Forum prawne (strona 184)
jak zrezygnować z funduszu alimentacyjnego?
chce wycofac fudusz co mam zrobic ... Zobacz wątek2016.5.13 16:24:44
W jaki sposób można zgłosić wykroczenie drogowe(przekroczenie prędkości)
WitamMam podobną sytuację kto wie jak to załatwić? ... Zobacz wątek
2016.5.12 16:44:32
Jak napisać podanie o ubezpieczeniu do mopsu o
Jak napisać podanie o ubezpieczeniu do mopsu o Podanie ... Zobacz wątek2016.5.12 11:24:8
Witam, na moim podwórku rośnie ponad 10 metrowa lipa. W urzędzie miasta otrzymaliśmy pozwolenie na
Witam, na moim podwórku rośnie ponad 10 metrowa lipa. W urzędzie miasta otrzymaliśmy pozwolenie na podcięcie drzewa, jednak nie zrobiliśmy tego ponieważ drzewo rośnie zaraz przy linii energetycznej ... Zobacz wątek2016.5.12 10:59:5
Kupiłem mieszkanie z rejestrowaną firmą
Dzień dobry,zmieniając adres prowadzonej działalności nie trzeba przedstawiać tytułu prawnego do lokalu. To w interesie przedsiębiorcy leży dopełnienie formalności i zgłoszenie zmiany siedziby/miejsca ... Zobacz wątek
2016.5.12 10:7:28
Czy można obejśc alimenty /zrezygnować ?
Witam ,Moi rodzice rozwiedli się ok 3 lat temu za porozumieniem stron (szkoda było Mamie zdrowia na kłótnie z tym człowiekiem).
Ogólnie dzieci z tego małżeństwa są 4 dziewczyny .
Trójka ... Zobacz wątek
2016.5.11 20:37:2
Strona z kuponami,promocjami - Czy to legalne?
Witam, postanowiłem prowadzić stronę z rabatami, promocjami, kuponami. I w związku z tym mam pytanie.Czyli zakładając że, strona hosingowa ogłasza publicznie 40% zniżki po wpisaniu odpowiedniego ... Zobacz wątek
2016.5.11 18:47:16
jak udowodnić że dziecko jest moje?
jestem matką 5-cio letniej Ameli która nosi nazwisko ojca a ja mam nazwisko panieńskie Jesesmy razem ale ostatnio na lotnisku poszono mnie bym udowodniła że jestem jej matko co w takiej sytuacji ... Zobacz wątek2016.5.11 16:15:9
witam jeżeli już toczy się proces w sądzie pracy przeciwko mojemu pracodawcy o ustanowienie stosunku
witam jeżeli już toczy się proces w sądzie pracy przeciwko mojemu pracodawcy o ustanowienie stosunku pracy wraz z roszczeniem o wypłatę której nie otrzymałam czy zadośćuczynienie z art 448 KC ... Zobacz wątek2016.5.9 16:41:28
Przegrana rozprawa o eksmisję
Witam serdeczie,Postaram się na szybko streścić sytuację i odpowiednio zadać pytanie.
Mniej więcej od roku prowadzona była rozprawa sądowa o eksmisję mojego dziadka, jako głównego najemcy ... Zobacz wątek
2016.5.8 17:26:20
Witam prosze o pomoc - przesluchanie
Ziom żadnych konsekwencji za skorzystanie z prawa do odmowy zeznań mieć nie będziesz. Odmowa złożenia zeznań jest również legalną strategią obrony swoich praw, nie musisz nic zeznawać a nawet ... Zobacz wątek2016.5.7 14:54:43
jak napisać odwołanie do pfron?
POTRZEBUJĘ NAPISAĆ ODWOŁANIE O REFUNDACJI SKŁADEK PRACODAWCY ,GDYŻ WNIOSEK O REFUNDACJĘ WYPŁYNĄŁ PO TERMINIE ... Zobacz wątek2016.5.6 17:1:57
3 Usterki - Telewizor - Gwarancja
Witam, czy udało się Panu znaleźć rozwiązanie tego problemu? Mam podobną sytuację tyle, że chodzi o mikrofalę.Pozdrawiam ... Zobacz wątek
2016.5.6 15:17:56
obniżenie alimentow
w chwili podpisywania ugody mieszkalem z żoną, teraz doszly mi koszta wynajmowanego pokoju. ... Zobacz wątek2016.5.6 11:19:13
udziały w nieruchomości?
Bardzo proszę o poradę. Mąż przed ślubem dostał w darowiźnie od swojej mamy działkę. My razem, będąc małżeństwem, z oszczędności i kredytu, który jest na nas zbudowaliśmy na niej dom. ... Zobacz wątek2016.5.6 10:34:20
kontakt babci z wnuczką
Dzień dobry,samo pozbawienie ojca dziecka praw rodzicielskich nie może stanowić podstawy do oddalenia wniosku babci o kontakty z wnuczką. Wszystko zależy od dokładnej analizy sytuacji, w tym warunków ... Zobacz wątek
2016.5.6 10:28:8
Wycofanie oskarżenia zgłoszonego na policję
Na wstępie napisze że na 100% niejestem pewna, ale:kradzież telefonu można wycofać normalnie na policji
kradzieży karty bankomatowej wycofać nie można, gdyż jest to dokument i to jak jest ... Zobacz wątek
2016.5.6 8:49:49
Gdzie wysłać wniosek o wycofanie się z dobrowolnego poddania się karze
Do mrr8 :Jeżeli uzyskałeś odp na swoje pytanie to prosiłabym o kontakt, bo też mnie to interesuje i czy jest jakiś termin na zlożenie takiego wniosku?
Pozdrawiam serdecznie. ... Zobacz wątek
2016.5.6 7:31:2
Spadek od teścia
Witam was,Chciałem prosić o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu,a mianowicie: mamy otrzymać wraz z żoną działkę od teścia (wartość ok 50k + rozpoczęcie budowy naszego domu, wkład ok 80k). ... Zobacz wątek
2016.5.6 5:9:0
Sprzedaż motoroweru
Witam.30.04 br. sprzedałem za kwotę 650 zł motorower marki romet.Miał kilka mankamentów.lecz niektóre wyszczególniłem w ogłoszeniu a o niektórych poinformowałem kupującego w dniu sprzedaży.teraz ... Zobacz wątek2016.5.5 21:55:7
Współwłaściciel domu
Witam bardzo proszę o pomoc.Otóż jestem współwłaścicielem domu piętrowego, w którym mieszkam całe swoje życie. Jest on odziedziczony po ojcu. To budynek piętrowy praktycznie całe piętro ... Zobacz wątek
2016.5.5 19:57:11
Wymeldowanie matki z dzieckiem z mieszkania komunalnego
Śmiech na sali to forum . A za poradę prawna chcą jak za zboże ! Taniej u szybciej iść bezpośrednio do prawnika . Już wiem wszystko ,byłam 50 zł zaplacilam ,wiem wszystko u nawet odpowiednie ... Zobacz wątek2016.5.5 13:53:50
Jak napisać wniosek o wycofanie zasądzonych alimentów?
Dlaczego takie drogie państwa usługi nie lepszym pomysłem są tansze porady prawne skierowane było by do większej liczby osób co zwiększyło by dochody a nie ukrywajmy to biznes na szeroką skale. ... Zobacz wątek2016.5.5 12:4:3
Będę bardzo wdzięczny! Badanie zapotrzebowania, jakości i zasięgu pomocy prawnej w Polsce - ankieta
Cześć wam wszystkim! Przygotowuje projekt na studia badający potrzeby Polaków w zakresie porad prawnych, a także ich możliwości w sięganiu po nie. Będę wdzieczny każdemu z Was który znajdzie ... Zobacz wątek2016.5.5 10:39:56
odebranie dziecka
[cytat]Witam.Od początku mieszkam z dziećmi (4 i 2 latka)u męża. Nie jestem u niego meldowana i dzieci tez nie są meldowane u ojca,tylko jesteśmy meldowani na inny adres.Teraz mąż chce zameldowac ... Zobacz wątek
2016.5.4 10:53:3
CZY MOŻNA PO ROKU WYCOFAĆ WNIOSEK O PRZYMUSOWE LECZENIE ALKOHOLIKA
CZY MOŻNA PO ROKU WYCOFAĆ WNIOSEK O PRZYMUSOWE LECZENIE ALKOHOLIKA... Zobacz wątek
2016.5.4 10:21:19
CZęść mieszkania po zmarłym mężu
Witam serdecznie Mam pytanie odnośnie spadku. Dziadek zmarł i przed śmiercią napisał oświadczenie iż zrzeka się na rzecz babci swojej części mieszkania jest tam własnoręczny podpis, dane z ... Zobacz wątek2016.5.4 10:4:20
czy moga mnie wyrzucić z niezameldowanego mieszkania?
Witam, zamieszkuję z dziećmi u mojej mamy, nie jestem zameldowana, ostatnio zaczęłam sie z nia kłócić czy ma prawo mnie wyrzucić? ... Zobacz wątek2016.5.3 19:18:28
Dziewczyna zada zwrotu pieniedzy
Dzien dobry, sytuacja wyglada tak, bylem jakis czas z dziewczyna i ona pracujac za granica przysylala mi pieniadze na utrzymanie bo akurat to byl okres zimowy i bylem bez pracy, ma na to potwierdzenia ... Zobacz wątek2016.5.3 13:32:2
Przedślubna zdrada odkryta po zawarciu związku małżeńskiego
Dzień dobry,Zwracam się z prośbą o poradę w dość nietypowej sprawie. Jestem mężatką, ślub cywilny miał miejsce dwa miesiące temu. Zamieszkaliśmy razem i po miesiącu sielanki odkryłam, ... Zobacz wątek
2016.5.3 10:38:16
Proszę o poradę
WitamChłopak mojej siostry mimo próśb nie chce zabrać swoich ciuchów oraz mebli. Nie jest on zameldowany w mieszkaniu tylko przebywał tak przez rok. Czy w takim przypadku mam prawo spakować mu ... Zobacz wątek
2016.5.3 10:10:36
Rozbudowanie pokoi
Witam serdecznie,jestem spadkobiercą pewnej nieruchomości. Przy próbie sprzedaży owej nieruchomości zauważyłam niezgodność faktycznego metrażu domu z tym, jaki określony jest w wyrysie ... Zobacz wątek
2016.5.1 22:30:14
Wymuszenie usługi bez podpisania umowy.
Witam, od roku mieszkam w Anglii, na początku lutego postanowiłam założyć internet z pewnej firmy. Firma ta nie ma siedziby w mieście, w którym mieszkam, co jest ważne, bo wszystkie rozmowy były ... Zobacz wątek2016.5.1 15:17:16
Rozpad rodziny przez osobę trzecia
Witam. Nie wiedzialem dokladnie w ktorym dziale umiescicbswoj temat poniewaz zakrawa o kilka z nich wiec postanowilem najbardziej ogolnie.Moj problem opisze od poczatku zeby mozna bylo w pelni wszystko ... Zobacz wątek
2016.5.1 10:57:20
Rozpad rodziny przez osobę trzecia
Witam. Nie wiedzialem dokladnie w ktorym dziale umiescicbswoj temat poniewaz zakrawa o kilka z nich wiec postanowilem najbardziej ogolnie.Moj problem opisze od poczatku zeby mozna bylo w pelni wszystko ... Zobacz wątek
2016.5.1 10:53:3
kiedy ustawodawca dopuścił zajęcie przez komornika ulgi dla matki samotnie wychowującej dziecko 505
kiedy ustawodawca dopuścił zajęcie przez komornika ulgi dla matki samotnie wychowującej dziecko 505 zł w ty roku zajęto mi także 1112 zł ulgi prorodzinnej,kiedy to uchwalono... ... Zobacz wątek2016.5.1 10:52:26
Wyludzenie kredytu
Witam posiadam wyrok w zawieszeniu 10m-czy na 3 lata za próbę wyłudzenia kredytu na nieprawdziwe dokumenty.Ostatnio dostałem telefon z banku-dziwny bo bardzo szczegółowy jak do ankiety. Obawiam ... Zobacz wątek
2016.5.1 7:45:6
Rada osiedla działa wbrew woli mieszkańców
Dzień dobry.Chciałbym zapytać jakie są możliwości odwołania od decyzji rady osiedlowej, która działa wbrew woli mieszkańców?
Dokładnie chodzi o budowę oświetlenia na boisku, które sąsiaduje ... Zobacz wątek
2016.4.30 10:44:32
Przekazanie sprawy z SR wybranego przez e-Sad (EPU) do innego SR (art.35 i 43 § 1 KPC)
Wynajmowałem swoje male mieszkanie w Gdansku 3 lokatorom ? małżeństwu A. z odległego o 600 km miasta K. i ich koledze B. z Gdanska. Niestety lokatorzy zdewastowali mieszkanie i przestali placic czynsz, ... Zobacz wątek2016.4.29 23:13:17
Ile przysługuje mi urlopu?
Witam, bardzo proszę o pomoc w ustaleniu ile przysługuje mi urlopu wypoczynkowego. Pracuje od 6 listopada 2015r.(umowa do 6 lutego, próbna) oraz od 6 lutego kolejna umowa u tego samego pracodawcy na ... Zobacz wątek2016.4.29 17:5:12
czy ktoś słucha
Szanowni Państwo, mam pytanie i prosiłabym o radę. Miałam w poniedziałek spotkanie z mediatorem (oczywiście sąd nakazał) i mam wrażenie jakby dla nikogo nie miało znaczenie moje zdanie, moje ... Zobacz wątek2016.4.29 16:33:18
Szantaż najemcy
Mieszkam od prawie 2 lat w wynajmowanym przez moją mamę mieszkaniu kątem. Właściciel się zgodził. Wszystko było w miarę ok do momentu gdy przeczepiłam się o hałasy piętro wyżej. Nade mną ... Zobacz wątek2016.4.29 14:1:13
Prawa ojca do dziecka
Witam, mam problem z ojcem dziecka, obecnie jestem w ciazy, termin porodu mam na pazdziernika. W lutym ojciec dziecka dowiedzial sie o ciazy i po tygodniu sie rozstalismy, stwierdzil ze nie dostane od ... Zobacz wątek2016.4.29 10:13:5
jak napisać oświadczenie o pozostawaniu w związku małzeńskim?
pROSZĘ O INFORMACJĘ JAK NAPISAĆ OŚWIADCZENIE O POZOSTAWANIU W ZWIĄZKU MAŁŻENSKIM DLA URZĘDU SKARBOWEGO... Zobacz wątek
2016.4.28 20:12:40
Stłuczka sprawa w sądzie
WitamW dniu wczorajszym miałam stłuczkę. Miała ona miejsce po wyjeździe z pod mostka z ustępem pierwszeństwa, zaraz za mostkiem jest łuk (może 5 metrów od mostku). Pani wyjeżdżająca z ... Zobacz wątek
2016.4.28 8:58:35
2016.4.27 22:52:2
Zarabianie w internecie bez działalności gospodarczej
Witam! Nie jestem pewna czy to dobra rubryka, ale poproszę o odpowiedź.Jestem rysowniczką, twórczynią grafik itp. Chciałabym podjąć współpracę z dwoma portalami, które oferują zarabianie ... Zobacz wątek
2016.4.27 15:10:5
brat unika wypłaty zachowku
uzyskałem wyrok sadu o zapłate zachowku znacznej wartosci, brat unika kontaktu , znacznie wyprzedał majatek osobom , ktore pomagaja mu ukryc majatek , obecnie brak jest z nim jakiegokolwiek kontaktu ... Zobacz wątek2016.4.27 12:46:39
Koniec umowy na okr.próbny a praca na nocną zmianę
itam serdecznie,Mam taki problem że, teraz 29 kwietnia w piątek kończy mi się umowa o pracę na okres próbny. Sęk w tym że nie chcę dalej pracować u obecnego Pracodawcy, to też nie przewiduję ... Zobacz wątek
2016.4.26 23:1:43
Proszę o pomoc z wynajmującym
Witam Serdecznie mam mały problem, mianowicie wynajmuję pokój w mieszkaniu które jest nastawione typowo na zysk tzn 6 pokoi na max 75m2,podczas prysznica wypadł syfon/rura łącząca prysznic ze spływem ... Zobacz wątek2016.4.26 13:1:22
Masz inne pytanie do prawnika?