Forum prawne (strona 233)

Umowa na wyłączność z agencją modelek podpisana w wieku 16 lat

Chciałabym dowiedzieć się jak z punktu prawnego wygląda moja sytuacja.

W wieku 16 lat podpisałam umowę na wyłączność z agencją modelek, jednak nie podpisali jej moi rodzice, czy taka umowa ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.5 22:10:18

Nabycie ziemi rolnej przez osobę z wykształceniem technicznym

Witam,

Jestem zainteresowana zakupem ziemi rolnej V klasy o pow. 3,5 ha
Z wykształcenia jestem technikiem ekonomistą i mieszkam w mieście.
Do 26 roku życia mieszkałam na wsi, gdzie rodzice prowadzili ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.5 19:56:41

Upadłość konsumencka przy kredycie frankowym

Jestem dość ostrym przykładem kredytobiorcy we franku. Zadłużenie po 4 latach spłacania stanowi niemal dwukrotność wartości mieszkania. Rata urosła do około 7 tys zł, a moje dochody spadły ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.5 17:29:57

Podział pieniędzy z ubezpieczenia po śmierci ojca w UK

Witam,

Ojciec pracował przez 8 lat w Wielkiej Brytanii i postanowił się ubezpieczyć w Banku, podczas zakładania konta. W przypadku śmierci lub choroby nieuleczalnej zostały by mu przekazywane ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.5 16:31:15

Konsekwencje nieopłacenia mandatu przez ucznia bez majątku

Witam
Dostalem mandat w wysokosci 500zl za wymuszenie pierwszenstwa na radiowozie. Nie mam pieniedzy zeby zaplacic tak wysoki mandat, nie mam konta, nie place jeszcze podatku dochodowego, jestem uczniem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.5 13:16:3

Uzasadnienie wysokości kar pozbawienia wolności

Witam, czy potraficie państwo przekonująco uzasadnić dlaczego kara pozbawienie wolności jest w wymiarze do lat 15 i w wysokości 25 lat? Co sądzicie na ten temat? Dlaczego nie ma kary pozbawienia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.4 22:2:15

Mieszkanie po darowizynie od matki - podział majątku

Należność zapłaciłem ja z mojej pensji, nigdy z żoną nie mieliśmy "wspólnego portfela". Tylko że ten wykup był symboliczny, niewiele ponad tysiąc złotych z czego większość to koszty notarialne. ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2014.1.4 15:55:54

Kazusy prawne - delegowanie pracownika i rozwiązanie umowy

Nie moge sobie poradzic z tymi kazusami:

Jacek S. byl zatrudniony jako magazynier w skladzie towarow we wroclawiu przy ulicy Dworcowej. W piatek otrzymal do pracodawcy polecenie na pismie podjecia obowiazkow ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.4 15:11:11

Podział majątku po rozwodzie - dom z przed małżeństwa i zyski z najmu

Dzień dobry,

Jestem po rozwodzie i złożyłem wniosek o zgodny podział majątku. Niestety okazało się, że żona wycofała się z ustalonego podziału i niestety będę musiał walczyć o swoje:

Przed ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.1.4 13:54:3

Sprzedaż samochodu za kryptowalutę w Polsce - legalność

WITAM ,
jetem nowy na forum i nie wiem czy w dobrym miejscu zadaje pytanie.
czy moge w polsce legalnie sprzedac samochod za kryptowalute? (glownie interesuje mnie BTC)
jak powinna wygladac umowa sprzedazy?

pozdrawiam! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.4 12:13:29

Zmuszenie ojca do opieki nad niepełnosprawnym synem

Witam
Przypuszczam, że syn dzieckiem z niepełnosprawnością intelektualną, czy ojciec syna ma przygotowanie do opieki z takiego typu niepełnosprawnościami, bo o miłości do chłopca chyba nie ma ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.1.4 10:45:13

Uzyskanie aktu zgonu osoby zmarłej w Niemczech dla pracodawcy

jak uzyskać akt zgonu osoby zmarłej w niemczech mama mieszkajaca na stałe w niemczech zmarła i potrzebuje aktu zgonu do pracodawcy i PZU w Polsce niewiem jak to załatwić ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.4 1:22:32

Praca na próbę bez wyrejestrowania z urzędu pracy

witam, potrzebuję poradzić się w sprawie mojej umowy, opowiem moze jak wyglada moja sytuacja.

Jestem zarejestrowany w urzędzie pracy jako bezrobotny, znalazlem pracę i poszedlem na kilka dni na ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.3 21:51:31

Pozwolenie na szambo przy budowie hotelu bez kanalizacji

Witam

Zakupiłem niedawno mieszkanie na ostatnim piętrze w kamienicy 2 piętrowej. Od frontowej strony kamienicy posiada scianę którą toretycznie można wyburzyć cofnąć do pomieszcznia salonu)i ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.3 21:32:9

2014.1.3 17:44:6

Usunięcie kabli TPSA oplatających budynek - remont elewacji

udało się Pani coś z tymi kablami zrobić? mam ten sam problem ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.1.3 17:1:49

Doregistrowanie do ZUS po latach - składki i odsetki

Witam otrzymałem pismo z zus ze za okres 8 dni tj od 1-04 20 9-04-2001 roku nie ma dokumentów zarejestrowania i wyrejestrowania z ZUS, (pracowałem na umowę o pracę jak i prowadziłem działalność ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.3 14:26:21

Czy można przeprowadzić rozdzielność bez zgody małżonka

Sąd orzeka o separacji, jeżeli został wniesiony odpowiedni pozew przez jednego małżonka lub zgodny wniosek obu małżonków. Znacznie częściej spotyka się pierwszą z opisanych sytuacji. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.1.3 13:23:1

Zgłoszenie nauczyciela dającego korepetycje własnym uczniom

Nauczyciel ma prawo podejmować dowolną dodatkową pracę, nawet jeśli wiąże się ona z uczeniem tych samych uczniów ale w innej szkole. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.1.3 8:35:43

Separacja i alimenty gdy mąż wyjeżdża za granicę - czy sprawa będzie zaoczna?

Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedz, to mi naprawdę wyjaśniło sprawę! ... Zobacz wątek

28 odpowiedzi

2014.1.3 1:30:4

Kruk windykuje dług za telefon zmarłej matki

Witam
Kiedyś miałem konto na Allegro gdy kończyłem korzystanie z niego włączyłem przypadkowo jakąś funkcję z której nie korzystałem ,która kosztowała mniej niż 9 zł gdy nie zapłaciłem ... Zobacz wątek

24 odpowiedzi

2014.1.2 22:59:49

Zrzeszenie pracowników samozatrudnionych - możliwości prawne

Jestem pracownikiem zatrudnionym na zasadzie samozatrudnienia czyli prowadze dzialalnosc gospodarczą. W moim miejscu pracy takich pracownikow jak ja jest około 30. Mam pytanie czy jest jakaś prawna ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.2 22:56:34

Obciążenie kosztami inwentaryzacji po zwolnieniu z pracy

Witam

Jeśli się zwolnię, a inwentaryzacja odbędzie się po moim zwolnieniu, pracodawca może mnie w jakiś sposób obciążyć kosztami?

Pozdrawiam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.2 22:0:49

Zachowek po przyznaniu całego spadku przez sąd

Czy należy się zachowek? Witam,
Chciałbym sie dowiedzieć na temat zachówku ze względu na to że była sprawa w sądzie na temat testamentu i spadku i sąd przyznał cały spadek mi (na orzeczeniu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.2 20:8:25

Wysokość alimentów przy niskich dochodach rodziny

Witam serdecznie myślę że mogę Panu pomóc gratis oczywiście. Proszę do mnie zadzwonić Agnieszka Urban Pogorzelska kancelaria pogorzelscy.pl ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.1.2 18:49:40

Odzyskanie dokumentów z zakładu pracy po 7 latach

Jak odzyskac dokumenty z zakładu pracy? 7 lat temu składałam do zakładu pracy dokumenty takie jak świadectwo ukońcenia szkoły oraz świadectwa pracy(oryginały).W tym oto zakładzie ze względu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.2 14:2:24

Własność dwóch mieszkań w jednej spółdzielni mieszkaniowej

Witam
czy można być włascicielem dwóch mieszkań w jednej spółdzielni mieszkaniowej?Posiadam akt własności dla jednego mieszkania (akt notarliany)oraz tytuł własnosciowego prawa do lokalu w ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.2 12:56:55

Zwolnienie lekarskie po urlopie macierzyńskim - ciąża podczas urlopu

Witam,
proszę o pomoc. Moja pracownica była na urlopie macierzyńskim. Potem po wykorzystaniu kilku dni urlopu przyniosła zwolnienie lekarskie (6 m-cy), po którym trafiła z dzieckiem do szpitala ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.2 11:18:19

Wywiezienie dziecka na Białoruś a anulowanie karty pobytu żony

Witam serdecznie. Moja zona jest Bialorusinka,mamy 2 letnie dziecko i przez 3 lata naszego malzenstwa mieszkalismy w Polsce. Miesiac temu spakowala sie i powiedziala ze jedzie na weekend na Bialorus do ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.2 8:52:37

Zwolnienie z podatku od nieruchomości podczas robót miejskich

Podatek od nieruchomości. Jakiś czas temu przeczytałam (nie pamiętam dokładnie gdzie),że istnieje możliwość zwolnienia z części podatku od nieruchomości, jeżeli dojazd do posesji jest utrudniony ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.2 1:13:42

Przedawnienie roszczenia wobec poręczyciela kredytu

Czy przedawniło się roszczenie wobec poręczyciela w przypadku, gdy w 1997r. była orzeczona po raz ostatni wobec niego nieskuteczna egzekucja i więcej pism od tego czasu nie było. Dodam tylko, że ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.2 0:36:28

Hałas z remontu lokalu użytkowego - prawa sąsiadów

Witam.

Wynajmujemy lokal użytkowy w na parterze bloku mieszkalnego, obok nas na całym piętrze, też znajdują się lokale użytkowe. Nad nami znajdują się już mieszkania. Blok należy do spółdzielni. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.1.1 19:54:36

Posiadanie przedmiotów militarnych - konsekwencje prawne

Witam
Proszę o pomoc / poradę . W sylwestra miałem w domu przeszukanie przez policjantów w sprawie świadka ( człowiek , który kupił u mnie na allegro.pl łuskę - była ona w 100% bezpieczna ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.1.1 8:2:57

Urlop wypoczynkowy po wypowiedzeniu umowy

Nie ma prawa zadać podpisywania wniosku z wsteczną datą ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.12.31 8:39:31

Wynagrodzenie za niewykorzystany urlop po wypowiedzeniu w ciąży

Witam, mam pytanie dotyczące urlopu, który nie został wykorzystany, a nastąpiło wypowiedzenie. Firma w której pracowałam zatrudniła mnie na okres próby, po dwóch miesiącach pracy, otrzymałam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.12.30 19:42:56

Akceptacja dzieła przez zamawiającego - terminy płatności

Witam w lipcu 2013 roku podpisałem umowę z firmą zajmującą się tworzeniem stron WWW na wykonanie takiej właśnie strony.

Treść umowy brzmi:

" Zawarta w dniu 03.07.2013 r. w [Miejscowość] ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.12.30 10:40:6

Udostępnienie konta bankowego pożyczkodawcy - ryzyko prawne

oczywiscie ze tak bo on weżmie kredyt na pana kąto wypłaci pirniadze a pan bedzie go spłacał ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.12.29 22:19:24

Kazus administracyjny - pozwolenie na budowę i wznowienie studiów

Witam, czy mógłby mi ktoś pomóc w rozwiązaniu tego kazusa? Uważam, że trzeba tu napisać pismo o przywrócenie terminu do wniesienia skargi ( argumentując to tym, że w tym czasie przebywał w ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.12.29 19:11:51

Testament babci na wnuczkę - czy trzeba spłacić siostrę

Witam ,

Mam pytanie moja babcia zmarła i przepisała na mnie mieszkanie własnościowe , ze mam jeszcze siostre wiec tu moje pytanie czy musze spłacić siostre zeby otrzymać mieszkanie bo chce je ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.12.29 18:39:35

Dziecko nie zgadza się na badanie w RODK - czy można odmówić?

[cytat]

Panowie prosze o kontakt mam podobnie skomplikowana sytuacje, a dobro dziecka jest najwazniejsze. Wiem ze wymaga to poswiecen, zwlaszcza ze nie ma jeszcze 5 lat ! Chodzi mi o czyjes doswiadczenia ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2013.12.29 17:51:28

Opinia RODK w sprawie kontaktów z dzieckiem

Muszę stwierdzić iż decyzja RODK mnie kompletnie rozczarował są w opinii przekręcone moje zeznanie coś czego nie powiedziałam ! poza tym pomimo iż były partner miał sprawę w prokuraturze o ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.12.29 17:27:14

Platforma wideokonsultacji lekarskich - rozliczenia podatkowe

Mój zespół kończy własnie wdrażanie platformy pozwalającej lekarzom/pielęgniarkom udzielanie płatnych orad poprzez wideokonsultacje.
Mechanizm działania będzie prosty: pacjent rejestruje się ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.12.29 16:39:41

Opóźnienie spłaty kredytu przy umowie przedwstępnej mieszkania

Witam,

Mam pytanie dotyczące zakupu lokalu mieszkalnego.

W czerwcu 2013 roku spisałem z właścicielem mieszkania umowę przedwstępną sprzedaży u notariusza.
Podczas spisywania umowy wpłaciłem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.12.29 12:45:52

Wykorzystanie danych osobowych w celach publicznych

ktos wykorzystuje moje dane osobowe zarobki i zadozenia w celu publicznym jaki jest proces zakaczyc ta proceture ? i mam pytanie jaki na taki wystetek jest art.karno cywilny ? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.12.29 9:34:20

Nienależne świadczenie w grze online - roszczenia sprzedawcy

Witajcie, proszę o pilną pomoc :
dzisiaj kupiłem walutę do pewnej gry od sprzedawcy za 20zł
On przez pomyłkę przesłał mi walutę (walutę w grze) o wartości 250 zł , teraz żąda zwrotu tej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.12.28 21:33:54

Odstąpienie od umowy turystycznej po trzech dniach

Czy trzy dni po podpisaniu umowy (o świadczenie usług turystycznych - wyjazd za pół roku) z biurem turystycznym mogę zrezygnować i odstąpić od umowy, czy jest określony jakiś krótki okres w ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.12.28 19:3:5

Zasiłek chorobowy przy jednoczesnej umowie zlecenia i działalności

Od stycznia 2013 do 16.10.2013 -umowa zlecenie (obowiązkowe składki społeczne i dobrowolna chorobowa (średnio 500 zł brutto miesięcznie)
od 02.08.2013 do chwili obecnej Działalność gospodarcza ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.12.28 12:16:39

Spadek po bracie samobójcy - dług i odsetki po latach

Mam 21 lat, jak byłam w 6 klasie podstawówki mój starszy o 15 lat brat popełnił samobójstwo. Brał narkotyki przez wiele lat, nie pierwszy raz próbował się zabić. Rodzice go utrzymywali. Jak ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.12.27 18:52:0

Wypowiedzenie umowy najmu przed upływem trzech miesięcy

Witam, mam poważny problem, otóż wynajęłam mieszkanie z 3 innymi lokatorami :)Jednak przez to że nie mam już z czego płacic muszę z niego zrezygnowac. Jednak właściele nie zgadzają sie na to, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.12.27 18:22:27

Rozłożenie kary finansowej za nielegalne oprogramowanie

Witam.

Parę lat temu zostałem oskarżony o używanie sharingu i zabrano mi dyski twarde z komputera na których miałem kilka nielegalnych programów. Udało mi się umorzyć postępowanie dzięki ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.12.27 15:9:0

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika