Forum prawne (strona 183)

kiedy można zabrać lokatorowi mieszkanie komunalne?

jestem najemcom mieszkania komunalnego mieszkalam tam 20 lat wyszlam zamoz kupilam dom a w mieszkaniu zostal syn z pierwszego zwiozku ktory jest pelnoletni urzad nakazal oddac mi mieszkanie a syn nie ma ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.5.25 20:14:19

Odmowa reklamacji przez sklep internetowy OleOle

Witam, chciałabym dowiedzieć się jakie mam prawa w związku z odmową przyjęcia mojej reklamacji przez sklep internetowy OleOle. Zakupiłam u nich lodówkę ze zmianą kierunku otwierania drzwi, przyjechali ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.25 9:40:35

co mam robic. Alimenty?

Tylko jakie dokumenty musi zlozyc ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2016.5.25 9:28:47

Wymeldowanie pełnoletniej córki

Witam, mam skończone 18 lat i jestem osobą uczącą się. Moi rodzice są miesiąc po rozwodzie. Ojciec przed rozwodem wyprowadził się do swojej matki i mieszkają razem od ponad dwóch miesięcy. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.24 21:15:27

Brak kontaktu z kuratorem - kara w SDE

Witam.
Co mogę zrobić w przypadku, kiedy nie mam kontaktu ze swoim kuratorem?
Właśnie potrzebuję 4 dni przerwy w karze, nagły wypadek.
Moja Pani kurator ma dyżury tylko we wtorki i czwartki. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.24 20:6:55

Domaganie się należności za spłacone raty kredytu hipotecznego

Cześć,
Postanowiłem się rozwieść bez orzeczenia o winie. Nie mamy dzieci i jedyne co nas łączy to kredyt hipoteczny. Chcę aby mieszkanie zostało przepisane na żonę i żeby ona wzięła cały ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2016.5.24 20:4:32

alkoholizm ? pomocy ..

a więc tak nie wiem czy wg ktoś to przeczyta ale potrzebuje pomocy!
mam 19 lat mieszkam z mamą siostrą bratem i mieszka z nami jeszcze mój chłopak tata nie żyje od kilku lat ..
moja mama pije ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.5.24 18:35:54

Egzamin Zawodowy po ukończeniu praktyk. Trzeba podchodzic ?

Witam juz koncze praktyki w zawodzie Mechanika,
Tak na prawdę nic nie wiem o tym zawodzie nic nie umiem, poniewaz przez całe moje praktyki moze 10 razy byłem przy samochodzie (troche z mojej winy bo ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.24 9:36:26

KOMORNIK:Zawiadomienie o wszczęciu egzekucji. co robić?

Dług 3000 a odsetki 19000 ????? Takiej bzdury nie widziałem jak żyję. Odsetki są należne zasądzone przy wydaniu wyroku, następne , jako że są one świadczeniem okresowym, przedawniają się po ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2016.5.23 23:9:4

Mieszkam od dwoch lat w Anglii z 20 letnim synem. Syn nadal sie uczy w collegu. Moj byly maz zalozyl

Mieszkam od dwoch lat w Anglii z 20 letnim synem. Syn nadal sie uczy w collegu. Moj byly maz zalozyl sprawe zeby nie placic alimentow bo syn ma skonczone 18 i pracuje. Sprawe wygral i od 3 miesiecy nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.23 22:13:54

siedziba sp. z o.o.

Nie Pani Bernadetto, jeśli sprawa byłaby skomplikowana, wielu właścicieli, niejasna własność, specyficzna działalność itp itd - wtedy owszem, fachowiec.
Tak jak z pralką, można wezwać fachowca ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2016.5.23 16:17:53

Skradzione dane

Witam

Mam pewien problem. Pod koniec marca dzwoniono do mniej rzekomo z T-Mobile z ofertą ubezpieczenia. Uznałem, że jest prawdziwa. Podałem naiwnie wszystkie dane. Pierwszy miesiąc miał być ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.23 12:55:20

Rozwód, kredyt hipoteczny

Witam,

Ze względu na to, że mój mąż pije już od dłuższego czasu, postanowiłam się z nim rozwieść.

Ciągłe awantury, bójki, wyzywanie, kilkukrotnie wzywana policja, dodatkowo nękania ... Zobacz wątek

16 odpowiedzi

2016.5.22 22:7:4

Nietypowa sytuacja

Dzień dobry,
skoro sprawę ma rozpatrywać sąd II instancji, to znaczy, że zostało już wydane postanowienie przez sąd I instalacji i bez zapoznania się z dokumentacją, a zwłaszcza postanowieniem ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2016.5.22 17:8:32

rejestracja samochodu w niemczech

Hej mogę kupić i zarejestrować auto w niemczech niemając prawa jazdy? jestem w trakcie robienia-jak wygląda ubezpieczenie i podatek drogowy? (2006)-wv passat lub honda accord pozdrawiam ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.5.22 12:54:32

Odszkodowanie za kożystanie z rzeczy

Dzień dobry,
skoro umówił się Pan z niedoszłym wspólnikiem na wynajęcie sprzętu, to też powinien dochodzić zapłaty czynszu, a nie odszkodowania. Proszę też uważać na upływ terminu przedawnienia. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.5.22 11:17:34

Matka walczy o odzyskanie dziecka z USA

Witam, proszę o pomoc w niżej opisanej sprawie.
Kobieta w 2014 roku będąc w USA, mając obywatelstwo polskie i USA zaszła w ciążę. Następnie rozstała się z partnerem i wróciła do Polski po ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.5.21 23:39:55

Czy można wynając dom bez działki na ktorej ten dom stoi?

Czy można wynając dom bez działki na ktorej ten dom stoi? Wynajełam dom ale nie zauważyłam w umowie zapisu że "wynajmuje dom na działce", a nie dom z działką. Czy tak można? I czy w takim razie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.21 11:10:16

Aplikacja notarialna 2010-2012

Dotyczy rocznika 2010-2012 i następnych roczników ,ktorzy nie otrzymali zaświadczenia od izb notarialnych z powodu nie zdanego/zdanych kolokwium.
Z gazety prawnej wynikało, ze cześć aplikantów ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.21 0:52:2

Uwaga z Sygma Bank

Jak można w tym kraju ludzi oszukiwać. Osoba która ma ubezpieczenie kredytu zmarła, poinformowano bank o zgonie i firmę ubezpieczeniową. Obojętnie kim ta osoba jest ktora powiadomiła ale powiadomiła ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.5.20 16:18:16

Opieka nad starsza osoba

Witam. Moj wujek bierze opiekuncze na babcie ktora ukonczyla 75 lat lecz on sam jest schorowany i chce zrezygnowac z tego zeby opieke nad babcia wziął wnuczek czyli ja . Czy jest taka mozliwosc jestem ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.5.19 14:56:39

Prawo wlasnosciowe a rzadania dewelopera

Witam,

bardz prosze o prade na temat jakie prawda posiadam przy takiej sytuacji:
zakupilam mieszkanie wlasnosciowe od dewelopera z wykonczeniem pod klucz we wrzesniu 2015. Dwa dni temu inzynier budowy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.19 14:40:22

Stypendium stażowe z urzędu pracy, a komornik.

Witam,

Mam następujące pytanie :

Czy stypendium stażowe za wykonywany staż jest wolne od zajęcia/egzekucji komorniczej, tak samo jak minimalne wynagrodzenie za pracę, zgodnie z art. 87 par. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.18 15:39:4

Co grozi za nie wyprowadzenie się?

Witam

Matka mojego szwagra zmarła w zeszłym roku zostawiając jemu i jego siostrze mieszkanie spółdzielczo-własnościowe. Teraz siostra szwagra chce spłaty połowy mieszkania, ale niestety szwagra ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.18 12:52:12

Warunek dotyczący podmiotu trzeciego

Ogłaszając przetarg w sekcji III.4.1) formularza ogłoszenia w BZP nie zaznaczyłem punktu dotyczącego wykazania się przez wykonawcę opłaconą polisą w sytuacji gdy przy wykazywaniu spełnienia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.18 7:22:38

Allegro - Niezgnodność produktu z opisem / wyraźne ukrywanie uszkodzenia produktu

Dzień dobry,

Piszę w związku z nieudanym zakupem na portalu aukcyjnym allegro oraz niechęcią sprzedającego do zwrotu gotówki. Moja dziewczyna otrzymała swoją przesyłkę z butami w stanie "dobrym" ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.17 22:49:52

Spadek po Ojcu...

[cytat]

Dziękujemy Pani za odpowiedź. Orientacyjnie ile może kosztować prowadzenie takiej sprawy?

[/cytat]

Dzień dobry,
koszt jest uzależniony od tego czy wniosek sami Państwo złożycie ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2016.5.17 21:2:40

Przedawnienie czesnego na studia

Posiadam na koncie taką sprawę jak poniżej, moje pytanie brzmi czy jest szansa przedawnienia tego długu????

1. Studia zaoczne na uczelni prywatnej rozpoczęte 4.10.2008r. (umowa o świadczenie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.17 18:25:40

Czy przy zakazie opuszczania kraju i obowiązku dozoru policyjnego mogę wylecieć na wakacje za granice?

Czy przy zakazie opuszczania kraju i obowiązku dozoru policyjnego mogę wylecieć na wakacje za granice? Czy na lotnisku zostanę zatrzymany? jestem oskarżony o posiadanie i handel narkotykami. Aktualnie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.17 15:44:12

Mieszkamy w domu piętrowym niestety druga rodzina zalega z płaceniem za wode przelicznik jest zanotowany

Mieszkamy w domu piętrowym niestety druga rodzina zalega z płaceniem za wode przelicznik jest zanotowany ale nie zgłoszony do wodociągów.czy możemy im zakręcic dopływ wody skoro nie płacą. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.17 12:34:54

ile mam urlopu pracując na 1/4 etatu i jak to jest liczone do stażu pracy

ile mam urlopu pracując na 1/4 etatu i jak to jest liczone do stażu pracy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.17 10:43:57

Czy można przejąć zadłużone mieszkanie komunalne

Witam, od dwóch lat wynajmujemy z narzeczonym kawalerkę. Oczywiście na początku została spisana umowa najmu, w której wynajmujący oświadcza iż jest właścicielem lokalu. Niecały miesiąc temu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.17 10:38:47

dzień przed rozwodem

Dopiero teraz odczytałem. Jak sprawa? :( ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.5.17 10:9:48

Wjazd na drogę wewnętrzną i strefę zamieszkania

Witam forumowiczów.
W majówkę miałem oto taką sytuację:
Jadę na rowerze drogą rowerową. Moją drogę przecinają wjazdy do strefy zamieszkania, która jednocześnie jest drogą wewnętrzną.
Gdy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.16 20:50:40

Dziwne SMS-y

Niestety nie wiem kto te SMS-y wysyła. Mam podejrzenia kto to ale nie mam pewności i dowodu, że to ta osoba. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2016.5.16 17:14:11

Stosowanie zapisów ustaw w regulaminie konkursu - zamówienia publiczne PZP

Zwracam się do Państwa z zapytaniem, czy w regulaminie konkursu - zamówienia publicznego na usługi projektowe z zakresu urbanistyki, można stosować wybiórczo zapisy ustaw formułując wymagania ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.16 17:6:22

Jak długo sąd ma czas na podjęcie decyzji o terminie i rodzaju rozprawy?

Jak długo sąd ma czas na podjęcie decyzji o terminie i rodzaju rozprawy? Witam proszę o pomoc w sprawie. 21 stycznia 2016 obywatel Ukrainy nie zatrzymał się do kontroli policyjnej w związku z tym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.16 16:45:3

Czy musze rejestrując się w Urzędzie Pracy wpisywać poprzednie stanowisko pracy?Pracowałam za granicą(Austria)

Czy musze rejestrując się w Urzędzie Pracy wpisywać poprzednie stanowisko pracy?Pracowałam za granicą(Austria) przez 1,5 na umowę o pracę. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.16 12:35:0

2016.5.16 12:19:10

Czy pracownik bez umowy może domagać się pieniędzy od pracodawcy u którego pracował?

Znajomy ma problem lecz nie wie co zrobić więc zapytał się mnie czy mógłbym poradzić się. Więc akurat znalazłem tą stronę i więc pytam. Czy pracownik bez umowy może domagać się pieniędzy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.16 10:49:52

Problem teściów z byłą synowa. ...proszę pilnie pomóżcie

Witam. Mam pilne i ważne pytańie. Chce pomóc tesciom bo mają problem z byłą synowa. Szwagier z zona mieli mieszkanie na kredyt hipoteczny. Zyrantami byli tewciowie. Szwagier z zona spalacali ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.16 10:27:7

Zapewnienia sprzedawcy dotyczące ceny.

Witam Wszystkich bardzo serdecznie ;)

Sprawa może sie wydawać troszkę dziwna, ale chciałaby dowiedzieć sie co zrobić w takiej sytuacji.
W sobotę pojechałam do sklepu budowlanego by zakupić ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.16 10:18:8

Zapewnienia sprzedawcy dotyczące ceny.

Witam Wszystkich bardzo serdecznie ;)

Sprawa może sie wydawać troszkę dziwna, ale chciałaby dowiedzieć sie co zrobić w takiej sytuacji.
W sobotę pojechałam do sklepu budowlanego by zakupić ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.16 10:18:2

Jak ustala się średni dochód ojca w procesie o alimenty?

Witam,

Potrzebuję informacji jak ustala się średni dochód ojca w procesie o alimenty. Załóżmy sytuację, gdzie sprawa sądowa odbywa się 05.2016r. Sąd bierze pod uwagę np. pit za rok 2015, ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.5.15 22:38:1

wycofanie pozwu a koszty sądowe + brak skutków za pozywanie bezpodstawne ?!?!?

Dziękuję Pani adwokat. Tak, sam to wiem także, niemniej doceniam Pani chęci napisania odpowiedzi a też dodatkowa pewność że wiem dobrze. Dziękuję.
W pale mi się natomiast to nie mieści, że ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2016.5.15 12:53:8

Szopa na narzędzia przy płocie sąsiada

Witam

Mieszkam w segmencie do którego przydzielone jest 36m2 ogródka. Ogródek graniczy z działką sąsiadów którzy mieszkają na przeciwko mojego wyjścia na tenże ogródek. Nie mam gdzie chować ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.15 12:36:14

Obrazek i prawa autorskie.

Witam!
W linku poniżej umieściłem oryginalny obrazek oraz ten sam przerobiony przeze mnie. Jak to jest, czy po tak dużym zdeformowaniu i rozmazaniu oryginału nadal ktoś może posądzić mnie o prawa ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.15 11:56:26

CZY MOGĘ ODWOŁAĆ SIĘ O ŻĄDANIA (regres)

CZY MOGĘ ODWOŁAĆ SIĘ O ŻĄDANIA (regres) Moja żona NIE świadomie w silnym zdenerwowaniu i na ustną prośbę pracownika PZU podpisała ugodę samym nazwiskiem w moim imieniu . Po tym czasie przyszły ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.15 10:14:22

poszukuje dobrego prawnika z Warszawy

polecam Pana Piotra Wardę. ma kancelarie w warszawie. super specjalista z prawa pracy. miałam naprawdę trudną sytuację z byłym pracodawcą i wygrał dla mnie sprawę. dostałam odszkodowanie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.5.14 23:43:3

moja kol chce mieszkać z tata co ma zrobić?

Moja kol mieszkala ogólnie z mamą ale stwierdzila po pewnym czasie ze chce do taty wiec mama jej pozwolila byla tam pół roku ale wydarzyla sie pewna nieprzyjmna sytuacja tata mial troche problemy nie ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.5.14 19:19:45

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika