Forum prawne (strona 232)

Zgod? burmistrza na działalność gospodarczą dla urzędnika

Witajcie,
Mam takie pytanie techniczne. Pracuję w urzędzie miasta i chciałbym rozpocząć działalność gospodarczą. I teraz pytania:

Muszę mieć zgodę burmistrza na rozpoczęcie działalności ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.13 22:36:37

Zwrot opłaty recyklingowej za samochód zarejestrowany przez inną osobę

Wpłaciłam 500 zł opłaty recyklingowej, jednak później samochód zarejestrował na siebie kolega, który też wpłacił 500 zł. Czy jest mozliwość odzyskania tych pieniędzy wplaconych przez mnie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.13 21:17:30

Powiadomienie sąsiada o budowie domu - wymagania prawne

czy powiadamianie sąsiada o budowie domu który jest 10 m od jego działki jest konieczne do uzyskania pozwolenia dodam ze sąsiad nie żyje od ok 20 lat a spadkobiercy twierdzą że nie sa właścicielami ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.13 20:30:19

Zakup samochodu za pieniądze małoletniego ze spadku bez zgody sądu

Moj maloletni syn ma pieniadze ze spadku ktore mam w domu.Czy moge bez zgody sadu kupic np samochod na syna? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.13 19:3:13

Spis inwentarza spadkowego - koszty pokrywa spadkobierca

Witam,zmarł mój dziadek i wszystko zapisał w spadku swojej obecnej żonie, ja chcąc starać się o zachowek złożyłem wniosek o sporządzenie spisu inwentarza, który sąd nakazał wykonać urzędowi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.13 17:45:18

Zwrot opłaty sądowej za złożenie sprawozdania finansowego

W 2013 roku wypisałam z rejestrow przedsiebiorcow stowarzyszenie, które nie prowadzi działalności gosp. W 07/2013 skladajac SF za 2012 Pani w KRS powiedziała ze musze zlozyc tylko do akt SF i zaplacic ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.13 16:19:44

Umorzenie długu alimentacyjnego - zgoda byłej żony

witam ...gdzie moge napisac pismo o umorzenie długu z funduszu alimentacyjnego... ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.1.13 14:22:30

Sprzedaż mieszkania otrzymanego w darowiźnie - podatek po latach

Witam, otrzymałem darowiznę (mieszkanie) od taty w dniu 05.08.2009r i chciałbym sprzedać teraz te mieszkanie. Czy aby nie zapłacić podatku muszę czekać 5 lat, czy jeżeli byłem tam wcześniej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.13 13:59:1

Odzyskanie listu pozostawionego przez zmarłego partnera w Norwegii

W JAKI SPOSOB MOGE ODZYSKAC LIST,KTORY ZOSTAWIL MOJ PARTNER ,ADRESOWANY DO MNIE PO CZYM ODEBRAL SOBIE ZYCIE....STALO SIE TO W NORWEGII GDZIE MIESZKALISMY,W POLSCE JEST ZONA,DZIECI.POLICJA NORWESKA ZATRZYMALA ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.13 11:41:30

Impreza masowa - obliczanie maksymalnej liczby uczestników

Witam,

Jestem jednym z współorganizatorów imprezy masowej(koncert plenerowy). W trakcie przygotowań natrafiliśmy na problem z ustaleniem maksymalnej liczby uczestników wydarzenia. Jak stwierdza ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.11 16:28:24

Rozliczenie podatkowe - Polska czy Wielka Brytania

Gdzie powinnam sie rozliczyc z podatku w Polsce czy UK Witam. Od kwietnia 2013 mieszkam w UK a od konca kwietnia pracuje w U K na kontrakcie. Tutaj mieszkam z mezem i spodziewam sie dziecka. Zamierzamy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.11 9:34:24

Renta rodzinna a przerwa w nauce - prawo do świadczenia

Przysłyguje mi renta rodzinna po zmarłym ojcu. W poprzednim roku akademickim przerwałam studia i zapisałam się do policealnej szkoły prywatnej. Uczęszczałam do niej od marca do czerwca, az z niej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.11 3:5:52

Konkubinat a prawo partnera do majątku nieruchomości

witam,
Mam zapytanie a mianowicie jestem w związku od 3 lat z Partnerem.On mieszka 200 km ode mnie tzn. mieszkał, gdyż zapisał mieszkanie córce. Nadal ma prawo tam przebywać , ponieważ ma zapis ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.10 23:11:38

Rejestracja samochodu Van jako osobowy - konsekwencje VAT

Kupiłem w 2012 roku Seicento w wersji Van ... Mam małą firemknę ale nie odliczam Vatu z paliwa.
Kupowałem je jako Van i w dowodzie rejestracyjnym był wbity Vat-1 i samochód wpisany jako ciężarowy, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.10 17:8:41

Problemy z ogrzewaniem wynajętego lokalu - odpowiedzialność najemcy

Trzeba poszukać kogoś innego na to miejsce, plus jest taki, że nowe ogrzewnie podnosi standard. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2014.1.10 16:34:37

Hałas z pubu na parterze - działania przeciwko zakłócaniu ciszy

Witam mam nadzieję, że pisze w odpowiednim temacie. Mam problem.Mieszkam w kamienicy. Na parterze znajduję się PUB który notorycznie puszcza muzykę do 5-6 nad ranem .Mieszkam na 3 piętrze i nawet ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.10 13:9:7

Rozliczenie podatkowe małżonków przy pracy w różnych krajach

Witam korzystałem kiedyś z Państwa usług i chciałem spytać , teraz
nie jestem już singlem, czy jeśli chce się rozliczyć pracowałem rok w
USA a małżonka w Polsce czy jest możliwe skorzystanie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.10 10:30:49

Praca na zastępstwie w ciąży - ochrona przed zwolnieniem

Zdecydowanie należy nowego pracodawcę powiadomić o ciąży.
Pracodawca w okresie ciąży nie może rozwiązać z Panią umowy o pracę za wypowiedzeniem (art. 177 par. 1 kp.)
Pracodawca nie jest ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.1.9 20:56:47

Gróźby karalne - czy sąd może uniewinnić oskarżonego

czy za grozby karalne dostaje się wyrok?
Czy Sad może uniewinnić oskarżonego? ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.1.9 19:4:49

Obowiązek wymiany okien przez spółdzielnię mieszkaniową po 30 latach

Dzień dobry.

Mam takie pytanie:
Mieszkam w mieszkaniu spółdzielczym mając tytuł prawny lokatora
a mieszkanie jest Spółdzielcze.

Czy istnieje podstawa prawna obligująca Spółdzielnie Mieszkaniowe
do ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.9 13:56:48

Niskie ciśnienie wody - odpowiedzialność developera za instalację

Witam

Sprawa wygląda tak.

Mieszkam w mieszkaniu na stosunkowo nowym osiedlu oddane pod koniec 2011 roku. Na początku nie było probelmów z wodą, jednak od jakiegoś czasu pojawia się problem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.9 12:31:6

Zabezpieczenie do zaspokojenia potrzeb rodziny - odwołanie od decyzji

Jestem na emeryturze, niedawno dostałem decyzje o płaceniu żonie zabezpieczenia do zaspokojenia potrzeb rodziny w wysokości 700 zł miesięcznie. Przed decyzją Sądu żona wybrała ze wspólnych lokat ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.1.9 12:0:41

Uniemożliwianie kontaktów z dzieckiem - egzekucja postanowień sądu

Proszę złożyć pozew o zabezpieczenie kontaktów z dzieckiem do sądu. Proszę też egzekwować wyrok sądu w sprawie kary łącznie ..... wiem, że jest to trudne ale niestety może zmusi matkę ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.1.8 22:0:9

Przychód z tytułu niepobranego wynagrodzenia prezesa spółki z o.o.

W spółce z o.o. od momentu założenia (4 lata), był prezes "Kowalski" który nie pobierał pensji za świadczenie usługi bycia prezesem. Jest to przychód dla firmy. Moje pytanie jak zaksięgować ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.8 14:41:32

Zmiana kategorii wojskowej

Panowie radze poczytać ustawę o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej a zwłaszcza w całości art. 28. Można zmienić kat A i B, jednak kat. D i E już nie można z wyjątkiem wydania ... Zobacz wątek

63 odpowiedzi | Strony: 1 2

2014.1.8 12:21:3

Rozliczenie kosztów wody przez ZBM - sprzeciw wobec nieprawomocnego długu

dziękuje za odpowiedz, zaraz biorę się za pisanie tego pisma aby mi szczegółowo wytłumaczyli z czego powstał ten dług za wodę. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2014.1.8 12:8:4

Odprawa pośmiertna dla studenta uczelni zagranicznej

Odprawa posmiertna zostala mi negatywnie rozpatrzona gdyz nie studiuje na polskiej uczelni ? czy slusznie ? moge sie odwolac ? .. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.8 11:24:12

Kazus prawny - wspólnota mieszkaniowa i uchwały właścicieli

Proszę o pomoc, wskazówki w rozwiązaniu poniższego kazusu. Z góry dziękuję serdecznie.

Przychodzi do Państwa Klient, który ma lokal garażowy we Wspólnocie Mieszkaniowej. Na zebraniu właścicieli ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.8 11:12:20

Konflikt z teściową - rozliczenie nakładów na remont mieszkania

Drodzy Państwo, sprawa jest następująca:
jestem pelnoletni i mam dziecko z 16 letnia dziewczyna, ktora kocham. Jej rodzice po staraniach uzyskali status opiekunów prawnych, a jej mama rodzica zastepczego ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.1.8 0:29:1

Czy można dziedziczyć zachowek? Dziedziczenie zachowku

Zawsze można zwrócić się z pomocą do kancelarii, np Meritum udziela porady prawne przez internet lub bezpośrednio w kancelarii w naprawdę atrakcyjnych cenach. Mi pomogli napisać jedo bardzo skomplikowane ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2014.1.7 21:36:42

Dług w KRUS po przejściu do ZUS - możliwości wypisania

Witam. Piszę w imieniu mojego narzeczonego:
Moja matka kilkanaście lat temu opłacała KRUS z myślą, że uzyska w późniejszym czasie emeryturę ( zaczęła dość późno, bo po 40 roku życia). ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.7 20:54:32

Bójka z poszkodowanym w szpitalu - konsekwencje i wydalenie z uczelni

Witam. Moja sprawa wygląda następująco. Brałem udział w bójce lub pobiciu(nie wiem do czego zaliczyć) skutkiem czego jedna z osób trafiła do szpitala ze złamaniami nogi i ręki. Sprawą zajęła ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.1.7 19:54:49

Zakup mieszkania bez zdolności kredytowej - zabezpieczenie wkładu własnego

witam,

proszę o poradę:
mamy zamiar kupić mieszkanie z partnerem, nie jesteśmy w związku małżeńskim i nie zamierzamy w nim być.

ja daję od siebie wkład własny, który będzie stanowił ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.7 19:40:25

Remont mieszkania a umowa kredytu hipotecznego - aktualizacja dokumentów

Dzień dobry
Moja sytuacja wygląda w ten sposób, że przymierzam się do wyburzenia ścianki działowej pomiędzy łazienką a ubikacją aby stworzyć jedno pomieszczenie. Jednakże, w umowie kredytu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.7 13:37:7

Rozwód przez pełnomocnika z Nowej Zelandii - procedura na odległość

Tak jak najbardziej. Potrzebne będzie zaświadczenie od lekarza. ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2014.1.7 12:35:3

Świadkowie w sprawie o zniesławienie - kontakt z oskarżonym

Witam,

Trochę późno takie pytanie, jeżeli ma być ostatnia rozprawa. Oczywiście można w trakcie postępowania podważać wiarygodność świadka, jednakże sam fakt spotykania się świadka prywatnie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.1.7 11:8:0

Rozwód z żoną w ciąży - szanse na separację i rozwód

Witam, Mocno niezdrowa jest ta cała sytuacja w której się Pan znalazł. Niestety trochę Panu szkodzi sytuacja, że żona znowu jest w ciąży. Ciężko będzie Panu przed sądem udowodnić trwały ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.1.7 9:46:25

Odebranie praw rodzicielskich żonie z problemami psychicznymi

Witam, Aby udzielić Panu satysfakcjonującej odpowiedzi, musiałabym wiedzieć nieco więcej. Chodzi mi przede wszystkim o warunki w jakich mieszkacie, Pana zarobki, możliwości ewentualne żony, sposób ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.1.7 9:20:49

Spisek spadkowy - ukrywanie spadkobierców przed sądem

Tak może Pani to zrobić w kpc jest takz możliwość. Nie pamiętam jednak jak się nazywa. Proszę do mnie napisać postaram się poszukać tej nazwy. Kontakt@pogorzelscy.pl ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.1.7 0:55:34

Umowa między rodzeństwem o spłacie udziałów w domu - wzór

Proszę to zrobić w ten sposób. Najpierw notariusz i darowizna na Pani męża. Spadek nie ponieważ .... Nie można się zrzec spadku przed jego otrzymaniem czyli śmiercią rodziców. Ponadto nie można ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.1.7 0:18:20

Podział pieniędzy z ubezpieczenia po śmierci ojca w Wielkiej Brytanii

Rozumiem. Dziękuję za poświęcenie czasu i rzeczowa odpowiedz.
... Zobacz wątek

8 odpowiedzi

2014.1.6 21:44:46

Rozdzielność majątkowa - darowizna domu przed ślubem

Rozdzielność majatkowa Witam, Chcialabym sie w najblizszym czasie pobrac z narzeczonym z ttym ze moja rodzina naciska na intercyze. Rodzice chca podarowac mi dom. Czy jezeli zrobia to przed slubem bo ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.6 18:36:50

Alimenty na studia wieczorowe technika logistyka

Dzień dobry,
ojciec oczywiście może płacić alimenty. To czy ma taki obowiązek zależy od tego, czy został zobowiązany w jakiś sposób (np wyrokiem sądu). Obowiązek nie ustaje automatycznie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.1.6 13:19:59

Możliwość więzienia za prowadzenie pod wpływem alkoholu w trakcie sprawy

Witam. Jakieś 2.5 miesiąca temu, policja zatrzymała moje prawo jazdy(jednak bez konieczności ponownego zdawania egzaminu). Kara wynosi 6miesięcy(zostało 3.5) Niestety brak ten jest co raz bardziej ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.1.6 9:15:42

Umowa na wyłączność z agencją modelek podpisana w wieku 16 lat

Chciałabym dowiedzieć się jak z punktu prawnego wygląda moja sytuacja.

W wieku 16 lat podpisałam umowę na wyłączność z agencją modelek, jednak nie podpisali jej moi rodzice, czy taka umowa ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.5 22:10:18

Nabycie ziemi rolnej przez osobę z wykształceniem technicznym

Witam,

Jestem zainteresowana zakupem ziemi rolnej V klasy o pow. 3,5 ha
Z wykształcenia jestem technikiem ekonomistą i mieszkam w mieście.
Do 26 roku życia mieszkałam na wsi, gdzie rodzice prowadzili ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.5 19:56:41

Upadłość konsumencka przy kredycie frankowym

Jestem dość ostrym przykładem kredytobiorcy we franku. Zadłużenie po 4 latach spłacania stanowi niemal dwukrotność wartości mieszkania. Rata urosła do około 7 tys zł, a moje dochody spadły ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.5 17:29:57

Podział pieniędzy z ubezpieczenia po śmierci ojca w UK

Witam,

Ojciec pracował przez 8 lat w Wielkiej Brytanii i postanowił się ubezpieczyć w Banku, podczas zakładania konta. W przypadku śmierci lub choroby nieuleczalnej zostały by mu przekazywane ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.5 16:31:15

Konsekwencje nieopłacenia mandatu przez ucznia bez majątku

Witam
Dostalem mandat w wysokosci 500zl za wymuszenie pierwszenstwa na radiowozie. Nie mam pieniedzy zeby zaplacic tak wysoki mandat, nie mam konta, nie place jeszcze podatku dochodowego, jestem uczniem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.5 13:16:3

Uzasadnienie wysokości kar pozbawienia wolności

Witam, czy potraficie państwo przekonująco uzasadnić dlaczego kara pozbawienie wolności jest w wymiarze do lat 15 i w wysokości 25 lat? Co sądzicie na ten temat? Dlaczego nie ma kary pozbawienia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.4 22:2:15

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika