Forum prawne (strona 234)
problemy w domu pilne
Zawsze takie sytuacje są trudne, ale ja bym poczekał po prostu do ukończenia 18 roku życia i się wyprowadzil ... Zobacz wątek2014.7.18 10:8:19
czy mops może zablokować wypłatę świadczeń po wymeldowaniu?
Nie, bo teraz juz nie ma obowiązku meldunkowego ... Zobacz wątek2014.7.18 10:7:22
USTALENIE OJCOSTWA A WŁADZA RODZICIELSKA
Z tego, co wiem, jeśli są przesłanki do tego, że on jest ojcem, to może wystąpić o ustalenie ojcostwa i tu już jest decyzja sądu ... Zobacz wątek2014.7.18 10:5:57
Zawarcie związku małżeńskiego z obywatelką Litwy
Nie będzie żadnych problemow i oczywiscie bedzie się mogła o to ubiegać. Poza tym serdecznie gratuluję:) ... Zobacz wątek2014.7.18 10:4:36
Studiuję, ojciec przestał płacić alimenty
Są może zarządzic ściągniecie alimentów, ale zawsze będzie problem z egzekwowaniem tych alimnentów. Jest sporo sposobów na podjęcie pracy i myślę,że dobrze już pracoawć na studiach ... Zobacz wątek2014.7.18 10:3:48
Prawie rozwód/separacja
Myślę, że trzeba zdać sobie sprawę z tego, że jeśli występuje o rozwód, to już Cię nie chce. Nie ma sensu w to brnąć ... Zobacz wątek2014.7.18 10:2:19
Zażalenie
Witam,brałam udział w naborze na stanowisko urzędnicze w pewnej jednostce samorządowej. Posiadam stopień niepełnoprawności, znalazłam się w piątce najlepszych kandydatów. Niestety nie wybrano ... Zobacz wątek
2014.7.18 9:43:11
Mam Pytanie chciałbym zmienić klub bokserski z powodu zmiany miejsca zamieszaknia nowej szkoły , ale
Mam Pytanie chciałbym zmienić klub bokserski z powodu zmiany miejsca zamieszaknia nowej szkoły , ale mój trener nie chce się zgodzić czy to zalezy od niego czy zostaje czy nie ?mogę od niego ... Zobacz wątek
2014.7.17 23:18:44
Zostałam oszukana przez firme internetową oferującą prace za granicą. Po podpisaniu umowy płaciłam
Zostałam oszukana przez firme internetową oferującą prace za granicą. Po podpisaniu umowy płaciłam pieniądze za przejazd w wysokości 320zł. W umowie jest załącznik, że pieniądze powinny być ... Zobacz wątek2014.7.17 20:8:40
oddanie suchego strzału
Dzień dobryOstatnio miałem pewne zdarzenie jednak najpierw chciałbym uzyskać odpowiedź na pytanie
Kolega wycelowal we mnie służbową broń i oddał suchy strzał, czy mam o obowiązek zgłoszenia ... Zobacz wątek
2014.7.17 19:48:54
Świadczenie darmowych usług internetowych przez nieletniego
Witam.Chciałbym świadczyć usługi z zakresu montażu filmów, obróbki zdjęć itd,
Problem polega na tym, że jestem niepełnoletni i nie mogę założyć działalności gospodarczej.
Pracę chciałbym ... Zobacz wątek
2014.7.17 16:48:54
urlop platny powyzej 5 dni
Witam. Mam pytanie co do urlopu wypoczynkowego,proszę mnie uświadomić bo może nie jestem zorientowana. Mój mąż pracuje w firmie ponad 15 lat,ostatnio byl na urlopie ciagiem 4 dni, przy wynagrodzeniu ... Zobacz wątek2014.7.17 13:17:43
Zmiana nazwiska dzieci.
Zmiana nazwiska dzieci. Witam. Mam dwoje dzieci z poprzedniego malzenstwa, maja ponad 14 lat-corka i ponad 15 lat-syn ich ojciec nie kontaktuje sie z nimi od 8 lat, nie placi alimentow rowniez. Pochodzi ... Zobacz wątek2014.7.16 23:43:12
przepis domu od brata
Witam... mam duży problem...Ale po kolei opowiem od początku.. Jest nas trójka rodzeństwa ok 12 lat temu zostało na nas przepisane gospodarsto i ziemia tj. ja i siostra dostałyśmy po ziemi a brat ... Zobacz wątek
2014.7.16 20:19:21
Chciałbym napisać donos do Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego.. Szczerze mówiąc w odwecie..
Chciałbym napisać donos do Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego.. Szczerze mówiąc w odwecie.. Nie chciałabym jednak aby wszyscy wiedzieli kto napisał tenże donos.. Dlatego moje pytanie brzmi ... Zobacz wątek2014.7.16 18:56:3
Umowa o pracę a urlop na żadanie
Dzień dobry. Jestem zatrudniony w firmie na okres próbny . Umowę mam od 02.06 do 31.08. Mam też juz wzięty w czerwcu 1 dzień urlopu na polecenie firmy. Chciałbym jutro ... Zobacz wątek2014.7.16 15:6:45
Mam okazje kupić auto poleasingowe. Mam jednak obawy czy firma (leasingodawca) ma potencjalnie mozliwośc
Mam okazje kupić auto poleasingowe. Mam jednak obawy czy firma (leasingodawca) ma potencjalnie mozliwośc sprzedania mi auta przed zakończeniem umowy leasingowej bez mojej wiedzy i wtedy ja (osoba fizyczna) ... Zobacz wątek2014.7.15 22:25:3
Zaniedbanie osoby starszej
Widzę, że nikt nie odpowiedział, ale mogę już dopowiedzieć cd. tej hostorii. Stan tej kobiety na tyle się pogorszył (psychiczny, nie fizyczny), że sąsiedzi wezwali pogotowie. Kobieta nie chciała ... Zobacz wątek2014.7.15 22:6:57
odzyskanie pożyczki
witam mam taki problem z moja byłą partnerka i jej dzieckiem w pewnym momencie postanowiliśmy mieszkać razem. Więc zaczęliśmy szukać mieszkania na wynajem, po krótkim czasie znaleźliśmy. W związku ... Zobacz wątek2014.7.15 21:25:11
Ograniczenie wjazdu na teren osiedla
WitamProszę o komentarz i poradę - z Góry dziękuję!
Mieszkan na osiedle zamkniętym. Pod budynkami miejsca parkingowe w halach. Obok budynków miejsca do parkowania, wyłącznie dla gości. ... Zobacz wątek
2014.7.15 13:39:57
Prawo przejazu i kłótliwy sąsiad...
WitamProblem polega na tym, na moją działkę nie ma dojazdu, znajduje się ona co prawda kilka metrów od drogi publicznej, ale jest ona zlokalizowana poniżej niej, przez co aby do niej dojechać ... Zobacz wątek
2014.7.15 13:27:47
Otrzymaliśmy fakturę z norweskiego Urzędu Celnego, która powinna być przesłana na inną firmę.
Otrzymaliśmy fakturę z norweskiego Urzędu Celnego, która powinna być przesłana na inną firmę. W jaki sposób należy odesłać tę firmę do Nadawcy? Czy też należy ją bezwzględnie zaksięgować ... Zobacz wątek2014.7.15 12:6:20
jak napisać wniosek o urlopowanie dziecka z domu dziecka?
Witam potrzebuje pomocy w napisaniu podania do sadu o urlopowanie dzieci na okres wakacyjny ... Zobacz wątek2014.7.15 9:49:35
Mój mąż z którym jestem w trakcie rozwodu za kawalera jako darowiznę otrzymał mieszkanie własnościowe,
Mój mąż z którym jestem w trakcie rozwodu za kawalera jako darowiznę otrzymał mieszkanie własnościowe, kiedy zaszłam w ciąże mieszkanie oddal i przepisał na ojca ale nadal w nim zamieszkujemy, ... Zobacz wątek2014.7.14 15:10:16
Wraz z 5 msc synem jesteśmy w trakcie sprawy eksmisyjnej jak długo czeka sie na przydział mieszkania
Wraz z 5 msc synem jesteśmy w trakcie sprawy eksmisyjnej jak długo czeka sie na przydział mieszkania jeśli decyzja sądu będziemy musili opuścić obecnie zamieszkujące mieszkanie i otrzymamy mieszkanie ... Zobacz wątek2014.7.14 15:5:47
urlop rodzicielski, ustanie stosunku pracy , ekwiwalent za urlop
Witam,Dzisiaj po powrocie do pracy z macierzyńskiego zostało mi wręczone wypowiedzenie. W majestacie prawa pracodawca mógł mnie zwolnić (umowa na czas określony, bez podania powodu), ale wymogłam ... Zobacz wątek
2014.7.14 14:52:9
Jak odzyskać cały zasiłek dla bezrobotnych ściągnięty przez komornika z konta bankowego?
Jak odzyskać cały zasiłek dla bezrobotnych ściągnięty przez komornika z konta bankowego? Czekałam na zasiłek dla bezrobotnych jaki wysłał mi UP na konto bankowe.Jest to jedyny mój dochód /na ... Zobacz wątek2014.7.14 11:16:49
adopcja dziecko
witam mam problem moja przyjaciółka 2lata temu oddała dziecko do adopcji czy można je odzyskać i w jaki sposób moge jej pomóc ... Zobacz wątek2014.7.14 9:36:41
mieszkanie z lokatorami
Mieszkam z dziećmi w mieszkaniu byłego męża. Jego długi doprowadziły do licytacji komorniczej i mieszkanie zostało sprzedane wraz z nami (ja i czworo dzieci)Czy jesteśmy jakoś chronieni prawem, ... Zobacz wątek2014.7.13 22:57:2
urlop wychowawczy a zmiana pracy
witam serdecznie,Po urlopie macierzyńskim wróciłam do pracy na dwa tygodnie ponieważ mój pracodawca wypowiedział mi umowe z jego przyczyny nie z mojej. Następnie poszłam do urzędu i zarejestrowałam ... Zobacz wątek
2014.7.13 15:43:14
umarła była teśćiowa płacę składki w pzu czy mi się należy;
umarła była teśćiowa płacę składki w pzu czy mi się należy; jestem po rozwodzie już3 lata umarła rok temu była teśćiowa,pytałam koleżanki że się należy 20%; ... Zobacz wątek2014.7.12 20:15:13
4 umowa z kolei na czas określony - Czy tak można?
Pracuję już 3 rok, po każdej umowie była ciągłość, co oznacza ze automatycznie trzecia umowa powinna być na czas nieokreślony, jednak mój pracodawca podparł sią przepisem Art. 10, §7, z ... Zobacz wątek2014.7.12 19:29:45
Termin przekazania kopii umowy o współpracę
Czy jest określony termin doręczania kopii umowy dla wykonawcy w ramach umowy o współpracę? ... Zobacz wątek2014.7.12 18:10:13
Kto powinien mnie ubezpieczyć?
Kto powinien mnie ubezpieczyć? Mam ukończone 26 lat i jestem studentką uczelni wyższej. Do końca czerwca pracowałam na podstawie umowy na zlecenie i doprowadzałam wszystkie składki. Ze względu ... Zobacz wątek2014.7.12 16:37:42
wypowiedzenie ze strony pracodawcy a odprawa
Nie, odprawa należy się jeśli w firmie pracuje więcej jak 20 osób (i to jest spełnione) oraz jeśli zwolnienie nastąpiło z winy pracodawcy.Jeśli powodem jest niespełnienie wymogów firmy przez ... Zobacz wątek
2014.7.12 11:10:26
Od czerwca 2013r do maja 2013r byłam zatrudniona w firmie na umowę o prace na 1/4 etatu (najniższa
Od czerwca 2013r do maja 2013r byłam zatrudniona w firmie na umowę o prace na 1/4 etatu (najniższa krajowa). W czerwcu 2014r ta sama firma zmieniła mi umowę - na cały etat 3500 zł brutto. Zaszłam ... Zobacz wątek2014.7.12 11:1:15
Zakaz konkurencji - interpretacja zapisu
Witam serdecznie,chciałem zadać pytanie w jaki sposób interpretować zapis w umowie o zakazie konkurencji. Brzmi on następująco:
"Na potrzeby niniejszej umowy nie uważa się za działalność ... Zobacz wątek
2014.7.12 10:51:6
prawo konsumenckie
Oddałem do naprawy gwarancyjnej w salonie Orange uszkodzonu smartfon. Poinformowano mnie, że naprawa zostanie wykonana w ciągu DO 14 dni. Termin nie zostal dotrzymany, salon unika odpowiedzi na temat ... Zobacz wątek2014.7.11 18:26:11
zadluzenie wzroslo 100%
witam, zlecilem montaz bramy, wykonawca najal nieuczciwego podwykonawce ktory nie przekazal mojej zaplaty, wykonawca zadluzenie w kwocie 3tys zl dal do sadu i komornika, tamci podoliczali sobie jakies ... Zobacz wątek
2014.7.11 17:14:23
kwiaty na balkonie
Witam!Dziś sąsiadka mieszkająca poniżej zagroziła mi, że zgłosi do straży miejskiej, że płatki kwiatów wiszące na moim balkonie zaśmiecają jej balkon. Czy ma podstawy?
Mieszkam w bloku, ... Zobacz wątek
2014.7.11 13:20:25
gdzie można odebrac papiery rozwodowe?
Witam kilka lat temu mialam rozwód w Polsce w Jeleniej gorze.Teraz będę brać ślub cywilny w Niemczech. W związku z tym potrzebuje potwierdzenia o rozwodzie czy trzeba pisać do nich list o przyslanie ... Zobacz wątek2014.7.11 11:56:51
Firma podejmie współpracę ze studentem studiów prawniczych / prawnikiem
Firma podejmie współpracę ze studentem studiów prawniczych/prawnikiem/aplikantem adwokackim bądź radcowskim.Miejsce pracy: Wola Gołkowska pod Piasecznem
Forma pracy: Na miejscu w siedzibie ... Zobacz wątek
2014.7.11 9:6:58
Warsztat uszkodził mój samochód
Niestety, w takich przypadkach ciężko jest walczyć. Możesz poprosić o szczegółową dokumentację naprawy i aktualnego stanu technicznego auta. ... Zobacz wątek2014.7.11 8:35:33
Wpis do rejestru dłużników - co robić?
Sprawdziłem się dziś w rejestrze dłużników dla konsumentów na stronie http://www.infokonsument.pl i okazuje się, że mam tam wpis. Powiem szczerze, że nie przypominam sobie, żebym miał jakieś ... Zobacz wątek2014.7.10 11:52:44
Uszkodzony towar przez klienta/kuriera Brak protokołu
Witam ( nie wiem czy trafiłem z działem,jeśli nie to proszę o przeniesienie.)Sprzedałem mikser (sprzęt dla DJ) 100% sprawny,sprawdzany przed wysyłką z kilkoma świadkami. Został zabezpieczony ... Zobacz wątek
2014.7.10 11:15:33
Egzamin
Witam,Proszę serdecznie o pomoc. Mam jutro egzamin z przedmiotu prawoznawstwo i niestety ostatni poprawkowy. Wiem, że pytania są "banalne" ale nie wiem dlaczego wszyscy odpowiedziawszy na nie nie ... Zobacz wątek
2014.7.10 10:35:18
Przekazanie treści wyroku ojcu
Sąd nałożył na mnie obowiązek przekazania treści wyroku ojcu. Czy jest to w ogóle dopuszczalne? Jakie przepisy to regulują?... Zobacz wątek
2014.7.10 10:21:2
Wypłata, a frekfencja pracy i wypadek.
Witam. Mam poważne pytanie odnośnie mojej wypłaty. Otóż jestem zatrudniony na pół etatu na okres próbny 3msc. Dostałem dziś wypłatę-723zł. Moja stawka to 1000zł+200brutto premii za frekfencję, ... Zobacz wątek2014.7.10 1:18:56
sprawa o demoralizacje
Witam.Mam 17 lat. Zdalam do drugiej klasy liceum.
W szkole miałam trochę "problemów". Za bardzo pewnie też otworzyłam sie przed p pedagog. W efekcie ta miła pani wysłała wniosek do sądu. Dwa ... Zobacz wątek
2014.7.9 3:15:8
Wypowiedzenie, gdy nie było podpisanej umowy
Bardzo nurtuje mnie kwestia wypowiedzenia umowy o pracę, kiedy pracownik tak naprawdę umowy nie posiada.Byłam zatrudniona na okres próbny 3 miesiące, po tym czasie dalej pracowałam na tym samym ... Zobacz wątek
2014.7.8 19:23:8
Masz inne pytanie do prawnika?