Forum prawne (strona 230)
Sprzedaż na Allegro bez działalności - obowiązek podatkowy
Witam , jeśli sprzedasz w Internecie ma charakter indywidualny np. Sprzedajesz stare radio , to niema podstaw aby taka działalność rejestrować . Gdy zaś sprzedasz odbywa się regularnie dotyczy ... Zobacz wątek2014.1.27 12:10:46
Odmowa stażu dla osoby niepełnosprawnej w urzędzie pracy
Witam mam problem nasepującego typu: posiadam orzeczenie o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności, pobieram również rentę socjalną z ZUS. Po skończeniu licencjatu z administracji postanowiłem ... Zobacz wątek2014.1.27 11:0:49
Mieszkanie komunalne po śmierci emeryta milicji
WitamSzukam dobrego prawnika z Warszawy ale nie tylko co zna się na prawie mieszkań komunalnych.
Jestem synem zmarlego emeryta milicji.Ojciec zmarl w zeszlym roku w maju.W lokalu tym zamieszkuje od ... Zobacz wątek
2014.1.27 9:46:3
Podział majątku firmy tapicerskiej przy rozwodzie
Witam .Jestem w związku małżeńskim od 2004 roku firmę prowadzę od 2007r w skład firmy wchodzi samochód który jest w kredycie tylko na mnie króry został kupiony miesiąc przed wyprowadzeniem ... Zobacz wątek
2014.1.26 14:50:15
Niewypłacenie zadatku przez najemcę lokalu
Czy własciciel lokalu musi mnie poinformować że zastawia moje rzeczy? ... Zobacz wątek2014.1.26 13:42:36
Odliczenie wydatków na szkołę średnią dla dorosłych od podatku
Czy można odliczyć wydatek na szkołę średnią dla dorosłych Witam. Uczęszczam do liceum ogólnokształcącego dla dorosłych. Czy moge ten wydatek odliczyć od swojego podatku dochodowego? ... Zobacz wątek2014.1.25 17:53:48
Meldunek stały a pewność zamieszkania z partnerem
Chce zamieszkac z chłopakiem w jego mieszkaniu. Czy meldunek stały daje mi pewnosc że nie zostane wyrzucona za drzwi z dnia na dzien? Jeśli nie to co musze zrobić zeby mieć taka pewnosc? ... Zobacz wątek2014.1.25 12:9:19
Oszustwo hydraulika - jak odzyskać pieniądze za źle wykonaną pracę
a dzis dostałam pismo od niego ze winna jestem mu jeszcze 1100 złparanoja prosze o porade co zrobić przeciez to oszustwo w biały dzien ... Zobacz wątek
2014.1.25 11:37:22
Odmowa nadgodzin przez mistrza - prawa pracownika
Witam jestem nowym użytkownikiem tego portalu dlatego proszę o wyrozumiałość :)Do rzeczy :
Jestem mistrzem w pewnym zakładzie pracy, od jakiegoś czasu pracuje po 11- 13 godzin( jestem sam ... Zobacz wątek
2014.1.24 20:7:4
Mieszkanie komunalne po rozwodzie dla współmieszkańców
Czy po rozwodzie cywilnym mogę z mężem (BYŁYM)starać się o mieszkanie komunalne ,razem mieszkamy i żyjemy mąż opiekuje się córką (niepełnosprawną) jest na świadczeniu pielęgnacyjnym ja ... Zobacz wątek2014.1.24 17:38:39
Zabezpieczenie budynku przed czynnikami atmosferycznymi w umowie
mam umowę z firmą budowlaną, która powinna wykonać prace do 24.11.2013. jeden z podpunktów, brzmi następująco:Odbiór robót budowlanych następował będzie w drodze:
Częściowego odbioru ... Zobacz wątek
2014.1.24 17:36:16
Błędny opis aukcji Allegro - odstąpienie od sprzedaży
Naprawdę ciężko określić co tak naprawdę sprzedałeś , ponieważ zdjęcie jak i opis pełnią role informacyjna o danym towarze , zawsze można odstąpić od umowy za zgodą stron . Poniżej zamieszczam ... Zobacz wątek2014.1.24 12:33:18
Faktury terminowe mimo przedpłat u hurtownika
Proszę wydrukować i zachować wyciąg z rachunku bankowego potwierdzający dokonanie przelewu. Jeśli nawet zostanie Pan wezwany sądownie do zapłaty, przedstawi Pan dowody, że zapłacił Pan za towar ... Zobacz wątek2014.1.24 12:29:41
Alimenty na pełnoletniego syna mieszkającego u babci
Witam,jestem rozwódką, która otrzymuje od byłego męża alimenty na utrzymanie siedemnastoletniego syna.
Ojciec nie utrzymuje żadnych kontaktów z synem. Moje relacje z dzieckiem układały się ... Zobacz wątek
2014.1.24 12:29:10
Adwokat z urzędu dla bezrobotnej w sprawie rozwodowej
Odpowiadając pośrednio na Pańskie pytanie, proszę zajrzeć na portal spadek.com.pl - może znajdzie Pan rozwiązanie problemu ... Zobacz wątek2014.1.24 12:26:39
Spadek po osobie bez testamentu - prawa spadkobierców
Dzień dobry, określeni członkowie rodziny mogą dochodzić zachowku jeśli zostali pominięci w testamencie. Jeśli natomiast zostali wydziedziczeni przez spadkodawcę, to zachowek im nie przysługuje. ... Zobacz wątek2014.1.24 12:23:10
Odstąpienie od zasądzonych alimentów po ukończeniu 18 lat przez dziecko
Mogą Panowie również sporządzić umowę mocą której obniżą wysokość alimentów np do 300 zł miesięcznie.Alimenty kojarzą się negatywnie, ale proszę pamiętać, że dobrowolnie przekazywane ... Zobacz wątek
2014.1.24 12:17:16
Ustalenie sprawcy kolizji przy sprzecznych zeznaniach
Witam, jestem w dość kłopotliwej sytuacji i nie wiem jak mam postąpić. Zostałem obarczony winą za kolizje drogową której nie byłem sprawcą. Sprawca nie przyznał się do winy kłamiąc policjantom ... Zobacz wątek2014.1.24 11:34:7
Podatek od sprzedaży działki po zniesieniu współwłasności
Jaki podatek musze zaplacic przy sprzedazy dzialki budowlanej, po zniesieniu w 2013r wspolwlasnosci na nia. Mialam na wspolwlasnosc dzialke budowlana, ktora to wspolwlasnosc zostala sadownie zniesiona. ... Zobacz wątek2014.1.24 8:4:38
Zachowek po ojcu który nie dożył otwarcia testamentu babci
czy należy mi się zachowek po tacie, który nie dożył otwarcia testamentu? Witam,mam pytanie czy należy mi się zachowek.
Mój tata zmarł w 2007 roku. Był współwłaścicielem 3/32 nieruchomości, ... Zobacz wątek
2014.1.23 22:52:47
Pozwolenie na budowę dachu bez podmurówki
na mojej działce postawiony jest niedokończony budynek kturego pierwotne plany zagineły a na nowe nie dostałem pozwolenie przez mojego sąsiada który widzi swój życiowy cel w robieniu mi podgórkę. ... Zobacz wątek2014.1.23 21:53:11
Praca na L4 a prawo do renty rodzinnej dla studentki
Dobry wieczór,zanim zadam pytanie opiszę swoją sytuację.
Od Stycznia 2013 roku byłam zarejestrowana w Urzędzie Pracy,po 2 miesiącach udało się znaleźć dla mnie staż (z pracą było ciężko ... Zobacz wątek
2014.1.23 20:32:18
Jak znaleźć numer faktury za internet bez paragonu
mam nie zapłacony internet za miesiąc grudzień i nie mam nr faktury jak mam go znaleść żeby zaplacić ... Zobacz wątek2014.1.23 17:40:53
Odzyskanie motoroweru sprzedanego bez umowy podczas służby wojskowej
Tak też zatem uczynię dziękuję za rady ... Zobacz wątek2014.1.23 13:7:8
Spadek po zmarłym ojcu z pełnomocnictwem do konta bankowego
Witam.Chciałbym dowiedzieć się czy jeżeli ojciec załorzył konto w banku i dał mi pełnomocnictwo do tego konta a miał sprawe sądową,wygrał pieniądze i komornik ściąga teraz te pieniądze ... Zobacz wątek2014.1.22 23:57:13
Obliczenie zasiłku macierzyńskiego - sprawdzenie kwoty wypłaconej przez ZUS
Proszę o pomoc w obliczeniu kwoty zasiłku macierzyńskiego przy kwotach zus. 11,12.2012-2115zł,6; 1,2.2013-2227zł,8; 3,4,5.2013-9225,75zł; 6,7,8.2013- 9350,13zł; 9,10.2013-9031,28zł. Dzień porodu ... Zobacz wątek2014.1.22 18:45:38
Staż zawodowy - zwrot kosztów dojazdu i wynajęcie pokoju
Dzień dobry. Nie wiedziałem w którym dziale się spytać. Mam następujące pytanie. W najbliższym czasie mam rozpocząć staż. W sumie jeszcze go nie mam, czekam na decyzję PUP. Staż odbywać mam ... Zobacz wątek2014.1.22 18:21:17
Odszkodowanie od spółdzielni mieszkaniowej za zimne mieszkanie i pleśń
witam mam babcie ktora ma mieszkanie wlasnosciowe w bloku jest tam wspolnota mieszkaniowa placi 500 zlmiesiecznie ma zimno ostatnio jak bylam miala 14 stopni plesn anad oknami czy mozna zadac odszkodowania ... Zobacz wątek2014.1.22 18:0:23
Podział nieruchomości między rodzeństwem a ciotką - konflikt spadkobierców
Jeśli nie możecie się dogadać, pozostaje złożyć wniosek do sądu o wydanie decyzji zastępczej. W wniosku musicie sprecyzować, jaką decyzję chcecie uzyskać, ale sąd nie koniecznie jest związany ... Zobacz wątek2014.1.22 15:59:35
Reklamacja zakupu konsoli przez portal aukcyjny
Teraz może Cię ugryżć w ucho napisz do administratora Tablicy , druga sprawa dałeś jakiś termin gwarancji ... Zobacz wątek2014.1.22 15:46:28
Rozwód bez orzekania o winie - strategia podziału majątku
Jeśli Pani sprzedaje składnik majątku, który w całości lub w części stanowi Pani majątek odrębny i nabywa z środków uzyskanych z takiej sprzedaży kolejny składnik majątku, to on nadal pozostaje ... Zobacz wątek2014.1.22 11:0:36
Problemy z ogrzewaniem w mieszkaniu komunalnym - zimne grzejniki
Witam. Mieszkam w mieszkaniu komunalnym i mam następujący problem, od kąd zaczął się sezon grzewczy cały czas mam problemy z ogrzewaniem, w budynku mamy swoją kotłownię, ale administracja baaaaardzo ... Zobacz wątek2014.1.22 0:4:42
Eksmisja lokatora po zakupie mieszkania na licytacji komorniczej
- ile czeka sie na rozprawe o eksmisje i ile to moze powtrwac ? Kilka lat. Taki sprawny mamy wymiar sprawiedliwości.czy to bedzie jedna rozprawa i dostane wyrok o eksmisje ? Znając nasze sądy raczej ... Zobacz wątek
2014.1.21 19:58:3
Protety? słuchu - doświadczenie zawodowe na umowie zlecenie dla NFZ
Witam.Jestem protetykiem słuchu [studia licencjackie i aktualnie-mgr]. Od niedawna pracuję w zawodzie, jednakże na umowę - zlecenie. Nie ukrywam - traktowałam tę pracę jako dorywczą. Sytuacja ... Zobacz wątek
2014.1.21 18:27:8
Reklamacja kurtki dziecięcej z niewłaściwym kapturem po 3 miesiącach
kupiłam kurtkę ddziecku z kapturem,natomiast kaptur ten jest znacznie za mały w stosunku do kurtki,jest odpinany i poprostu został pomylony raczej przy pakowaniu.Sprzedawca nie chce uwzględnić reklamacji ... Zobacz wątek2014.1.21 17:31:54
Potrącanie pieniędzy za uprawnienia przy wypowiedzeniu z pracy
Zgłosić skargę do Państwowej Inspekcji Pracy. Bardzo szybko wyjaśnią pracodawcy sytuację prawną. ... Zobacz wątek2014.1.21 15:52:33
Podatek od środków na koncie współwłaściciela po śmierci ojca
Przepraszam chyba wybrałem złe miejsce dla mojej wypowiedzi czy mogę prosić o przeniesienie tego do "Prawo rodzinne"? ... Zobacz wątek2014.1.21 14:10:32
Wydzierżawienie części wspólnej korytarza przez spółdzielnię mieszkaniową
Witam,w moim bloku spółdzielnia mieszkaniowa postanowiła wydzierżawić fragment korytarza (który jest częścią wspólną) jednemu z lokatorów. Osoba ta postawiła ściankę z drzwiami, co blokuje ... Zobacz wątek
2014.1.21 13:33:2
Prawo ojca do blokowania wyboru szkoły przez nieletnie dziecko
rodzice mają tu równe prawa wynikające z władzy rodzicielskiej i powinni razem zdecydować przy uwzględnieniu woli dziecka; w razie braku zgody należy zwrócić się o rozstrzygnięcie do sądu, ... Zobacz wątek2014.1.21 11:40:38
Ważność umowy kupna-sprzedaży domu bez aktu notarialnego
Czy umowa kupna sprzedażny sporządzona przy zakupie domu jest ważna? Sąsiadka kupiła dom jakieś 28 lat temu ale nie sporządzili aktu notarialnego tylko umowę kupna sprzedażny bo osoba sprzedająca ... Zobacz wątek2014.1.21 11:14:5
Przejęcie umowy najmu mieszkania komunalnego po zmarłej babci
Witam! Ja, moja mama i tata zamieszkiwaliśmy lokal komunalny wraz z moją babcią, która była głównym najemcą. Babcia zmarła 3 miesiące temu i wówczas moja mama jako córka zmarłej rozpoczęła ... Zobacz wątek2014.1.20 19:29:41
Zabezpieczenie alimentów na studia - sprzeciw od odmowy sądu
Witam, mam problem z otrzymaniem zabezpieczenia przy podwyższaniu alimentów.Wniosłam jakiś czas temu pozew o podwyższenie alimentów, ponieważ rozpoczęłam studia stacjonarne od października. ... Zobacz wątek
2014.1.20 18:58:11
Założenie firmy będąc na zasiłku chorobowym - apteka
Jestem nigdzie nie zatrudniona obecnie na L4 jako ciaglisc po rozwiązaniu umowy. Chce założyć firmę własną aptekę. Przyznanie koncesji i zaczęcie sprzedaży moze potrwać ok 1.5 miesiąca. Czy ... Zobacz wątek2014.1.20 12:45:34
Wypowiedzenie umowy w ciąży - obrona przed zwolnieniem
Na większość pytań, znajdziecie Państwo odpowiedzi w artykule dostępnym na naszym serwisie:Wypowiedzenie umowy o pracę. ... Zobacz wątek
2014.1.20 12:33:47
Kradzież złota przez nieletnią - odpowiedzialność świadka transakcji
Witam,Dowodowo to może nie być łatwa sprawa. Jeżeli już padnie jakiś zarzut to raczej powinna być to tzw. paserka nieumyślna. Szereg okoliczności należały wyjaśnić w niniejszej sprawie i ... Zobacz wątek
2014.1.20 12:3:38
Najemca i właściciel mieszkania w tej samej spółdzielni
Witam chciałam się zapytać czy mogę być najemcą jednego mieszkania w spółdzielni a być właścicielem innego mieszkania w tej samej spółdzielni? ... Zobacz wątek2014.1.20 9:51:5
Kontrola faktur zakupu towaru przy rozliczeniu ryczałtowym
Kontrola dowodów nabycia towaru na sprzedaż w praktyce Witam. Czy majac firme będącą na ryczałcie skarbowka może skontrolować faktury zakupu towaru czy tylko poprawnosc prowadzenia ksiazki rachunkowej ... Zobacz wątek2014.1.19 23:40:23
Sprawdzenie karalności radnego i podstawy renty z Kanady
Gdzie sprawdzić czy radny nie był karany?Gdzie się można dowiezieć na jakiej podatwie radny otrzymuje rentę z Kanady? Brak jakiejkolwiek informacji o karalności radnego.
Otrzymuje rentę z zagranicy ... Zobacz wątek
2014.1.19 21:58:38
Adopcja otwarta w polskim prawie rodzinnym
Witam serdecznie,Mam pytanie odnosnie adopcji otwartej.
Czy w ogole istnieje i jak to sie ma w stosunku do rodziny zastepczej, ktora opiekowala sie dzieckiem przez 2,5 roku.
Czy fakt, iz dziecko ... Zobacz wątek
2014.1.19 19:52:38
Przemoc domowa - zakaz zbliżania się i ochrona przed zastraszaniem
Proszę o pomoc w sprawie przyjaciółki, ponieważ sama juz nie jestem w stanie nic zrobić. Przez 14 lat doznawała przemocy o charakterze fizycznym, psychicznym oraz seksualnym przez swojego konkubenta. ... Zobacz wątek2014.1.18 19:42:12
Masz inne pytanie do prawnika?