Forum prawne (strona 137)

Umowa zlecenia z różnymi stawkami prowizji

Jestem zatrudniona na umowę zalecenie w pewnej firmie od lipca do końca sierpnia, każdy miesiąc nowa umowa. Po przepracowaniu miesiąca dowiedziałam się,że wynagrodzenie za miesiac lipiec otrzymam ... Zobacz wątek

27 odpowiedzi

2017.8.10 0:54:55

Szczekanie psa na posesji - skargi sąsiada i prawa właściciela

Witam,

Kontaktuję się z Państwem w nietypowej dość sprawie. Mieszkam w domu jednorodzinnym na osiedlu domów (bardzo spokojna dzielnica, strefa zamieszkania o niskim natężeniu ruchu samochodowego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.8.9 23:4:3

Czy mam prawo poznać autora donosu w urzędzie gminy?

Dzień dobry.
Mam pytanie w kwestii donosu, w urzędzie gminy zgłoszono na mnie i moja rodzine donos w kestii mieszkania czy mam prawo dowiedziec sie kto napisal taki donos i jak to zrobic. Donos ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.8.9 20:40:8

Czy można budować dom na działce UR - usługi rzemiosła uciążliwego?

Witam . Działka UR -usługi rzemiosła uciążliwego a budowa domu na takiej działce czy jest możliwość? .dodam że działka znajduje sie w koło budynków mieszkalnych. terenu UR -usługi rzemiosła ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.8.9 19:4:55

Rola kuratora sądowego - uprawnienia, obowiązki i sprawozdania

A jesli ma sie asystenta rodziny i asystent niema zastrzezeni do rodziny tylko kuratorowi zawsze cos nie pasuje i zastrasza ze odbierze dzieci? ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.8.9 16:17:51

Rezygnacja z kindergeldu przed powrotem z Niemiec do Polski

Rezygnacja z kindergelds Witam
Mojemu mężowi kończy się kontrakt w Niemczech w październiku,
Bedzie wracał do Polski, jak załatwić rezygnację z kindergelds, chcielibyśmy starać się o 500+ ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.8.9 15:47:12

Czy córka z nazwiskiem ojca dziedziczy długi zmarłej babci ze strony matki

Witam mam pytanie ponieważ w lutym tego roku zmarła matka mojej narzeczonej pozostawiając wiele długów oczywiście narzeczona zgodnie z prawem zrzekła się spadku. 5 dni temu urodziła się nam córka ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.8.9 15:33:15

Czy sąd polski ma jurysdykcję gdy dziecko mieszka w UK?

Witam,
Moja byla zona i nasz 5 letnii syn mieszkaja od paru lat w Anglii. Ja natomiast mieszkam w Polsce.

Do tej pory placilem dobrowolnie wg tego co ustalilismy ale teraz ona zlozyla pozew o alimenty ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.8.9 10:21:14

Alimenty a dochody konkubiny - uwzględnienie w wyroku

Witam. Jestem po rozwodzie wina z obu stron. Moja była żona ma przysadzone alimenty na kwotę 600 zł, nie mamy dzieci. Od pewnego czasu moja była żona zamieszkuje razem z konkubentem i jego dzieckiem ... Zobacz wątek

8 odpowiedzi

2017.8.9 10:15:44

Czy radca prawny może jednocześnie pracować w gminie i prowadzić kancelarię?

Witam, chciałabym prosić o poradę bardziej doświadczonych kolegów radców prawnych. Jestem radcą prawnym zatrudnionym na etacie w gminie, a więc obowiązują mnie przepisy ustawy o pracownikach ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.8.8 18:23:0

Prawa i obowiązki lokatorów - zakłócanie spokoju sąsiadom przez dzieci

prosze posluchac ja mam jeszcze gorzej bo sasiadka nade mna wynajmuje mieszkanie i postanowila otworzyc sobie pralnie oczywiscie nie legalnie teraz tak sie rozkrecilo ze pierze tez cale noce prosze sobie ... Zobacz wątek

20 odpowiedzi

2017.8.8 16:55:50

Jazda rowerem pod wpływem alkoholu - na ile zabierają prawo jazdy

Witam, mam pytanie, miesiąc temu mojego ojca zatrzymała policja i podczas badanie alkomatem wykazało 0.25 wydychanym powietrzu, ojciec powiedział że pil ale dzień wcześniej więc pojechali do szpitala ... Zobacz wątek

11 odpowiedzi

2017.8.8 15:37:20

Czy święto to dodatkowy dzień wolny gdy nie mam weekendów w sierpniu?

Dzień dobry,

pracuje w sklepie na umowę o pracę na pełen etat. W tym mc są 4 weekendy plus święto 15.08. W tym mc nie mam ani jednego wolnego weekendu. W grafiku mam jedynie 8 dni wolnych od ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.8.8 11:42:24

Jak założyć księgę wieczystą dla działki zabudowanej na gruntach rolnych?

Witam, mam problem z wnioskiem o KW. Posiadam księgę wieczystą w której wpisane są grunty rolne. Obecnie chce założyć księgę dla działki na której stoi dom (a dokładnie - grunty rolne zabudowane). ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.8.8 8:13:2

Zadłużone mieszkanie odziedziczone po babci - co może zrobić właścicielka

Witam, mam problem...3 lata temu odziedzicilam po babci 2 pokojowe mieszkanie, w którym mieszka mój ojciec. Babcia w testamencie  zazuczyla sobie, żebym mieszkanie dostała  Ja, Al mój ojciec ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.8.7 12:31:29

Czy w sprawie rozwodowej pozostałe punkty zostały już orzeczone

W maju miałem pierwszą sprawe rozwodowa wnosilem o rozwód z winy zony, opiekę nad dziećmi, alimenty i pozbawienie żony praw rodzicielskich. Zona zgodziła się na wszystko po za pozbawieniem praw ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.8.6 18:16:51

Jak uzyskać notatkę z interwencji straży miejskiej i policji?

Czy mogę uzyskać notatkę z interwencji strazy miejskiej i policji ,jak tak to w jaki sposób mógł bym ja otrzymać wiem ,ze rozmowa była nagrywana ,ale chodzi mi o pisemne potwierdzenie Interwencja ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.8.6 13:21:53

Jak sporządzić testament dotyczący opieki nad dzieckiem w razie wypadku?

Witam. Chciałabym sporządzić testament ze względu na losy mojego dziecka w razie jakiegoś wypadku. mam męża i napewno on by się zajął dzieckiem w razie konieczności. natomiast gdyby i on uległ ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.8.6 12:45:1

Egzekwowanie nieopłaconego czynszu i rachunków od byłego najemcy

Witam serdecznie. Chciałam zapytać co zrobic w takiej sytuacji gdy podpisalam umowe najmu mieszkania z facetem wspólnie w biurze w momencie wyprowadzki informowałam wlascicieli ze juz tam nie bede ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2017.8.6 0:23:15

Użyczenie pomieszczenia biurowego i łazienki w domu na potrzeby działalności

Witam użytkowników, mam następujący problem:

Jestem zmuszony przenieść działalność gospodarczą do domu, w którym będe wkrótce mieszkać. Przeznaczyłem na biuro jedno pomieszczenie i z ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.8.5 16:8:37

Czy przysługuje odszkodowanie za upadek i złamanie palca na rencie

Babcia ma rente i upadla swichnela palec ma otwarte zwichniecie i pozrywane sciegna i nerwy czy nalezy sie jej odszkodowanie? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.8.5 13:8:39

Windykacja za pozycję z jednym groszem - koszty i działania windykatora

Witam. Mam problem z komornikiem, poniewaz wzialem szybka pozyczk, splacilem ja ale bez jednego grosza. Mimo kilkukrotnego wysylania kwoty do pozyczkodawcy, zawsze on to odsylal. Kwota wkoncu urosla do ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.8.5 12:48:8

Matka dziecka nie podaje lokalizacji - jak wymusić kontakt z niemowlęciem?

Dodam, że żyliśmy w związku pozamałżeńskim. Przyjąłem uznanie ojcostwa, syn nosi moje nazwisko. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.8.5 0:32:18

Przyciemnianie lamp tylnych skutera - czy prześwit jest dopuszczalny

Witam.

Przyciemnianie lamp z tyłu skutera całkowicie na czarno jest niedopuszczalne. Tyle wiem.

Pytanie jest takie, czy jeśli moje lampy zostaną przyciemnione ALE zostawię na nich prześwit ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.8.4 21:3:11

Czy umowa na czas określony zostanie przedłużona w ciąży po urlopie macierzyńskim?

Witam serdecznie,
mam pytanie odnośnie swojej umowy w pracy, którą mam na czas określony do 04.2019r. Obecnie jestem na urlopie macierzyńskim, który kończy mi się we wrześniu. Jeśli zajdę w ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.8.4 16:7:59

Blok azbestowy do rozbiórki - czy miasto musi zapewnić normalne warunki?

Dodam że w bloku nie ma żadnego węża w razie pożaru, wszystkie zostały skradzione. Mieszkam na ostatnim piętrze i gdy jest ulewa dach przecieka, przecieka także w pobliżu instalacji elektrycznej. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.8.4 13:5:1

Odzyskanie weksla in blanco pobranego przez pracodawcę niezgodnie z prawem

Witam.Mam problem który często mnie dręczy i nie mogę o tym zapomnieć.2 miesiące temu zatrudniłem się w pewnej "firmie" niedość że dostałem jakieś 40 % mojego łącznego wynagrodzenia to nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.8.4 11:39:55

Czy testament notarialny automatycznie czyni spadkobiercę właścicielem

Witam.
Takie pytanko.
Jeśli posiadam testament sporządzony przez notariusza (akt notarialny), testament jest jeden po babci i jeden po dziadku, w obydwu testamentach napisane, że całość majątku ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.8.4 11:32:18

Czy odprowadzanie zanieczyszczeń wzdłuż płotu sąsiada łamie prawo

Witam,mam mały zakład,wentylator wydmuchuje zanieczyszczone środkami do malowania skór powietrze wzdłóż(1 metr obok) płotu sąsiadów.
Dodam,że to powietrze jest kompletnie niewyczuwalne,nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.8.3 23:37:15

Umowa kupna-sprzedaży na Allegro - zmuszenie do wydania towaru

Witam kupilam basen na allegro . sprzedawca mial 2dni na wysłanie mi basenu i go chyba nie wyslal poniewaz powinien mnie o tym chyba poinformowac a tego nie zrobil czy moge teraz odstąpic od zakupu ??? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.8.3 18:50:36

Gdzie sprawdzić czy nie szuka mnie policja przed wyjazdem za granicę?

Witam. Ostatnio zgłosiła się do mnie policja, mieli nakaz aresztowania za nie zaplacony mandat. W sierpniu jadę na wakacje zagranice. Moje pytanie czy mogę gdzieś sprawdzić czy nie szuka mnie policja? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.8.3 18:23:2

Ustalenie kontaktów z córkami

Dzień Dobry,
Mojego męża reprezentuje mec. Celińska Milewska, nie ma sprawy w sądzie, dostałam od niej list. Moim pełnomocnikiem jest mec. Małgorzata Woźniak, na razie nie wiem czy to dobry wybór, ... Zobacz wątek

36 odpowiedzi

2017.8.3 14:54:43

Wyrok wysłany na stary adres - jakie zażalenie złożyć

Co zrobic w momencie zatrzymania przez policje w celu osadzenia za 4000zl jezeli osoba ta nie jest zameldowana i wszystkie pisma z sadu przychodza na stary adres.Osoba ta nie posiada meldunku a policja ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2017.8.3 9:6:33

Czy była żona może wymusić sprzedaż mieszkania dla spłaty wspólnego kredytu?

Mam jeszcze jedno pytanie.
Była żona będąc współwłaścicielem kredytu jest jednocześnie współwłaścicielem konta z którego automatycznie pobierane są pieniądze na rate. Co zrobić w sytuacji ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.8.2 21:55:48

Zmiana biura administracji nieruchomości - czy przekracza zwykły zarząd

Mam następujące pytanie. Nieruchomość jest współwłasnością trzech osób w procentach 50, 25 i 25. Mniejszościowi udziałowcy są niezadowoleni z administrowania tą nieruchomością przez Biuro ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.8.2 19:11:51

Fundusz alimentacyjny przekroczony - czy uwzględnić alimenty na starsze dziecko?

Witam serdecznie
Moje pytanie dotyczy zasiłków na dzieci.
W skróci moja sytuacja wygląda tak: mam dwoje dzieci w wieku 7 i 9 lat. Mam na nie przyznany zasiłek 500+, niestety do funduszu alimentacyjnego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.8.2 13:28:46

Udostępnienie numeru telefonu przez policję osobom trzecim

Witam, ostatnio zadzwoniła do mnie osoba która użyczyła mi auta żądając natychmiastowego zwrotu ponieważ kolego\policjant tej osoby ujawnił mu wszystkie moje przewinienia(zatargi z prawem) z okresu ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2017.8.2 13:27:58

Nielegalny budynek na działce dzierżawionej - odpowiedzialność i rozbiórka

Witam posiadam działkę na wsi jest tam plan zagospodarowania przestrzennego jest tam altana do 35m2... pytanie brzmi czy mogę ją wybudowac z drewna zrobila by to firma budowlana czy mogę tam mieć ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2017.8.2 11:6:52

Gdzie są odprowadzane składki zdrowotne policjanta

gdzie są odprowadzane składki zdrowotne policjanta
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.8.2 5:39:16

Jak zmusić sąsiadkę do ustąpienia aby uzyskać metrów drogi dla pozwolenia?

Witam.
Proszę o poradę.
Zakupiłem działkę i uzyskałem warunki zabudowy . Jednak pojawił się problem z uzyskaniem pozwolenia na budowę.
Otóż gmina nie wyda pozwolenia na budowę bo droga ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.8.1 23:12:44

Właściciel mieszkania grozi eksmisją za brak zamka i ogrzewania

Windykację bez zaliczek i prowizji prowadzi dla mnie enakazpl. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.8.1 15:40:45

Czy umowa o dzieło wymaga działalności gospodarczej do wystawienia rachunku?

Witam,

W dniu 1.08 firma, w której miałem umowę o pracę na czas nieokreślony przestała istnieć ze względu na niewypłacalność. W dniu 31.07 udałem się na zwolnienie L4 na 14 dni.

Zwolnienie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.8.1 10:33:21

Rozwód za granicą - czy mogę pozbawić alkoholika praw do dziecka?

Wiatm. Przebywam za granicą i jestem po rozwodzie. Byly mąż nie kontaktuke sie z naszym synem jest alkoholikiem dzwoni sporadycznie ma trudnosci w placeniu alimentów jest bezdomny obecnie i chcialabym ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.7.31 22:8:48

Sprawy spadkowa dla małoletniej córki - czy przez notariusza czy sąd

Witam wszystkich......musze przeprowadzic sprawe spadkową małoletniej córki, bo nie chcę aby przejeła długi po swoim wuju.......ojciec dziecka odrzucił spadek u notariusza ,kolejna w kolejności ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.31 21:46:17

Czy grozi więzienie za posiadanie narkotyków przy końcu wyroku w zawieszeniu

Mój narzeczony jakiś czas temu został zatrzymany do kontroli podczas jazdy z samochodem i posiadal przy sobie trawkę czy jakies zioło i zabrali mu prawo jazdy na 3 lata i dostał kare pieniężna ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.31 21:30:5

Praca na różnych godzinach - czy to praca zmianowa?

Moj zaklad pracy pracuje od pon do piatku od 7-19. Wychodzi z tego ze moja zmiana robocza to 6h. Nie mam w tym czasoe zadnych przerw (sniadaniowychb czy odejscia od komputera-stala praca przy monitorze-obsluga ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2017.7.31 19:29:51

Reklamacja towaru B2B - zadrapania po 3 miesiącach użytkowania

Zostań inwestorem na Pozyczkolandi.pl to bezpieczniejsze , ja jestem ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.7.31 15:54:29

Czy mam obowiązek dać policjantowi dowód osobisty do ręki

Czy mam obowiązek dać policjantowi dowód osobisty do ręki? Zapytanie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.31 15:5:59

Likwidacja spółki bez złożenia dokumentów - jakie konsekwencje prawne?

Krótki opis sprawy:
W 2016r została podjęta uchwała o likwidacji spółki z o.o. (której prezes zarządu leczy się psychiatrycznie), w wyniku zadłużeń i braku kapitału, spółka do tej pory ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.7.31 13:24:16

Czy mogę uzyskać usamodzielnienie w wieku lat przy problemach z matką?

Witam parę dni temu skończyłam 17 lat, chodzę do technikum z językiem hiszpańskim, pobieram rentę rodzinną po tacie , matka poznała nowego faceta i nagle chce się wyprowadzić do niego, ma nadzór ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.7.31 11:46:50

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika