Forum prawne (strona 189)

Witam, mam pewien problem mianowicie dostaliśmy z mężem pozwolenie na budowę( tzn na nowych warunkach

Witam, mam pewien problem mianowicie dostaliśmy z mężem pozwolenie na budowę( tzn na nowych warunkach czyli już na zgłoszenie ), po miesiącu aby wyrównać się z sąsiadem gdyż byliśmy w ogromnym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.3.2 10:55:54

po 8 latach przyszlo mi pismo o zajecie dochodow 300zl plus kwota egzekucyjna za 3 miesiace rodzi nam

po 8 latach przyszlo mi pismo o zajecie dochodow 300zl plus kwota egzekucyjna za 3 miesiace rodzi nam sie dziecko i potrzebujemy pieniedzy na nie a to kaplikuje nam sprawe

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.3.1 9:14:0

Urlop wypoczynkowy

Witam

Mam pytanie odnośnie urlopu wypoczynkowego udzielanego zaraz po skończonym urlopie macierzyńskim.

Moja sytuacja wygląda tak- 12.09.2012 urodziłam dziecko ,przebywałam na urlopie macierzyńskim ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.2.29 18:36:36

Sprawowanie opieki prawnej

Witam, chciałabym się dowiedzieć czy jako że skończyłam już 18 lat opiekę prawną dostałam z automatu czy muszę założyć sprawę w sądzie rodzinnym? Opiekunem prawnym mojego syna jest obecnie ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.2.29 15:22:39

Elektroniczne CV

[img]http://smartcv.pl/wp-content/uploads/2015/08/smartcv.png[/img]

[b]Ciekawe, bezpłatne, internetowe narzędzie do tworzenia
elektronicznego CV (SMART CV) -> http://smartcv.pl/ [/b]

[u]dostępne ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.29 13:2:31

Przyśpieszenie zwrotu partycypacji w TBS

Cesja partycypacji TBS i oddanie mieszkania. Potrzebna mi są cała kwota partycypaja + kaucja, bo kupuje mieszkanie własnościowe. Co mogę zrobić, aby szybko otrzymać zwrot? Nie mogę czekać pół ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.28 22:1:44

Odszkodowanie od gminy za niedostarczenie lokalu socjalnego osobie uprawnionej do niego z mocy wyroku.

Proszę o pomoc w rozwianiu wątpliwości - usatysfakcjonują mnie odpowiedzi TAK/NIE:

pytanie nr 1 ? czy w sprawie roszczenia do gminy o odszkodowanie z tytułu niezapewnienia lokalu socjalnego osobie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.28 20:22:25

Ojciec mieszka zagranica, nie pozwala na moj wyjazd z corka na stale do innego kraju

Chce wyjechac na stale zagranice z moja corka, ojciec sie nie zgadza chociaz sam wyjechal kilka lat temu do innego kraju i tam mieszka ze swoja nowa rodzina. Czy jest jakies wyjscie z tej sytuacji? Czy ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.2.28 19:46:45

Jak napisać pozew do sądu w sprawie zastraszania i gróźb

Jak napisać pozew do sądu w sprawie zastraszania i gróźb O groźby które kieruje do mnie i mojej rodziny osoba z którą dziele dom na pół (groźby to: podpalenie domu,zdetonowanie butli gazowej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.28 18:16:5

Grafika na plakacie

Witam, czy stworzenie w 100%, od podstaw grafiki przedstawiającej np. element charakterystyczny z filmu i użycie go w celach komercyjnych jest naruszeniem praw autorskich?

Przykład: http://fkgraphics.cupsell.pl/produkt/1972489-Captain-America.html ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.28 11:59:23

2016.2.28 10:55:18

Witam, otrzymałam od sądu wezwanie do usunięcia braków formalnych, gdyż m.st. Warszawa odwołało

Witam,
otrzymałam od sądu wezwanie do usunięcia braków formalnych, gdyż m.st. Warszawa odwołało się od decyzji Samorządowego Kolegium Odwoławczego ws. opłaty za użytkowanie wieczyste. Braki ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.27 23:1:3

dziecko ma 16 lat

Ojciec ma zasądzone 1000 zł alimentów na dziecko, które mieszka z matką. Ojciec nie ma problemu z płaceniem na utrzymanie dziecka, gdyż wie, że na dziecko trzeba płacić. Niestety tu zaczyna się ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.2.27 15:55:15

Praca za granicą i w Polsce oraz studia

Dobry wieczór,
w roku 2015 przez 5 miesięcy pracowałam na umowę zlecenie, przez 2 miesiące pracowałam także za granicą, dodatkowo w tym czasie studiowałam. Jak to jest z podatkiem, muszę go ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.26 21:12:11

Prawo cytatu

Witam. Czytając przykłady zastosowania prawa cytatu w Internecie trafiłem na jedną sugestie. W filmie opublikowanym na YouTube stanowiącym zestawienie "cudzych" materiałów trzeba podać źródło ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.26 18:41:56

Zakup przez interniet i nieprzyjęcie przesyłki

Witam zakupiłem u osoby fizycznej. Na początku powiedział że 100 zł tyle ile za wysyłkę zgodziłem się on napisał że nie po wpłacie tych 100 zł nie będzie miał roszczeń już, a po jakimś ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2016.2.26 17:7:26

zajęcie majątku spadkowego czy masy spadkowej?

Dzień dobry,
czy chodzi Panu o sytuację, w której spadkobierca jest dłużnikiem ? Jeśli tak, to w takiej sytuacji zajęte może zostać prawo żądania działu majątku.
Pozdrawiam,
adwokat Bernadetta ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.2.26 16:23:25

pilna porada

Witam mam takie pytanie kiedys gdy byłem jeszcze mlodszy (nie pełnoletni)miale zatarg z prawem ukradłem rzecz o wartosci 1700zl złapano mnie mialem sprawe w sadzie ale za wyrok dostałem od sedziny ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.25 17:39:28

zobowiązanie przemienne

Aleksandra zawarła z Mateuszem ? absolwentem ASP umowę, na podstawie której zobowiązała się wobec niego do zapłaty 3 000 zł albo przeniesienia własności kompletu złotych łyżeczek deserowych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.25 15:13:11

urlop wychowawczy a zwolnienie z pracy

Witam. Przedstawię moją historię i bardzo proszę o opinię prawną. W 2014 r urodziłam dziecko, po wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego ppszłam na l4 że względu na swoją chorobę( w tym okresie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.24 21:9:13

Witam, mam pytanie o tegoroczne pity. Dotychczas rozliczałam się jako samotna matka (mam zasądzone

Witam, mam pytanie o tegoroczne pity. Dotychczas rozliczałam się jako samotna matka (mam zasądzone alimenty), ale od kilku miesięcy mieszkam z nowym partnerem i mamy wspólne dziecko. Ja chcę się ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.24 19:39:52

Darowizna i wpłata gotówki na konto

Dzień dobry
Parę dni temu otrzymałem darowiznę od matki w kwocie 120000 zł. Odbyło się to w taki sposób, że mama zlikwidowała swoje książeczki oszczędnościowe w jednym banku i około pół ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.24 18:48:53

Rozwód, długi, opieszałość byłego męża.

Dzień dobry,
szczerze trochę się pogubiłam i nie do końca rozumiem Pani sytuację. Czy jest już Pani po rozwodzie czy dopiero zamierza wnieść pozew ? Raz wskazuje Pani: "jestem właśnie przed ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.2.24 17:54:48

Czy mogę jakoś zmusić pozwaną do stawienia się w sądzie?

Witam,
moja konkubina odmówiła wpisanie mnie jako ojca dziecka do jego aktu urodzenia i w związku z tym założyłem w sądzie sprawę o uznanie mnie ojcem. Jednak konkubina nie przyszła na pierwszą ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.2.24 17:46:45

czy komornik moze zajac zwrot podatku ulgi prorodzinnej w 2012r.?

jeśli złożyłam pit z ulgą prorodziną 2-02-2016 a zajecie przyszło 24-02-2016 czy ma prawo komornik wziąśc prosze o odp
... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2016.2.24 15:46:6

Współlokator - problemy.

Dzień dobry,
w pierwszej kolejności należy wezwać współwłaściciela do zapłaty należności. Proszę także poważnie rozważyć wystąpienie z wnioskiem o zniesienie współwłasności.
Pozdrawiam ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.2.24 12:44:39

Wypłata świadczenia z tytułu renty rodzinnej z 2014 roku

Witam!

Czy można ubiegać się o wypłatę świadczenia z tytułu renty rodzinnej z 2014 roku?

Rentę rodzinną miałem wypłacaną do lutego 2014 roku, jednak status studenta posiadałem do czerwca ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.24 8:16:16

adaptacja części wspólnej podwórka

Witam!
Chciałam uzyskać poradę dotyczącą kwestii części wspolnej podwórka.

Mieszkam w domu 3 rodzinnym, za domem znajduje się wyasfaltowany pas dla samochodów, dalej ok 4,5 metrów wspólnego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.23 20:57:54

prosze o odpowiedz w sprawie . Wczoraj otrzymałem pismo od komornika że mam zadłużenie i poszło

prosze o odpowiedz w sprawie . Wczoraj otrzymałem pismo od komornika że mam zadłużenie i poszło do urzędu skarbowego rozliczenie roczne zrobiłem w wraz z małzonką pit-37 z ulgą na dzieci czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.23 13:24:51

Podział majątku - potrzebny prawnik - Wrocław

Witam,
Szukam prawnika, który poprowadzi moje sprawy majątkowe.
Wczoraj uprawomocnił się wyrok o zniesienie wspólnoty majątkowej.
Przed ślubem mąż podpisał akt notarialny, w którym zawarł ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.23 10:53:17

Mam pytanie odnośnie zajęcia pensji przez komornika, mianowicie moja pensja jest już obciążona przez

Mam pytanie odnośnie zajęcia pensji przez komornika, mianowicie moja pensja jest już obciążona przez komornika w wysokości 50% i teraz pytanie brzmi, co i jak wygląda, i co należy zrobić kiedy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.23 10:5:2

czy wszczęcie postępowania egzekucyjnego przerywa bieg przedawnienia?

Cchyba są podstawy do zaskarżenia orzecznictwa o przerwaniu biegu przedawnienia do trybunału jako niekonstytucyjne ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2016.2.23 9:13:20

Zakończenie postępowania egzekucyjnego

tzn. egzekucja u komornika jest wstrzymana w tym momencie. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.2.22 21:39:45

Hipoteka przymusowa za dług

Witam
Dzisiaj otrzymałam pismo z Wydziału Kw o wpisie hipoteki przymusowej za dług w spółdzielni mieszkaniowej. Proszę o informację co to oznacza, co robić i czy jest możliwość spłaty zadłużenia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.22 13:42:24

Witam, czy na piwo bezalkoholowe (Bavaria - 0.00%) lub / i Lech Free (do 0,5%) potrzebna jest koncesja?

Witam,
czy na piwo bezalkoholowe (Bavaria - 0.00%) lub / i Lech Free (do 0,5%) potrzebna jest koncesja?
Mam małą gastronomię, która nie może mieć koncesji więc pomyślałem, że wprowadzę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.22 12:39:41

zachowek a darowizna poczyniona 15 lat przed śmiercią

Proszę o poradę. Sprawa jest pilna..
Były sobie 2 bardzo dorosłe siostry, jedna (siostra A) mieszkała z mamą (i miała syna, również dorosłego i ożenionego), druga (siostra B) nie. Siostry ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.22 11:49:38

rozbiórka swojej części stodoły

Witam. MAmy z sąsiadem wspólne podwórko i wspólna stodołe. Dostałam w starostwie zezwolenie na rozbiórkę swojej części stodoły. Rozbiórka we własnym zakresie. Podpisałam dodatkowy dokument, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.22 11:13:47

Delegacja w Niemczech

Witam,
Obecnie pracuję w firmie produkującej i montującej okna.
Nasz pracodawca wygrał przetarg na montaż okien w jednej z niemieckich
miejscowości i planuje wysłać mnie oraz kilku innych montażystów ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.21 22:9:32

Alimenty na współmałżonka (bez separacji i rozwodu)

Co to znaczy "że nie nastąpił jeszcze trwały i całkowity rozpad małżeństwa."?
To,że wczoraj żona jeszcze nie wiedziałaże ,że mąż ją zdradza i wczoraj jeszcze uprawiała z nim seks,a dziś ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.2.21 16:17:27

Odwołanie od wyroku alimentacyjnego - kilka pytań, wątpliwości

Nie dawno w sądzie odbyła się sprawa o obniżenie alimentów. Mamy zasądzone, tzn mieliśmy po 450 na dziecko (17 i 14 lat), natomiast ich matka wniosła o obniżenie do 150 na dziecko. Motywowała ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.2.21 13:3:8

Konflikt rodzinny

Dzień dobry szanownym Państwu,
piszę w sprawie znajomej mi osoby.

Sam niestety nie mam na ten temat żadnej wiedzy.

Ojciec znajomej jest z nią w konflikcie. Nieustannie dręczy ją psychicznie, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.21 12:37:56

Zasiedzenie lasu

Witam,

Prawowitym właścicielem lasu jest mój nieżyjący pradziadek.
Po jego śmierci dziadek wycinał drzewo oraz płacił podatek za las przez 50 lat. Następnie mój tata dokonywał wycinki oraz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.20 19:42:24

Urlop liczony na godziny

Witam serdecznie.
Pracuje w systemie 24/48.Pewniego dnia chciałem urlop jeden dzien i szef powiedział mi ze zabierze 3 dni urlopu bo jeden dzień mojego to sa 24 godziny .Czy to jest według prawa? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.19 18:9:27

Absurdy prawne

ja bym dodał niektóre przepisy z USA :D ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.2.19 13:16:5

Inicjatywa Mobilności Pracy szuka prawnika!

Stowarzyszenie Inicjatywa Mobilności Pracy szuka prawnika/analityka. Zapraszamy na http://inicjatywa.eu/6596/jestes-prawnikiem-chcesz-dzialac-i-angazowac-sie-spolecznie-dolacz-do-zespolu-imp/.

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.19 13:14:47

A cozy może ta Fundacja nie prowadzić działalności gospodarczej?

A cozy może ta Fundacja nie prowadzić działalności gospodarczej? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.19 11:44:39

Proste pytanie sp. z o.o.

Cześć

Pytanie zdaje się proste:

Spółka ma prezesa i wiceprezesa. Brak kontaktu z wiceprezesem. Spółka nie posiada adresu (firma księgowa wypowiedziała umowę). Prezes chce zrezygnować ze ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.19 6:6:44

Jak wycenia sie strych pod adaptacje oraz jak ustala sie stawke za 1m.kw.nieruchomosci

Witam wszystkich serdecznie. Juz na wstepie przepraszam za moj brak wiedzy w temacie ale jest to dla mnie nowe pole. Przejde do rzeczy. Jak wycenia sie poddasze w stanie surowym pod adaptacje w domu wybudowanym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.18 16:43:3

Czy moge wyjechac za granice majac 17lat bez zgody rodzicow???

Ja mam takie pytanie czy jak ide do chłopaka na noc bez zgody rodzicow to czy oni maja prawo zawiadomić policje i czy policja moze cos zrobic? A i moja matka mnie ciągle wyzywa i pare razy mnie pobiła. ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2016.2.18 14:27:28

Sprzedaż kluczy aktywacyjnych gier

Witam serdecznie.

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad założeniem działalności gospodarczej, która miałaby polegać na kupnie w ilości hurtowej, cyfrowych kluczy aktywacyjnych do gier (na ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.2.18 10:51:10

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika