Forum prawne (strona 137)
Zrzeczenie się spadku w Niemczech - czy wymagane tłumaczenie w Polsce
Babcia w Polsce zmarla. Mieszkam od 1989 w niemczech.Zrzeklam sie Spadku tu w niemczech na podstawie Art. 13 EuErbVO.(niewiem czy po polsku to sie tak samo nazywa. Od Roku 2015 te prawo jest warzne.
Dostalem ... Zobacz wątek
2017.8.15 12:35:47
Mąż sprzedaje odziedziczony dom - co z majątkiem wspólnym?
Witam, Jestem w związku małżeńskim od 17 lat, mąż w trakcie małżeństwa odziedziczył do po rodzicach (majątek osobisty) obecnie chce spieniężyć swój majątek, wyrzucił mnie i dzieci z domu ... Zobacz wątek2017.8.15 9:50:58
Strzelanie do gołębi z wiatrówki - jakie konsekwencje
Wg mnie nie może być tak by gołębie niszczyły mienie dajej osoby. Nie od dziś wiadomo że gołębie to pasożyty i nosiciele wielu chorób. dlatego uważam że jeżeli sobie gdzieś tam latają to ... Zobacz wątek2017.8.15 8:28:24
Żona wyszła z dzieckiem a teraz chce żebym się wyprowadził z mieszkania
Witam. Żona poszła do adwokata i dostałem 2 pisma. Jedno, że od dłuższego czasu między nami są kłótnie i, że jest rozbita psychicznie i nie widzi juz szans dla nas. I dlatego wyszła z dzieckiem. ... Zobacz wątek2017.8.15 6:36:58
Czy mogę przywrócić się do pracy po podpisaniu wypowiedzenia w ciąży?
Witam,prosze o informacje.dnia 31/07/2017 podpisalam pracodawcy wypowiedzenie umowy o prace za porozumieniem stron.Minelo 14 dni,dzis potwierdzono u mnie ciaze.zaszlam w nia bedac na urlopie wypoczynkowym.na ... Zobacz wątek2017.8.14 17:40:57
Mandat karny kredytowany na raty
Dostalem mandat 500zl, po 2 tygodniach wplacilem 50 a reszte za miesiac po 50, narazie czekam co sie stanie:) ... Zobacz wątek2017.8.14 15:11:6
Alimenty gdy ojciec zabiera córkę na cały miesiąc wakacji
Mój mąż płaci na utrzymanie córki bez wyroku 550 zł miesięcznie. Córka jest pełnoletnia ma 19 lat. W wakacje poszła do pracy z której oczywiście dostaje wynagrodzenie. Od października zaczyna ... Zobacz wątek60 odpowiedzi | Strony: 1 2
2017.8.14 13:17:19
Wezwanie do zapłaty za zalanie bez kosztorysu szkód
Mam pytanie o Regres ubezpieczeniowy Ubezpieczyciel naprawił auto z AC a następnie zostałem wezwany do zapłaty za tą naprawę i obciążony kosztami naprawy pojazdu a konkretnie wymiany części auta ... Zobacz wątek2017.8.14 11:0:4
Mieszkanie od dewelopera z problemami akustycznymi
Mieszkam w nowym mieszkaniu od 3 miesięcy w W-wie.Akustyka mnie dobija. Słychać wodę u sąsiada gdy puszcza.
Ale dziadostwo budują teraz, no po prostu dno.
Tego się nie spodziewałem.
Widać, ... Zobacz wątek
2017.8.13 22:37:55
Skarga na policjant - Gdzie złożyć skargę na policjanta?
ja tesz mialem z policiom do cynienia zlapal mnie za gardlo i zacol dusic i zabral mi leki zaceli sie zemnie nabijac ... Zobacz wątek2017.8.12 19:51:35
Właściciel nie zmienił zamków - czy ponosi odpowiedzialność za kradzież pieniędzy?
Cześć. Wynajmuję mieszkanie z chłopakiem od 4,5 roku, ostatnio dowiedzieliśmy się od sąsiada, że z naszego mieszkania wychodziły 3 osoby. Nie wzięliśmy tego na poważnie, ponieważ przyjmujemy ... Zobacz wątek2017.8.12 2:56:40
Przemoc psychiczna żony - walka o prawa rodzicielskie
Mój problem mam od kilku lat mam dwoje dzieci i żone psychopatomaterialistką. każdego dnia ma problem ze sobą i z nami uważa że jest naj mądrzejsza znęca się nad dziećmi bije pasem a mnie próbuje ... Zobacz wątek2017.8.11 22:27:35
Zwrot gotówki za wadliwy telefon kupiony w komisie
Witam 27 lipca zakupiłem w komisie telefon używany za 700zł z gwarancją sprzedawcy trzy miesiące, w ciągu kilku godzin od zakupu stwierdziłem wiele usterek (nie działał czujnik światła i zbliżeniowy, ... Zobacz wątek2017.8.11 20:53:42
Komornik zabrał całą pensję złotych zostawiając tylko złotych
Witam .nie wiem co mam robić czy sobie odpuścić i mieć z głowy dług (jeśli to faktycznie całość) czy walczyć o moje pieniądze?
Pracuje na umowę o prace moje wynagrodzenie w tym miesiącu ... Zobacz wątek
2017.8.11 20:22:50
Jaka kwota najmu pokoju na działalność gospodarczą nie wzbudzi podejrzeń US
Dzień dobry! Proszę o państwa opinię...Jakie są widełki najmu pokoju pod/na działalność gospodarczą (praca z laptopem bez konieczności przyjmowania interesantów w mieszkaniu/pokoju)? Ile ... Zobacz wątek
2017.8.11 18:48:46
Czy obywatel Francji może kupić auto w Polsce na polskich tablicach
Czy Francuz ( a więc obywatel UE) mieszkający we Francji może zakupić auto w Polsce na polskich tablicach rejestracyjnych, i zachować je na polskim ubezpieczeniu?Jeśli nie, to czy może być współwłaścicielem ... Zobacz wątek
2017.8.11 8:34:56
Jak zamienić służebność na rentę gdy teść alkoholik niszczy mieszkanie?
Witam,bardzo chciałabym prosić o jakieś konstruktywne rady odnośnie zamiany służebności na rentę bądź innych rozwiązań wynikających z zaistniałej sytuacji.A mianowicie...2 lata temu zmarła ... Zobacz wątek
2017.8.11 0:0:49
Komornik zabiera połowę wypłaty - czy mogę wyjść z długów ponad tysięcy?
Też miałem podobny problem, może moja sytuacja nie była aż tak tragiczna, w skrócie byłem zadłużony na 60 tysięcy, i myślałem, że zostaje mi tylko egzystować jak zwierze w biedzie do końca ... Zobacz wątek2017.8.10 16:31:45
Wypłata środków z funduszu remontowego przez poprzedniego właściciela
Motivational stock music and background music ... 152223 stock music clips and loops. Production music starting at $20. Download and buy high quality tracks.This reel showcases some of my work from 2011 ... Zobacz wątek
2017.8.10 16:26:56
Płot 215 cm pod oknami sąsiada na mojej posesji
Witam sąsiad chce postawić płot na działce tuż przy moim oknie 0.5m jaki może postawić i czy w ogole może ... Zobacz wątek2017.8.10 13:53:28
Odpowiedzialność pełnoletnich dzieci za długi rodziców
jakoś dziwnie tu sa same pytania ani jednej odpowiedzi co to za forum ... Zobacz wątek2017.8.10 10:9:53
Umowa zlecenia z różnymi stawkami prowizji
Jestem zatrudniona na umowę zalecenie w pewnej firmie od lipca do końca sierpnia, każdy miesiąc nowa umowa. Po przepracowaniu miesiąca dowiedziałam się,że wynagrodzenie za miesiac lipiec otrzymam ... Zobacz wątek2017.8.10 0:54:55
Szczekanie psa na posesji - skargi sąsiada i prawa właściciela
Witam,Kontaktuję się z Państwem w nietypowej dość sprawie. Mieszkam w domu jednorodzinnym na osiedlu domów (bardzo spokojna dzielnica, strefa zamieszkania o niskim natężeniu ruchu samochodowego ... Zobacz wątek
2017.8.9 23:4:3
Czy mam prawo poznać autora donosu w urzędzie gminy?
Dzień dobry.Mam pytanie w kwestii donosu, w urzędzie gminy zgłoszono na mnie i moja rodzine donos w kestii mieszkania czy mam prawo dowiedziec sie kto napisal taki donos i jak to zrobic. Donos ... Zobacz wątek
2017.8.9 20:40:8
Czy można budować dom na działce UR - usługi rzemiosła uciążliwego?
Witam . Działka UR -usługi rzemiosła uciążliwego a budowa domu na takiej działce czy jest możliwość? .dodam że działka znajduje sie w koło budynków mieszkalnych. terenu UR -usługi rzemiosła ... Zobacz wątek2017.8.9 19:4:55
Rola kuratora sądowego - uprawnienia, obowiązki i sprawozdania
A jesli ma sie asystenta rodziny i asystent niema zastrzezeni do rodziny tylko kuratorowi zawsze cos nie pasuje i zastrasza ze odbierze dzieci? ... Zobacz wątek2017.8.9 16:17:51
Rezygnacja z kindergeldu przed powrotem z Niemiec do Polski
Rezygnacja z kindergelds WitamMojemu mężowi kończy się kontrakt w Niemczech w październiku,
Bedzie wracał do Polski, jak załatwić rezygnację z kindergelds, chcielibyśmy starać się o 500+ ... Zobacz wątek
2017.8.9 15:47:12
Czy córka z nazwiskiem ojca dziedziczy długi zmarłej babci ze strony matki
Witam mam pytanie ponieważ w lutym tego roku zmarła matka mojej narzeczonej pozostawiając wiele długów oczywiście narzeczona zgodnie z prawem zrzekła się spadku. 5 dni temu urodziła się nam córka ... Zobacz wątek2017.8.9 15:33:15
Czy sąd polski ma jurysdykcję gdy dziecko mieszka w UK?
Witam,Moja byla zona i nasz 5 letnii syn mieszkaja od paru lat w Anglii. Ja natomiast mieszkam w Polsce.
Do tej pory placilem dobrowolnie wg tego co ustalilismy ale teraz ona zlozyla pozew o alimenty ... Zobacz wątek
2017.8.9 10:21:14
Alimenty a dochody konkubiny - uwzględnienie w wyroku
Witam. Jestem po rozwodzie wina z obu stron. Moja była żona ma przysadzone alimenty na kwotę 600 zł, nie mamy dzieci. Od pewnego czasu moja była żona zamieszkuje razem z konkubentem i jego dzieckiem ... Zobacz wątek2017.8.9 10:15:44
Czy radca prawny może jednocześnie pracować w gminie i prowadzić kancelarię?
Witam, chciałabym prosić o poradę bardziej doświadczonych kolegów radców prawnych. Jestem radcą prawnym zatrudnionym na etacie w gminie, a więc obowiązują mnie przepisy ustawy o pracownikach ... Zobacz wątek2017.8.8 18:23:0
Prawa i obowiązki lokatorów - zakłócanie spokoju sąsiadom przez dzieci
prosze posluchac ja mam jeszcze gorzej bo sasiadka nade mna wynajmuje mieszkanie i postanowila otworzyc sobie pralnie oczywiscie nie legalnie teraz tak sie rozkrecilo ze pierze tez cale noce prosze sobie ... Zobacz wątek2017.8.8 16:55:50
Jazda rowerem pod wpływem alkoholu - na ile zabierają prawo jazdy
Witam, mam pytanie, miesiąc temu mojego ojca zatrzymała policja i podczas badanie alkomatem wykazało 0.25 wydychanym powietrzu, ojciec powiedział że pil ale dzień wcześniej więc pojechali do szpitala ... Zobacz wątek2017.8.8 15:37:20
Czy święto to dodatkowy dzień wolny gdy nie mam weekendów w sierpniu?
Dzień dobry,pracuje w sklepie na umowę o pracę na pełen etat. W tym mc są 4 weekendy plus święto 15.08. W tym mc nie mam ani jednego wolnego weekendu. W grafiku mam jedynie 8 dni wolnych od ... Zobacz wątek
2017.8.8 11:42:24
Jak założyć księgę wieczystą dla działki zabudowanej na gruntach rolnych?
Witam, mam problem z wnioskiem o KW. Posiadam księgę wieczystą w której wpisane są grunty rolne. Obecnie chce założyć księgę dla działki na której stoi dom (a dokładnie - grunty rolne zabudowane). ... Zobacz wątek2017.8.8 8:13:2
Zadłużone mieszkanie odziedziczone po babci - co może zrobić właścicielka
Witam, mam problem...3 lata temu odziedzicilam po babci 2 pokojowe mieszkanie, w którym mieszka mój ojciec. Babcia w testamencie zazuczyla sobie, żebym mieszkanie dostała Ja, Al mój ojciec ... Zobacz wątek2017.8.7 12:31:29
Czy w sprawie rozwodowej pozostałe punkty zostały już orzeczone
W maju miałem pierwszą sprawe rozwodowa wnosilem o rozwód z winy zony, opiekę nad dziećmi, alimenty i pozbawienie żony praw rodzicielskich. Zona zgodziła się na wszystko po za pozbawieniem praw ... Zobacz wątek2017.8.6 18:16:51
Jak uzyskać notatkę z interwencji straży miejskiej i policji?
Czy mogę uzyskać notatkę z interwencji strazy miejskiej i policji ,jak tak to w jaki sposób mógł bym ja otrzymać wiem ,ze rozmowa była nagrywana ,ale chodzi mi o pisemne potwierdzenie Interwencja ... Zobacz wątek2017.8.6 13:21:53
Jak sporządzić testament dotyczący opieki nad dzieckiem w razie wypadku?
Witam. Chciałabym sporządzić testament ze względu na losy mojego dziecka w razie jakiegoś wypadku. mam męża i napewno on by się zajął dzieckiem w razie konieczności. natomiast gdyby i on uległ ... Zobacz wątek2017.8.6 12:45:1
Egzekwowanie nieopłaconego czynszu i rachunków od byłego najemcy
Witam serdecznie. Chciałam zapytać co zrobic w takiej sytuacji gdy podpisalam umowe najmu mieszkania z facetem wspólnie w biurze w momencie wyprowadzki informowałam wlascicieli ze juz tam nie bede ... Zobacz wątek2017.8.6 0:23:15
Użyczenie pomieszczenia biurowego i łazienki w domu na potrzeby działalności
Witam użytkowników, mam następujący problem:Jestem zmuszony przenieść działalność gospodarczą do domu, w którym będe wkrótce mieszkać. Przeznaczyłem na biuro jedno pomieszczenie i z ... Zobacz wątek
2017.8.5 16:8:37
Czy przysługuje odszkodowanie za upadek i złamanie palca na rencie
Babcia ma rente i upadla swichnela palec ma otwarte zwichniecie i pozrywane sciegna i nerwy czy nalezy sie jej odszkodowanie? ... Zobacz wątek2017.8.5 13:8:39
Windykacja za pozycję z jednym groszem - koszty i działania windykatora
Witam. Mam problem z komornikiem, poniewaz wzialem szybka pozyczk, splacilem ja ale bez jednego grosza. Mimo kilkukrotnego wysylania kwoty do pozyczkodawcy, zawsze on to odsylal. Kwota wkoncu urosla do ... Zobacz wątek2017.8.5 12:48:8
Matka dziecka nie podaje lokalizacji - jak wymusić kontakt z niemowlęciem?
Dodam, że żyliśmy w związku pozamałżeńskim. Przyjąłem uznanie ojcostwa, syn nosi moje nazwisko. ... Zobacz wątek2017.8.5 0:32:18
Przyciemnianie lamp tylnych skutera - czy prześwit jest dopuszczalny
Witam.Przyciemnianie lamp z tyłu skutera całkowicie na czarno jest niedopuszczalne. Tyle wiem.
Pytanie jest takie, czy jeśli moje lampy zostaną przyciemnione ALE zostawię na nich prześwit ... Zobacz wątek
2017.8.4 21:3:11
Czy umowa na czas określony zostanie przedłużona w ciąży po urlopie macierzyńskim?
Witam serdecznie,mam pytanie odnośnie swojej umowy w pracy, którą mam na czas określony do 04.2019r. Obecnie jestem na urlopie macierzyńskim, który kończy mi się we wrześniu. Jeśli zajdę w ... Zobacz wątek
2017.8.4 16:7:59
Blok azbestowy do rozbiórki - czy miasto musi zapewnić normalne warunki?
Dodam że w bloku nie ma żadnego węża w razie pożaru, wszystkie zostały skradzione. Mieszkam na ostatnim piętrze i gdy jest ulewa dach przecieka, przecieka także w pobliżu instalacji elektrycznej. ... Zobacz wątek2017.8.4 13:5:1
Odzyskanie weksla in blanco pobranego przez pracodawcę niezgodnie z prawem
Witam.Mam problem który często mnie dręczy i nie mogę o tym zapomnieć.2 miesiące temu zatrudniłem się w pewnej "firmie" niedość że dostałem jakieś 40 % mojego łącznego wynagrodzenia to nie ... Zobacz wątek2017.8.4 11:39:55
Czy testament notarialny automatycznie czyni spadkobiercę właścicielem
Witam.Takie pytanko.
Jeśli posiadam testament sporządzony przez notariusza (akt notarialny), testament jest jeden po babci i jeden po dziadku, w obydwu testamentach napisane, że całość majątku ... Zobacz wątek
2017.8.4 11:32:18
Czy odprowadzanie zanieczyszczeń wzdłuż płotu sąsiada łamie prawo
Witam,mam mały zakład,wentylator wydmuchuje zanieczyszczone środkami do malowania skór powietrze wzdłóż(1 metr obok) płotu sąsiadów.Dodam,że to powietrze jest kompletnie niewyczuwalne,nie ... Zobacz wątek
2017.8.3 23:37:15
Masz inne pytanie do prawnika?