Forum prawne (strona 231)
Czy przy rozwodzie mogę odzyskać pieniądze spłacone za kredyt mieszkaniowy?
Rozwodzimy się z żoną to ona napisała pozew o rozwód bez orzekania o winie.W pozwie znajduje się miedzy innymi informacjka iż mieszkanie pozostawia mi wraz z umeblowaniem tym którego nie zabrała.Mieszkanie ... Zobacz wątek
2014.1.18 7:15:50
Zwolnienie z pracy podczas urlopu macierzyńskiego - zwolnienie lekarskie w ciąży
Jeśli jest taka mozliwość to proszę o bezpłatna poradę prawna na w. temat, jeśli jednak jest na to należna zapłata proszę potraktować jako nieaktualne. ... Zobacz wątek2014.1.17 21:28:14
Oszustwo na kredytach przez byłego chłopaka - odzyskanie pieniędzy
Cały problem polega na tym, że to Pani kredyt i Pani musi go spłacać. Ewentualnie może Pani wystąpić z roszczeniem regresowym do chłopaka jeśli będzie Pani w stanie udowodnić, że otrzymał ... Zobacz wątek2014.1.17 15:27:54
Alimenty od rodziców dla pełnoletniego ucznia mieszkającego osobno
Musi Pan złożyć wniosek do sądu rodzinnego o przyznanie alimentów od obojga rodziców. Są zobowiązani łożyć na Pana utrzymanie. ... Zobacz wątek2014.1.17 15:23:17
Banner przy drodze powiatowej na własnej działce - kara za umieszczenie
Pas drogowy wynosi 3 m. Sugeruję uregulowanie kwestii rozgraniczenia i ewentualną poprawę mapek w geodezji. ... Zobacz wątek2014.1.17 15:19:44
Podwyższenie alimentów na dziecko - argumenty w pozwie sądowym
Pracy proszę szukać dalej aż znajdzie Pani coś sensownego i nie zniechęcać się porażkami. Czasem trzeba poszukać nawet przez kilka lat. Jeśli bezpośredni przełożony nic nie zrobił, trzeba ... Zobacz wątek2014.1.17 10:59:38
Spłata mieszkania przez współwłaściciela - alternatywy dla dziedziczenia
Wydziedziczyć może tylko spadkodawca i to z ważnych powodów. Wy nie macie takiej możliwość w stosunku do majątku spadkodawców. Możecie natomiast oddać nakaz sądu o spłatę do egzekucji komorniczej. ... Zobacz wątek2014.1.17 10:6:37
Zamykanie babci samej w domu - interwencja i mandat za niepotrzebne wezwanie
Dziękuję za odpowiedź, niestety tacy są właśnie policjanci w Polsce że myślą że nie wiadomo jakie prawa mają... a wezwanie na komende juz dostalam wiec zobaczymy jak sie sytuacja dalej potoczy. ... Zobacz wątek2014.1.16 23:23:5
Rozłożenie na raty wysokiego rachunku za gaz - możliwości pomocy
Witam.Mieszkam w wynajętym mieszkaniu, gdzie ciepłą wodę oraz ogrzewanie zasila gazownia. Dostałam rachunek za gaz w kwocie 4440,59 zł., który stanowi wyrównanie pomiędzy prognozowymi fakturami ... Zobacz wątek
2014.1.16 20:41:8
Pozwolenie na budowę - odbiór częściowy domu bez garażu
Mam pozwolenia na budowę domu z garażem -jako oddzielnego budynku. Jak to jest z odebraniem na początku tylko samego dom? to jest odbiór częściowy? i czy jest jakiś określony czas w którym muszę ... Zobacz wątek2014.1.16 15:2:45
Termin wypłaty zasiłku dla bezrobotnych po rejestracji
Jezeli zarejestrowalam sie 3 stycznia w UP i przysługuje mi prawo do zasiłku to czy otrzymane srodki dostane w danym miesiacu czy dopiero w lutym? ... Zobacz wątek2014.1.16 14:24:0
Zwolnienie z pracy kobiety w ciąży - ochrona przed wypowiedzeniem
To wszystko, co Pan opisał pachnie naruszeniem prawa pracy. Pracodawca musi wypłacić wynagrodzenie do dnia, który jest podany w umowie o pracę. W tym wypadku do 10. każdego miesiąca.Zdjęcia na ... Zobacz wątek
2014.1.16 12:7:35
Prawo męża do zachówku przy rozdzielności majątkowej
Czy mąz ma prawo do zachówku żony jeżeli posiadali rozdzielnosc majatkową Spisałam recznie testament na dzieci. Z męzem mam rozdzielnoc majątkową. Jest chazardzistą. Czy mąz ma prawo do zachówku ... Zobacz wątek2014.1.16 11:16:38
Przedłużanie czasu pracy ponad normę - prawa pracownika
Bradzo proszę o Pomoc !!!!!!!!!!!!Witam.
Mam umowę o pracę. Mamy 2 zmiany tj. 6-14 (bardzo często do 16) a druga zmiana od 16-24 ( bardzo często do godziny 5 rano).
Ja mam w umowie napisane ... Zobacz wątek
2014.1.16 10:39:52
Praca w sklepie na umowę o dzieło - czy to legalne
czy pracujac w sklepie mozna pracować na umowe o dzieło? ... Zobacz wątek2014.1.15 21:30:14
Rozliczenie komitetu wyborczego - rezygnacja z NIP i REGON
Czy po poprzednich wyborach samorządowych komitet wyborczy, po rozliczeniu się i przedłożeniu sprawozdania u komisarza wyborczego i po przyjęciu tego sprawozdania, powinien w urzędzie skarbowym złożyć ... Zobacz wątek2014.1.15 21:4:48
Prośba o przedłużenie terminu wpłaty kosztów sądowych
Witam, miałem sprawę o potrącenie człowieka. Sąd nakazał wpłaty "koszta tytułem opłaty - 60zł + wydatki w sprawie 180zł" w grudniu ubiegłego roku. Opłaciłem to zaraz po doręczeniu wyroku. ... Zobacz wątek2014.1.15 20:39:16
Kiedy umowa na czas określony staje się na czas nieokreślony
W zaistniałej sytuacji chcę rozwiązać umowę z pracodawcą ponieważ nie ma żadnej gwarancji, że w pracy sytuacja ulegnie zmianie (mianowicie wzrośnie wynagrodzenie, pracuje na umowę o pracę na ... Zobacz wątek2014.1.15 17:28:1
Egzekucja komornicza dziecka głównego najemcy za długi rodziców
CZy jako dziecko głównego najemcy mieszkania, mogłam zostać poddana egzekucji komorniczej? Witam. Mój problem polega na tym, że wlasnie komornik zajął mi konto bankowe. Problem polega na tym ze ... Zobacz wątek2014.1.15 14:57:2
Dodatkowe świadczenia przy umiarkowanym stopniu niepełnosprawności
Od dnia 13.12.2011 r. posiadam umiarkowany stopień niepełnosprawności. Symbol przyczyny - 09-M (jestem po mastektomii piersi i wycięciu węzłów chłonnych). Po przyznaniu mi tego orzeczenia udałam ... Zobacz wątek2014.1.15 14:36:28
Darowizna mieszkania od ojca alkoholika - jak się uwolnić
Witam, około 2 lata temu ja i moja siostra zostaliśmy obdarowani przez ojca (alkoholika) mieszkaniem. Była to raczej ucieczka jego przed różnymi wierzycielami a nie dobra wola z jego strony. Został ... Zobacz wątek2014.1.15 13:40:58
Wyliczenie kosztów utrzymania dzieci do podwyższenia alimentów
Witam się na forum pierwszym postemMam dwa pytania odnoście formalności dotyczących podwyżki a w zasadzie orzeczenia właściwych wg potrzeb alimentów na dzieci (dwoje;szkoła podstawowa). Dla ... Zobacz wątek
2014.1.15 13:30:57
Uszkodzenie dysku twardego przez serwis komputerowy - odszkodowanie
Witam,Widzę tutaj możliwość dochodzenia roszczeń z tytułu rękojmi za wadliwie wykonaną usługę przez serwisanta. Zwrot kosztów związanych ze sprzętem da się bez problemu ustalić. Jednak ... Zobacz wątek
2014.1.15 13:3:32
Nielegalne piętrzenie wody - gdzie zgłosić szkody na stawach
Nielegalne piętrzenie wody sankcje karne oraz jaka instytucja kontrolna bądź nadzorująca zajmuje się tego rodzaju problematyką - gdzie można taki fakt zgłosić, kiedy osoba piętrząca wodę działa ... Zobacz wątek2014.1.15 10:35:12
Odszkodowanie po wypadku śmiertelnym pracownika w Niemczech
Witam jestem nowym użytkownikiem forum i mam pytanie...DOTYCZY
Wypadku śmiertelnego, samochodowego mającego miejsce w pierwszym kwartale 2013r.
Moje pytanie brzmi z jakich tytułów rodzina ... Zobacz wątek
2014.1.14 19:57:44
Prawa sąsiada przy sprzedaży budynku z wystającym dachem
Witam,Mam pytanie odnośnie praw sąsiada w następującej sytuacji:
Kilkadziesiąt lat temu właściciel działki x na której stał dom i garaż podarował część działki wraz z garażem instytucji, ... Zobacz wątek
2014.1.14 19:5:54
Odpowiedzialność za szkody wyrządzone przez syna bez kontaktu
Dziękuję serdecznie i pozdrawiam!!!! ... Zobacz wątek2014.1.14 13:39:57
Amnestia dla nietrzeźwych rowerzystów - wymazanie z rejestru karnego
Witam, mam pytanie dotyczące amnestii dla nietrzeźwych rowerzystów. Jak to się ma dla takiego rowerzysty który został ukarany w 2011r. karą grzywny i widnieje (widniał?) w krajowym rejestrze karnym ... Zobacz wątek2014.1.14 11:30:46
Rozwód bez orzekania o winie - koszty postępowania
Witam, Jeżeli Państwo macie ustalone szczegóły postępowania rozwodowego to nie ma zupełnie znaczenia dla jego wyniku czy przebiegu, które z Was wystąpi z pozwem rozwodowym. Ma to znaczenie ... Zobacz wątek2014.1.14 9:24:48
Zgod? burmistrza na działalność gospodarczą dla urzędnika
Witajcie,Mam takie pytanie techniczne. Pracuję w urzędzie miasta i chciałbym rozpocząć działalność gospodarczą. I teraz pytania:
Muszę mieć zgodę burmistrza na rozpoczęcie działalności ... Zobacz wątek
2014.1.13 22:36:37
Zwrot opłaty recyklingowej za samochód zarejestrowany przez inną osobę
Wpłaciłam 500 zł opłaty recyklingowej, jednak później samochód zarejestrował na siebie kolega, który też wpłacił 500 zł. Czy jest mozliwość odzyskania tych pieniędzy wplaconych przez mnie ... Zobacz wątek2014.1.13 21:17:30
Powiadomienie sąsiada o budowie domu - wymagania prawne
czy powiadamianie sąsiada o budowie domu który jest 10 m od jego działki jest konieczne do uzyskania pozwolenia dodam ze sąsiad nie żyje od ok 20 lat a spadkobiercy twierdzą że nie sa właścicielami ... Zobacz wątek2014.1.13 20:30:19
Zakup samochodu za pieniądze małoletniego ze spadku bez zgody sądu
Moj maloletni syn ma pieniadze ze spadku ktore mam w domu.Czy moge bez zgody sadu kupic np samochod na syna? ... Zobacz wątek2014.1.13 19:3:13
Spis inwentarza spadkowego - koszty pokrywa spadkobierca
Witam,zmarł mój dziadek i wszystko zapisał w spadku swojej obecnej żonie, ja chcąc starać się o zachowek złożyłem wniosek o sporządzenie spisu inwentarza, który sąd nakazał wykonać urzędowi ... Zobacz wątek2014.1.13 17:45:18
Zwrot opłaty sądowej za złożenie sprawozdania finansowego
W 2013 roku wypisałam z rejestrow przedsiebiorcow stowarzyszenie, które nie prowadzi działalności gosp. W 07/2013 skladajac SF za 2012 Pani w KRS powiedziała ze musze zlozyc tylko do akt SF i zaplacic ... Zobacz wątek2014.1.13 16:19:44
Umorzenie długu alimentacyjnego - zgoda byłej żony
witam ...gdzie moge napisac pismo o umorzenie długu z funduszu alimentacyjnego... ... Zobacz wątek2014.1.13 14:22:30
Sprzedaż mieszkania otrzymanego w darowiźnie - podatek po latach
Witam, otrzymałem darowiznę (mieszkanie) od taty w dniu 05.08.2009r i chciałbym sprzedać teraz te mieszkanie. Czy aby nie zapłacić podatku muszę czekać 5 lat, czy jeżeli byłem tam wcześniej ... Zobacz wątek2014.1.13 13:59:1
Odzyskanie listu pozostawionego przez zmarłego partnera w Norwegii
W JAKI SPOSOB MOGE ODZYSKAC LIST,KTORY ZOSTAWIL MOJ PARTNER ,ADRESOWANY DO MNIE PO CZYM ODEBRAL SOBIE ZYCIE....STALO SIE TO W NORWEGII GDZIE MIESZKALISMY,W POLSCE JEST ZONA,DZIECI.POLICJA NORWESKA ZATRZYMALA ... Zobacz wątek2014.1.13 11:41:30
Impreza masowa - obliczanie maksymalnej liczby uczestników
Witam,Jestem jednym z współorganizatorów imprezy masowej(koncert plenerowy). W trakcie przygotowań natrafiliśmy na problem z ustaleniem maksymalnej liczby uczestników wydarzenia. Jak stwierdza ... Zobacz wątek
2014.1.11 16:28:24
Rozliczenie podatkowe - Polska czy Wielka Brytania
Gdzie powinnam sie rozliczyc z podatku w Polsce czy UK Witam. Od kwietnia 2013 mieszkam w UK a od konca kwietnia pracuje w U K na kontrakcie. Tutaj mieszkam z mezem i spodziewam sie dziecka. Zamierzamy ... Zobacz wątek2014.1.11 9:34:24
Renta rodzinna a przerwa w nauce - prawo do świadczenia
Przysłyguje mi renta rodzinna po zmarłym ojcu. W poprzednim roku akademickim przerwałam studia i zapisałam się do policealnej szkoły prywatnej. Uczęszczałam do niej od marca do czerwca, az z niej ... Zobacz wątek2014.1.11 3:5:52
Konkubinat a prawo partnera do majątku nieruchomości
witam,Mam zapytanie a mianowicie jestem w związku od 3 lat z Partnerem.On mieszka 200 km ode mnie tzn. mieszkał, gdyż zapisał mieszkanie córce. Nadal ma prawo tam przebywać , ponieważ ma zapis ... Zobacz wątek
2014.1.10 23:11:38
Rejestracja samochodu Van jako osobowy - konsekwencje VAT
Kupiłem w 2012 roku Seicento w wersji Van ... Mam małą firemknę ale nie odliczam Vatu z paliwa.Kupowałem je jako Van i w dowodzie rejestracyjnym był wbity Vat-1 i samochód wpisany jako ciężarowy, ... Zobacz wątek
2014.1.10 17:8:41
Problemy z ogrzewaniem wynajętego lokalu - odpowiedzialność najemcy
Trzeba poszukać kogoś innego na to miejsce, plus jest taki, że nowe ogrzewnie podnosi standard. ... Zobacz wątek2014.1.10 16:34:37
Hałas z pubu na parterze - działania przeciwko zakłócaniu ciszy
Witam mam nadzieję, że pisze w odpowiednim temacie. Mam problem.Mieszkam w kamienicy. Na parterze znajduję się PUB który notorycznie puszcza muzykę do 5-6 nad ranem .Mieszkam na 3 piętrze i nawet ... Zobacz wątek2014.1.10 13:9:7
Rozliczenie podatkowe małżonków przy pracy w różnych krajach
Witam korzystałem kiedyś z Państwa usług i chciałem spytać , teraznie jestem już singlem, czy jeśli chce się rozliczyć pracowałem rok w
USA a małżonka w Polsce czy jest możliwe skorzystanie ... Zobacz wątek
2014.1.10 10:30:49
Praca na zastępstwie w ciąży - ochrona przed zwolnieniem
Zdecydowanie należy nowego pracodawcę powiadomić o ciąży.Pracodawca w okresie ciąży nie może rozwiązać z Panią umowy o pracę za wypowiedzeniem (art. 177 par. 1 kp.)
Pracodawca nie jest ... Zobacz wątek
2014.1.9 20:56:47
Gróźby karalne - czy sąd może uniewinnić oskarżonego
czy za grozby karalne dostaje się wyrok?Czy Sad może uniewinnić oskarżonego? ... Zobacz wątek
2014.1.9 19:4:49
Obowiązek wymiany okien przez spółdzielnię mieszkaniową po 30 latach
Dzień dobry.Mam takie pytanie:
Mieszkam w mieszkaniu spółdzielczym mając tytuł prawny lokatora
a mieszkanie jest Spółdzielcze.
Czy istnieje podstawa prawna obligująca Spółdzielnie Mieszkaniowe
do ... Zobacz wątek
2014.1.9 13:56:48
Niskie ciśnienie wody - odpowiedzialność developera za instalację
WitamSprawa wygląda tak.
Mieszkam w mieszkaniu na stosunkowo nowym osiedlu oddane pod koniec 2011 roku. Na początku nie było probelmów z wodą, jednak od jakiegoś czasu pojawia się problem ... Zobacz wątek
2014.1.9 12:31:6
Masz inne pytanie do prawnika?