Forum prawne (strona 181)
Utwór muzyczny na wernisażu bez zgody - czy potrzebna zgoda ZAIKS?
Witam,Wraz z moimi kolegami organizujemy wernisaż, na którym chcemy wystawić stare fotografie z okresu stanu wojennego w PRL'u. Chcielibyśmy, aby tej prezentacji towarzyszyła muzyka, która nawiązuje ... Zobacz wątek
2015.11.17 19:46:29
Nieodebrana ostatnia rata najmu - czy można odzyskać po latach?
mam pytaniew 2012 roku sadziłem się z lokatorką która nie płaciła mi za wynajem mieszkania. Sprawę w sądzie wygrałem a lokatorka zobowiązała sie do spłaty zadłużenia. Do spłaty było ... Zobacz wątek
2015.11.17 18:55:22
Nieważność umowy najmu - błędna data i brak podpisu właściciela
Dobry wieczor,Chcialbym zapytac czy mozna stwierdzic niewaznosc umowy najmu lokalu mieszkalnego na podstawie ktorejs z wymienionych ponizej przeslanek:
1. W umowie najmu jako wynajmujacy wystepuje ... Zobacz wątek
2015.11.16 23:4:22
Zasiłek dla bezrobotnych po urlopie macierzyńskim i zwolnieniu
Witam pracowalam w supermarkecie na umowe o prace pelny etat ponad 2 lata.Zaszlam w ciaze i przedluzyli mi umowe do dnia porodu, jestem teraz na zasilki maciezynskim czy jesli mi sie skonczy zasilek ... Zobacz wątek
2015.11.16 15:54:51
Wyjazd z dzieckiem do Włoch bez zgody ojca
Witam,potrzebuje porady prawnej.Moj syn ma 3 lata, z jego ojcem pozostawalam w nieformalnym zwiazku, rozstalismy sie kiedy syn mial 1 rok i 4 miesiace. Syn zostal przy mnie zameldowany razem ze mna ... Zobacz wątek
2015.11.16 12:34:20
Prywatne pismo adwokata o podanie danych znajomego - czy muszę odpowiedzieć?
Witam,bardzo dziwna sytuacja. Dostałem tydzień temu list od adwokata, w którym ten prosi mnie o podanie dokładnych danych mojego znajomego (nazwisko, adres itd.). Nie jest prowadzona żadna sprawa, ... Zobacz wątek
2015.11.16 9:30:0
Nowy właściciel kamienicy a podwyżka czynszu z dzieckiem
Witam serdecznie.To mój pierwszy post na tym forum, więc jeśli nie ten dział to bardzo przepraszam.
Problem mój polega na tym, że wraz z żoną do wiedzieliśmy się o tym, iż znalazł się właściciel ... Zobacz wątek
2015.11.16 5:32:12
Kara umowna za przejęcie pacjentów dentysty - czy dotyczy przyszłych lat?
Witam, bardzo proszę o poradę odnośnie kary umownej przy umowie zlecenie. Jestem dentystą pracuję w prywatnej przychodni ale mam zamiar otworzyć swój gabinet. W umowie mam zapis:3. Strony zgodnie ... Zobacz wątek
2015.11.15 18:54:41
Zabranie dziecka przez policję a odzyskanie opieki
Dodam że jesteśmy młodzi ale mamy pomoc od rodziców zawsze jeśli chcemy no i mamy dla dziecka wszystko i nic jej nie zabraknie i nie zabrakło ... Zobacz wątek2015.11.14 22:8:7
Zmiana zasad zwrotu partycypacji TBS po złożeniu wypowiedzenia
Witam,W dniu 08.10.2015 wypowiedziałem umowę najmu w TBS. Czas do wyprowadzki 30.11.2015 rok. Pani w TBS-ach wyliczyła zwrot partycypacji na około 44 tyś czyli cena 1m2*metrarz*30%-owa wpłacona ... Zobacz wątek
2015.11.14 13:53:47
Program do PIT 2012 - dobry i łatwy w obsłudze
Jeśli miałbym polecić jakikolwiek program do rozliczania PITu to zdecydowanie program Fundacji Rosa. Jest prosty, bardzo szybko można się rozliczyć i dodatkowo możemy automatycznie poprzeć fundację ... Zobacz wątek2015.11.13 13:11:14
Urazy ręki w pracy - czy pracodawca może wzywać na spotkanie podczas L4?
Witam.Kilkanaście dni temu będąc w pracy dopadł mnie straszny ból ręki, sparaliżowało mi dwa palce w prawej ręce dodam że nic nie dźwigałam tylko stałam z koleżanką (ona moment w którym ... Zobacz wątek
2015.11.12 20:58:22
Wycofanie z dobrowolnego poddania się karze za marihuanę
WitamZostalem skazany na 2l i 8m w zawieszeniu na 6l za posiadanie i uprawe konopii . Po 9 miesiacach przyslano mi pismo ze odbedzie sie posiedzenie w sprawie wykonania wyroku warunkowo zawieszonego. ... Zobacz wątek
2015.11.12 20:56:22
Odzyskanie depozytu po warunkowym umorzeniu postępowania
Witam,Proszę o pomoc w następującej kwestii. Podczas przesłuchania został pobrany depozyt w wysokości 1000 zł na poczet kosztów sądowych czy kosztów postępowania. Został wydany wyrok o ... Zobacz wątek
2015.11.12 12:57:45
Zajęcie konta przez komornika na poczet długu syna
Witam, jestem pełnomocnikiem do konta mojego syna (nie jest to pełnomocnictwo notarialne). Czy komornik może zająć to konto na poczet długu?Pozdrawiam ... Zobacz wątek
2015.11.12 10:20:42
Zatrudnienie na basenie - czy pracodawca może żądać zaświadczenia o niekaralności?
Witam...Mam pytanie i bardzo proszę o pomoc i udzielenie mi jednoznacznej i przejrzystej odpowiedzi. Będę wdzięczny.
Otoz mam być zatrudniony na w mojej miejscowości na basenie jako pracownik ... Zobacz wątek
2015.11.11 18:38:4
Sprzedaż 82% mieszkania bez zgody współwłaściciela
Witam . Mam pilne pytanie do fachowców , czy uchwała SN III CZP 13/15 dotyczy także przekształceń sprzed 2000 roku , tj. sprzed zmiany ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych .Bardzo proszę o odpowiedz ... Zobacz wątek2015.11.11 17:43:55
Zaległości w zaliczkach na podatek - płacić łącznie czy za każdy miesiąc?
witam...mam zaległośc w zapłacie zaliczki na podatek od podatku dochodowego od prowadzonej działalnosci...musze zapłacic za czerwiec , lipiec wrzesien ...i teraz pytanie ...mam wpłacic łacznie zaległośc ... Zobacz wątek2015.11.10 22:26:5
Windykacja czynszu najmu - fałszowanie podpisu w umowie
No właśnie pytanie jest ile mogę stracić a ile zyskać?Na pewno jeżeli ja nie pójdę do sądu to żadnej grzywny nie dostanę bo nie sądzę aby najemca był życzliwy i sam to zgłosił. To ... Zobacz wątek
2015.11.10 22:16:40
Prawo do mieszkania teściowej a hipoteka kredytu byłego męża
moim zdaniem tak - na tym polega kredyt hipoteczny, tak ta ludzki rozum ... Zobacz wątek2015.11.10 19:51:10
Przydzielenieikania komunalnego po wyjściu z zakładu karnego
hmm żona? ciekawy login jak na faceta ;) a co do pytania - nie możesz po prostu przejść się do urzędu gminy i zapytać? ... Zobacz wątek2015.11.10 19:49:28
Opóźnienia w nauce jazdy - czy mogę się przenieść do innej szkoły?
Witam serdecznie
Widziałam kilka podobnych tematów ale moja sytuacja wygląda tak.
Płaciłam ratami (nie wpłaciłam jeszcze ostatniej raty) - przelewy. Nie dostałam również do popisu żadnej ... Zobacz wątek
2015.11.10 14:40:28
Wypowiedzenie umowy najmu - interpretacja 3-miesięcznego okresu
wynajęłam lokal firmie na czas nieokreślony ,płatne do 10 każdego miesiąca ,z zachowaniem 3 miesięcznego okresu wypowiedzenia.Firma wypowiedziała mi umowę najmu w dniu 10.11.2015 ze skutkiem na ... Zobacz wątek2015.11.10 8:48:27
Praca w dzień wolny ustawowy na umowie zlecenie - czy muszę odpracować?
Czy jeżeli wykonuję pracę zlecenie,i dzień pracy wypada mi akurat w dzień wolny ustawowo od pracy ,muszę go odpracować? Umowa zlecenie,poniedziałki,środy i piątki,wykładanie towaru na nocnej ... Zobacz wątek2015.11.9 17:30:14
Nowe prawo o ziemi rolnej - ograniczenia dla kupujących działki budowlane
W styczniu 2016 roku wejdą istotne zmiany w prawie o obrocie ziemią rolną. Ustawodawca chciał uniemożliwić kupno polskiej ziemi obcokrajowcom. Niestety nowe prawo uderza w osoby, które niosą się ... Zobacz wątek2015.11.9 16:34:13
Ograniczenie praw ojca dziecka za przemoc i zaniedbania
Witam,mam 23 lata i 2 miesiące temu urodziłam córeczkę. Niestety nie mogę się porozumieć z ojcem dziecka. Dziecko nosi moje nazwisko, czyli nazwisko matki, ale ojciec dziecka jest jak najbardziej ... Zobacz wątek
2015.11.9 15:28:8
Zmiana decyzji sądu o opiece nad dzieckiem po latach
Oczywiście, że jeżeli złoży Pan odpowiednie dokumenty, to Sąd rozpatrzy taki wniosek, wtedy będą sprawdzane Pana warunki mieszkalne i czy będzie Pan mógł dziecku zapewnić odpowiednie warunki ... Zobacz wątek2015.11.9 10:43:29
Uzywanie nazwiska bylego meza po rozwodzie
Witam serdecznie. Pani były mąż nie może Pani zabraniać korzystania z nazwiska... Oczywiście może Pani złożyć odpowiednie pisma i dokumenty i wrócić do nazwiska panieńskiego. A za takie wykrzykiwania ... Zobacz wątek2015.11.9 10:38:0
Mandat ZTM za jazdę bez biletu z ukradzioną legitymacją
Witam, pod koniec sierpnia zgubiłam legitymacje studencką,nie zgłaszałam tego nigdzie (niestety), od października mam duplikat legitymacji. Dostałam niedawno monit przedsądowy od MZK za jazdę bez ... Zobacz wątek2015.11.9 10:1:49
Przedawnienie roszczenia - wytoczenie powództwa spadkobiercom po roku
Dzień dobry Państwu.Chciałbym uzyskać informację na następujący temat.
Dokładnie 2 miesiące przed przedawnieniem się roszczenia (3-letniego) Fundusz wytoczył powództwo przeciwko mojemu ... Zobacz wątek
2015.11.8 13:39:50
Reklamacja mebli odrzucona - czy można dochodzić praw w sądzie
Sz.P.Mam ten sam narożnik-niestety. Tylko kupiłem go bezpośrednio od producenta za cenę dużo niższą. Mam ten sam problem. Czy może mi Pan/Pani napisać jak zakończyła się reklamacja składana ... Zobacz wątek
2015.11.7 21:53:55
Dochód z umowy o świadczenie usług a stypendium socjalne
Witam. Od października studiuję i w związku z moją trudną sytuacją materialną staram się o stypendium socjalne. Jak się dowiedziałam, będzie ono niskie ze względu na to, że w tamte wakacje ... Zobacz wątek2015.11.7 18:46:52
Odrzucona reklamacja butów Nike - kolejne uszkodzenie po odebraniu
Witam. Oddałam buty Nike do reklamacji (dziura w siatce, pękanie podeszew przy poduszce Air oraz wytarcie ściółki wewnątrz buta). Reklamacja została odrzucona. Zdenerwowałam się bo buty zawsze ... Zobacz wątek2015.11.7 12:8:17
Prawa dłużników alimentacyjnych - protest i postulaty
Jadu?? Chłopie co ty pierdolisz całe życie zarabiał na papierze najniższą krajową okradał własne dziecko chociaż w rzeczywistości zarabiał cztery razy tyle. Wszawe grosze płacił A do dziecka ... Zobacz wątek2015.11.7 8:42:33
Ochrona przed ubezwłasnowolnieniem przez rodziców dla oszczędności
Witam mam taki problem z matka i ojcem , mianowicie chcą mnie ubezwlasnowolnic, po to zeby dobrac sie do moich oszczednosci w banku. Od jakiegos czasu kaze sobie mowic ile mam pieniedzy na koncie, a wczoraj ... Zobacz wątek2015.11.7 5:18:38
Wirus zablokowł pliki z dowodem osobistym - czy grożą mi kłopoty?
Witam. Wirus komputerowy o nazwie "encoder " zablokował dostęp do wszystkich moich plików . Co gorsza - istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo że pliki te zostały skopiowane przez hakerów . Na ... Zobacz wątek2015.11.6 11:25:35
Interpretacja postanowienia wojewody w sprawie przywłaszczenia przez SB
Potrzebuję pomocy w interpretacji postanowienia Wojewody Małopolskiego mającego znaczenie dla prowadzonego postępowania sadowego w sprawie przywłaszczenia cudzego mienia przez osobę trzecią podszywającą ... Zobacz wątek2015.11.5 14:7:47
Sprostowanie protokołu szkody po uszkodzeniu rolety wózkiem widłowym
Witam wczoraj podpisałem protokół szkody był to formularz komunikacyjny z racji tego ,że jestem operatorem wózka widłowego.Co do zdarzenia przejeżdżałem z magazynu fresh do ciepłego wózkiem ... Zobacz wątek2015.11.5 9:30:37
Podwójny przelew ekspresowy przez błąd banku - czy muszę zwrócić pieniądze?
w dniu 30.10 wykonałem przelew ekspresowy z mbanku w dniu 2.11 odbiorca dał znać że przelew nie został zrealizowany, sprawdziłem stan konta okazało się że spółka z sopotu blue media zwróciła ... Zobacz wątek2015.11.4 18:34:21
Nieudana reklamacja telefonu z Allegro - żądanie zwrotu kosztów
Witam serdecznie wszystkich uzytkownikow forum. Pragne opisać wam pokrótce moja historie. Zakupiłem telefon na portalu allegro, . Telefon przyszedł nie zgodny z umowa, wada polegała na tym ze w dniu ... Zobacz wątek2015.11.4 13:43:58
Publikacja pism urzędnika w gazecie - czy mogę publikować korespondencję?
Witam serdecznie. Jestem redaktor em naczelnym gazety. Od pewnego czasu otrzymuję od urzędnika państwowego (wójta gminy) pisma, w których domaga się ode mnie zaprzestania naruszania jego dóbr osobistych. ... Zobacz wątek2015.11.3 23:45:51
Manipulacyjna matka terroryzuje córkę - gdzie szukać pomocy?
Ja i moja rodzina od kilku lat, jak tylko mogę pomagam mojej 80-letniej matce, która ma nadciśnienie, poza tym jest hipochondryczką (na poczekaniu wymyśla choroby) i nie skalała się nigdy w życiu ... Zobacz wątek2015.11.3 19:20:59
Opóźnienie wykonania wykończeń mieszkania przez dewelopera - jak rozwiązać?
Witam,zakupiłem mieszkanie u dewelopera a on w ramach tej umowy obiecał wykończenie mieszkania pod klucz za promocyna kwotę 9900 złoty. Deweloper obiecał mi wykończyć to mieszkanie w ciągu miesiąca ... Zobacz wątek
2015.11.3 17:44:33
Wyrok za kierowanie pojazdem pod wpływem alkoholu
Witam, wczoraj wypilem pół piwa chciałem przeparkować samochód niestety zatrzymała mnie policja wykazało 0,8 mg (niecały promil) alkoholu we krwi prawo jazdy zostało zatrzymane Policjant powiedział ... Zobacz wątek2015.11.3 12:29:7
Obowiązek gminy do remontu mieszkania komunalnego przed przekazaniem
Witam, czy wiadomo już cos wiecej na ten temat ? PILNE !!! ... Zobacz wątek2015.11.3 4:0:43
Pożar w mieszkaniu - odpowiedzialność za czynsz i aneks do umowy najmu
Witam, moim problemem jest to, że wraz z chlopakiem wynajmowaliśmy mieszkanie od pewnej kobiety. Niestety ale w mieszkaniu był pożar i mieszkanie nie nadawało się przez następne miesiące do użytku ... Zobacz wątek2015.11.2 14:33:24
Zmiana rejestracji auta po śmierci właściciela z umową bez daty
Auto Nest zajerestrowane na ojca mojego szwagra.wlascicielem besten ja.ojciec szwagra umiera.ale moja malzonka posiada umowe kupna sprzedazy rawartom pomiedzy nia a a ojcem szwagra.umowa Nest bez daty ... Zobacz wątek2015.10.31 23:2:13
Bonifikata przy sprzedaży budynku nabytego od Skarbu Państwa - zwrot bonifikaty
Nabyłem cztery lata temu budynek mieszkalny wraz z działką od Skarbu Państwa z bonifikatą. Czy Wojewoda może ode mnie zażądać zwrotu równowartości bonifikaty gdy całą uzyskaną kwotę ze ... Zobacz wątek2015.10.30 10:47:30
Podwyższenie noty obciążeniowej po półtora roku od inwentury
Dzień Dobry,1.Dostałem of byłej firmy noty obciążeniowe za inwentaryzacje, na które razem z innymi pracownikami zgodziliśmy się ponieważ mieliśmy wspólną odpowiedzialność materialna. ... Zobacz wątek
2015.10.29 16:7:4
Zachowek dla wnuków od pasierbicy po darowiźnie mieszkania
zachowek dla wnuków od pasierbicy Teściowa przepisała pasierbicy mieszkanie aktem darowizny. Czy po śmierci teściowej wnukowie mogą dochodzić zachowku od pasierbicy? I czy ten zachowek będzie wyceniany ... Zobacz wątek2015.10.29 8:49:33
Masz inne pytanie do prawnika?