Forum prawne (strona 233)

Nieznane osoby na hipotece w księdze wieczystej

Witam,
Otrzymałam w spadku po babci nieruchomość ale wcześniej nie zrobiłam zmiany zapisu w księdze wieczystej więc babcia była cały czas właścicielem. W maju więc wystąpiłam w dziale ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.29 16:4:23

czesne NAKAZ ZAPŁATY

Witam. Po roku czsu dostałam z sądu nakaz zapłaty 1600zł uczelni za 6 semestr oraz zwrot kosztów sądowych. Jest troche skomplikowana sytuacja bo dostałam nakaz zapłaty za 6 semestr choć nie miałam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.29 13:53:43

dostalem mandat za przekroczenie predkodci o 33 km przez foto rasar zrobione z tyl do tego 6 punktow

dostalem mandat za przekroczenie predkodci o 33 km przez foto rasar zrobione z tyl do tego 6 punktow i 300 zloty mandatu tylko nie jest to opisane czy bylem juz na terenie zbusowanym czy za nie pokazuje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.29 12:54:12

wzór upoważnienia do odbioru dowodu rejestracyjnego

Zapraszamy do lektury porady prawnej:

Miejsce rejestracji samochodu

... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.7.29 11:36:50

skierowanie do szpitala pschiatrycznego bez mojej zgody

miejscowy ośrodek pomocy społecznej wysłał wniosek o sądu o umieszczenie mnie w szpitalu psychiatrycznym bez mojej zgody.jestem absolutnie pewna ze jestem zdrowa psychicznie a moje zachowanie -nieporządek ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.7.29 10:47:22

Małżeństwo z drugim mężem (Włochem)

Witam sredczne. Chciałabym uzyskać jakąkolwiek informacje na temat małżeństwa z drugim mężem (włochem) ale zaczne od początku. Moja mama 15 lat temu wyjechala do Rzymu do pracy, po 4 latach pobytu ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.7.28 21:37:49

Witam, moja partnerka pracuje w sklepie, podpisala umowe na rok jest to umowa o prace ale jako prace

Witam, moja partnerka pracuje w sklepie, podpisala umowe na rok jest to umowa o prace ale jako prace interwencyjne. Chcemy wspólnie wyjechac za 3 m-ce za granice, czy ona moze sie zwolnic przed uplywem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.28 18:27:11

Kara za niestawienie się na rozprawie

Witam,
Proszę złożyć wniosek o uchylenie kary i przesłuchanie Pani w drodze wideokonferencji, polega to na tym, iż jest Pani obecna w najbliższym Pani Sądzie Okręgowym a Sąd w Warszawie Zadaje ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.7.28 16:14:37

Piersza praca, a L4

Witam. Podjęłam pierwszą pracę w życiu, przepracowałam 5 tygodni i muszę udać sina zwolnienie lekarskie. Czy będę mogła skorzystać z płatnego zwolnienia? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.28 14:22:20

Zostałem fałszywie oskarżony! - grzywna

Zgodnie z art. 182 par. 3 k.p.k. prawo do odmowy składania zeznań przysługuje świadkowi, który w innej toczącej się sprawie jest oskarżony o współudział w przestępstwie objętym ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.7.28 13:27:29

Krewny wstępny

Wyjaśnienie terminów znajduje się w artykule:
Czy dalsi krewni spadkodawcy mają prawa do spadku? ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2014.7.28 12:12:19

monitoring w pracy

Witam pracuje w malym sklepiku bez toalety ,lazienki i zaplecza.Jedynym prywatnym miejscem zeby sie schowac i chociazby podrapac jest miejsce za regalem gdzie wieszamy kurtki.Miejsce widoczne jest od strony ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.7.26 16:38:52

Ograniczenie lub całkowite pozbawienie władzy rodzicielskiej

Słyszałam o tej pani, ponoć dobra prawniczka. Zresztą wystarczy sobie zerknąć na inne fora, użytkownicy raczej pochlebnie się o niej wypowiadają. To takie znane nazwisko w Łodzi, bo dość specyficzne ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.7.25 23:35:52

Wniosek o dozór elektroniczny

Tak, on od prawa karnego jest. To znany w łódzkim środowisku prawniczym adwokat. Doświadczony, dużą wiedzę ma. Myślę, że spokojnie możesz się do niego wybrać po poradę. Warto też przed udaniem ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.7.25 23:20:52

Pomówienie

Jestem nowy użytkownikiem forum. Mam problem. Jestem pomawiany /nieprawda, koloryzowanie, nieprawdziwe oskarżenia/ oszust jest tak bojący że nie może tego powiedzieć w oczy. Myślałem o wynajęciu ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2014.7.25 17:50:52

Narzędzie do sprzedaży porad prawnych, szkoleń, usług.

Better Pay v2 to wtyczka (plugin) do bardzo popularnego systemu WordPress, dzięki której można czerpać zyski ze sprzedaży własnych m.in.kursów, szkoleń i sygnałów. Największą zaletą Better ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.25 12:32:13

Obliczanie podstawy zasiłku chorobowego przy zmianie etatu

Przepraszam za błąd, 30.05.2014 żona zachorowała a nie 2013. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.7.24 19:2:11

Witam pracuje w szwajcari jako temporer moje pytanie brzmi czy n a lezy mi sie kindergelt?

Witam pracuje w szwajcari jako temporer moje pytanie brzmi czy n a lezy mi sie kindergelt? Kindergelt ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.24 14:30:53

Sprawowanie opieki nad rodzeństwem

Czołem. Chciałbym się dowiedzeć, czy jest możliwość aby mój młodszy brat (16 lat, ja mam 21 - wynajmuję mieszkanie, mam pracę) mógł mieszkać razem ze mną, ten aktualnie mieszka z rodzicami. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.7.23 12:50:32

pozew sądowy czesne

Witam. Mam problem z uczelnią na której studiowałam po roku czasu przysłali pozew sądowy prowadzone jest postępowanie upominawcze wydany został nakaz zapłaty 1600zł za 6 semestr oraz zwrotu kosztów ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.23 10:39:59

Sprzedaż mieszkania - zatajenie faktu o próbie włamania

Cześć,
Zastanawiam się, czy mam podstawy, aby pozwać byłych właścicieli mieszkania, które kupiłam na rynku wtórnym. Czy w moim przypadku mam możliwość powołania się na prawo rękojmi?

Przy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.23 10:4:23

Mam pytanie pomocne w pisaniu pracy dyplomwej o postępowaniu w sprawie zasiedzenia :w jakich jeszcze

Mam pytanie pomocne w pisaniu pracy dyplomwej o postępowaniu w sprawie zasiedzenia :w jakich jeszcze innych postępowaniach może nastąpić stwierdzenia zasiedzenia, jakie inne postępowania wpływają ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.23 9:23:36

moja działka wspólny dom jak podzielić po rozwodzie

A co zrobić, jeśli wybudowało się dom na działce żony, a przed rozwodem żona wszystko przepisała na córkę i twierdzi, że nie ma z czego spłacić (byłego) męża? ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2014.7.23 9:15:14

zdjęcia do gazety

Witam, jestem fotografem amatorem. Mam problem gdyż robiłam zdjęcia na publicznym widowisku. Regulamin nie zabraniał wnoszenia, uwieczniania czy publikacji zdjęć z tej imprezy ( w sumie w ogóle ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.22 23:11:57

Czy jeden policjant może wystawić mandat za picie w miejscu publicznym, odmowe podania danych i obraze

Czy jeden policjant może wystawić mandat za picie w miejscu publicznym, odmowe podania danych i obraze funkcjonariusza ?? Jened policjant przyczepił się ponieważ usłyszał gwizdy gdy nadjeżdżał ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.22 18:14:29

Czy matka odpowiada materialnie za dług odziedziczony przez dziecko ?

Znajomej zmarł mąż; w spadku pozostawił dom oraz długi. Spadek przeszedł na jego żonę oraz dwójkę małoletnich dzieci, został przyjęty wraz z dobrodziejstwem inwentarza.

Mam następujące ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.22 15:33:57

OC

Jestem współwłaścicielem samochodu. Wspólnik nie utrzymuje ze mną kontaktu i użytkuje auto. Auto ma OC, ale nie posiadam dokumentów, a powiniennem chyba również jako współwłaściciel. Mam ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2014.7.22 14:55:50

Komornik i koszty komornicze przy alimentach

Witam
Mój partner ma dziecko ze swoją byłą partnerką. Kilka lat temu na rozprawie w sprawie alimentów sąd ustalił termin ich płacenia do 10-go każdego miesiąca. Jednak umówił się ze swoją ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.22 14:33:39

Sprawa ustalenia ojcostwa po latach

Prosze was, testy za 1400 zł ? to chyba złotą strzykawką będziecie pobierać próbki ;) ... Zobacz wątek

9 odpowiedzi

2014.7.22 11:37:42

Ojciec dziecka nie chce go uznać

Takiego to trzeba przez pysk zdzielić pare razy.. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2014.7.22 11:30:17

Witam.W styczniu bieżacego roku zmarł ojciec mojego taty,pozostawił po sobie testament którego jedynym

Witam.W styczniu bieżacego roku zmarł ojciec mojego taty,pozostawił po sobie testament którego jedynym spadkobiercą została jego żona(po smierci 1-szej zony ożenił się ponownie).Z tytuły prawa ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.21 23:56:57

Witam.W styczniu bieżacego roku zmarł ojciec mojego taty,pozostawił po sobie testament którego jedynym

Witam.W styczniu bieżacego roku zmarł ojciec mojego taty,pozostawił po sobie testament którego jedynym spadkobiercą została jego żona(po smierci 1-szej zony ożenił się ponownie).Z tytuły prawa ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.21 23:56:7

zmarł moj oczym, był w zwiazku małeznskim z moja mama. w roku 2005 oni sie rozwiedli. a Ojczym zmarł

zmarł moj oczym, był w zwiazku małeznskim z moja mama. w roku 2005 oni sie rozwiedli. a Ojczym zmarł kilka dni temu. czy nalezy mi sie odszkodowanie z pzu ?? zmarł moj oczym, był w zwiazku małeznskim ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.21 19:45:21

Piwnica we wspólnocie mieszkaniowej

Witam. Mieszkam we wspólnocie mieszkaniowej i mój problem dotyczy piwnicy. Otóż w akcie notarialnym mam wpis, że moją własnością jest 1/20 części wspólnej budynku. Piwnice są podzielone nierówno, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.21 12:32:5

witam mam pytanie niewiem jak to zczac moze tak .moji dziadkowie zostawili dom w spatku mojej mamie i

witam mam pytanie niewiem jak to zczac moze tak .moji dziadkowie zostawili dom w spatku mojej mamie i jej bratu.moja mama zamieszkała we wrocławiu a brat mieszkał tam wraz z zona sa małżenstwem bezdzietnym.po ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.21 4:15:14

witam mam pytanie niewiem jak to zczac moze tak .moji dziadkowie zostawili dom w spatku mojej mamie i

witam mam pytanie niewiem jak to zczac moze tak .moji dziadkowie zostawili dom w spatku mojej mamie i jej bratu.moja mama zamieszkała we wrocławiu a brat mieszkał tam wraz z zona sa małżenstwem bezdzietnym.po ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.21 4:14:24

0 odpowiedzi

2014.7.21 4:10:4

Powrot do UK

Witam. mam problem: 4 lata temu wrocilem z UK do polski pozostawiajac za soba spory mandat za jazde samochodem bez ubezpieczenia. Chcialbym teraz wrocic i splacic naleznosci ale obawiam sie ze mnie zatrzymia ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.7.20 20:9:40

Śmieć współkredytobiorcy a ubezpieczenie kredytu- szukam prawnika Wrocław

Witam,

Poszukuje dobrego prawnika, który udzieli mi wsparcia w walce z ubezpieczycielem i bankiem, w którym mam kredyt hipoteczny.
Jest to dość skomplikowana sytuacja i nie wiem czy będę w stanie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.20 16:59:5

Witam Mam 4 letnia córke i chce ja zabrac na stałe do Anglii, poniewaz mam tam narzeczonego. sad przyznal

Witam
Mam 4 letnia córke i chce ja zabrac na stałe do Anglii, poniewaz mam tam narzeczonego. sad przyznal mi paszport dla małej, i zostal juz zlozony wniosek o wyjazd na stale, ojciec robi problemy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.20 12:41:6

Ograniczenie władzy rodzicielskiej a przebywanie ojca w Monarze

Witam,
W listopadzie 2013 rozstałam się z ojcem mojego dziecka(2,5 roku).Powodem rozstania było czynne zażywanie przez niego narkotyków oraz niemożność zapewnienia przez niego podstawowych potrzeb ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.7.19 22:46:19

Szkolenie a działalność gospodarcza.

Witam.

Otóż mam pewien problem i wpadłem na pomysł tylko teraz pytanie czy jest to zgodne z prawem/regulaminem i jak to dokładniej będzie wyglądać.

A więc w skrócie.
Chciałbym skorzystać ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.19 20:49:23

Mandat w pkp koleje mazowieckie legitymacja

Witam!
Otóż dziś dostałem mandat podczas podróży kolejami mazowieckimi. Powodem wystawienia była niepodstemplowana legitymacja szkolna. Na śmierć zapomniałem o podstemplowaniu ,bo nikt nigdy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.19 19:5:33

Witam. Moje pytanie jest następujące: czy nagrywanie kogoś telefonem na własnej posesji (garaż)

Witam.
Moje pytanie jest następujące: czy nagrywanie kogoś telefonem na własnej posesji (garaż) na której on przebywa chwilowo w celu odebrania swoich rzeczy jest karalne? Nagrywałem po to aby ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.19 16:12:50

zmiana wpisu w księdze wieczystej dot. zmiany użytkowania

Witam. Kupiłam od gminy w ramach licytacji starą zabytkową szkołę. W księdze wieczystej znajduje się wpis, że jest to nieruchomość oświatowa. Wg planu zagospodarowania przestrzennego z 2007 ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.19 10:58:56

Straz miejska a wywoz smieci

To znaczy że MPO sprawdza co jest w posegregowanych śmieciach? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.7.18 11:59:13

Wypłata odszkodowania - jak wygląda? + ewentualne odwołanie

W Stanach być ugrała coś więcej,ale w Polsce już raczej nie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.7.18 10:37:1

Stare ogrodzenie, a sąsiad.

Witam.
Mam pytanie związane z roszczeniem w sprawie ogrodzenia, ściślej rzecz ujmując muru wzdłuż posesji mojej i sąsiada. Mur wybudowałem około 20 lat temu sam, na własny koszt, dogadując ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.7.18 10:36:52

problem z przerejestrowaniem samochodu

Wydzial komunikacji zawsze ma jakieś wielkie problemy i chaos w papierach. Życzę powodzenia ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.7.18 10:36:9

Sprawa związana z zachowkiem

hmmm, cena jest dosyć niska i to by wzbudzało moje podejrzenia ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.7.18 10:8:47

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika