
Przez ostatnie kilkanaście lat właściwie nie mieliśmy kontaktu, więc rozważam ... Zobacz wątek
2016.3.11 13:2:3
Walka o dziecko z Włochom
Mieszkam od 12 lat w Belgii mam synka z Wlochem ktory mnie nie jednokrotnie bil i porywal dziecko zostal mi synek zabrany i umieszczony w placówce dla dzieci nie maja na mnie nic i nie rozumiem tego szukam ... Zobacz wątek2016.3.11 10:1:33
niedotrzymanie terminu na złożenie sprzeciwu
Witam,Przepraszam, że podpinam się pod ten temat, ale mój tytuł byłby taki sam więc ...
Ja mam problem w "drugą stronę" i nie wiem, czy nie zepsułem sprawy Mam spór z ubezpieczycielem (OC). ... Zobacz wątek
2016.3.10 23:2:4
Samowolka budowlana
Mam pytanie i prosze Państwa o pokierowanie. Zostałam spadkobiercą (jednym z siedmiu) - po dziadkach. Spadkodawcy zmarli w 2002 r. W spadku jest działką 900 m2, wraz z domkiem jednorodzinnym. Około ... Zobacz wątek2016.3.10 22:53:13
witam, w 2005 r. zaciągnęłam pożyczkę gotówkową. niestety z powodu niespłacenia pożyczki nastąpiła
witam,w 2005 r. zaciągnęłam pożyczkę gotówkową. niestety z powodu niespłacenia pożyczki nastąpiła egzekucja komornicza. W 2007r. egzekucja ta została umorzona, a ja zadeklarowałam spłacać ... Zobacz wątek
2016.3.10 20:20:32
pożyczka
Witam,pożyczyłem na gębę koledze ok 10 lat temu 30 tyś zł i on je zwróciłjednorazowo przelewem na moje konto.Dziś nasze relacje uległy pogorszeniu i on odwraca kota ogonem.Mówi że wystąpi ... Zobacz wątek
2016.3.10 18:2:15
Świadectwo pracy
Witam,Mam mały problem w pracy i chciałbym się poradzić w sprawie świadectwa pracy. W firmie pracuje 3 lata, na samym początku podpisałem umowę jako młodszy konstruktor, po roku pracy moje ... Zobacz wątek
2016.3.10 17:25:8
nieuregulowane należności za czynsz poprzedniego lokatora
Dzień dobry,Mam pytanie dotyczące [B]nieuregulowanych należności za czynsz przez poprzedniego lokatora[/B]. Kupiłem mieszkanie z licytacji komorniczej udało mi się dogadać w sprawie opuszczenia ... Zobacz wątek
2016.3.10 11:41:21
Ciąża i L4 - Umowa Zlecenie z opłacanymi składkami
Dzień Dobry!Proszę o poradę i pomoc
Moja narzeczona jest 8. tygodniu ciąży. Poród przewidywany jest na Październik 2016 r.
Pracuje ona na Umowę Zlecenie na Czas Nieokreślony oraz ma opłacane ... Zobacz wątek
2016.3.10 8:31:4
Problem z allegrowiczem (zdjęcia)
Wczoraj zakupiłem jedno konto na allegro, co prawda było to nierozsądne z mojej strony i może to zdziwić, ale byłem świadom tego, że coś w aukcji jest nie tak i mogę narazić się na straty. ... Zobacz wątek2016.3.9 18:44:28
Wznowienie pozwolenia
Witam,Mam problem... chce kupić dom ,który jest do wykończenia. Problem w tym ,że aby dostać kredyt muszę mieć nieruchomość albo z ważnym pozwoleniem na budowę ,ale z odbiorami i oficjalnie ... Zobacz wątek
2016.3.8 19:8:13
Czy dentystka może przyjąć pacjenta nie informując go o braku ubezpieczenia i żądać zapłaty?
Witam. Mam problem, otóż siostra poszła do dentysty na NFZ, dała dyskietkę ubezpieczeniową i pani dentystka oraz jej asystentka zaplombowały jej zęba (dodam, że najgorszym czarnym wypełnieniem) ... Zobacz wątek2016.3.8 17:30:11
Święta wielkanocne a kontakty z dzieckiem - pomocy!
Dzień Dobry, w listopadzie ustaliliśmy z partnerem sądonie jego kontakty z dzieckiem. Mianowicie może widywać naszą 1.5 roczną córkę w 1 i 3 sobotę miesiąca oraz 2 i 4 niedzielę miesiąca, ... Zobacz wątek2016.3.8 14:52:46
Wypowiedź na temat uchodźców
WitamTydzień temu dostałam wezwanie na policję w sprawie tego, że ktoś zgłosił na prokuraturze moją wypowiedź o muzułmanach pod artykułem dotyczącym zamachów we Francji. Pani prokurator ... Zobacz wątek
2016.3.8 14:10:3
Poództwo opozycyjne wobec tytułu wykonawczego.
No i w pośpiechu byki się posypały :(Oczywiście w tytule PoWództwo a w treści: zamiast "rzekomymi opłatami" powinno być: brakiem opłat.
Przepraszam ;) ... Zobacz wątek
2016.3.8 13:56:54
opieka nad nie swoim dzieckiem
pisze z innego konta ponieważ do tamtego zapomniałem hasła a jak dałem przypomnij hasło to pisało że jest nieprawidłowe ale nie ważne, dziecko ma dopiero 2 miesiące, ona stwierdziła że jest ... Zobacz wątek2016.3.8 12:24:51
Praktykantka powinna pracować w soboty ? Za darmo ?
Praktykantka powinna pracować w soboty ? Za darmo ? Niesprawiedliwy pracodawca ... ... Zobacz wątek2016.3.8 8:52:13
Co się dzieje z resztą pieniędzy ?? pomocy
Witam, pracuję w Niemczech jako murarz, u Polaka który jest podwykonawcą u Niemca, i mam pewien problem. O tuż ostatnio dostałem pit 11 i informacje z Niemiec na temat podatków itp. okazało się ... Zobacz wątek2016.3.7 16:49:12
Do kogo się zgłosić w przypadku nie otrzymania wnagrodzenia przy umowie zlecenie?
Do kogo się zgłosić w przypadku nie otrzymania wnagrodzenia przy umowie zlecenie? Witam serdecznie. Piszę w sprawie nie otrzymania wynagrodzenia. Jestem zatrudniona w firmie tele concept ( jako konsultanka ... Zobacz wątek2016.3.7 14:50:41
Spadek po osobie ubezwłasnowolnionej. Proszę o pomoc.
Problem polega na tym, że nie możesz zmusić ciotki do zwrotu pieniędzy, ponieważ mogą być one potraktowane właśnie jako zachowek.Zachowek ma na celu zrekompensowanie ciotce tego, że została ... Zobacz wątek
2016.3.7 11:18:33
Witam mam problem z tarasem, ktory od samego poczatku przecieka. Taras o funkcji dachu w nowym budynku
Witam mam problem z tarasem, ktory od samego poczatku przecieka. Taras o funkcji dachu w nowym budynku powoduje zalewanie scian, taras juz raz zostal wymieniony przez wykonawce na nowy. Nowy taras niestety ... Zobacz wątek2016.3.7 11:14:29
Reklamacja
Witam 2 miesiące temu oddałam laptop do serwisu, któy jest na gwarancji po jakimś czasie serwis odpisał mi wiadomość w której zawarł koszta jakie muszę ponieść za naprawę, nie zgodziłem się ... Zobacz wątek2016.3.6 21:32:33
2016.3.5 19:36:14
czy muszę płacić podatek za pole ?
Witam serdecznie.Mam pytanie.Moi teściowie płacą za pole podatek po zmarłych rodzicach mojej teściowej.Problem jest w tym że nikt nie uprawia tego pola i nikt nie chce tego pola,moja teściowa i ... Zobacz wątek2016.3.5 15:18:33
Brak umowy wynajmu, a konsekwencje związane z wyprowadzka
Witam. Sytuacja wygląda następująco: studiuje i wynajmuje pokój jednoosbowy w Warszawie.niestety zmuszona jestem się wyprowadzić lecz tutaj pojawiają się moje wątpliwości. Nie podpisywalam żadnej ... Zobacz wątek2016.3.5 15:8:28
Sprawa o pozbawienie praw rodzicielskich.
Sprawa o pozbawienie praw rodzicielskich. Witam.Mam dwoje dzieci w wieku szkolnym. Ojciec dzieci jest alkoholikiem i ma problemy z prawem. Pozycza tez pieniadze od roznych ludzi i nie splaca swoich dlugow.Od ... Zobacz wątek2016.3.4 20:45:5
Wydziedziczenie gdy nie zaistniała przyczyna
Dzień dobry,czy sprawa sądowa jest w toku czy została już prawomocnie zakończona ?
Pozdrawiam,
adwokat
Bernadetta Parusińska- Ulewicz ... Zobacz wątek
2016.3.4 10:52:49
Rozwiązanie umowy za porozumieniem stron, umowa o pracę. Odmowa.
Dzień dobry,do rozwiązania umowy na mocy porozumienia stron niezbędna jest zgoda obu stron. Jeśli w tej prośbie zawarł Pan informację, że brak zgody Pracodawcy będzie równoznaczny z rozpoczęciem ... Zobacz wątek
2016.3.4 10:45:48
Ojciec się nie interesuje
Dzień dobry,w tej sytuacji pozostaje rozważyć wystąpienie z roszczeniem o nałożenie na byłego męża kary pieniężnej za niewywiązywanie się z obowiązku, tudzież ograniczenie lub nawet pozbawienie ... Zobacz wątek
2016.3.4 10:39:54
wyrównanie zachowka
Dzień dobry,wypowiadanie się w tej kwestii na podstawie fragmentu uzasadnienia wyroku jest niemożliwe. Jeśli jest Pani zainteresowana poradą w sprawie, najlepiej będzie zwrócić się do prawnika ... Zobacz wątek
2016.3.4 9:21:5
Spadek po siostrze
Dzień dobry,kredyt został z pewnością wzięty wspólnie przez małżonków, a ubezpieczyciel po prostu spłacił jego odpowiednią część zgodną z umową ubezpieczenia. Co prawda dla 100 % pewności ... Zobacz wątek
2016.3.4 9:14:56
czy żona może podpisywać umowy w imieniu męża prowadzącego działalność gospodarczą?
Nie, chyba że ma pełnomocnictwo ... Zobacz wątek2016.3.3 23:19:33
Wymeldowanie przez pełnomocnika, czy wymagane jest potwierdzenie pełnomocnictwa przez notariusza ?
Dzień dobry,obecnie przebywam poza granicami kraju, i chciałbym się wymeldować z pobytu stałego. Moje pytanie brzmi czy jak wystawie pełnomocnictwo ogólne osobie to muszę je poświadczyć ... Zobacz wątek
2016.3.3 16:24:57
Czy policjant może należeć do fundacji w związku z czym gmina co miesiąc będzie przeznaczała pieniądze
ej mam ten sam problem...i tez z psami ... Zobacz wątek2016.3.2 21:48:7
Witam. Mam zajęcie komornicze,spawane jest z wynagrodzenia. Na tą chwilę zostało jakieś 2000 zł.
Witam. Mam zajęcie komornicze,spawane jest z wynagrodzenia. Na tą chwilę zostało jakieś 2000 zł. Na koniec kwietnia urodzenia dziecko. Czy komornik moze zabrać becikowe i pieniądze z ubezpieczenia,które ... Zobacz wątek2016.3.2 21:42:20
Podnajem mieszkania bez umowy (przelewy na konto) a konsekwencje
Witam.Mam prośbę o poradę w sytuacji:
Wraz z kolega wynajmujemy dom (umowa podpisana przez nas dwóch z Właścicielką) za który płacimy ustaloną kwotę.
Właścicielka otrzymuje odemnie ... Zobacz wątek
2016.3.2 18:8:34
zakochany pracodawca
Witam,moim problemem stał się zakochany we mnie pracodawca.
Ponieważ te uczucia nie są odwzajemnione , czuję się w pracy jak na jakiejs huśtawce emocjonalnej.
Raz mnie kocha raz nienawidzi. ... Zobacz wątek
2016.3.2 17:35:22
14 dniowy Termin
[cytat]cholera ciezka sprawa ale nie moze byc tak ze jedna osoba tamuje caly czas sprawe i ty sie przez to rozwiesc nie mozesz jakas masakra tez bym sie chetnie dowiedziala co w takiej sytuacji zrobic ... Zobacz wątek
2016.3.2 14:57:10
zaciągnięte długi i prawa do mieszkania
Tutaj chyba nie bardzo jest co się zastanawiać odpowiadać nie trzeba, ale każdy kredyt to potencjalne ryzyko, że będzie trzeba iść do sądu udowadniać, że się o niczym nie wiedziało. Skoro ... Zobacz wątek2016.3.2 14:31:7
Wniosek o niekaralności do wyjaśnienia
Witamw dniu 26 listopada 2014r dostałem wyrok w sprawie głośnego portalu CHOMIKUJ.PL, który uprawomocnił się 4 grudnia 2014r, sąd orzekł:
1.na mocy art.66 par.1 i 2 kk warunkowo umarza postępowanie ... Zobacz wątek
2016.3.2 13:49:57
Masz inne pytanie do prawnika?