Forum prawne (strona 182)
Przedawnienie roszczenia - wytoczenie powództwa spadkobiercom po roku
Dzień dobry Państwu.Chciałbym uzyskać informację na następujący temat.
Dokładnie 2 miesiące przed przedawnieniem się roszczenia (3-letniego) Fundusz wytoczył powództwo przeciwko mojemu ... Zobacz wątek
2015.11.8 13:39:50
Reklamacja mebli odrzucona - czy można dochodzić praw w sądzie
Sz.P.Mam ten sam narożnik-niestety. Tylko kupiłem go bezpośrednio od producenta za cenę dużo niższą. Mam ten sam problem. Czy może mi Pan/Pani napisać jak zakończyła się reklamacja składana ... Zobacz wątek
2015.11.7 21:53:55
Dochód z umowy o świadczenie usług a stypendium socjalne
Witam. Od października studiuję i w związku z moją trudną sytuacją materialną staram się o stypendium socjalne. Jak się dowiedziałam, będzie ono niskie ze względu na to, że w tamte wakacje ... Zobacz wątek2015.11.7 18:46:52
Odrzucona reklamacja butów Nike - kolejne uszkodzenie po odebraniu
Witam. Oddałam buty Nike do reklamacji (dziura w siatce, pękanie podeszew przy poduszce Air oraz wytarcie ściółki wewnątrz buta). Reklamacja została odrzucona. Zdenerwowałam się bo buty zawsze ... Zobacz wątek2015.11.7 12:8:17
Prawa dłużników alimentacyjnych - protest i postulaty
Jadu?? Chłopie co ty pierdolisz całe życie zarabiał na papierze najniższą krajową okradał własne dziecko chociaż w rzeczywistości zarabiał cztery razy tyle. Wszawe grosze płacił A do dziecka ... Zobacz wątek2015.11.7 8:42:33
Ochrona przed ubezwłasnowolnieniem przez rodziców dla oszczędności
Witam mam taki problem z matka i ojcem , mianowicie chcą mnie ubezwlasnowolnic, po to zeby dobrac sie do moich oszczednosci w banku. Od jakiegos czasu kaze sobie mowic ile mam pieniedzy na koncie, a wczoraj ... Zobacz wątek2015.11.7 5:18:38
Wirus zablokowł pliki z dowodem osobistym - czy grożą mi kłopoty?
Witam. Wirus komputerowy o nazwie "encoder " zablokował dostęp do wszystkich moich plików . Co gorsza - istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo że pliki te zostały skopiowane przez hakerów . Na ... Zobacz wątek2015.11.6 11:25:35
Interpretacja postanowienia wojewody w sprawie przywłaszczenia przez SB
Potrzebuję pomocy w interpretacji postanowienia Wojewody Małopolskiego mającego znaczenie dla prowadzonego postępowania sadowego w sprawie przywłaszczenia cudzego mienia przez osobę trzecią podszywającą ... Zobacz wątek2015.11.5 14:7:47
Sprostowanie protokołu szkody po uszkodzeniu rolety wózkiem widłowym
Witam wczoraj podpisałem protokół szkody był to formularz komunikacyjny z racji tego ,że jestem operatorem wózka widłowego.Co do zdarzenia przejeżdżałem z magazynu fresh do ciepłego wózkiem ... Zobacz wątek2015.11.5 9:30:37
Podwójny przelew ekspresowy przez błąd banku - czy muszę zwrócić pieniądze?
w dniu 30.10 wykonałem przelew ekspresowy z mbanku w dniu 2.11 odbiorca dał znać że przelew nie został zrealizowany, sprawdziłem stan konta okazało się że spółka z sopotu blue media zwróciła ... Zobacz wątek2015.11.4 18:34:21
Nieudana reklamacja telefonu z Allegro - żądanie zwrotu kosztów
Witam serdecznie wszystkich uzytkownikow forum. Pragne opisać wam pokrótce moja historie. Zakupiłem telefon na portalu allegro, . Telefon przyszedł nie zgodny z umowa, wada polegała na tym ze w dniu ... Zobacz wątek2015.11.4 13:43:58
Publikacja pism urzędnika w gazecie - czy mogę publikować korespondencję?
Witam serdecznie. Jestem redaktor em naczelnym gazety. Od pewnego czasu otrzymuję od urzędnika państwowego (wójta gminy) pisma, w których domaga się ode mnie zaprzestania naruszania jego dóbr osobistych. ... Zobacz wątek2015.11.3 23:45:51
Manipulacyjna matka terroryzuje córkę - gdzie szukać pomocy?
Ja i moja rodzina od kilku lat, jak tylko mogę pomagam mojej 80-letniej matce, która ma nadciśnienie, poza tym jest hipochondryczką (na poczekaniu wymyśla choroby) i nie skalała się nigdy w życiu ... Zobacz wątek2015.11.3 19:20:59
Opóźnienie wykonania wykończeń mieszkania przez dewelopera - jak rozwiązać?
Witam,zakupiłem mieszkanie u dewelopera a on w ramach tej umowy obiecał wykończenie mieszkania pod klucz za promocyna kwotę 9900 złoty. Deweloper obiecał mi wykończyć to mieszkanie w ciągu miesiąca ... Zobacz wątek
2015.11.3 17:44:33
Wyrok za kierowanie pojazdem pod wpływem alkoholu
Witam, wczoraj wypilem pół piwa chciałem przeparkować samochód niestety zatrzymała mnie policja wykazało 0,8 mg (niecały promil) alkoholu we krwi prawo jazdy zostało zatrzymane Policjant powiedział ... Zobacz wątek2015.11.3 12:29:7
Obowiązek gminy do remontu mieszkania komunalnego przed przekazaniem
Witam, czy wiadomo już cos wiecej na ten temat ? PILNE !!! ... Zobacz wątek2015.11.3 4:0:43
Pożar w mieszkaniu - odpowiedzialność za czynsz i aneks do umowy najmu
Witam, moim problemem jest to, że wraz z chlopakiem wynajmowaliśmy mieszkanie od pewnej kobiety. Niestety ale w mieszkaniu był pożar i mieszkanie nie nadawało się przez następne miesiące do użytku ... Zobacz wątek2015.11.2 14:33:24
Zmiana rejestracji auta po śmierci właściciela z umową bez daty
Auto Nest zajerestrowane na ojca mojego szwagra.wlascicielem besten ja.ojciec szwagra umiera.ale moja malzonka posiada umowe kupna sprzedazy rawartom pomiedzy nia a a ojcem szwagra.umowa Nest bez daty ... Zobacz wątek2015.10.31 23:2:13
Bonifikata przy sprzedaży budynku nabytego od Skarbu Państwa - zwrot bonifikaty
Nabyłem cztery lata temu budynek mieszkalny wraz z działką od Skarbu Państwa z bonifikatą. Czy Wojewoda może ode mnie zażądać zwrotu równowartości bonifikaty gdy całą uzyskaną kwotę ze ... Zobacz wątek2015.10.30 10:47:30
Podwyższenie noty obciążeniowej po półtora roku od inwentury
Dzień Dobry,1.Dostałem of byłej firmy noty obciążeniowe za inwentaryzacje, na które razem z innymi pracownikami zgodziliśmy się ponieważ mieliśmy wspólną odpowiedzialność materialna. ... Zobacz wątek
2015.10.29 16:7:4
Zachowek dla wnuków od pasierbicy po darowiźnie mieszkania
zachowek dla wnuków od pasierbicy Teściowa przepisała pasierbicy mieszkanie aktem darowizny. Czy po śmierci teściowej wnukowie mogą dochodzić zachowku od pasierbicy? I czy ten zachowek będzie wyceniany ... Zobacz wątek2015.10.29 8:49:33
Rozwód gdy żona nie chce się zgodzić
Witam cieplutko.Kochani ile trzeba byc w separacji jezeli jedna strona nie zgadza sie na rozwód[dodam ze jest to malzeństwo bezdzietne],w separacji jestesmy obecnie ROK.W gre wchodzi trzecia osoba,chca ... Zobacz wątek2015.10.28 19:13:4
Komornik pobiera pieniądze mimo zakończenia sprawy z wierzycielem
Witam, postaram się mój problem napisać krótko. Mam problem z komornikiem który pobiera pieniądze ze świadczenia emerytalnego pomimo tego, że sprawa została załatwiona z wierzycielem który zgłosił ... Zobacz wątek2015.10.28 15:35:35
Unikanie opłaty abonamentu RTV - jak się bronić
Zawsze możesz zawinąć się na Seszele ;) ... Zobacz wątek2015.10.28 10:16:52
Jazda samochodem na prawie jazdy kat B po nowych przepisach
generalnie tak się kształtuje sytuacja.Art. 94 kodeksu wykroczeń:
§ 1. Kto na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub strefie ruchu prowadzi pojazd, nie mając do tego uprawnienia, podlega ... Zobacz wątek
2015.10.28 10:12:5
Zwolnienie lekarskie w starej pracy a szkolenie w nowej
WitamPracowałam na umowe zlecenie w pewnej firmie , jednak dni urlopu i chorobowe były normalnie płatne. Z racji tego że w firmie źle sie dzieje dostałam zwolnienie z zachowaniem tygodniowego ... Zobacz wątek
2015.10.27 23:32:28
Właściciel motocykla bez dokumentów - kto ma prawo do pojazdu?
Witam serdecznie. Około 11 lat temu, otrzymałem w prezencie od wuja motocykl. Już od wielu lat przed sprezentowaniem go mnie, nie był zarejestrowany a dokumenty oficjalnie zginęły. W maszynę włożyłem ... Zobacz wątek2015.10.27 17:57:25
Ulga podatkowa od sprzedaży mieszkania odziedziczonego - wydatek całości na nowe
Witam,Sytuacja przedstawia się następująco:
Troje rodzeństwa sprzedało mieszkanie odziedziczone w spadku po rodzicach.
Jedno z rodzeństwa po równym podziale chce zakupić inne mieszkanie ... Zobacz wątek
2015.10.26 16:33:46
Czy 15-latka może zmienić nazwisko na mamy nie widząc ojca 5 lat
Witam. Chciałbym dowiedzieć się czy jest możliwość zmiany nazwiska na panieńskie matki jeśli jestem niepełnoletni i noszę nazwisko ojca, który nie ma ze mną kontaktu od dobrych dziesięciu ... Zobacz wątek2015.10.25 11:58:32
Nerwica i depresja - o jakie świadczenie mogę się starać z ZUS/KRUS?
Witam. Mam 28 lat.7 lat pracowałem będąc zarejestrowanym w ZUSIE. Od roku jestem na KRUSie. Dopadła mnie silna nerwica, powrót depresji, silne stany lekowe, czasami nie wiem co się ze mną dzieje. ... Zobacz wątek2015.10.24 15:7:28
Sprzedaż samochodu - czy grożą mi konsekwencje za brak klimatyzacji?
WitamSprzedałem samochód którego byłem w posiadaniu ponad rok czasu, przez okres 1 miesiąca probowałem go sprzedac na portalu ogłoszeniowym bez rezultatu, pojechałem na giełdę samochodową ... Zobacz wątek
2015.10.23 23:4:15
Kara za zmienianie hasła maili byłej dziewczyny dla żartu
Witam Serdecznie. Może to głupie ale człowiek czasami nie przemyśli zanim coś zrobi. Otóż jakiś czas temu zdradziła mnie kobieta (tak zależało mi). Po tym fakcie co jakiś dłuższy czas dla ... Zobacz wątek2015.10.23 14:34:44
Roszczenie o odszkodowanie za wydzierżawienie bez zgody współwłaściciela
WitamJestem współwłaścicielem nieruchomości rolnej.
Jest 3 współwłaścicieli.
Ja z siostrą posiadamy 5/6.
Dziadek wydzierżawiał ziemie od 1996 r. bądź wcześniej.
Zmarł w 1997 r.
Dzierżawca ... Zobacz wątek
2015.10.23 14:24:33
Błąd banku przy prowizji za przelew - czy mogę ubiegać się o odszkodowanie?
Witam,Mój bank pobrał mi niesłusznie prowizję za przelew w wysokości prawie 2500 euro. Dzwoniąc do banku dowiedziałem się że pani u której zakładałem konto firmowe źle wypełniła podpunkty ... Zobacz wątek
2015.10.23 12:7:45
Błąd banku przy prowizji za przelew - czy mogę ubiegać się o odszkodowanie?
WitamBank pobrał mi z konta niesłusznie prawie 2500? prowizji za przelew. Po czym dzwoniąc do banku dowiedziałem się ze pani z którą podpisywał umowę źle wprowadziła dane. Pieniądze mi ... Zobacz wątek
2015.10.23 11:56:16
Odstąpienie od umowy przedwstępnej na miejsce parkingowe w garażu
Witam, podpisaliśmy z mężem umowę przedwstępną na miejsce postojowe w garażu podziemnym, jednak chcielibyśmy z tego miejsca zrezygnować. W umowie nie ma nic zapisanego o karach umownych jedynie ... Zobacz wątek2015.10.23 10:23:48
Przywrócenie kontaktu z synem po odebraniu praw rodzicielskich
W wieku 21 lat zosatałem ojcem,jednak matka mojego syna nie życzyła sobie,żebym się z nim widywał,za moją zgoda,przyznaję,bo jak mówiła,tak będzie dla niego lepiej,nie chciała zgodzić się ... Zobacz wątek2015.10.23 10:20:20
Wezwanie komornicze po 6 latach z klauzulą wykonalności
Widzę, że kredyt Inkaso w sieci zyskał bardzo złe miano... Nie raz już trafiłam na wątki, w którym poruszane są różne problemy związane z podobnymi kwestiami. Z tego co się orientuję, Kredyt ... Zobacz wątek2015.10.22 21:1:48
Przedawnienie kredytu z roku po latach niespłacania
[cytat]Witam. Ze strony BIK wygenereowałem raport Plus w którym jest zawarta moja cała historia kredytowa. Dowiedziałem się, że jestem w trakcie spłaty zobowiązania kredytu w Banku Santander. ... Zobacz wątek
2015.10.22 15:4:15
Regulacja spadku po babci zmarłej lat temu
Witam.Proszę o poradę, moje problem brzmi następująco.
Moja babcia zmarła 41 lat temu. Została po niej działka o powierzchni 1ha 8ar. Jej córka i mąż(moi rodzice), z którym była w separacji ... Zobacz wątek
2015.10.22 11:23:43
Startup non-profit - jak legalnie prowadzić organizację i redakcję?
Witam,od ponad roku prowadzę niewielki startup. Zajmujemy się organizacją wydarzeń związanych z ogólnopojętym światem gier oraz prowadzeniem początkującej redakcji. Organizacja jest oczywiście ... Zobacz wątek
2015.10.21 22:24:28
Zmiana środka transportu pracowników - kto pokrywa koszty dojazdów?
Witam,Pracodawca zapewniał dowóz do pracy busami 9-osobowymi, po zmianie przepisów oświadczył, że zostanie to zmienione na dowóz autobusami. Busów kursowało kilka, co pozwalało na rozsądny ... Zobacz wątek
2015.10.21 18:11:56
Dlugi meza po rozwodzie - odpowiedzialnosc zony
Zobacz w tym poradniku czy jest jakieś wyjście z tej nieciekawej sytuacji. Może uda się znaleźć jakiś sposób? W tym poradnik Fundacji Zaradni są dobre porady dotyczące uzdrowienia naszych finansów. ... Zobacz wątek2015.10.20 18:48:6
Wypowiedzenie w ciąży - czy pracodawca musi przywrócić do pracy?
Witam,Dostałam 2 tygodniowe wypowiedzenie kończące się 31.10.2015r. Od kilku miesięcy staramy się o dziecko. Czy gdybym teraz zaszła w ciążę, (20.10.2015 dostałam miesiączkę, w karcie ciąży ... Zobacz wątek
2015.10.20 17:13:40
Utrata rabatu SmartDOM przez zmianę umowy bez informacji
Witam,Chciałbym prosić o pomoc w następującej sprawie. (Z góry przepraszam za przydługawy opis, ale chciałbym dokładnie wyjaśnić całą sprawę).
Pod koniec października 2013 r podpisałem ... Zobacz wątek
2015.10.20 0:8:21
Franczyzodawca nie wywiązuje się z umowy - jakie mam prawa?
WitamJestem Franczyzobiorcą ,niestety Franczyzodawca nie wywiazuje sie z umowy np. nie prowadzi marketingu calej sieci, firma jest wogole nie rozpoznawalna na rynku, od poczatku trawania umowy tj. 5 ... Zobacz wątek
2015.10.19 13:5:43
Reklamacja T-Mobile za błąd konsultanta przy podpisaniu aneksu
Reklamacja w sieci T-mobile. Niedopatrzenie konsultanta przy podpisywaniu aneksu do umowy witam, w dniu 7 wrzesnia 2015 podpisalam aneks do umowy w sieci T-mobile. po otrzymaniu pierwszego rachunku oraz ... Zobacz wątek2015.10.18 11:15:20
Budowa domu bez pozwolenia z CHF - czy bank może wypowiedzieć kredyt?
Prosba o pomoc, rade.Posiadam kredyt hipoteczny (waloryzowany kursem CHF) w banku BPH (zaciagniety w banku GE Money Bank, ktory pozniej zostal wykupiony przez BPH)
zaciagniety w 2007r.
Moim ... Zobacz wątek
2015.10.17 13:17:29
Urlop przy umowie o pracę tymczasową po miesiącu - czy mi się należy?
Mam pytanie, ponieważ pracuję od 10.09 na umowie o pracę tymczasową w agencji pracy i czy po przepracowaniu miesiąca należy mi się urlop? W agencji dowiedziałam się, że za krótko pracuję by ... Zobacz wątek2015.10.17 9:10:58
Odrzucenie spadku po latach od śmierci ojca
Witam,mam podobna sytuacje,zasiegnelam porady adwokata i okazuje sie ze jezeli w ciagu 6 miesiecy od smierci nie odrzuci sie spadku,spadek z dlugami przechodzi samoistnie,po tym czasie nie da sie juz nic ... Zobacz wątek2015.10.17 1:10:11
Masz inne pytanie do prawnika?