Forum prawne (strona 140)

Rękojmia na urządzenie - zwrot po przekroczeniu terminu

Dzień Dobry,

Krótka historia mojego urządzenia, W lutym tego roku oddałem urządzenie do reklamacji na wadliwą matrycę (oddałem na rękojmię). Urządzenie zostało naprawione. W czerwcu oddałem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.10 17:17:25

Czy można odzyskać pieniądze za niezrealizowane zamówienie z roku?

Witam w 2013r zakupiłam kilka rzeczy na stronie animepanda.eu z gory zaplacilam przelewem, a do dzisiaj nie otrzymałam zamowienia. Wiem ze minelo dużo czasu ale ostatnio przegladajac pocztę natknelam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.10 16:21:3

Prawo jazdy z wyłączeniem kategorii - jazda motorowerem

Dzień dobry.Posiadam prawo jazdy kat. B C D,które zostało zatrzymane z wyłączeniem kat.C.
Czy mogę jeździć motorowerem na kat.C,która do tego upoważnia? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.10 15:37:42

Zwolnienie z obowiązku zapłaty za remont po wyprowadzeniu

Witam,
dzisiaj dostałam maila od byłych właścicieli wynajmowanego przeze mnie pokoju z informacją o tym, że mam zwrócić koszt remontów z mieszkanie. Problem w tym, że wyprowadziłam się z niego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.10 14:51:56

Przepisanie mieszkania na żonę - współwłasność a władza rodzicielska

Mam pytanie dotyczace wspólnoty majątkowej.
Mojej żonie jej rodzice(moi teściowie)zapisali dom,ale u notariusza wpisano tylko jako właściciela moją żonę.Czy i jakie mam prawa do tego domu?
Dopytuję ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.7.9 21:51:49

2017.7.9 18:32:30

Pobyt w szpitalu psychiatrycznym a przyszła kariera w policji

Po pewnych ciężkich przeżyciach w moim życiu zdecydowałem się skierować do zakładu psychiatrycznego, żeby się trochę podleczyć.
Teraz wróciłem już do zdrowia i pilnie poszukuje pracy lecz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.9 7:59:11

Mieszkanie komunalne - eksmisja bez tytułu prawnego

Witam. Może do nie właściwych "drzwi" pukam, ale nie wiem gdzie miałabym zadać to pytanie...W moim, wynajmowanym mieszkaniu (u właściciela starej kamienicy, a raczej przybudówki do kamienicy) nastąpił ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2017.7.8 23:50:21

Jak podwyższyć alimenty od ojca we Włoszech zarabiającego wysokie kwoty?

Witam.
Skończyłam 18lat. Moj ojciec jest obywatelem Włoch zamieszkalym w Szwajcarii . Nie znam jego adresu nie wiem gdzie go moge znaleźć napewno ma wysokie zarobki i mam alimety 800zl chce je podwyższyć ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.7.8 15:31:2

Czy rozdzielność majątkowa oznacza równe ponoszenie kosztów mieszkania?

Dzień dobry. Chciałabym dowiedzieć się z czym wiąże się podpisanie aktu rozdzielnosci majątkowej u notariusza w sytuacji kiedy chce tego mąż wiele lat po ślubie. Mamy dziecko. Mąż zarabia ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.7.8 15:26:29

Rozdzielność majątkowa małżeńska - skutki finansowe

Dzień dobry. Chciałabym dowiedzieć się z czym wiąże się podpisanie aktu rozdzielnosci majątkowej u notariusza w sytuacji kiedy chce tego mąż wiele lat po ślubie. Mamy dziecko. Mąż zarabia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.8 15:20:35

Oglądanie wyścigów z własnej posesji - mandaty za zagrożenie

Witam. Mam pewien problem i nie mam pojęcia jak na to patrzeć. Mianowicie chodzi o to, że moja posesja graniczy z torem wyścigowym i odgrodzona jest wysokim płotem z bandami. Gdy są organizowane ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.7 20:5:13

Czy muszę płacić rachunek gdy umowa telekomunikacyjna została unieważniona?

Witam. W punkcie obslugi klienta zlozylem zamowienie na swiadczenie uslug telekomunikacyjnych, niczego nie podpisywalem, umowa miala zostac dostarczona w ciagu paru dni kurierem. Po paru dniach dowiedzialem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.7 18:34:20

Jak wymeldować pijącego brata z mieszkania przed sprzedażą?

Mieszkam z mama i z bratem, ktory ciagle pije i zneca sie psychicznie. Siedzial juz dwa razy za to w wiezieniu i otrzymal wyrok eksmisyjny. Toczy sie nastepna sprawa rowniez o to samo. Chcialybysmy z mama ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.7.7 12:14:39

Auto zatrzymane przez policję pod zarzutem przeszczepu

Witam. To mój pierwszy post. Pozmozcie. Zakupielem auto sprowadzone z Niemiec. Zostało zarejestrowane i ubezpieczone. Po trzech miesiącach wizyta policji i auto zatrzymane do wyjaśnienia. Minął juz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.6 11:19:22

Czy ojciec może odebrać dziecko matce będąc recydywistą z wyrokiem na lat?

Witam.
Mam syna 7 lat ojcostwo nigdy nie bylo ustalone. Odkąd syn miał niecały miesiąc nie widziałam ojca nie miałam kontaktu. Uciekł po tym jak mnie pobił i tyle go widziałam. Teraz założył ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.7.6 9:55:56

Zwrot zaliczki fotografa gdy zmieniono termin ślubu - czy mam podstawy?

Kilka miesięcy temu wplacilam 500 zł na konto fotografa. Korespondencje prowadziliśmy przez messanger na Facebooku. W takiz to sposob została przeslana mi umowa, której jednak w natłoku różnych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.5 17:3:52

Czy mogę jeździć w Anglii gdy mam zawieszone prawo jazdy w Polsce?

Witam przebywam w angli od 3 lat w polsce zawieszono mi prawo jazdy za zaleglosci alimentacyjne splacam je chodz nie reguralnie ciezko ostatnio z praca czy moge jezdzic w angli i tu wyrobic nowe angielskie ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.7.5 3:10:44

Obliczanie ekwiwalentu za urlop przy wypowiedzeniu umowy

Witam,

w tym tygodniu mam dostać wypowiedzenie umowy o pracę. Chciałabym aby ktoś mi pomógł obliczyć ile urlopu będzie brane do obliczenia ekwiwalentu.

Mój wymiar urlopu to 20 dni. Zostałam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.4 15:8:25

Czy termin dni na odwołanie od wyroku liczy się od doręczenia czy awiza?

Witam!

Sprawa wygląda następująco że w dniu 23 lipca dostałem pocztą wyrok skazujący, jednak nie było mnie w domu i listonosz zostawił awizo. Z powodu mojej nieobecności, nie było mnie w ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.4 15:6:34

Czy teściowa płaci podatek od sprzedaży mieszkania gdy pieniądze na budowę domu?

Witam,
planujemy z żoną sprzedać mieszkanie teściowej i wspólnie z nią (między innymi za sprzedaż jej mieszkania) wybudować dom. Dom miałby być wybudowany na naszej działce.
Problem w tym, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.4 14:30:8

Kto zwraca koszty leczenia pracownika po wypadku przy pracy

Miałeś/aś wypadek w pracy do pracy,samochodowy napisz do mnie pomogę w otrzymaniu odszkodowania 781191331 ... Zobacz wątek

14 odpowiedzi

2017.7.4 13:35:0

Kara za oszustwo kredytowe przy niepewnej spłacie

Pani Marto. Moze pani zaczac od oddania 400 zl mojemu dziecku, bo wozeczek nie dotarl... Wyslalam pani sms z nr konta. ... Zobacz wątek

19 odpowiedzi

2017.7.4 10:38:23

Witam, jak powinna wyglądać treść rezygnacji z funkcji naczelnika OSP

Witam, jak powinna wyglądać treść rezygnacji z funkcji naczelnika OSP ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.4 9:28:9

Wymiar pracy - nadgodziny i urlop wypoczynkowy

Ja miałam problem z nadgodzinami i walczyłam z moim byłym pracodawca baardzo długo, i nie tylko ja walczyłam. Jestem z Kalisza i moje koleżanki doradziły bym o pomoc zwróciła się do EKSPERTA, ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2017.7.4 9:17:8

Zobowiązania dzieci do pomocy finansowej rodzicowi

Witam dostałam pismo z MOPSU informujące że mój ojciec ubiega się o pomoc finansową i teraz sprawdzają czy jesteśmy w stanie mu pomóc.Teraz moje pytanie brzmi czy mogą żądać pieniędzy na ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.4 9:8:41

Podział majątku po 8 latach - mąż przepisał mieszkanie drugiej żonie testamentem

Witam,razem z byłym mężem wprowadziliśmy się do mieszkania po ślubie w 1993r.Spółdzielnia ściągnęła kredyt na budowę domów.Mieszkaliśmy wspólnie z 2 dzieci do 2005r.W roku 2006 były mąż ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2017.7.4 2:1:48

Kancelaria komornicza nie odpowiada - jak dowiedzieć się o szczegółach egzekucji?

Witam
Dziś na moim koncie pojawiło się zajęcie rachunku bankowego z sygnatura (KMnumer). Niestety, nie mam zielonego pojęcia za co, nie dostałem żadnego pisma w sprawie wykonanej egzekucji, żadnego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.3 21:41:53

Czy były partner może odebrać dziecko gdy chcę wrócić w swoje strony?

Witam, pilnie poszukuję odpowiedzi na moje troski. Mam z byłym już partnerem 2,5 miesięczną córkę. Rozstalismy się na dniach, a wcześniej zostawiłam dom rodzinny i wyjechałam do niego prawie ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.7.3 18:37:9

Zamiana grzywny na prace społeczne - konsekwences nieodpracowania

mialam odrobic 30h spolecznych na 23 dni nie zdazylam tego zrobic i zabraklo mi 6h bo dostalam wezwanie do aresztu i nie zglosilam sie bo czekam na srawe ktora ma sie odbyc podkoniec lipca czy mam gdzies ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2017.7.3 12:48:14

Umowa o dzieło merchandiser - weryfikacja ubezpieczenia

Witam.
Jestem zatrudniony jako manchandiser w hipermarkecie caerfoor. Zatrudnienie jest na umowę o dzieło, mam teraz pytanie czy da się jakoś sprawdzić czy mam ubezpieczenie? Dodam że mam stawkę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.3 0:11:49

2017.7.2 22:41:45

Czy otrzymam zaświadczenie o niekaralności po nadzorze kuratorskim za marihuanę?

Dzień dobry,
pilnie potrzebuję informacji na temat uzyskania zaświadczenia o niekaralności. Niedługo wybieram się za granicę do pracy do czego konieczne będzie zaświadczenie o niekaralności. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.2 20:29:29

Separacja w Niemczech a rozwód męża w Polsce - która sprawa ma pierwszeństwo?

Witam

Mieszkam w Niemczech .
Wniosłam tam o sprawę rozwodową na warunkach niemieckich.
Czyli muszę mieć z mężem (jeszcze) rok separacji .Na razie minęło 1,5 miesiąca .

Mój mąż wyjechał ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.2 11:26:24

Pobór opłat parkingowych w weekendy przez miasto

Witam, dzisiaj to jest 01.07.17 miasto Gdańsk uruchomiło pobór opłat (również w weekendy) na parkingach, znajdujących się na terenie miejskim oraz zarządzanych przez miasto. Czy jest to zgodne ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.1 18:50:50

Dziedziczenie ustawowe wnuka po babci przy braku testamentu

Witam.Czy ma znaczenie kto pierwszy zmarł,spadkodawca czy spadkobiorca.Wiem że przy braku testamentu jest dziedziczenie ustawowe. Mój mąż zmarł przed swoją matką, zostawił syna.Czy syn ma prawo ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.1 11:1:10

Sprzedaż alkoholu przez niepełnoletnego pracownika sklepu

Witam mam pytanie corka we wrzesniu konczy 18 lat a w lipcu chcialaby podjac prace w sklepie monopolowym .Czy jest to zgodne z prawem i czy wymaga to mojej pisemnej zgody ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2017.6.30 10:40:51

Rozliczenie za wodę przy najme mieszkania - spór o koszty

Witam. Ze wspolnoty mieszkaniowej otrzymalam wezwanie do zaplaty na kwote prawie 3000 zl. Pani z zarzadu odpowiedziala mi ze to jest zadluzenie z 2012roku , w nastepnej wersji ze byly dwie podwyzki czynszu ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.6.28 21:36:18

2017.6.28 15:38:18

Jak zdobyć opiekę nad dzieckiem gdy matka żyje w patologii?

Drodzy Państwo.
Skrótowo sytuacja wygląda tak:
1. Aktualnie dzięki testom DNA wyjaśnia się sprawa ojcostwa. (niestety były ku temu podstawy bo kobieta ma równolegle drugą taką sprawę z wcześniejszym ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.6.28 7:59:1

Wypadek samochodowy z własnej winy a zasiłek ZUS dla przedsiębiorcy

Witam

Prowadzę własną działalność gospodarczą.
Wracając do domu miałem wypadek samochodowy spowodowany z mojej winy.
Policja uznała moją winę.

Opłacam składki regularnie.
Mam nogę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.6.27 23:6:13

Transfer zasiłku dla bezrobotnych z kraju UE - przedłużenie

Witam,

Czy są wśród Państwa osoby, które miały przetransferowany zasiłek dla bezrobotnych z innego kraju UE?
Mam aktualnie przyznany zasiłek na trzy miesiące. Po upływie tego czasu można ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.6.27 19:0:53

Lokatorzy zdewastowali mieszkanie - jak wygrać sprawę gdy e-Sąd przekazał do odległego miasta?

Dzień dobry,
szczerze powiedziawszy trudno cokolwiek doradzić bez zapoznania się z aktami postępowania,gdyż z powyższego opisu niewiele wynika. Niemniej skoro sąd zarzucił "brak właściwego adresu", ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.6.27 18:50:23

Sprawa o zachowek po zmarłym ojcu - testament bez świadków i dokumentacja

Dzień dobry,
CoolAir, jak mniemam chodzi o zachowek po babci, a nie prababci? Jeśli prababka zmarła 40 lat temu, to nie mogła spisać testamentu 20 lat temu.
Po zmarłej 6 miesięcy babce, będzie ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2017.6.27 18:42:33

Czy jako dostawca bez umowy mogę być oskarżony o wyrządzenie szkody?

Witam, dostałem pismo z sadu ze jestem oskarżony o przerysowanie auta podczas wykonywania pracy jako dostawca. Wcześniej jedynie zostałem przesłuchany w tej sprawie jednak nie pamiętając takiego ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.6.27 14:17:43

Remont mieszkania - czy przesunięcie gazu wymaga pozwolenia na budowę?

Dzień dobry, pisze bo już mam mętlik w głowie i kompletnie nie wiem co w końcu powinnam robić. Sprawa dotyczy mieszkania w budynku wielorodzinnym z odrębnym prawem własności, budynek należy do ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.6.27 11:20:31

Czy praca za granicą w wakacje wpłynie na alimenty z funduszu?

Witam was.
Pochodzę z niepełnej rodziny, mianowicie ja, brat i nasza mama.
Oboje studiujemy i przysługuje nam po 500zl na głowę od państwa gdyż ojciec nie daje nam grosza.
Moje pytanie jest ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.6.27 0:51:17

Prawa byłej żony do nieruchomości kupionej przed ślubem przy rozwodzie

Czy jeżeli, podczas trwania małżeństwa (wspólnoty) rodzice dokonali darowizny na mnie wkładu mieszkaniowego, dotyczącego mieszkania spółdzielczego lokatorskiego dzięki czemu zostaliśmy wraz ... Zobacz wątek

9 odpowiedzi

2017.6.26 22:14:16

Czy będę odpowiedzialny za koszty leczenia ojca alkoholika bez ubezpieczenia?

Witam. Moi rodzice sa po rozwodzie 17 lat. Ojciec placił na mnie i brat alimenty. Dziś ja mam 29 lat, mieszkam w UK i mam z nim bardzo słaby kontakt. Ojciec ma 56 lat i jest alkocholikiem. Ma skierowanie ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.6.26 13:29:21

Sprzedaż auta z cofniętym licznikiem - odpowiedzialność w Niemczech

A to ciekawe... Nawet nie wiedziałem, że w naszym kraju można liczyć na auto z pewnym przebiegiem i do tego z gwarancją na samochód używany :-) Dzięki dziewczyny! Sprawdzę ofertę tego Das Weltauto. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.6.26 12:1:47

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika