Forum prawne (strona 185)

Analiza poprawności wytycznych egzaminacyjnych dla adwokatów - błędy merytoryczne

Proponuję zbiorową analizę poprawności wytycznych do sprawdzania rozwiązań zadań egzaminacyjnych.
Połączenie wiedzy i kompetencji wielu osób pozwoliło by lepiej weryfikować zarzuty, a zarazem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.9.9 12:8:27

Nieodprowadzone składki ZUS na umowie zlecenie - kto ponosi koszty błędu?

Witam, na szybko.

Pracuję w pewnej firmie już 3 rok, od września 2014 jestem na umowie (1/4 etatu, choć pracuję po 9 godzin tygodniowo 5 dni w tygodniu.) Tak zrobił, żebym miał aby lekarza..

Byłem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.9.7 18:15:33

Zwolnienie z pracy po zamknięciu zakładu - czy należy się rekompensata?

Jeśli dostaje umowę o pracę do połowy listopada od połowy sierpnia (3 miesiące) jest to pierwsza praca i 30 września zostaje zamknięty mój zakład pracy to czy w takim wypadku pracodawca zwalnia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.9.7 18:7:29

Podwyżka opłat administracyjnych - czy najemca płaci za fundusz remontowy?

Witam, mam problem z podniesieniem opłat dla administracji budynku, w którym wynajmuje mieszkanie. Opłaty wzrosły, aż o 70zł choć już wcześniej były wysokie biorąc pod uwagę, że nie ma w nich ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.9.7 11:12:39

Kiedy dane zostaną wykreślone z BIK - ustalenie daty 5-letniego okresu

Witam.

Moje pytanie jest następujące, Kiedy moje dane zostana wykreslone z BIK-u ? Wisy wygladaja nastepujaco :

Data powstania relacji 06-12-2007
Data zakończenia relacji 13-10-2011
Data zakończenia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.9.6 23:14:6

Zabór dziecka przez żonę - prawa ojca w sytuacji separacji

Zona wyprowadzila sie do kochanka zabierajac ze soba jedno dziecko i zostawiajac mi drugie. Obydwoje dzieci sa tu zameldowane a syn ktory zostal ze mna bo sam tak zadecydowal uczeszcza tu do szkoly mieszkatu ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2015.9.6 17:53:13

Opodatkowanie sprzedaży kluczy licencyjnych na ryczałcie

Przepraszam że od razu po założeniu konta zadaje pytanie ale po kilkunastu godzinach przeglądania internetu nie znalazłem informacji jaką stawką przy ryczałcie należy opodatkować "sprzedaż kluczy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.9.6 14:6:19

Uchylanie się od alimentów - przesłuchanie po 5 latach

Witam szanowne grono i proszę o wskazówki co powinienem zrobić w poniższej sprawie.

W kwietniu tego roku wezwany zostałem na komendę policji w sprawie uchylania się od obowiązku alimentacyjnego ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2015.9.5 22:23:24

Pozwolenie na budowę i działka drogowa - prawo dysponowania nieruchomością

Witam,

Mam dość spory problem do którego nie wiem jak się odnieść..

po krótce: mam projekt budowlany - budowa w trakcie i teraz inwestycja będzie przenoszona na nowego właściciela. Inwestycja ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.9.5 12:26:16

2015.9.5 11:42:32

Egzekucja alimentów w Niemczech dla dziecka z Polski

Witam,moj syn ma alimenty przyznane w polsce po 500 zł ale tata nie placi wogole ,gdy oddalam sprawe do komornika egzekucja jest nie skuteczna ,zastanawiam sie czy zamiast oddac sprawe do biora alimentacyjnego ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2015.9.5 10:44:33

Umowa zlecenie a wymaganie punktualności - kary za spóźnienie

Witam serdecznie,

Od ponad roku jestem zatrudniona na umowę- zlecenie na czas nieokreślony. Praca moja polega na sprzataniu biur popularnej sieci hipermarketów. Zatrudnia mnie sprzątająca firma ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.9.4 5:46:11

Zasiedzenie działki - po jakim czasie można wnieść pozew

Witam, chciałbym spytać i doradzić co dalej robić. Moi pradziadkowie na podstawie pewnie ustnej umowy, bo żadna nie jest nam znana, zaczęli użytkować część działki należący do innych właścicieli. ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2015.9.3 19:39:26

Zakup mieszkania z egzekucją komorniczą - bezpieczne rozwiązania

Witam,
Zastanawiam się nad zakupem mieszkania którego właściciel jest zadłużony we wspólnocie mieszkaniowej. Z racji tego zadłużenia komornik prowadzi egzekucję (pobiera z konta właściciela ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.9.3 18:57:40

Rejestracja motora bez umowy od poprzedniego właściciela

Witam. Mam pewien problem. Otóż miesiąc zakupiłam motor od pewnego pana. Ten pan nie ma umowy z poprzednim właścicielem, ani motor nie jest zarejestrowany na niego. Nie ma też ciągłości w ubezpieczeniu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.9.3 16:39:52

Dom z lat 80 - problem z odległością wejścia od granicy działki

Znajomy kupil 10 lat temu domek wybudowany w latach 80 .DOmek posiada wiatrołap(przybudowke z otworem wejsciowym i drzwiami) .Winternecie czytal ,ze odleglosc wejscia do domu od granicy dzialki ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.9.3 14:20:16

Alimenty od obywatela USA - jak wyegzekwować w Polsce?

Witam. Moja byla zona mieszka z synem w usa. Ja w polsce. Nie mam kontaktow z dzieckiem gdyz mi ona na to nie pozwala. Chce za to pieniedzy pomimo ze utzymuja ja kochankowie. Pieniedze ktore wysylam jej ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2015.9.3 10:15:38

Pieniądze z wesela a rozdzielność majątkowa - prawa małżonków

witam mam take pytanie mam z mężem pieniądze otrzymane z wesela a nie mamy rozdzielności majątkowej to znazy ze sa wspólne i chodzi mi o taka rzecz bo maz chce te pieniadze dac swoim rodzicom zeby ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2015.9.3 5:20:13

Wyrejestrowanie z urzędu pracy a umowa o dzieło z datą wsteczną

Dzień dobry,
jestem zarejestrowany w urzędzie pracy (nie pobieram żadnych pieniędzy, zarejestrowałem się głównie ze względu na ubezpieczenie zdrowotne...). Podjąłem się w lipcu wykonania dzieła, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.9.2 21:4:25

Wykorzystanie zdjęcia sportowego z zamazaniem logo sponsora

Witam

Zostało mi zrobione zdjecie na zawodach sportowych. Oczywiscie zgodzilem sie na wykorzystanie wizerunku przez organizatora.
W nastepnym roku moje zdjecie zostało wykorzystane lecz zamazano ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.9.2 17:28:58

Uznanie ojcostwa a nazwisko dziecka mieszkającego z matką

Witam,

Rozumiem, że zgodnie z prawem, jeśli przy zarejestrowaniu dziecka w USC następuje uznanie ojcostwa, dziecku przyznaje się nazwisko ojca.

Czy matka może nie zgodzić się na przyznanie ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2015.9.2 14:48:57

Ciąża po wypowiedzeniu - czy pracodawca musi przedłużyć umowę?

Szanowni Państwo,
proszę o poradę prawną. Jestem nauczycielem. Pracuję w szkole dwa lata. Miałam już druga umowę o pracę na czas określony do dnia 31 lipca 2015 r. Od września miałam mieć ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.9.2 14:28:29

Dostęp do akt prokuratorskich z 1970 roku - list pośmiertny

Witam, jeśli był podobny temat to z góry przepraszam, nie umiem się jeszcze poruszać po forum, więc też mogłam nie znaleźć tematu.

Moja sprawa polega na tym, że w roku 1970 zastrzelił ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2015.9.2 14:14:12

Wymiana pionów wodociągowych przez spółdzielnię - obowiązki

Witam,
problem z jakim się spotkałem jest dość nietypowy. Planuję remont w łazience w związku z powyższym by uniknąć kucia płytek zgłosiłem do spółdzielni prośbę o wymianę starego żeliwnego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.9.1 20:42:54

Przepisanie samochodu na nieletnie dziecko - ochrona przed komornikiem

czy mogę przepisać samochód na nieletnie14letnie dziecko i czy komornik może wtedy je zająć mamy kredyt obecnie mamy kłopot ze spłacaniem rat czy mozna przepisać auto na dziecko 14letnie i czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.9.1 12:38:45

Ograniczenie władzy rodzicielskiej - sprawca przemocy z dzieckiem

Niestety nie znam się na prawie, a bardzo chciałbym pomóc. Przeglądam fora i nie wierzę jakie sytuacje spotykają niektórych ludzi. Sprawą alimentów z pewnością zajmie się Pan Domański, ma ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2015.8.31 13:24:36

Nekanie i prześladowanie w miejscu pracy - zawiadomienie prokuratury

Naprawdę trudna sprawa, współczuję Ci, kobieto, że przechodzisz przez coś takiego. Niestety to tak jest z tym, kiedy mężczyzna mówi, że odejdzie od kobiety, później się wycofuje. Myślę, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2015.8.31 13:1:32

Droga wewnętrzna nie oznaczona na mapie - pozew dzielnicy za brak remontu

Witam
Nie wiem czy to dobry dział, jeśli nie to proszę o info od moderatora.
Mieszkam na Mokotowie, Warszawa. Od mojego bloku odchodzi droga wewnętrzna w kształcie litery "u" do sąsiedniej ulicy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.8.30 22:52:10

Metraż mieszkania socjalnego dla rodziny 4-osobowej

Ile metrów mieszkania socjalnego przysługuje na rodzine 4 osobową ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.8.29 16:32:28

Formalności przy sprzedaży polskiej nieruchomości i zakupie słowackiej

Wydaje mi się, że odkąd Chorwacja weszła do UE to te wszystkie formalności nieco się pozmieniały. Osobom, które poszukują informacji nt. nieruchomości zagranicą polecam kontakt ze specjalistami ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2015.8.28 15:6:2

Zalanie mieszkania właściciela przez najemcę - odpowiedzialność

Dzień dobry.
WYnajmuję miszkanie w kamienicy. Zalałem biuro znajdujące się pode mną - jest to biuro właściciela mieszkania, które wynajmuję. Szkoda: zniszczenie fragmentu sufitu podwieszanego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.8.27 9:49:49

Kontakty z dzieckiem - rozprava sądowa o uregulowanie widzeń

Witam. MAm jutro rozprawe o uregulowanie kontaktów i bardzo się boję. Mam 7 miesięcznego synka. Jego tata w ogóle się nim nie interesował. Widział go ostatnio jak mial 2 tyg. Nie mial czasu nawet ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2015.8.26 22:58:2

Przedłużenie ważności paszportu dziecka po rozwodzie - czy potrzebna zgoda ojca?

Dzień dobry. Jestem 5 miesiecy po rozwodzie , orzeczenie wyroku adwokat mi przyslal na email. Od 2 lat przebywam za granica . Moja 16 letnia corka przyjezdza tu do mnie aby kintyunowac szkole . W orzeczeniu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.8.26 17:31:32

Umowa o pracę a przetwarzanie danych osobowych pracownika

Witam,
mam pytanie dotyczące rejestru danych osobowych. Czy w tym rejestrze jako zbiór danych należy uwzględnić dane osobowe które są w komórce kadry i płace? Czy dane osób obecnie zatrudnionych ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2015.8.26 10:20:47

Sprzedaż mieszkania mimo agresji byłego partnera zameldowanego

wydaje mi sie, że skoro jest Pani współwłaścicielką, to musi Pani mieć zgodę drugiego współwłaściciela na sprzedaż mieszkania ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2015.8.25 12:21:19

Nowa ustawa o zasiłku macierzyńskim - świadczenie dla rodzin mundurowych

Witam mam pytanie odnośnie nowej ustawy dotyczącej zasiłku macierzyńskiego, która ma wejść w życie od nowego roku.

Jest tam zapis, że:

,,Ze świadczenia rodzicielskiego nie będą mogły ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.8.25 11:54:25

Wypełnienie KRS-Z3 dla spółki z o.o. przy sprzedaży udziałów

Jak wypełnić KRS-Z3 dla Sp.z o.o. przy odsprzedaży kilku udziałów między dwoma wspólnikami (spośród kilku)? Nic poza tym się nie zmienia.
Z góry dziękuję za odpowiedź ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.8.24 15:18:40

Odwołanie od mandatu za zniszczenie śmietnika - świadkowie i dowody

Jak odwołać się od mandatu za coś czego się nie zrobilo Witam mam problem otóż to wracaliśmy z kolegami na przystanek było nas trzech nagle podbiega jakiś pijany koleś strasznie nerwowy zauważył ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.8.23 19:36:43

Odrzucenie spadku z długami - procedura i obowiązki powiadomienia rodziny

Witam, niedawno zmarła ciotka, siostra mojej matki. Wiemy, że pozostawiła spore długi. Nie jest spisany żaden testament, posiadała tylko prawo spółdzielcze do mieszkania, miała 5 dzieci. Wiemy, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.8.22 9:33:30

Ważność dowodu osobistego po wymeldowaniu przez rodziców

Witam mam 20 lat i wyjeżdżam za granicę. Rodzice nie są zadowoleni ani się nie zgadzają za bardzo . Czy po moim wyjeździe jeśli się zamelduje za granicą to dowód będzie mój ważny ? Albo czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.8.21 20:48:39

Odszkodowanie za szkodę wyrządzoną przez wózek sklepowy

Na parkingu jednego z supermarketów pozostawiony przez klienta przy wejściu i nie odstawiony na miejsce wózek zakupowy samoczynnie ruszył i uderzając w mój prawidłowo zaparkowany samochód spowodował ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.8.21 13:8:48

Prawnik rozwodowy w Warszawie - poszukiwanie specjalistki

[cytat]

Na początek zdecyduj, czy jesteś kobietą, czy mężczyzną..

[/cytat]

dobra rada :P

a pani Grześkowiak to naprawdę wspaniała kobieta, bardzo empatyczna, i potrafi zawalczyć w ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2015.8.20 18:55:13

Pozbawienie praw ojca alkoholika bez wpływu na kontakty z dzieckiem

chciałabym pozbawić ojca mojego dziecka praw rodzicielskich ponieważ nie interesuje się nim przez 3lata i nie płaci alimentów tylko fundusz alimentacyjny mi płaci i właśnie nie wiem czy jak go ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2015.8.20 17:11:49

2015.8.20 15:31:39

Konsekwencje sprzedaży przerabianych zdjęć z nielegalnego oprogramowania

[cytat]

Witam. Zastanawiam sie jakie konsekwencje prawne moga spotkac czlowieka ktory wlamal sie na allegro, przerobil zdjecie na aukcje za ktora zaplacilem 50zl. chodzi o czas jak i teraz nie mam dowodu ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2015.8.20 15:29:59

Odwołanie od wyrejestrowania z urzędu pracy podczas urlopu

Wyrejestrowanie z urzedu pracy na urlopie wypoczynkowym. Witam chcialbym napisac odwolanie od decyzji Powiatowego urzedu pracy ktory mnie wyrejestrowal z powodu nie wstawienia sie do urzedu kiedy mial ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.8.19 10:40:3

Inwestowanie na emeryturę - najlepsze rozwiązania finansowe

Witam.
Mam 50 lat i chciałbym zająć się tematem mojej przyszłej emerytury. Mam możliwość wpłacania co miesiąc jakiejś kwoty na ten cel. Chciałbym się dowiedzieć w co najlepiej zainwestować, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.8.18 21:59:50

Mobbing w pracy - jak walczyć z dyskredytacją w branży

Witam serdecznie,
# miesiące temu po 2 latach pracy złożyłem wypowiedzenie z powodu bardzo napiętej atmosfery w firmie.

Na "pożegnanie" usłyszałem, że świat jest mały i zostałem poinformowany ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.8.18 21:5:55

Podnajmowanie pokoi przez najemcę - zgoda właściciela

Witam,

założyłam ten wątek ponieważ potrzebuję porady prawnej dotyczącej mieszkania które wynajmuję. Otóż wynajęłam na 2 już rok mieszkanie. Jest ono dość duże a że jestem studentką ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.8.18 20:55:23

Egzekucja spadkowa - długi gminy i procedury spadkobierców

Witam,
Postaram się opisać sytuację jasno i zwięźle.

Po zmarłej pozostał dług w Gminie Miasta z tytułu nie opłaconego czynszu mieszkaniowego.
Zmarła miała 5 dzieci. Czworo z nich odrzuciło ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2015.8.18 18:6:53

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika