Forum prawne (strona 185)

Wycofanie oskarżenia zgłoszonego na policję

Na wstępie napisze że na 100% niejestem pewna, ale:

kradzież telefonu można wycofać normalnie na policji
kradzieży karty bankomatowej wycofać nie można, gdyż jest to dokument i to jak jest ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.5.6 8:49:49

Gdzie wysłać wniosek o wycofanie się z dobrowolnego poddania się karze

Do mrr8 :

Jeżeli uzyskałeś odp na swoje pytanie to prosiłabym o kontakt, bo też mnie to interesuje i czy jest jakiś termin na zlożenie takiego wniosku?
Pozdrawiam serdecznie. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2016.5.6 7:31:2

Spadek od teścia

Witam was,

Chciałem prosić o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu,a mianowicie: mamy otrzymać wraz z żoną działkę od teścia (wartość ok 50k + rozpoczęcie budowy naszego domu, wkład ok 80k). ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.6 5:9:0

Sprzedaż motoroweru

Witam.30.04 br. sprzedałem za kwotę 650 zł motorower marki romet.Miał kilka mankamentów.lecz niektóre wyszczególniłem w ogłoszeniu a o niektórych poinformowałem kupującego w dniu sprzedaży.teraz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.5 21:55:7

Współwłaściciel domu

Witam bardzo proszę o pomoc.
Otóż jestem współwłaścicielem domu piętrowego, w którym mieszkam całe swoje życie. Jest on odziedziczony po ojcu. To budynek piętrowy praktycznie całe piętro ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.5.5 19:57:11

Wymeldowanie matki z dzieckiem z mieszkania komunalnego

Śmiech na sali to forum . A za poradę prawna chcą jak za zboże ! Taniej u szybciej iść bezpośrednio do prawnika . Już wiem wszystko ,byłam 50 zł zaplacilam ,wiem wszystko u nawet odpowiednie ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2016.5.5 13:53:50

Jak napisać wniosek o wycofanie zasądzonych alimentów?

Dlaczego takie drogie państwa usługi nie lepszym pomysłem są tansze porady prawne skierowane było by do większej liczby osób co zwiększyło by dochody a nie ukrywajmy to biznes na szeroką skale. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2016.5.5 12:4:3

Będę bardzo wdzięczny! Badanie zapotrzebowania, jakości i zasięgu pomocy prawnej w Polsce - ankieta

Cześć wam wszystkim! Przygotowuje projekt na studia badający potrzeby Polaków w zakresie porad prawnych, a także ich możliwości w sięganiu po nie. Będę wdzieczny każdemu z Was który znajdzie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.5 10:39:56

odebranie dziecka

[cytat]

Witam.Od początku mieszkam z dziećmi (4 i 2 latka)u męża. Nie jestem u niego meldowana i dzieci tez nie są meldowane u ojca,tylko jesteśmy meldowani na inny adres.Teraz mąż chce zameldowac ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.5.4 10:53:3

CZY MOŻNA PO ROKU WYCOFAĆ WNIOSEK O PRZYMUSOWE LECZENIE ALKOHOLIKA

CZY MOŻNA PO ROKU WYCOFAĆ WNIOSEK O PRZYMUSOWE LECZENIE ALKOHOLIKA

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.4 10:21:19

CZęść mieszkania po zmarłym mężu

Witam serdecznie Mam pytanie odnośnie spadku. Dziadek zmarł i przed śmiercią napisał oświadczenie iż zrzeka się na rzecz babci swojej części mieszkania jest tam własnoręczny podpis, dane z ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.4 10:4:20

czy moga mnie wyrzucić z niezameldowanego mieszkania?

Witam, zamieszkuję z dziećmi u mojej mamy, nie jestem zameldowana, ostatnio zaczęłam sie z nia kłócić czy ma prawo mnie wyrzucić? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.3 19:18:28

Dziewczyna zada zwrotu pieniedzy

Dzien dobry, sytuacja wyglada tak, bylem jakis czas z dziewczyna i ona pracujac za granica przysylala mi pieniadze na utrzymanie bo akurat to byl okres zimowy i bylem bez pracy, ma na to potwierdzenia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.3 13:32:2

Przedślubna zdrada odkryta po zawarciu związku małżeńskiego

Dzień dobry,

Zwracam się z prośbą o poradę w dość nietypowej sprawie. Jestem mężatką, ślub cywilny miał miejsce dwa miesiące temu. Zamieszkaliśmy razem i po miesiącu sielanki odkryłam, ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2016.5.3 10:38:16

Proszę o poradę

Witam
Chłopak mojej siostry mimo próśb nie chce zabrać swoich ciuchów oraz mebli. Nie jest on zameldowany w mieszkaniu tylko przebywał tak przez rok. Czy w takim przypadku mam prawo spakować mu ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2016.5.3 10:10:36

Rozbudowanie pokoi

Witam serdecznie,

jestem spadkobiercą pewnej nieruchomości. Przy próbie sprzedaży owej nieruchomości zauważyłam niezgodność faktycznego metrażu domu z tym, jaki określony jest w wyrysie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.1 22:30:14

Wymuszenie usługi bez podpisania umowy.

Witam, od roku mieszkam w Anglii, na początku lutego postanowiłam założyć internet z pewnej firmy. Firma ta nie ma siedziby w mieście, w którym mieszkam, co jest ważne, bo wszystkie rozmowy były ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.1 15:17:16

Rozpad rodziny przez osobę trzecia

Witam. Nie wiedzialem dokladnie w ktorym dziale umiescicbswoj temat poniewaz zakrawa o kilka z nich wiec postanowilem najbardziej ogolnie.

Moj problem opisze od poczatku zeby mozna bylo w pelni wszystko ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.1 10:57:20

Rozpad rodziny przez osobę trzecia

Witam. Nie wiedzialem dokladnie w ktorym dziale umiescicbswoj temat poniewaz zakrawa o kilka z nich wiec postanowilem najbardziej ogolnie.

Moj problem opisze od poczatku zeby mozna bylo w pelni wszystko ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.1 10:53:3

kiedy ustawodawca dopuścił zajęcie przez komornika ulgi dla matki samotnie wychowującej dziecko 505

kiedy ustawodawca dopuścił zajęcie przez komornika ulgi dla matki samotnie wychowującej dziecko 505 zł w ty roku zajęto mi także 1112 zł ulgi prorodzinnej,kiedy to uchwalono... ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.1 10:52:26

Wyludzenie kredytu

Witam posiadam wyrok w zawieszeniu 10m-czy na 3 lata za próbę wyłudzenia kredytu na nieprawdziwe dokumenty.
Ostatnio dostałem telefon z banku-dziwny bo bardzo szczegółowy jak do ankiety. Obawiam ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.5.1 7:45:6

Rada osiedla działa wbrew woli mieszkańców

Dzień dobry.
Chciałbym zapytać jakie są możliwości odwołania od decyzji rady osiedlowej, która działa wbrew woli mieszkańców?

Dokładnie chodzi o budowę oświetlenia na boisku, które sąsiaduje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.4.30 10:44:32

Przekazanie sprawy z SR wybranego przez e-Sad (EPU) do innego SR (art.35 i 43 § 1 KPC)

Wynajmowałem swoje male mieszkanie w Gdansku 3 lokatorom ? małżeństwu A. z odległego o 600 km miasta K. i ich koledze B. z Gdanska. Niestety lokatorzy zdewastowali mieszkanie i przestali placic czynsz, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.4.29 23:13:17

Ile przysługuje mi urlopu?

Witam, bardzo proszę o pomoc w ustaleniu ile przysługuje mi urlopu wypoczynkowego. Pracuje od 6 listopada 2015r.(umowa do 6 lutego, próbna) oraz od 6 lutego kolejna umowa u tego samego pracodawcy na ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.4.29 17:5:12

czy ktoś słucha

Szanowni Państwo, mam pytanie i prosiłabym o radę. Miałam w poniedziałek spotkanie z mediatorem (oczywiście sąd nakazał) i mam wrażenie jakby dla nikogo nie miało znaczenie moje zdanie, moje ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.4.29 16:33:18

Szantaż najemcy

Mieszkam od prawie 2 lat w wynajmowanym przez moją mamę mieszkaniu kątem. Właściciel się zgodził. Wszystko było w miarę ok do momentu gdy przeczepiłam się o hałasy piętro wyżej. Nade mną ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.4.29 14:1:13

Prawa ojca do dziecka

Witam, mam problem z ojcem dziecka, obecnie jestem w ciazy, termin porodu mam na pazdziernika. W lutym ojciec dziecka dowiedzial sie o ciazy i po tygodniu sie rozstalismy, stwierdzil ze nie dostane od ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.4.29 10:13:5

jak napisać oświadczenie o pozostawaniu w związku małzeńskim?

pROSZĘ O INFORMACJĘ JAK NAPISAĆ OŚWIADCZENIE O POZOSTAWANIU W ZWIĄZKU MAŁŻENSKIM DLA URZĘDU SKARBOWEGO
... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.4.28 20:12:40

Stłuczka sprawa w sądzie

Witam

W dniu wczorajszym miałam stłuczkę. Miała ona miejsce po wyjeździe z pod mostka z ustępem pierwszeństwa, zaraz za mostkiem jest łuk (może 5 metrów od mostku). Pani wyjeżdżająca z ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.4.28 8:58:35

2016.4.27 22:52:2

Zarabianie w internecie bez działalności gospodarczej

Witam! Nie jestem pewna czy to dobra rubryka, ale poproszę o odpowiedź.
Jestem rysowniczką, twórczynią grafik itp. Chciałabym podjąć współpracę z dwoma portalami, które oferują zarabianie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.4.27 15:10:5

brat unika wypłaty zachowku

uzyskałem wyrok sadu o zapłate zachowku znacznej wartosci, brat unika kontaktu , znacznie wyprzedał majatek osobom , ktore pomagaja mu ukryc majatek , obecnie brak jest z nim jakiegokolwiek kontaktu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.4.27 12:46:39

Koniec umowy na okr.próbny a praca na nocną zmianę

itam serdecznie,
Mam taki problem że, teraz 29 kwietnia w piątek kończy mi się umowa o pracę na okres próbny. Sęk w tym że nie chcę dalej pracować u obecnego Pracodawcy, to też nie przewiduję ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.4.26 23:1:43

Proszę o pomoc z wynajmującym

Witam Serdecznie mam mały problem, mianowicie wynajmuję pokój w mieszkaniu które jest nastawione typowo na zysk tzn 6 pokoi na max 75m2,podczas prysznica wypadł syfon/rura łącząca prysznic ze spływem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.4.26 13:1:22

Zasiedzenie działki czy uwłaszczenie ?

Witam. Czy istnieje jakiś limit w dół czy w górę co do obszaru działki w arach jeśli chodzi o zasiedzenie takiej działki i czym się różni zasiedzenie od uwłaszczenia ?

Dziękuję i pozdrawiam

Robert ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.4.26 11:42:47

jak napisać usprawiedliwienie nieobecności w urzędzie pracy?

za pomniałem stawić na wyznaczony termin z powodu choroby ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2016.4.26 11:36:8

Dzień Dobry. Planuję rozpocząć działalność rolniczą polegającą na sprzedaży jajek od kur z

Dzień Dobry. Planuję rozpocząć działalność rolniczą polegającą na sprzedaży jajek od kur z wolnego wybiegu. Chciałbym znaleźć odbiorców zanim rozpocznę bardziej masową produkcję. Zastanawiam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.4.25 22:2:8

Ubezwłasnowolnienie Brata .

Witam . Potrzebuje pomocy a może dokładnie porady co robić dalej.
Mam 40 lat i mam brata w wieku 27 lat . Brat jest chory na schizofrenie paranoidalna . Od 5 lat regularnie brat ląduję w szpitalu ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.4.25 17:29:20

Czy muszę zapłacić zachowek.

Dzień dobry,
w przedstawionej sytuacji spadkobiercy będą mogli dochodzić od Pani zachowku, co nie znaczy, że z tego uprawnienia skorzystają.
Pozdrawiam,
adwokat Bernadetta Parusińska-Ulewicz ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.4.25 17:3:7

jak anulować alimenty?

kobieto nie rezygnuj, jeszcze ten pan pokaze rogi, i wtedy bedziesz plakac.
... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2016.4.25 15:25:37

Prowo do opieki nad dzieckiem po smierci ojca

no wlasnie, z jakiego w ogole powodu chcesz sie tych praw zrzec?
... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2016.4.25 15:20:53

pismo z policji do pracodawcy

Szanowni Państwo,

bardzo proszę o porady, wskazówki. Znalazłam się w sytuacji, która bardzo mnie stresuje. Od października 2015 pracuję w nowej firmie. Wczoraj zadzwonił do mnie szef z informacją, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.4.24 23:52:53

Pracodawca straszy zwolnieniem po l4

08.04.2016r, będąc w pracy, miałem wypadek - przeciąłem sobie 5 palec prawej ręki, łącznie ze ścięgnem.
Wszystko zszyte, lekarz wystawił mi L4 do 24.04.16r.
25.04.2016 mam stawić się na ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.4.24 13:13:0

wykupione mieszkanie zakładowe

Witam,
Przed laty wykupiłam mieszkanie zakładowe mojej mamy na swoje nazwisko, kto ma udziały w mieszkaniu w momencie sprzedaży ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.4.24 8:36:16

Zbliżający się termin rozprawy, a Sąd nie wysłał "Odpowiedzi na apelację" stronie skarżącej

Witam,
Sprawa wygląda tak:
Złożyłem apelację od postanowienia Sądu Rejonowego (dotyczy wykonywania władzy rodzicielskiej). Jako, że zbliża się termin rozprawy - przyszły tydzień - zalogowałem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.4.22 14:5:1

urlop w okresie wypowiedzenia

Bardzo proszę o pomoc w następującej kwestii.
W danej firmie pracuję w wymiarze 1/2 etatu od 11.12.2015r. - do końca lutego na umowie próbnej a od 1 marca na umowie na czas określony do 31.08.2017r.
Planuję ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.4.22 13:37:48

Kiedy dziadkowie (bardzo młodzi) mogą przejąć opiekę nad wnukiem

Kiedy dziadkowie (bardzo młodzi) mogą przejąć opiekę nad wnukiem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.4.21 19:22:2

Zaślepienie kontrolki przez mechanika - konsekwencje

Witam!

Chodzi o zaślepienie kontrolki odpowiedzialnej za sygnalizowanie konkretnej awarii hamulców. Nie naprawiono w ogóle nic i wystawiono fakturę za usługę. Samochód w dalszym ciągu o tych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.4.21 15:42:11

Ustalenie ojcostwa sposobem na alimenty zasadzone na inne dziecko

Mam dylemat. Sprawa wygląda tak:jestem z partnerem który ma pierwsze dziecko ze związku małżeńskie. Płaci alimenty w wysokości 650zl na dziecko 7 letnie, popełnił błąd ponieważ w sądzie ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.4.20 23:24:36

Witam, Chciałabym zadać pytanie dotyczące zasiłku macierzyńskiego. Na mojej umowie uwzględniony

Witam,

Chciałabym zadać pytanie dotyczące zasiłku macierzyńskiego. Na mojej umowie uwzględniony jest dodatek językowy, który według umowy jest proporcjonalnie pomniejszany na podstawie przejścia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.4.20 23:4:11

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika