Forum prawne (strona 233)
Zwolnienie lekarskie po urlopie macierzyńskim - ciąża podczas urlopu
Witam,proszę o pomoc. Moja pracownica była na urlopie macierzyńskim. Potem po wykorzystaniu kilku dni urlopu przyniosła zwolnienie lekarskie (6 m-cy), po którym trafiła z dzieckiem do szpitala ... Zobacz wątek
2014.1.2 11:18:19
Wywiezienie dziecka na Białoruś a anulowanie karty pobytu żony
Witam serdecznie. Moja zona jest Bialorusinka,mamy 2 letnie dziecko i przez 3 lata naszego malzenstwa mieszkalismy w Polsce. Miesiac temu spakowala sie i powiedziala ze jedzie na weekend na Bialorus do ... Zobacz wątek2014.1.2 8:52:37
Zwolnienie z podatku od nieruchomości podczas robót miejskich
Podatek od nieruchomości. Jakiś czas temu przeczytałam (nie pamiętam dokładnie gdzie),że istnieje możliwość zwolnienia z części podatku od nieruchomości, jeżeli dojazd do posesji jest utrudniony ... Zobacz wątek2014.1.2 1:13:42
Przedawnienie roszczenia wobec poręczyciela kredytu
Czy przedawniło się roszczenie wobec poręczyciela w przypadku, gdy w 1997r. była orzeczona po raz ostatni wobec niego nieskuteczna egzekucja i więcej pism od tego czasu nie było. Dodam tylko, że ... Zobacz wątek2014.1.2 0:36:28
Hałas z remontu lokalu użytkowego - prawa sąsiadów
Witam.Wynajmujemy lokal użytkowy w na parterze bloku mieszkalnego, obok nas na całym piętrze, też znajdują się lokale użytkowe. Nad nami znajdują się już mieszkania. Blok należy do spółdzielni. ... Zobacz wątek
2014.1.1 19:54:36
Posiadanie przedmiotów militarnych - konsekwencje prawne
WitamProszę o pomoc / poradę . W sylwestra miałem w domu przeszukanie przez policjantów w sprawie świadka ( człowiek , który kupił u mnie na allegro.pl łuskę - była ona w 100% bezpieczna ... Zobacz wątek
2014.1.1 8:2:57
Urlop wypoczynkowy po wypowiedzeniu umowy
Nie ma prawa zadać podpisywania wniosku z wsteczną datą ... Zobacz wątek2013.12.31 8:39:31
Wynagrodzenie za niewykorzystany urlop po wypowiedzeniu w ciąży
Witam, mam pytanie dotyczące urlopu, który nie został wykorzystany, a nastąpiło wypowiedzenie. Firma w której pracowałam zatrudniła mnie na okres próby, po dwóch miesiącach pracy, otrzymałam ... Zobacz wątek2013.12.30 19:42:56
Akceptacja dzieła przez zamawiającego - terminy płatności
Witam w lipcu 2013 roku podpisałem umowę z firmą zajmującą się tworzeniem stron WWW na wykonanie takiej właśnie strony.Treść umowy brzmi:
" Zawarta w dniu 03.07.2013 r. w [Miejscowość] ... Zobacz wątek
2013.12.30 10:40:6
Udostępnienie konta bankowego pożyczkodawcy - ryzyko prawne
oczywiscie ze tak bo on weżmie kredyt na pana kąto wypłaci pirniadze a pan bedzie go spłacał ... Zobacz wątek2013.12.29 22:19:24
Kazus administracyjny - pozwolenie na budowę i wznowienie studiów
Witam, czy mógłby mi ktoś pomóc w rozwiązaniu tego kazusa? Uważam, że trzeba tu napisać pismo o przywrócenie terminu do wniesienia skargi ( argumentując to tym, że w tym czasie przebywał w ... Zobacz wątek2013.12.29 19:11:51
Testament babci na wnuczkę - czy trzeba spłacić siostrę
Witam ,Mam pytanie moja babcia zmarła i przepisała na mnie mieszkanie własnościowe , ze mam jeszcze siostre wiec tu moje pytanie czy musze spłacić siostre zeby otrzymać mieszkanie bo chce je ... Zobacz wątek
2013.12.29 18:39:35
Dziecko nie zgadza się na badanie w RODK - czy można odmówić?
[cytat]Panowie prosze o kontakt mam podobnie skomplikowana sytuacje, a dobro dziecka jest najwazniejsze. Wiem ze wymaga to poswiecen, zwlaszcza ze nie ma jeszcze 5 lat ! Chodzi mi o czyjes doswiadczenia ... Zobacz wątek
2013.12.29 17:51:28
Opinia RODK w sprawie kontaktów z dzieckiem
Muszę stwierdzić iż decyzja RODK mnie kompletnie rozczarował są w opinii przekręcone moje zeznanie coś czego nie powiedziałam ! poza tym pomimo iż były partner miał sprawę w prokuraturze o ... Zobacz wątek2013.12.29 17:27:14
Platforma wideokonsultacji lekarskich - rozliczenia podatkowe
Mój zespół kończy własnie wdrażanie platformy pozwalającej lekarzom/pielęgniarkom udzielanie płatnych orad poprzez wideokonsultacje.Mechanizm działania będzie prosty: pacjent rejestruje się ... Zobacz wątek
2013.12.29 16:39:41
Opóźnienie spłaty kredytu przy umowie przedwstępnej mieszkania
Witam,Mam pytanie dotyczące zakupu lokalu mieszkalnego.
W czerwcu 2013 roku spisałem z właścicielem mieszkania umowę przedwstępną sprzedaży u notariusza.
Podczas spisywania umowy wpłaciłem ... Zobacz wątek
2013.12.29 12:45:52
Wykorzystanie danych osobowych w celach publicznych
ktos wykorzystuje moje dane osobowe zarobki i zadozenia w celu publicznym jaki jest proces zakaczyc ta proceture ? i mam pytanie jaki na taki wystetek jest art.karno cywilny ? ... Zobacz wątek2013.12.29 9:34:20
Nienależne świadczenie w grze online - roszczenia sprzedawcy
Witajcie, proszę o pilną pomoc :dzisiaj kupiłem walutę do pewnej gry od sprzedawcy za 20zł
On przez pomyłkę przesłał mi walutę (walutę w grze) o wartości 250 zł , teraz żąda zwrotu tej ... Zobacz wątek
2013.12.28 21:33:54
Odstąpienie od umowy turystycznej po trzech dniach
Czy trzy dni po podpisaniu umowy (o świadczenie usług turystycznych - wyjazd za pół roku) z biurem turystycznym mogę zrezygnować i odstąpić od umowy, czy jest określony jakiś krótki okres w ... Zobacz wątek2013.12.28 19:3:5
Zasiłek chorobowy przy jednoczesnej umowie zlecenia i działalności
Od stycznia 2013 do 16.10.2013 -umowa zlecenie (obowiązkowe składki społeczne i dobrowolna chorobowa (średnio 500 zł brutto miesięcznie)od 02.08.2013 do chwili obecnej Działalność gospodarcza ... Zobacz wątek
2013.12.28 12:16:39
Spadek po bracie samobójcy - dług i odsetki po latach
Mam 21 lat, jak byłam w 6 klasie podstawówki mój starszy o 15 lat brat popełnił samobójstwo. Brał narkotyki przez wiele lat, nie pierwszy raz próbował się zabić. Rodzice go utrzymywali. Jak ... Zobacz wątek2013.12.27 18:52:0
Wypowiedzenie umowy najmu przed upływem trzech miesięcy
Witam, mam poważny problem, otóż wynajęłam mieszkanie z 3 innymi lokatorami :)Jednak przez to że nie mam już z czego płacic muszę z niego zrezygnowac. Jednak właściele nie zgadzają sie na to, ... Zobacz wątek2013.12.27 18:22:27
Rozłożenie kary finansowej za nielegalne oprogramowanie
Witam.Parę lat temu zostałem oskarżony o używanie sharingu i zabrano mi dyski twarde z komputera na których miałem kilka nielegalnych programów. Udało mi się umorzyć postępowanie dzięki ... Zobacz wątek
2013.12.27 15:9:0
Sprzedawca z Allegro nie chce wydać towaru
Witam,zakupiłem komputer na allegro, przelałem pieniądze następnie zwrócono mi pieniądze ze względu na opóźniającą się wysyłkę.
Sprzedawca powiedział, że wyśle za pobraniem. chwilę ... Zobacz wątek
2013.12.27 10:14:18
Zwolnienie męża z długów odziedziczonych po rodzicach
Witam mam poważny problem i potrzebuję pomocy. Moi rodzice od kilku lat nie płacą za czynsz mieszkaniowy na sprawie sąd przydzielił mi i rodzicą komornika a mojej trójce rodzeństwa nie . ogólnie ... Zobacz wątek2013.12.26 23:9:29
Umowa użyczenia sali przez OSP - odpłatność
Witam!Jestem członkiem OSP. Przy naszej jednostce funkcjonuje sala, którą "użyczaliśmy" odpłatnie i sporządzaliśmy umowę na cele tj. wesela, 18-stki, stypy itd. Jednakże po pewnym czasie ... Zobacz wątek
2013.12.26 21:36:28
Hybrydy norm prawnych - generalno-konkretne i indywidualno-abstrakcyjne
Cechy normy i decyzji mogą się mieszać w wypowiedzi generalno-konkretne lub indywidualno -abstrakcyjne. Należy znaleźć takie wypowiedzi i odpowiedzieć na pytanie czy te hybrydy można potraktować ... Zobacz wątek2013.12.26 14:34:11
Zakaz wstępu do kasyna - oświadczenie woli.
Witam serdecznie,
Czy w polskich "warunkach" jest możliwośc nałożenia na siebie zakazu wstępu do kasyn bez możliwosci cofniecia takiej dyspozycji ? Znajomy, student prawa stwierdzil, ... Zobacz wątek
2013.12.26 14:23:56
Opinia o adwokacie w sprawach karnych
Witammam adwokata Pana Kulpę czy ktos moze korzystal z jego uslug i macie jakas opinie czy jest dobry ?
chodzi o sprawe karna.. myslicie ze sobie poradzi ? ... Zobacz wątek
2013.12.25 23:44:7
Zerwanie umowy najmu po wypadku dziecka w Holandii
Witam!Mam umowe najmu mieszkania w Holandi na jeden rok. W pierwszym mieisiacu moje dziecko mialo wypadek w mieszkaniu (spadlo z bardzo stromych schodow). Z tego powodu nie moge w tym mieszkniu mieszkac ... Zobacz wątek
2013.12.25 20:20:11
Korzystanie z samochodu ojca zarejestrowanego w Anglii
Ojciec mieszka i pracuje w Wielkiej Brytanii, syn mieszka i uczy się w Polsce. Ojciec zostawił swój samochód ( z kierownicą po prawej stronie)w Polsce - czy syn może z niego korzystać? Jakie formalności ... Zobacz wątek2013.12.25 18:0:38
Podatek od laptopa kupionego w Kanadzie - naliczenie w Holandii
Wczoraj leciałam z Kanady z przesiadką w Holandii i na lotnisku w Amsterdamie pani celnik przyjrzała się mojemu laptopowi, po czym otrzymałam kartkę z wyceną tego komputera na 566 euro i naliczonym ... Zobacz wątek2013.12.25 13:28:42
Zwrot jaszczurki do sklepu zoologicznego z powodu choroby
Witam prosiłbym o poradę może ktoś już byl w takiej sytuacji wczoraj kupiłem jaszczurke w zoologicznym pani sprzedawczyni zapewniała mnie że ma tylko lekkie zmiany skurne i sie wykuruje byłem ... Zobacz wątek2013.12.25 13:8:35
Wymiana telewizora z wadą w ramach reklamacji
Witam, kupiłem TV lecz po kilku dniach okazało się że pojawiła się wada (okresowy brak głosu).Wystosowałem więc odpowiednie pismo do sklepu w którym zakupiłem TV:
".....
Z uwagi na ww. niezgodności ... Zobacz wątek
2013.12.23 21:50:50
Przedsądowe wezwanie do zapłaty - koszty windykacji
Szanowna Pani, jeśli świadczenie było wymagalne a Pani nie spełniła świadczenia w oznaczonym terminie wierzyciel miał prawo wnieść pozew do sądu. Ma Pani prawo wnieść zarzuty (sprzeciw). Jeśli ... Zobacz wątek2013.12.22 16:40:57
Śmietniki na osiedlu - odległość od budynków
"Odległość miejsc na pojemniki i kontenery na odpady stałe, o których mowa w § 22 ust. 2 pkt 1 i 3, nie powinna wynosić więcej niż 80 m od najdalszego wejścia do obsługiwanego budynku mieszkalnego ... Zobacz wątek2013.12.22 15:52:23
Podział mieszkania po rozwodzie - spłata i kredyt
Kilka faktów:Małżeństwo po rozwodzie. Mieszkają razem w mieszkaniu 3 pokojowym z dzieckiem (17 lat). Każde zajmuje z wyroku sądu swój pokój, przedpokój, kuchnia łazienka- wspólne. Opłaty ... Zobacz wątek
2013.12.22 12:48:35
Odpowiedzialność pracownika w outlecie za różnice w cenach
Odpowiedzialność materialna powinna być liczona od kosztów zakupu towaru a nie jego ceny sprzedaży. ... Zobacz wątek2013.12.21 21:51:55
Dzierżawa ziemi rolnej a prawo do dotacji unijnych
czy ja jako dzierżawca ziemi rolnej moge złożyc wniosek i pobrać dotacje unijne ?... Zobacz wątek
2013.12.21 16:22:19
Skargi na nieuczciwy turniej w grze internetowej
Witam, nie wiem w jakii dział to wrzucić, więc wrzucam tutaj :DMam pewien problem, a mianowicie chodzi o turniej w gre internetową. Wrazz z kolegami wzięliśmy udział w turieju, w który mdo ... Zobacz wątek
2013.12.21 14:56:10
Prawo pracodawcy do odmowy urlopu w wybranym terminie
No niestety pracodawca ma prawo do tego, aby odmówić Tobie urlopu. ... Zobacz wątek2013.12.20 11:37:23
Przesłuchanie w charakterze świadka a podejrzenie o przestępstwo
Zostałam wezwana na policję w charakterze świadka, jednak po przesłuchaniu zaniepokoił mnie fakt, iż odczułam, jakbym była podejrzana w sprawie, która przedstawia się następująco:Kobieta ... Zobacz wątek
2013.12.20 11:15:35
Przesłuchanie w charakterze świadka a podejrzenie o przestępstwo
Zostałam wezwana na policję w charakterze świadka, jednak po przesłuchaniu zaniepokoił mnie fakt, iż odczułam, jakbym była podejrzana w sprawie, która przedstawia się następująco:Kobieta ... Zobacz wątek
2013.12.20 11:14:47
Jednostronnie dotrzymana umowa - kara za odstąpienie
Tak przypuszczałem, że opcji nie ma, ale chcę możliwie przyspieszyć proces. Skontaktowałem się z wystawcami i powiedzieli, że tak niekompetentnej firmy, jak mój kontrahent nie spotkali, stoiska ... Zobacz wątek2013.12.20 8:9:47
2013.12.20 1:40:21
Zadośćuczynienie za błąd dentysty - korzenie zęba
Nie takiej instytucji, która Pani pomoże. Sam musi się Pani tym zająć. Jedyne sensowne wyjście w tej sytuacji to jak najszybsze poszukanie sobie adwokata, który powie Pani, co można z tym zrobić. ... Zobacz wątek2013.12.19 20:55:0
Badanie w RODK przed odebraniem praw rodzicielskich
Zazwyczaj czeka się na takie badanie parę miesięcy od 2do..... opinia wydawana jest po 30 dniach od badania. Zazwyczaj badanie trwa 3,4 godziny jest rozmowa z psychologiem pedagogiem testy psychologiczne ... Zobacz wątek2013.12.19 15:9:55
Ulga internetowa w PIT - usługi telekomunikacyjne
Witam,Mam wątpliwości co do rozliczenia w 2014 roku (pit37) ulgi internetowej za 2013 rok.
Na fakturze PLAY widnieje usługa "Ugługi telekomunikacyjne" natomiast w "Szczegółach faktury" widnieje ... Zobacz wątek
2013.12.19 14:51:52
Status ojca w postępowaniu o znęcanie nad dzieckiem
WitamJakiś czas temu moja ex załozyla mi sprawę z art.207kk(znęcanie się nad naszym dzieckiem) zostali przesluchani świadkowie w tym i ja (w tej sprawie mam status świadka) od czasu przesluchania ... Zobacz wątek
2013.12.19 14:46:5
Darowizna majątku bez zgody żony - zawieszenie prądu
Szanowna Pani, jeśli zamieszkuje Pani lokal bez tytułu prawnego to właściciel może, w mojej opinii, odciąć dopływ energii elektrycznej do takiego lokalu - nie należy się ochrona jaką zapewnia ... Zobacz wątek2013.12.18 23:21:6
Masz inne pytanie do prawnika?