Forum prawne (strona 139)

Wezwanie do zapłaty za dług z roku - czy przedawniony i co robić?

Dzień dobry,
z opisu wynika, że nabywca wierzytelności prawdopodobnie skapitalizował odsetki i bardzo możliwe, że bez postępowania sądowego próbuje dochodzić odsetek od odsetek, a to nie znajduje ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.7.20 10:40:25

Czy mogę zostawić dziecko u babci na noc podczas wakacji bez informowania żony?

Dzień dobry,
a w jak zostały uregulowane Pana kontakty z dzieckiem oraz sposób sprawowania władzy rodzicielskiej ? Czy dziecko miałoby samo nocować u babci czy z Panem ?
Pozdrawiam,
adwokat Bernadetta ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.7.20 10:31:37

Jak starać się o zachowek gdy nie znam wartości majątku babci?

[cytat]

Witam,

Po krótce opowiem sprawę. Zmarła babcia, miała ona dwóch synów. Jednemu z nich przepisała cały majątek, mojemu ojcu nic nie przepisała ponieważ nie żyje. Mnie pominęła ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.7.20 10:25:51

Czy mogę starać się o wyższe odszkodowanie gdy śmierć po operacji po wypadku?

Napisz do mnie domik931@gmail.com

Pomożemy w uzyskaniu odszkodowania, przeprowadzimy analizę sprawy i zobaczymy co się da zrobic ;) ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.7.20 1:20:11

Oszustwo ubezpieczeniowe - brak kosztorysu od Warty

Nie zgadzaj się!!
Napisz do mnie: domik931@gmail.com
Zaproponujemy wysoką kwotę dopłaty do odszkodowania ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2017.7.20 1:18:2

Odszkodowanie po latach za wypadek w dzieciństwie - czy mam jeszcze szansę?

Nie zgadzaj się na 1000 zł!!!!!

Napisz do mnie domik931@gmail.com

Pracuję dla kancelarii odszkodowawczej, pomożemy uzyskać wyższe odszkodowanie ;) ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.7.20 1:17:22

Uszczerbek na zdrowiu po wypadku w pracy - ile procent

Napisz do mnie: domik931@gmail.com
Pomożemy uzyskać stosowne odszkodowanie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.7.20 1:16:0

wymeldowanie po rozwodzie

Mam podobna sytuacje.niestety nigdzie nie znalazłam odpowiedzi, czy w końcu maja prawo mnie teściowie wymiotować czy nie.. Nie sta mnie na mieszkanie. Mamy syna. Ręce opadają. ... Zobacz wątek

8 odpowiedzi

2017.7.19 23:11:43

Czy mogę zostawić dziecko u babci gdy matki nie ma w domu?

Witam mam pytanie czy po odbyciu wizyty z dzieckiem jak zaprowadzam dziecko spowrotem i nie ma matki w domu czy mam obowiazek zostawic dziecko jak jest babcia lub prababcia a matki nie ma ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.7.19 23:6:50

Samotny ojciec z dziećmi - dodatkowa pomoc finansowa

Chce byc jeszcze dobrym ojcem Witam mam 38 lat od 3 lat jestem wdowcem samo wychowujących trójkę dzieci w wieku 16 13 i 10 lat po śmierci żony zostało mi dużo długów na obecną chwilę jest to ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2017.7.19 22:47:20

Błąd w pracy a odpowiedzialność materialna pracownika

Witam. Pracuje w zakladzie meblarskim jako operator maszyn stolarskich. Ostatnio niestety zdazylo mi sie popelnic błąd w wierceniu. Elementy zostaly zatrzymane. Wiem, że pracodawca niezgodnie powiercone ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.19 16:26:9

Były mąż kłamie o dochodach w sądzie alimentacyjnym - jak go ukarać?

A co na to twoj prawnik? Nic nie powiedzial jak zrobic? Ja mam prawnika pana Joanne z Legaleo i moj byly tez co chwile rozne rzeczy kombinowal i robil wieksze przekrety niz twój ale ostatecznie stanelo ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.7.19 13:36:33

Podwyżka alimentów po latach - szczegółowe koszty utrzymania dziecka

Ja bym radzila isc do adwokata na konsultację. Ja byłam w Legaleo. Chcialam wlasnie zapytac o ten wniosek o podwyzszenie alimentow. Wczesniej mialam 300 zl. Syn ma obecnie 5 lat, zaczal chodzi do przedszkola. ... Zobacz wątek

42 odpowiedzi

2017.7.19 13:32:35

Podanie o wymianę okien do spółdzielni

jak napisac podanie o zamiarze wymiany okien ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2017.7.19 10:17:30

Nadgodziny bez płatności i niepełny etat

Witam posiadam następujący problem odnośnie pracy po godzinach opisane w umowie. Umowa na czas nieokreślony 160h w miesiącu. Jest to praca w gminie osoba na oczyszczalni. Mamy dyżury że jedziemy ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2017.7.19 7:49:15

Czy po przenesieniu do Polski będę miał szansę na przedterminowe zwolnienie?

witam . Moj chlopak zostal skazany w Austri na 7.5 lat pozbawiania wolnosci jednak zostala zlozona apelacja przez jego adwokata . mam pytanie czy jesli po wyroku prawomocym na swoje zyczenie zostanie przeniesiony ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.7.18 15:47:53

L4 przy działalności gospodarczej i umowach zlecenie - zasady

Witam, prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą oraz jestem zatrudniony na dwóch umowach zlecenie, dostałem zwolnienie lekarskie od 13 lipca do 29 sierpnia i muszę je dostarczyć do zus. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.18 9:43:0

Eksmisja sądowa dokuczliwych sąsiadów z mieszkania własnościowego

Witam, mam sasiadow ktorzy mieli meldunek na 5 lat w mieszkaniu na parterze (nasze mieszkanie jest na pierwszym pietrze). sasiedzi bardo dokuczliwi, dewastuja od ponad 5 lat lokum i budynek, zglaszanie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.18 2:44:11

Kredyt Inkaso przejął dług po zmarłym - brak opisu okresu i błędne odsetki

Dlug Kredyt Inkaso Maz dostal dzis wezwanie do zaplaty w tym ze chodzi o jego swietej pamieci Tate ktory odszedl w 2012 roku. Po 5 latach na adres (jeszcze z bledami) przyszedl owy list ze Kredyt Inkaso ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.17 22:37:6

Rozbieżności w składce zdrowotnej KRUS - weryfikacja kwot

Witam.
Ubiegam się o pewne stypendium i muszę wyliczyć dochód rodziny za rok 2016. Mam pewien problem w przypadku dochodu mamy.
Pobiera ona rentę KRUS z tytułu niezdolności do pracy. Nie zgadza ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.17 19:29:36

Wykorzystywanie wizerunku firm z fanpage w celach informacyjnych

Czy na swojej stronie mogę używać wizerunku innych firm, który udostępnili na swoich fanpagach. Jest to tak jakby "przekopiowanie" informacji jakie zawarli na swoich profilach. Oczywiście nie jest ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.17 17:27:58

Opinia o firmie windykacyjnej Horus Inkasso

Długo latałem po kancelariach i firmach windykacyjnych aby odzyskać swój wkład, mały bo mały ale jednak. Ktoś dał mi namiar na pewną stronę gdzie uzyskałem pomoc :) Gdybyście mieli jeszcze ... Zobacz wątek

12 odpowiedzi

2017.7.17 15:36:18

Czy mam obowiązek transportować sprzęt służbowy do firmy kilometrów?

Dzień dobry,
Pracuje zdalnie dla firmy oddalonej ode mnie o 400km. Posiadam umowę zlecenie. Posiadam służbowy sprzęt komputerowy na którym pracuję. Jeśli rezygnuje z pracy to kto odpowiada organizacyjnie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.17 12:10:47

Problem z dostawą umowy bankowej przez kuriera - procedury

Jakiś czas temu postanowiłem założyć konto w banku, złożyłem wniosek przez internet, został on zaakceptowany a umowę do podpisania miał dostarczyć kurier. Odbyłem jednak z Panem Kurierem niezbyt ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.17 8:42:41

Regulamin Rady Nadzorczej oparty na niezarejestrowanym statucie

Mam pytanie.
Na walnym zebraniu podjęto uchwałę o odwołaniu regulaminu Rady Nadzorczej i powołaniu nowego regulaminu RN obowiązującego z dniem podjęcia, opartego na nowym statucie spółdzielni ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.16 17:1:51

Jak unieważnić ślub cywilny - procedura

Czy mozna uniewaznic slub cywilny gdy maz naduzywa alkoholu byla niebieska larta gdyz znecal sie psychicznie i fizycznie? ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.7.16 16:41:46

Prawo przejazdu drogą wewnętrzną na działkę

Witam moja mama ma na sprzedaż kilka działek budowlanych wraz jest wyznaczona droga.. Jak formianie może moja mama może pozbyć się drogi ?
... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2017.7.16 15:8:46

Dokumenty potrzebne do darowizny nieruchomości u notariusza

Jakich dokumentów potrzebuje (darowizna ziemi i budynków na nim się znajdujacych)? Czy umowa jest potrzebna czy notariusz elektronicznie sam sprawdzi po numerze kw kto jest aktualnie właścicielem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.16 13:43:53

Sąsiad chce ocieplić dom na mojej działce - jak się zabezpieczyć prawnie?

Witam,

Problem polega na tym, że dom sąsiada został zbudowany dokładnie w granicach działki. Teraz chce on ten dom ocieplić, co wiąże się z prośbą o udostępnienie Ok 1,5 m2 MOJEJ działki, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.16 12:5:51

Czy podpis do szkoły dziennej po technikum oznacza utratę alimentów?

Dzien dobry
jestem uczennica trzeciej klasy technikum. Prawie rok temu złożyłam pozew o alimenty przeciw mojej matce mieszającej za granica. Przyjęłam jej ugodę i od sierpnia bedzie wysylać mi ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.7.15 18:11:40

Inwentaryzacja lokalu komunalnego po przebudowie bez pozwolenia

Nie,czekasz na wypowiedzenie umowy.Potem szukasz sobie na wynajem. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.7.15 13:4:37

jak napisać podanie do mops o zasiłek celowy na zakup opału?

Eugenia Samotna
Ul. Stefana Batorego 133/43
55-080 Smolec, gmina Kąty Wrocławskie

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej
w Kątach Wrocławskich

... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2017.7.14 17:42:14

Odmowa realizacji zamówienia mimo akceptacji - prawo konsumenta

4 lipca zamówiłem za pośrednictwem sklepu internetowego Plusa telefon wraz ze słuchawkami. 12 lipca poinformowali mnie, że zamówienie nie może być realizowane, bo Dział Aktywacji ustanowił kaucję ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.14 11:23:53

Czy mogę ubiegać się o odszkodowanie z ZUS za złamanie nogi na rencie?

Witam Jestem na rencie chorobowej złamałam nogę czy mogę się ubiegać o odszkodowanie z ZUS jeśli tak to jak mam to zrobić.
Pozdrawiam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.14 10:37:1

Odszkodowanie od kochanki meza za problemy zdrowotne

AGNES jezdzi po ludziach bo nie jedno rozwalila malzenstwo pisala z moim mezem pablo0605 na portalu fotka pl niech nie bedzie za bystra ona zielonego pojecia nie ma
... Zobacz wątek

22 odpowiedzi

2017.7.14 1:1:19

2017.7.13 11:40:30

Zaliczenie okresu zatrzymania prawa jazdy - o co chodzi w piśmie z sądu?

Witam,
01.02.2017r. Zostalo mi zatrzymane prawo jazdy(mam dokument z polocji) po wypadku samochodowym. Wyrok: zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych na okres 6 miesięcy i grzywna. Dzis dostałem dokument ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.7.13 9:46:15

Rezygnacja z kamerzysty na wesele - odszkodowanie

Nie ma prawa gdyż nie zaistniał między wami żaden formalny akt prawny a co za tym idzie nie doszlo do zawarcia umowy cywilno prawnej. Wymiana korespondencji elektronicznej nie zobowiązuje żadnej ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.7.12 22:50:12

Służebność przechodu i przejazdu

Po pierwsze czy ma pan na pismie o bezpłatnym korzystaniu z drogi. Nastepnie nie godzic sie na brame zamykana na klucz , ktory w kazdej chwilmoze byc zmieniony i bedzie pan bezradny . Podłosc ludzka ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.7.12 19:19:27

Jak zrezygnować z Netii?

Wypowiedzenie wysłałem na wyżej wymieniony adres a czerwcu i do dziś netia o niczym nie wie ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2017.7.12 13:33:53

Zabrane prawo jazdy za alimenty

Cyrk to jest z tym że mnóstwo rodziców ma długi alimentacyjne i naraża swoje dzieci.A na co prawo jazdy człowiekowi który nie zarabia by zapłacić na dzieci??Chyba co wtedy też na jeźdźenie ... Zobacz wątek

11 odpowiedzi

2017.7.12 1:27:27

Firma położyła złą papę na gonty - czy mogę żądać naprawy po latach?

Witam,
Mam taki problem, mianowicie:

Posiadam stropodach, który był pokryty gontami. W 2013 roku dach zaczął trochę przeciekać (pojawiła się mokra plama na suficie wielkości 50 x 50 cm). Aby ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.11 19:47:36

Rozłożenie składek ZUS przez żonę pracownika - konflikt interesów

Dzień dobry. Podpowiedzcie mi proszę czy to nepotyzm/ kumoterstwo, gdy żona zatrudniona w ZUS załatwia mężowi prowadzącemu działalność gospodarczą rozłożenie zaległości składkowe na raty ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.11 15:29:0

Reklamacja wkrętaków - inne kolory i brak oznakowania marki

Witam,
Zakupiłem na allegro komplet wkrętaków. Na zdjęciu rączka wkrętaka była oznaczona marką towaru oraz była w kolorze czerwonym. Towar jaki otrzymałem jest w kolorze zielonym, rączka nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.11 14:56:29

Założenie partii politycznej - procedury i wymogi prawne

Witam. Mam zamiar srworzyć partie polityczną i chciałbym dowiedzieć się jeszcze kilka rzeczy o nich.
Czy te 1000 głosów na założenie partii może być zebrane drogą elektroniczną,czyli, że ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.11 14:38:11

Kogo wpisać w szkodzie OC - sprawcę czy właściciela auta

Mam pytnie. Mój samohod został uszkodzony na parkingu. Znajomy sąsiad cofal i zarysowal mi bok. Okazalo się ze nie ma prawka. Nie zglosilem na policję ale do ubezpieczyciela. Co teraz będzie? Napisaliśmy ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.7.11 12:15:57

Czy mogę starać się o alimenty gdy ojciec jest zaginionym za granicą?

Dzień dobry,

Nie mam kontaktu z ojcem od ponad roku, zostawił on mnie i mamę. Przez dłuższy czas był uznany za zaginionego, lecz kilka miesięcy okazało się, że wyrobil on paszport w innym ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.7.10 23:24:52

Pobicie żony przez męża - konsekwencje prawne

co moze grozic mojemu mezowi za pobicie mnie? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.10 19:32:33

Dowód osobisty przed 18 urodzinami - czy można złożyć wniosek wcześniej

Jeśli złożę wniosek o dowód tymczasowy pięć miesięcy przed ukończeniem osiemnastego roku życia, to potrzebny jest podpis opiekuna? Ten podpis opiekun składa przy urzędniku czy na wniosku? ... Zobacz wątek

16 odpowiedzi

2017.7.10 18:22:44

Urlop 26-dniowy przy pracy zmianowej - obliczanie dni wolnych

Witam.

Zadaję pytanie grzecznościowo.

Osoba pracuje w takim systemie:
1.07 - od 7:00 do 19:00
2.07 - od 19:00 do 7:00 (następnego dnia)
3.07 - dzień wolny (od 7:00)
4.07 - dzień wolny
itd.

Miesięcznie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.10 17:31:59

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika