Forum prawne (strona 228)
Bezumowne korzystanie z lokalu - interpretacja art. 5 KC w sprawie spadkowej
My już nie wiemy co robić, wczoraj był Pan który sprawdzał instalację gazową. Wykonywam kiedyś w naszym jeszcze Domu zlecenie instalacji OC 2 piętra. Pytał się jak tam sprawa, jest to dość ... Zobacz wątek2014.2.15 17:43:43
Konsultacje dotyczące zbiorów praw konsumenta energii
art. 5 6e Prawa energetycznegoSprzedawca paliw gazowych lub energii elektrycznej dostarcza odbiorcy tych paliw lub energii w gospodarstwie domowym kopię zbioru praw konsumenta energii oraz zapewnia ... Zobacz wątek
2014.2.14 22:46:54
Alimenty i renta alimentacyjna gdy ojciec jest osobą zaginioną
Alimenty, renta alimentacyjna a osoba zaginiona... Moj były maż jest osobą zaginioną, zaginął w 2002r, miał 28lat. W roku 1998 wzięlismy ślub, w 1999r. urodziła się córka Michalina.W 2000r. ... Zobacz wątek2014.2.14 20:44:31
Przedłużenie renty do nowego wieku emerytalnego
Do emerytury według wydłużonego wieku emerytalnego brakuje mi trzy m-ce. Według przepisów powinnam mieć przedłużoną rentę z urzędu. ZUS uważa, iż rentę mam przyznaną o miesiąc dłużej ... Zobacz wątek2014.2.14 20:10:7
Reklamacja usług remontowych - jak dochodzić zwrotu kosztów od wykonawcy
Witam.Jak można dochodzić od wykonawcy firma remontowo budowlana reklamacji albo zwrotu poniesionych kosztów materiału oraz zwrotu zapłaconej kwoty za wykonaną usługę?
Posiadam z wykonawcą ... Zobacz wątek
2014.2.14 18:56:40
Sprzedaż samochodu po zmarłym ojcu - czy trzeba płacić podatek
Witam mam pewien problem otóż chce sprzedać samochód po zmarłym ojcu nie żyje już 5 lat oc wszystko jest płacone za auto i papiery są nadal na tatę , i moje pytanie brzmi tak czy będe musiał ... Zobacz wątek2014.2.14 18:15:48
Wykorzystanie artykułu bez zgody - czy publikacja zdjęcia treści jest legalna
Nie wiem co jest na tym zdjęciu, ale generalnie cytowanie cudzych tekstów (odpis, ksero, nagranie, zdjęcie itp)jest powszechne i dozwolone, natomiast należy zawsze podawać skąd cytat pochodzi i ... Zobacz wątek2014.2.14 18:6:34
Odliczenie biletów miesięcznych dzieci i kosztów nauki języków od podatku
Czy można odliczyć o podatku za 2013 rok bilety miesięczne dzieci związane z dojazdem do szkoły oraz koszty dodatkowych zajęć z języków obcych? ... Zobacz wątek2014.2.14 17:43:19
Zwrot samochodu przez kupującego - czy sprzedawca ma takie prawo
Witam,Pisze z prośbą o pomoc. A to bardzo ważne i nie wiem kogo się poradzić.
Wczoraj sprzedaliśmy samochód rocznik 1993. Kupującemu przedstawiliśmy wszystkie jego wady i ewentualne ... Zobacz wątek
2014.2.14 15:7:9
Odpowiedzialność za kradzież w pracy pod wpływem alkoholu
WitamMam następujący problem.
Pracowałem w pewnej firmie.Niestety narozrabiałem przez mój alkoholizm.Ale po kolei
Przyszedłem do pracy lekko wypity na domiar tego prawdopodobnie osoby pochodzenia ... Zobacz wątek
2014.2.14 14:11:13
Skarga na przewlekłość postępowania po 3 latach
Nic nie zrobisz,a to o czym piszesz nic nowego,że sąd się nie spieszy.Nasze sądy to tragedia. ... Zobacz wątek2014.2.14 13:21:19
Ekwiwalent za urlop przy pracy w Niemczech na delegacji
Pracowałem w firmie od 2010-10-19 do 2014-01-04.(2 Umowy 2-letnie) Miejsce pracy w Niemczech oddelegowany z polskiej firmy, wynagrodzenie też tam płacone w euro przez biuro firmy w Niemczech. Umowa ... Zobacz wątek2014.2.14 11:58:20
Czy komornik może wystąpić o lokal socjalny do gminy?
witam czy jeżeli nie posiadam meldunku stałego posiadam tylko czasowy i wynajmuje mieszkanie prywatne które według prawa przekracza metraż jakie mam szanse na przyznanie mi mieszkania socjalnego ... Zobacz wątek2014.2.14 9:28:27
Widzenie nieletniego z osobą w areszcie
Witam mam 17lat, mój kolega znajduje sie w areszcie czy mogę przyjść do niego na widzenie? czy potzebne są jakieś specjalne pisma>? ... Zobacz wątek2014.2.13 17:29:1
Blokada rachunku współwłaściciela przez komornika
jestem wspuwlascicielem konta mojego syna czy komornik może zablokowac to konto,i ściognoć mój dlug ... Zobacz wątek2014.2.13 17:19:7
Odszkodowanie ZUS za procent uszczerbku na zdrowiu - wysokość i terminy
ile w tym roku 2014go Zus płaci za 1% uszczerbku na zdrowiu i jak długo czeka się na odszkodowanie ? ... Zobacz wątek2014.2.13 17:3:20
Złożenie dowodów po przesłuchaniu w sprawie o ograniczenie praw rodzicielskich
Szanowny Panie, jeśli ma Pan taką możliwość to proszę udać się po poradę prawną do biura bezpłatnych porad prawnych ewentualnie do kancelarii. Postaram się rozjaśnić kilka kwestii. Ma Pan ... Zobacz wątek2014.2.13 15:54:22
Czas pracy serwisanta - dojazd samochodem służbowym
Dzień DobryPracuje jako serwisant moja firma znajduje sie w Warszawie, Ja jestem zatrudniony w Bydgoszczy. Posiadam samochód służbowy (z narzedziami do pracy), w samochodach mamy zamontowane nadajniki ... Zobacz wątek
2014.2.13 13:12:4
Czy sprzedaż zdjęcia aparatu zamiast aparatu to oszustwo
Też się natknęłam na paru oszustów, ale na szczęście allegro ma program ochrony kupujących (czy jakoś tak) i pieniądze udało się odzyskać ... Zobacz wątek2014.2.13 8:11:28
Zwrot zajętych środków po spłacie grzywny i kosztów postępowania
Witam, zostałem skazany za kilka przestępstw na kare w zawieszeniu, 2000zł kosztów postępowania, 600zł nawiązki na rzecz pokrzywdzonego, w postępowaniu przygotowywawczym zabezpieczono 7700zł w ... Zobacz wątek2014.2.13 1:30:29
Referencje od pracodawcy przy umowie na porozumienie stron
Witam serdecznieMam następującą sytuację.
Mój przełożony rozwiązał ze mną umowę na mocy porozumienia stron (na prośbę zakładu pracy). Ten rodzaj umowy został mi polecony w związku z ... Zobacz wątek
2014.2.12 23:0:41
Rejestracja w PUP z rentą rodzinną - przekroczenie progu o 4 zł
Witam. Mam taki problem. Chcialam zarehestrowac sie w PUP jako bezrobotna by moc podjac staz. Pobieram rente rodzinna w wysokosci 831zl brutto. By moc zarejestrowac sie renta nie moze przekraczac polowy ... Zobacz wątek2014.2.12 16:37:52
Doświadczenie zawodowe a skierowanie na prace interwencyjne
Doświadczenie zawodowe a skierowanie na prace interwencyjne Witam,Na rynku pracy działam od niedawna, z racji tego że dopiero w ubiegłym roku skończyłem studia. Znalazłem pracę ale pracodawca ... Zobacz wątek
2014.2.12 16:9:55
Pozwolenie na szambo podczas budowy hotelu
Witam! Zwracam się z pytaniem,gdyż mam problem z którym się borykam i nie mam pojęcia jak się do tego zabrać.Otóż sprawa dotyczy połączenia kanalizacyjnego, a dokładnie pozwolenia na podłączenia ... Zobacz wątek
2014.2.12 15:52:10
Możliwość kary w zawieszeniu za rozbój i groźby karalne
Dodam, że osoba ta przebywa aktualnie w areszcie śledczym ... Zobacz wątek2014.2.12 13:6:55
Odzyskanie pieniędzy przepisanych na mieszkanie przez brata
Szanowny Panie, sprawa, którą Pan poruszył jest dość złożona, myślę, że najlepiej by było gdyby Pan skierował swoje kroki do biura porad prawnych w miejscu zamieszkania, wziął wszystkie potrzebne ... Zobacz wątek2014.2.12 12:44:12
Podwyższenie czynszu przez właściciela a prawo lokatorów
Kamienica znajduje się na terenie województwa łódzkiego właściciel "znalazł się " w okolicach 1990 r. nie przejmował kamienicy (sprawy spadkowe). Nie interesował się stanem kamienicya pieniądze ... Zobacz wątek
2014.2.12 12:18:14
Ukrywanie sprawcy gwałtu - konsekwencje i wpływ na wyrok
Najlepiej byłoby ta Panią powołać jako świadka. Oczywiście może nie przyznać się do tego, że coś takiego mówiła, wówczas można wskazać (podczas przesłuchania tej Pani na sali), że dysponujemy ... Zobacz wątek2014.2.12 9:3:28
Umowa odpowiedzialności materialnej na umowę zlecenie - czy obowiązkowa
Nikt nie może być zmuszany do podpisywania umów. ... Zobacz wątek2014.2.11 22:19:27
Wymeldowanie syna po 3 latach nieobecności
Przepraszam - oczywiście miało być problematyczna. Zameldowanie jest administracyjnym potwierdzeniem faktu, że ktoś mieszka pod danym adresem. Jeżeli syn faktycznie mieszka to wymeldowanie go, w ... Zobacz wątek2014.2.11 21:51:34
Zrzeczenie się spadku przed śmiercią dziadka i wpływ na nienarodzone dziecko
Witam,mam następujące pytanie.
Chciałabym się dowiedzieć czy mogę się zawczasu zrzec spadku (dziadek żyje) po dziadku który jest udziałowcem firmy akcyjnej?
Dodatkowo chciałabym wiedzieć ... Zobacz wątek
2014.2.11 21:33:27
Koszt utrzymania pracownika na 1/8 etatu studenta na umowę o pracę
WitamJaki jest koszt utrzymania pracownika na 1/8 etatu (studenta dziennego) na umowę o pracę. ... Zobacz wątek
2014.2.11 13:26:12
Koszty testów na ustalenie ojcostwa
Szanowny Panie, jak Pan sam wspomniał może Pan do sądu rejonowego (właściwego dla Pana miejsca zamieszkania) złożyć pozew o ustalenie ojcostwa (to samo mogą uczynić matka, dziecko a także prokurator). ... Zobacz wątek2014.2.11 13:1:48
Nakaz zapłaty za przedawniony dług - sprzeciw i możliwości umorzenia
Nie wolno takich spraw ignorować. Jeśli ktoś próbuje egzekwować przedawniony dług, to dłużnik musi podnieść zarzut przedawnienia w postępowaniu przed sądem. Sąd nie bada przedawnienia z urzędu. ... Zobacz wątek2014.2.11 10:10:16
Jazda po alkoholu - wyniki alkomatu vs badanie krwi, odwołanie od wyroku
Przepraszam ale nie widać że temperatura na dworze wynosiła minus 12 stopni celcjusz. ... Zobacz wątek2014.2.11 9:30:8
Minimalny wymiar etatu i najkrótsza umowa o pracę - koszty dla pracodawcy
Witam!Jaki jest możliwy najmniejszy wymiar etatu, na który mogę być zatrudniony? Przykładowo, widziałem etaty 1/16, 1/100.
Drugie pytanie - na ile najkrócej można podpisać umowę o pracę? ... Zobacz wątek
2014.2.10 20:44:34
Termin uprawomocnienia postępowania o ubezwłasnowolnienie
Czy jest określony urzędowy termin na uprawomocnienie się postępowania ? złożyłem wniosek o ubezwłasnowolnienie i opłaciłem zaliczkę na biegłego (550 zł). W związku ze śmiercią uczestniczki ... Zobacz wątek2014.2.10 16:19:19
Ujawnienie danych osobowych przez Orange - rekompensata
Witam!!przedstawie od razu sprawe. Rozmawiajac z konsultantem orange ktory pobrał ode mnie kod bezpieczeństwa oraz po podaniu nazwy mojej firmy na ktory mam zarejestrowany telefonkonsultant na moja ... Zobacz wątek
2014.2.10 14:47:34
Podwójne opłaty za garaż własny na działce dzierżawionej od miasta
Witam. Jestem w posiadaniu ogródka działkowego w pobliżu budynku mieszkalnego. Po zezwoleniu urzędu miasta postawiłem na nim garaż (blaszak, wybudowany we własnym zakresie).Od tego czasu pomimo ... Zobacz wątek
2014.2.10 13:54:3
Zakaz opuszczania kraju - gdzie odebrać paszport po wyroku w zawieszeniu
Mam zakaz opuszczania kraju mianowicie mam pytanie odnośnie tego procederusprawa ciągnęła się prawie 3 lata ponad 40 karanych wszyscy dostali zakazy opuszczania kraju - konfiskata paszportów ... Zobacz wątek
2014.2.10 9:34:20
Egzekucja długu SKOK od rodzeństwa współwłaściciela
Ciotka nie płaciła za pożyczkę w (SKOK - 10 tys zł), doszło do tego, że komornik wysłał pismo, że jej rodzeństwo musi spłacić jej zadłużenie(w tym mój ojciec, wujek, druga siostra), bo ... Zobacz wątek2014.2.9 22:26:6
Świadczenia przedemerytalne przyznane na starych przepisach
Witam! Bardzo proszę o pomoc. Mój znajomy starał się o świadczenie przedemerytalne. ZUS odmówił przyznania tego świadczenia ze względu na to, że ostatni okres składek był odprowadzany za granicą. ... Zobacz wątek2014.2.9 15:6:56
Zameldowanie dziecka u babci w mieszkaniu kwaterunkowym
Moja sprawa wygląda następująco.Mam dziecko z związku który zakończył sie dokładnie 1-01-2014. Dziecko urodziło się w Rotterdamie i jako obywatel Polski było zarejestrowane w USC w Nysie. ... Zobacz wątek
2014.2.9 13:35:17
Podatek od sprzedaży nieruchomości dziedziczonej sprzed lat
Proszę o udzielenie informacji czy muszę płacić podatek od spadku tj zbycia nieruchomości wybudowanej przed 1970 rokiem i zbytej po okresie 1 roku od nabycia spadku.Wartość spadku nie przekraczała ... Zobacz wątek2014.2.8 12:13:12
Spadek domu po odrzuceniu spadku ojca - prawa siostry ojca
Szanowny Panie, w pierwszej kolejności po zmarłym dziedziczą jego dzieci wraz z małżonkiem (o ile w chwili śmierci pozostawali w związku małżeńskim a nie była orzeczona separacja itd). W sytuacji ... Zobacz wątek2014.2.8 12:6:46
Pozbawienie ojca praw do dzieci bez jego obecności
Czy mogę pozbawić ojca praw do dzieci? Ojciec dzieci jest poszukiwany.mieszkam i urodzilam za granica chce wyrobić dzieciom paszporty ale nie od pewnego czasu nie mam kontaktu z ojcem dzieci.czy mogę ... Zobacz wątek2014.2.8 0:48:47
Prawa autorskie do projektu domu po śmierci projektanta
Witam, mam pytanie w następującej kwestii: autor projektu mojego domu jest w bardzo kiepskim stanie w szpitalu. Jak wygląda kwestia praw autorskich po śmierci projektanta? W czasie realizacji prac ... Zobacz wątek2014.2.7 18:25:46
Niemiecki mandat za papierosy - podwójna kara mimo zapłaty
Sugeruję Panu zwrócić się z tym tematem do konsulatu niemieckiego i wysłać im kopie pism oraz dowód wpłaty z prośbą o wyjaśnienie. Wysłałbym też takie wyjaśnienia w j. polskim do instytucji, ... Zobacz wątek2014.2.7 16:3:47
Rewizja osobista podczas legitymowania przez policję
Czy podczas rutynowego legitymowania mnie na ulicy, a później prośbie o wyjęcie wszystkiego z kieszeni na siedzenie radiowozu, policjant może wkładać mi ręce do wszystkich kieszeni aby sprawdzić ... Zobacz wątek2014.2.7 14:11:54
Opłata egzekucyjna komornika - możliwość obniżenia kosztów
Witam serdecznie, kilka dni temu dostałem pismo od komornika sądowego dotyczące zajęcia wierzytelności. Dług jest względem Sądu Okręgowego Poznań - Stare Miasto. Dług dotyczy kosztów sądowych. ... Zobacz wątek2014.2.7 12:59:6
Masz inne pytanie do prawnika?